Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - Augustus 1987

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 juli 2007 14:39
    quote:

    Corné van Zeijl schreef:

    Kleine correctie
    De Dow Jones kwam voor het eerst boven de 2600 uit. De verwachting is dat er na deze dagen van stijgingen een correctie aankomt. Hoe groot deze correctie wordt, is moeilijk te voorspellen. De verwachting van de Elliot Wave-theoristen is dat het bij een niet al te grote correctie zal blijven om daarna de opmars naar de 2700 punten te vervolgen.
    Nu snap ik waarom de Elliot Wave-theoristen steeds zeggen dat er een crash komt. Ze willen niet voor de tweede keer ernaast zitten:-)
  2. forum rang 7 ffff 4 juli 2007 14:55
    Ik zal eens vaker een map van zolder halen.

    Dat kan ik je van harte aanbevelen, Corné. Al heel wat keertjes heb ik in de KK verteld dat ik uit oude archiefstukken veel en veel meer leer dan uit de zogenaamd beste analyses die een ontwikkeling in de toekomst moeten voorspellen

    Dat terugkijken in mijn uitgebreide archief doe ik heel regelmatig. Al jaren en de les die ik er nu juist uit geleerd heb is, dat je de meeste analyses, de duurste abonnementen, met kilo's zout kunt nemen.

    Het ging toch anders dan voorspeld. En het heeft mij als belegger beslist veranderd: Ik neem niet meer voetstoots aan wat "gerenommeerde" brokers/analisten/specialisten beweren. Dan ga ik er nog niet eens van uit dat ze express met valse voorspellingen zjn gekomen, maar de toekomst laat zich gewoon niet zomaar voorspellen. Laat staan beurskoersen.

    Peter
  3. josfk 4 juli 2007 16:12
    Wat ik interesant vind is dat het instorten van de koersen in oktober 1987 werd voorafgegaan door een hele snelle stijging van de lange rente (ca. 25% in 5 maanden) en het moment van de piek van de rente gelijk valt met het dramatisch ineenstorten van de aandelenkoersen.

    Werden daarom al die analisten zo negatief de laatste tijd omdat de rente de afgelopen 4 maanden zo'n 15% is gestegen.

    Het is jammer dat die hobby van oude bladen lezen zo veel tijd kost. Ook als je bladen leest van 6 of 12 maanden geleden krijg je meer zicht op analyses uit die tijd, omdat je de tussenliggende nieuwsfeiten en ontwikkelingen nog weet.

  4. bijna 4 juli 2007 18:57
    Augustus 1987.
    Als er een maand in de beursgeschiedenis is waar beleggers hadden MOETEN verkopen dan was het deze maand.
    En ik weet nog dat een collumnist uit Beleggers Belangen waarschuwde: het is vijf voor twaalf.
    Waarom was het toen vijf voor twaalf?
    Inderdaad, nummer een was de zeer snel gestegen rente.
    Maar die rente stond destijds wel hoger dan nu, en dat maakt verschil.
    De tweede reden waren de in september op gang gekomen winstwaarschuwingen van vele bedrijven.
    En hoe het mogelijk was weet ik ook niet maar de beurzen gaven maar weinig krimp.
    Ja inderdaad, u hebt gelijk, er had een grote felrode lamp bij iedere belegger moeten gaan branden.
    Maar dat gebeurde niet.
    Waarom gebeurde dat dan niet?
    Dat gebeurde niet, beste beleggers, omdat de stemming ter beurze destijds superpositief was.
    Men kon en wilde eenvoudig niet geloven dat de beurzen gingen crashen.
    En dan is het wachten op de trigger.
    En die kwam natuurlijk, u weet wellicht welke dat was.
    Voor u nu een beetje meewarig en meelijwekkend naar de toenmalige beleggersmeute kijkt dient u wel te beseffen dat er toen geen internet was en dat practisch alle informatie gehaald moest worden uit beleggingsblaadjes die toen natuurlijk gouden tijden doormaakten.
    En verder, ik zou maar uitkijken met oordelen want voor u het weet bent u aan de beurt.

    groeten stier
  5. [verwijderd] 4 juli 2007 20:24
    Krach in 1987

    Eenzelfde situatie deed zich overigens ook voor in 1987. Het begin van de vierjaarscyclus lag in 1982 en je zou verwachten dat de bodem dan ergens in 1986 valt. In oktober 1986 viel ook wel een bodem, maar de daling vanaf de voorgaande top bedroeg slechts tien procent.

    Ook hier kwam er een vijfde 50-weeks cyclus achteraan. Die startte natuurlijk positief, zoals bijna elk begin van een nieuwe cyclus. Na een tussentijdse korte correctie bleven de koersen maar stijgen tot eind augustus 1987. Er is dan dus de situatie dat de vierjaarscyclus zelf al ver uitgerekt is (bestaande uit vijf 50-weeks cycli) en de top in deze cyclus ook nog eens uitermate laat komt.

    Met andere woorden, een daling van 20 procent of meer moet in zeer korte tijd gebeuren en we weten ook dat dit zo was. Binnen twee maanden stond de S&P-index met 36 procent lager, inclusief een heuse krach. Zie hiervoor grafiek 2.





    Nieuwe krach in 2007?

    Krijgen we dit scenario nu weer? Daarvoor duiken we nog één keer in de theorie. We gaan ervan uit dat dit de vijfde en laatste 50-weeks cyclus is in de huidige vierjaarscyclus. Nu is het zeer vaak zo dat de laatste cyclus die deel uitmaakt van een grotere cyclus (de 50-weeks cyclus maakt deel uit van de vierjaarscyclus) een 'bearish' karakter heeft. De top ligt links van het midden, komt dus eerder dan 25 weken.

    Ook bestaat een 50-weeks cyclus meestal uit twee of drie kleinere cycli (de zogenaamde 'primaire' cyclus) die een lengte hebben van 13 tot 25 weken. De S&P-index bevindt zich dus nu in de vijfde 50-weekscyclus en wel in de eerste primaire cyclus daarvan. Deze is nu al 18 weken oud en het wordt dus tijd voor een top om naar de bodem van de eerste primaire cyclus af te dalen. Juist vanwege het 'bearish' karakter van deze 50-weeks cyclus, is het dus goed mogelijk dat de top van deze primaire cyclus samen valt met de top van deze laatste 50-weeks cyclus, hetgeen dan tevens de top is van de huidige vierjaarscyclus. Een daling van 20 procent of meer tot in het voorjaar van 2007 is dan waarschijnlijk.

    Als echter de aanstaande correctie niet zo fel is als ik geloof en de beurzen vrij snel weer nieuwe toppen maken, dan betekent dit dat de top van de vierjaarscyclus echt helemaal aan het einde van die cyclus komt, net als in 1987. Het is dan goed mogelijk dat we na de aanstaande correctie fors in koers oplopen met 'bubble-achtige' toestanden, waarbij een AEX van 530 of hoger goed mogelijk is. Er resteert dan echter nog nauwelijks tijd om naar de bodem van de vierjaarscyclus af te dalen en dit kan in dat geval dus enkel middels het nodige koersgeweld, lees een krach.

    Mijn voorkeur gaat zelf uit naar een 'ordelijke' daling, dus een top binnen nu en enkele weken hooguit, waarna we per saldo lagere niveaus opzoeken.

    Hoe concreet hierop in te spelen? Let op de belangrijke steunniveaus in de markten, zoals 478 voor de AEX. Daaronder mag verondersteld worden dat een grotere correctie begint en we dus bezig zijn af te dalen naar de bodem van de eerste primaire cyclus. Onder 478 aandelen dus bijvoorbeeld afdekken met opties.

    Loopt de AEX na deze correctie weer op tot boven het niveau van de top (een top die dus nu vrij snel wordt verwacht), dan komt de echte top nog wat verder weg te liggen, maar is het erg raadzaam om de vinger goed aan de pols te houden, want hoe later de top des te groter de strop.

    Michael Ahrens is directeur vermogensbeheer bij Triple Assets in Maastricht ( www.triple-assets.nl en www.verantwoordvermogensbeheer.nl )
  6. bijna 4 juli 2007 21:11
    Als er een duidelijk verschil is met toen(1987) dan is het wel dat er toen bijna niemand waarschuwde voor een krach.
    Nogmaals, de stemming was toen zeer positief, positiever dan nu.
    Ik zie die krach nu niet, de stemming moet positiever zijn en de k\w's hoger.
    Er moet een stemming komen dat het niet meer stuk kan en die is er nog niet mede omdat veel beleggers nog de doodsangst van de slowmotionkrach van 2001-2003 in de benen hebben.
    Er is nu nog sceptis in de markt i.t.t. toen.
    Ik vind de huidige markt vrij gezond en denk dat we met horten en stoten naar hogere nivo's gaan.

    groeten stier
  7. [verwijderd] 4 juli 2007 21:55
    Stier,

    Een krach zie ik ook niet direct.
    Maar als ik bijvoorbeeld naar de ongebreidelde geldgroei kijk dan weet ik uit het verleden dat bij een geldgroei van 4% de beurs flink de bibbers kreeg.
    Nu zitten we inmiddels op 10% geldgroei en in de VS maken ze het cijfer niet meer bekend. En niemand geeft er wat om. Ja profiteer er van door stijgende koersen.

    Als ik kijk naar mijn eigen uitgave patroon, gewoon de maandelijkse lasten, boodschappen en de auto laten rijden dan wordt alles dus echt wel een stuk duurder. Je hebt steeds meer euro s nodig.
    Als je zo af en toe omrekend naar de gulden schrik je helemaal(niet doen). Het begint er op te lijken dat het geld geen waarde meer heeft.

    Een nog verdere geldgroei en dat in combinatie met een val/langzame verzwakking van de dollar zouden zo maar voor een flinke uitschudding kunnen zorgen.

    Jan.
  8. [verwijderd] 4 juli 2007 22:15
    quote:

    stier schreef:

    Als er een duidelijk verschil is met toen(1987) dan is het wel dat er toen bijna niemand waarschuwde voor een krach.
    Nogmaals, de stemming was toen zeer positief, positiever dan nu.
    Ik zie die krach nu niet, de stemming moet positiever zijn en de k\w's hoger.
    Er moet een stemming komen dat het niet meer stuk kan en die is er nog niet mede omdat veel beleggers nog de doodsangst van de slowmotionkrach van 2001-2003 in de benen hebben.
    Er is nu nog sceptis in de markt i.t.t. toen.
    Ik vind de huidige markt vrij gezond en denk dat we met horten en stoten naar hogere nivo's gaan.

    groeten stier
    Grappig Stier je denkt A en doet B.
    Volhouden, weet het ook niet.

  9. rdeleeuw 5 juli 2007 17:31
    was triple assets niet dat bedrijf wat mij stevig reverse convertibles zat aan te prijzen in januari 2002 zonder ze met name zo te noemen en de risico's te downplayen? Ik heb me een oceaan aan ellende bespaard door door te blijven vragen en er, na verdere openheid, van af te zien. Kijk naar de val van de aex na jan 2002 en een beetje bescheidenheid met het oplepelen van theorie is wel op zijn plaats.
  10. forum rang 10 bp5ah 5 juli 2007 17:33
    quote:

    stier schreef:

    Augustus 1987.
    Als er een maand in de beursgeschiedenis is waar beleggers hadden MOETEN verkopen dan was het deze maand.
    En ik weet nog dat een collumnist uit Beleggers Belangen waarschuwde: het is vijf voor twaalf.
    Waarom was het toen vijf voor twaalf?
    Inderdaad, nummer een was de zeer snel gestegen rente.
    Maar die rente stond destijds wel hoger dan nu, en dat maakt verschil.
    De tweede reden waren de in september op gang gekomen winstwaarschuwingen van vele bedrijven.
    En hoe het mogelijk was weet ik ook niet maar de beurzen gaven maar weinig krimp.
    Ja inderdaad, u hebt gelijk, er had een grote felrode lamp bij iedere belegger moeten gaan branden.
    Maar dat gebeurde niet.
    Waarom gebeurde dat dan niet?
    Dat gebeurde niet, beste beleggers, omdat de stemming ter beurze destijds superpositief was.
    Men kon en wilde eenvoudig niet geloven dat de beurzen gingen crashen.
    En dan is het wachten op de trigger.
    En die kwam natuurlijk, u weet wellicht welke dat was.
    Voor u nu een beetje meewarig en meelijwekkend naar de toenmalige beleggersmeute kijkt dient u wel te beseffen dat er toen geen internet was en dat practisch alle informatie gehaald moest worden uit beleggingsblaadjes die toen natuurlijk gouden tijden doormaakten.
    En verder, ik zou maar uitkijken met oordelen want voor u het weet bent u aan de beurt.

    groeten stier
    Wat nou stier ?

    Je lijkt in je laatste zin te preken voor 'je eigen gemeente' ...

    Gr.

    Dirk
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.