Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Amerikaanse aandelen« Terug naar discussie overzicht

Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc.(Public, N

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 december 2008 19:12
    Dit fonds heeft net een nieuwe 52wks low geslagen.
    Opletten wanneer het gaat bodemen kan een leuk fonds zijn voor de LT. Grondstoffen zijn fors gezakt, verwacht bij het herstellen van de economie herstellende grondstofprijzen.

    Ik leg in voor 15 USD.

    Gr

    17.13
    -4.69 (-21.49%)

    52Wk High: 127.24
    52Wk Low: 17.01

    finance.google.ca/finance?q=NYSE:FCX

    Summary
    Freeport-McMoran Copper & Gold Inc., through its wholly owned subsidiary, Phelps Dodge, and its majority-owned subsidiary, PT Freeport Indonesia, is a copper, gold and molybdenum mining company. In North America, the Company has six operating copper mines: Morenci, Bagdad, Sierrita and Safford in Arizona, and Chino and Tyrone in New Mexico, as well as one operating molybdenum mine: Henderson in Colorado. In South America, the Company has four operating copper mines: Cerro Verde in Peru, and Candelaria, Ojos del Salado and El Abra in Chile. The Company owns a 53.56% interest in Cerro Verde, an 80% interest in both Candelaria and Ojos del Salado and a 5% interest in El Abra. It owns 90.64% of PT Freeport Indonesia, including 9.36% owned through its wholly owned subsidiary, PT Indocopper Investama. The Company also operates Atlantic Copper S.A. (Atlantic Copper). Atlantic Copper’s operations involve the smelting and refining of copper concentrates. More from Reuters »
  2. [verwijderd] 29 mei 2009 23:31
    De Amerikaanse beurzen hebben een mooie sprint gemaakt in het laatste halfuur. Dit mede door stijgende commodities die dit o.a. te danken hebben aan een lagere dollar.

    FCX viel dan ook op en blijft sinds december in een stijgende lijn zitten. 58 usd kan binnen een week op de borden komen, maar daarna is er een correctie op z`n plaats.

    Gr

    54.43
    +2.23 (4.27%)
    May 29 - Close
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 juli 2017 15:16
    Column: Ruzie over goudmijn Freeport levert Papoea’s weinig op
    Elco van Burg
    16-03-2017

    Goede bedoelingen kunnen slechte gevolgen hebben. Dat zou de uitkomst kunnen zijn van de huidige soap rond de op een na grootste koper- en goudmijn ter wereld. Over deze mijn hoog in de bergen van Papoea, voor meer dan 90 procent in handen van het Amerikaanse Freeport-McMoRan, gaat een hooglopend politiek gevecht. Indonesië wil meer lokale werkgelegenheid, meer controle en meer inkomsten. Goede bedoelingen. De vraag is echter wat uiteindelijk het resultaat is. Mijn vrees is dat er inderdaad meer geld in Indonesië terechtkomt, maar dat dit niet ten goede komt aan de lokale Papoeabevolking.

    Volgens een Indonesische krant is Freeport staatsvijand nummer 1. Dat mag overdreven zijn, het verklaart wel de hooglopende ruzie. De Freeportmijn heeft in ieder geval een wat duister verleden. In 1936 ontdekt een Nederlandse expeditie goud en koper in het ontoegankelijke Cartenzgebergte. Als er in 1960 eindelijk plannen gesmeed worden om een mijn te starten, gooit de overdracht van Nederlands-Nieuw-Guinea (het huidige Papoea) roet in het eten. Zodra de nieuwe president Suharto aan de macht komt, regelt Freeport een goed contract, nog voor het referendum over de overdracht aan Indonesië.

    De exploratie van de mijn in het gebied van de Amungmestam stuit op verzet, waarna het Indonesische leger met troepeninzet, mortieren en luchtbombardementen het verzet van de Papoea’s breekt. De militairen zijn sindsdien gebleven; tot de dag vandaag zijn er regelmatig incidenten waarbij doden vallen. Daarnaast zijn er rapporten over milieuproblemen. Twee jaar terug was er een groot corruptieschandaal, waarbij de voorzitter van het Indonesische parlement, in ruil voor 20 procent van de aandelen, contractverlenging zou regelen.

    Die contractverlenging, dat is waar het nu om draait. In 1991 wist Freeport met het regime-Suharto een nieuw contract af te sluiten voor de volgende dertig jaar, met mogelijkheid tot verlenging. Freeport kreeg de rechten over de hele lengte van de bergketen die door Papoea loopt. Dit contract loopt in 2021 af, maar in de tussentijd is de situatie enorm veranderd. Indonesië is een echte democratie geworden en er is minder ruimte voor achterkamerdeals en meer oog voor het publieke belang.

    Een wet uit 2009 vereist dat alle erts in Indonesië omgesmolten wordt, wat meer werkgelegenheid in Indonesië oplevert. Freeport zou een smelter moeten bouwen in Indonesië om erts om te kunnen smelten. Dat is niet gebeurd, dus kwamen er sancties: Freeport mag geen ruwe erts meer exporteren. Er is één uitweg: Freeport-McMoRan kan zijn langlopende contract omzetten in een tijdelijke vergunning en moet dan 51 procent van de aandelen in Freeport Indonesia verkopen aan Indonesische partijen. Uiteraard heeft Freeport-McMoRan weinig zin in de feitelijke nationalisatie van deze winstgevende mijn (winst 817 miljoen dollar in 2015) met zijn enorme goud- en koperreserves.

    De mijn ligt nu stil. Freeport heeft de overheid onder druk gezet door te dreigen met het hof voor internationale arbitrage en ontslag van een groot deel van de 32.000 werknemers. De Indonesische overheid weigert te buigen. De president zegt dat hij zich er eventueel zelf rechtstreeks mee gaat bemoeien. Het grote publiek staat aan zijn kant: hoewel Freeport de grootste belastingbetaler is in Indonesië, denkt iedereen dat de mijnbouwer onevenredig profiteert van de Indonesische grondstoffen. Aan Amerikaanse zijde is president Trump bij de zaak betrokken via adviseurs en Indonesische vrienden, waaronder de van corruptie verdachte voorzitter van het Indonesische parlement. Voor de baas van Freeport Indonesia –een ex-generaal zoals gebruikelijk– werd het te veel en hij stapte op, na drie maanden in functie.

    Wat is de beste oplossing? Dat is niet zo makkelijk te zeggen, ook omdat de belangen van de Papoeabevolking niet hetzelfde zijn als die van de overheid en de bedrijfselite in Jakarta. Het is goed dat Indonesië een vuist maakt tegen bedrijven die veel verdienen aan Indonesische grondstoffen. ”America First” is niet in het belang van Indonesië.

    Nu klinkt het plan om een Indonesisch bedrijf de mijn over laten nemen, als Freeport er niet uit komt. Dat heeft echter waarschijnlijk nadelige gevolgen voor het milieu en de lokale bevolking. Bij Freeport-McMoRan, als beursgenoteerd bedrijf, is er altijd nog enige transparantie en is publieke druk mogelijk. Bij een Indonesisch bedrijf zal dat anders zijn, zo blijkt uit tal van voorbeelden, en de corruptie zal vast niet minder worden. De Papoea’s hopen dat ze meer kunnen profiteren van de rijkdom in hun eigen grond. Het is de grote vraag of dat het resultaat zal zijn.

    Elco van Burg is consultant bij Lentera Papua in Indonesië en universitair hoofddocent ondernemerschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 juli 2017 09:38
    Lower Zone Overview

    The Lower Zone is divided in ownership; currently, Nevsun owns 60.4% with Freeport-McMoRan Exploration Corporation (Freeport) holding the remaining 39.6%. Upon completion of a feasibility study, Nevsun will indirectly own 46% of the Lower Zone and Freeport will indirectly own 54%.
    Cukaru Peki Drill Hole Locations and Sections

    Cukaru Peki Drill Hole
    Locations

    The Cukaru Peki Lower Zone porphyry-type mineralization is characterized by chalcopyrite-pyrite and occasional bornite and molybdenite occurring as disseminations and within quartz and quartz-magnetite stockwork veinlets. Anhydrite veins are common. Within the Lower Zone, porphyry-type potassic alteration is preserved locally but generally overprinted by sericite-clay, argillic and locally advanced argillic alteration. The latter overprinting also locally brings covellite-pyrite mineralization. The host rocks are predominantly volcanic andesite and andesite breccias.

    The Lower Zone appears to be limited to the southwest and southeast by drilling and geological considerations, but could be reasonably expected to extend to the north, and possibly to the south beneath the Upper Zone where there are no holes extending to the depths at which the Lower Zone might be expected. The top of the Lower Zone mineralization occurs at depths below surface ranging from approximately 1400 metres in the west to 750 metres in the east. The vertical full extent of the Lower Zone is not known since several drill holes terminate in mineralization, but intervals up to 900 metres have been reported. The geometry of the Lower Zone remains to be defined by the ongoing drilling.

    The underlying Lower Zone of porphyry type mineralization has not yet been modelled due to the lack of drill data and geometrical understanding, and is not included in the resource estimate.

    More on the exploration potential within the Lower Zone project can be found here.

    www.nevsun.com/projects/timok-project...
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 juli 2018 09:49
    Indonesië verwacht spoedig akkoord over Grasberg-kopermijn

    Nog deze week kan er een akkoord worden gesloten over de overname van de grote koper- en goudmijn op de Grasberg in de Indonesische provincie Papoea door de Indonesische overheid. Dat heeft Rini Soemarno, de Indonesische minister voor staatsbedrijven, gezegd.
    Bussen waarmee mijnwerkers naar Grasberg worden gebracht.
    Bussen waarmee mijnwerkers naar Grasberg worden gebracht.Foto: Reuters

    De Grasbergkopermijn, de op een na grootste in de wereld, is nog in handen van het Amerikaanse mijnbouwconcern Freeport-McMoRan. Dat bedrijf is sinds het aantreden van Soeharto als president van Indonesië in 1967 actief op Nieuw-Guinea.

    Jokowi

    De huidige president Joko Widodo besloot echter dat buitenlandse mijnbouwbedrijven hun belangen in Indonesië voor 2019 moeten verkopen aan lokale partijen. Over de verkoop van de Grasbergmijn is meer dan een jaar onderhandeld.

    Het Indonesische staatsbedrijf Indonesia Asahan Aluminium had al jaren een kleine 10% in Freeport Indonesia, de uitbater van de mijn, en zal dit nu uitbreiden naar 51%. De prijs waarover wordt onderhandeld, en waarbij ook het Britse mijnbouwbedrijf Rio Tinto is betrokken, bedraagt bijna $4 mrd, aldus persbureau Bloomberg maandag.

    Freeport kreeg in 1967 van Soeharto een licentie om de kopermijn op de Ertsberg op Nieuw-Guinea te exploiteren, een groeve die de Nederlandse geoloog Jean Jacques Dozy in 1936 vond. Deze mijn raakte in de jaren tachtig uitgeput, waarna de Amerikanen in 1988 op enkele kilometers afstand op de Grasberg een veel groter mineralendepot ontdekten.

    Omstreden

    De aanwezigheid van Freeport op het Indonesische deel van Nieuw-Guinea is altijd omstreden geweest. De lokale Papoea's voelden zich van hun grond en bodemschatten beroofd. Hun onvrede voedde de tegen Jakarta gerichte guerrillabeweging van de Papoea's, de Organisasi Papua Merdeka.

    Ook waren er veel protesten van milieubewegingen. De Indonesische rekenkamer Badan Pemeriksa Keuangan becijferde twee maanden geleden de totale ecologische schade die Freeport heeft berokkend, op 185.000 mrd roepies, ruim €11 mrd, aldus The Jakarta Post.
  6. DeBrakkeGrond 8 mei 2024 09:54
    Freeport-McMoRan

    Het grondstoffenbedrijf bereidt zich voor om vanaf juni maar
    liefst 900.000 ton koperconcentraat te verschepen vanuit zijn Grasberg-mijn na positieve
    gesprekken met Indonesië om zijn exportvergunning te verlengen. Freeport praat met klanten
    over de verkoop van Grasberg-productie in de tweede helft van dit jaar, wat het vertrouwen van
    het bedrijf weerspiegelt dat de regering de export zal voortzetten. <
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.