Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Wim Zwanenburg - Taxaties en observaties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Erik.S 14 september 2007 01:21
    Uitstekend stuk werk, bedankt.

    Ik vraag me alleen af hoe je die correlatie vaststelt, ik kan me voorstellen dat er meer sprake is van een window op een termijn waarheen de koers neigt. Een target in de vorm van een exact getal is dan een beetje te exact.

    wat ik wel zou willen weten hoe de spreiding is, in hoerverre zijn de analisten in staat de target range te bepalen. Het lijkt me dat correlatie die u nu gebruikt niet echt het juiste statistische instrument is. Veeleer gaat het om de spreiding, zeg maar kans.

    Hoe exact ook je met de discount methode ook kan rekenen, het geeft eigenlijk alleen aan- en verkoop momenten aan en geen koersdoelen.

    Ben benieuwd of u nog meer wetenswaardigheden heeft, want dit is zeer boeiend.
  2. Wim Zwanenburg 15 september 2007 16:05
    De correlatie tussen analistenaanbevelingen of -opinies (kopen, houden, verkopen) en de verwachte beleggingsresultaten op basis van 12-maands koersdoelen, gedeeld door de huidige koers, plus het dividendrendement, is vast te stellen door de correlatie te berekenen. Dat is mogelijk doordat dataverzamelaars zoals Bloomberg en JCF Quant en anderen analistenopinies op aandelen registeren. Gemiddelde koersdoelen voor Amerikaanse aandelen zijn bijvoorbeeld op finance.yahoo.com terug te vinden. Kijk daar bij Analyst Opinion, Recommendation en Price Targets. Je zou verwachten dat de correlatie hoog is, maar uit ons onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. Koersen flucturen uiteraard meer dan koersdoelen, maar een correlatie beneden de 0,5 is toch schrikbarend. Wij zijn van mening dat koersdoelen (gebaseerd op modellen) meer integer zijn dan opinies. Een koersdoel kan wel een exact getal zijn op basis van een modeluitkomst, maar geeft natuurlijk veeleer een richting aan dan een exacte rendementsberekening. Het gaat om een verwachting, die soms op basis van modellen is berekend en die modellen zitten ook weer veronderstellingen en verwachtingen. De aandelenmarkt is zelf nagenoeg onvoorspel, maar door relatieve verwachtingen kan je zo toch een voorkeur hebben voor het ene boven het andere aandeel. Uit onder andere het werk van James Surowiecki blijkt (onder voorwaarden) dat er toch zoiets als collectieve wijsheid bestaat. Toegepast op koersdoelen betekent dit dat het gemiddelde van de koersdoelen van analisten heel goed de richting kan aangeven. Indien alle koersdoelen van alle analisten voor meer dan 1200 aandelen gemiddeld meer dan 20% boven de huidige koersen van die 1200 aandelen liggen dan is dat op basis van mijn ervaringen van de laatste 5 jaren gebleken een gunstig instapmoment te zijn. Bij Degroof Vermogensbeheer letten we voor het bepalen van de asset-allocatie daarnaast ook nog op andere factoren. Momenteel vinden wij een relatieve overweging van aandelen aantrekkelijk.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.