Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Basic-Fit AEX:BFIT.NL, NL0011872650

Laatste koers (eur) Verschil Volume
21,680   -0,080   (-0,37%) Dagrange 21,560 - 21,880 80.621   Gem. (3M) 108,8K

BFIT 2025: alle ballen op Moos

104 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 31 december 2024 13:29
    Inleiding:
    Eigenlijk kunnen we hier kort zijn want de uitdagingen blijven sinds corona dezelfde. Zo schreven we vorig jaar:

    Eerst:
    Teruglezend zijn de onderwerpen in de introductie van het vorige jaar 2022 nog steeds actueel. Na benadrukt te hebben dat inflatie op termijn een zegen zou moeten zijn voor het verdienmodel van BFIT, eindigde die met:

    Kortom, de uitdaging voor de CEO is om ons aan te tonen:
    1. Hoe op langere termijn post-inflatie de rentabiliteit op hetzelfde niveau terugkeert, en
    2. Hoe op korte termijn de weg daarheen loopt via de bovengenoemde vijf aandachtspunten.

    Daarna de conclusie:
    Een club P&L die nog drie jaren nodig heeft om enigszins te herstellen, daar bovenop een veel zwaardere overhead, een discutabel prijs- en communicatiebeleid, een knellend financieel beheer, een halvering van het groeiritme, fors minder ‘compounding’, niet verwonderlijk dat de beurskoers van 26 euro terug op het niveau van begin 2018 staat ondanks tweeënhalf keer (2.5x!) het aantal clubs en omzet.

    Dus met een wat slimmere abo structuur, die daarbij wel de kosteninflatie inhaalt, kan de onbetwiste regionale marktleider zijn verdienmodel gebruiken om sneller de ebitda marge te fatsoeneren. En zo ook de cruciale clubaanwas KPI want in de sector geldt the winner takes all: je begint geen club in een gebied dat een concurrent al heeft volgebouwd.

    In weerwil van dat vage communicatiebeleid, de CFO voelde zich blijkbaar gedwongen om toch voor het eerst een gedetailleerde korte termijn FCF guidance te geven tot en met dat jaar 2026 wanneer de club P&L weer genormaliseerd zou zijn: vanaf nu 2 euro via een groei van 1 per jaar naar bijna 5 euro/aandeel. Conservatief gezien de kostenproblematiek die ‘low hanging fruit’ is.

    En eindigde met:
    Een broodnodige inhaalrace / marathon. De getergde aandeelhouders reageerden met “eerst zien dan geloven”, het is duidelijk dat eerst de geloofwaardigheid herwonnen moet worden en dat kost tijd & beleid. Daarom heb ik gekozen voor een voorzichtige maar optimistische titel voor wat het allerlaatste overgangsjaar post-covid moet worden. Basic-Fit in 2024: De feniks herrijst uit zijn as…

    Een bizarre P/FCF ratio?
    De beurskoers is in 2024 nog verder gedaald met 15% in een anders uitstekend beursjaar, dat is de koers van einde 2017 toen BFIT maar een derde van het huidige aantal clubs telde. En het verwonderlijke voor de “scorebord analist” is dat dit een P/FCF inhoudt van 6x voor 2025, en dat voor een groei aandeel! Maar daar zijn goede redenen voor wanneer al die FCF verdwijnt in verlieslatende activiteiten.

    Frankrijk
    Ik schreef boven dat de uitdagingen voor het management dezelfde bleven, maar niet voor ons want zoals vorige jaren bekritiseerd, nav. de aanzwellende kritieken had de dominante DGA besloten om nog minder inzicht te geven. Daardoor werd pas bij het verschijnen van de toelichting in het jaarverslag FY 2023 duidelijk dat de verreweg belangrijkste markt Frankrijk niet meer het paradepaardje is maar omgekeerd het zorgenkind. Ondanks de enorme clubaanwas is in H1 2024 de landenomzet nauwelijks gegroeid! Dat terwijl die in de Benelux zonder clubaanwas wel groeide. En dus is de omzet/club daar gedaald, de EBITDA is zelfs negatief geworden (dus een cash-drain) en de bottom-line zwaar negatief.

    Terwijl de volgende kwartaalupdates hieromtrent wederom uitblonken in vaagheid leerde eigen onderzoek dat de concurrentie gestimuleerd door Private Equity fondsen wakker was geschoten en middels differentiatie de aanval had geopend. Ook staan er door gebrek aan verstrekte informatie grote vraagtekens achter het beleid om in fors tempo clubs te openen op het platteland, daarmee afwijkend van het befaamde draaiboek van 3i.

    Benelux
    Hier ondervindt BFIT nog steeds maar weinig concurrentie en zitten de locaties ondanks de prijsverhogingen overvol: de jackpot die de andere markten financiert. Onze analyse heeft echter aangetoond dat de omzetgroei hier achteruit holt en bijna tot stilstand komt (voor de prijsverhogingen van 2025). De reden hiervoor is simpel: BFIT investeert hier niet meer. De focus is op de sinds 2019 aangekondigde verdichting van het netwerk middels 200 nieuwe locaties verder op zich laat wachten waardoor ook de deur blijft openstaan voor de concurrentie.
  2. forum rang 5 The Third Way... 31 december 2024 13:31
    Het verdienmodel
    De toekomst van de Spaanse en Duitse markten is nog onduidelijk, maar ook daar heeft eigen onderzoek hier gepubliceerd op het draadje aangetoond dat de markt daar in een nieuwe levensfase is aanbeland. In Duitsland is bv. de voornaamste speler McFit begonnen met het upgraden van het aanbod. In Spanje heeft Private Equity die markt ontdekt en investeert zeer fors, terwijl Planet Fitness daar begonnen is met veel lagere prijzen.

    Het gevolg is dat in Spanje BFIT in de sandwich wordt genomen met eronder het goedkopere Planet Fitness e.a. en erboven net zoals in Frankrijk het Best Value segment dat zich met een maar iets hogere prijs richt op reguliere bezoekers. Het tijdperk van ‘the winner takes all’ met superhoge rendementen loopt af en BFIT is een nieuwe fase van de levenscyclus aanbelandt waarbij het zijn verdienmodel aan de snel toenemende concurrentie zal moeten aanpassen.

    Prijsbeleid
    Sinds corona zijn de aandeelhouders hierover bezorgd en toen gedurende 2024 bekend werd dat eindelijk externe hulp was ingeroepen veerde de koers omhoog. Echter, nadat na de aankondiging bij de Q3 update het “revolutionaire” weekabonnement werd geïntroduceerd bleek nog voor het jaareinde dat dit alweer geschrapt werd.

    Het fel bekritiseerde Premium abonnement wordt nu eindelijk gedifferentieerd, waarbij de focus lijkt te zijn op het tegengaan van misbruik. De aandeelhouders zijn duidelijk niet onder de indruk want de koers zakte hierop weer weg.

    Leiding
    Vorig jaar al hebben we in de intro tot onze grote teleurstelling moeten constateren dat het eens zo geroemde management “nu alles verkeerd doet”. In tijd van nood verkondigden de CEO en CFO zelfvergenoegd dat ze het wat rustiger aan deden, dat alles volgens plan liep. Immers, “wij zijn de architecten van de fitnessrevolutie”. Een terugblik leerde dat al voor de IPO in 2016 volgens de strategische partner 3i het drie jaar nodig had gehad om de organisatie te professionaliseren. Daarna aan de hand van het befaamde draaiboek was de road map voor de jaren erna uitgestippeld. Nu dat 3i er niet meer zo dicht op zit lijkt het alsof hetzelfde management het niet alleen kan. Dat lijkt voor de hand liggend nu dat de organisatie zoveel groter en complexer is terwijl ze daar als founders zelf geen enkele ervaring mee hebben. De bekende valkuil?

    Gevolg is niet alleen dat de beurskoers daalde, grote aandeelhouders reageerden ostentatief. De ene stapte uit met aanzienlijke verliezen, de andere twee waaronder de grootste riepen uit frustratie met de leiding in open brieven op tot actie. Veel van de kritieken die wij vorig jaar al noemden werden door hen herhaald. Maar nog pregnanter was dat the Moos wederom zich niet eens verwaardigde om te reageren.

    Per 1 januari begint een nieuwe CFO, wederom iemand van BDO. Geen enkele CFO ervaring, dat zal hij moeten leren bij BFIT. Een opmerkelijke keuze geredeneerd vanuit de uitdagingen waar BFIT voor staat, hoewel de aankondiging in leek te houden dat de RvC eindelijk bewuster lijkt te worden van de problematiek. Het gevoel overheerst echter dat de zeer dominante positie van DGA Moos de doorslag heeft gegeven.

    Positieve punten
    1. De beurskoers is nu dermate gezakt dat de Franse sportscholen gewaardeerd worden op minder dan de bouwkosten. Ter herinnering, voor corona spraken we over de toverformule van Moos waarbij in twee jaren na opening de sportscholen op drie keer de investering werden gewaardeerd, de echte aanjager van de koers. De EBITDA groei lag toen op 28% per jaar. Daarom zou volgens de open brief van de grootste aandeelhouder BFIT aandelen moeten terugkopen, dat is vanuit eng financieel oogpunt inderdaad de beste kapitaal allocatie.

    2. Maar dat gaat dan wel ten koste van de al fors afgezwakte clubaanwas die zou halveren tot 100 clubs/jaar. Is dat verstandig? Het lijkt voor de hand te liggen om de uitgestelde verdichting van de o zo lucratieve Benelux met urgentie uit voeren.

    3. Ook is het werk nog maar net begonnen in Duitsland en Spanje. BFIT deelt hierover veel te weinig om als aandeelhouders de gang van zaken te kunnen beoordelen. Doorgaan met een verbeterd verdienmodel of verkopen nu dat de beurskoers onder de bouwkosten staat, een vraag die openlijk besproken zou mogen worden.

    4. Frankrijk: 2025 wordt het jaar van de waarheid, kan Moos het schip keren?
  3. forum rang 5 The Third Way... 31 december 2024 13:33
    Conclusie
    De druk op the Moos is dermate hoog geworden dat het risico toeneemt dat hij steeds meer de controle over BFIT’s toekomst verliest. Indien hij in 2025 niet snel aantoont dat het verdienmodel weer gaat werken, wat gaat er prevaleren: zijn “eigen-wijsheid” à tort et à travers doorzetten zoals collega founder Jitse Groen bij Just Eat Takeaway, of verkopen, of zoals voorheen zo succesvol met 3i weer een strategische partner aantrekken die een broodnodige nieuwe professionaliseringsfase kan inzetten?

    Vergis u niet, deze problematiek speelde eerder bij het grote voorbeeld Planet Fitness waar na aandrang van Private Equity partijen de vervanging van het management plaatsvond. Het verdienmodel werd verbeterd en de koers vond na halvering de weg terug omhoog naar nu 10% boven de ATH.

    Want met als basis de jackpot de Benelux en het gigantische netwerk in Frankrijk en Spanje lijkt BFIT een fantastische en goedkope springplank voor Private Equity, de motor achter zovele concurrenten. En ook al zakt het onderliggend, financieel groeit de EBITDA met 17% waar vele andere ondernemingen alleen maar van kunnen dromen…

    Wat het ook wordt, 2025 wordt het jaar waarbij alle ballen op Moos gericht zullen worden. Wat gaat hij doen?

    Met vriendelijke groet,
    TTW.
    Disclaimer: superlong.
  4. BtB180 2 januari 2025 09:47
    quote:

    mercurius-adept schreef op 2 januari 2025 09:43:

    2025: gaan ze hun klanten dit jaar vooral als koning behandelen, of (weer) als verdienmodel?

    Zo speciaal vind ik hun product niet, dus prijs omlaag om meer klanten te trekken lijkt me al snel gunstig voor bedrijfsvoering
    Hangt er denk ik vanaf wat je speciaal zou moeten vinden aan een fitness. Iedereen zoekt daar wat anders in. Wat zou jij speciaal vinden aan een sportschool?
  5. Umi1 2 januari 2025 13:32
    Nieuwe openingen;
    3 BE
    3 NL
    11 FR
    5 ES
    7 DE

    Nog enkele te openen in FR/ES. Maar zoals een tijdje geleden gemeld, gaan ze ook dit jaar geen 200clubs openen.
    Toch een teken dat die buyback een optie is?
    Of willen ze de schulden verlagen tot stabiel houden, met zicht op de herfinanciering van de 2026/28 convertible + de onzekere macro omgeving in het achterhoofd.
  6. BtB180 2 januari 2025 13:46
    quote:

    Umi1 schreef op 2 januari 2025 13:32:

    Nieuwe openingen;
    3 BE
    3 NL
    11 FR
    5 ES
    7 DE

    Nog enkele te openen in FR/ES. Maar zoals een tijdje geleden gemeld, gaan ze ook dit jaar geen 200clubs openen.
    Toch een teken dat die buyback een optie is?
    Of willen ze de schulden verlagen tot stabiel houden, met zicht op de herfinanciering van de 2026/28 convertible + de onzekere macro omgeving in het achterhoofd.
    Op basis waarvan trek je de conclusie dat ze in 2025 geen 200 clubs openen?
  7. ValueInvestor 2 januari 2025 14:20
    Ik snap de discussie mbt leverage niet zo.

    Stel we pakken de low-end van de range op 3.5 EUR FCF pre-expansion voor 66 miljoen shares. Dat is 231 miljoen euro aan cash flow, 1.25 miljoen per club, dat zijn ongeveer 185 clubs.

    Verder als we aannemen dat de net debt zo rond de 900 miljoen eindigt dit jaar. Dan als ze 185 clubs neer zetten (ongeveer) zal dat eind 2025 nog steeds 900 miljoen zijn. De adjusted EBITDA voor de leverage ratio = 1.15 * 385 (analyst estimate mean) = 443 miljoen.

    Dan zal je op een leverage ratio van ongeveer 900 / 443 = 2.03 uitkomen, terwijl je ook nog gewoon 185 clubs neer zet. Als je die target ratio op 2.5 wilt hebben, dan heb je dus ook (2.5*443 - 900 = 200 miljoen) om aan aandelen terug te kopen.
  8. forum rang 6 mercurius-adept 2 januari 2025 15:16
    quote:

    BtB180 schreef op 2 januari 2025 09:47:

    [...]

    Hangt er denk ik vanaf wat je speciaal zou moeten vinden aan een fitness. Iedereen zoekt daar wat anders in. Wat zou jij speciaal vinden aan een sportschool?
    als het aanbod en/of de formule niet zo snel te kopieren is, denk ik.
    Bv de beste prijs-prestatie voor fitness in je buurt, of de allerbeste begeleiding, of de beste klasjes, of nieuwe diensten die niemand anders in de buurt nog aanbied, of de mooiste sauna erbij, etc etc...?
    --

    Ik kan het verkeerd zien, maar denk dat de meeste klanten uiteindelijk vooral de 'laagste prijs' willen van BF...(en dan moet je rekening houden met uitdagers)
  9. forum rang 4 VforVermogen 2 januari 2025 16:56
    quote:

    ValueInvestor schreef op 2 januari 2025 14:20:

    Ik snap de discussie mbt leverage niet zo.

    Stel we pakken de low-end van de range op 3.5 EUR FCF pre-expansion voor 66 miljoen shares. Dat is 231 miljoen euro aan cash flow, 1.25 miljoen per club, dat zijn ongeveer 185 clubs.

    Verder als we aannemen dat de net debt zo rond de 900 miljoen eindigt dit jaar. Dan als ze 185 clubs neer zetten (ongeveer) zal dat eind 2025 nog steeds 900 miljoen zijn. De adjusted EBITDA voor de leverage ratio = 1.15 * 385 (analyst estimate mean) = 443 miljoen.

    Dan zal je op een leverage ratio van ongeveer 900 / 443 = 2.03 uitkomen, terwijl je ook nog gewoon 185 clubs neer zet. Als je die target ratio op 2.5 wilt hebben, dan heb je dus ook (2.5*443 - 900 = 200 miljoen) om aan aandelen terug te kopen.
    Klopt, maar mogelijk is er sprake vervroegde aflossing van de obligatie in juni 2026. Tegen die tijd kan een sterkere balans van meerwaarde zijn voor een sterke positie bij onderhandelingen over de voorwaarden van herfinanciering.

    Daarnaast kan ik mij voorstellen dat BF niet agressief wil uitbreiden terwijl de opbrengsten onzeker zijn. Zoals uit TTW zijn openingspost blijkt worden clubs in het buitenland om meerdere redenen al laag gewaardeerd, voor minder dan de bouwkosten. Het is onzeker of het wantrouwen vanuit de markt onterecht is. Denk dat BF dat zeld ook niet weet. Door nu aggresief uit te breiden kan het probleem van clubs met lage waarde worden vergroot.
  10. ValueInvestor 2 januari 2025 17:32
    quote:

    VforVermogen schreef op 2 januari 2025 16:56:

    [...]

    Klopt, maar mogelijk is er sprake vervroegde aflossing van de obligatie in juni 2026. Tegen die tijd kan een sterkere balans van meerwaarde zijn voor een sterke positie bij onderhandelingen over de voorwaarden van herfinanciering.

    Daarnaast kan ik mij voorstellen dat BF niet agressief wil uitbreiden terwijl de opbrengsten onzeker zijn. Zoals uit TTW zijn openingspost blijkt worden clubs in het buitenland om meerdere redenen al laag gewaardeerd, voor minder dan de bouwkosten. Het is onzeker of het wantrouwen vanuit de markt onterecht is. Denk dat BF dat zeld ook niet weet. Door nu aggresief uit te breiden kan het probleem van clubs met lage waarde worden vergroot.
    Het argument mbt de onderhandelingspositie van de potentiële convertible lijkt me nou niet echt heel relevant. Of je met 2.0 of 2.5 aan leverage komt, maakt misschien 50 basis punten uit in je credit-spread. Als je dan de kans mee neemt dat er daadwerkelijk hergefinancieerd moet worden is dat nog een stuk minder. Tov dat geld gebruiken op aandelen terug te kopen op een post-tax FCF yield van 15%+

    Verder denk ik dat het rendement op het geïnvesteerde vermogen van een club niet afhankelijk is van hoe de markt het waardeert. Dat argument wordt hier wel vaker gemaakt, maar ik zie daar de logica niet van in.

    mbt het rendement op een nieuwe club, Rene was vrij duidelijk dat de 2024 clubs dezelfde in-growth patronen hebben in Frankrijk als in de Benelux.

    De 2021 en 2022 clubs zijn inderdaad een probleem, maar ook die zijn niet heel relevant mbt kapitaal allocatie beslissingen in 2025.
  11. forum rang 4 VforVermogen 2 januari 2025 18:02
    Hele mooie progressie in Frankrijk. Begin september berichtte het Franse Instagram-account van BF dat het aantal 24/7-clubs was verhoogd van 6 naar 16.

    Vandaag het bericht dat de teller inmiddels op 335(!) clubs staat. Per vandaag 259 nieuwe clubs 24/7 open!

    www.linkedin.com/feed/update/activity...
  12. BtB180 2 januari 2025 18:06
    quote:

    VforVermogen schreef op 2 januari 2025 18:02:

    Hele mooie progressie in Frankrijk. Begin september berichtte het Franse Instagram-account van BF dat het aantal 24/7-clubs was verhoogd van 6 naar 16.

    Vandaag het bericht dat de teller inmiddels op 335(!) clubs staat. Per vandaag 259 nieuwe clubs 24/7 open!

    www.linkedin.com/feed/update/activity...
    Was het voorheen niet dat dit verboden was? Is de regelgeving veranderd of zijn ze niet compliant met wetgeving?
104 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.