Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

INDEX Beleggen

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dow Jones 22 oktober 2007 15:47
    Voor wat betreft de AEX-index: ABN Amro heeft het AEX index fonds, ING heeft het AEX shadow fonds en Aegon heeft het Nederland Index fonds. Op de beurs staan twee trackers genoteerd, eentje van iShares en eentje van Streettracks. Op Morningstar kunnen de rendementen vergeleken worden, maar hierbij wordt van Aegon het dividend niet meegerekend. Daarom komt deze als slechtste uit de bus, terwijl deze in mijn eigen berekeningen juist als beste uit de bus komt. Ik heb daarbij de eindkoers van twee opeenvolgende jaren gebruikt en het brutodividendbedrag bij het resultaat opgeteld. Ik weet dat het resultaat iets afwijkt als het dividend herbelegd wordt.

    Voor het jaar 2006 heb ik de volgende rendementen:
    AEX 17,19% (inclusief herbelegging dividend)
    Aegon 16,72%
    ABN Amro 16,46%
    Streettracks 16,23%
    iShares 15,72%

    Mijn simpele redenering is dat het verschil in rendement te wijten is aan de kosten. Omdat ze allen hetzelfde beleggen, kun je het best het fonds met de laagste kosten uitkiezen. Via OHRA kun je trouwens gratis periodiek inleggen bij ABN Amro en inleggen bij Aegon is sinds dit jaar ook gratis.

    ABN Amro heeft vorig jaar wel de beheerskosten verhoogd tot 0,5% (gevonden op Morningstar).

    Een interessante vraag, want ik doe precies hetzelfde voor mijn hypotheek. Indexbeleggen is voor de langere termijn de beste keuze, omdat deze de laagste kosten kent. En je hoeft niet met elke trend mee te varen.
  2. [verwijderd] 22 oktober 2007 16:06
    quote:

    JorisV schreef:

    De bedoeling is voor mijn hypotheek maandelijks een storting te doen in een index. Nu zijn er weinig aanbieders (valt niet veel op te verdienen natuurlijk). Wie heeft hier ervaring mee?! Maxeffect rekent bv 0.7% beheerskosten (geen aan- en verkoop kosten).

    Mijn algemene indruk over Maxeffect is dat het een beetje amateuristisch uitziet. Je kunt je afvragen of ze wel weten, waar ze het overhebben.

    Daarnaast vind ik de beheerskosten wel wat aan de hoge kant bijna vergelijkbaar met beleggingsfondsen. Aan de andere kant is het wel een enorm voordeel dat je geen aankoop- en verkoopkosten hoeft te betalen.
    Normaal ben je daar toch minimaal 10 euro per maand aan kwijt wanneer je zelf de Ishares koopt, maar dan heb je wel beheerskosten van slechts 0,35%.
    Ik zou gewoon even voor jezelf uitrekenen wat het goedkoopste is.

    Een nadeel van zo'n Maxeffect is natuurlijk dat je niet precies weet waarin ze voor jou gaan beleggen.

    Misschien is het de beste oplossing om gewoon zelf Ishares te kopen en slechts 1 keer per jaar een aankoop te doen, zoals henkiepenkie al opperde. Weet je tenminste waar je geld naar toe gaat, is wel zo'n prettig idee lijkt me.

    MVG.

    Ps. Ik zou me niet zo druk maken over opmerken als: Is dit wel het juiste moment om te beleggen. Dat is allemaal korte termijn geneuzel en heeft geen enkel meetbaar effect over de lange termijn. Tenzij je een glazen bol hebt, maar die hebben geen van alle.
  3. [verwijderd] 22 oktober 2007 16:11
    quote:

    FreshStart schreef:

    Normaal ben je daar toch minimaal 10 euro per maand aan kwijt wanneer je zelf de Ishares koopt, maar dan heb je wel beheerskosten van slechts 0,35%.
    Ik zou gewoon even voor jezelf uitrekenen wat het goedkoopste is.
    Bij MaxEffect betaal je dus 0,35% voor Ishares en daarbovenop nog eens 0,83% voor Max. Wordt het net zo duur als een beleggingsfonds. En je moet nog bewaarkosten betalen ook. Hele kostenvoordeel van indexbeleggen verdwenen in de zak van Max.
  4. [verwijderd] 22 oktober 2007 16:34
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=FreshStart]
    Normaal ben je daar toch minimaal 10 euro per maand aan kwijt wanneer je zelf de Ishares koopt, maar dan heb je wel beheerskosten van slechts 0,35%.
    Ik zou gewoon even voor jezelf uitrekenen wat het goedkoopste is.
    [/quote]

    Bij MaxEffect betaal je dus 0,35% voor Ishares en daarbovenop nog eens 0,83% voor Max. Wordt het net zo duur als een beleggingsfonds. En je moet nog bewaarkosten betalen ook. Hele kostenvoordeel van indexbeleggen verdwenen in de zak van Max.
    Als ik me niet vergis betaal je 0,86% plus btw 19% is dus 1,02% op jaarbasis over je vermogen.

    Stel je begint met 10000 en stort er 200 euro per maand bij dan zijn je kosten dus 1,02% * gem. verm. = 114,24 euro per jaar.

    Zelf beleggen in slechts 1 Ishare kost 0,35% * gem. verm. + 12* aankoopkosten (10euro) = 159,2 euro.
    Je hebt nu uiteraard zeer weinig spreiding en dus hogere kosten.

    Uiteraard is het allemaal afhankelijk van je eigen situatie.

    Overigens als je uitgaat van een startkapitaal van 10000 dan zijn de kosten pas gelijk bij een maandelijks gestort bedrag van zo'n 1300 euro (Er vanuit gaande dat je aankoopkosten nog steeds slechts 10 euro per maand bedragen)

    De vraag is eigenlijk: Heb je genoeg vertrouwen in deze mensen?

    MVG.
  5. Dow Jones 22 oktober 2007 16:44
    Met het zelf beleggen in 1 iShare betaal je ook 0,2% bewaarloon aan je broker. En dividendbetalingen zijn vaak ook niet gratis. Beter is het om in een indexfonds van een bank te beleggen. Zie mijn eerdere vergelijking. Ze kunnen zelf wel 0,35% kostenpercentage opgeven, maar dat zoek ik liever zelf uit. Er blijken nogal wat verborgen kosten te bestaan, ook bij trackers.
  6. [verwijderd] 22 oktober 2007 16:58
    Zodra het eenmaal om veelvouden van pakweg 50k gaat zou je ook virtuele AEX-mandjes kunnen maken door langlopende calls te kopen en puts te schrijven, waarbij je die 50k in staatsobligaties steekt.

    Bid-ask spread voor de Dec 2011 call/put 540 is 1.7 punten, dus worst case ben je bij het doorrollen eens in de vier jaar 4*1.7/540=6.8/540 = 1.26% kwijt, ofwel 0.3 % per jaar; in de praktijk zal het waarschijnlijk de helft daarvan zijn. Transactiekosten ga je pas zien bij 4 cijfers achter de komma dus die zijn te verwaarlozen.

    Nadeel is wel dat je niet het werkelijke dividend krijgt maar het verwachte dividend. Dat kan positief maar ook negatief uitvallen.

    Momenteel doet bovenstaande call pakweg 93,5 en de put pakweg 75.6, en dus betaal je 18 punten voor rente minus dividend. Dat komt overeen met 18/540=3.3 % over 4 jaar ofwel zo'n 0.8 % per jaar. Bij een rente van 4% is er momenteel dus een jaarlijks dividendrendement van 4-0.8=3.2 % ingeprijsd tot 2011.
  7. [verwijderd] 22 oktober 2007 17:13
    quote:

    Dow Jones schreef:

    Mijn simpele redenering is dat het verschil in rendement te wijten is aan de kosten.
    Dit is inderdaad simpel geredeneerd. Er kan een verschil tussen bied- en laatkoers zijn. Je kunt dergelijke fondsen uitsluitend vergelijken als je de IW gebruikt.

    Een leuk voorbeeld van vandaag, waaruit al snel verkeerde conclusies kunnen worden getrokken:

    het Postbank Hoogdividend Obligatie fonds steeg vandaag 0,07 euro. Het gaat dus goed om de high yield obligatie markt denkt de gemiddelde belegger. Dat klopt niet, want de koers is vandaag van de bied- naar de laatkoers gegaan. Op grond van de handelskoers is het fonds 0,3% gestegen, maar op grond van de IW is het fonds 0,4% gedaald.
  8. JorisV 22 oktober 2007 17:18
    Dank voor jullie reacties, het blijkt dat deze markt nog erg moeizaam te betreden is.. Meesman rekent trouwens bij maandelijkse stortingen 0,5% + Eur 25 per jaar administratievergoeding en nog 0.5% jaarlijks.

    Ik wilde de discussie niet beginnen of dit het juiste intrument is. Zoals door 'dowjones' beschreven levert indexbeleggen over de lange termijn het beste resultaat, omdat je oa in slechte tijden met hetzelfde bedrag meer koopt en dus aan het einde meer rendement overhoud. De kosten zijn het sterke punt. Daar blijf ik de beste deal zoeken, aangezien het over een lange termijn horizon gaat.
  9. [verwijderd] 22 oktober 2007 17:29
    quote:

    JorisV schreef:

    Zoals door 'dowjones' beschreven levert indexbeleggen over de lange termijn het beste resultaat, omdat je oa in slechte tijden met hetzelfde bedrag meer koopt en dus aan het einde meer rendement overhoud.
    Soms is indexbeleggen beter, soms fondsbeleggen. De beste fondsen zijn altijd nog bepaalde beleggingsfondsen. Een leuk voorbeeld is het Delta Deelnemingen Fonds (dat hoge kosten in rekening brengt).
  10. Dow Jones 23 oktober 2007 08:27
    quote:

    Hythloday schreef:

    [quote=Dow Jones]
    Mijn simpele redenering is dat het verschil in rendement te wijten is aan de kosten. [/quote]

    Dit is inderdaad simpel geredeneerd. Er kan een verschil tussen bied- en laatkoers zijn. Je kunt dergelijke fondsen uitsluitend vergelijken als je de IW gebruikt.

    Een leuk voorbeeld van vandaag, ...
    Op grond van de handelskoers is het fonds 0,3% gestegen, maar op grond van de IW is het fonds 0,4% gedaald.
    Maar je kunt alleen handelen op de koers die op een bepaalde dag is afgegeven, sinds het veilingsysteem voor beleggingsfondsen is ingesteld. En voor het rendement is de handelskoers van belang, want daar koop/verkoop je op. Mijn vergelijkingen gaan trouwens over meerdere jaren, waarin deze error een kleine invloed heeft, want gemiddeld zal de koers de IW wel volgen. 0,7% error tussen IW en koers op 1 dag is inderdaad wel veel.
  11. Dow Jones 23 oktober 2007 09:32
    Ok, bij trackers die rechtstreeks op de beurs worden verhandeld geldt inderdaad een bied- en laatkoers die soms ver uit elkaar kunnen liggen. Maar bij beleggingsfondsen geldt per dag 1 koers, zowel voor aan- als verkoop. Daar staat weer tegenover dat je voor trackers orders met een limiet in kan leggen en bij beleggingsfondsen moet je maar afwachten wat de prijs van de volgende dag wordt.

    Maar goed, het wordt een beetje off-topic zo.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.