Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel TomTom AEX:TOM2.NL, NL0013332471

Laatste koers (eur) Verschil Volume
5,170   -0,005   (-0,10%) Dagrange 5,160 - 5,215 18.555   Gem. (3M) 179,3K

TomTom voor chirurgen?

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 mei 2007 07:09
    ’TomTom’ leidt mes naar tumor
    Door BERBER SCHRIJVER

    UTRECHT - Hoe vind je tussen het vet in de buik het stuk darm waar een tumor in zit? En hoe haal je dat stuk vervolgens weg zonder

    Met het navigatiesysteem kan chirurg Maurits de Brauw (rechts) beter zijn werk doen. FOTO MARNIX SCHMIDT
    urineleiders of bloedvaten te raken en te beschadigen? Het Utrechtse ziekenhuis Mesos Oudenrijn heeft daarvoor nu een ’Tom Tom voor chirurgen’. Gisteren werd voor het eerst met behulp van het nieuwe navigatiesysteem via een kijkoperatie een darmtumor weggehaald. En dat is de eerste maal in Europa, zegt chirurg Anke Smits.

    ,,Misschien zelfs wel in de wereld. Ik heb er in de literatuur niks over kunnen vinden.’’ Via een videoverbinding met de operatiekamer was de ingreep te volgen.

    Smits voert samen met haar collega Maurits de Brauw al vier jaar operaties aan de darmen laparoscopisch - via een kijkoperatie dus - uit. Een stuk prettiger voor de patiënt, zegt zij. Niet meer een enorme snee over de buik zoals bij de traditionele operaties en een stuk sneller herstel. Mesos voert inmiddels 86 procent van de darmoperaties uit. Landelijk is dat 4 procent. Smits en De Brauw zijn daarmee dé specialisten op dit gebied.

    Het zoeken van een tumor in de darm kan een heel gedoe zijn. In de buikholte bevindt zich veel vet waarin de darmen en andere organen veelal verstopt liggen.

    De tumor vinden, valt inderdaad niet mee, legt Smits uit. Met de klassieke operatie, waarbij de buik helemaal open gaat, kan de chirurg met de handen zoeken en voelen. Bij een kijkoperatie gaat dat niet. In de vetbrei zijn bovendien urineleiders en slagaders moeilijk te vinden.

    De artsen zijn dan ook heel blij met het navigatiesysteem. Via een scherm zien zij precies waar organen, vaten en de tumor liggen.

    Terwijl Smits in een zaaltje uitleg geeft, opereert De Brauw. Hij vindt met behulp van het systeem al heel snel de tumor.

    En ook de urineleider, die heel dicht bij de tumor blijkt te liggen. ,,Je voelt je onzettend zeker,’’ zegt hij. ,,Je weet op deze manier dat je bij de tumor zit en dat je zo weinig mogelijk beschadigingen aanricht bij de mensen die je opereert.’’

    www.ad.nl/utrecht/article1363993.ece
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.