Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel bpost BRU:BPOST.BL, BE0974268972

Laatste koers (eur) Verschil Volume
1,970   -0,040   (-1,99%) Dagrange 1,970 - 2,010 37.629   Gem. (3M) 233,4K

Forum bpost geopend

11.669 Posts
Pagina: «« 1 ... 537 538 539 540 541 ... 584 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. vfleuven 23 april 2024 16:09
    quote:

    vfleuven schreef op 23 april 2024 11:46:

    'Goed nieuws dat Bpost krantendistributie behoudt'

    'Hoewel we nog altijd wachten op de definitieve uitkomst van de onderhandelingen, zou het duidelijk goed nieuws zijn voor Bpost als de groep het gros van de pers- en tijdschriftendistributie in België zou behouden', zegt analist Michiel Declercq van KBC Securities.
    De Tijd berichtte gisteren dat het postbedrijf de verdeling van de kranten in ons land waarschijnlijk grotendeels zal behouden, ook na de afschaffing van de persconcessie door de overheid.
    'Als Bpost in staat zou zijn een deel van die volumes door te schuiven naar het dochterbedrijf AMP, terwijl het 4.000 werknemers binnen de groep herverdeelt, denken we bovendien dat de herstructureringskosten eerder beperkt zullen blijven.'

    In afwachting van meer nieuws de komende dagen blijft Declercq bij zijn koopadvies en koersdoel van 6,9 euro.
    Als bpost in staat zou zijn om een deel van die volumes door te schuiven naar het dochterbedrijf AMP, terwijl het de 4.000 werknemers binnen de groep herverdeelt, denken we bovendien dat de herstructureringskosten eerder beperkt zullen blijven.
    MICHIEL DECLERCQ
    ANALIST KBC SECURITIES
    "In afwachting van meer nieuws de komende dagen blijft Declercq bij zijn koopadvies en koersdoel van 6,9 euro."
  2. vfleuven 23 april 2024 20:38
    Bpost-personeel staat voor dilemma: kranten loslaten of jobs verliezen
    Vandaag om 20:14

    Terwijl de poststaking in Wallonië haar derde dag ingaat, zitten de directie en de vakbonden bij Bpost woensdagochtend opnieuw samen. De bonden staan voor een dilemma. Weigeren ze de verschuiving van de krantenjobs naar het dochterbedrijf AMP, dan dreigen naakte ontslagen.

    ‘Geen witte rook.’ Tot zover de commentaar bij Bpost over het overleg tussen de directie en de vakbonden dinsdagnamiddag. Zowel groeps-CEO Chris Peeters als CEO voor België Jos Donvil schoof aan, samen met de Nederlands- en Franstalige vakbonden. 'Na twee uur besprekingen zijn de resultaten nog ruim onvoldoende om te denken aan een hervatting van het werk', zei Stéphane Daussaint van de christelijke vakbond CSC na afloop.

    Woensdagvoormiddag komen de directie en de vakbonden opnieuw samen. Op de tafel liggen nog steeds de toekomst van de krantendistributie en de bijbehorende jobs bij het postbedrijf. Die staan op het spel sinds de regering vorige maand besliste geen concessie voor de persbedeling meer toe te kennen. De uitgevers moeten nu zelf onderhandelen met de distributeurs. Dat lijkt gunstig uit te pakken voor Bpost. Het postbedrijf en de uitgevers staan dicht bij een akkoord.

    Alleen, daarbij hoort één belangrijke voorwaarde: de krantendistributie moet geleidelijk verschuiven van Bpost naar AMP, het dochterbedrijf dat al de tankstations en krantenwinkels bevoorraadt.

    De essentie
    - Uit het overleg tussen de Bpost-directie en de vakbonden kwam dinsdag 'geen witte rook'.
    - De mogelijke overheveling van de krantenbedeling naar Bpost-dochter AMP zet de bonden voor een dilemma: de kranten loslaten of naakte ontslagen incasseren.
    - De Franstalige vakbonden zetten hun stakingsacties voort, hun Nederlandstalige collega's stellen hun hoop op het overleg, dat woensdag voortgaat.

    Zowel de uitgevers als Bpost zijn voorstander van die overheveling, blijkt uit een intern Bpost-document dat De Tijd kon inkijken. Bij de onderaannemers van AMP zijn de loonkosten lager, wat de distributieprijzen kan drukken. De overheveling naar AMP maakt het mogelijk 'een duurzame toekomst te verzekeren' voor het Bpost-personeel, stelt het beursgenoteerd postbedrijf. ‘Zo kunnen we het beëindigen van contracten van onbepaalde duur vermijden.’

    Omscholing tot vrachtwagenchauffeur

    Bpost rekent naast een transitieplan voor de postkantoren - door het wegvallen van de krantenbedeling - op natuurlijke afvloeiingen en het beëindigen van contracten van bepaalde duur om de gevolgen op te vangen. 'Net door het faseren van een eventuele transitie zijn geen naakte ontslagen nodig. Het werkschema van de medewerkers zal wel veranderen. (...) Op lange termijn en op nationale schaal blijft Bpost een werkgever die medewerkers aanwerft.' Er komt geen sociaal plan voor een vervroegd vrijwillig pensioen.

    De overheveling naar AMP maakt het mogelijk 'een duurzame toekomst te verzekeren' voor het personeel.

    Voorts zegt het postbedrijf in het document geen plannen te hebben om andere activiteiten over te hevelen naar AMP. Ook over de tijdschriften is een akkoord in de maak tussen Bpost en de uitgevers, maar de verdeling daarvan lijkt wel bij de postgroep zelf te blijven. Het bedrijf wil ook dat de onderaannemers van AMP met vast personeel werken en dus geen zelfstandigen of onderaannemers inschakelen.

    Bij Bpost zijn nu ongeveer 4.000 mensen aan de slag voor de verdeling van kranten en tijdschriften. De postbodes die hun distributiejob zien verdwijnen, kunnen - afhankelijk van de noden van het kantoor na de reorganisatie - 'zeer waarschijnlijk' andere types rondes toegewezen krijgen. Daarnaast is de omschakeling naar andere activiteiten mogelijk, zoals vrachtwagenchauffeur worden in de divisie logistiek. Die optie via het interne traject bestaat nu al.

    'Postbedeling zwaar verstoord'

    De eis om met AMP te werken stelt de vakbonden voor een moeilijke keuze: jobs verliezen of de krantenbedeling loslaten. In dat laatste geval moeten ze de directie op haar woord geloven dat dan naakte ontslagen worden vermeden. Zeker voor de Franstalige vakbonden valt dat lastig. Zij vrezen hoe dan ook voor jobverlies. ‘Wat gaan die werknemers doen in die twee à drie uur die ze nu aan de kranten besteden?’ Bovendien is er een persoonlijke impact, zeggen ze. ‘Het gaat om een ander soort jobs, met andere uren en andere voorwaarden.’

    Op verder overleg wilden de bonden niet meer wachten. Maandag gingen ze over tot een staking. Toen werd in Wallonië amper post bedeeld. Dinsdag ging de staking voort. Aan de grote sorteercentra X in Brussel, Charleroi en Luik waren er blokkades en bij de transportafdeling werd gestaakt. Niettemin was volgens Bpost 70 procent van de postrondes in Wallonië verzekerd, terwijl de Franstalige bonden spraken van een ‘zwaar verstoorde postbedeling’. Woensdag leggen de Waalse sorteercentra het werk neer, maken de bonden zich sterk.

    De Nederlandstalige vakbonden stellen zich voorlopig bedachtzamer op. ‘We leggen onze hoop vooral bij het sociaal overleg’, zegt Geert Cools, algemeen secretaris bij het socialistische ACOD Post. ‘We hebben dinsdag een eerste aanzet voorgelegd over hoe een mogelijke transitie tussen Bpost en AMP voor ons moet verlopen. Maar dat is allemaal heel prematuur. Ik ga daar geen verdere uitspraken over doen zolang tussen de uitgevers en Bpost niets is getekend, ook al gaat het naar ik verneem nog slechts om punten en komma’s.’"
  3. forum rang 7 JdeFL 24 april 2024 13:29
    quote:

    vfleuven schreef op 23 april 2024 20:40:

    "De bonden staan voor een dilemma. Weigeren ze de verschuiving van de krantenjobs naar het dochterbedrijf AMP, dan dreigen naakte ontslagen."

    dus in beide gevallen 'wint' bpost?
    Veel fantasie... Dus een 30 tot 60% hogere prijs, maar een subsidie van 50 cent (?) per krant die wegvalt. Dan waren er ook nog die 'vermeende' afspraken met de uitgevers om de cijfers van de aantallen op te drijven. En last but not least, het aantal krantenabbo's gaat dalen (prijselasticiteit).
    Denk niet dat bpoost in het 'winnende' kamp zit, voorlopig wel geen debacle, maar vermoed dat met de jaren de verdeling van kranten dezelfde weg opgaat als brievenpost. Elk jaar zo'n 10tal procent minder volume. Kan je het jaarlijks nog duurder maken, valt er weer wat meer volume weg. Helemaal zoals bij de brieven.
  4. Vavli 24 april 2024 16:43
    Dat ook in de kranten- en tijdschriften sector de digitale vorm het gaat overnemen, is een feit. Daar heeft Bpost, noch enig ander postbedrijf, greep op. Maar in het nieuwe scenario wint Bpost tijd om de verdere overschakeling naar de pakjes sector te maken. Als de heroriëntering van radial en de integratie van de overname in het najaar goed loopt, neemt Bpost een sterke internationale positie in dat een stevig dividend biedt.
    Ik denk dat de koers serieus ondergewaardeerd is en dat de analisten dat spoedig ook gaan inzien.
  5. vfleuven 24 april 2024 17:11
    quote:

    JdeFL schreef op 24 april 2024 13:29:

    [...]

    Veel fantasie... Dus een 30 tot 60% hogere prijs, maar een subsidie van 50 cent (?) per krant die wegvalt. Dan waren er ook nog die 'vermeende' afspraken met de uitgevers om de cijfers van de aantallen op te drijven. En last but not least, het aantal krantenabbo's gaat dalen (prijselasticiteit).
    Denk niet dat bpoost in het 'winnende' kamp zit, voorlopig wel geen debacle, maar vermoed dat met de jaren de verdeling van kranten dezelfde weg opgaat als brievenpost. Elk jaar zo'n 10tal procent minder volume. Kan je het jaarlijks nog duurder maken, valt er weer wat meer volume weg. Helemaal zoals bij de brieven.
    Ik had het specifiek over de nieuwe regeling: dus Bpost gaat de krantenverdeling door dochterbedrijf laten doen, waar dat ze met onderaannemers gaan werken en ze dus veel minder kosten hebben. Als de Franstalige vakbonden daar niet meer akkoord gaan, kunnen er daardoor werknemers ontslagen worden, in beide scenario's in dit geval zou dit goed zijn voor Bpost naar mijn mening.. ik bedoel gewoon dat het de koers/media mbt de krantencontract een veel erger scenario heeft ingeschat vind ik.. boete(s) moeten we nog afwachten, maar ik denk dat ze gaan meevallen..niemand heeft baat bij om Bpost een hoge boete te geven
  6. MaxiJ 24 april 2024 17:21
    Postbodes zouden beter zelf aandelen van Bpost inkopen om te profiteren van de hogere koers weldra en hun loon wat op te krikken nadien.
    Maar met het Waals SP bastion is zoiets not done natuurlijk.

    Koers van Bpost ging vlotjes de diepte in door de constante stroom slecht nieuws van oa Freilich en het boekje van Wouter Verschelden, welke als fictie en sensatie journalistiek kan worden beschouwd achteraf gezien.

    Maar als er dan nadien blijkt niet veel van aan te zijn, volgt de koers nauwelijks omdat er rond Bpost een negatief imago is gecreëerd door figuren welke Bpost willen privatiseren.

    Eigenlijk was heel die hetze pure beursmanipulatie om Bpost in diskrediet te brengen.
    Er zal wel iemand veel geld mee verdient hebben ondertussen?
  7. MaxiJ 24 april 2024 17:25
    quote:

    vfleuven schreef op 24 april 2024 17:11:

    [...]

    Ik had het specifiek over de nieuwe regeling: dus Bpost gaat de krantenverdeling door dochterbedrijf laten doen, waar dat ze met onderaannemers gaan werken en ze dus veel minder kosten hebben. Als de Franstalige vakbonden daar niet meer akkoord gaan, kunnen er daardoor werknemers ontslagen worden, in beide scenario's in dit geval zou dit goed zijn voor Bpost naar mijn mening.. ik bedoel gewoon dat het de koers/media mbt de krantencontract een veel erger scenario heeft ingeschat vind ik.. boete(s) moeten we nog afwachten, maar ik denk dat ze gaan meevallen..niemand heeft baat bij om Bpost een hoge boete te geven
    Zo'n boete is een federale vestzak-broekzak operatie.
    Kamerlid Freilich zijn klacht, heeft daar nog iemand van gehoord?

    Die stond maanden geleden voor een politiebureel om klacht in te leggen, live op VTM, meer belachelijk moest het niet worden, de dag erna daalde de koers van Bpost wel met 10%.

    Deze demagoog heeft veel kleine aandeelhouders veel geld gekost.
    En velen hebben zelfs met verlies hun aandelen Bpost gedumpt, waarom eigenlijk?

    Nu blijkt dat er voor Bpost niets veranderd na 30juni2024.
  8. vfleuven 24 april 2024 19:34
    "Mogelijke oplossing voor sociaal conflict bij Bpost
    Vandaag om 18:40

    Er is een mogelijk een oplossing in de maak voor het sociaal conflict bij Bpost in Franstalig België. Die oplossing zet wel de uitgevers voor het blok.

    De uitgebreide vakbondsacties van de Franstalige bonden CSC (christelijk) en CGSP (socialistisch) bij het beursgenoteerde postbedrijf Bpost waren woensdag aan hun derde dag toe. Ze beginnen Bpost pijn te doen, met het verlies van klanten tot gevolg. Het personeel is bezorgd over de toekomst van de Belgische activiteiten.

    De essentie
    - Er lijkt zich een compromis af te tekenen voor het sociaal conflict bij Bpost in Franstalig België.
    - Dat houdt in dat Bpost de verdeling van kranten er niet doorschuift naar AMP. In ruil willen de bonden praten over efficiëntiewinsten.
    - Als dat compromis het haalt, is het vooral de vraag of een duurdere krantenverdeling aanvaardbaar is voor de Franstalige uitgevers.

    Met name de impact van het wegvallen van het krantenverdeelcontract met de overheid veroorzaakt onrust. De uitgevers willen wel grotendeels in zee blijven gaan met Bpost, maar op voorwaarde dat de verdeling geleidelijk migreert naar de goedkopere Bpost-dochter AMP. CSC en CGSP spraken echter herhaaldelijk hun veto uit tegen het AMP-scenario, ook woensdag nog. 'Als het AMP wordt, stoppen we met de verdeling van kranten', zegt een vakbondsbron.

    Compromis

    Directie en bonden zaten woensdag voor de tweede dag op rij samen. Tijdens de vergadering was volgens meerdere bronnen een compromis in de maak. Dat komt erop neer dat Bpost het AMP-scenario verlaat voor Franstalig België en dat CSC en CGSP instemmen met gesprekken over het doorvoeren van efficiëntiewinsten.

    Dat mogelijke compromis wordt nu in teksten gegoten die donderdag tijdens een nieuwe vergadering met alle vakbonden worden voorgelegd. Intussen raadplegen CSC en CGSP hun achterban om te zien of de militanten op het terrein bereid zijn de strijdbijl te begraven. 'Dit is een grote vooruitgang', viel te horen bij de Franstalige bonden.

    Uitgevers

    Het is alleen de vraag of de Franstalige uitgevers - voor Vlaanderen lijkt het AMP-scenario voorlopig overeind te blijven - kunnen leven met de nieuwe evolutie. Die dreigt hen op te zadelen met hogere onkosten, terwijl een alternatief uitwerken moeilijk haalbaar is, zeker op korte termijn. Het huidige verdeelcontract met de federale overheid loopt eind juni af. De vraag is hoe het verder moet als ze toch neen zeggen.

    In dat geval is een sociaal plan bij Bpost niet uitgesloten. Dan dreigt de bal weer in het kamp van het bedrijf te belanden. 'We willen een sociaal plan vermijden. Als er toch over een plan zou worden gepraat, dan is dat voor heel het land. We willen geen bedrijf met twee snelheden', zegt Geert Cools, algemeen secretaris van ACOD Post.

    'Niet afgeklopt'

    Over het overleg van woensdag wou Cools alleen kwijt dat 'nog een aantal zaken moeten worden afgeklopt. Zolang dat niet is gebeurd, is er geen akkoord.' Zijn collega Annick Boon van ACV Transcom verkiest te wachten op de teksten alvorens meer commentaar te geven.

    Bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo zei woensdag eerst dat tijdens het overleg geen beslissingen gevallen zijn en dat donderdag een nieuwe vergadering volgt. Later op de dag kwam het bedrijf met een verklaring. Daarin bevestigt Bpost dat het als oplossing voor de krantenverdeling 'een gefaseerde overdracht van de krantenvolumes naar zijn dochteronderneming AMP, na 1 juli' voorstelde.

    'Deze piste werd ontwikkeld om een afvloeiingsplan bij Bpost te vermijden door een geleidelijke overdracht van volumes naar een organisatiemodel met lagere kosten. Deze oplossing staat toe een sociale schok te vermijden en beantwoordt tevens aan de behoeften van de krantenuitgevers. Bpost stelt vast dat de Franstalige vakbonden deze oplossing resoluut verwerpen. Donderdag (morgen) vindt een nieuwe vergadering met de sociale partners plaats', besluit het bedrijf."
  9. vfleuven 25 april 2024 18:20
    "Akkoord bij Bpost, staking in Wallonië en Brussel loopt ten einde

    Vandaag om 17:52
    De directie en de vakbonden bij Bpost hebben een akkoord bereikt dat een einde maakt aan de staking in Wallonië en Brussel. De blokkades van de sorteercentra X in Brussel, Charleroi en Luik worden afgebroken.

    Aan de staking bij Bpost in Wallonië en Brussel komt na drie dagen een einde. De directie van het postbedrijf heeft daarover een akkoord bereikt met de Franstalige vakbonden. Dat zeggen meerdere bronnen aan De Tijd.

    'Het AMP-scenario is in Wallonië van tafel', zegt Bpost-woordvoerder Veerle Van Mierlo. Als Bpost bij de uitgevers het krantencontract binnenhaalt, zal de Waalse krantenbedeling niet via het dochterbedrijf AMP verlopen. 'Ze zal ofwel door het personeel van Bpost worden uitgevoerd, ofwel zonder Bpost', zegt Stéphane Daussaint, nationaal afgevaardigde van de christelijke vakbond CSC.

    De vakbonden CSC en CGSP brachten donderdagnamiddag hun militanten op het terrein op de hoogte van het akkoord. Die zijn bereid de strijdbijl te begraven. De stakingsposten aan de grote sorteercentra X in Brussel, Charleroi en Luik worden afgebroken. In Brussel gebeurde dat deze namiddag al, in Charleroi gebeurt dat vanavond.

    Uitgevers

    Het wegvallen van het AMP-scenario in Wallonië voor de verdeling van de kranten betekent dat Bpost nu een andere oplossing moet vinden voor de Franstalige uitgevers. Die gaven net als de Vlaamse de voorkeur aan het goedkopere AMP-traject. Het is nog niet duidelijk welke vorm zo’n oplossing kan aannemen.

    ‘Het is een kwestie van prijs’, viel donderdag te horen bij de Franstalige uitgevers. Die willen niet dat de prijzen van Bpost de maxima in de nieuwe regeling van de regering voor steun aan de pers overschrijden, ook al kan Bpost daar in principe van afwijken. Tegelijk erkennen de mediabedrijven dat er op korte termijn geen alternatief is voor Bpost voor de krantenverdeling. De Franstalige uitgevers en Bpost zien elkaar begin volgende week.

    Voor de Vlaamse krantendistributie ligt het AMP-scenario nog op tafel, zegt Luc Tegethoff van VSOA Post. 'Mijn Nederlandstalige collega's en ik hebben een andere visie dan onze Waalse collega's. We gaan de komende dagen en weken samenzitten met het bedrijf om te kijken wat mogelijk is voor de krantenbedeling in Vlaanderen.'

    Weer post

    De vakbondsman is blij dat de staking ten einde loopt. 'Ze was nefast voor zowel de klanten als het bedrijf.' De bedeling van brieven, pakjes en kranten in Wallonië is sinds maandag zwaar verstoord. Ook in Limburg en Vlaams-Brabant waren er problemen, omdat beide provincies deels vanuit Luik en Brussel bevoorraad worden. Behalve in de grote sorteercentra werd ook in de regionale distributiemagazijnen en in sommige postkantoren het werk neergelegd."
  10. Eljee66 26 april 2024 07:47
    Bpost heeft akkoord met Vlaamse krantenuitgevers over de krantendistributie

    www.hln.be/binnenland/bpost-heeft-akk...

    Postbedrijf bpost heeft een akkoord gesloten met de Vlaamse uitgevers over de verdeling van de kranten na 30 juni. Dat is goed nieuws voor het personeel van bpost, want volgens CEO Chris Peeters zullen daardoor geen ontslagen vallen bij Vlaamse werknemers met een vast contract. Maar ook de krantenlezer kan opgelucht adem halen, want die zal zijn of haar krant ook na 30 juni netjes en op tijd in de bus blijven krijgen.
11.669 Posts
Pagina: «« 1 ... 537 538 539 540 541 ... 584 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.