Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

de olieprijs de komende 2 jaar...........

760 Posts
Pagina: «« 1 ... 17 18 19 20 21 ... 38 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 5 november 2007 21:44
    Olieprijs lager door verliezen Wall Street en sterkere dollar


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De olieprijs is maandag gedaald, nadat Koerdische militanten Turkse soldaten vrijlieten, de Amerikaanse aandelenmarkten daalden en de dollar zich herstelde.

    De decemberfuture voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange lager op $93,98. Vrijdagavond boekte de olieprijs nog een nieuw record door op $95,81 te sluiten.

    Handelaren en analisten zeggen dat de daling een gevolg was van winstnemingen na negatief nieuws. Er zou geen sprake zijn van een veranderd sentiment dat de voortgang van de stijging van de olieprijzen, 15% in de afgelopen maand, in gevaar zou kunnen brengen.

    De oliefutures openden lager op de dalende aandelenmarkten en het nieuws van de vrijgelaten Turkse soldaten, maar steeg daarna tot $96,12. Tegen het einde van de handelsdag vielen de prijzen echter weer terug om in het laatste uur meer dan $2 dollar te verliezen en in de min te eindigen.

    De daling aan het einde van de dag wordt toegeschreven aan de verliezen op Wall Street en een stijgende dollarprijs.

    De afgelopen weken zette een sterk dalende dollar de olieprijzen op grote winsten, doordat olie goedkoper werd voor handelaren buiten de VS.

    Zondag liet de Koerdische PKK acht Turkse soldaten vrij, die het twee weken eerder gevangen had genomen. De olieprijzen stegen de afgelopen weken op de verwachting dat een aanval van Turkije op de Koerden in Noord-Irak de olie-export uit die regio in gevaar zou kunnen brengen.



    Door Inger Kuin; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; inger.kuin@dowjones.com

  2. [verwijderd] 6 november 2007 13:51
    Olieprijs naar 125 dollar per vat?

    06/11/2007 10:00


    De olieprijs benaderde de afgelopen dagen gevaarlijk de kaap van 100 dollar per vat. Voorlopig werd die kaap nog niet doorbroken, maar toch wordt er al gespeculeerd op een verdere stijging.

    Anthony Nunan, deputy general manager risk management bij Mitsubishi Financial, sluit niet uit dat we binnenkort 125 dollar of zelfs meer voor een vat ruwe olie gaan betalen.

    Hij baseert zich daarvoor op de handel in olie-opties op de New York Mercantile Exchange. Steeds meer handelaren kopen call-opties die het recht geven om een vat ruwe olie binnen enkele maanden aan 125 dollar per vat te kopen.

    Het aantal openstaande contracten met een expiratieprijs van 100 dollar per vat ligt uiteraard nog hoger, maar de jongste weken nam de belangstelling voor calls met een 125 dollar-strike toch sterk toe.

    De olieprijs steeg in oktober met een kleine 20%, als gevolg van dalende voorraden en een toename van de vraag. De inbreng van de speculanten mag uiteraard niet over het hoofd gezien worden.

    Volgens Nunan stapten nogal wat speculanten in olie omdat ze aanvoelden dat de verdere afbrokkeling van de dollarkoers voor prijsdruk op de oliemarkt zou zorgen. Daardoor ontstond het effect van een zichzelf vervullende voorspelling.

    Anthony Nunan merkt op dat het enkele jaren geleden een gek idee leek om te praten over een olieprijs die in drie cijfers zou uitgedrukt worden. Momenteel lijkt dat idee echter helemaal niet meer zo gek.

    Sinds 2002 zijn de olieprijzen meer dan verviervoudigd en dit als gevolg van de combinatie van een aantal factoren. Momenteel lopen alle oliehandelaren supernerveus rond, bang om het volgende been in de stijgingsfase te missen.

    Daardoor wordt het erg moeilijk om nog het onderscheid te maken tussen de speculatieve elementen op de markt en de fundamentals. Tegen die achtergrond is alles mogelijk.

    Dariusz Kowalczyk, chef investment strategie bij CFC Seymour, sluit niet uit dat de olieprijs inderdaad nog verder gaat stijgen, maar geeft toe dat de huidige situatie uiterst moeilijk in te schatten valt.

    Veel zal volgens Kowalczyk afhangen van de evoluties aan de Iraaks-Turkse grens. Een escalatie van het conflict zal de speculanten voldoende voeding geven om de olieprijs op te jagen boven 100 dollar per vat.

    Op basis van de evolutie van de vraag en aanbod lijkt de huidige olieprijs een beetje aan 'overshooting' te hebben blootgestaan. Een correctie blijft mogelijk, zeker wanneer mocht blijken dat de economische groei in de VS serieus aan het vertragen is.

  3. forum rang 10 voda 6 november 2007 22:18
    Olieprijs naar nieuw record door productieproblemen Noordzee


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De oliefutures hebben dinsdag een nieuw recordslot bereikt, dankzij productieproblemen in de Noordzee en een nieuw dieptepunt voor de Amerikaanse dollar.

    De decemberfuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange $2,72 hoger op $96,70. Daarmee tekent de oliefuture voor het tiende recordslot in achttien dagen tijd.

    Zorgen over de broosheid van de mondiale productiecapaciteit, schermutselingen in het Midden Oosten en de alsmaar dalende dollar zijn de olieprijs van grote steun, op weg naar de magische grens van $100 per vat. Sinds midden-augustus zijn de oliefutures met meer dan 40% gestegen.

    "De $100 is in zicht", zegt Andy Lebow van MF Global. "Het is bijna een uitgemaakte zaak dat we deze grens zullen bereiken".

    De euforie op Nymex werd vandaag vooral ingegeven door nieuwe zorgen over productieverstoringen in de Noordzee, als gevolg van slechte weersvoorspellingen. In reactie op de voorspellingen hebben sommige bedrijven hebben hun olieplatformen geevacueerd en de productie stilgelegd.

    Een Frans persbureau meldde bovendien dat dat een bomaanslag in het noordelijke deel van Yemen schade heeft toegebracht aan een pijpleiding, waardoor de olietoevoer naar de Rode Zee wordt verstoord. De pijpleiding heeft een vervoerscapaciteit van 155.000 vaten ruwe olie per dag.

    Ook de alsmaar verzwakkende dollar had dinsdag een prijsstimulerende werking op de olieprijs; de euro steeg eerder vandaag tot een nieuw record van $1,4571. Een lage dollar maakt het voor kopers in andere valuta goedkoper om olie te kopen.



    Door Gregory Meyer en Marjolein Timmer; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; marjolein.timmer@dowjones.com

  4. forum rang 10 voda 9 november 2007 15:58
    Grote olievondst in Brazilië
    De Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras zegt een enorm olieveld voor de kust van Rio de Janeiro te hebben ontdekt. Het Tupi-veld bevat volgens Petrobras 5 tot 8 miljard vaten lichte olie, zo meldden verscheidene media op vrijdag.

    Volgens de oliemaatschappij zou Brazilië door de vondst een olie-exporterend land worden zoals Venezuela en de Arabische staten. Brazilië exporteert al kleinere hoeveelheden olie, maar daarbij gaat het voornamelijk om een zwaardere soort olie die moeilijker is om te raffineren. Het land moet de lichtere soort olie zelf importeren.

    Het Tupi-veld ligt op een diepte van zo'n twee kilometer, circa 250 kilometer uit de kust. Er moeten meerdere kilometers rots worden verwijderd om bij de oliebron te komen.

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad
  5. [verwijderd] 9 november 2007 16:00
    quote:

    voda schreef:

    Grote olievondst in Brazilië
    De Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras zegt een enorm olieveld voor de kust van Rio de Janeiro te hebben ontdekt. Het Tupi-veld bevat volgens Petrobras 5 tot 8 miljard vaten lichte olie, zo meldden verscheidene media op vrijdag.

    Volgens de oliemaatschappij zou Brazilië door de vondst een olie-exporterend land worden zoals Venezuela en de Arabische staten. Brazilië exporteert al kleinere hoeveelheden olie, maar daarbij gaat het voornamelijk om een zwaardere soort olie die moeilijker is om te raffineren. Het land moet de lichtere soort olie zelf importeren.

    Het Tupi-veld ligt op een diepte van zo'n twee kilometer, circa 250 kilometer uit de kust. Er moeten meerdere kilometers rots worden verwijderd om bij de oliebron te komen.

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

    Hoi Voda, dat is goed nieuws.

    Er moet maar eens flink gezocht worden, dan vinden we vast nog meer olie.
    Niet alleen onder de rotsen, maar ook onder de ijskap moet ook nog veel olie zitten.

    Hans
  6. [verwijderd] 9 november 2007 21:51
    A huge offshore oil discovery could raise Brazil's petroleum reserves by a whopping 40 percent and boost this country into the ranks of the world's major exporters, officials said.

    A gas station worker refuels a taxi with natural gas at a Petrobras gas station Thursday in Rio de Janeiro, Brazil.

    The government-run oil company Petroleo Brasileiro SA, or Petrobras, said the new "ultra-deep" Tupi field could hold as much as 8 billion barrels of recoverable light crude, sending Petrobras shares soaring and prompting predictions that Brazil could join the world's "top 10" oil producers.

    Petrobras President Sergio Gabrielli said Thursday the oil from ultradeep areas, including the Tupi field, would give Brazil the world's eighth-largest oil and gas reserves.

    "Brazil's reserves will lie somewhere between those of Nigeria and those of Venezuela," Gabrielli said at a news conference.

    Petrobras says the Tupi field, off Brazil's southeastern Atlantic coast, has between 5 billion and 8 billion barrels -- equivalent to 40 percent of all the oil ever discovered in Brazil.

    Brazil's total oil reserves currently rank 17th in the world, with 14.4 billion barrels of oil equivalent, Gabrielli said.

    Thursday's news of the discovery rocked a country that became a net oil exporter only last year but must still import light crude oil for the refined products it needs. Brazil produces -- and exports -- mostly heavy crude oil, which has to be mixed with the light oil in refineries.

    Petrobras' American depository shares jumped $24.03 to $116.77 on the New York Stock Exchange to close at a 52-week high. In Brazil, Petrobras shares ended 14.1 percent higher Thursday at 80.17 reals ($45.94) in Sao Paulo.

    "If this is confirmed, we will no longer be a 'medium' country, pursuing self-sufficiency and exporting a little. It will transform the nation to another level, with exporting properties like Venezuela, Arab nations and others," said Dilma Rousseff, presidential chief of staff.

    For a country that went deeply into debt buying foreign oil in the 1970s and '80s, "this has changed our reality," she said.

    Rousseff also announced that Brazil was withdrawing 41 blocks of underwater territory from an auction of 312 prospective oil blocks to be held this month. The country still will put the remaining 261 blocks up for auction but will reserve the most promising areas around the Tupi field for itself.

    The Tupi field lies under 2,140 meters (7,060 feet) of water, more than 3,000 meters (almost 10,000 feet) of sand and rocks, and then another 2,000-meter (6,600-foot) thick layer of salt. The company drilled test wells that lie under 2,166 meters (7,100 feet) of water, 286 kilometers (177 miles) south of Rio de Janeiro.

    Getting that oil out of the Earth's crust is a formidable challenge, but most of Brazil's oil lies off its Atlantic coast, and Petrobras has become a global leader in ultradeep offshore oil extraction.

    Felipe Cunha, an oil analyst with the Sao Paulo-based brokerage Brascan, said the Tupi field guarantees Brazil's oil output will continue to grow.

    "If the best-case scenario happens, this discovery would make Petrobras' reserves overcome those of Shell and Chevron and put Petrobras behind only Exxon and British Petroleum," Cunha said.

    Petrobras has a 65 percent operating stake in the field, Britain's BG Group PLC holds 25 percent, and Petroleos de Portugal holds the remaining 10 percent. E-mail to a friend

  7. [verwijderd] 9 november 2007 22:08
    The Tupi field lies under 2,140 meters (7,060 feet) of water, more than 3,000 meters (almost 10,000 feet) of sand and rocks, and then another 2,000-meter (6,600-foot) thick layer of salt. The company drilled test wells that lie under 2,166 meters (7,100 feet) of water, 286 kilometers (177 miles) south of Rio de Janeiro.

    De olie zit op een diepte van meer dan 7000 meter onder NAP. (op een diepte van meer dan 2000 meter water)
    Dan moeten ze nog bijna 3000 meter boren om te kunnen aan tonen dat er olie zit.
    ???
    gr.fes

  8. [verwijderd] 9 november 2007 22:24
    Tsja, er is nog heel veel olie in de grond. Deels achtergebleven in bekende, ontgonnen gebieden,deels onontdekt,cq matig ontdekt.
    Alleen, hoe moeilijk,dus tegen welke hoge kosten, is 't restant van de ouwe olie en de nieuwe olie er ook uit te krijgen? Dat is de vraag.
    't antwoord is: tegen een steeds stijgende prijs, om die hoge kosten te kunnen betalen.

    Peakoil is here.
    Olie gaat van $100/b naar $200/b.Niet omlaag.Imho.

    Z. te T.
  9. forum rang 10 voda 12 november 2007 21:44
    RTRS-'Komend jaar weinig verandering op oliemarkt'
    ROME (ANP) - Een sterke vraag naar olie, gekoppeld aan een
    beperkt aanbod en een zwakke Amerikaanse dollar, drijft
    momenteel de olieprijs op. Die situatie zal in 2008 niet veel
    anders zijn. Dat heeft bestuursvoorzitter Rex Tillerson van
    ExxonMobil, 's werelds grootste olieconcern, maandag gezegd.

    Tillerson voorspelde tijdens een energiecongres in de
    Italiaanse hoofdstad Rome dat de oliemarkt er volgend jaar
    ongeveer hetzelfde uit zal zien als dit jaar. Daarna verwacht
    hij dat het aanbod binnen twee tot drie jaar met de vraag zal
    meegroeien.

    ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20
    504 5999))
  10. forum rang 10 voda 15 november 2007 16:58
    Publicatiedatum: 15-11-2007 16:56

    Amerikaanse olievoorraden onverwacht gestegen
    AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - In de Verenigde Staten zijn de voorraden ruwe olie in de afgelopen week onverwacht toegenomen. Dit blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Energie donderdag heeft vrijgegeven.

    De voorraden ruwe olie namen in de week tot 9 november toe met 2,814 mln vaten tot 314,676 mln vaten. Analisten gingen uit van een afname met 750.000 vaten.

    De benzinevoorraden namen de afgelopen week met 714.000 vaten toe tot 195,027 mln vaten. Analisten gingen hier uit van een daling van 400.000 vaten.

    De voorraden stookolie en diesel daalden met 1,965 mln vaten tot 133,412 mln. Analisten hadden hier een daling voorzien van 0,25 mln vaten.

    Marijn Wellink
    marijn@bfn.com

    (c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456)

  11. [verwijderd] 15 november 2007 17:45
    quote:

    ffff schreef:

    Nu nog niet, maar bij de "volgende ronde" als de AEX toch onder de 500 sukkelt pak ik dit soort fondsen toch op. Maar nu blijf ik overal vanaf.
    Gelukkig ken ik de klappen van de zweep, maar heel gek: het went nooit!

    Peter
    je hebt afgelopen weken al sterk bijgekocht, en nu op de bodem van de correctie ga je afwachten?

    Wat voor zweep gebruik je?
  12. forum rang 10 voda 15 november 2007 21:39
    Olieprijs daalt licht op hogere olievoorraden VS


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De olieprijs is donderdag licht gedaald, onder druk van de wekelijkse cijfers over de Amerikaanse olievoorraden, waaruit bleek dat de voorraad ruwe olie onverwacht is toegenomen, terwijl de raffinaderijen harder draaiden dan voorspeld.

    De decemberfuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange $0,66 lager op $93,43. Ten opzichte van het begin van het jaar betekent dit nog altijd een stijging van 53%.

    De daling bleef beperkt, door aanvallen op oliepijpleidingen door militante groeperingen in Nigeria en een VN-rapport waarin staat de Iran zijn nucleaire programma nog steeds niet heeft stopgezet, zoals de VN heeft geeist.

    De voorraden ruwe olie stegen in de VS stegen met 2,8 miljoen vaten tot 314,7 miljoen vaten, blijkt uit Amerikaanse overheidscijfers. Het is de eerste stijging in vier weken. Analisten rekenden op een daling van 300.000 vaten, volgens een steekproef door Dow Jones. De stijging was te danken aan een sterker dan verwachte invoer van olie.

    "Iedereen rekende op een daling, maar de import is sterk toegenomen", zei analist Brad Samples van Summit Energy in Louisville in de staat Kentucky. "Dat kan zeker een rem zetten op pogingen van de olieprijs om door te stoten naar de mijlpaal van $100 per vat."

    De benzinevoorraden stegen met 700.000 vaten, waar analisten hadden gerekend op een daling van 100.000 vaten. De benutting van de raffinagecapaciteit steeg met 1,5 procentpunt tot 87,7%, waar analisten rekenden op een verbetering van 0,7 procentpunt.

    De olieprijs was waarschijnlijk verder gedaald, als er geen aanval was gemeld op een pijpleiding van Royal Dutch Shell in Nigeria, die de exportterminal in Forcados van olie voorziet. Dit heeft geleid tot "een verlaging" van de productie, zei een Shell-woordvoerder, die niet wilde zeggen met hoeveel. De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeeist door MEND, een militante bevrijdingsbeweging uit de Niger-delta.

    Spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran werden aangewakkerd door een rapport van het Internationaal Atoomagentschap van de Verenigde Naties, waarin staat dat Teheran zich nog steeds niet houdt aan de resolutie van de Veiligheidsraad, dat Iran zijn programma van uraniumverrijking moet stopzetten.



    Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; archie.vanriemsdijk@dowjones.com

  13. forum rang 10 voda 16 november 2007 22:20
    Olieprijs stijgt tot boven $95


    (Correctie van eerder gepubliceerd bericht "Olieprijs stijgt door spanning Midden Oosten, dalende dollar" om aan te geven dat de olieprijs is gestegen tot net boven $95, en niet is gedaald tot net onder $95)

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De olieprijs is tot net boven $95 gestegen vanwege spanning in het Midden Oosten en een dalende dollar, die last had van vertragende industriele productie in de Verenigde Staten.

    De decemberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,8% hoger op $95,10. De decemberfuture expireerde vrijdag.

    Een Iraanse ambassadeur heeft gezegd dat zijn land de verrijking van uranium nooit zal opgeven, ondanks druk van het Westen, en dat deed zorgen over mogelijke onregelmatigheden in de olietoevoer oplaaien.

    De Amerikaanse industriele productie bleef achter bij de verwachting van de markt en dat verzwakte de dollar ten opzichte van de euro. De zwakke dollar is een belangrijke factor voor de stijgende olieprijs.



    Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270

  14. [verwijderd] 21 november 2007 07:52
    Publicatiedatum: 21-11-2007 07:44

    Olieprijs stijgt tot boven USD 99
    AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - Op de termijnmarkt in New York is de prijs voor een vat ruwe olie tijdens de elektronische handel tot boven de $ 99 gestegen. De oliefuture voor levering in januari steeg met 1,3% tot een nieuw tussentijds recordniveau van $ 99,29 per vat. Tijdens de reguliere handel sloot de olieprijs dinsdag 3,6% hoger op $ 98,03, het hoogste slotniveau ooit.

    De aanhoudende daling van de dollar ten opzichte van de euro als gevolg van speculatie dat de Federal Reserve de rente dit jaar voor de derde keer zal verlagen is volgens handelaren de belangrijkste oorzaak van de stijging van de olieprijs. Daarnaast liet Royal Dutch Shell weten dat de productie bij een teerzand-productiefaciliteit in Alberta als gevolg van een brand met meer dan 50% is afgenomen.

    Martijn Mom
    martijn@bfn.com

    (c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456)

760 Posts
Pagina: «« 1 ... 17 18 19 20 21 ... 38 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.