Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

Laatste koers (eur) Verschil Volume
71,660   +0,700   (+0,99%) Dagrange 69,940 - 71,660 555.801   Gem. (3M) 277,3K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.956 Posts
Pagina: «« 1 ... 339 340 341 342 343 ... 348 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Joost_K 26 november 2024 13:00
    quote:

    QueSera schreef op 25 november 2024 17:00:

    [...]

    Geen idee. Werkelijk. Het kan nu alle kanten op. De trend is duidelijk opwaarts in blije verwachting van de Trump periode.

    Dus is zou zeggen. Hij stijgt voorlopig, totdat die niet meer stijgt :).

    Hangt helemaal af van hoe succesvol Trump zal wezen met het brengen van wereldvrede, het bezuinigen van 3 triljard dollar, het uitzetten van 20 miljoen mensen, het invoeren van wereldwijde tarieven op alles, het opsluiten van zijn politieke tegenstanders en het uitroepen van de noodtoestand zodat die het leger kan inzetten om protesten neer te slaan. Allemaal verkiezingsbeloftes die zich nog moeten materialiseren.
    Buiten de pijn die ik voelde toen ik die punten weer las gaat het ook aan de stabiliteit van de munt liggen. Hoe erg goed krijgt het land de economie op vaart, de inflatie onder controle en de staatsschuld weer behapbaar.

    Die tarieven gaan de economie naaien, de inflatie gaat weer oplopen en de staatsschuld gaat niemand wat aan kunnen doen, tenzij Musk als een soort Milei in staat is om alle staatsdiensten de das om te doen. Wat ik nog steeds niet hoop.

    Op lange termijn is de dollar gewoon minder houdbaar.
  2. forum rang 4 QueSera 26 november 2024 13:50
    quote:

    robutrecht schreef op 25 november 2024 08:43:

    Wat denken jullie dat de dollar gaat doen t.o.v. de euro de komende 12 maanden?
    Trump schrijft wat op zijn platvorm midden in de nacht, valt Canada, Mexico en China aan. Dreigt om ze te straffen met importheffingen op dag 1 en de valutamarkten krijgen alvast de hick.

    Knappe jongen die hier nog iets weet te voorspellen op basis van onderliggende factoren. Het wordt een achtbaan en een gekkenhuis. Nee herstel. Het is al een achtbaan en gekkenhuis en de man is nog niet eens begonnen. Voorlopig kan het alleen maar erger worden.
  3. forum rang 6 !@#$!@! 26 november 2024 14:01
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 25 november 2024 21:29:

    [...]

    Ik snap niet zo hoe het kan dat het feit dat ik tevreden ben met 100+ posities (aandelen+puts+calls) je zo kan opwinden. Heb je misschien een heel andere strategie, met minder posities, maar voel je je aangevallen omdat mijn mix toevallig net een paar jaartjes ietsje beter presteert? If so, wat maakt dat nou uit? Als je zelf maar tevreden bent, toch? (en het omgekeerde zal vast ook wel een keer gebeuren, en dan mag je me daar flink op afrekenen als je dat nodig vindt).

    Of ben je in een discussie ergens beland waarin iemand beweert dat het één beter is dat het ander?
    Ik zeg altijd dat er niet één beste manier is: het is een zoektocht naar een manier die het beste bij jouw eigen situatie past. Mocht je daarin twijfel kennen, twijfel dan niet om die hier te delen. Ik deel mijn twijfels graag, en ik meen ook te kunnen leren van twijfels van anderen...

    Overigens houd ik niet zo van beleggingssucces vanwege bull markets.
    Zie bijlage met de YTD performance lijntjes.
    Ik heb liever het groene lijntje (dat is dus mijn mix bij IBKR), dan het blauwe lijntje.
    Je ziet dat ik bij bull markets onderpresteer t.o.v. bijvoorbeeld de S&P500 (is gewoon een voorbeeld benchmark, geen doel op zich, ik kan in een volgende post ook de benchmark neerzetten t.o.v. de NASDAQ voor mensen die zich afvragen of het niet beter is om vooral in te zetten op tech-aandelen). Daar zit ik helemaal niet mee, want ik let dus niet zozeer op koersgroei, maar des te meer op cashflowgroei (en dat zit wel redelijk snor).

    Het mooie is, dat je ziet dat ik bij een "bear market" weer minder last heb van koersdalingen. Per saldo presteert mijn mix dus best redelijk in de afgelopen bijna 5 jaar alweer. Maar mijn mix geeft me meer rust, omdat een deel van de performance bestaat uit cashflows (het verzamelen en laten groeien van cashflows geven mij rust) en omdat de koersperformance minder volatiel is (geeft me minder onrust) en toch redelijk de weg omhoog blijft vinden. Daar staat echter tegenover, dat ik me bij een tech-spurt (of een andere hype die ik mis) dus ook niet ongelukkig voel als mijn mix achterblijft. Het leven is geen wedstrijd, ik ben al tevreden als ik doelen haal die ik mezelf opleg. En die doelen worden tot nu toe, tussen bijna alle denkbare crises door, meer dan gehaald.

    Dus ook met een beschamend niveau van basiskennis kan je best wel een manier vinden om te beleggen die goed bij je eigen situatie past, wil ik er maar mee zeggen. ;-)
    Reactie per alinea:

    - Daar wind ik mij niet over op hoor. Ik verbaas mij over het feit dat iemand veel tijd en energie steekt in zijn beleggen. Zijn twijfels deelt en zegt te willen leren van andere mensen, maar ondertussen als andere mensen (andere mensen dan ik voor de goede orde) hem dan wat leren, er dan verder weinig of niks mee doet.
    Helaas doen wel meer mensen dat. Zeggen open te staan voor kennis en ervaring van anderen en willen leren, maar ondertussen gewoon vast blijven houden aan wat ze al doen omdat ze stiekem gewoon heel tevreden zijn en geen behoefte hebben om te leren en te veranderen.

    Nogmaals dit is niet persoonlijk voor mij. Ik voel mij niet aangevallen of wat dan ook. Maar de wereld zou er gewoon een stukje beter uitzien als mensen zichzelf ontwikkelen en leren van anderen wat serieuzer zouden nemen ipv vasthouden aan hun eigen gebrek aan kennis alleen omdat het een comfortabele ervaring is.

    - In dit geval is het niet alleen een discussie wat het beste wat bij jou past. Maar wat op basis van financieel economische theorieën het beste is.

    - Je keuze voor cashflow ipv beleggingsgroei is uiteraard prima. Dat is gewoon een afweging tussen risico en rendement. Er zijn studies die zeggen dat waardeaandelen (hoge cashflow) op lange termijn beter presteren. Die kan zelfs een goede keuze zijn om die reden omdat het zelfs een betere kans/risico verhouding heeft dan gemiddeld.

    - Je kan idd zonder te weten waar je echt mee bezig bent, of alleen op basis van een idee die toevallig goed is (zonder dat je weet waarom) met beleggen het prima doen jarenlang. Immers dat is het voordeel van beleggen. Gemiddeld wint de markt als geheel op lange termijn, daar hoef je niks voor te doen :-)

    - afgelopen jaar mooi grafiekje van je porto. Jammer dat IBKR niet over meerdere jaren geeft. Had hem graag gezien over de afgelopen 5 jaar.
    Uiteraard ben ik erg blij voor je met je mooie rendement.
    Mensen iets misgunnen vind ik persoonlijk nogal onzin :-)
  4. forum rang 6 marique 26 november 2024 15:58
    quote:

    !@#$!@! schreef op 26 november 2024 14:01:

    [...]

    Reactie per alinea:

    - Daar wind ik mij niet over op hoor. Ik verbaas mij over het feit dat iemand veel tijd en energie steekt in zijn beleggen. Zijn twijfels deelt en zegt te willen leren van andere mensen, maar ondertussen als andere mensen (andere mensen dan ik voor de goede orde) hem dan wat leren, er dan verder weinig of niks mee doet.
    Helaas doen wel meer mensen dat. Zeggen open te staan voor kennis en ervaring van anderen en willen leren, maar ondertussen gewoon vast blijven houden aan wat ze al doen omdat ze stiekem gewoon heel tevreden zijn en geen behoefte hebben om te leren en te veranderen.
    (...)

    Een kanttekening:
    Als iemand vragen stelt en antwoord krijgt en desondanks zijn eigen weg blijft volgen, wil dat niet zeggen dat de vragensteller niks van die antwoorden heeft geleerd. Best mogelijk dat de antwoorden zijn eigen keuze bevestigen.
    Ik heb ooit een boek gelezen over TA en cursusmateriaal over opties. Interessante lectuur, maar voor mij geen reden om er gebruik van te maken. Geef mij maar FA of iets wat daar op lijkt.
    Er zijn namelijk vele manieren van beleggen. Ik zou zeggen, net zo veel als er beleggers zijn.
  5. Joost_K 26 november 2024 17:13
    quote:

    !@#$!@! schreef op 26 november 2024 13:46:

    [...]

    Dat zeggen mensen al meer dan 20 jaar.
    Misschien wel langer, maar toen belegde ik nog niet :-)
    Ik wil inderdaad ook niet te hard roepen dat het misgaat. Maar er zijn wat trends die ik niet op termijn zie veranderen ongeacht welke president of partij de scepter zwaait.

    - Staatsschulden lopen flink op, wat leidt tot negatievere beoordeling (Moody) VS overheid-> hogere rente staatsschuld.
    - Globalisatie lijkt af te nemen en/of protectionisme komt op (al dan niet inclusief tarieven) wat leidt tot inflatie in de VS.
    - Private schuld neemt toe, wat leidt tot een rem op de economische groei op de lange termijn.
    - Xenofobie begint te leiden tot beleid wat de toestroom van immigranten gaat belemmeren, waarmee een van de grote voordelen van de VS, namelijk een instroom van jonge arbeiders en een poel van relatief goedkope en beschikbare arbeiders, gaat opdrogen. Daarmee gaat het effect van vergrijzing 'ineens' zichtbaar te worden in de staatspensioenen/ouderdomssteun (https://www.ssa.gov/policy/docs/ssb/v70n3/v70n3p111.html)

    Tenzij de overheid
    - De staatsschuld een keer niet kan laten groeien (en mogelijk zelfs gaat laten krimpen)
    - De bevolking gaat groeien (Veel succes met xenofoob beleid en deporaties)
    - Niet alleen GDP maar ook waarde gaat toevoegen (veel GDP nu is private schuld voor later)
    - Op een of andere manier de bevolking flink kan laten groeien zonder immigratie

    verwacht ik dat de schuldenlast op staatspapier alleen zal toenemen (want onhoudbaar), als oplossing hiervoor de staatsschuld oploopt / de regering druk op de FED zal leggen om de rentes laag te houden en we versneld de effecten van vergrijzing zien.

    Dan zie ik wel weer flinke inflatie aan de horizon. En uiteindelijk daardoor devaluatie van de dollar.

    Maar dit is mijn doemscenario. Met wat geluk weet dat land zichzelf te herpakken en opnieuw uit te vinden.
  6. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 26 november 2024 19:22
    quote:

    !@#$!@! schreef op 26 november 2024 14:01:

    [...]
    - afgelopen jaar mooi grafiekje van je porto. Jammer dat IBKR niet over meerdere jaren geeft. Had hem graag gezien over de afgelopen 5 jaar.
    Uiteraard ben ik erg blij voor je met je mooie rendement.
    Mensen iets misgunnen vind ik persoonlijk nogal onzin :-)
    U vraagt en wij draaien! ;-)
    Sinds kort heeft IBKR iets uitgebreidere performance benchmark mogelijkheden, dus zie nieuwe bijlage voor een "all" plaatje. "All" betekent in mijn geval dus 4-5 jaar, omdat ik ergens medio 2020 in IBKR begon te beleggen (daarvoor een jaartje alleen in 5 aandelen, waaronder URW, via DG, en daarvoor heel suf 20 jaar lang alleen maar €50 per maand in 4 beleggingsfondsen van ING "gespaard")

    Een paar kanttekeningen hierbij:
    1) De eerste 2 jaar zien er natuurlijk best gek, wild en geweldig uit, maar zijn niet representatief, omdat ik toen nog langzaam aan het opbouwen was in IBKR en het grootste gedeelte van mijn belegd vermogen nog bij DG zat.
    2) Dat is pas sinds 2 jaar omgekeerd: ca 15% nog bij DG en 85% bij IBKR. Sinds ik dus redelijk "vol" bij IBKR ben belegd, volgt mijn mix ook iets meer braaf de S&P500. De out-(of soms under-)performance, is sindsdien een stuk meer stabiel (eigenlijk slingert die sinds een jaar of 2 nu telkens rond de plus 40%-50%, waarvan een groot deel dus voornamelijk in het begin behaald)
    3) Ik heb vooral (net als QueSera en anderen die samen met mij pas in 2020 echt geld gingen overhevelen van sparen naar beleggen, groot geluk gehad in 2020 met de coronacrash. Dat is geen kennis en kunde, maar gewoon puur geluk, dat ik kon bodemvissen en het hele herstel vanuit de crash gratis cadeau kreeg. Als ik een jaartje eerder was begonnen met beleggen, dan had ik blij moeten zijn met herstel uit een crash, maar per saldo was ik dan niets opgeschoten.

    Verder ben ik het (natuurlijk) met marique eens dat er meerdere wegen naar Rome leiden.
    Het verbaast mij dan weer dat je zo rechtlijnig in termen van "goed" en "fout"(*) blijft denken en dus alleen in termen van "goed/fout" en "zwart/wit". Dat is niet alleen in het normale leven een nogal beperkende manier van naar de wereld kijken, maar vooral in de beleggingswereld zijn "zwart/wit" en "goed/fout" nogal relatieve begrippen. Ik vind juist de grijstinten in het leven zo mooi... en vooral dus ook in het beleggen.

    (*) Ik doe dit niet om je te plagen of om mijn gelijk te halen, maar was je niet zo lang geleden nu ook niet heel erg overtuigd van een economische waarheid als een koe (en dat het onbegrijpelijk was dat ik die niet kende), en toen ik je er wat vragen over stelde, moest je bekennen dat e.e.a. iets genuanceerder in elkaar stak? Ik weet niet meer precies waar het precies over ging, maar ik weet nog wel dat ik je open houding waardeerde en je bereidheid om toe te geven dat je ergens geen rekening mee had gehouden en dat je daarmee aangaf dat er grijstinten zaten tussen het eerdere zwart en wit denken. Ik hoop dat vaak te zien: niet dat je je fout moet toegeven, maar dat we praten in termen van grijstinten en niet alleen in absolute zwart/wit tegenstellingen
  7. forum rang 6 !@#$!@! 26 november 2024 20:44
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 26 november 2024 19:22:

    [...]

    U vraagt en wij draaien! ;-)
    Sinds kort heeft IBKR iets uitgebreidere performance benchmark mogelijkheden, dus zie nieuwe bijlage voor een "all" plaatje. "All" betekent in mijn geval dus 4-5 jaar, omdat ik ergens medio 2020 in IBKR begon te beleggen (daarvoor een jaartje alleen in 5 aandelen, waaronder URW, via DG, en daarvoor heel suf 20 jaar lang alleen maar €50 per maand in 4 beleggingsfondsen van ING "gespaard")

    Verder ben ik het (natuurlijk) met marique eens dat er meerdere wegen naar Rome leiden.
    Het verbaast mij dan weer dat je zo rechtlijnig in termen van "goed" en "fout"(*) blijft denken en dus alleen in termen van "goed/fout" en "zwart/wit". Dat is niet alleen in het normale leven een nogal beperkende manier van naar de wereld kijken, maar vooral in de beleggingswereld zijn "zwart/wit" en "goed/fout" nogal relatieve begrippen. Ik vind juist de grijstinten in het leven zo mooi... en vooral dus ook in het beleggen.

    (*) Ik doe dit niet om je te plagen of om mijn gelijk te halen, maar was je niet zo lang geleden nu ook niet heel erg overtuigd van een economische waarheid als een koe (en dat het onbegrijpelijk was dat ik die niet kende), en toen ik je er wat vragen over stelde, moest je bekennen dat e.e.a. iets genuanceerder in elkaar stak? Ik weet niet meer precies waar het precies over ging, maar ik weet nog wel dat ik je open houding waardeerde en je bereidheid om toe te geven dat je ergens geen rekening mee had gehouden en dat je daarmee aangaf dat er grijstinten zaten tussen het eerdere zwart en wit denken. Ik hoop dat vaak te zien: niet dat je je fout moet toegeven, maar dat we praten in termen van grijstinten en niet alleen in absolute zwart/wit tegenstellingen
    20 jaar lang netjes 50 euro gespaard in 4 beleggingsfondsen. Uitstekend gedaan zou ik zeggen.

    Ga die mogelijkheden ook even voor mijzelf checken. Moet voor mij een mooie grafiek opleveren over de afgelopen 5 jaar.

    Ja, je 100 aandelen volgen dus netjes de markt als ik je goed begrijp. Niet zo gek natuurlijk :-) Alleen wel met lagere volatiliteit gezien je focus op cashflow. Lijkt mij een goede keuze.

    pppff als er iemand niet rechtlijnig denkt dan ben ik het wel haha. Niet alleen met beleggen, maar in mijn hele leven. Die zijn letterlijk het tegenovergestelde van rechtlijnig denken :-)
    Sterker nog ik kom juist vaak in de problemen omdat ik niet in staat ben om rechtlijnig te denken haha.

    Zie hier het verschil tussen perceptie op basis van interpretatie en de realiteit.

    Denken dat alles grijs is, is juist zwart/wit denken. Denk dat er geen goed en fout is, is juist zwart/wit denken. Makkelijk ook, geeft je namelijk het excuus om geen echte moeite te doen om echt je huiswerk te doen, want ja, het is toch allemaal grijs. Dus sla je alle basis kennis maar over. Gewoon doen wat goed voelt.

    PS Ik denk dat je doelt op de USD wisselkoers. Daar paste ik bepaalde kennis die ik had geleerd niet goed toe, omdat ik andere factoren vergeten was. Gaat dus niet om grijs of zwart/wit. Maar ik maakt gewoon een denkfout.

    Heb ik wel eerder gedaan. Vroeger dacht ik bv dat de inflatie flink zou gaan toenemen met al die geldgroei. Moest wel. Immers inflatie is een monetair fenomeen. (itt alle mensen die inflatie zien toenemen door allemaal andere factoren zoals de olieprijs, handelstarieven, hoge vervoerskosten (na covid bv) of juist afnemen door goedkope chinese productie)
    Was ik alleen vergeten dat er ook zoiets is als de omloopsnelheid van het geld. Op de uni leer je dat die stabiel is, wat normaal ook zo is. Behalve dus afgelopen decennium. Die nam zeer sterk af en deed alle geldgroei teniet.
    Na covid nam de geldhoeveelheid juist weer snel af (krimp) en dus was er angst voor deflatie. Ook door een professionele macro econoom op twitter. (zit ook regelmatig bij CNBC bv)
    Hij dacht door afgelopen decennium ook dat inflatie is een monetair fenomeen niet zo eenvoudig was. Dus wees ik hem op deze factor. Was ie ook vergeten haha.
    Ik begaf mij dus in goed gezelschap ;-)

    Maw mensen die geloven dat het allemaal grijs is laten het dan voor wat het is. Terwijl het gewoon ging om het over het hoofd zien van een belangrijke factor. Een denkfout.

    Zo is dat ook het geval met hoe je omging met je putopties en de samenstelling van je porto. Je hoeft je stijl die bij je past niet aan te passen. Maar door de basiskennis goed te leren en de wiskunde goed toe te passen verbeter je je beslissingen zonder je persoonlijke stijl te verraden. Kost wel tijd en moeite natuurlijk.

    echter; if you live life easy, life will be hard. If you live life hard, life will be easy.
  8. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 26 november 2024 22:02
    quote:

    !@#$!@! schreef op 26 november 2024 21:11:

    PS hoe is het je gelukt je grafiek toe te voegen?
    Printscreen, plakken in word, bijsnijden, leeg tekstvakje linksboven plakken om belegd bedrag en accountnummer te bedekken, groeperen, kopiëren en plakken speciaal als PNG, opslaan als PNG, bijlage toevoegen... Ja, ik heb wat over voor de geïnteresseerde medemens... ;-)

    "Denken dat alles grijs is"
    Nee joh... dat is wederom denken dat er maar één kleur is, het gaat me juist om de grijstinten, dus alle mogelijkheden tussen zwart en wit, inclusief de 2 extremen, en dus niet alleen maar: óf zwart óf wit óf grijs.

    Ik ben niet altijd zo geweest, en ook nu heb ik af en toe dat ik een beetje zwart/wit denk, maar ik merk dat ik een gelukkiger (en milder) mens ben, naarmate ik meer in staat ben om meerdere kanten van één verhaal te ontdekken. Maar iedereen moet natuurlijk doen en laten waar die het meest gelukkig van wordt. Mensen die nooit focus kunnen hebben en met alle winden mee kunnen waaien hebben er misschien juist weer baat bij om af en toe eens wat meer rechtlijning en binair te denken.
  9. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 26 november 2024 22:37
    Nog even mijn dollarcentje bijdragen in USD discussie:
    Volgens mij is het niet de vraag of de USD een waarde vaste munt is, want ik herken alle gedachten over oplopende schulden en andere zaken die de waardevastheid van de USD ondermijnen. Het is de vraag of er een concurrerende (wereld)munt is in wereld, die even liquide is, en in een gebied waarin er minder waardeondermijnende zaken spelen. En dan wordt het een lastig verhaal...

    Als ik kijk naar de EUR, dan hebben we in die zone ook te maken met oplopende schulden, politiek die niet altijd even gunstig uitpakt voor de waardevastheid van de EUR etc. Kijk bijvoorbeeld naar de USD/EUR koers vanaf de introductie in 2001. Daarin zie je in de eerste jaren nog een goede hoop dat er eindelijk een munt is in een zone die met een strakker monetair beleid en een optimistische economie, een sterke concurrent voor de USD kan zijn. Echter, na de financiële crisis in 2008, zie je een duidelijke trend van een hoogtepunt van 1.6 (USD/EUR) richting de 1.0 USD/EUR. De lijn is weliswaar niet recht, en slingert op en neer, maar de langere termijn trend in 16 jaar is desondanks duidelijk naar beneden. Dat komt dan niet zozeer doordat de politici en centrale bankiers het in de VS zoveel beter doen, maar omdat het vertrouwen in de EUR harder wegzakt dan het vertrouwen in de USD. Waarom? Naast de (voor de waardevastheid van beide munten) niet zo gunstige politiek aan beide kanten van de oceaan, heb je ook te maken met een krachtigere economische motor in de VS, een jongere en flexibelere workforce (versus vergrijzing in de EU) en een gunstiger ondernemersklimaat (versus de verstikkende regelbrij in de EU).

    Kortom: ik kijk dus niet alleen naar wat een nieuwe president misschien kan doen, maar ook naar economische groei, demografische ontwikkelingen en ondernemersklimaat.
    Dat, samen met het feit dat ik al de helft van mijn vermogen en cashflows in EUR heb, maakt dat ik het voor mijzelf prima vind om voor de andere helft in USD te zitten. Ik zou ook wel een stukje in CHU willen beleggen en CHF cashflow willen oogsten, maar ik heb geen idee welke aandelen daarvoor aantrekkelijk zijn. Er is (itt US aandelen) minder info en keuze. Dat geldt overigens ook voor andere aandelen in de EU zone...
  10. forum rang 6 !@#$!@! 27 november 2024 00:03
    Deze grafiek is uiteraard ook wat misleidend :-)
    De rechte lijn is de vele jaren dat ik niet zoveel geld had (80k) en alles wat ik verdiende uitgaf aan vakanties en reizen. Tot aan eind 2019.

    Je ziet de paarse lijn de duikeling maken tijdens covid. Dat is het moment dat ik ervoor kies om alle regels aan mijn laars te lappen en stop al mijn geld in 1 aandeel :-)
    Eerst flow en daarna ECP
    Daarna gaat het een tijd zijwaarts totdat ik besluit in okt 2023 alles in URW te gooien.
    Uiteraard gebruikte ik ook nog eens margin :-)

    Ik kan de grafiek niet aanpassen naar een kortere periode. Maar het was 1000% geweest in die 5 jaar, sinds eind 2019.
  11. forum rang 6 !@#$!@! 27 november 2024 01:15
    Kwa dollar ben ik met AVM eens Joost. Je argumenten gelden ook voor alle andere munten.
    Echter de VS heeft het competitieve voordeel van goedkope energie, een innoverende industrie/economie en een groeiende bevolking (als enige geloof ik nog).

    De Amerikaanse aandelenmarkt outperformed al 16 jaar ofzo. Er zit dus een flinke kracht achter.
  12. forum rang 4 QueSera 27 november 2024 13:01
    Het punt is dat Amerika zich economisch beleid kan veroorloven dat zich geen ander land kan veroorloven omdat de dollar de wereldreservemunt is. Er wordt wat aan geknabbeld, maar nog steeds gaat een groot deel van de internationale marken genomineerd in US$. Dat betekent dat ze het meest idiote economische beleid kunnen voeren omdat een groot deel van de effecten wordt afgewenteld op het buitenland. Een voorbeeld: als de euro halveert ten opzichte van de dollar wordt olie alvast dubbel zo duur voor Europeanen terwijl de olieprijs nog niets gedaan heeft. Als de dollar halveert ten opzichte van de Euro verandert voor Amerikanen niets aan de olieprijs als die niet beweegt. En dat geldt voor alle belangrijke grondstoffen en financiële markten.
    Op die manier heeft Amerika al decennia lang hun eigen problemen op het buitenland kunnen afwentelen. Dit onschatbare voordeel hebben Amerikanen nu omdat ze (nog) de enige superpower zijn in een op Amerikaanse leest geschoeide wereldorde. China, BRICS, Rusland, the global south zijn allemaal nu al sterk ontevreden en knabbelen eraan zoveel als ze kunnen. The Donald is nu eigenhandig bezig om Amerika met zijn Amerika First en isolationalisme als superpower af te schaffen door de laatste vrienden die Amerika nog heeft te verraden en af te persen. America First = America Alone in mijn ogen.
    Dat gaat consequenties hebben voor de hegemonie van de dollar. Dat lijkt me onvermijdelijk. We zijn nog lang niet bij het tipping point. Maar het extremisme van Trump kan een krachtige katalysator zijn voor totaal onverwachte dynamieken en onvoorspelbare bijeffecten.
    De zwarte zwanen zijn nu in de maak en ik persoonlijk doe de stoelriemen vast.
  13. forum rang 6 !@#$!@! 27 november 2024 13:12
    quote:

    QueSera schreef op 27 november 2024 13:01:

    Dat betekent dat ze het meest idiote economische beleid kunnen voeren maar een groot deel van de effecten wordt afgewenteld op het buitenland. Een voorbeeld als de euro halveert ten opzichte van de dollar wordt olie alvast dubbel zo duur voor Europeanen terwijl de olieprijs nog nix gedaan heeft. Als de dollar halveert ten opzichte van de Euro verandert voor Amerikanen niets aan de olieprijs als die niet beweegt. En dat geldt voor alle belangrijke grondstoffen en financiële markten.
    Dit onschatbare voordeel hebben Amerikanen nu omdat ze (nog) de enige superpower zijn in een op Amerikaanse leest geschoeide wereldorde.
    Mmmm, ja, dat is niet hoe het werkt. Dat hele gepraat over de dollar als wereldmunt is van geen enkele waarde. Als de dollar in waarde halveert tov de rest van de wereld (dus niet alleen de euro) dan wordt olie gewoon 2 keer zo duur voor ze, omdat olie in dollars dan gewoon 2 keer zo duur wordt. Uiteraard blijft de prijs voor de rest van de wereld dan gewoon hetzelfde.

    Dat het de gewoonte is om de olieprijs in dollars te volgen heeft verder geen waarde. Je kan hem ook in euro's volgen of welke munt je wilt.

    (De euro was trouwens een sterke positie aan het opbouwen kwa wereldwijd gebruik. De oorlog in Oekraine en alle boycotten hebben hier roet in het eten gegooid. Die heeft het euro aandeel weer flink doen afnemen)

    PS leuk feitje. Ik heb hier op IEX ooit een boek gewonnen voor het juist voorspellen van de bodem in 2003. Het was geschreven door Willem Middelkoop genaamd: "De val van de dollar"
    Alle verhaaltjes en doemscenario's die je noemt werden toen al uitgebreid benoemt en voorspelt. We zijn nu meer dan 20 jaar verder........ dollar en VS is sterker dan ooit. (relatief)
  14. forum rang 6 marique 27 november 2024 13:43
    quote:

    !@#$!@! schreef op 27 november 2024 13:12:

    (...)
    PS leuk feitje. Ik heb hier op IEX ooit een boek gewonnen voor het juist voorspellen van de bodem in 2003. Het was geschreven door Willem Middelkoop genaamd: "De val van de dollar"
    Alle verhaaltjes en doemscenario's die je noemt werden toen al uitgebreid benoemt en voorspelt. We zijn nu meer dan 20 jaar verder........ dollar en VS is sterker dan ooit. (relatief)
    Google vermeldt via diverse bronnen (o.a. Willem zelf) dat het boek pas in 2007 verscheen.
    Voorspelde je misschien de bodem in 2008?
  15. forum rang 6 marique 27 november 2024 13:47
    quote:

    QueSera schreef op 27 november 2024 13:01:

    (...)
    Op die manier heeft Amerika al decennia lang hun eigen problemen op het buitenland kunnen afwentelen.
    (...)
    In 1971, US Treasury Secretary John Connally famously told his counterparts in the G10 that “the dollar is our currency, but it's your problem.”

    Vaak aangehaald citaat, zie o.a.
    en.wikipedia.org/wiki/Strong_dollar_p...
  16. forum rang 6 !@#$!@! 27 november 2024 14:41
    quote:

    marique schreef op 27 november 2024 13:43:

    [...]
    Google vermeldt via diverse bronnen (o.a. Willem zelf) dat het boek pas in 2007 verscheen.
    Voorspelde je misschien de bodem in 2008?
    www.iex.nl/Forum/Topic/509284/Koffiek...

    mmm, moest even denken. Grappig genoeg heb ik die van 2003, 2011 en 2020 goed voorspelt :-)

    Moest het even opzoeken maar in 2008 voorspelde ik de bodem wel op 20 nov 2008, maar was dat een tussenbodem die in 2009 alsnog gebroken werd. Dus het ging wel om 2003.

    Ik denk dat AJK in een artikel in 2008 rond de bodem een artikel plaatste dat niemand de bodem van 2003 voorspelt zou hebben. Toen heb ik heb deze post gemailed en dat vond ie wel mooi en had hij belooft dat boek op te sturen.

    Willem Middelkoop was in die tijd natuurlijk helemaal de man :-)
  17. forum rang 4 QueSera 27 november 2024 20:03
    quote:

    !@#$!@! schreef op 27 november 2024 13:12:

    [...]

    Mmmm, ja, dat is niet hoe het werkt. Dat hele gepraat over de dollar als wereldmunt is van geen enkele waarde. Als de dollar in waarde halveert tov de rest van de wereld (dus niet alleen de euro) dan wordt olie gewoon 2 keer zo duur voor ze, omdat olie in dollars dan gewoon 2 keer zo duur wordt. Uiteraard blijft de prijs voor de rest van de wereld dan gewoon hetzelfde.

    Dat het de gewoonte is om de olieprijs in dollars te volgen heeft verder geen waarde. Je kan hem ook in euro's volgen of welke munt je wilt.

    (De euro was trouwens een sterke positie aan het opbouwen kwa wereldwijd gebruik. De oorlog in Oekraine en alle boycotten hebben hier roet in het eten gegooid. Die heeft het euro aandeel weer flink doen afnemen)

    PS leuk feitje. Ik heb hier op IEX ooit een boek gewonnen voor het juist voorspellen van de bodem in 2003. Het was geschreven door Willem Middelkoop genaamd: "De val van de dollar"
    Alle verhaaltjes en doemscenario's die je noemt werden toen al uitgebreid benoemt en voorspelt. We zijn nu meer dan 20 jaar verder........ dollar en VS is sterker dan ooit. (relatief)
    Yes Einstein. Of course.
6.956 Posts
Pagina: «« 1 ... 339 340 341 342 343 ... 348 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.