Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Hans Franke - Alle Tien Teak

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 januari 2007 19:34
    Leuk hoor, dat tabelletje, maar een risicoprofiel had wel meerwaarde gehad.

    Zo lees ik net dat Terra Vitalis in "zwaar weer" verkeerd, waardoor het "beloofde" rendement een stuk onwaarschijnlijker wordt.

    www.dft.nl/nieuws/1043736/Teakhoutfon...

    Zelf zit ik niet in Teak, maar wel in Vanille. Omdat ze me verteld hebben dat Vanille veel eerder opbrengsten heeft heb ik het er op gegokt. Let wel, ik gebruik expres het woord gegokt, want niets is zeker.
  2. [verwijderd] 8 januari 2007 20:59
    Ik heb dat stuk in de Telegraaf ook gelezen. Dat de vergunning niet definitief is, is dus geen nieuws. Dat er in geval van onenigheid een schikking getroffen wordt, is niet ongebruikelijk. Daarna blijft er van het stuk niet heel veel (extra) meer over. De achtergrond van de onenigheid wordt immers niet duidelijk. Mij lijkt het dat de investeerders bij Terra vooral goed zullen moeten blijven kijken naar de toestand van hun (deel van de) plantage.
  3. wombat58 8 januari 2007 22:47
    Het is ook belangrijk bij het vergelijken van teak investeringen of men daadwerkelijk een stuk grond met bomen in bezit krijgt (GTC) of dat men alleen het gebruiksrecht over de geplante bomen (Terra Vitalis) krijgt. Als ik alleen naar de cijfers kijk is de uitkering bij GTC na 20 jaar 20 keer de investering, tegen 3 keer de investering bij Terra Vitalis.
    Een belangrijk verschil is dat GTC geen omvangrijke verkooporganisatie heeft en investeerders niet onder druk zet.
  4. [verwijderd] 9 januari 2007 14:28
    Van teakbeleggingen is de afgelopen jaren zeker niet iedereen blij geworden. Zeg maar gerust dat er nog steeds zo goed als geen toezicht is en dat de aanbieders daar gretig gebruik van maken, gezien de in de tabel genoemde rendements vooruitzichten. Kijk daarom voor echte feiten eens op www.vtpteak.net als je nu eens een keer legitieme voorkennis wilt hebben mocht je aan een teakinvestering denken.
  5. Met Effekt 9 januari 2007 17:31
    Ik snap niet waarom in teak te beleggen als er zoveel alternatieven zijn om op een Transparantere manier een soortgelijk of beter rendement te halen.
    Een verdubbeling in 20jaar is slechst 3.6%/jaar.

    Kan iemand mij de performance uit het verleden vertellen of blijft het allemaal koffiedik kijken?
  6. wombat58 9 januari 2007 20:19
    Re: Een verdubbeling in 20 jaar is slechst 3.6%/jaar.

    Een opbrengst van 150.000 na 20 jaar, bij een investering van 7.500 Euro is een jaarlijks rendement van 16.3 %/jaar, dat is wel interessanter dan 3,6 %/jaar.

    Het is koffiedik kijken, de eerste plantages moeten nog gaan uitkeren, het ziet er niet zo best uit !
  7. forum rang 10 voda 1 maart 2007 23:39
    Onrust onder beleggers in teakhout
    Door WALTER DEVENIJNS

    SITTARD - Veel beleggers in teakhout raken hun geld kwijt als de hardhout-beleggingsfondsen geen vergunning krijgen van toezichthouder AFM.

    AFM heeft nog maar een beleggingsfonds voor hardhout een vergunning verleend.Volgens de AFM kost een investering in teakhout de belegger in eerste instantie alleen maar geld. Dat zegt Gerard Haagmans, woordvoerder van Teak-opstand, de stichting voor gedupeerde beleggers in hardhout.

    ,,De eigenaren van de beleggingsfondsen hebben hun geld al lang binnen. Waarom zouden ze het bedrijf nog 15 tot 20 jaar overeind houden voor het verzorgen van de plantages als ze geen vergunning krijgen?’’ aldus Haagmans.

    Eind vorige week werd bekend dat de AFM tot nu toe slechts één vergunning heeft uitgereikt aan een hardhout-fonds (Teakwood International), terwijl maar liefst 44 beleggingsfondsen voor teakhout, ananas of wijn een vergunning wilden hebben. Een deel krijgt nooit toestemming; een ander deel trok zich onder druk terug, terwijl de gegevens van andere aanbieders nog tegen het licht worden gehouden.

    Teakfondsen hebben al jaren last van een slechte reputatie. Vorig jaar werden twee directeuren van Eco Brasil veroordeeld tot celstraffen wegens fraude met 61 miljoen euro.

    Haagmans uit Sittard maakte enkele jaren geleden al kennis met malafide teakhout-fondsen. Zijn stichting deed in 2002 namens zevenhonderd beleggers aangifte wegens misleiding bij Bosque Teca Verde en Green Capital. Acht miljoen euro ging in rook op. Justitie kwam overigens niet met een aanklacht. De zaak bleek ’ verjaard’.

    De AFM-verklaring zorgt inmiddels voor onrust, merkt Haagmans. ,,We krijgen veel e-mails van verontruste beleggers binnen. Ik probeer ze te beantwoorden, maar als ik niet oppas wordt het een dagtaak.’’

    Maar hardhout-beleggingsfonds Goodwood, met een belegd vermogen van 200 miljoen euro een grote partij, ziet geen onrust. ,,Beleggers zijn gewend aan negatieve berichtgeving. Wij hebben met onze 15.000 beleggers een goede band opgebouwd, waardoor ze vertrouwen hebben,’’ meldt woordvoerder Victor Hecht. Afgelopen week ontving hij ‘slechts’ enkele tientallen verontruste telefoontjes.

    Goodwood heeft overigens nog geen vergunning ontvangen van AFM. ,,We gaan er wel vanuit dat we die zullen krijgen,’’ aldus Hecht.

    De teakhout-belegger heeft meerdere malen contact gehad met AFM. Hecht: ,,Dat verliep op een professionele manier.’’ Mocht Goodwood echter geen toestemming krijgen, dan stopt het fonds direct. Of de beleggers dan hun geld kwijt zijn, is niet duidelijk. De ‘kostbare’ teakbomen zijn wel ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Die zou dan het beheer op zich moeten nemen, maar wie de stichting controleert is een ander verhaal. Goodwood bestaat dan niet meer.

    Haagmans kan ondertussen niet erg enthousiast meer worden over een strengere AFM. ,,De autoriteiten zijn te laat in actie gekomen. Dat hadden ze vijftien jaar geleden al moeten doen. Toen weigerde een hardhout-beleggingsfonds een vergunning aan te vragen en kwam ermee weg.’’

    Voor de zomer duidelijkheid

    De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichhouder op de financiële sector in Nederland, hoopt vóór de zomer duidelijkheid te kunnen geven over de teakhout-fondsen die nog geen vergunning hebben gekregen.
    Nu al is duidelijk dat veel fondsen de vergunning niet zullen krijgen.

    In Nederland is ongeveer een half miljard euro gestoken in teakhout-, ananas- of wijnfondsen. Het grootste deel komt voor rekening van de teakfondsen, waarbij beleggers verleid worden met vooruitzichten van uitstekende rendementen.

    Goodwood is alleen al goed voor een belegd vermogen van ruim 200 miljoen euro. Concurrent Terra Vitalis, dat tot voor kort fanatiek reclame maakte op ‘geldzender’ RTL-Z, zou volgens een schatting 100 miljoen euro hebben opgehaald.

    Ook Terra Vitalis heeft nog geen vergunning. Het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens sommige berichten zou er ruzie in de top zijn uitgebroken.

    Het tot nu toe enige erkende fonds Teakwood International uit Deventer was eveneens niet bereikbaar voor commentaar. De directeur-woordvoerder liep de afgelopen dagen met zijn klanten rond op de teakplantages van Costa Rica.

    Teakhout staat al jaren in een slecht daglicht. Diverse fondsen bleken piramidefondsen te zijn, waarbij de ‘opbrengst’ van de plantages in feite uit de zakken kwam van nieuwe beleggers. Duizend beleggers werden hiervan de dupe.

    Een investering in onder meer teakhout kost de belegger allereerst geld. Volgens AFM zou van de inleg soms wel vijftig procent afgetakt worden wegens management- en administratiekosten.

    Tot nu toe

    1996: De Nederlandsche Bank (DNB) wil meer greep krijgen op de teakhout-beleggingsfondsen. 1998: Toezicht mislukt door gebrekkige wetgeving.
    College voor beroep verwerpt bezwaarschrift DNB.

    1998: Justitie doet inval bij Zwolse teakhoutbelegger Ecobel.

    2006: AFM mag eindelijk toezicht uitoefenen over teakhout- fondsen en andere bijzondere beleggingsopbjecten.

    Voor aanbieders die vóór 1 januari 2006 een product aanbieden, geldt een overgangsregime. Indien een verkoper voor 31 januari 2006 een vergunningaanvraag heeft ingediend, kan de verkoper haar activiteiten zonder vergunning voortzetten totdat de AFM over de aanvraag beslist heeft.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 juli 2017 17:10
    Eindspel beleggingsdrama teakplantages Goodwood

    Beleggers krijgen miljoenen beloofd uit de gestarte eindkap van Goodwood-teakplantages. Maar boze beleggers demonstreren en de bestuurder van beheerstichting ATF kapt ermee.

    ‘Oogsttijd. De eindkap is begonnen’, zegt Laurens Brouns, oprichter van teakbeleggingsfondsen Goodwood en Floresteca. Alleen al in het failliete Goodwood hebben beleggers volgens Brouns ‘netto nog € 185 mln inleg uitstaan’. Zien beleggers daar ooit iets van terug? ‘Jazeker. Hun inleg en een stuk meer dan dat’, bezweert hij.
    Spandoeken

    Een vijftigtal gefrustreerde klanten van Brouns gelooft er niets meer van. Zij demonstreerden donderdagmiddag voor het World Trade Centre aan de Amsterdamse Zuidas. Met groene bouwhelmen en spandoeken ('Hout de teakdieven') riepen leden van de Vereniging Teak Participanten (VTP) leuzen voor het WTC-kantoor van Brouns.

    ‘We liggen op ramkoers’, legt VTP-voorzitter Walter Lockefeer uit. ‘Het is een ongehoord schandaal. We worden aan alle kanten bestolen.’ Aan de beloftes van Brouns hechten deze teakbeleggers geen waarde meer. ‘Beleggers krijgen hooguit een fractie van hun inleg terug. Kruimels, terwijl vervijfvoudiging van hun inleg was beloofd.’
    Vrees met grote vreze

    Sceptisch is ook Marius van Eibergen Santhagens. Hij beheerde negen jaar als bestuurder van de stichting Amazon Teak Foundation (ATF) de boedel van Goodwood. ‘Ik vrees met grote vreze’, antwoordt hij op de vraag of beleggers ooit iets terug zullen zien.

    Santhagens spreekt over meer geld dan Brouns. Volgens Santhagens stopten rond de eeuwwisseling 13.500 beleggers uit Nederland, Groot-Brittannië en België € 450 mln in Goodwood / Floresteca. Er werd teak van geplant in Brazilië. ‘Daar staat nu 20.000 hectare, waarvan 9600 van Goodwood’, aldus Santhagens.
    Strijkstok
    Marius van Eibergen Santhagens
    Marius van Eibergen SanthagensPeter Strelitski voor Het Financieele Dagblad

    Lockefeer betwijfelt dat: 'Het is onduidelijk wat met het geld is gebeurd. Wij denken dat € 200 mln is uitgegeven, waarvan € 100 mln in Brazilië. Er is maar voor € 50 mln voor Floresteca aangeplant.’ De rest bleef volgens hem aan de strijkstok hangen.

    Goodwood beloofde beleggers ook opbrengsten uit tussenkap. ‘Daar is niets van uitgekeerd', zegt Lockefeer. Santhagens: ‘Iedere dag gaan bomen naar de zagerij. Maar de overhead en het plantagebeheer kost kennelijk veel geld. Want vanuit Brazilië wordt niets overgemaakt naar Nederland.’
    'Mijn bossen'

    ‘Denk je dat Coutinho, de plantagebeheerder in Brazilië, nadenkt hoe hij het hoogste rendement kan behalen voor beleggers 8000 kilometer verderop?', vraagt Santhagens retorisch. 'Coutinho spreekt over “mijn bossen”. Er is geen contract tussen de Braziliaanse bosbouwer en de Nederlandse beheerder. Als ik Coutinho vraag wat hij doet, geeft hij een dikke vinger.’

    Als beheerder had hij het nakijken, vertelt Santhagens. Geen geld en geen zeggenschap. ‘Bij iedere individuele belegger moest ik een handtekening halen als ik iets voor elkaar wilde krijgen’, zegt Santhagens. ‘Mijn poging een collectieve vuist te maken, stuitte op verzet van beleggers. Die dachten dat ik hen rechten af probeerde te pakken. Een rotsituatie. Het was een gevecht tegen de bierkaai. Ik kreeg de neuzen nooit dezelfde kant op.’

    fd.nl/beurs/1210359/eindspel-beleggin...
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.