Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel AMG Critical Materials N.V. AEX:AMG.NL, NL0000888691

Laatste koers (eur) Verschil Volume
13,650   +0,220   (+1,64%) Dagrange 13,160 - 13,650 416.687   Gem. (3M) 204,2K

AMG 2024

8.978 Posts
Pagina: «« 1 ... 427 428 429 430 431 ... 449 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 geldmaker 21 november 2024 10:32
    quote:

    geldmaker schreef op 21 november 2024 08:25:

    tradingeconomics.com/commodity/lithium

    Lithiumprijs omhoog.....
    Beurssentiment momenteel niet optimaal, maar moet toch wel bij lange termijn beleggers en shorters een goed instap cq covering signaal geven om in actie te komen....
  2. forum rang 8 Hopper58 22 november 2024 06:42
    Op de blog van De Tijd:

    06:30
    Northvolt vraagt bescherming tegen schuldeisers in VS
    Northvolt heeft in de Verenigde Staten bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Die stap zet de Zweedse batterijfabrikant na mislukte gesprekken over een pakket vers geld door investeerders. Collega Philip Gallasz praat u bij: Europese batterijbelofte vraagt bescherming tegen schuldeisers aan in VS

    245 miljoen
    Nieuwe financiering
    Northvolt zegt toegang te hebben tot nieuwe financiering ter waarde van 245 miljoen euro. Dat moet het bedrijf in staat stellen zijn schulden te herstructureren.
  3. AanDeelnemer 22 november 2024 09:07
    'Elektrisch? Er is geen weg terug'

    Renault wil dat iedereen elektrisch gaat rijden
    Renault wil liefhebbers van benzineauto's bevrijden van hun 'beperkende' voertuig en ze over de streep trekken naar het elektrische rijden. Is dat te ambitieus of echt mogelijk?

    Renault
    Helemaal over op elektrisch rijden? Het ligt nogal voor de hand om aan het optimisme van Renault te twijfelen. Immers, de verkoop van elektrische auto's in Europa valt dit flink jaar tegen: een daling van bijna 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Overheden schrappen subsidieregelingen en fiscaal voordeel, terwijl de autofabrikanten zichzelf in de vingers snijden met flinke prijsverlagingen, wat de restwaarde van een EV hoogst onzeker maakt.

    De topman van de Renault Groep, Luca de Meo, laat zich door dit alles echter niet van de wijs brengen. ,,De toekomst is nog steeds elektrisch'', zegt hij vastberaden. ,,Ik weet dat veel mensen zich er nog zorgen over maken en dat is niet helemaal onterecht. Want er worden dit jaar minder elektrische auto's verkocht dan vorig jaar. Er zijn enorme uitdagingen en ik denk dat Europa daar dringend over in gesprek moet gaan, ook gezien de doelstellingen van de Europese Unie.

    Maar ik denk ook dat het belangrijk is dat we ons weer op het grote geheel gaan richten en op de langere termijn. De EV is de toekomst, of zal in elk geval een heel groot deel van de toekomst zijn. Ongeacht de hobbels en obstakels op de kortere termijn.''

    Volgens De Meo is overduidelijk dat de elektrische auto het uiteindelijk wint van de brandstofauto, er is geen weg terug. Hij heeft met z'n optimisme enig recht van spreken, want Renault is er in tegenstelling tot de meeste autofabrikanten dit jaar in geslaagd om de verkopen flink te laten stijgen.

    De Meo: ,,Wetenschappelijk gezien bestaat er geen twijfel over dat elektrische auto's in de meeste opzichten beter zijn dan brandstofauto's. In 2030 zal een elektrische auto die in Europa wordt gemaakt en gebruikt ongeveer 70 procent minder CO2-uitstoot veroorzaken dan een brandstofauto. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de vereniging van Franse autofabrikanten.''

    Beter voor de consument
    Niet alleen voor het klimaat, ook voor de automobilist is elektrisch rijden veel beter, stelt De Meo. ,,Een EV trekt sneller op, is krachtiger, maakt nauwelijks geluid en is erg comfortabel. Hij biedt ons de kans om onszelf te bevrijden van de beperkingen die brandstofauto's ons jarenlang hebben opgelegd. Zoals de grootte en plaatsing van de verbrandingsmotor. Met elektrische aandrijving kunnen we de architectuur en de structuur van de auto opnieuw uitvinden.''

    Neem de Scenic, geeft De Meo als voorbeeld. ,,Die konden we door het weglaten van de grote conventionele verbrandingsmotor een langere wielbasis geven. Hij kreeg daardoor de binnenruimte van een Espace, die nota bene 26 centimeter langer is.

    Iets anders wat mensen vaak vergeten, is dat EV's van nature slimmere en beter met internet verbonden auto's zijn. Omdat er vanzelfsprekend veel stroom aan boord is kun je alle computers en beeldschermen aan boord met de nodige energie voeden.

    Daarbij is de EV-revolutie tegelijkertijd ook een software-revolutie. Ook dat gaat de hele beleving van het autorijden compleet veranderen, misschien nog wel meer dan de aandrijflijn zelf.''

    De Renault-topman stelt dat er nog te vaak kortzichtig naar elektrisch rijden wordt gekeken: ,,Op dit moment maakt de autokoper zich vooral druk over de aanschafprijs, maar het gebruik van een EV kost nu al evenveel als het gebruik van een brandstofauto. Een EV in aanschaf nog wel duurder, maar is in onderhoud de helft goedkoper. Bovendien gaan EV's langer mee dan auto's met een verbrandingsmotor. En om dezelfde afstand te kunnen rijden betaal je voor stroom minder dan de helft als voor benzine.''

    Ampere voor elektrische tak
    Om zich beter voor te bereiden op de elektrische toekomst heeft Renault vorig jaar een nieuw bedrijf opgericht: Ampere. Dat moet de ontwikkeling en productie van elektrische auto's leiden. De Meo, die de hete adem van oprukkende Chinese concurrentie in zijn nek voelt, steekt zijn strijdlust niet onder stoelen of banken: ,,Ampere moet wereldrecords vestigen.''

    De topman zegt met ontzag te hebben gekeken naar Chinese fabrikanten die in rap tempo nieuwe elektrische modellen en innovatieve technologie op de markt brengen. Hij wil dat Renault daar binnen de kortste keren ook in slaagt. Zo moeten de kosten voor het maken van een auto als de Megane E-Tech al in 2028 met 40 procent gereduceerd zijn, dankzij verbeterde accutechnologie.

    Ampere heeft in Douai, in het noorden van Frankrijk, de ElectriCity-hub opgezet. Daar zijn een autofabriek, ontwikkelingsafdelingen en een grote, nieuwe batterijfabriek van het van oorsprong Japanse AESC gecombineerd. Driekwart van de toeleveranciers bevindt zich binnen een straal van 300 kilometer.

    In de ElectriCity-hub wordt niet alleen gewerkt voor Renault, maar ook voor de partners Nissan en Mitsubishi. Voorbeelden daarvan zijn de nieuwe Nissan Micra, die volledig elektrisch wordt en dezelfde technische basis krijgt als de Renault 5. Daarna volgt een nieuwe elektrische Nissan voor het A-segment, de kleinste en goedkoopste modellen in de automarkt. Die Nissan zal zijn technische basis delen met de nieuwe Renault Twingo.

    Laden in kwartier
    De ontwikkelingsingenieurs hebben ook een heel andere opdracht gekregen. Zij moeten het relatief hoge stroomverbruik van elektrische auto's op de snelweg zien te verminderen. Als uitgangspunt wordt de in Frankrijk geldende maximumsnelheid van 130 km/u genomen. Oplossingen zien de ingenieurs onder meer in het verminderen van de luchtweerstand onder de auto.

    Vanaf 2026 wil Renault LFP-batterijtechnologie (lithium- ijzer-fosfaat) in zijn elektrische modellen gebruiken. Daarnaast worden ook NMC-batterijen (nikkel-mangaan-kobalt) gebruikt. Rond 2028 wil Ampere de volgende technologische sprong maken met kobaltvrije batterijen die de energiedichtheid van NMC-batterijen combineren met de lagere kosten en veiligheid van LFP-batterijen, en een oplaadtijd van minder dan 15 minuten.

    Rond 2030 stapt Renault over op de veelbelovende solid state-batterij, waar veel autofabrikanten druk mee bezig zijn. Daarmee moet het rijbereik van een EV richting de?1000?kilometer gaan.
  4. forum rang 7 am1993 22 november 2024 11:34
    Zo, weer terug op mijn aankoopkoers van € 14.82. Had niet gedacht die nog terug te zien. Koers staat onder intrinsieke waarde p/a, terwijl ik de echte waarde van AMG op het dubbele schat. Komt best wel goed, maar kost gewoon tijd. Wachten op nieuwe CEO, EU subsidies en opstarten producties.
  5. forum rang 4 tmaster 22 november 2024 13:24
    quote:

    Madafaka schreef op 22 november 2024 12:30:

    Tis maar wat je als meetmoment neemt, de laatste weken doet de lithiumprijs per saldo niets, logisch ook met nieuws als een Republikeinse overwinning, afschaffen van ev-subsidies in VS, failliet Northvolt et cetera.
    Doet niets? Is met 10% gestegen afgelopen maand.

    tradingeconomics.com/commodity/lithium
  6. forum rang 4 tmaster 22 november 2024 13:26
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 22 november 2024 09:57:

    [...]

    Het is ook niet echt de moeite waard.
    Het gaat er om of de 'bodem' gezet is, en er weer een nieuwe cyclus begint.
    Voorraden zijn afgelopen jaar afgebouwd. Er was veel te veel aanbod en de vraag viel terug. Voorraden zijn weg en vraag komt langzaam weer terug (china stimulus pakket wellicht?)
    Ik ga nu all-in op AMG.
  7. forum rang 4 Madafaka 22 november 2024 13:30
    quote:

    tmaster schreef op 22 november 2024 13:24:

    [...]
    Doet niets? Is met 10% gestegen afgelopen maand.

    tradingeconomics.com/commodity/lithium
    Gisteren rond de 45 en dat was ie 5 november ook.. tis wat ik schrijf, het is maar welk meetmoment je neemt. Per saldo stelt het zoals ridder zegt niks voor.

    www.grondstofprijs.com/lithium-prijs/
  8. forum rang 6 Lamsrust 22 november 2024 20:03
    Beter laat dan nooit.

    Mijn opmerkingen naar aanleiding van de Q3, 2024 cijfers en de investor call:

    Afgezien van de municipal bond is de netto schuld in 2024 met USD 168 mln opgelopen tot USD 173 mln (AMG was nagenoeg schuldenvrij - afgezien van de municipal bond die pas tegen 2049 hoeft te worden afgelost). Bestudering van de cash flow statements leert dat hierin USD 41 mln werkkapitaal zit, zodat netto USD 127 mln resteert. Hiervan is USD 119 mln besteed aan capex en het restant per saldo de dividenduitkering. Gezuiverd voor werkkapitaal en na aftrek van leaseverplichtingen bedraagt de netto cash flow over 2024 USD 10 mln, i.e. bij een EBITDA van plm. USD 130 mln draait AMG cash flow matig net break even. De volledige capex wordt dan gefinancierd uit schuldopnamen. Dat zal dus ook voor 2025 het geval zijn, zodat de schuld eind 2025 oploopt tot ruim USD 250 mln. Er is geen convenant probleem (max schuld is 3.5x EBITDA, dus plm USD 450 mln), maar dit is uiteraard geen houdbare manier van financiering van de capex.
    Dat er zoveel cash uitstroomt bij AMG komt doordat AMG heel veel kosten maakt - ook buiten de capex om - waar geen opbrengsten tegenover staan, denk aan de strategic project expenses die op jaarbasis al zo'n USD 30 miljoen bedragen en via de P&L lopen. Daarbovenop komen de kosten van de R&D afdelingen in Duitsland van alle drie de business takken.

    Tot nu toe wil HS alles zelfstandig financieren uit lopende cash flow, maar mijns inziens zijn de ambities daarvoor te groot. De LIVA tak die nu bewezen heeft dat zij bij derden - Wipotec - een LIVA systeem kan installeren, zou nu prima een strategische partner kunnen aantrekken die een substantieel aandelenbelang neemt en voor financiering zorgdraagt.
    Dat geldt ook voor de Lithium tak, immers een strategische investeerder die voor 30% deelneemt kan dan 30% van de totale kostprijs plus een commerciële marge van Bitterfeld aan AMG vergoeden plus zorgdragen voor financiering van de verdere uitrol van de strategische groei strategie, zoals de bouw van de lithiumconverter in Brazilië. Immers ondanks een overheidsgarantie lijkt het opnemen van een lening van USD 300 mln om deze fabriek te bouwen voor AMG nu toch wel een stap te ver.
    Uiteraard geeft AMG dan een deel van de upside weg aan de nieuwe strategische partners, maar dan wordt AMG wel een stabieler bedrijf en kan de groei van LIVA en Bitterfeld versneld worden uitgerold, omdat er veel meer geld beschikbaar is.

    Het feit dat vrijwel geheel 2025 nodig is om Bitterfeld op name plate capacity te krijgen maakt wel duidelijk hoe enorm complex en tijdrovend het bouwen en lopend krijgen van een dergelijke fabriek is. Nu concurrenten zoals Vulcan Energy nog aan de tekentafel zitten, heeft AMG dus zeker 3 à 5 jaar voorsprong. Immers indien de eerste module goed draait is alle kennis in huis om de tweede module veel sneller aan de gang te krijgen, het enige knelpunt is dan financiering maar daarvoor is een strategische partner nodig.

    In AMG zit heel veel waarde, niet alleen in de assets maar ook in de aanwezige know how bij alle (senior) personeel. In een filmpje over de LIVA tak zag ik bijvoorbeeld dat de gehele directie uit gepromoveerden bestaat, i.e. geen tweede hands auto verkopers die nu LIVA systemen aan de man brengen. Afgezien van het wachten op stijging van vanadium en lithium prijzen is het nu de taak van HS om deze waarde beter te ontsluiten. Gezien zijn leeftijd is een versnelling wel wenselijk.
  9. forum rang 4 Aandachtige lezer 23 november 2024 10:31
    quote:

    Lamsrust schreef op 22 november 2024 20:03:

    Beter laat dan nooit.

    Mijn opmerkingen naar aanleiding van de Q3, 2024 cijfers en de investor call:

    Afgezien van de municipal bond is de netto schuld in 2024 met USD 168 mln opgelopen tot USD 173 mln (AMG was nagenoeg schuldenvrij - afgezien van de municipal bond die pas tegen 2049 hoeft te worden afgelost). Bestudering van de cash flow statements leert dat hierin USD 41 mln werkkapitaal zit, zodat netto USD 127 mln resteert. Hiervan is USD 119 mln besteed aan capex en het restant per saldo de dividenduitkering. Gezuiverd voor werkkapitaal en na aftrek van leaseverplichtingen bedraagt de netto cash flow over 2024 USD 10 mln, i.e. bij een EBITDA van plm. USD 130 mln draait AMG cash flow matig net break even. De volledige capex wordt dan gefinancierd uit schuldopnamen. Dat zal dus ook voor 2025 het geval zijn, zodat de schuld eind 2025 oploopt tot ruim USD 250 mln. Er is geen convenant probleem (max schuld is 3.5x EBITDA, dus plm USD 450 mln), maar dit is uiteraard geen houdbare manier van financiering van de capex.
    Dat er zoveel cash uitstroomt bij AMG komt doordat AMG heel veel kosten maakt - ook buiten de capex om - waar geen opbrengsten tegenover staan, denk aan de strategic project expenses die op jaarbasis al zo'n USD 30 miljoen bedragen en via de P&L lopen. Daarbovenop komen de kosten van de R&D afdelingen in Duitsland van alle drie de business takken.

    Tot nu toe wil HS alles zelfstandig financieren uit lopende cash flow, maar mijns inziens zijn de ambities daarvoor te groot. De LIVA tak die nu bewezen heeft dat zij bij derden - Wipotec - een LIVA systeem kan installeren, zou nu prima een strategische partner kunnen aantrekken die een substantieel aandelenbelang neemt en voor financiering zorgdraagt.
    Dat geldt ook voor de Lithium tak, immers een strategische investeerder die voor 30% deelneemt kan dan 30% van de totale kostprijs plus een commerciële marge van Bitterfeld aan AMG vergoeden plus zorgdragen voor financiering van de verdere uitrol van de strategische groei strategie, zoals de bouw van de lithiumconverter in Brazilië. Immers ondanks een overheidsgarantie lijkt het opnemen van een lening van USD 300 mln om deze fabriek te bouwen voor AMG nu toch wel een stap te ver.
    Uiteraard geeft AMG dan een deel van de upside weg aan de nieuwe strategische partners, maar dan wordt AMG wel een stabieler bedrijf en kan de groei van LIVA en Bitterfeld versneld worden uitgerold, omdat er veel meer geld beschikbaar is.

    Het feit dat vrijwel geheel 2025 nodig is om Bitterfeld op name plate capacity te krijgen maakt wel duidelijk hoe enorm complex en tijdrovend het bouwen en lopend krijgen van een dergelijke fabriek is. Nu concurrenten zoals Vulcan Energy nog aan de tekentafel zitten, heeft AMG dus zeker 3 à 5 jaar voorsprong. Immers indien de eerste module goed draait is alle kennis in huis om de tweede module veel sneller aan de gang te krijgen, het enige knelpunt is dan financiering maar daarvoor is een strategische partner nodig.

    In AMG zit heel veel waarde, niet alleen in de assets maar ook in de aanwezige know how bij alle (senior) personeel. In een filmpje over de LIVA tak zag ik bijvoorbeeld dat de gehele directie uit gepromoveerden bestaat, i.e. geen tweede hands auto verkopers die nu LIVA systemen aan de man brengen. Afgezien van het wachten op stijging van vanadium en lithium prijzen is het nu de taak van HS om deze waarde beter te ontsluiten. Gezien zijn leeftijd is een versnelling wel wenselijk.
    Twee mogelijkheden, bedenk ik nu.
    a) HS is er van overtuigd geen nieuwe externe financiers nodig te hebben, heeft de zaken goed doordacht, en gaat voor de maximale winst.
    b) HS is iets minder overtuigd, maar weet ook dat hij niet zo heel lang te leven heeft, en gokt er op dat hij nog een keer een bewonderingswaardige prestatie kan neerzetten, en als het mislukt is het op basis van zijn gevorderde leeftijd, en voldoende privévermogen, ook geen ramp.

    Of zijn er nog andere mogelijkheden?
8.978 Posts
Pagina: «« 1 ... 427 428 429 430 431 ... 449 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.