Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jasper Oeberius Kapteijn - Efficiënt harken II

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. MtBaker 27 februari 2007 10:08
    anomalie, bouw mijn eigen huis, rode wijn om te dotteren en sinds 1996 zelf beleggen, omdat door de bank geadviseerde beleggingsfondsen toch wel erg achterbleven bij de markt. En ondanks hier en daar een krach is het resultaat gemiddeld 16% na belasting en kosten. Met de tijd en leerschool lijkt het resultaat alleen maar beter te worden. Ik moet toegeven smallcaps spelen mee, maar ook technische analyse, maar wel met ander gemiddelden en toetsen dan de profs, om afwijkend te spelen, beetje contrarian.
  2. [verwijderd] 27 februari 2007 10:30
    Ik beleg nu sinds november in losse aandelen. Daarvoor in beleggingsfondsen. Ik kick meer op spanning en risico en vond een beleggingsfonds meer voor bejaarden. Het heeft weinig risico, en alle tijd om te stijgen. Het zelfstandig beleggen gaat mij erg goed af, tot nu toe heb ik geen grote koersvallen op mijn port. gehad na aankoop. (ik wacht altijd eerst even een koersval af en dan stap ik in). Randstad heb ik een leuk ritje mee gemaakt vanaf half januari, maar ben vanmorgen optijd uit de trein gestapt.
  3. goldrush 27 februari 2007 10:59
    quote:

    21years schreef:

    Ik beleg nu sinds november in losse aandelen. Daarvoor in beleggingsfondsen. Ik kick meer op spanning en risico en vond een beleggingsfonds meer voor bejaarden. Het heeft weinig risico, en alle tijd om te stijgen. Het zelfstandig beleggen gaat mij erg goed af, tot nu toe heb ik geen grote koersvallen op mijn port. gehad na aankoop. (ik wacht altijd eerst even een koersval af en dan stap ik in). Randstad heb ik een leuk ritje mee gemaakt vanaf half januari, maar ben vanmorgen optijd uit de trein gestapt.
    We hebben sinds november ook nog geen echte koersvallen van betekenis gehad. Ik ben heel benieuwd wat je rendement over een langere periode zal zijn. Krap 4 maanden bezig en dan concluderen dat het je erg goed gaat, vind ik een levensgevaarlijke uitspraak. Het duidt erop dat je jezelf overschat.
  4. [verwijderd] 27 februari 2007 12:28
    Mooi lijstje!

    # Veel tijd aan beleggen kunt besteden
    Klopt! Of doe anders maar een indexfonds of zoals je zegt een gelijk gewogen index: maar dat kost je wel wat meer initieel. Nu kost een indexfonds ook wel al snel een 0.5%, elk jaar opnieuw!
    # Vanuit een theoretisch raamwerk strategieën met meerwaarde kunt creëren;
    Of hopen dat je juist gokt natuurlijk... want je buurman heeft ook eens geluk gehad.
    # De verschillende beleggingsinstrumenten beheerst
    Hmmm... opties en futures? Hefboom door trackers? Obligaties? Laat maar: voor mij cash en aandelen!
    # Discipline koppelt aan flexibiliteit en autonomie van denken
    Displine hebben en flexibel zijn, grappig :) Je moet inderdaad wel begrijpen dat een hele markt die aan een K/W van 2 staat (india 4 jaar terug) misschien wel eens zou kunnen boomen.
    # Risico’s aan rendementen kunt koppelen
    Inderdaad. Dus aandelen... al re rest: goede kans dat de gewone man eens op 0 uitkomt. En waar staat is dan?
    # Toegang heeft tot analisten met meerwaarde
    Ja! Weg met die analisten die gemiddeld slechter doen dan de markt! Spijtig dat de gewone man natuurlijk enkel die verhalen te slikken krijgen.
    # Kunt profiteren van overdrijving in plaats van er onder te lijden
    Kun je met een glimlach naar -2% kijken? -10%? -30%?
    # Zich kunt spiegelen aan wat werkt bij anderen, het leven is namelijk veel te kort om alles zelf uit te vinden
    Probleem is, je moet al veel gezien hebben om te weten wat werkt en wat niet. In elk geval: als je er tijd in stopt, zorg dat het een hobby is.
    # Portefeuille effecten, inter-markt en relatieve verbanden kunt zien
    Ik denk dat Buffet het daar toch niet helemaal mee eens is.
    # Transacties tegen lage kosten kunt uitvoeren. Rentetarieven en margin berekeningen zijn hierbij ook van belang.
    Yup.
  5. [verwijderd] 27 februari 2007 14:22
    quote:

    Jasper Oeberius Kapteijn schreef:

    B. Hij werd al genoemd in de draad onder mijn vorige column: gelijk gewicht indiceren. Hierbij worden onderdelen van portefeuilles niet gecorrigeerd op grootte. Kleine bedrijven krijgen een gelijke weging ten opzichte van grote. Naar mijn mening profiteer je daarmee van anomalie nummer 1.
    Bij een (zeer) brede niet marktkapitalisatie gewogen index kun je inderdaad van de smallcap inefficientie (als die al bestaat, ik heb nog nooit een overtuigend onderzoek gezien) profiteren. Het effect van de niet marktkapitalisatie gewogen index staat echter volledig los van een eventueel small cap effect. Dat is ook eenvoudig te begrijpen. Twee identieke ondernemingen waarvan er een ondergewaardeerd is en de andere overgewaardeerd hebben verschillende marktkapitalisaties. In een marktkapitalisatie gewogen index zal de overgewaardeerde onderneming zwaarder in de index wegen terwijl je mag aannemen dat op den duur de overgewaardeerde onderneming iets minder zal presteren als de ondergewaardeerde ondernemig. Marktkapitalisatie gewogen impliceert dat overgewaardeerde ondernemingen overwogen zijn in de portefeuille terwijl ondergewaardeerde ondernemingen onderwogen zijn.

    Bij een gelijk gewogen index is het juist andersom, daar koop je meer ondergewaardeerde aandelen en minder overgewaardeerde. Overigens hoeft een index niet gelijkgewogen te zijn om van dit verschil te profiteren, er zijn ook andere alternatieve wegingen te verzinnen die hetzelfde effect hebben en (gedeeltelijk) de investibility issue van gelijkgewogen indexen (zoals ik met het porcelijne fles/RD voorbeeld in het andere draadje heb aangehaald) oplossen.

    mvg
    Wilco
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.