Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Schuldenberg tikkende tijdbom?

599 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Martin Cornelis K. 27 december 2024 10:10
    Er is geen redden meer aan. Hoe goed Trump het ook doet, compleet zinloos. De klok staat op kwart over twaalf. De verwende Amerikanen leven al jaren boven hun stand. Dit was mogelijk, omdat de rest van de wereld hun producten ruilden voor de US Dollar. Die tijd komt ten einde, daar is oa de BRIC voor opgericht.
    Dertig jaar geleden werkte de gemiddelde Amerikaanse burger hard en was bereid af te zien, overwerk etc.

    Die tijd is voorbij, de jeugd is vol gegoten met propaganda van de linkse scholen. Nieuwe wetgeving maakt het oprichten van een bedrijf erg lastig. Veel bedrijven zijn niet voor niks vertrokken uit Amerika.
    Die produceren hun producten in Mexico of China. Er is weinig belangstelling om weer in Amerika te gaan produceren (te veel wetgeving maakt het onmogelijk om nog rendement te maken).

    Het zal Amerika net zo vergaan als voormalig Engeland. Langzaam zakt het verder en verder weg en gaat een onbeduidenden rol spelen internationaal (net als Engeland nu).
    De gevolgen zijn ook heel helder......dat wordt broekriem aanhalen voor de verwende Amerikaanse burgers.
    Het is of.....bezuinigen (oa afbreken leger, sociale wetgeving, lagere uitkeringen).....of (mega)inflatie.......beide slecht voor de burger. De Amerikaanse burger heeft een veel te hoge koopkracht, dat moet worden gladgestreken, links of rechtsom. Trump zal proberen wat alle Amerikaanse presidenten hebben gedaan........
    Kick the can down the road.......en de schuld doorschuiven naar zijn opvolger.
    Hoe lang het spel nog door kan gaan is onzeker, misschien nog jaren, maar kan ook zomaar fout aflopen.
    Denk aan groot conflict ( Amerika kan geen oorlog meer betalen) of onbeheersbare inflatie (FED is achilleshiel), een zwarte zwaan is genoeg.
    Als paniek op de beurs uitbreekt gooit de FED de handdoek (geen ruggengraat) in de ring.
    De inflatie zal dan snel onbeheersbaar worden (kijk maar naar Turkije).
    Ik ben weinig hoopvol, .........de klok staat op kwart over twaalf........
  2. forum rang 8 josti5 27 december 2024 10:43
    Ja, die klok staat ook in Europa al op kwart over twaalf, zeker ook omdat Deep State inmiddels overal z'n pionnen heeft, de nationale regeringen grotendeels ondergeschikt zijn gemaakt aan allerlei supranationale instellingen, en veel ondertekende verdragen stammen uit een heel andere tijd in de vorige eeuw, zoals het vluchtelingenverdag uit 1951:

    wetten.overheid.nl/BWBV0001002/1956-0...

    De USA heeft een enorme prestatie geleverd, door met slechts 100 miljoen inwoners na WOI en zeker na WO II de wereldmacht van Europa over te nemen en gedurende ruim een eeuw te behouden, maar talloze tekenen wijzen er op, dat aan die macht nu een einde gaat komen.
    De 350 miljoen van nu redden het niet om diverse redenen, waarvan jij, Martin Cornelis K., een 'fraaie' opsomming geeft.
    Waarbij de ironie is, dat de geweldige winsten van de wapenindustrie wel tot de ondergang van die industrie moeten leiden, omdat de kosten niet meer op te hoesten zijn: alleen al de USA richting 1000 miljard - nauwelijks uit te rekenen, hoeveel dat per inwoner is.

    De geschiedenis heeft ons geleerd, dat een kat in het nauw rare sprongen maakt, en daarvoor ben ik nog het meest bevreesd, al legt het narratief van een ondergaande wereldmacht de schuld altijd weer bij andere partijen.
  3. forum rang 4 bearishbull 27 december 2024 10:57
    Zulke paniek posts met wat kreten als ‘het is onomkeerbaar’, ‘kan ieder moment klappen. Hoogstens nog enkele jaren’ zijn super interessant en krijgen hier op iex aanbevelingen. De echte feiten zijn helaas saai en oninteressant. Dat de rente als percentage van tax inkomen lang niet zo hoog zijn als jaren 70 is niet spannend genoeg. Dat debt to gdp ratio in Amerika ook na de 2de wereld oorlog zo hoog was is ook niet interessant genoeg. Mensen zoeken sensatie.

    Het risico zit hem niet in de huidige schulden of de huidige rente ten opzichte van tax inkomsten. Die zijn namelijk hoog maar niet extreem. Het risico zit hem in de trend.. Maar dat is minder interessant voor sensatie zoekers.

    Het frustrerende hier is dat je discussieert met roeptoeters en napraters. Feiten worden genegeerd. In het tijdperk vol digitale prikkels zoeken mensen sensatie. Die zit helaas niet in de feiten. Ga maar lekker door met de 5 voor 12 sprookjes. Strooi maar lekker met absolute cijfers in plaats van relatieve cijfers ik neem het jullie eigenlijk ook niet eens kwalijk. Denk dat het niet eens express is.

    Dat een wereldmacht ooit zijn stokje aan een ander geeft is waar dat is historisch altijd gebeurd. Op het moment is dat nog niet aan de orde.
  4. forum rang 8 josti5 27 december 2024 11:47
    Ik lees helaas irritatie en weinig feiten, bearishbull (what's in a name, by the way? :-) ).
    De demografische en geopolitieke ontwikkelingen op deze aardbol spreken voor zich, en die hebben op zich niets met paniek en sensatie te maken, maar zijn gewoon harde feiten.

    Imo teren wij hier in het Westen te veel op onze macht en verdiensten in het verleden, en hebben wij de ogen onvoldoende open voor het heden, laat staan voor de toekomst.

    Niets is vanzelfsprekend of komt vanzelf: er is altijd werk aan de winkel!

    Of bij voorbeeld (de zich razendsnel uitbreidende) BRICS er in zal slagen om de wereldmacht over te nemen is nog zeer de vraag, maar de onverschilligheid waarmee het Westen op de ontwikkelingen reageert, is een teken aan de wand.
  5. Texas 27 december 2024 11:53
    Schuld in je eigen munt is nooit een probleem zolang de economie dat kan dragen. De economie van de US draait als een tierelier.

    In principe kan de schuld van de US met een pennestreek tot nul terug gebracht worden. Treasuries zijn immers gewone dollars maar dan met rente.

    De FED is in principe ook niet nodig, je kunt ook de markt de rente laten bepalen. Of dat wenselijk is is de vraag.
  6. forum rang 8 objectief 27 december 2024 13:03
    quote:

    Martin Cornelis K. schreef op 27 december 2024 10:10:

    Er is geen redden meer aan. Hoe goed Trump het ook doet, compleet zinloos. De klok staat op kwart over twaalf. De verwende Amerikanen leven al jaren boven hun stand. Dit was mogelijk, omdat de rest van de wereld hun producten ruilden voor de US Dollar. Die tijd komt ten einde, daar is oa de BRIC voor opgericht.
    Dertig jaar geleden werkte de gemiddelde Amerikaanse burger hard en was bereid af te zien, overwerk etc.

    De V.S. is de laatste jaren steeds meer gegroeid tot de enige wereldmacht, want China en Rusland zijn financieel economisch keihard achteruit gegaan.
    De belastingen in de V.S. zijn laag en de bedrijven kopen massaal aandelen terug, omdat ze geen nieuwe rendabele investeringen meer zien. De Amerikaanse beurzen renderen van 20 tot 30% per jaar, de vermogens stijgen tegen de klippen op.
    Staatsschuld is geen probleem, dat wordt afgewenteld op Europa, Canada, China en Rusland etc. betalen via de buitenlandse handel.
  7. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 27 december 2024 13:15
    quote:

    bearishbull schreef op 27 december 2024 10:57:

    Dat een wereldmacht ooit zijn stokje aan een ander geeft is waar dat is historisch altijd gebeurd. Op het moment is dat nog niet aan de orde.
    Ik vind het eerlijk gezegd ook vrij duidelijk dat de VS 'over the hill' zijn. Ze leven allemaal op de pof, en ondanks dat de economie er nog redelijk uit lijkt te zien, worden de meeste producten elders gemaakt. Overigens valt het met de aandelenkoersen reuze mee als je ze in goud uitdrukt. Dan staat de top nog altijd in 2000. Het is waar dat de meeste grote, succesvolle bedrijven nog altijd Amerikaans zijn, maar dat kan snel veranderen.

    Ook volgen ze hun eigen waardes niet meer en winnen ze geen oorlogen. De politieke discussies zijn feller dan bij ons en splijten het land. Gezondheidszorg is onbetaalbaar. Mensen gaan daar failliet aan. Ten slotte lijkt the American Dream te zijn veranderd in the States verlaten voor een plek in Europa of Azie. Europa stelt internationaal helemaal niks meer voor en is weinig meer dan een plek om vakantie te vieren: een openluchtmuseum. De toekomst ligt in het oosten. Dat weten ze zelf ook.
  8. Martin Cornelis K. 27 december 2024 14:29
    Laten we het over de trend (zegt iets over de toekomst) hebben.....en die is duidelijk bergafwaarts, zowel voor Amerika ,als Europa. De zogenaamde Amerikaanse groei is in werkelijkheid....inflatie....maak alles 2 keer zo duur en de economie verdubbelt !
    Het fundamentele verschil (tussen Westen en Azie) maakt dat heel helder. Ik vertoef al veertig jaar regelmatig in Azie, heb daar veel vrienden en familie. Wat mij opvalt is dat de gemiddelde Aziaat in die jaren veel meer en harder is gaan werken (motivatie is groter).
    Er is een andere mentaliteit ontstaan, men gelooft in de toekomst. Er is relatief veel vrijheid in Azie, om een bedrijf te starten en de regelgeving is gunstig (beter bestuur).
    Als ik een vergelijking met Amerika of Nederland maak valt gelijk iets op.
    De huidige Westerse jeugd wil geen fulltime job of carriere, maar zit liever in het cafe (of online) te chillen.
    De Westerse jeugd denkt rijk te worden van een Bitcoin ipv noeste arbeid (zelfs Trump speelt daarop in)!

    De bereidheid onder de Westerse jongeren om iets te presteren is afgenomen, terwijl de jeugd in Azie erg fanatiek is in studeren en bereid is offers te brengen. De kwaliteit van de hoge scholen en universiteiten is in de Westerse wereld flink afgenomen. Het tegenovergestelde van de Aziatische landen, die steeds beter onderwijs krijgen.
    Dus los van de enorme (huidige) schuldenlast, is er onder de Westerse burgers weinig motivatie om die last te verminderen (wil geen offer brengen of inleveren). De trend is heel duidelijk, doorgaan tot het gaatje.

    Niemand gaat de broekriem aanhalen, ook Trump durft de enorme kostenposten (zoals Medicare en Medicaid) niet aan te pakken. Vergrijzing eisen een enorme tol, daar heeft Azie (op China na) geen last van.
    Demografisch is de Westerse wereld in het nadeel (vergrijzing, verwende jongeren).

    De productie van goederen komt vooral uit Azie en niet Westerse landen. Deze trend is al tientallen jaren te zien. Neem Nederland......zelfs de ebike (kosten > 3k) kan niet meer rendabel geproduceert worden in ons land, alle fabrieken zijn failliet gegaan anno 2024 (VanMoof, Qwic, Stella, Huyser) of ze verhuizen (Accell) naar Turkije of Hongarije etc.
    Er zijn nog te veel optimisten (op IEX), die sluiten de ogen voor de realiteit. Maar de trend liegt niet.
    Let maar op, Trump gaat de schuldenberg (staatsschuld) de komende 4 jaar verhogen van 36 triljard naar 50 triljard) en dan maar duimen draaien dat de US Dollar een grote rol blijft spelen internationaal.

    Het enige lichtpuntje is dat de rest van de wereld sterk verdeelt is en dat zal Trump (mis)-gebruiken.
    Ik vraag me echter af of de Amerikanen ook offers willen brengen bij een oorlog, zoals in Vietnam of Korea.
    Denk dat iedereen dat blind kan invullen....NEE....kijk maar naar Afghanistan, waar Amerika met de staart tussen de benen vertrok. Ook zal het Nederlandse leger de Oekraine nooit te hulp schieten met soldaten, ondenkbaar, daartoe is NIEMAND bereid. De trend is wederom duidelijk zichtbaar.
    Het machtscentrum en de welvaart verhuisd naar Azie. Azie is de toekomst, de Westerse wereld het verleden. Engeland (geschiedenis) als voorbeeld.
  9. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 27 december 2024 14:45
    quote:

    Martin Cornelis K. schreef op 27 december 2024 14:29:

    De bereidheid onder de Westerse jongeren om iets te presteren is afgenomen, terwijl de jeugd in Azie erg fanatiek is in studeren en bereid is offers te brengen. De kwaliteit van de hoge scholen en universiteiten is in de Westerse wereld flink afgenomen. Het tegenovergestelde van de Aziatische landen, die steeds beter onderwijs krijgen.
    Om daar aan toe te voegen dat het personeel van de grote tech bedrijven in de VS eveneens voor een groot deel uit Aziaten bestaat. Oost-Aziaten met name, Japanners, Koreanen & Chinezen, hebben gemiddeld een hoger IQ dan wij en zijn met name goed in technologie (ze lijken wel minder creatief en vindingrijk te zijn). Ook werken ze harder. Dat gaat natuurlijk resultaat opleveren. China heeft zichzelf in de voeten geschoten met het communistische experiment, maar daar zijn ze al een tijdje van genezen. Wat als een flink deel van de Oost-Aziaten die nu voor Google, Nvidia, Tesla en andere magnificent 7 bedrijven werken besluiten terug te keren naar Azie?
  10. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 27 december 2024 14:56
    quote:

    Martin Cornelis K. schreef op 27 december 2024 14:29:

    Het machtscentrum en de welvaart verhuisd naar Azie. Azie is de toekomst, de Westerse wereld het verleden. Engeland (geschiedenis) als voorbeeld.
    Er zijn boeken volgeschreven over de transities onder globale supermachten. Spengler's 'Untergang des Abendlandes' is de bekendste maar er zijn er veel meer. Nederland, of beter: de Zeven Provinciën is ook nog een tijdje de globale supermacht geweest. We waren een van de eerste voorbeelden van een succesvolle libertarische samenleving. Een economisch, financieel, filosofisch & artistiek powerhouse. En we hadden oorlog met iedereen, en deelden over het algemeen rake klappen uit. Ah, the good old days. Daarvoor Spanje, Portugal en de Italiaanse en Vlaamse stadstaten. Daarna Frankrijk, Engeland en nu de VS. Veel langer dan 100 jaar houden de meesten het niet vol. Het Romeinse Rijk vormt zo ongeveer de enige uitzondering daarop.

    De VS hebben hun 100 jaar er wel zo ongeveer opzitten. Ofschoon de transitie niet om dinsdagmiddag 15:00 zal plaatsvinden. Het is een geleidelijk proces en meestal komt er een grote oorlog aan te pas om de transitie irreversibel te maken.
  11. forum rang 4 bearishbull 27 december 2024 15:02
    quote:

    Martin Cornelis K. schreef op 27 december 2024 14:29:

    Laten we het over de trend (zegt iets over de toekomst) hebben.....en die is duidelijk bergafwaarts, zowel voor Amerika ,als Europa. De zogenaamde Amerikaanse groei is in werkelijkheid....inflatie....maak alles 2 keer zo duur en de economie verdubbelt !
    Het fundamentele verschil (tussen Westen en Azie) maakt dat heel helder. Ik vertoef al veertig jaar regelmatig in Azie, heb daar veel vrienden en familie. Wat mij opvalt is dat de gemiddelde Aziaat in die jaren veel meer en harder is gaan werken (motivatie is groter).
    Er is een andere mentaliteit ontstaan, men gelooft in de toekomst. Er is relatief veel vrijheid in Azie, om een bedrijf te starten en de regelgeving is gunstig (beter bestuur).
    Als ik een vergelijking met Amerika of Nederland maak valt gelijk iets op.
    De huidige Westerse jeugd wil geen fulltime job of carriere, maar zit liever in het cafe (of online) te chillen.
    De Westerse jeugd denkt rijk te worden van een Bitcoin ipv noeste arbeid (zelfs Trump speelt daarop in)!

    De bereidheid onder de Westerse jongeren om iets te presteren is afgenomen, terwijl de jeugd in Azie erg fanatiek is in studeren en bereid is offers te brengen. De kwaliteit van de hoge scholen en universiteiten is in de Westerse wereld flink afgenomen. Het tegenovergestelde van de Aziatische landen, die steeds beter onderwijs krijgen.
    Dus los van de enorme (huidige) schuldenlast, is er onder de Westerse burgers weinig motivatie om die last te verminderen (wil geen offer brengen of inleveren). De trend is heel duidelijk, doorgaan tot het gaatje.

    Niemand gaat de broekriem aanhalen, ook Trump durft de enorme kostenposten (zoals Medicare en Medicaid) niet aan te pakken. Vergrijzing eisen een enorme tol, daar heeft Azie (op China na) geen last van.
    Demografisch is de Westerse wereld in het nadeel (vergrijzing, verwende jongeren).

    De productie van goederen komt vooral uit Azie en niet Westerse landen. Deze trend is al tientallen jaren te zien. Neem Nederland......zelfs de ebike (kosten > 3k) kan niet meer rendabel geproduceert worden in ons land, alle fabrieken zijn failliet gegaan anno 2024 (VanMoof, Qwic, Stella, Huyser) of ze verhuizen (Accell) naar Turkije of Hongarije etc.
    Er zijn nog te veel optimisten (op IEX), die sluiten de ogen voor de realiteit. Maar de trend liegt niet.
    Let maar op, Trump gaat de schuldenberg (staatsschuld) de komende 4 jaar verhogen van 36 triljard naar 50 triljard) en dan maar duimen draaien dat de US Dollar een grote rol blijft spelen internationaal.

    Het enige lichtpuntje is dat de rest van de wereld sterk verdeelt is en dat zal Trump (mis)-gebruiken.
    Ik vraag me echter af of de Amerikanen ook offers willen brengen bij een oorlog, zoals in Vietnam of Korea.
    Denk dat iedereen dat blind kan invullen....NEE....kijk maar naar Afghanistan, waar Amerika met de staart tussen de benen vertrok. Ook zal het Nederlandse leger de Oekraine nooit te hulp schieten met soldaten, ondenkbaar, daartoe is NIEMAND bereid. De trend is wederom duidelijk zichtbaar.
    Het machtscentrum en de welvaart verhuisd naar Azie. Azie is de toekomst, de Westerse wereld het verleden. Engeland (geschiedenis) als voorbeeld.
    De trend is idd dat het westen vergrijst. Opleidingen zijn hier wel nog steeds relatief hoog en het werk ethiek verval valt ook wel mee onder de opgeleiden bevolking. De (gemiddelde) leeftijds groei van de bevolking is een welvaart probleem. Deels op te lossen met migratie, wat weer zijn effecten heeft op verdeeldheid binnen een bevolking. De trend is idd dat Azië opkomend is en het westen vervalt. Dat is niet wat ik ontken. Ik zie alleen niet dat het 5 voor 12 is. De boel is nog om te buigen en daar is zelfs nog redelijk wat tijd voor als je kijkt naar huidige relatieve cijfers.

    Ik ben idd een beetje geïrriteerd door sommige posts. Ik erger mij aan mensen die met wat absolute dollar bedragen komen en dat bijvoorbeeld vergelijken met een oude piek in dollars van decennia geleden. Cijfers moeten relatief benaderd worden. Zoals rente betaling ten opzichte van tax inkomsten. Of schuld ten opzichte van gdp. Dat laatste is idd hoog, maar historisch niet mega extreem. Rentebetaling ten opzichte van inkomsten zijn redelijk gemiddeld. Maar……….het is de trend. Daarom kan ik met bovenstaande verhaal beter leven dan met dat paniek geroep als dat het nu al veels te laat is. Dat klopt namelijk absoluut niet.
  12. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 27 december 2024 15:21
    quote:

    bearishbull schreef op 27 december 2024 15:02:

    [...]
    Cijfers moeten relatief benaderd worden. Zoals rente betaling ten opzichte van tax inkomsten. Of schuld ten opzichte van gdp. Dat laatste is idd hoog, maar historisch niet mega extreem. melijk absoluut niet.
    Een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden. Hieronder de 'Debt to GDP ratio' in de VS vanaf 1790. Dit is overigens alleen de overheidsschuld. Private schulden zijn niet meegeteld.

    We staan nu iets hoger dan in 1946. Toen kwamen er wel een heleboel mannen terug van het front die allemaal economisch productieve taken gingen uitvoeren. Dat wordt nu wat moeilijker. Daarentegen rammelen een heel scala aan veelbelovende technologieën aan de poort en zulks kan eveneens de productiviteit verhogen. Dat zal nodig zijn ook.

    www.longtermtrends.net/us-debt-to-gdp/
  13. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 27 december 2024 15:26
    Om de discussie richting beleggen te trekken. Voor degenen die van mening zijn dat de toekomst ligt bij de Emerging Markets is deze grafiek wellicht interessant: developed markets zijn duur en emerging markets zijn goedkoop. Een eenvoudige keuze zou je zeggen.

    www.longtermtrends.net/emerging-vs-de...
  14. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 27 december 2024 15:33
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 27 december 2024 15:21:

    [...]
    Een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden. Hieronder de 'Debt to GDP ratio' in de VS vanaf 1790. Dit is overigens alleen de overheidsschuld. Private schulden zijn niet meegeteld.
    Als je naar de totale schuld kijkt, versus BNP, dan krijg je acuut een appelflauwte bij een waarde van 722% voor de VS. Overigens hebben sommige andere landen nog veel meer totale schuld en zien we Nederland net beneden de 1000% staan. Gevoelsmatig zou je zeggen dat dit niet goed kan aflopen.

    www.ceicdata.com/en/indicator/united-...
  15. forum rang 8 objectief 27 december 2024 16:07
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 27 december 2024 15:33:

    [...]

    Als je naar de totale schuld kijkt, versus BNP, dan krijg je acuut een appelflauwte bij een waarde van 722% voor de VS. Overigens hebben sommige andere landen nog veel meer totale schuld en zien we Nederland net beneden de 1000% staan. Gevoelsmatig zou je zeggen dat dit niet goed kan aflopen.

    www.ceicdata.com/en/indicator/united-...
    Geen zorg, want het verhaal rammelt aan alle kanten. Met name de Nederlandse hypotheek schulden kunnen tegen de veel hogere waarde van de woningen worden weggestreept. En als ze in de V.S. net zoveel belasting betalen als in Nederland dan zakt de schuld als een plumpudding. Je hebt daar tientallen miljardairs die minder belasting betalen dan de gemiddelde Nederlander.
  16. Martin Cornelis K. 27 december 2024 17:06
    Dat klinkt heel mooi, maar in de praktijk is het nagenoeg onmogelijk om belastingen te verhogen.
    Het probleem van een democratie, dat niemand een stem geeft aan iemand die de waarheid vertelt.
    Dus liegen en bedriegen. Als de Amerikaanse overheid de miljardairs gaat aanpakken, dan verdwijnen ze als sneeuw voor de zon (emigreren). Zo heeft Trump stemmen gekocht, door (belofte) de belastingtarieven te verlagen ipv te verhogen. Ook durft hij de sociale programmas (Medicare en Medicaid) niet aan te pakken, want dan had hij weinig stemmen gekregen.
    Dus aanmodderen tot het water aan de lippen staat.
    Zijn aanpak lijkt heel slim, door invoerheffingen, maar dat levert inflatie op en inflatie is een stille , achterbakse manier van belastingheffing.

    De Westerse democratische landen zitten allemaal met dit probleem opgescheept. Door inflatie te veroorzaken hopen ze de schulden betaalbaar te houden. Het probleem daarbij is dat inflatie moeilijk te sturen valt.
    Neem Turkije als voorbeeld. Tot heden nog steeds zeer hoge inflatie, ongeacht de ingrepen van de Centrale Bank (rente 50% etc.).

    Er is dus wel degelijk een reden tot zorg. Kijk maar wat er gebeurt als een overheid in het nauw komt.
    Zo is de Nederlandse overheid hard bezig met een exittax (om emigratie te voorkomen). Onze zogenaamde democratische overheid gijzelt zijn eigen burger (elke euro belasting is noodzakelijk). Het water staat dus tot de lippen, anders ga je zoiets nooit doen. Ik verwacht nog veel meer gekke, onrechtmatige acties van de (r)overheid. Het lijkt wel of Nederland voorop loopt met idiote wet en regelgeving. In Azie mag nagenoeg alles. Als je een stuk grond bezit mag je daar een huis op zetten, maar ook 2 of 10 huizen. Een vergunning is daar zo rond voor een paar tientjes. In het democratische Nederland ....ondenkbaar.....
    De Westerse wereld staat met 10-0 achter, winnen is onmogelijk.
  17. forum rang 8 josti5 27 december 2024 17:18
    Hmm, da's een mooie:

    'Zijn aanpak lijkt heel slim, door invoerheffingen, maar dat levert inflatie op en inflatie is een stille , achterbakse manier van belastingheffing.'

    Voornamelijk via de BTW.

    Die hier begon met 4 en 12%, en inmiddels is opgehoogd naar 9 en 21%, waarbij het 9%-tarief vrijwel volledig is opgeheven.

    Om nog maar niet te spreken over het fenomeen 'belasting op belasting'!
  18. forum rang 4 bearishbull 27 december 2024 22:53
    quote:

    josti5 schreef op 27 december 2024 17:18:

    Hmm, da's een mooie:

    'Zijn aanpak lijkt heel slim, door invoerheffingen, maar dat levert inflatie op en inflatie is een stille , achterbakse manier van belastingheffing.'

    Voornamelijk via de BTW.

    Die hier begon met 4 en 12%, en inmiddels is opgehoogd naar 9 en 21%, waarbij het 9%-tarief vrijwel volledig is opgeheven.

    Om nog maar niet te spreken over het fenomeen 'belasting op belasting'!
    Beslasting in Amerika stelt geen reet voor. Genoeg ruimte. Bovenstaand leuke cijfers met grafieken en dat waardeer ik, maar wel heel opvallend dat de rente tot belasting inkomsten grafiekjes missen. Dat zijn nou net de cijfers die historisch gezien niet zo heel hoog zijn.

    Mensen hebben een hypothese en zoeken cijfers die hierin passen. De cijfers die er niet in passen worden achterwege gelaten. Ik beweer niet dat het alleen maar rozengeur is, maar het is ook zeker niet alleen maar onweer. Het is geen 5 voor 12. Er zijn lichtpuntjes. Die mogen aan benoemd worden.

    AI en cloud. Cloud is al redelijk volwassen en zorgt voor snellere groei. AI is redelijk nieuw en zorgt voor tientallen procenten meer efficiëntie.
  19. forum rang 4 Willempie3 28 december 2024 01:07
    quote:

    bearishbull schreef op 27 december 2024 22:53:

    [...]

    Beslasting in Amerika stelt geen reet voor. Genoeg ruimte. Bovenstaand leuke cijfers met grafieken en dat waardeer ik, maar wel heel opvallend dat de rente tot belasting inkomsten grafiekjes missen. Dat zijn nou net de cijfers die historisch gezien niet zo heel hoog zijn.

    Mensen hebben een hypothese en zoeken cijfers die hierin passen. De cijfers die er niet in passen worden achterwege gelaten. Ik beweer niet dat het alleen maar rozengeur is, maar het is ook zeker niet alleen maar onweer. Het is geen 5 voor 12. Er zijn lichtpuntjes. Die mogen aan benoemd worden.

    AI en cloud. Cloud is al redelijk volwassen en zorgt voor snellere groei. AI is redelijk nieuw en zorgt voor tientallen procenten meer efficiëntie.
    Ik ben het met je eens dat de belasting in Amerika laag is. De overheid haalt ongeveer de helft op van wat in Nederland opgehaald wordt. In Nederland geeft de overheid 400 miljard uit op een BNP van 1000 miljard. er is bijna geen begrotingstekort. daarmee komt de belastingdruk uit op ongeveer 40 procent. In Amerika haalt de overheid maar 5100 miljard op op een BNP van 29300 miljard. dit is 17,4 procent, dus zelfs nog iets minder dan de helft. Wel moet je daar dan eigenlijk nog de belasting door de staten en gemeenten bij tellen. die zijn in Amerika best hoog, ongeveer 3600 miljard. Als je in Nederland de gemeentebelastingen en de waterschappen meetelt kom je ook nog wat hoger uit, stel nog 15 miljoen keer 2000 met de bedrijven er bij dus 30 miljard. dan zit Nederland op 43 procent en Amerika op 29,7 procent. Het probleem is dat de overheid in de V.S. ruim 40 procent meer uitgeeft dan er binnen komt, terwijl dit in Nederland dus meestal minder dan 5 procent is: Nederland geeft 420 miljard uit op 400 miljard inkomsten. Amerika geeft 7300 miljard uit op 5100 miljard aan inkomsten. In Amerika is de staatsschuld ongeveer 3 keer zo groot als in Nederland als je naar het BNP kijkt. Ongeveer tussen Frankrijk en Italie in qua percentage. In Nederland is de staatsschuld met 450 miljard net iets groter dan de begroting van 430 miljard. In Amerika is de Staatsschuld met 36 biljoen ongeveer 5 keer zo groot als de begroting en 7 keer zo groot als de overheidsinkomsten van 5100 miljard.

    Maar laten we voor de gein de situatie eens vergelijken met de Amerikaanse schuldpositie aan het eind van de 2e wereldoorlog en hoe dat toen is afgelopen:

    Schuld USA 1946 270 miljard Dollar, GDP 1946 228 miljard Dollar. Dit was 118 procent van het GDP en dus goed te vergelijken met de 123 procent op dit moment.

    In 1980 was de staatsschuld toegenomen tot 907 miljard en het GDP tot 2800 miljard. Als percentage was de Staatsschuld afgenomen tot 32,4 procent. Dit was in elk geval weer gezond. Wel moet je natuurlijk meenemen dat Amerika in 1946 begon terwijl de rest van de wereld in puin lag en Amerika dus het enige land met een grote industrie was. Dat is nu compleet anders.

    Maar stel dat Amerika precies dezelfde weg zou kunnen volgen als van 1946-1980: dan neemt het GDP toe van 29,3 biljoen tot 360 biljoen en de staatsschuld van 36,3 biljoen naar 117 biljoen in 2058 ! De goudprijs zal dan stijgen van 2600 naar 60.000 Dollar, ook wel aardig.

    Verder was het begrotingstekort in 1946 ook nog steeds enorm door de 2e wereldoorlog, zelfs ruim 20 procent van het BNP met 47 miljard op 228 miljard BNP. In 1947 was dit wel gedaald tot 8,5 miljard dollar of 3,5 procent. Voor Donald trump zou dit betekenen dat hij ongeveer terug moet van 2200 miljard tekort naar 1100 miljard tekort om dit ook te halen. dit zit er helaas niet in of hij moet echt 2000 miljard gaan ophalen per jaar met die importheffingen.

    Maar je ziet dus dat ook met een behoorlijk goed aflopende route zoals 1946-1980 er heel veel geldontwaarding op het programma staat.
  20. forum rang 4 Willempie3 28 december 2024 01:28
    In 1941-1945 hadden de V.S. met het nemen van 118 procent staatsschuld de oorlog gewonnen en een enorm voordeel behaald. Engeland was in feite failliet met 270 procent staatsschuld en een empire in ontbinding. Duitsland en Japan lagen voor 2/3 in puin. Italie, Frankrijk, China en de USSR lagen voor 1/3 in puin. Bovendien waren de USSR en China communistisch en daardoor economisch in feite lam gelegd voor de komende 45 jaar.
    daardoor had Amerika in 1946 ongeveer de helft van de industriele produktie en ook het BNP in de wereld.

    Nu is dat dus echt niet zo, behalve als het enorme voordeel nu bijvoorbeeld in A.I. ligt. Misschien hebben Poetin en Xi-Jin Ping al wel een chip van Nvidia in hun hoofd zitten !
599 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.