Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel BE Semiconductor Industries AEX:BESI.NL, NL0012866412

Laatste koers (eur) Verschil Volume
121,050   +1,050   (+0,87%) Dagrange 120,050 - 123,100 548.262   Gem. (3M) 430,2K

asml interesse ??????

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. bin(c)k 6 maart 2006 22:38
    ASML CEO bekijkt overnames voor aanjagen groei


    6 maart 2006 21:52 uur

    VELDHOVEN (Dow Jones)--De Nederlandse fabrikant van chipmachines ASML kijkt naar verscheidene acquisitiemogelijkheden om de groei van de onderneming aan te jagen. Dat zei Chief Executive Eric Meurice maandag.

    De potentiële overnamekandidaten kunnen een jaarlijkse omzet hebben tot 500 miljoen euro, zei Meurice in een interview op het hoofdkwartier van het bedrijf in Veldhoven. "We kijken momenteel naar een aantal business plannen", aldus Meurice.

    ASML is 's werelds grootste maker van lithografie machines, die minuscule elektronische systemen aanbrengen op zogeheten silicon wafers.

    Het bedrijf wordt geprezen voor de laatste set van high-end machines die het mogelijk maken om nog kleinere, en dus goedkopere chips te maken. Sommige analisten plaatsen echter vraagtekens bij de groeimogelijkheden op de lange termijn.

    Zoekend naar overnames, zei Meurice ook dat er nog voldoende groei is voor de enige huidige activiteit van het bedrijf: het maken van complexe lithografiemachines die per stuk tot 30 miljoen euro kunnen kosten. ASML heeft zich ten doel gesteld om een halfgeleider lithografie marktaandeel te verwerven van 70% in 2010. Nu is dat iets meer dan 50%.

    "Als we dat doel eenmaal hebben bereikt, geloof ik dat we het marktaandeel kunnen behouden", aldus de CEO. "Het behalen van die 70% is ons eerste prioriteit. Er is veel groeipotentieel", zei de topman die sinds oktober 2004 de leiding voert over ASML.

    Volgens de Franse topman "moet ASML zich echter ook ontwikkelen buiten de lithografie", in gebieden waar de huidige kennis van het maken van chipmachines kan worden benut. Of het bedrijf moet "nieuwe gebieden betreden die de huidige lithografie activiteiten steunen", zei Meurice.

    Hij zei dat een voorbeeld zou zijn voor ASML om zich in te kopen in de halfgeleiderverpakkingsmarkt. Een overname wilde hij niet noemen, maar zei "dat conceptueel, niets valt uit te sluiten."

    "We geven voorkeur aan een overname die we vervolgens zelf kunnen laten groeien", stelde de topman. ASML is niet geïnteresseerd in "een partnerschap met een bedrijf dat dusdanig verschillend is dat de integratie complex zal zijn."

    Meurice voegde daaraan toe dat ASML een voorkeur heeft om een overname in contanten te financieren. Zelfs als ASML besluit tot een overname, is het nog steeds in staat eigen aandelen in te kopen. "We kunnen het allebei doen", aldus de CEO. ASML heeft ongeveer 1 miljard euro in contanten in kas.

    Het bedrijf heeft onder meer Intel, Samsung Electronics en Taiwan Semiconductor Manufacturing als klanten.

    De high-end machines die ASML thans produceert, die een laagje vloeistof aanbrengen tussen de lens en de silicoon wafer, geeft de machines een betere focus. Daardoor kunnen producenten van halfgeleiders kleinere chips maken en dat is goed voor het verkoop potentieel, meende Meurice.

    Hij benadrukte de vooruitzichten in Japan. Meurice verwacht dat ongeveer 20% van de omzet van de laatste high-end systemen, de zogeheten immersion machines, uit dat land komt "binnen een jaar."

    ASML probeert voet aan de grond te krijgen in Japan, waar het zo goed als niet aanwezig is. Nikon en Canon, de enige relevante concurrenten van het bedrijf, domineren de Japanse markt

  2. forum rang 4 Pitmans 9 maart 2006 23:01
    Incorrecte AFM-informatie. Uit het jaarverslag 2000 p.58 : Berliner Elektro Holding AG sold 13 million shares, thereby reducing its ownership from approximately 55% to less than 5%.

    En mocht er een grote aandeelhouder zijn, waarom zou dat moeilijk worden ?
    Als er een goede prijs wordt geboden, gaat die echt wel mee.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.