Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Schuldenberg tikkende tijdbom?

571 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 bearishbull 17 september 2024 19:10
    De dollar valt allang. Goud kost 2500 per ounce. Alleen het zal niet zoals jij denkt aandelenmarkten doen dalen, maar ze gaan omhoog (uitgedrukt in vallende dollars).

    Ik zou in jouw positie liever goud of andere assets kopen, dan aandelenmarkten genoteerd in vallende dollars te shorten. Je zit mischien macro-economisch goed, maar jouw actie hiervan te profiteren klopt niet.

    Ik kijk uit naar jou 3X is scheepsrecht. Correcties komen altijd wel eens, dus ben benieuwd of het dan wel doorzet.
  2. forum rang 4 bearishbull 18 september 2024 21:36
    quote:

    Partout schreef op 18 september 2024 21:14:

    Denkt u als het een harde landing wordt, de FED dit als zodanig zou communiceren?
    Mijn stelling blijft dat de USA schuldenberg op ploffen staat.
    Je kunt op drijfzand een mooi huis bouwen, maar als de fundering niet deugt, zakt het gehele bouwsel in de prut weg..
    Dus daalt de dollar en gaan aandelen genoteerd in dollars omhoog.

    Als dat gebeurt. Jouw strekking is zo gek nog niet, maar jouw blinde conclusie dat aandelen daarom moeten dalen moet je nog even goed over nadenken en mischien wat op onderzoek uit.
  3. forum rang 4 bearishbull 18 september 2024 21:40
    In jouw voordeel als ex daghandelaar. Wat ik zie lijkt erop dat de markt de FED niet helemaal gelooft in renteverlaging voorspellingen. Treasuries dalen, dollar daling gaat over in een stijging nu en aandelen gaan alle kanten op met nu lichte voorkeur omlaag na het plaatsen van een all time high.

    Als daghandelaar zou ik nu liever short zitten. Maar mijn lange termijn kijkt nog steeds omhoog.

    Je zou verwachten als de markt de fed geloofd dat door de vooruitzichten op lagere rente de treasuries stijgen en dollar daalt. Was ook de eerste reactie, maar doet nu omgekeerde. Beetje twijfel als de ultra dovische fed nu niet alweer inflatie aanwakkert.
  4. forum rang 6 Op en Neer 18 september 2024 21:58
    quote:

    bearishbull schreef op 18 september 2024 21:36:

    [...]

    Dus daalt de dollar en gaan aandelen genoteerd in dollars omhoog.

    Als dat gebeurt. Jouw strekking is zo gek nog niet, maar jouw blinde conclusie dat aandelen daarom moeten dalen moet je nog even goed over nadenken en mischien wat op onderzoek uit.
    Als de dollar minder waard wordt, dan is dit niet goed voor bedrijven die veel dollars ontvangen.
    Simpel je kunt er dus minder voor terugkopen.
  5. forum rang 4 bearishbull 18 september 2024 22:11
    quote:

    Op en Neer schreef op 18 september 2024 21:58:

    [...]
    Als de dollar minder waard wordt, dan is dit niet goed voor bedrijven die veel dollars ontvangen.
    Simpel je kunt er dus minder voor terugkopen.
    Klopt, maar de winsten uitgedrukt in dollars gaan omhoog. De aandelen zullen daarop stijgen.

    Kijk naar Venezuela, Zimbabwe, turkey en welke markt dan ook waar de currency enorm is gedaald/gevallen. Aandelen stijgen.

    Maar klopt wat je zegt, de dollars de je als investeerder verdient zijn amper een pleister op de wond voor het koopkracht verlies. Maar stel je zou die markten gaan shorten wat meneer Partout aanraadt. Dan verlies je niet alleen maar relatief, maar ook absoluut.

    Als de dollar valt moet je niet in dollars of andere afgeleide currencies zitten zoals de euro. Dan moet je assets bezitten. Al verlies je relatief in koopkracht. Je verlies nog meer door cash te zitten of short.
  6. forum rang 4 bearishbull 19 september 2024 19:56
    Dit is mijn saaie portfolio met weging in hele procenten afgerond


    BERKSHIRE HATHAWAY INC 19
    VANGUARD FTSE AW 6
    META PLATFORMS INC 5
    AMAZON.COM INC. - COM 5
    ISHARES EURO STX50 5
    UNILEVER 4
    NINTENDO CO LTD 4
    ISHARES AEX 4
    MONGODB INC 3
    AHOLD DELHAIZE 3
    VANECK DEFENSE UCITS ETF 3
    INTERNATIONAL SEAWAYS 3
    VERIZON COMMUNICATIONS 3
    TAKE-TWO INTERACTIVE S 3
    LOWES COMPANIES INC. 2
    CAMECO CORPORATION COM 2
    SPDR MSCI W ENERGY 2
    COINBASE GLOBAL INC -CLASS A 2
    ADR ON RIO TINTO PLC 2
    NIKE INC. COMMON STOC 2
    SNOWFLAKE INC-CLASS A 2
    KRANE CSI INTERNET 2
    ISHARES AGRIBUSINESS UCITS ETF 2
    ISHARES ESTOXX MID 2
    ISHARES EURO TOTAL MARKET GROWTH... 1
    ISHARES CHINA 25 1
    VANGUARD HIGH DIVIDEND 1
    VANGUARD SMALL-CAP VAL 1
    CD PROJEKT S.A. C ZY 1 1
    ISHARES STOXX EUROPE SELECT DIVI... 1
    BLOCK INC. 1
    ISHARES PRIVATE EQ 1
    BIOGEN INC. - COMMON S 1

    Dit is wat ik bij de giro heb. Qua beleggingen zit ik ook nog in edelmetalen, beetje crypto (bitcoin) en nog wat restricted aandelen in het bedrijf waar ik werk. En uiteraard cash.
  7. Partout 20 september 2024 07:00
    Dollar valt niet snel hoor..
    Bron:Cash.ch

    Volgens JPMorgan is dit de grootste bedreiging voor de Amerikaanse dollar

    De dominante rol van de dollar in de mondiale reserves en handel blijft voorlopig veilig, aldus JPMorgan. De groeiende Amerikaanse staatsschuld vormt echter een bedreiging, waarschuwt de grote Amerikaanse bank.

    19 september 2024 16:00 uur
    Door Manuel Boeck

    De dollar is de mondiale reservevaluta. Meer dan 50 procent van alle deviezenreserves wordt aangehouden in Amerikaanse valuta, voornamelijk via Amerikaanse staatsobligaties. Deze reserves worden voornamelijk aangehouden door centrale banken, maar ook door particuliere bedrijven en spaarders die mogelijk minder vertrouwen hebben in hun lokale valuta.

    Iedereen die goud bezit, hamstert feitelijk het equivalent ervan in dollars, aangezien de prijs van goud wereldwijd in dollars wordt berekend. Dit geldt ook voor andere grondstoffen zoals ruwe olie . Wat dit betekent voor de munteenheid is dat met elke troy ounce goud en elk vat olie dat wordt gedolven , er feitelijk meer dollars uit de grond worden gegraven.

    De dollarindex, die de waarde van de dollar meet ten opzichte van een valutamandje, vertoont sinds 2008 een stijgende lijn. Sinds januari 2022, toen de index het hoogste niveau sinds 2001 bereikte, is er echter sprake van een verlies van bijna 10 procent. Opnieuw zijn er waarschuwende stemmen te horen die spreken over een de-dollarisering van de wereldeconomie, wat de Amerikaanse munt onder druk zou kunnen zetten.

    Amerikaanse schulden en begrotingstekorten

    Volgens een recent webinar van JPMorgan Research is dedollarisering alleen een probleem voor zover de VS dit toestaat. Een van de belangrijkste conclusies was dat de grootste bedreiging voor de dominantie van de dollar de groeiende Amerikaanse staatsschuld en begrotingstekorten zijn, waar ambtenaren in Washington iets aan zouden kunnen doen. Dat meldt het financiële nieuwsplatform Markets Insider.

    “De grootste uitdaging voor de dominantie van de Amerikaanse dollar is de VS zelf, gezien de stijgende staatsschuld en hoge begrotingstekorten”, aldus een notitie van JPMorgan die het webinar samenvat. De buitenlandse vraag naar Amerikaanse staatsobligaties versterkt de internationale positie van de dollar, omdat buitenlandse investeerders de valuta nodig hebben om Amerikaanse schulden op te kopen. Volgens de Peter G. Peterson Foundation waren buitenlandse bezitters in december 2023 verantwoordelijk voor 29 procent van de federale staatsschuld.

    Maar dat zou kunnen veranderen als federale obligaties hun aantrekkingskracht verliezen, waarschuwen sommige experts. Hoewel staatsobligaties aantrekkelijk zijn vanwege hun reputatie als veilige haven, zijn verschillende analisten bezorgd dat deze aantrekkelijkheid in gevaar komt. Sinds de pandemie zijn de Amerikaanse uitgaven sterk gestegen en bedraagt ??het huidige tekort ongeveer 6 procent van het bbp – ruim boven het vijftigjarige gemiddelde van 3,7 procent.

    Volgens de laatste prognoses van de regering zal de schuldquote in 2034 stijgen van 97,3 procent vorig jaar naar 122,4 procent. Hoe hoger deze ratio, hoe moeilijker het voor de VS zal zijn om zijn schulden af ??te betalen. Deskundigen waarschuwen dat als deze trend zich voortzet, Washington binnen twintig jaar met een faillissement te maken kan krijgen.

    Groter gevaar onder de regering-Trump?

    Mark Sobel, een voormalig econoom van het ministerie van Financiën die aan het webinar deelnam, waarschuwde dat de VS zijn ‘gigantische tekorten’ onder controle moeten krijgen om een ??duurzaam begrotingsbeleid te kunnen garanderen. In eerdere commentaren heeft hij gesuggereerd dat dit gevaar onder een regering-Trump nog groter zou kunnen worden.

    Bovendien benadrukten de experts van het webinar dat de handelsgewogen dollar door vrijwel alle langetermijnmaatregelen overgewaardeerd is. Volgens JPMorgan hebben de robuuste Amerikaanse economie, aantrekkelijke rendementen en grote kapitaalinstromen geleid tot een handelsgewogen appreciatie van de dollar met 30 procent in de afgelopen tien jaar.
  8. Partout 23 september 2024 08:38
    Even afdalen van onze ivoren torentjes beste mensen…

    Bron: NRC

    Zowel „voor het land” als „voor mij persoonlijk” is inflatie het „belangrijkst”, zeggen mensen bijvoorbeeld in deze peiling van de Harvard-universiteit en opiniepeiler Harris.

    Het klopt, de inflatie in de VS is enorm gedaald, van een piek van 9,1 procent op jaarbasis in juni 2022 naar 2,5 procent in augustus 2024. Alleen, dalende inflatie betekent niet: dalende prijzen. Het betekent slechts dat de prijzen minder hard stijgen. Het algemeen prijspeil in de VS bijna 20 procent hoger dan toen president Joe Biden en vicepresident en presidentskandidaat Harris aantraden, begin 2021. Voedsel is relatief nog duurder geworden: bijna 22 procent. De huren liggen nu 22 procent hoger, de huizenprijzen maar liefst 37 procent.

    Inkomens kregen klappen. Inflatie is minder erg wanneer de lonen en andere inkomsten van huishoudens (pensioenen, uitkeringen, ed.) meegroeien. Dan blijft de koopkracht op peil. Maar uit recente overheidsgegevens blijkt dat het inkomen van een doorsnee Amerikaans huishouden, gecorrigeerd voor inflatie, drie jaar op rij daalde in 2020-2022. In 2023 nam dit ‘reële’ inkomen weer toe naar het niveau van 2019. In de jaren voor de pandemie, tussen ruwweg 2012 en 2019, waren Amerikanen gewend aan een vrijwel voortdurende jaarlijkse stijging van reële inkomens.

    Achter deze algemene koopkrachtcijfers zit veel persoonlijk inflatieleed verscholen van lagere- en middeninkomens.

    Bijna de helft van de huishoudens die een woning huurt in de VS besteedt meer dan 30 procent van hun inkomen aan huur. Dat geldt als „financieel overbelast”. De „betaalbaarheidscrisis” in de huren is de belangrijkste reden van de zorgwekkende toename van dakloosheid in de VS, volgens een rapport van de Harvard-universiteit. In een gemiddelde nacht in januari 2023 waren in de VS 653.000 mensen dakloos – 12 procent meer dan een jaar eerder, en een triest record. Er zijn meer tekenen van financiële stress: creditcardschulden nemen toe en Amerikanen zien vaker af van tandzorg en medische zorg vanwege de kosten ervan.
  9. forum rang 4 bearishbull 23 september 2024 08:53
    quote:

    Partout schreef op 23 september 2024 08:38:

    Even afdalen van onze ivoren torentjes beste mensen…

    Bron: NRC

    Zowel „voor het land” als „voor mij persoonlijk” is inflatie het „belangrijkst”, zeggen mensen bijvoorbeeld in deze peiling van de Harvard-universiteit en opiniepeiler Harris.

    Het klopt, de inflatie in de VS is enorm gedaald, van een piek van 9,1 procent op jaarbasis in juni 2022 naar 2,5 procent in augustus 2024. Alleen, dalende inflatie betekent niet: dalende prijzen. Het betekent slechts dat de prijzen minder hard stijgen. Het algemeen prijspeil in de VS bijna 20 procent hoger dan toen president Joe Biden en vicepresident en presidentskandidaat Harris aantraden, begin 2021. Voedsel is relatief nog duurder geworden: bijna 22 procent. De huren liggen nu 22 procent hoger, de huizenprijzen maar liefst 37 procent.

    Inkomens kregen klappen. Inflatie is minder erg wanneer de lonen en andere inkomsten van huishoudens (pensioenen, uitkeringen, ed.) meegroeien. Dan blijft de koopkracht op peil. Maar uit recente overheidsgegevens blijkt dat het inkomen van een doorsnee Amerikaans huishouden, gecorrigeerd voor inflatie, drie jaar op rij daalde in 2020-2022. In 2023 nam dit ‘reële’ inkomen weer toe naar het niveau van 2019. In de jaren voor de pandemie, tussen ruwweg 2012 en 2019, waren Amerikanen gewend aan een vrijwel voortdurende jaarlijkse stijging van reële inkomens.

    Achter deze algemene koopkrachtcijfers zit veel persoonlijk inflatieleed verscholen van lagere- en middeninkomens.

    Bijna de helft van de huishoudens die een woning huurt in de VS besteedt meer dan 30 procent van hun inkomen aan huur. Dat geldt als „financieel overbelast”. De „betaalbaarheidscrisis” in de huren is de belangrijkste reden van de zorgwekkende toename van dakloosheid in de VS, volgens een rapport van de Harvard-universiteit. In een gemiddelde nacht in januari 2023 waren in de VS 653.000 mensen dakloos – 12 procent meer dan een jaar eerder, en een triest record. Er zijn meer tekenen van financiële stress: creditcardschulden nemen toe en Amerikanen zien vaker af van tandzorg en medische zorg vanwege de kosten ervan.
    Om het vanuit een andere invalshoek samen te vatten. We zitten in een inflatair fiat geldsysteem. De 'democratie' is (voor de armere niet heel bewust) vermogen gewogen. Het systeem zorgt er helaas voor dat de rijkste rijker worden en de armen armer. Het is niet iets nieuws helaas. Een oplossing hiervoor is er ook niet echt. Dit is het vervelende van ons financiele en politieke systeem. In Amerika nog erger dan hier.

    Het probleem is vooral sociaal economisch, niet echt gerelateerd aan de beurs. Sterker nog. Als er al invloed was is het door het fiat geldsysteem vooral prijsopdrijvend. Lees dit niet als koopkracht opdrijvend!
  10. Partout 23 september 2024 09:21
    Beurs gaat over economie, als die in elkaar sodemietert en mensen niet meer te vreten hebben en niet meer kunnen wonen, en de burger alleen maar meer schulden krijgt, net als de Usa staat zelf (om precies te zijn: 34.591.001.330.876 dollar en 91 cent). Dat is zo'n 123 procent van de totale economie.
    Dan snapt een kind dat je een groot probleem hebt, m’n beste!
  11. forum rang 4 bearishbull 23 september 2024 09:49
    quote:

    Partout schreef op 23 september 2024 09:21:

    Beurs gaat over economie,
    Een beetje, Het is veel meer dan alleen dat.

    tradingeconomics.com/venezuela/stock-...

    Kijk hier eens naar. Is de economie is venezuela zo sterk? Als je naar de beurs stijging kijkt zou je denken van wel.
  12. forum rang 6 marique 23 september 2024 12:38
    quote:

    Partout schreef op 23 september 2024 09:21:

    Beurs gaat over economie, ...
    (...)
    Nominal GDP and earnings per share (EPS) have a close and fundamental relationship.
    Nominal GDP is driven by the economic cycle, with real GDP providing core growth and the inflation rate adding a degree of variability over time.
    Earnings growth is driven by the business cycle, which revolves around the economic cycle with swings that have greater magnitude and frequency. The primary driver for the core baseline of earnings over time is nominal economic growth (yet GDP does not consistently drive EPS in the short-run).
    www.crestmontresearch.com/economy/
    Zie verhelderende grafiek onderaan de pagina
    (die durf ik niet te posten ivm copyright)
  13. forum rang 4 bearishbull 23 september 2024 13:37
    quote:

    marique schreef op 23 september 2024 12:38:

    [...]

    Nominal GDP and earnings per share (EPS) have a close and fundamental relationship.
    Nominal GDP is driven by the economic cycle, with real GDP providing core growth and the inflation rate adding a degree of variability over time.
    Earnings growth is driven by the business cycle, which revolves around the economic cycle with swings that have greater magnitude and frequency. The primary driver for the core baseline of earnings over time is nominal economic growth (yet GDP does not consistently drive EPS in the short-run).
    www.crestmontresearch.com/economy/
    Zie verhelderende grafiek onderaan de pagina
    (die durf ik niet te posten ivm copyright)
    Wat ik mooi vind aan de grafiek is de 'baseline' dat een exponentieel stijgende lijn is en daarom heen heb je ups en downs.

    @Partout, waar zeg ik dat de beurs een casino is? Omdat ik zeg dat er meer variabelen zijn dan economische welvaard van de armste onder ons?

    Ik beweer wel dat de beurs zoveel meer is dan een economische graadmeter. Er kan een correlatie voorkomen, maar deze is niet gegarandeerd. Ik stuur zelfs nog een voorbeeld van een van de hardst stijgende beursen van de wereld, met een doodzieke economie. Dat door wat andere variablen waar ik het over heb zoals inflatie.

    Maar einde discussie alweer. Zoals ik vaker heb gemerkt geef jij graag je mening en lees je niet wat anderen schrijven. Je hebt mijn link vast niet geopend, ook die van Marique niet. Blijf maar roepen wat in je hoofd zit en hou je oogkleppen vooral op. Nieuwe inzichten zijn alleen maar eng ;)
  14. forum rang 6 De amateur 23 september 2024 14:10
    quote:

    bearishbull schreef op 23 september 2024 13:37:

    [...]

    Wat ik mooi vind aan de grafiek is de 'baseline' dat een exponentieel stijgende lijn is en daarom heen heb je ups en downs.

    @Partout, waar zeg ik dat de beurs een casino is? Omdat ik zeg dat er meer variabelen zijn dan economische welvaard van de armste onder ons?

    Ik beweer wel dat de beurs zoveel meer is dan een economische graadmeter. Er kan een correlatie voorkomen, maar deze is niet gegarandeerd. Ik stuur zelfs nog een voorbeeld van een van de hardst stijgende beursen van de wereld, met een doodzieke economie. Dat door wat andere variablen waar ik het over heb zoals inflatie.

    Maar einde discussie alweer. Zoals ik vaker heb gemerkt geef jij graag je mening en lees je niet wat anderen schrijven. Je hebt mijn link vast niet geopend, ook die van Marique niet. Blijf maar roepen wat in je hoofd zit en hou je oogkleppen vooral op. Nieuwe inzichten zijn alleen maar eng ;)
    Desondanks lees ik je reacties graag hier. Ook bedankt voor het delen van je mooi saaie porto :)
571 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.