Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel bpost BRU:BPOST.BL, BE0974268972

Laatste koers (eur) Verschil Volume
1,958   -0,052   (-2,59%) Dagrange 1,952 - 2,010 45.982   Gem. (3M) 233,4K

Forum bpost geopend

11.669 Posts
Pagina: «« 1 ... 536 537 538 539 540 ... 584 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Vavli 17 april 2024 17:56
    quote:

    MaxiJ schreef op 17 april 2024 11:14:

    [...]

    1) De lijken vallen wel uit de kast, wanneer de deal voldaan is, just wait.
    2)De overheid moeit zich niet? Waar haal jij dat vandaan, Bpost is politiek geïnfiltreerd tot op het bot.
    3)Winst hoeft niet echt, als de overheid met regelmaat de put aanvult, Postbodes hebben een soortement ambtenaren statuut, hun lonen en pensioenen worden eigelijk betaald door belastingen uit de privé.
    4)Bpost is voor 51% in handen vd federale overheid, momenteel nog.

    Bedenkingen:
    5) Federale overheid wil binnen afzienbare tijd van Bpost vanaf. daarom is Chris Peeters aangesteld, het bedrijf expansie geven zodat het volledig privé kan gaan.
    6)De teloorgang van het dividend van Bpost, spreekt boekdelen voor de toekomst en bied weinig vertrouwen.
    7)Mede door punt 6 verliest de federale overheid veel geld aan Bpost.

    Grtz,
    Beste, je laat je niet leiden door concrete feiten:
    Een: op de vraag welk bewijs je hebt dat de cijfers zijn opgesmukt: geen bewijs, volgens jou zullen de lijken nog wel uit de kast vallen maar je levert geen enkel bewijs. Het gaat dus enkel om jouw vermoeden.
    Twee: de overheid bemoeit zich inderdaad niet. Concreet bewijs: toen Bpost een tijd geleden een bedrijf actief in de goksector overnam, was Petra De Sutter tegenstander maar ze kon niets doen omdat het een autonoom bedrijf is.
    Drie: de lonen van het personeel worden niet betaald met belastingsgeld maar, zoals bij elk privébedrijf, met de inkomsten. Het is omgekeerd: via de dividenden gaat er een deel van de winst naar de overheid. bpost subsidieert de overheid, niet omgekeerd.
    Vijf: welke concrete aanwijzing heb je dat de overheid van Bpost af wil?
    Zes: het dividend is, zeker met deze koers nog hoog. Boost heeft zoals elk postbedrijf wereldwijd te kampen met dalende inkomsten uit het briefverkeer dat vervangen wordt door mails. Dat probleem heeft niks te maken met de kwestie of Bpost een overheids of privébedrijf is.
    Zeven: de overheid verliest geen geld maar verdient nog steeds geld aan Bpost via de dividenden.
  2. Vavli 20 april 2024 15:32
    quote:

    Bauteke schreef op 18 april 2024 08:18:

    Kretensky (groot aandeelhouder van PostNL) heeft bod gedaan op Royal Mail maar werd afgewezen.
    Gelukkig is Bpost niet in handen van krapuul zoals die Kretensky. Het is noch in het belang van de aandeelhouders, noch in het belang van het personeel dat de aandelen in handen komen van een haai zoals Kretensky. De overtuiging dat de privé het altijd beter doet dan de overheid is pure ideologie. De overheid onderneemt vaak in sectoren die de privé niet winstgevend genoeg vindt, dat creeert de perceptie dat overheidsbedrijven minder rendabel zijn. Maar de ALSK deed het vele decennia goed, werd geprivatiseerd en in de financiële crisis moest overheid de bank redden met miljarden. De Britse spoorwegen zijn geprivatiseerd en onbetaalbaar geworden. PostNL doet het veel slechter dan Bpost en het personeel wordt er schandalig uitgebuit met slechte kwaliteit als gevolg.
    Ik hoop dat de overheid haar meerderheid behoudt, dat houdt speculanten en roofdieren belust op winst op korte termijn weg.
  3. vfleuven 22 april 2024 00:05
    Bpost-CEO zet ambitieuze koers uit, maar moet eerst oude demonen bezweren
    vrijdag 19 april 2024 om 23:18

    Het liefste wil Chris Peeters, sinds september de CEO van Bpost, het onzalige verleden rond het beruchte ‘krantencontract’ achter zich laten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zo bewijst de stakingsdreiging voor de komende dagen.

    De paradox: Hoewel Bpost-CEO Chris Peeters het in recente interne meetings voortdurend over “customer centricity” heeft, dreigen stakingsacties de dienstverlening aan de klanten in Brussel en Wallonië in de komende week flink te verstoren.

    De Franstalige vakbonden CGSP en CSC hebben bij Bpost een stakingsaanzegging ingediend die ingaat vanaf maandag 22 april. Dat er ook effectief stakingen gaan uitbreken, lijkt onvermijdelijk. De vraag is hoe massaal de acties zullen zijn.

    De actiebereidheid aan Franstalige kant is zo groot, dat er eerder deze week al enkele spontane stakingen uitbraken.

    De Vlaamse vakbonden doen niet mee en wachten het overleg met de directie van komende woensdag af.

    Einde krantencontract

    De context: De interne zenuwachtigheid heeft alles te maken met het nakende einde van de persconcessie, de jarenlange subsidiestroom richting Bpost voor de thuisbezorging van kranten en tijdschriften.

    Dat ‘krantencontract’ loopt eind juni af en wordt vervangen door een ander systeem, subsidies aan de uitgevers. De vakbonden vrezen dat Bpost daardoor een deel van de markt gaat verliezen en het personeel de overblijvende persdistributie aan slechtere sociale voorwaarden zal moeten uitvoeren.

    Letterlijk: “Als er een akkoord gevonden wordt met de uitgevers, is de enige optie die wordt verdedigd is een overdracht op termijn van de krantenverdeling van Bpost naar dochteronderneming AMP, met gevolgen voor alle werknemers van het bedrijf. Dat is onaanvaardbaar!”, zo staat op de website van de vakbond CSC te lezen.

    Opmerkelijk: Bpost sloot deze week een deal met de concurrerende krantenverdeler PPP, die het juridisch verzet tegen het allerlaatste half jaar van krantensubsidies voor Bpost laat vallen.
    Dat kan erop wijzen dat er een stilzwijgend onderling akkoord is om elkaar marktaandeel te gunnen.

    Wat in elk geval vaststaat, is dat Bpost nu verzekerd is van de laatste 75 miljoen euro aan subsidies – voor de diensten van het eerste semester. De belastingbetaler betaalt die rekening.

    Gezocht: nieuwe groeimotor

    Uitgezoomd: De herschikking van de krantenbedeling is maar een van de werven van CEO Peeters.

    De werkgelegenheid bij Bpost komt onder druk te staan door twee uitdagingen, zo maakte hij eerder dit jaar duidelijk tijdens een presentatie in de Kamer. Op korte termijn is het uitkijken hoe Bpost het verlies van zijn monopolie op de krantenbedeling zal verwerken. Maar daarnaast is er de snelle erosie van de klassieke brievenpost.

    Peeters heeft pakjesbedeling en andere logistieke diensten op de zakelijke markt aangekruist als een belangrijke groeimotor. In dat kader past de recente overname van de Franse logistieke speler Staci voor 1,3 miljard euro, wat volgens sommige analisten nogal aan de dure kant is.

    Gerichte internationalisering was ook de strategie bij Peeters’ vroegere werkgever, netbeheerder Elia, en is ook een droom van dat andere beursgenoteerde overheidsbedrijf, Proximus.

    Maar: De vakbonden waren er als de kippen bij om van die internationale overname een bijkomende hefboom voor hun eigen, nationale, zaak te maken. “Als er geld is voor zo’n dure overname, dan kan er in de komende maanden geen sprake zijn van herstructurering die het Belgische personeel treft”, klinkt de argumentatie.

    Onder Peeters organiseert Bpost tal van brainstormsessies en events voor de topmanagers. Dat valt niet goed bij sommige vakbonden. Thierry Tasset (CGSP Poste) spreekt van een “champagnemanagement”.

    Privatiseren of nationaliseren?

    Tegengestelde krachten: Peeters’ taak wordt verder bemoeilijkt de vele visies die bestaan over de toekomst van dat aandeelhouderschap. De federale overheid heeft 51 procent van Bpost in handen, de rest van de aandelen worden via de beurs verhandeld.

    Kritische stemmen over Bpost, zoals kamerlid Michael Freilich (N-VA) of fiscaal advocate Typhanie Afschrift, vinden dat er geen reden meer is voor de federale overheid om meerderheidsaandeelhouder te blijven en pleiten voor een volledige privatisering.

    “We stellen vast dat Bpost door de Franse overname steeds verder vervelt van een klassiek postbedrijf tot een logistieke speler op de markt van de pakjesafhandeling en -bezorging. In die markt zijn de meeste spelers géén overheidsbedrijf”, analyseert Freilich. “Een bedrijf dat haar activiteiten steeds meer en meer ontplooit op een private concurrentiële markt kan moeilijk een overheidsbedrijf blijven.”

    Daartegenover staat een extreemlinkse stroming, die een aanzienlijke aanhang heeft bij het gewone personeel, die voor het radicaal tegenovergestelde pleit: een volledige hernationalisering, waardoor Bpost een 100 procent staatsbedrijf zou worden. Dat kamp vindt de internationale avonturen van Bpost, zoals Radial in Noord-Amerika en Staci in Frankrijk, maar niets.

    Conclusie: De Bpost-CEO zal het niet onder de markt hebben om zonder ongelukken in dat politieke en sociale mijnenveld te laveren. Daar komt de druk van de beleggers, die op vijf jaar tijd zowat 66 procent van Bposts beurswaarde zagen verdampen, nog bij. De harde realiteit is dat de beurskoers momenteel op 3,55 euro staat, tegenover 4,48 euro bij Peeters’ aanstelling. Dat komt neer op een daling met ruim 20 procent.
  4. vfleuven 22 april 2024 16:28
    Bpost favoriet om grootste deel krantenbedeling te behouden

    Het ziet ernaar uit dat Bpost de verdeling van de kranten in ons land grotendeels zal behouden. Ook voor de tijdschriften lijkt een akkoord in de maak.

    Bpost werd maandag getroffen door een vakbondsactie. Daardoor was er zo goed als geen verdeling van kranten, brieven en pakjes in Wallonië. Het personeel, ook aan Vlaamse kant, is ongerust over de toekomst van de Belgische activiteiten van de beursgenoteerde postgroep. De onrust heeft onder meer te maken met de gevolgen van het wegvallen, vanaf 1 juli, van het contract met de federale overheid voor de verdeling van kranten en tijdschriften.

    De regering besloot vorige maand geen concessie meer toe te kennen. In de plaats komt een uitdovend steunsysteem. Dat verplichtte de mediabedrijven te onderhandelen met aanbieders zoals Bpost en PPP. Meerdere bronnen zeggen dat de uitgevers dicht bij een akkoord met Bpost staan. Zonder kink in de kabel zal de postgroep het grootste deel van de krantendistributie behouden en ook nog een rol spelen voor magazines.

    PPP

    Zoals de kaarten nu liggen - er wordt de komende dagen nog onderhandeld - verschuift een klein, extra deel van de krantenverdeling in Vlaanderen naar PPP, de winnaar van de afgevoerde concessie. Daardoor zal PPP zowat 30 procent van de Vlaamse markt bezetten en Bpost de resterende 70 procent. In Franstalig België blijft PPP actief in een deel van Brussel. De rest is voor Bpost, maar met de mogelijkheid dat de uitgevers er na 2026 voor 10 procent van de markt een alternatief zoeken.

    Een belangrijke kanttekening is dat bij Bpost de jobs voor de krantenverdeling geleidelijk zullen verschuiven naar distributiedochter AMP, zonder dat de werknemers die de taak nu voor hun rekening nemen mee overgaan. Dat is vooral de Franstalige bonden een doorn in het oog, omdat AMP minder gunstige loon- en arbeidsvoorwaarden hanteert. AMP verdeelt nu al kranten bij onder meer dagbladhandels en tankstations.

    ‘Geen ontslagen’

    Een bron zegt echter dat dat niet zal leiden tot ontslagen bij Bpost. Het bedrijf, dat gecontroleerd wordt door de Belgische staat, maakt zich sterk het getroffen personeel nieuwe taken te kunnen geven. Ook het beperken van het aantal tijdelijke contracten en het niet vervangen van personeel dat vertrekt moeten soelaas brengen.

    Het AMP-scenario maakt dat de Bpost-groep de prijzen kan drukken. Maar zelfs dan valt het nieuwe systeem 30 tot 60 procent duurder uit voor de uitgevers in vergelijking met de concessie, naargelang de regio, zegt een goedgeplaatste bron. Bij de tijdschriften, waar ook nog een groot stuk van de markt weggelegd lijkt voor Bpost, is die stijging veel kleiner. Mogelijk zal ook het kleine BD een beperkte rol spelen voor de magazines. Wat dat alles betekent voor de financiën van Bpost is nog onduidelijk.

    Concurrentiewaakhond

    De uitgevers onderhandelen formeel in twee groepen, per taalrol, met Bpost. Maar ze wisselen onderling informatie uit. Dat gebeurt met de goedkeuring van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), de concurrentiewaakhond in ons land. De mediabedrijven toetsten bij de BMA af of die handelwijze door de beugel kan. Bij de toekenning van de eind juni aflopende concessie werden mogelijk inbreuken begaan. Dat dossier zit nog bij de BMA. Bij de tijdschriften is het elke uitgever voor zich.
    Aan Vlaamse kant bestaat de kans dat de onderhandelingen met Bpost nog deze week rond geraken. Aan Franstalige zijde kan het iets langer duren, mede door de sociale onrust in het zuiden van het land. Bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo wil weinig commentaar kwijt. ‘We doen wat nodig is om tot akkoorden te komen, zowel met de uitgevers als met de vakbonden. Het doel is zoveel mogelijk volume binnen te halen, op een kostenefficiënte en kwaliteitsvolle manier. Daarvoor hebben we alle mogelijke alternatieven uitgewerkt. Ook met het oog op het vermijden van een sociaal plan.’

    Vergadering

    De directie van Bpost zit binnenkort opnieuw samen met de bonden. Het is afwachten of de stand van zaken rond de krantenverdeling die dan mogelijk gegeven wordt, de sociale onrust kan temperen. De Franstalige bonden CSC (christelijk) en CGSP (socialistisch) zijn van plan deze week het transport, de sorteercentra en de postkantoren nog te viseren. Zonder tegenbericht is vrijdag opnieuw de distributie aan de beurt.
    Maandag waren er in Wallonië zo goed als geen postbodes op ronde. Ook de sorteer- en verdeelcentra lagen plat, net als een deel van de postkantoren. In Brussel was slechts zowat 20 procent van de postverdelers aan de slag. De actie had gevolgen tot in Limburg. De blokkade van het sorteercentrum van Luik maakte dat in Limburg in zo goed als de hele provincie geen brieven konden worden verdeeld. Pakjes en kranten werden wel gebust.

    De Vlaamse vakbonden en het liberale VSOA, dat actief is in het hele land, willen eerst onderhandelen alvorens eventueel in actie te komen.
  5. forum rang 7 JdeFL 22 april 2024 17:53
    quote:

    vfleuven schreef op 22 april 2024 16:48:

    We gaan terug naar de 4,5-5! Nu moeten de koersdoelen ook wel verhoogd worden
    Waar haal je dat? Groot deel binnengehaald, maar aan welke prijs? Zullen we pas ...

    08

    Nov

    2024

    07 : 00 CET

    Resultaten
    Aankondiging financiële resultaten Q3/2024...

    vanaf dan echt kunnen inschatten.
  6. vfleuven 22 april 2024 19:32
    quote:

    JdeFL schreef op 22 april 2024 17:53:

    [...]

    Waar haal je dat? Groot deel binnengehaald, maar aan welke prijs? Zullen we pas ...

    08

    Nov

    2024

    07 : 00 CET

    Resultaten
    Aankondiging financiële resultaten Q3/2024...

    vanaf dan echt kunnen inschatten.
    Het is niet dat de prijs lager is geworden, uit dat artikel kan je lezen dat het ongeveer 30-60% hoger ligt. Ik denk dat we ons de vraag moeten stellen of ze wel genoeg volume gaan hebben om er (genoeg) winst van te maken

    Ik denk ook dat er binnenkort een outlook gaat komen, de ceo zei dat ze dat niet konden doen zolang er geen duidelijkheid was mbt volumes en de onderhandelingen bezig waren.. dus ik verwacht binnenkort een outlook en ook wijzigingen/verhogingen koersdoelen
  7. Vavli 22 april 2024 19:36
    Meer duidelijkheid over de afhandeling van het kranten en tijdschriften contract, de te betalen boete, de verdere ontwikkeling en bijsturing van Radial, de overname, dat zullen allemaal thema’s zijn die de koers fiks kunnen doen stijgen. Al het slecht nieuws zit volgens mij nu al ruimschoots in de koers. Ik ben optimistisch en acht het niet onmogelijk om naar 6/7 euro te stijgen.
    Het dividend zal de volgende jaren allicht ook een stuk stijgen.
  8. The spirit of Charlie M 22 april 2024 20:49
    quote:

    vfleuven schreef op 22 april 2024 19:32:

    [...]

    Het is niet dat de prijs lager is geworden, uit dat artikel kan je lezen dat het ongeveer 30-60% hoger ligt. Ik denk dat we ons de vraag moeten stellen of ze wel genoeg volume gaan hebben om er (genoeg) winst van te maken

    Ik denk ook dat er binnenkort een outlook gaat komen, de ceo zei dat ze dat niet konden doen zolang er geen duidelijkheid was mbt volumes en de onderhandelingen bezig waren.. dus ik verwacht binnenkort een outlook en ook wijzigingen/verhogingen koersdoelen
    Correct, op naar de 7 eur!
    Zou me verbazen mochten ze gaan voor een break-even voor wat betreft de verdeling van kranten en tijdschriften ;). Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Ik zou er ook niet zomaar vanuit gaan dat er in het verleden veel is verdiend aan die business, ook niet met subsidies! Eerder jobcreatie, nuloperatie dus.
  9. vfleuven 22 april 2024 21:51
    Dit was dus wat voor de stijging zorgde (artikel le soir over ceo mediabadrijf van o.a. le soir):

    "Persdistributie: een overeenkomst “die bijna rond is”, aldus Bernard Marchant
    Gepubliceerd op 22/04/2024 om 14:48 uur
    Na enkele weken van discussie staan ??de onderhandelingen tussen bpost en uitgevers op het punt van start te gaan, aldus Rossel-CEO Bernard Marchant.

    Terwijl er een personeelsstaking van bpost aan de gang is, gaan de onderhandelingen tussen uitgevers en distributeurs over de persdistributie vanaf 1 juli ( en het einde van het persconcessieregime) door. En volgens Bernard Marchant maken ze goede vorderingen. De CEO van de Rossel-groep (die een reeks perstitels samenbrengt, waaronder Le Soir ) maakt van de gelegenheid gebruik om ervoor te zorgen dat er geen conflict ontstaat tussen de uitgevers en het beursgenoteerde bedrijf.

    “We zijn allemaal in ongelooflijk korte tijd onderworpen aan een regeringsbesluit (om de persconcessie stop te zetten, nvdr.). We voeren gesprekken met bpost en die verlopen goed. Op de korte termijn is er geen alternatief. We zijn ons er allemaal van bewust dat uitgevers inspanningen moeten leveren en dat bpost inspanningen moet leveren. We zijn heel dicht bij het vinden van een overeenkomst voor de distributie tot eind 2026. De Vlaamse uitgeverijen zijn nog dichterbij dan wij. De middellange termijn is al voor 80-90% duidelijk. We zijn nu in gesprek met bpost voor de langere termijn”, legt Bernard Marchant uit.

    Meer informatie volgt…"

    Op de korte termijn is er geen alternatief. staat er...
    We zijn heel dicht bij het vinden van een overeenkomst voor de distributie tot eind 2026.
    Dus bpost gaat geen KT contracten sluiten..
    De middellange termijn is al voor 80-90% duidelijk. We zijn nu in gesprek met bpost voor de langere termijn
    De Vlaamse uitgeverijen zijn nog dichterbij dan wij.
  10. belegger1981 23 april 2024 09:35
    Bpost volgens geruchten op weg om Belgisch krantencontract te behouden

    Hoewel de onderhandelingen nog aan de gang zijn, gaat het gerucht in de Belgische krant "de Tijd" dat bpost 70% van de persdistributie in Vlaanderen en de volledige distributie in Wallonië zou behouden, terwijl delen van de Franse distributeurs in Brussel naar PPP zouden gaan. Bovendien gaat het gerucht dat een deel van de volumes geleidelijk zou worden overgeheveld naar bpost's distributiefiliaal AMP, wat echter niet tot ontslagen zou leiden. Geen impact op ‘kopen’-aanbeveling en koersdoel van 6,9 euro.

    (Bolero nieuws)
  11. vfleuven 23 april 2024 11:46
    'Goed nieuws dat Bpost krantendistributie behoudt'

    'Hoewel we nog altijd wachten op de definitieve uitkomst van de onderhandelingen, zou het duidelijk goed nieuws zijn voor Bpost als de groep het gros van de pers- en tijdschriftendistributie in België zou behouden', zegt analist Michiel Declercq van KBC Securities.
    De Tijd berichtte gisteren dat het postbedrijf de verdeling van de kranten in ons land waarschijnlijk grotendeels zal behouden, ook na de afschaffing van de persconcessie door de overheid.
    'Als Bpost in staat zou zijn een deel van die volumes door te schuiven naar het dochterbedrijf AMP, terwijl het 4.000 werknemers binnen de groep herverdeelt, denken we bovendien dat de herstructureringskosten eerder beperkt zullen blijven.'

    In afwachting van meer nieuws de komende dagen blijft Declercq bij zijn koopadvies en koersdoel van 6,9 euro.
    Als bpost in staat zou zijn om een deel van die volumes door te schuiven naar het dochterbedrijf AMP, terwijl het de 4.000 werknemers binnen de groep herverdeelt, denken we bovendien dat de herstructureringskosten eerder beperkt zullen blijven.
    MICHIEL DECLERCQ
    ANALIST KBC SECURITIES
11.669 Posts
Pagina: «« 1 ... 536 537 538 539 540 ... 584 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.