Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Materialise NV OTC:MTLS.Q, US57667T1007

Vertraagde koers (usd) Verschil Volume
8,200   0,000   (0,00%) Dagrange 0,000 - 0,000 25   Gem. (3M) 201,7K

Forum Materialise NV geopend

163 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 9 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Willy B. 17 januari 2025 21:37
    www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/...

    Een virtueel brein, hart of long: ook in ons land gebruikt de medische wetenschap steeds vaker de techniek van het digitaal kopiëren van lichaamsdelen, met als doel behandelingen persoonlijker en goedkoper te maken. De hoop is zelfs om tot een volledig virtuele mens te komen.

    Op zijn computerscherm kijkt professor Paul Boon, neuroloog in het UZ Gent, naar een grijze massa vol kronkels. Het is niet zomaar een afbeelding van een brein, maar een digitale kopie ervan. Het model, in 3D, is gebaseerd op neurologische data en scans van een van zijn epilepsiepatiënten. Er zitten zowel beelden van hersensignalen (EEG) als magnetische resonantiebeelden (MR) in verwerkt.

    Boon gebruikt die informatie om ‘probleemgebieden’ in de hersenen te zoeken en die beter in kaart te brengen. Op zijn pc staat ook software, die op basis van artificiële intelligentie (AI) hetzelfde probeert te doen. ‘Als we precies kunnen bepalen waar de epileptische aanvallen ontstaan, kunnen we een operatie overwegen.’

    We hebben de allerbeste beeldvormingstechnieken nodig. Als je een halve centimeter mist bij een hersenoperatie, kan dat grote neurologische schade veroorzaken.

    Zo’n ingreep is bij epilepsie uitzonderlijk. Het merendeel van de 150.000 patiënten in België wordt met medicijnen behandeld. Maar als die onvoldoende verschil maken, kan een neurochirurg beslissen een stukje van de hersenen te verwijderen. Dat gebeurt jaarlijks bij enkele honderden landgenoten in gespecialiseerde epilepsiecentra, zoals het UZ. Het is een ingrijpende operatie, die veel voorbereiding vergt en ook de grootste chirurgische precisie vereist. ‘Als je een halve centimeter mist, kan dat grote neurologische schade veroorzaken. We hebben daarom nood aan de allerbeste beeldvormingstechnieken, die ons toelaten precies te voorspellen wat het resultaat van de operatie zal zijn’, legt Boon uit.

    Het is op dat vlak dat zo’n virtueel brein een verschil maakt. Ook al gebruikt Boon het niet als enige bron, het helpt het werk van zijn team wel vooruit, zeker bij patiënten bij wie de ‘probleemgebieden’ moeilijk te vinden zijn. ‘Sommige analyses gaan sneller en zijn preciezer. We hebben dankzij deze innovatieve ontwikkeling al operaties kunnen uitvoeren die we vroeger niet aandurfden.’

    Parallel universum
    De software waarop de neuroloog zich beroept, is van Clouds of Care, een spin-off van de UGent en Imec. Het is een van de Belgische spelers op vlak van 'digitale tweelingen'. Die technologie maakt het mogelijk organen van een mens op een computer te reconstrueren. Academici doen er al decennialang onderzoek naar en konden zo al virtuele breinen, maar evengoed harten, nieren en longen ontwikkelen. Dat soort replica’s vindt nu stilaan de weg naar de medische praktijk.

    Oorspronkelijk komt de technologie uit de industrie. Het bekendste voorbeeld van een digitale tweeling is de Boeing 777. Dat commerciële vliegtuig werd eerst tot in het kleinste detail op een computer gebouwd. Pas daarna werd gestart met het prototype. Vandaag zijn er tal van machines en productieprocessen die niet alleen écht, maar ook in een parallel virtueel universum bestaan. Vaak worden ze daar voortdurend met reële informatie bijgewerkt. Die ‘tweelingen’ helpen ingenieurs om pakweg aan verbetertrajecten te werken en om problemen te voorspellen en te voorkomen.

    In plaats van een standaardbehandeling op te starten, kan een arts met een digitaal hart verschillende opties uitproberen, en zien welke ingreep het meest aangewezen is.

    In de medische wereld gaat het er gelijkaardig aan toe. Wetenschappers en startende techbedrijven proberen zo goed mogelijk de eigenschappen van echte lichaamsdelen ‘in silico’ na te bootsen. Met die replica’s kan dan veilig geëxperimenteerd worden, en moet een patiënt finaal zorg op maat krijgen.

    Europees miljoenenproject
    ‘Vandaag zijn de meeste therapieën ontwikkeld voor gemiddelde mensen. Maar ieder lichaam werkt anders’, licht professor emeritus Frank Rademakers (KU Leuven) toe. Hij leidt als cardioloog verschillende projecten rond medische digitale tweelingen. Hij gebruikt het voorbeeld van een hartritmestoornis, om te illustreren wat in de nabije toekomst mogelijk moet worden. ‘In plaats van een standaardbehandeling op te starten, kan een arts met een digitaal hart verschillende opties uitproberen, zonder dat er voor de patiënt grote risico’s zijn. Hij kan bij een specifieke patiënt nagaan wat bepaalde medicatie teweegbrengt, welke ingreep al dan niet aangewezen is of wat voor pacemaker de beste resultaten oplevert.’

    Ook hiervan is er al een praktische toepassing in ons land. FEops, een spin-off van de UGent die recent door de beurs­genoteerde 3D-printspecialist Materialise is overgenomen, gebruikt de digitale tweelingtechnologie om hartchirurgen bij te staan. Hun software maakt een kopie van een hart, en voorspelt vervolgens met welke stents het het meest gebaat is. Bij zo’n 9.000 mensen wereldwijd is het al ingezet. Een andere universitaire spin-off die met technologie werkt, van de UCL, is het Waalse 3D-Side. Zij maken aangepaste implantaten voor mensen met een complex schedeltrauma.

    De terughoudendheid in de medische wereld maakt steeds meer plaats voor nieuwsgierigheid.

    De ultieme hoop is dat we niet alleen erin slagen om almaar meer afzonderlijke organen te kopiëren, maar dat zoiets finaal ook lukt met een heel menselijk lichaam. Zo loopt binnenkort EDITH (Ecosystem for Digital Twins in Healthcare) af, een Europees miljoenenproject dat precies die ambitie heeft. Het wordt geleid door de Belgische professor Liesbet Geris (KU Leuven/ Universiteit Luik). Zij probeerde twee jaar lang om alle mogelijke stakeholders - uit de universiteiten, bedrijven, ziekenhuizen, geneesmiddelenautoriteiten en politiek - rond dat doel samen te brengen, zodat ze de recentste inzichten uitwisselen. Voor die rol kreeg ze deze week een eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam.

    Volgens Geris zijn we de afgelopen jaren ‘in een stroomversnelling’ terechtgekomen. ‘In de medische wereld is lang getwijfeld of computermodellen écht iets konden zeggen over de gezondheid van een levende persoon. Maar die terughoudendheid maakt steeds vaker plaats voor nieuwsgierigheid.’

    Dat komt volgens haar omdat de zorg steeds vaker op limieten botst. Behandelingen worden duurder, het personeel wordt schaarser. Tegelijk is er een berg aan gezondheidsdata waarmee relatief weinig gebeurt. Artsen en ziekenhuizen hebben veel gedetailleerde gegevens over patiënten: van de uitslagen van hun bloedtest en scans over de geneesmiddelen die ze nemen tot verslagen over de operaties die ze hebben ondergaan. En we houden via wearables ook zelf parameters als beweging en slaap bij. Het idee om daar iets mee te doen, overtuigt steeds meer mensen. ‘Zeker nu we met AI de tools hebben om die massa data te verwerken.’

    Bron: De Tijd
163 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 9 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.