Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - Numikoopje?

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. williamcor 11 juni 2007 14:20
    Op een KW van pakweg 20 betaal je in elk geval de winst op de aandelen Numico van de vorige eigenaar. Of jezelf op die koers nog winst pakt is nog maar de vraag. Naar mijn mening is dit slechts bij een overname het geval en dan nog ontvang je niet bijzonder veel premie omdat het aandeel al zo duur is. Ik blijf er bij deze KW in elk geval vanaf.
  2. [verwijderd] 11 juni 2007 23:25
    veeboer:

    Ik heb mijn quotum nog niet! verkocht. Ik melk elk jaar nog trouw mijn 420.000 liter vol.

    En zelf melkpoeder maken: volgens mij is melkpoeder 3% van `n liter melk. Waar met de rest heen?

    en mnr Broelofs: waarom krijg ik nog steeds teveel voor mijn melk? Ik krijg nu 30 cent, terwijl mijn kostprijs (eigen arbeid meegerekend!) op 39 cent ligt....
  3. [verwijderd] 12 juni 2007 00:48
    Broelofs,

    Wat een trieste reactie.
    Ga zelf maar eens een melkveehouderij runnen.
    7 dagen in de week 365 dagen per jaar, klaar staan voor jou vee. Afhankelijk van het weer om goed ruwvoer te winnen.
    Als je een keer op vakantie gaat kost het dubbel op geld nml geen vakantiegeld en dure hulp inhuren a zoveel euro per uur.
    Dan komt daar nog de onrechtvaardige overheid bij, die de nederlandse landbouw knecht met allerlei onzin regels. Mestboekhoudingen pal getallen I & R systemen, dubbele veeboekhoudingen, KKM keuringen waarbij je op weet ik niet wat gepakt kunt worden om de melkveehouder een loer te draaien. Echt het zijn gewoon stasi methoden. Een oude buurman van mijn is er laatst op afgeknapt en per direct gestopt. En hoeveel zijn er al wel niet mee gestopt. Rij maar eens een stukje in de rondte over het platteland, waar het een haveloze bende wordt op het boerenerf, en dat zie je steeds meer, dan weet ik al deze boer zit erdoor.

    En broelofs reken maar eens uit 420000 liter keer 0,30 cent=......126000 euro. Nog wat veeverkoop erbij en daar moet CaseV al zijn kosten van betalen.
    Eigen levensonderhoud voor gezin
    Verzekeringen
    Rene en aflossing
    Waterschaplasten
    Veevoer en kunstmest
    Loonwerker en investeringen in gebouwen en machines
    Nou ik kan je vertellen tel uit je winst... 0,0 Echt je bent voor de kat z n viool aan het werk.
    Het moet je hobby zijn.

    En werkend, arbeidend Nederland maar klagen.
    Echt ze weten niet half hoe goed het hier is.
    Goed salaris, goede arbeids omstandigheden, veel vrij en maar op vakantie ja vooral veel consumeren.
    En de melkveehouder werkt voor een hongerloontje, het voedselpakket blijft zo goedkoop zodat de burger niet teveel geld kwijt is aan voedsel uitgaven en lekker door kan gaan met van alles te consumeren.

    MVG Jan, een ex-melkveehouder

    Ps voor CaseV
    De melk in de supermarkten is afgelopen week flink duurder geworden hoop dat u de komende tijd een hogere melkprijs tegemoed kunt zien.
    Het is in ieder geval dik verdiend na jaren van melkprijs dalingen en kosten stijgingen.
  4. [verwijderd] 12 juni 2007 03:11
    Om vast te kunnen stellen hoe erg Numico lijdt onder de prijsstijging van mager melkpoeder, zou je moeten weten op welke markten Numico zijn grondstoffen koopt, of preciezer: waar komt welk melkpoeder vandaan voor welke afzetmarkt.
    In het verleden was de wereldmarktprijs voor mager melkpoeder nogal wat lager dan binnen de Europese Unie: een jaar gelden € 1,50 per kilo tegen € 2,- in de EU. In het veleden kwam het wel voor dat de wereldmarktprijs minder dan de helft van EU-prijs was. Eigenlijk was het de Europese Unie met zijn overschotten die de wereldmarkt verpestte door exportsubsidie op poeder te verlenen.
    Mager melkpoeder is samen met boter een bulkproduct, dat een zuivelfabriek maakt als hij niks beters weet om de melk te 'valoriseren'. Sinds de vraag naar kaas en de kaasconsumptie gestadig oploopt en de EU (sinds 1984) een productieplafond voor de melk kent, gaan met name Nederlandse fabrieken meer kaas produceren of bijv. Actimel. De export van mager melkpoeder is met bijna 2/3 gekelderd in de eerste drie maanden van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Samen met andere factoren is de prijs van mager poeder gestegen tot € 3,50 op de wereldmarkt en in de EU. Er is geen prijsveschil meer en uiteraard geeft de EU ook geen exportsubsidie meer.

    Numico heeft voor zijn markt in Azië sterk geprofiteerd van de dumpprijzen op de wereldmarkt. Ook als Numico dat poeder in Nederland kocht(bjvoorbeeld vanwege de vereiste kwaliteit) werd dat kostenverschil (bijna) vergoed via een exportsubsidie.
    Nogmaals: hoeveel de prijsstijging Numico kost, is niet zo eenvoudig te berekenen. Maar het volgende sommetje is wellicht illustratief. In een liter babymelk zit ongeveer 3,5% = 35 gram mager melkpoeder. Dat kostte 'vroeger' 0,035x1,50= 5,2 eurocent op de wereldmarkt en 0,035* 2,0 = 7 cent in de EU. Nu is dat dus 0,035x3,50 = 12,2 eurocent. Allemaal goed en wel, maar erg indrukkwekkend vind ik die kostenstijging niet. Wat die potjes Olvarit en Nutricia omgerekend per liter in de winkel kosten, weet ik eerlijk gezegd niet. Maar het zal toch boven twee euro per liter zijn. Voor de Europese baby is een kostenstijging van 5 eurocent wel door te berekenen, lijkt me. (Die 3,5% kan ook nog eens keer 4% zijn, maar dan nog.)

    Nog even over dat boereninkomen. Gemiddeld gesproken verdienen melkveehouders een redelijk eenpersoonsinkomen. Maar daar werken doorgaans man én vrouw voor. Zeker dat inkomen (vooral in het verleden, nu nauwelijks) is tot stand gekomen via subsidie. Maar hebben wij daar als consument niet heel veel plezier van gehad? Dat boereninkomen was net genoeg om te blijven investeren en moderniseren. In 20 jaar tijd is het aantal melkveebedrijven meer dan gehalveerd (tot 22,000 meitelling 2006) bij dezelfde productie en lagere opbrengstprijzen. Twintig jaar geleden was de ontvangen melkprijs-af-boerderij 33,5 cent, tien jaar geleden 32,5 cent bij gemiddeld vet en nu 26,5 cent per kg. voorschotprijs (standaardmelk met 4,20% vet en 3,40% eitwit). CaseV rekent zeker op een royale nabetaling en heeft koeien die melk geven met meer dan gemiddeld vet en eiwit, anders komt hij/zij nooit aan 30 cent. (Of is lid van DOC!)

    Door die subsidies en de gelijkmatige prijzen konden melkveehouders blijven moderniseren. Voor een lagere prijs en dezelfde hoeveelheid melk blijven produceren met de helft minder mensen, betekent een producitiviteitsstijging van 100% in 20 jaar, 4% per jaar. Vergelijk dat eens met de bouw: hooguit 1% per jaar of de dienstensector, ook niet meer dan 1% per jaar. Alleen de industrie komt in de buurt met ongeveer 3% per jaar.

    Sterk fluctuerende prijzen met grote uitschieters naar beneden (waar volledig vrije landbouwmarkten door worden gekenmerkt) drukken de bereidheid risico's te nemen en te investeren. (Bijvoorbeeld we zitten nu met hele hoge olieprijzen, omdat in jaren negenttig met lage olieprijzen er weinig geïnvesteerd is raffinage en weinig gezocht naar moelijker winbare velden.)

    Nog even wat anders: boer zijn is kennelijk een mooi vak. Nog niet zo lang geleden kon CaseV €2.- per liter krijgen voor zijn quotum, meer dan 8 ton dus, aangenomen dat deze opbrengst niet met broers/zussen gedeeld hoeft te worden. Als hij/zij dat belegd had voor gemiddeld 7%, had-ie een inkomen van meer dan € 50,000 in box 3. Dat heeft de familie CaseV nu zeker niet.

    GW.

  5. [verwijderd] 12 juni 2007 11:15
    Beste Walsta,

    CaseV levert zijn melk aan Campina.
    En de DOC betaald 30 cent?
    Zelf een familie lid die lid is van de DOC.
    Nou ik kan je vertellen dat die echt niet meer uitbetalen dan Friesland Coberco of campina.
    De nieuwe melkfabriek en die investeringen die dat met zich meegebracht hebben zorgen niet voor een super melkprijs. Elk jaar wordt er wel flink melkgeld ingehouden om de eigen vermogen positie van de DOC te versterken en om de investeringen terug te verdienen.
    De capaciteit van de DOC fabriek is der mate groot dat de eigen leden lang niet genoeg leveren. Van heinde en ver slepen ze melk aan, overal in Nederland zie je DOC RMO rijden.

    Laatst sprak ik een melkveehouder die zei:
    Jan ik heb 2 vrouwen nodig.
    1 die mee helpt op de boerderij en 1 die uit gaat werken buiten de deur om voor een goed gezins inkomen te zorgen.

    De groeten, Jan.
  6. [verwijderd] 14 juni 2007 18:53
    Ja Broelofs werk elke dag nog.
    Nu als vermogens beheerder.

    Tja melkquotum een kadootje?
    Had men het maar uit moeten pakken.

    Hoorde vandaag dat het melkquotum nog 21 euro cent per % vet doet.Vorig jaar was dat nog 47 cent en dat deed mijn oude buurman pijn en dat begrijp ik als je 500.000 liter hebt bijgekocht. Zeg nog tegen hem koop nu snel wat bij want het lijkt mij goedkoop.
    Ben toen maar snel op mijn fiets gesprongen want zijn gezicht stond op onweer.

    De groeten, Jan.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.