Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

Laatste koers (eur) Verschil Volume
0,766   -0,004   (-0,52%) Dagrange 0,754 - 0,772 2.019.429   Gem. (3M) 4,9M

Pharming Q3-2024

6.615 Posts
Pagina: «« 1 ... 13 14 15 16 17 ... 331 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 G. Hendriks 5 juli 2024 22:41
    quote:

    antop schreef op 5 juli 2024 19:21:

    Een negatief advies over een medicijn van farmaconcern Eli Lilly tegen borstkanker is volgens een Amsterdamse rechter slecht onderbouwd. Zorginstituut Nederland gaat het geneesmiddel nu opnieuw beoordelen. De uitspraak opent volgens experts de weg voor meer farmabedrijven om een negatieve beoordeling aan te vechten

    Wat vindt Borstkankervereniging Nederland?
    In Nederland zijn veel partijen betrokken bij de toelating tot het verzekerde pakket. Ze hebben allemaal eigen criteria en belangen. Als een medicijn door alle partijen goed genoeg wordt gevonden, volgt vaak nog - achter gesloten deuren - een prijsonderhandeling tussen het Ministerie en de fabrikant. Vorig jaar gebeurde wat al jaren niet gebeurd was: de minister kwam er niet uit met de fabrikant. Het betreffende borstkankermedicijn is daarom nu niet beschikbaar. Terwijl het middel is goedgekeurd en artsen het graag willen voorschrijven. Daarnaast hebben artsen vorig jaar hun criteria aangescherpt, één van de 5 niet beschikbare middelen kan daardoor in Nederland niet voorgeschreven worden. Als BVN weten we dat het om 3000 Nederlandse borstkankerpatiënten per jaar gaat, voor al deze middelen samen. We vinden dit onacceptabel.

    Geplaatst op 12 juni 2024

    Media-aandacht voor problemen met borstkankermedicatie in Nederland
    Er is de laatste tijd veel aandacht voor de slechtere toegang tot borstkankermedicatie voor Nederlandse patiënten. Middelen zijn hier niet beschikbaar, terwijl ze in bijvoorbeeld België of Duitsland wel worden voorgeschreven. BVN vindt dit niet acceptabel.

    Dus wie weet Pharming? EMA

    Jouw bovenstaande verhaal gaat over het al of niet vergoeden van een medicijn in Nederland. Leniolisib is nog niet goedgekeurd door de EMA. Er is dus nog geen sprake van een afspraak over de vergoeding ervan. Een beetje voorbarige suggestie dus.
  2. forum rang 5 Canis Adustus 6 juli 2024 00:30
    Had ik al verteld dat MSFT vandaag weer een nieuw ATH heeft bereikt? $467,35. In 2017 mijn eerste batch gekocht rond $ 65,-- Maar ja je gaat voor kwantiteit ipv kwaliteit, bij pharming zijn ze steeds goedkoper! Hou vast die zooi, anders zadel je een ander met het probleem op.
  3. forum rang 10 voda 6 juli 2024 08:44
    quote:

    ffwachten nog schreef op 6 juli 2024 00:30:

    Had ik al verteld dat MSFT vandaag weer een nieuw ATH heeft bereikt? $467,35. In 2017 mijn eerste batch gekocht rond $ 65,-- Maar ja je gaat voor kwantiteit ipv kwaliteit, bij pharming zijn ze steeds goedkoper! Hou vast die zooi, anders zadel je een ander met het probleem op.
    Ja, die doet het aardig! :-)
  4. Xiaufight 6 juli 2024 10:52
    Goedemorgen,

    Afgelopen woensdag was ik bij de Pharming tour in Eindhoven. Ik deel graag met jullie met wat ik allemaal heb gehoord tijdens de presentatie van Sijmen. Ik ben zelf totaal niet actief op het forum, dit heb ik vroeger nog wel eens gedaan. Het viel me nu op dat er weinig informatie over de presentatie van afgelopen dinsdag en woensdag hier is gedeeld. Vandaar dat ik nu zelf de handschoen op pak om wat met jullie te delen.

    Portfolio uitbreiden
    Sijmen begon de presentatie met waar ze nu staan en dat ze de ambitie hebben om verder te groeien, dit zouden ze voornamelijk willen doen met de uitbreiding van het portfolio. Ze lopen er nu tegenaan dat Institutionele beleggers nog niet als groot aandeelhouder in het bedrijf willen stappen. Pharming denkt dit te kunnen bereiken door het portfolio uit te breiden. Ze zijn daarbij specifiek opzoek naar mogelijke medicijnen die binnen een tijdsbestek van 3 a 4 jaar naar de markt kunnen komen. Ze hebben een team opgetuigd die continu bezig is om andere bedrijven te reviewen, daarbij gaf hij aan dat ze bijvoorbeeld 100 bedrijven onderzoeken/tegen komen, daarvan worden er bij 10 bedrijven due diligence gedaan en dat zou kunnen lijden tot 1 deal. Bij de due diligence bekijken ze de populatie data van het medicijn van het bedrijf waar ze in gesprek mee zijn. Dit kunnen ze dan ook vergelijken met de eigen databank die Pharming heeft, zo kunnen ze voorkomen dat ze iets kopen waarvan ze al weten dat de populatie niet zo rooskleurig is als het bedrijf zelf al voorsteld. Ze zoeken hierbij naar bedrijven die ook medicijnen maken voor de rare diseases waar ze nu reeds inzitten.

    Wanneer ze een interessant bedrijf tegenkomen hebben ze al een bestaande oorlogskas. Het kan ook zijn dat ze de deal financieren met de instap van een groot aandeelhouder, daarbij kunnen ze bijvoorbeeld tussen de 5 á 10% nieuwe aandelen uitgeven die direct bij een nieuwe groot aandeelhouder wordt geplaatst, het geld wordt dan gebruikt voor de overname of inlicenseren van het medicijn.

    Ruconest
    Ruconest is nu al 10 jaar op de markt en de omzetten groeien hier nog steeds. Mensen moeten dit blijven gebruiken en dat zal voorlopig ook zo blijven. De markt is specifiek alleen Amerika. Daar kost als ik het goed heb 1 behandeling 12.000 dollar. De bruto marge van Pharming zit hier op +- 90%. Sijmen gaf aan dat de cost of good sales voor 1 behandeling rond de 1.600 dollar kost.

    Ruconest gaat geen/beperkt omzet behalen in Europa. Dat heeft te maken met de afspraken die hier is gemaakt rondom de medicijnen. Voor Ruconest mag Pharming max 1.800 dollar/euro vragen. Met de kosten die nodig zijn om het sales apparaat op te tuigen en beperkte bruto marge is het voor Pharming niet interessant genoeg en lijdt dit af van de focus die ze willen aanbrengen.

    Pharming kan de omzet en winst vanuit Ruconest gebruiken voor de verdere investeringen in het bedrijf.
  5. Xiaufight 6 juli 2024 10:53
    Joenja Amerika
    De eerste mensen gebruiken nu het medicijn en Pharming is druk bezig om de populatie op diverse manieren uit te breiden. De kosten per persoon in Amerika die Joenja gebruikt bedragen +- 556.000 dollar per jaar. In sommige gevallen dient hier nog korting op gegeven te worden door Pharming, dit was volgens mij max 24% in bepaalde gevallen. Hoe dit precies zit weet ik niet. De gebruikers dienen Joenja hun hele leven te gebruiken, dus hoe meer mensen het medicijn gebruiken hoe groter en langer de omzet door zal lopen!

    Daarnaast kan Pharming de medicijn prijs elk jaar verhogen i.v.m. inflatie, de afgelopen jaren zat dit tussen de 4 á 5% per jaar. Hierdoor kan de omzet ook toenemen bij dezelfde aantal gebruikers.

    Er lopen op dit moment twee studies voor kinderen die dit medicijn gebruiken. De grootste groep is volgens mij dit tussen de 7 en 12 jaar. Dit zou 20% van de gehele populatie zijn in Amerika. In totaal zou de populatie op dit moment op 500 personen in Amerika worden ingeschat, deze dienen grotendeels nog gevonden te worden. Maar als deze studie slaagt komt daar een flink potentieel erbij.

    De aanname voor Joenja is dat 1,5 persoon op de miljoen de bijzondere ziekte heeft en die geholpen kan worden door Joenja. In Europa is hier al meer onderzoek gedaan en wordt de data van mensen meer centraal opgeslagen, daardoor zitten we in Europa al boven de 1,5 persoon op de miljoen in bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland. In Amerika is dit meer centraal opgeslagen. Pharming is druk bezig om meer data van mensen te verzamelen door testen uit te delen en data sets in te kopen. Hierbij gaan de kosten voor de baten uit. Maar wanneer ze iemand vinden en die gaat Joenja gebruiken dan zal deze persoon het medicijn zeer lang gaan gebruiken. Het rendement hierop voor Pharming zal zeer positief zijn is mijn verwachting.

    Sijmen gaf aan dat de intake van de nieuwe gebruikers van Joenja per kwartaal zal schommelen, het gaat om relatief kleine aantallen en is daardoor lastig te voorspellen. Hier moet je dus rekening mee houden, als het ene kwartaal relatief slecht is hoeft dat niet te betekenen dat het kwartaal erop dit weer doorzet. Hier moeten we voornamelijk kijken naar de lange termijn.

    In Amerika zijn ze ook bezig met wat ze noemen "VUS" Varianten van Onzekere Signficantie. Ze doen nu heel veel testen bij personen in Amerika die mogelijk in aanmerking zouden komen, maar ook familieleden die ze testen. Met zo test wordt er gekeken naar 600 mogelijke ziektebeelden, hier zijn ze specifiek op zoek naar mensen die APDS hebben en dus Joenja kunnen gaan gebruiken. Op dit moment vallen er maar een specifiek gedeelte van de ziekte beelden onder de APDS. Pharming verwacht dat ze met de data die ze nu aan het verzamelen zijn een beter inzicht krijgen in wat er allemaal is. Ze hopen op een later termijn meerdere ziektebeelden onder de APDS te krijgen. Hierdoor zou de populatie flink kunnen groeien die uiteindelijk Joenja gaat gebruiken. Daar verwacht Sijmen best veel van en gaf aan dat we hier goed op moesten gaan letten.

    Joenja Europa
    Tijdje terug hebben we reactie gehad van de EMA, hierdoor is het medicijn nog niet goed gekeurd maar ook niet afgekeurd, de aanvraag is in principe nu bevroren. Dit gaat ongeveer 18 maanden duren, dus mogelijke goedkeurig kunnen we verwachten eind 2025 en als dit positief is gaan we met Joenja in 2026 omzet draaien in Europa.

    De EMA heeft vragen gesteld over de basis componenten van het medicijn en het productieproces. Hiervoor zijn bepaalde richtlijnen opgesteld maar daar kunnen partijen anders mee omgaan, dit is nu gebeurd met de EMA. Zij willen nu eerst meer en betere data zien hoe Pharming dit allemaal heeft geregeld, om dit aan te kunnen tonen voor een langere periode is er gewoon tijd nodig, dit kost nu eenmaal 18 maanden, Sijmen verwacht niet dat dit sneller geregeld gaat worden.

    De FDA zal hier zelf niks mee doen, zij hebben dit al goedgekeurd, in Amerika lopen we dus geen gevaar. Pharming is bezig met het indienen in Japan en Engeland. Bij Engeland kunnen ze kiezen welk dossier ze indienen, die van de FDA of van de EMA, daarbij hebben ze gekozen die van de FDA te gebruiken.

    Voor iedereen die nog wat meer in de diepte mee wil worden genomen kan ik zeker de CEO-Talk: Sijmen de Vries (Pharming) op youtube aanraden, deze is geplaatst door De Aandeelhouder en geeft veel informatie aan wat ook verteld is op de tour van afgelopen week.

    Ik vond het zelf een interessante presentatie en zie zeker nog verdere groei potentie van Pharming, ze zijn nu zeer druk met het investeren in de organisatie waarbij de omzet eigenlijk een recurring beeld heeft, de gebruikers gaan niet zomaar over op iets anders. Dus de omzet gaat de aankomende jaren zeker groeien waarbij ze de kosten onder controle kunnen houden, de organisatie is niet super groot namelijk.
  6. forum rang 4 Marrr 6 juli 2024 11:26
    @ Xiaufight, zeer bedankt voor je waardevolle bijdrage.

    Waardoor zal de intake van nieuwe patiënten van Joenja per kwartaal schommelen? Is dat afhankelijk van het weer, het verkoopteam of geboortecijfers? Ik noem maar wat...........

    "Wanneer ze een interessant bedrijf tegenkomen hebben ze al een bestaande oorlogskas. Het kan ook zijn dat ze de deal financieren met de instap van een groot aandeelhouder, daarbij kunnen ze bijvoorbeeld tussen de 5 á 10% nieuwe aandelen uitgeven die direct bij een nieuwe groot aandeelhouder wordt geplaatst, het geld wordt dan gebruikt voor de overname of inlicenseren van het medicijn."

    Dit vind ik een beetje vaag/verontrustend overkomen. Wat zal de waarde van die 5 a 10% nieuwe aandelen dan zijn? Is de oorlogskas opsouperen verstandig?
  7. Xiaufight 6 juli 2024 12:02
    De groep is gewoon nog niet zo groot, ze zijn druk bezig met mensen te identificeren of ze het ziektebeeld hebben. Wanneer het medicijn voor 7 tot 12 jarige goed wordt gekeurd dan kunnen er in 1x meer mensen het medicijn te gaan gebruiken. Ook gaf Sijmen aan dat mensen nog soms de kat uit de boom kijken om te zien of het goed werkt bij andere. De early adapters zijn nu wel aan boord.

    Rondom de grote aandeelhouder die zou kunnen instappen is het voornamelijk de bedoeling dat de waarde van Pharming in 1x stuk groter wordt en dit dan op deze manier mede gefinancierd kan worden. Voor de kleine aandeelhouder zou dat op de relatieve korte termijn wat pijn doen. Voor de langere termijn als het nieuwe medicijn aanslaat zal dit wel meer opleveren, is ook weer deels risico spreiding. Maar in eerste instantie is het een risico omdat je natuurlijk niet weet of zo medicijn tot omzet gaat leiden. Ze zullen zeker niet het eerste en beste bedrijf overnemen. Daarvoor willen ze eerst goed onderzoek doen.
  8. forum rang 6 Japaho 6 juli 2024 12:36
    quote:

    voda schreef op 6 juli 2024 12:11:

    @Xiaufight, je bent een verfrissend geluid tussen de horde zwartkijkers.
    Ik, en andere zullen graag meer van je lezen.
    Inderdaad een mooi verslag. Voor mij een extra reden om voorlopig niet in te stappen. Te veel onduidelijke zaken die dit bedrijf moeten laten groeien. Plus dat ik nu inzie dat het allemaal om geld gaat en niet het welzijn van mensen. Mooie verhalen van de CEO maar het moet allemaal nog. Op korte termijn geen positief nieuws voor de ( kleine particuliere) aandeelhouder.
  9. forum rang 5 G. Hendriks 6 juli 2024 12:48
    @Xiaufight, dank voor je uitgebreide verslag. Goed om op deze manier nog eens de hoofdpunten die al meermalen passeerden op een rij te zien. Veel LT’ers zullen verzuchten dat de horizon van hun verwachting steeds verder opschuift. En de uitspraak over 5-10% extra aandelen en hoe-dan-ook niet voor eind 2025 een EMA-oordeel doen het sentiment ook geen goed, schat ik in. Voorlopig is deze belegging dus dood geld. Iets anders kan ik niet concluderen.
6.615 Posts
Pagina: «« 1 ... 13 14 15 16 17 ... 331 »» | Laatste |Omhoog ↑