Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

Laatste koers (eur) Verschil Volume
741,800   0,000   (0,00%) Dagrange 732,900 - 762,800 626.233   Gem. (3M) 659,8K

ASML 2024

19.680 Posts
Pagina: «« 1 ... 657 658 659 660 661 ... 984 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 zjeeraar 12 augustus 2024 10:46
    ### Conclusie:
    Hoewel ASML een monopolie heeft in de EUV-markt, heeft de overheid op dit moment geen directe aanleiding om in te grijpen, aangezien er geen bewijs is van misbruik van marktmacht en de innovatieve en strategische voordelen van ASML's dominantie opwegen tegen de mogelijke nadelen. Echter, de situatie kan in de toekomst veranderen als de afhankelijkheid van ASML verder toeneemt of als er tekenen van machtsmisbruik ontstaan."

    Imec heeft succesvol de eerste logic- en dram-structuren op een wafer afgebeeld met een high-NA-euv-machine van ASML. Dat gebeurde in het gedeelde lab van ASML en Imec. Deze nieuwe EUV-machines moeten volgend jaar beschikbaar komen voor massaproductie.

    Kijk , ASML timmert zelf erg hard aan de weg en ""dwingt"" door deze werkwijze hun monopolyposities ook af...tja de concurrentie als die er zou zijn..... daar hoeft ASML zelf niet de dupe van te worden....
    De verschillen worden wel steeds groter en dat is dan maar zo denk ik maar......
  2. forum rang 4 Jochie1962 12 augustus 2024 11:06
    quote:

    zjeeraar schreef op 12 augustus 2024 10:35:

    [...]

    1150€...(!!)> de koers ""mag"" nog niet eens over de 800€ komen....gezien de mooie vooruitzichten en de recente koersadvies-verhogingen ...wie het weet mag het zeggen maar ik noem het gewoon manipuleren door het dag-Gilde......
    Er is veel angst in de markt, oftewel: het is eb.
    En bij eb zakken álle bootjes, ook de luxe jachten.

    Is er angst? ja, bekijk de indicator maar: edition.cnn.com/markets/fear-and-greed
    Niet zomaar wat angst, nee, zelfs extreme angst.
    (Die indicator is inclusief de VIX.)

    Feitelijk valt de koersbeweging van ASML nog wel mee en is het NU je kans om goedkoop in te slaan. Die angst loopt er in de komende weken wel weer uit, en dan gaat 'alles' weer omhoog omdat het vloed wordt.
  3. forum rang 10 bp5ah 12 augustus 2024 11:15
    quote:

    Jochie1962 schreef op 12 augustus 2024 11:06:

    [...]

    Er is veel angst in de markt, oftewel: het is eb.
    En bij eb zakken álle bootjes, ook de luxe jachten.

    Is er angst? ja, bekijk de indicator maar: edition.cnn.com/markets/fear-and-greed
    Niet zomaar wat angst, nee, zelfs extreme angst.
    (Die indicator is inclusief de VIX.)

    Feitelijk valt de koersbeweging van ASML nog wel mee en is het NU je kans om goedkoop in te slaan. Die angst loopt er in de komende weken wel weer uit, en dan gaat 'alles' weer omhoog omdat het vloed wordt.
    Zou maar op mijn handen zitten NU.

    Gaat Iran wat ondernemen gaat dit lager, 777 dat is de onderkant op slotbasis, die moet houden.

    Goedkoop is een relatief begrip ...
  4. Dutchtenor 12 augustus 2024 11:18
    quote:

    Jochie1962 schreef op 12 augustus 2024 09:21:

    [...]

    Ach, zolang ASML maar geen One-trick Pony wordt .... uhhhh .... nou ja, zo lang er dan maar vraag blijft bestaan naar die one-trick, dan is er niks aan de hand.

    En zolang de overheden maar geen maatregelen gaan nemen tegen een monopoly, zoals bij Google, is er niks aan de hand.
    Het staat iedereen vrij om vergelijkbare machines te bouwen als die van ASML. ASML staat concurrenten ook niet in de weg, die mogen best aan de slag…om over 10 jaar te kunnen leveren.
    Mogelijke exportbeperkingen die de overheid (of USA) eventueel zou kunnen opleggen hebben niet direct met een monopoly te maken, die treffen alle aanbieders (in dit geval maar een).
    En die zijn zoals al eerder uitgebreid aangehaald geen directe bedreiging voor ASML.
  5. forum rang 4 Jochie1962 12 augustus 2024 11:22
    quote:

    bp5ah schreef op 12 augustus 2024 11:15:

    [...]
    Zou maar op mijn handen zitten NU.

    Gaat Iran wat ondernemen gaat dit lager, 777 dat is de onderkant op slotbasis, die moet houden.

    Goedkoop is een relatief begrip, verleden week maandaag was't duur ...
    Als Iran wat onderneemt, wordt er geen chipje minder gemaakt.

    Maar okay, het is 1 van de redenen waarom alles zo angstig is, de volatiliteit zakt, de koersen zakken, en men doelloos naar het scherm staart .... rillend en bleek.

    En dan doet Iran niks !! of sterker nog: ook dit keer vergaat de wereld niet!! dat besef gaat 'straks' inslaan als een bom, en men gaat weer kopen. De F&G-indicator heb ik in het verleden ook op "extreme greed" zien staan, en dat kan wéér gebeuren.
  6. Dutchtenor 12 augustus 2024 11:25
    quote:

    Hopper58 schreef op 12 augustus 2024 09:48:

    Dit vind ik inderdaad een grote blunder van de journalist:

    'ASML's stock isn't expensive at 25 times next year's earnings, and its monopolization of a crucial chipmaking technology makes it one of the easiest ways to profit from the secular growth of the semiconductor and AI markets.'

    Monopolization? Dat zou betekenen het opkopen van start-ups of het met geld beïnvloeden van de markt etc. ASML heeft gewoon een monopolie door zijn technologische voorsprong.
    Agree Hopper,
    Voor monopolization zijn twee zaken essentieel, ASML heeft een monopoly door “ growth or development…” en niet “ willfull acquisition or maintenance..” volgens de definitie.
    Monopolization requires (1) monopoly power and (2) the willful acquisition or maintenance of that power as distinguished from growth or development as a consequence of a superior product, business acumen, or historic accident.

    Ik denk dat de verslaggever “monopoly” bedoelt, want dat hebben ze wel.
  7. forum rang 4 Jochie1962 12 augustus 2024 11:26
    quote:

    FM70 schreef op 12 augustus 2024 11:24:

    Vrij weinig volume nog. Als het volume toe gaat nemen, dan gaan we fors hogere koersen zien. Volgende week komen de eerste institutionele beleggers weer terug. Dan kan het hard gaan.
    Die zitten angstig in het hoekje.

    De F&G kan ook eerst nog verder omlaag, nog meer extreme fear, zodat het inderdaad hard kan gaan ... omlaag.

    Maar als het besef komt dat Iran zich rustig houdt, dat de winsten er nog zijn bij de bedrijven, dat er géén recessie komt, etc. .... dán wordt het weer vloed, angst weg en hoppa.
  8. forum rang 6 after-knowledge 12 augustus 2024 11:35
    Imec en ASML bereiken nieuwe mijlpaal in chiptechnologie: de kleinste chipstructuur ooit

    © iStock
    Het Belgische onderzoekscentrum imec heeft een belangrijke doorbraak bereikt in de wereld van chipproductie. Samen met ASML is het imec gelukt om chipstructuren te ontwikkelen die kleiner zijn dan ooit tevoren.

    Dankzij de nieuwste machines van ASML, die gebruikmaken van geavanceerde High-NA EUV-lithografie, is imec erin geslaagd om willekeurige logische structuren te “printen” met een grootte van slechts 9,5 nanometer en een tussenafstand van 19 nanometer. Dit betekent dat de transistoren op deze nieuwe chips kleiner zijn en dichter bij elkaar staan dan wat met de huidige technologie mogelijk is. Deze ontwikkeling zal de volgende generatie chips niet alleen efficiënter maken, maar ook minder energie laten verbruiken.

    Vooruitgang op meerdere fronten
    Naast de verkleining van de logische structuren, boekt imec ook vooruitgang in andere chipstructuren. Zo heeft het centrum DRAM-structuren kunnen realiseren op een schaal van 32 nanometer en zijn random vias, een cruciaal onderdeel in chipdesign, geëtst met een onderlinge afstand van 30 nanometer. Deze structuren zijn al aanwezig in huidige processors, maar ze zijn in de nieuwe aanpak kleiner en efficiënter geproduceerd.

    De techniek die deze innovaties mogelijk maakt, is High-NA EUV-lithografie. EUV, wat staat voor extreem ultraviolet licht, wordt gebruikt om structuren op een silicium wafer te etsen, de basis van elke chip. De toevoeging van ‘High Numerical Aperture’ (High-NA) aan dit proces zorgt voor een ongekende nauwkeurigheid bij het etsen van deze structuren, wat cruciaal is voor het creëren van kleinere en efficiëntere transistoren.

    Efficiëntere productie met enkelvoudige belichting
    Een andere belangrijke innovatie die imec met de nieuwe ASML-machines heeft bereikt, is het vermogen om logische structuren te etsen met een enkele blootstelling aan licht. Dit in tegenstelling tot de huidige methode, waar meerdere belichtingen nodig zijn. Deze vereenvoudiging in het productieproces leidt tot een hogere efficiëntie en een hogere opbrengst, wat betekent dat er minder defecte chips worden geproduceerd.

    Terwijl bedrijven zoals TSMC en Intel al chips produceren op de 5nm- en 3nm-nodes, toont deze doorbraak van imec en ASML aan dat er nog steeds ruimte is voor verdere miniaturisering en verbetering. De 2nm-procesnode, waar vaak naar wordt verwezen in de marketing van chipfabrikanten, geeft niet direct de grootte van de structuren op de chip weer, maar eerder het productieproces en de specificaties daarvan. Wat imec en ASML nu hebben bereikt, is een structuur die kleiner is dan wat eerder voor mogelijk werd gehouden.
  9. forum rang 6 after-knowledge 12 augustus 2024 12:02
    De flinke koersdaling/verkoopdruk van afgelopen week is (groten)deels te wijten aan technische factoren zoals het het terugdraaien van de zogenaamde carry trades. Daarbij werd door beleggers de goedkope yen geleend tegen rentes van bijna 0% om het geld op andere plekken in de wereld (met hoger rendement) te beleggen. Door de renteverhogingen in Japan en appreciatie van de yen gaat dat spelletje' niet meer op. Het (snel) terugdraaien van die speculatieve posities is dus niet het gevolg van een snel verslechterende conjunctuur. Dat is wel van groot belang om te beseffen. De daling is dus nu deels technisch van aard zonder dat er echt sprake is van een plotseling verslechterende conjuncturele situatie. Daling is dus waarschijnlijk slechts van tijdelijke aard en ik verwacht dan ook dat we komende weken wel herstel gaan zien. Al had ik eerlijk gezegd al wat meer (en sneller) herstel verwacht! Maar mogelijk speelt de situatie in het Midden Oosten hier een rol in. Veel beleggers lijken het kruit nog even droog te willen houden.
19.680 Posts
Pagina: «« 1 ... 657 658 659 660 661 ... 984 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.