Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel BE Semiconductor Industries AEX:BESI.NL, NL0012866412

Laatste koers (eur) Verschil Volume
134,200   +1,900   (+1,44%) Dagrange 133,300 - 136,050 143.125   Gem. (3M) 466,3K

Besi Semiconductor jaardraadje 2024

9.964 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 499 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 nine_inch_nerd 3 januari 2024 11:59
    Ter info.
    Subscription is wel gewenst...
    In ieder geval belangstelling vanuit het oosten.

    Dutch chip equipment supplier BE Semiconductor Industries sees soaring 2023 valuation driven by advanced packaging
    Misha Lu, DIGITIMES Asia, Taipei
    Tuesday 2 January 2024
    www.digitimes.com/news/a20240102VL202...
  2. forum rang 9 nine_inch_nerd 3 januari 2024 12:06
    FD artikel

    #1

    Wegdraaien uit China moet risico’s voor bedrijven verminderen, maar i…

    Rob Zomer nam in november deel aan de Nederlandse handelsmissie naar Maleisië en Vietnam en was onder de indruk. ‘Alle grote jongens hebben er fabrieken’, zag de manager internationaal ondernemen bij Evofenedex, de belangenorganisatie van exporterende Nederlandse bedrijven. ‘Intel bijvoorbeeld. En het Taiwanese Foxconn, dat onder meer iPhones maakt. Het draait om de grote jongens. Gaan die elders produceren, dan trekken ze kleinere toeleveranciers mee.’

    ‘De Maleisische en Vietnamese overheid zetten fors in op technologie’, zegt Zomer. ‘Met techparken buiten de grote steden, volop gefinancierd door de staat, en belastingvoordelen voor innovatieve bedrijven.’

    Dat ziet ook Besi, een van de circa dertig ondernemingen die deelnamen aan de handelsmissie onder leiding van demissionair premier Mark Rutte. De Nederlandse chipmachinebouwer kondigde tijdens het bezoek aan een fabriek te zullen bouwen in Vietnam. Die zal over vier jaar operationeel zijn. Het bedrijf zat al in China en wordt in Ho Chi Minh-stad de buurman van Intel.

    Besi blijft actief in China, maar hevelt een deel van de productie over naar Vietnam. Dat past in een internationale trend, beaamt het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd. ‘Uit ons netwerk van ambassades zien we dat een toenemend aantal bedrijven overweegt om te diversifiëren. Want Nederlandse bedrijven in China lijken zich bewust te zijn van de risico’s van (te) grote afhankelijkheden.’

    Enquête ECB

    Besi’s initiële investering in de Vietnamese fabriek is $5 mln, maar die kan volgens Henk-Jan Jonge Poerink, verantwoordelijk voor ‘global operations’, de komende jaren nog flink groeien. In een gesprek met persbureau Reuters heeft hij het over het vestigen van een ‘ecosysteem voor de chipproductie’ in Vietnam. Besi, dat ook een fabriek heeft in Maleisië, geeft aan met de investering de eigen klanten te volgen. Namen noemt Jonge Poerink niet, maar Intel en Samsung (ook aanwezig in Vietnam) behoren daartoe.

    Uit een enquête van de Europese Centrale Bank bleek afgelopen zomer al dat ondernemingen die sterk afhankelijk zijn van China als ‘fabriek van de wereld’ dat als een risico zien. De overgrote meerderheid van deze spelers is dan ook bezig met een strategie om die afhankelijkheid te verminderen. Dat betekent soms het terughalen van productie naar eigen land (’reshoring’), maar meestal verplaatsing naar een land dichterbij (’nearshoring’) of een ‘bevriend’ land (’friendshoring’). De investering van Besi kan als voorbeeld van dat laatste worden gezien.

    Het afbouwen van de afhankelijkheid van China betekent in de praktijk uitwijken naar of uitbreiden in een of twee andere landen, gemakshalve samengevat als de ‘China plus one’-strategie. ‘Of in goed Nederlands: leg niet al je eieren in één mandje’, stelt Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en innovatie aan de Universiteit van Amsterdam, nuchter vast.

    Lockdowns en spanningen

    Peking ging de coronapandemie te lijf met ongekend strenge lockdowns, met als gevolg wereldwijde chaos in de toeleveringsketens. Maar de geopolitieke spanningen tussen China en het ‘Westerse kamp’ (de Verenigde Staten en Europa) spelen minstens zo’n grote rol. De Amerikanen willen militaire en economische dominantie van China voorkomen, en vaardigen daarom steeds meer handelssancties uit waar het gaat om technologisch hoogwaardige producten zoals chips. Zowel Amerikaanse als Europese beleidsmakers bepleiten ‘strategische autonomie’ in bepaalde sectoren.

    Ondernemingen wachten niet af en voegen ‘een extra schakel’ toe om ‘het politieke risico’ te beperken, schetsen de BNP Paribas-economen Koen de Leus en Philippe Gijsels in hun boek De nieuwe economie. Dat betekent volgens hen niet het einde van de globalisering, maar juist een verdieping ( ‘multiglobalisering’), aangezien meer landen een rol gaan spelen in wereldwijde productieketens. ‘Neutrale’ landen als India hopen ervan te profiteren.

    Die ontwikkeling is deels al ingezet omdat de arbeidskosten in China flink zijn gestegen. Het land wordt te duur voor massaproductie. Dat is deels bewust beleid, zegt Volberda. De Chinese autoriteiten willen van het land een innovatieve grootmacht maken, en daar past beter geschoold en betaald personeel bij.
  3. forum rang 9 nine_inch_nerd 3 januari 2024 12:06
    #2


    Moeilijk te meten

    De China plus one-strategie betekent niet noodzakelijkerwijs dat bedrijven productie weghalen uit China. Vaker wordt besloten uitbreidingsinvesteringen buiten China te doen, signaleert Bert Burger, die als econoom bij exportkredietverzekaar Atradius DSB de Nederlandse overheid adviseert over landenrisico’s in Azië. De trend is moeilijk te meten, omdat de China plus one-strategie zelden openlijk wordt beleden. ‘Probleem is dat bedrijven die al in China zitten de overheid daar niet tegen zich in het harnas willen jagen’, zegt Volberda.

    Toegesneden statistieken zijn er niet, alleen enquêtes over intenties en cijfers over investeringen en handelsstromen die in de richting wijzen. Zo daalde het Chinese aandeel in Amerikaanse importen tussen 2018 en 2022 met 6 procentpunt, rekent McKinsey voor, maar nam het aandeel van andere Aziatische landen met ruim 4 procentpunt toe.

    En die verschuiving ging in dezelfde periode gepaard met een enorme groei in de handel tussen China en Vietnam (+16%) en Maleisië (+13%). Want ook Chinese bedrijven investeren over de grens, zowel om kosten te besparen als om (toekomstige) Amerikaanse sancties te omzeilen. Kenmerkend is de enorme stijging van directe buitenlandse investeringen in Zuidoost-Aziatische landen (zie graphics).

    Vergrijzing

    Deze regio is het populairste alternatief voor China. Maleisië en Vietnam voorop. Er zijn voldoende arbeidskrachten, de lonen liggen er nog laag, overheden doen hard hun best om activiteiten aan te trekken. Zomer: ‘Zuidoost Azië is techgedreven, en het onderwijs is goed – beter dan in Zuid- Amerika en Afrika. Zuid-Korea is nog steeds een belangrijke speler, maar heeft hetzelfde probleem als Nederland: geen arbeidskrachten. Vietnam heeft wat dat betreft de meeste ruimte.’

    Volberda noemt nog enkele andere landen, zoals Indonesië en India, die in tegenstelling tot het vergrijzende China kunnen bogen op een enorm en groeiend arbeidspotentieel. ‘Grote bedrijven als Intel, Samsung, Amazon en Sony doen grote investeringen buiten China. En niet te vergeten Apple, dat wil produceren in India en Vietnam.’

    India is volgens Volberda ‘erg fanatiek’, met name in het aantrekken van IT-bedrijven en laagwaardige productie. Logistiek dienstverlener DHL volgt de klant en investeerde recent in onder meer in Mexico, Maleisië, Vietnam, Indonesië en India. Oscar de Bok, bij DHL verantwoordelijk voor dienstverlening in toeleveringsketens, hanteert hiervoor de term ‘omnisourcing’.

    Zuid-Amerika en Afrika profiteren dus veel minder van het wegdraaien van China, mede vanwege de politieke instabiliteit in veel landen op deze continenten. Ook Mexico, waar Amerikaanse automerken al massaal produceren, profiteert nog niet echt, signaleert Greetje Frankena, als econoom bij Atradius gespecialiseerd in Centraal- en Zuid-Amerika. Aansluiten op de Aziatische handelsinfrastructuur rond China is vaak makkelijker, concludeert ze.

    Ontkoppeling

    Frankena wijst daarnaast op een aantal knelpunten op ‘haar’ continent. ‘Grote landen als Argentinië en Brazilië hebben geen handelsakkoorden met de Europese Unie. Die zijn nodig, want om te profiteren van friendshoring moet je wel vrienden zijn. Bovendien maken hoge kosten voor grensoverschrijdend verkeer de handel met deze landen duur. Ook onderwijs en ondernemingsklimaat schieten tekort. Zuid-Amerika moet echt stappen zetten.’

    Zuidoost-Azië komt daarmee vooralsnog als winnaar van de China plus one-strategie uit de bus. Dat maakt de regio sterker, wat ook voor China weer gunstig kan uitpakken. De gedeeltelijke ‘ontkoppeling’ die de VS nastreven lijkt daarmee zo goed als onmogelijk, want zoals gezegd breiden ook Chinese bedrijven uit buiten China.

    ‘Derisken’, oftewel diversifiëren, de Europese inzet, maakt de handelsstromen logischerwijs nog complexer en daardoor niet altijd veiliger. Atradius-econoom Burger: ‘Vietnam is ook weer afhankelijk van toelevering uit China. Als er nieuwe sancties komen tegen China, of Peking voert zelf een exportstop in, dan worden we evengoed getroffen. Ook al is de productie verplaatst.’
  4. forum rang 5 MD2018 3 januari 2024 13:27
    quote:

    Just lucky schreef op 2 januari 2024 11:57:

    [...]U bent zo te lezen een beginner...., nooit puts kopen van een fonds dat een gouden toekomst heeft en in een sterk stijgende trend zit. U kunt beter naar het casino gaan.
    We gaan het zien, maar de 'trend' lijkt gebroken.. dus kan zomaar weer terug naar zeg maar 100. Wat nog steeds een zeer hoge waardering is.

    Verder zeker geen beginner en vind ik het ook echt een beetje treurig om het forum met dit soort teksten te vervuilen.

    Succes allen

    (PS BESI blijft veel beter overeind dan zijn 2 medestanders wat ook best knap is!)
  5. forum rang 9 nine_inch_nerd 3 januari 2024 13:37
    quote:

    MD2018 schreef op 3 januari 2024 13:27:

    [...]

    We gaan het zien, maar de 'trend' lijkt gebroken.. dus kan zomaar weer terug naar zeg maar 100. Wat nog steeds een zeer hoge waardering is.

    Verder zeker geen beginner en vind ik het ook echt een beetje treurig om het forum met dit soort teksten te vervuilen.

    Succes allen

    (PS BESI blijft veel beter overeind dan zijn 2 medestanders wat ook best knap is!)
    Mee eens.
    Het is net fijn alle strategieën te openbaren en te bediscussiëren (met gedegen argumenten) en niet met dooddoeners te elimineren.
    Opmerking rook een beetje naar onmacht, maar dit is suggestief van mij.

    Ik had een geschreven en een gekochte put van vorige week. De gekochte put weer verkocht met mooie winst.
  6. 030 N 3 januari 2024 15:23
    quote:

    andre68 schreef op 3 januari 2024 15:03:

    Matig dagje vandaag weer. 2e op rij. Het wachten is op "zie je nu wel", "veel te hoge KW", "terug naar 100", "koers veel te veel vooruitgelopen" etc.etc.
    En natuurlijk alle succes stories van lieden die op 140 short zijn gegaan.
    We horen ze graag.
    Ik hem mijn positie verkocht op gemiddeld 134.50. Shortgaan durf ik dan weer niet.
    Ik wil ze graag terugkopen voor rond de 100/110. Ik zie vanzelf of ik die kans krijg, anders heb ik pech gehad.
  7. forum rang 5 MD2018 3 januari 2024 15:32
    quote:

    030 N schreef op 3 januari 2024 15:23:

    [...]

    Ik hem mijn positie verkocht op gemiddeld 134.50. Shortgaan durf ik dan weer niet.
    Ik wil ze graag terugkopen voor rond de 100/110. Ik zie vanzelf of ik die kans krijg, anders heb ik pech gehad.
    Gefeliciteerd! Toch een mooie winst binnen? En de trend lijkt gebroken dus goed om soms ook winst te pakken. Je zou voor een x% van je winst put opties of short kunnen gaan met een goed stoploss... Want als je dan toch verwacht dat ze gaan dalen tot 100/110....

    Ikzelf zit er met 50 puts in, 30 voor jan 120 en 20 voor feb 120. Ik verwacht ook dat het richting de 100/110 gaat. Voor nu lijkt het weer de juiste kant voor MIJ op te gaan.

    Succes allen!
  8. forum rang 5 Instapmoment 3 januari 2024 15:36
    quote:

    andre68 schreef op 3 januari 2024 15:03:

    Matig dagje vandaag weer. 2e op rij. Het wachten is op "zie je nu wel", "veel te hoge KW", "terug naar 100", "koers veel te veel vooruitgelopen" etc.etc.
    En natuurlijk alle succes stories van lieden die op 140 short zijn gegaan.
    We horen ze graag.
    Dit zijn geweldige teksten. Dit zijn exact de teksten die de longbelievers hier zelf continue neerkalken om vervolgens de shorters te verwijten dit te doen. Ongelooflijk!!
  9. 030 N 3 januari 2024 15:51
    quote:

    MD2018 schreef op 3 januari 2024 15:32:

    [...]

    Gefeliciteerd! Toch een mooie winst binnen? En de trend lijkt gebroken dus goed om soms ook winst te pakken. Je zou voor een x% van je winst put opties of short kunnen gaan met een goed stoploss... Want als je dan toch verwacht dat ze gaan dalen tot 100/110....

    Ikzelf zit er met 50 puts in, 30 voor jan 120 en 20 voor feb 120. Ik verwacht ook dat het richting de 100/110 gaat. Voor nu lijkt het weer de juiste kant voor MIJ op te gaan.

    Succes allen!
    Ik ben niet zo thuis in short gaan. Ik had 200 stuks, gekocht op 87. Wellicht koop ik in 2 delen terug. Vanavond maar eens rustig over na denken. Ik zie ook andere aandelen zakken die al even op mijn lijstje staan.

    succes iedereen
  10. forum rang 5 andre68 3 januari 2024 16:00
    quote:

    030 N schreef op 3 januari 2024 15:51:

    [...]

    Ik ben niet zo thuis in short gaan. Ik had 200 stuks, gekocht op 87. Wellicht koop ik in 2 delen terug. Vanavond maar eens rustig over na denken. Ik zie ook andere aandelen zakken die al even op mijn lijstje staan.

    succes iedereen
    Stug blijven doorkopen in een dalende markt heeft mij geen windeieren gelegd. In 22-23 rit van 80 naar < 40 meegemaakt. Op een gegeven moment echt dik in de min , maar gediciplineerd bijgekocht bij iedere 2 euro daling. Heeft goed uitgepakt. Daarna ook wel (deels) winstgenomen en nu nog "een ijzeren voorraad" die blijft staan. Zakt ie naar 120-100 (ik hoop het niet) .......ga ik ook weer bijkopen.
  11. Joseph185 3 januari 2024 16:35
    Ik heb afgelopen jaar geweldig verdiend aan oa Besi maar in december het meerendeel geleverd als gevolg van geschreven calls. Ook op de overgebleven aandelen zijn calls geschreven. Ik sta nu dus weer klaar met cash en heb nog niet teruggekocht. Omdat ik Besi al heel lang volg weet ik dat de koers echt stevig kan bewegen en ik maak me zorgen omtrent de koers nu. Hoge K/W en sterke stijging afgelopen jaar. Vandaag ook weer min 4,3%. Voorlopig maar eens afwachten dus. Zo mooi als 2023 maak je niet zo makkelijk mee. Succes allemaal.
  12. zafira tourer 3 januari 2024 16:48
    quote:

    Joseph185 schreef op 3 januari 2024 16:35:

    Ik heb afgelopen jaar geweldig verdiend aan oa Besi maar in december het meerendeel geleverd als gevolg van geschreven calls. Ook op de overgebleven aandelen zijn calls geschreven. Ik sta nu dus weer klaar met cash en heb nog niet teruggekocht. Omdat ik Besi al heel lang volg weet ik dat de koers echt stevig kan bewegen en ik maak me zorgen omtrent de koers nu. Hoge K/W en sterke stijging afgelopen jaar. Vandaag ook weer min 4,3%. Voorlopig maar eens afwachten dus. Zo mooi als 2023 maak je niet zo makkelijk mee. Succes allemaal.
    heel de beurs zakt momenteel , dus gewoon ziten blijven
9.964 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 499 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.