Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Frank van Dongen - Fusies kosten geld

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Bart Meerdink 8 juni 2007 10:35
    Een grafiek zegt meer dan duizend woorden. Fortis is beduidend goedkoper dan een paar maanden geleden, maar beduidend duurder dan een jaar geleden. Afhankelijk van of je TA of FA georienteerd bent kun je hier heel verschillend over denken. Mij zegt die grafiek op zich bar weinig.

    Overigens, de grafiek van NLL, sorry dat ik het niet weet, wat is NLL?
  2. [verwijderd] 8 juni 2007 11:13
    Beste Bart,
    Jammer dat de grafiek van Fortis je geen duidelijkheid geeft. Ik zie het als het breken van een steunlijn en dus tijdelijk vanaf blijven.

    dan de NLL dat is een ding dat steeds terugkomt in mijn stukken. Het is de 30 jarige staatslening. een obligatie met een lange looptijd wordt minder waard als de rente stijgt.Je kan dus zien hoe hard het de afgelopen weken gegaan is.
  3. josfk 8 juni 2007 11:57
    Beste Frank,

    Fortis zie ik op dagbasis sinds 10-4 in een smal negatief trendkanaal, waar deze 25-5 uitgevallen is met een gap, 16-5 door de MA200 gezakt, lagere toppen/dalen ook nog eens bevestigd door lagere RSI toppen/dalen, dus een negatieve trend. Daarnaast op maandbasis 31-5 (verkoopsignaal) uit het sinds 2003 positieve trendkanaal (koopsignaal 29-8-03) gevallen, dat is een lange termijn verkoopsignaal? Daar kun je volgens mij niet verschillend over denken.
  4. forum rang 6 Bart Meerdink 8 juni 2007 12:12
    @FvD: Merci voor de verduidelijking wat betreft NLL. Obligaties zijn inderdaad niet zo risico-arm als de risicoprofiel-drammers (die formuliertjes die je moet invullen) veronderstellen.

    Wat Fortis betreft, je kunt niet om de overname van ABN Amro heen. Gaat het door, zo ja hoe goedkoop emitteren ze, en uiteindelijk, is het allemaal wel verstandig van Fortis. TA lijkt me in zo'n speciale situatie niet geldig. Kan Fortis een overname van ABN succesvol maken, daar gaat het om (als het niet doorgaat dan gaat het aandeel sowieso weer omhoog).

    Op zich, qua verwachtte winst is Fortis nu goedkoper geprijsd dan zelfs ING.
  5. josfk 8 juni 2007 13:12
    TA neemt sentiment waar die in koersen is verwerkt. Het verkoopsignaal op maandbasis die ik krijg is de afgelopen 10 jaar maar 2x eerder geweest (31-5-99 en 31-1-01)en met 2 koopsignalen in die 10 jaar, 29-9-00 en 29-8-03.

    Wanneer weten we of Fortis eventueel een overname van ABN succesvol kan maken, TA wacht dan gewoon op de (stijgende) koers van Fortis die dit bewijst, dat kan nog een leuke tijd duren.

    TA gaf overigens op 29-12-06 een koopsignaal voor ABN op koers 24,35. Met TA kon je dus uitstekend waarnemen dat ABN uitbrak vanwege de overnamegeruchten. TA geld dan blijkbaar wel in die speciale situatie.

    Overigens ING heeft al 28-2-07 een lange termijn verkoopsignaal gehad op maandbasis.
  6. [verwijderd] 8 juni 2007 14:40
    quote:

    schreef:

    Want de markt lijkt nu ook eindelijk te beseffen is dat een hogere rente niet goed is voor aandelen. En specifiek niet voor de banken.
    Dit is wel een heel erg kort-door-de-bocht-redenering.

    a) heb je het hier over de lange- of de korterente?

    b) als de lange rente stijgt, dan zal de rentecurve steiler worden = goed voor het resultaat van de banken.

    c) met een stijgende rente kunnen de marges (verkoop minus inkoop) waarschijnlijk ook hoger komen te liggen.

    Groet
  7. forum rang 6 Bart Meerdink 8 juni 2007 15:08
    Dat is een ingewikkelde rekensom volgens mij. Verzekeraars hebben obligaties en die worden minder waard. Als de aandelen dalen moet ook daarop afgewaardeerd worden. Maar de rente-inkomsten stijgen wel en veel verplichtingen hebben ook een vastrentend karakter dus dat valt als het goed is tegen de obligaties weg.

    Tilmant (ING) zegt: altijd zijn er sommige omstandigheden ongunstig, maar dan zijn er voor een /goede/ bank altijd weer andere dingen waaraan te verdienen is (een hogere rentemarge bijvoorbeeld, denk aan ING Direct).

    Verder hebben M&A activiteiten baat bij overvloedig en goedkoop geld, maar historisch gezien zijn de omstandigheden daarvoor nog steeds zeer gunstig.
  8. [verwijderd] 8 juni 2007 15:25
    Hi Bart,

    Het is inderdaad een ingewikkelde rekensom, want wat je verliest aan de ene kant komt aan de andere kant weer binnen. Daarnaast zullen obligatiekoersen dalen op rentestijgingen, maar bij goed Asset-Liability Management zullen de meeste obligaties gewoon tegen eindwaarde worden meegenomen. Overigens neemt door een stijging van de lt-rente het herbeleggingsrisico weer af ;)

    Kortom, een stijging van de rente: het is te kort door de bocht om dit als slecht te bestempelen voor banken/verzekeraars. Zeker als de rentecurve hierdoor steiler wordt.

    Groet!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.