Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

Laatste koers (eur) Verschil Volume
820,500   +20,900   (+2,61%) Dagrange 795,100 - 830,600 790.645   Gem. (3M) 507,3K

ASML 2024

10.621 Posts
Pagina: «« 1 ... 362 363 364 365 366 ... 532 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Beertje 11 juni 2024 16:58
    Ik heb een 'ijzeren voorraad' in de chippers en een deel van deze chippers om te switchten als de delta's op dagkoersen ver uit elkaar lopen (koop dan het sterk dalende chipper en verkoop de hoogste). Zo kan ik lekker spelen met wat geld en dat houd me scherp.
    En natuurlijk gaat het ook wel mis , maar dat is day-traden en dan kan ik het ook mooi vergelijken met de ijzeren voorraad rendementen.
  2. forum rang 8 zjeeraar 11 juni 2024 17:08
    quote:

    Huil maar niet schreef op 11 juni 2024 12:55:

    https://finance.yahoo.com/news/missed-nvidias-run-best-artificial-213000973.html

    De aandelenmarkt heeft de dominante positie van Nvidia op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI)-chips rijkelijk beloond met verbluffende winsten van meer dan 222% in het afgelopen jaar. En het bedrijf heeft deze gloeiende rally kwartaal na kwartaal gerechtvaardigd met een geweldige groei.

    NVDA-omzetgrafiek (TTM).
    NVDA-omzetgrafiek (TTM).
    Een dergelijke fenomenale groei van de omzet en inkomsten van Nvidia komt neer op het feit dat het maar liefst 98% van de AI-chipmarkt in handen heeft. Marktonderzoeksbureau Gartner schat dat de AI-halfgeleidermarkt in 2024 71 miljard dollar aan inkomsten zou kunnen genereren. Als Nvidia erin slaagt deze markt in haar greep te houden, zou het getuige kunnen zijn van een enorme sprong in de datacenterinkomsten ten opzichte van het niveau van 47,5 miljard dollar van het voorgaande boekjaar. .

    Er is dus een reële kans dat Nvidia de koers kan blijven volgen en in de toekomst een top AI-groeiaandeel kan blijven. Als u echter de geweldige stijging van Nvidia in het afgelopen jaar hebt gemist en u zich zorgen maakt over de waardering van het aandeel, is er een solide alternatief om te kopen: ASML Holding (NASDAQ: ASML) .

    Laten we eens kijken naar de redenen waarom ASML op dit moment een van de beste AI-aandelen is om te kopen.

    De machines van ASML Holding hebben de AI-dominantie van Nvidia mogelijk gemaakt
    De extreem-ultraviolette (EUV) lithografiemachines van ASML kunnen de grootste reden zijn dat Nvidia de AI-chipmarkt domineert. Met deze machines kan Nvidia's gieterijpartner, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company , ook bekend als TSMC, chips produceren met behulp van geavanceerde, kleinere procesknooppunten.

    Volgens ASML "gebruiken chipmakers onze NXE-systemen om de zeer complexe basislagen van hun 7 nm-, 5 nm- en 3 nm-knooppunten te printen." Nvidia's enorm populaire H100 AI GPU (grafische verwerkingseenheid) wordt vervaardigd op een 5-nanometer (nm) procesknooppunt, terwijl de aankomende Blackwell-generatie chips naar verluidt zal worden vervaardigd op een 4 nm-proces van TSMC.

    Bovendien zullen de onlangs aangekondigde Rubin-chips van Nvidia, die naar verwachting eind 2025 op de markt zullen worden gebracht, naar verwachting worden vervaardigd met behulp van een 3nm-proces. Het is niet verrassend dat chipmakers en gieterijen in de rij staan ??om de geavanceerde chipproductieapparatuur van ASML te kopen om aan de robuuste AI-gedreven vraag te voldoen. De Nederlandse fabrikant van halfgeleiderapparatuur zal later dit jaar zijn nieuwste EUV-machine aan Intel en TSMC leveren.

    Met een prijs van maar liefst $380 miljoen zal deze machine de klanten van ASML in staat stellen chips te vervaardigen die 1,7 keer kleiner zullen zijn dan de vorige generatie machines. Deze chips zullen naar verwachting worden ingezet voor AI-gerelateerde workloads. De transistors zijn dichter bij elkaar gepakt op chips die zijn vervaardigd met behulp van kleinere procesknooppunten, waardoor elektronen sneller kunnen bewegen en dit resulteert in meer rekenkracht. Omdat de elektronen een kleinere afstand moeten afleggen, is de warmte die in deze geavanceerde chips wordt gegenereerd lager en zijn ze energiezuiniger.

    Ondertussen zullen de investeringen van chipmakers om hun productiecapaciteit uit te breiden een steuntje in de rug zijn voor ASML. Zo heeft een door TSMC gesteunde chipmaker onlangs aangekondigd dat het 7,8 miljard dollar gaat investeren in een nieuwe chipfabriek in Singapore. Bovendien zal de groeiende vraag naar AI-chips chipmakers er waarschijnlijk toe aanzetten meer EUV-lithografieapparatuur te kopen.

    Data Bridge Market Research schat dat de mondiale markt voor EUV-lithografie in 2031 $40,5 miljard aan inkomsten zou kunnen genereren, vergeleken met $9,4 miljard vorig jaar. Gegeven dat ASML een monopolistische positie heeft op de EUV-lithografiemarkt, lijkt het bedrijf in een positie te zijn om op de lange termijn in een gezond tempo te blijven groeien.

    De groei van het bedrijf zal versnellen
    ASML sloot 2023 af met een omzet van 27,6 miljard euro, een stijging van 30% ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrijf verwacht dit jaar een vergelijkbaar omzetniveau als de omzet van de halfgeleiderindustrie in 2023 daalde, wat de klanten van ASML ertoe heeft aangezet dit jaar de aanschaf van nieuwe apparatuur uit te stellen omdat ze door de bodem heen werken.

    ASML verwacht vanaf 2025 weer te groeien en haar enorme orderportefeuille van 38 miljard euro zal een sleutelrol spelen in het aanjagen van die ommekeer. De volgende grafiek geeft aan dat de omzet van ASML volgend jaar met 30% zou kunnen stijgen.
    Idd, een duidelijke voorstelling van relevante zaken die ook aantoonbaar en haalbaar zijn......gezien alle goede berichtgevingen omtrent ASML..
  3. forum rang 4 egeltjemetstekel 11 juni 2024 21:43
    nos.nl/l/2524130

    Nieuws
    Sport

    NOS
    NOS Nieuws

    Vandaag, 21:24
    Groen licht voor uitbreiding ASML in Eindhoven
    De komst van een nieuwe campus van chipmachinemaker ASML is een flinke stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Eindhoven heeft vanavond zoals verwacht ingestemd met een voorstel van het college van B&W. ASML krijgt toestemming om op een groot stuk grond naast het vliegveld een complex te bouwen.

    Het gaat om 50 hectare die ASML tot z'n beschikking krijgt. Het bedrijf heeft nu in Nederland zo'n 23.000 medewerkers en wil in Eindhoven een campus bouwen voor nog eens 20.000 arbeidsplaatsen.

    Vorige week dinsdag was er in een commissievergadering al uitgebreid over het plan gesproken.

    Meerderheid al in zicht
    Uit een rondgang van de NOS voorafgaand aan de vergadering bleek al dat het college en ASML afstevenden op voldoende steun. PvdA, VVD, CDA en D66 lieten weten voor te zijn, GroenLinks twijfelde nog, maar stemde uiteindelijk voor. Tijdens de vergadering bleek dat OuderenAppèl- Hart voor Eindhoven en Lijst Pim Fortuyn de andere partijen zou helpen aan een meerderheid.

    Toch werden er ook kanttekeningen geplaatst en zorgen gedeeld, met name over de vraag of Eindhoven de enorme groei die de uitbreiding van ASML met zich meebrengt wel aan kan. Los van de 20.000 arbeidsplaatsen, is het de verwachting dat er nog eens tienduizenden extra banen bij toeleveranciers bijkomen. In totaal zou het kunnen gaan over 70.000 banen.

    NOS
    De uitbreiding van ASML
    ASML had eerder gezegd financieel te willen bijdragen in de regio, in de vorm van 2500 euro per werknemer per jaar. Dat komt neer op een bedrag van meer dan 50 miljoen euro. De komende jaren kan het nog oplopen tot ongeveer het dubbele. Wethouder Steenbakkers benadrukte in gesprek te zijn met zowel ASML als het Rijk over steun voor de voorzieningen.

    Zorgen in de regio
    Uit onderzoek van onderzoeksbureau Newcom in opdracht van Omroep Brabant bleek onlangs dat bijna de helft van de inwoners van het nu aangewezen gebied positief is over de uitbreidingsplannen van ASML.

    Een derde van de ondervraagden is bang dat de regio de uitbreiding niet aan kan. Er zijn onder meer zorgen of er wel genoeg huizen zijn en of deze nog wel te betalen zijn. Het leidt tot nog meer druk op de nu al krappe woningmarkt.

    Ook maken mensen zich zorgen over de zorg; want zijn er wel genoeg huisartsen voor alle inwoners?

    De gemeente en ASML gaan nu een soort contract opstellen waarin de procedure verder wordt uitgewerkt en de afspraken die zijn gemaakt. Ook moet er voor de uitbreiding nog landbouwgrond worden aangekocht. ASML heeft ook nog geen geen definitief besluit genomen over de bouw. Het bedrijf wil eerst vergaande zekerheid hebben.

    Naar verwachting kan de bouw op z'n vroegst in 2026, maar vermoedelijk pas in 2027 van start gaan. Het bedrijf hoopt vanaf 2030 werknemers op de nieuwe locatie onder te brengen.
  4. TonnieRober 11 juni 2024 21:51
    quote:

    swiss dutch schreef op 11 juni 2024 20:24:

    Gewoon een aanfluiting vandaag. Koopaanbeveling werkt bijna overal, niet bij asml. Vroeger lifte asml mee als Apple steeg, maar goed das was vroeger, zucht…..
    Het is maar net wat je leest.
    - Using the 2 Stage Free Cash Flow to Equity, ASML Holding fair value estimate is €738
    - ASML Holding's €963 share price signals that it might be 31% overvalued
    - The €1,003 analyst price target for ASML is 36% more than our estimate of fair value

    Aldus een partij die op Yahoo stukjes plempt.
  5. forum rang 5 Inion 11 juni 2024 22:28
    En het is ook maar net hoe en wat je berekend. Zoveel aannames bij het bepalen van de intrinsieke waarde van een bedrijf. Hoe bepaal je de intrinsieke waarde van een bedrijf, waar een groot deel van het kapitaal in de hoofden van mensen zit? Welk renteniveau neem je mee? Welke schatting van toekomstige verdiensten?

    Het wordt algauw een heel persoonlijk oordeel.
  6. forum rang 4 Erieperie 12 juni 2024 00:27
    Het Amerikaanse chipbedrijf Intel schort de bouw van een grote nieuwe chipfabriek in Israël op. Met die fabriek zijn miljarden dollars gemoeid. Intel gaf geen concrete reden voor het besluit.
    In december werd bekend dat Intel in totaal 25 miljard dollar stopt in een nieuwe fabriek bij de stad Kirjat Gat. Dat nieuws bracht premier Benjamin Netanyahu toen persoonlijk naar buiten. Het ging volgens de premier om de grootste internationale bedrijfsinvestering ooit in Israël, waarvoor ook subsidies werden verstrekt. De fabriek zou werk gaan bieden aan duizenden werknemers.
    Maar nu pauzeert Intel dus die plannen. In een verklaring werd niet verwezen naar de oorlog tussen Israël en Hamas. Het bedrijf zei dat bij grote projecten in de chipindustrie vaak plannen kunnen veranderen, afhankelijk van marktomstandigheden en kapitaalmanagement.
    Intel zei wel dat Israël van groot belang is voor zijn productie en onderzoek en dat het bedrijf volledig toegewijd blijft aan de regio.
  7. forum rang 6 T. Edison 12 juni 2024 05:37
    quote:

    swiss dutch schreef op 11 juni 2024 20:24:

    Gewoon een aanfluiting vandaag. Koopaanbeveling werkt bijna overal, niet bij asml. Vroeger lifte asml mee als Apple steeg, maar goed das was vroeger, zucht…..
    Een zucht... omdat de koers een keer een dag niet stijgt. De koers zit momenteel tegen de hoogste koers ooit en het ziet er naar uit dat deze de komende tijd nog een stuk hoger gaat....waarom een zucht bij vandaag?
    Gewoon teug denken aan de reden waarom u in ASML bent gaan beleggen en kijken of die reden nog steeds geldt. Dat geeft rust.
  8. forum rang 10 voda 12 juni 2024 06:29
    Website uit de lucht? Dat kost bedrijven jaarlijks honderden miljarden

    De Global 2000 is een ranglijst van beursgenoteerde bedrijven die Forbes maakt op basis van onder meer omzet. Ook Nederlandse ondernemingen als ASML, ING Group, Ahold Delhaize en Heineken staan op die lijst. Splunk en Oxford Economics hebben 2000 leidinggevenden ondervraagd van de Global 2000, zoals financieel directeuren en marketingdirecteuren. Gemiddeld verliezen ze per bedrijf $200 miljoen per jaar aan downtime. Dat komt neer op 9% van hun winst. Amerikaanse bedrijven zijn gemiddeld meer kwijt dan Europese.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/358659688...
  9. TripleD 12 juni 2024 08:23
    quote:

    swiss dutch schreef op 11 juni 2024 20:24:

    Gewoon een aanfluiting vandaag. Koopaanbeveling werkt bijna overal, niet bij asml. Vroeger lifte asml mee als Apple steeg, maar goed das was vroeger, zucht…..
    Zucht hoe moe iedereen elke dag die reacties van jou hier moeten lezen.

    Apple kondigde hun nieuwe OS update aan met AI functies die overigens pas live gaan later dit jaar. Heeft tot heden nog geen enkele invloed op hun verkoop die eventueel invloed zou kunnen hebben op het aandeel ASML / andere chip bedrijven.

    Nvidia eindigde gisteren ook in het rood, en Apple haar bericht ging juist over AI.
    ASML doet het dit jaar prima wat totaal geen aanfluiting is. De enige aanfluiting op dit forum ben jij met je gehuil over de dagkoers de gehele dag.

    Bekijk het nu eens positief we staan dit jaar al op 44+%.
    Wil je meer, ga dan weg van ASML en neem meer risico.
  10. forum rang 4 swiss dutch 12 juni 2024 08:33
    quote:

    TripleD schreef op 12 juni 2024 08:23:

    [...]

    Zucht hoe moe iedereen elke dag die reacties van jou hier moeten lezen.

    Apple kondigde hun nieuwe OS update aan met AI functies die overigens pas live gaan later dit jaar. Heeft tot heden nog geen enkele invloed op hun verkoop die eventueel invloed zou kunnen hebben op het aandeel ASML / andere chip bedrijven.

    Nvidia eindigde gisteren ook in het rood, en Apple haar bericht ging juist over AI.
    ASML doet het dit jaar prima wat totaal geen aanfluiting is. De enige aanfluiting op dit forum ben jij met je gehuil over de dagkoers de gehele dag.

    Bekijk het nu eens positief we staan dit jaar al op 44+%.
    Wil je meer, ga dan weg van ASML en neem meer risico.
    Okay, ja ik heb tijd en reageer dus ook op dagkoersen. So what en Apple bericht ging inderdaad over AI en dus in jouw ogen geen direct verband met asml, hahahaha breek me de bek niet open.
  11. AlexR 12 juni 2024 08:35
    quote:

    egeltjemetstekel schreef op 11 juni 2024 21:43:

    nos.nl/l/2524130

    NOS
    NOS Nieuws

    Vandaag, 21:24
    Groen licht voor uitbreiding ASML in Eindhoven
    De komst van een nieuwe campus van chipmachinemaker ASML is een flinke stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Eindhoven heeft vanavond zoals verwacht ingestemd met een voorstel van het college van B&W. ASML krijgt toestemming om op een groot stuk grond naast het vliegveld een complex te bouwen.

    Het gaat om 50 hectare die ASML tot z'n beschikking krijgt. Het bedrijf heeft nu in Nederland zo'n 23.000 medewerkers en wil in Eindhoven een campus bouwen voor nog eens 20.000 arbeidsplaatsen.

    ................

    Naar verwachting kan de bouw op z'n vroegst in 2026, maar vermoedelijk pas in 2027 van start gaan. Het bedrijf hoopt vanaf 2030 werknemers op de nieuwe locatie onder te brengen.
    Wat ik interessant vind is dat ASML de uitbreiding nodig heeft om 20.000 extra medewerkers te kunnen onderbrengen. Op dit moment heeft ASML 23.000 medewerkers in Nederland. Dat is dus bijna een verdubbeling.
    Wereldwijd had ASML vorig jaar 42.000 medewerkers. Globaal gezien dus een toename van 50% in het personeelsbestand.
    De nieuwe locatie moet in 2030 klaar zijn. Dit zegt imo veel over de de groei van ASML de komende jaren.
  12. TripleD 12 juni 2024 08:42
    quote:

    swiss dutch schreef op 12 juni 2024 08:33:

    [...]

    Okay, ja ik heb tijd en reageer dus ook op dagkoersen. So what en Apple bericht ging inderdaad over AI en dus in jouw ogen geen direct verband met asml, hahahaha breek me de bek niet open.
    Als je niet kan lezen, blijf dan maar lekker klagen.
10.621 Posts
Pagina: «« 1 ... 362 363 364 365 366 ... 532 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.