Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - Ratrace door rentevrees

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 juni 2007 16:32
    Misschien is de "puntenwolk" over de periode 1999-2007 nu niet het beste interval. De bubbel moest eens gewoon leeglopen onafhankelijk van de rente.

    Nu ben ik natuurlijk geen guru, maar tijdens de periode voor 1999 was er volgens mij een wat betere correlatie. De rente is toen ruim 15 jaar gedaald en de beurzen gingen sinds het begin van de jaren 80 vlotjes naar boven.

    Overigens ben ik het wel eens dat de beurzen nu niet extreem gewaardeerd zijn, al reken ik zelf altijd een langetermijnrente van 6% ook al staat ie lager... maar misschien is dat een beetje ouderwets van mij.

    N
  2. bijna 25 juni 2007 16:38
    Het is die laatste regel waar het venijn in zit: "bij een verdere rentestijging is een correctie niet uit te sluiten".
    Want daar zijn de markten nu juist bang voor.
    En die angst is helemaal niet verkeerd want dan zit die evt. verdere rentestijging in ieder geval al voor een stukje in de markt geprijsd.
    En het zou best wel eens kunnen zijn dat wij voorlopig het hoogste punt in de rente gezien hebben en dat een stevige correctie op de obligatiemarkten(dus dan nu weer stijgende obligaties) de aandelenmarkten positief gaat verassen.
    Aandelenmarkten die ook vandaag weer tonen over een behoorlijk portie veerkracht te bezitten.
    Wij kijken elke dag met een vergrootglas naar het gedrag van de obligatiemarkten.
    Als die gaan stijgen dan is de kans op een stevige correctie op de beurzen gedaald tot minimaal.

    groeten stier
  3. bijna 25 juni 2007 17:37
    quote:

    3pi schreef:

    Interessant verhaal! Kennelijk zijn oude economische wetmatigheden (althans dan die van de negatieve correlatie tussen rente en beurskoersen) toch niet meer zo geldig sinds 1999/2000... Is er dan toch iets waar van de theorieen van de nieuwe economie, waarin de oude verbanden niet meer opgaan?
    Vergeet het maar, correlatie is er nog wel degelijk.
    Zodra de lange rentes boven tot ver boven 5% gaan bivakeren dan zullen we wel eens zien of de correlatie er nog is.
    Reken maar van yes, want die periode na 2000 was er wel een van vluchten naar de obligaties.
    En dat daarna, dus vanaf dieptepunt rente tot nu, aandelen en obligaties tegenovergesteld bewogen is alleszins verklaarbaar.
    Immers, aandelen profiteerden van economische groei dus stijgende winsten.
    Als de rente vanaf nu doorstijgt(wat nog maar de vraag is) dan is dat niet meer tengevolge van hoge economische groei maar van stijgende inflatie.
    Hier komen de twee elkaar dan tegen: beiden houden niet van hoge inflatie en gaan dan hand in hand bewegen.

    groeten stier
  4. josfk 25 juni 2007 19:47
    Zeer interessant.

    De winsten van het bedrijfsleven worden nog niet aangetast vanwege de hoge cash-posities.

    Op het draaipunt van de rente in 2000 is ook de grote correctie 2000-2003 ingezet. Er werd toen volgens bovenstaande grafiek een maximum premie betaald op aandelen van ca. 55% (AEX). Nu is er nog een discount van 34%, dan is er nog een aardig eindje te gaan.

    Lange rente is een door de markt bepaalde rente. De korte rente wordt door centrale banken gestuurd om inflatie te beteugelen. De groei van diensten en ICT legt veel weiniger beslag op kapitaal als industriele groei. Dus kan de wereldeconomie nu met minder kapitaal groeien. Dit opgeteld met overvloedige liquiditeit (VS en Europa laten de geldpersen lopen, M3 > 10%) is een katalysator (of een katapult?) voor de huidige groei.
    Denk aan 2000 met bedrijven als KPN (6x huidige koers, Getronics (40x huidige koers), UPC. Dat is niet te vergelijken met de huidige tijd.
  5. [verwijderd] 25 juni 2007 22:08
    quote:

    nc020872 schreef:

    Overigens ben ik het wel eens dat de beurzen nu niet extreem gewaardeerd zijn, al reken ik zelf altijd een langetermijnrente van 6% ook al staat ie lager... maar misschien is dat een beetje ouderwets van mij.

    N
    Beste N
    Dat doe ik ook, maar om een andere reden dat rekent namelijk lekker makkelijk. (kosten schuld =schuld/200 per maand).

    de bos
  6. Ping ping foetsie 26 juni 2007 09:02
    Volgens mij kan je een grens stellen aan de correlatie tussen de koersen en de rente. Onder de 5% (of 6 waar die grens ligt weet ik niet precies) is de correlatie inderdaad weg omdat de invloeden daar niet zo groot zijn. Boven deze grens is de geldstroom veel belangrijker. Wie tekent er nu niet in op een staats obligatie met 7% of 8% maar eentje van 4% tja... Waar leverd het geld het meeste op das van belang en dat leverd de correlatie op.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.