Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Nyrstar, grtste zinkbedr. ter wereld op komst

208 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 6 juli 2007 17:30
    In de Belgische pers is terecht veel belangstelling voor de geboorte van het grootste zinkbedrijf ter wereld. De zinkprijs piekt en de oprichting wordt in de herfst verwacht.

    De koersontwikkeling van Umicore is ronduit spectatuclair geweest de afgelopen 5 jaren. Umicore heeft zich gespecialiseerd in koper, zink, fijne metalen. Bijna drie jaar geleden werd van Umicore de koperafdeling afgesplitst CUMERIO genaamd en kreeg pro forma de prijs van 10,50 Euro mee. Daar wordt nu op dit moment een heftige overnamestrijd over gevoerd door Norddeutsche Affinerie en A Tec. Koers vliegt boven de overname bod ( behalve vandaag dan) van 30 Euro. Dus die 30 Euro moet je eigenlijk ook bij Umcore koers tellen want iedere aandeelhouder van Umicore kreeg zelfde aantal Cumerio-aandelen.
    Ik heb in mijn "koperdraad" veel informatie over Cumerio staan. De belangstelling is bedroevend, maar vooruit....

    Omdat er nu weer een mega IPO aan zit te komen, met, in mijn ogen opnieuw goede vooruitzichten, maar nu op zinkgebied open ik toch een nieuwe draad.

    De bedoeling is er weer net zo'n draad als die van Gazprom, EADS, E.On, Suez, Alstom, Wacker Chemie, Merck KGaA, Sanofi-Aventis, Véolia etc.... van te maken om ook dit bedrijf in de toekomst te volgen.

    De banken staan klaar.....Hopenlijk wat allerte KK-bezoekers ook!

    Zinkdivisie Umicore 'versneld' naar de beurs
    DossierUmicore


    BRUSSEL - De zinkdivisie van Umicore en het Australische Ziniflex trekt al in oktober naar de beurs. Het nieuwe bedrijf zou tot 2 miljard euro uit de markt halen. Fortis en KBC begeleiden mee de beursgang.

    BEURS

    Van onze redacteur

    De timing van de beursgang van Nyrstar is voorzien voor de tweede helft van oktober, terwijl de juridische oprichting van het bedrijf pas in september plaatsvindt. Umicore en Ziniflex maken zo gebruik van de tot nader order gunstige marktomstandigheden.

    De introductie van Nyrstar wordt een van de grootste ooit naar Belgische normen en past inzake omvang in het rijtje van Belgacom en InBev. De waarde van de zinkgroep wordt door Citigroup op 3,4 miljard euro geschat. Daarvan is 40%, 1.375 miljoen, voor Umicore of 52,7 euro per aandeel.

    Umicore en zijn Australische partner zullen een maximum aan aandelen via de beurs verkopen. Het zou gaan om ongeveer 2 miljard euro. Nyrstar is voldoende groot om rechtstreeks in de Bel-20-index te belanden. Banken en beurshuizen hebben actief gelobbyd om de beursgang te mogen begeleiden. De plaatsen op de eretribune zijn al ingenomen en gaan naar UBS, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Fortis en KBC.

    Er zijn overigens nog enkele prijzen uit te delen, maar het is duidelijk dat de beursgang een zwaar Angelsaksische stempel zal dragen. Linklaters De Bandt is de juridische adviseur van Umicore bij de afsplitsing.

    De zinkfusie is de eerste stap in de consolidatie van de sector van zinksmelters. Ziniflex en Umicore, de huidige nummer vier en vijf, zouden samen de nummer één worden met een marktaandeel van 10%. De groep behaalde een gecorrigeerde pro forma operationele cashflow van zo'n 640miljoen euro.

    Het rapport van Citigroup zou achter Umicores koersopstoot van eergisteren zitten. Ook gisterochtend steeg het aandeel aanvankelijk verder door tot een dagrecord van 175,29 euro. Citigroup heeft zijn doelprijs voor Umicore verhoogd van 175 euro naar 190euro.
  2. [verwijderd] 7 juli 2007 04:25
    heb nooit begrepen waarom de staal en zink productie niet in één hand zitten.
    40 tot 50 % van het geproduceerde zink wordt gebruikt voor bescherming van de staalprodukten
    (zinkanoden en afdeklagen van staal-plaat/-profielen)
    verder heeft de mens een aantal (tussen 10 en 20)miligram zink per dag nodig,hetgeen neerkomt op zo'n
    20 miljoen kg per jaar voor de gehele mensheid.
  3. [verwijderd] 7 juli 2007 04:33
    trouwens ik volg dit soort belgische aandelen nauwelijks maar uit de bouwdocumentaties ken ik billiton (dak kurhaus te scheveningen en het concertgebouw) later overgenomen door nedzink en daarna door koramac.
    in de bouw in frankrijk en spanje zie ik dat steeds meer loodtoepassingen vervangen worden door zink.
  4. [verwijderd] 7 juli 2007 05:05
    Howdy Peter, Zink zinkt niet!

    Umicore staat op zo wat alle beurzen genoteerd, behalve in de US.

    Ik snap dat niet. Hoop echter, dat deze nieuwe firma, NYrstar wél daar genoteerd mag worden ?

    Ik weet niet wat NYrstar betekent, maar de eerste 2 letters zouden kunnen aangeven dat ze op de NYSE komen?

    Groeten

    >--:-)-->
  5. forum rang 7 ffff 7 juli 2007 16:49
    hoi Amor Arrows,

    Waarom Umicore niet in de USA genoteerd staat weet ik eigenlijk ook niet. In de loop der jaren een schitterend dossier van Union Minière opgebouwd. Al zeker 18 jaar geleden. Wist je bijvoorbeeld dat de Amerikanen in 1943 het uranium dat ze gebruikten voor de eerste atoombommen zowel bij de proeven als op Hiroshima en Nagasaki te danken haebben aan de mijnen van Union Minière in.....Congo/ Katanga. De Belgische regering in ballingschap gaf tijdens de oorlog toestemming om uranium vanuit Congo naar de USA te verschepen zodat de wetenschappers daar ermee aan de slag konden.....

    Later is daar nog een machtstrijd over ontbrand, maar de details ervan ben ik nu kwijt, maar zou het terug kunnen zoeken.

    Nyrstar komt volgens het persbericht bij de oprichting van Nyrstar van de samenvoeging van het Oudnoorse NYR = nieuw en het Engelse STAR

    Waarom in godsnaam een Oudnoors woord? Dat staat er niet bij.

    Het wordt een Belgische bedrijf, maar wel met hoofdzetel in Londen en met 4.500 werknemers. De nieuwe groep gaat 1,2 miljoen ton zink per jaar produceren.

    De groep wordt groter dan het huidige Zuid Koreaanse Korea Zinc Group, nu de grootste en het Zwitserse Xstrata. Dit laatse bedrijf is ook enorm interssant omdat die zo agressief kopt en fuseert en koopt en fuseert. Maar dat is weer een ander verhaal.

    Lijkt me nu echt een boeiend bedrijf om te gaan volgen. Zowel Union Minière, ruim 120 jaar oud, als Cumerio, bijna drie jaar oud, waren boeiende en lucratieve bedrijven om in portefeuille te hebben en passen naadloos in de huidige mondiale ontwikkeling waarbij koper, zink en fijne metalen
    gretig aftrek vinden. Umicore, dus de nieuwe naam voor Union Minière is een van de grootste katalysator producenten ter wereld voor een schoner milieu. Op een dag als vandaag wordt dat alweer onderstreept dat dat een geweldige groeimarkt is.

    Groet Peter
  6. Grouchy 26 juli 2007 12:37
    Hatsjikidee.....weer een stap dichterbij de beursgang

    Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) - De aandeelhouders van het Australische Zinifex keurden donderdag in een buitengewone algemene vergadering de creatie van Nyrstar goed. Nyrstar is de joint venture voor de zinkactiviteiten van Zinifex met de Belgische materialentechnologiegroep Umicore.

    Nyrstar wordt de grootste zinkproducent ter wereld, met een productie van 1,2 miljoen ton zink per jaar. De creatie wordt ten vroegste in oktober naar de beurs gebracht, waarschijnlijk wordt dat Londen en/of Euronext.

    Nyrstar wordt een Belgisch bedrijf met hoofdzetel in Londen en zal zo'n 4.500 werknemers tellen. Julien De Wilde, voormalig gedelegeerd bestuurder van Bekaert, wordt voorzitter en Paul Fowler, huidig operationeel directeur van Zinifex, wordt gedelegeerd bestuurder.
  7. forum rang 7 ffff 3 september 2007 12:35
    Het bedrijf is er dus officieel al. Nu nog op de beurs...! Maar ik denk dat ze een nog gunstiger beursklimaat afwachten. Want volatiel zijn die koersen best wel. Umicore zakte in enkele weken van 182 naar 143 en kruipt nu weer naar de 170....

    Zinkreus Nyrstar definitief uit startblokken
    Sinds 31 augustus 2007 zijn de zink- en loodactiviteiten van Umicore en Zinifex definitief ondergebracht in Nyrstar, de joint venture tussen de twee bedrijven. Daarmee ontstaat formeel 's werelds grootste zinkproducent.

    (tijf) - Nyrstar is nu volledig eigenaar van productiefaciliteiten in Australie, Belgie, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten, heeft joint ventures in Australie, China en Frankrijk en een belang van 24,9% in Padaeng Industry Public Company Limited in Thailand.

    De aandeelhouders van Nyrstar, Umicore en Zinifex, hebben respectievelijk ongeveer 40 en 60 procent bijgedragen tot de activa van Nyrstar. Nyrstar werd op 31 augustus 2007 echter gestructureerd op basis van een gelijkwaardige eigendomsstructuur met een gelijkschakelingsbetaling aan Zinifex door middel van een door Nyrstar aangegane schuld.

    Met vestigingen op vier continenten en met meer dan 4.000 werknemers wereldwijd, produceerde Nyrstar in 2006 op een pro forma basis meer dan één miljoen ton zink en zinklegeringen, dat is 10,1 procent van de wereldwijde markt

    De gedelegeerd bestuurder van Nyrstar is Paul Fowler, voormalig COO van Zinifex. Julien De Wilde, voormalig gedelegeerd bestuurder van Bekaert, wordt voorzitter.

    Kim Evenepoel kim.evenepoel@tijd.be

    12:04 - 03/09/2007
    Copyright © Tijd.be
  8. [verwijderd] 9 september 2007 22:18
    zeker de moeite peter, alhoewel die site nogal wijdlopig is en oppervlakkig. er is nu al een zinc aanbod te kort op de wereld markt. een helder blik daarop vanuit beleggers oogpunt is moeilijk omdat de handel door opties en hedgefunds etc,... zo vertroebeld wordt dat een cleane impressie van vraag en aanbod haast niet meer mogelijk is.

    ik volg dit bedrijf ook al een tijdje en zal dat blijven doen en waarschijnlijk op een bepaald moment instappen. stel je werk in het nut van het algemeen ook zeer op prijs.

    misschien iets aardigs voor jou, talking zinc here,...

    een junior amex:mmg vlak voor de voorraden officieel gemaakt worden na een feasibility studie door uitgifte van een speciaal daarvoor bestemd document. imho op deze prijs zonder noemenswaardig risico met groot opwaarst potentieel - zelfde motivatie als voor nyrstar.

    het is een zogenaamde junior maar just on the edge of production, met aan en afvoer up en running etc,...

    beveel niet snel iets aan, bijna nooit, maar dit durf ik te doen. even een linkje bijgevoegd van een discussie over het aandeel bij de concurrentie. maar goed vorm vooral je eigen oordeel en lees dit als ideetje meer niet. groet, nogmaals bedankt en succes, roos

    www.beurskings.nl/viewtopic.php?t=280...
  9. Grouchy 14 september 2007 10:27
    Ziet er naar uit dat het half oktober wordt. Nog een maand wachten. Ben erg benieuwd naar de prijs, vooral in deze turbulente (beurs)tijd.

    Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) - Het startschot van de beursgang (IPO) van het zinkbedrijf Nyrstar, de joint venture tussen Umicore en Zinifex, wordt half oktober gegeven. Dat schrijft De Tijd. De eigenlijke introductie op Euronext Brussel zou begin november plaatshebben, al kan de turbulentie op de financiële markten roet in het eten gooien.

    Waarnemers waarderen Nyrstar op 3 miljard euro. Umicore en Zinifex zouden voor 2 tot 3 miljard euro aandelen verkopen. Nyrstar is in principe groot genoeg om in de Bel20 te belanden.

    Het zinkbedrijf wordt niet de eerste beursnieuweling op Euronext Brussel deze herfst. Arseus (Omega Pharma) trekt zijn IPO volgende vrijdag op gang. Daarna volgt wellicht het biotechbedrijf Ablynx en de vastgoedvennootschap VGP.

    Jan De Schamphelaere
    jan.de.schamphelaere@tijd.be
  10. [verwijderd] 14 september 2007 10:48
    quote:

    Grouchy schreef:

    Ziet er naar uit dat het half oktober wordt. Nog een maand wachten. Ben erg benieuwd naar de prijs, vooral in deze turbulente (beurs)tijd.

    Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) - Het startschot van de beursgang (IPO) van het zinkbedrijf Nyrstar, de joint venture tussen Umicore en Zinifex, wordt half oktober gegeven. Dat schrijft De Tijd. De eigenlijke introductie op Euronext Brussel zou begin november plaatshebben, al kan de turbulentie op de financiële markten roet in het eten gooien.

    Waarnemers waarderen Nyrstar op 3 miljard euro. Umicore en Zinifex zouden voor 2 tot 3 miljard euro aandelen verkopen. Nyrstar is in principe groot genoeg om in de Bel20 te belanden.

    Het zinkbedrijf wordt niet de eerste beursnieuweling op Euronext Brussel deze herfst. Arseus (Omega Pharma) trekt zijn IPO volgende vrijdag op gang. Daarna volgt wellicht het biotechbedrijf Ablynx en de vastgoedvennootschap VGP.

    Jan De Schamphelaere
    jan.de.schamphelaere@tijd.be
    Kan je je hiervoor inschrijven of moet je ze op de eerste handelsdag zelf kopen?
  11. forum rang 7 ffff 14 september 2007 12:11
    Lassekjus,

    Even geduld tot...half oktober. Uiteraard kun je dan, OP JE GEMAK, gedurende pakweg tien dagen inschrijven. Maar wacht nu gewoon eventjes de uitgiftemodaliteiten af. MOGELIJK, maar niet zeker krijgen Umicore-aandeelhouders een voorkeursrecht. Uiteraard hoop ik dat, maar is niet zeker. We wachten rustig af.

    Peter
  12. [verwijderd] 15 september 2007 13:44
    Dit vond ik toch wel interessant om te lezne.

    De zinksector is zeer cyclisch. Analisten zien 2006 en 2007 als zeer vette jaren. 2008 zou iets minder uitbundig zijn dan 2007, maar de verwachtingen voor de twee jaren erop (2009 en 2010) liggen fors lager. Citigroup bijvoorbeeld verwacht dat Nyrstar dit jaar een bedrijfswinst boekt van 744miljoen, maar slechts 178 miljoen in 2010
208 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.