Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Aegon AEX:AGN.NL, BMG0112X1056

Laatste koers (eur) Verschil Volume
6,028   +0,012   (+0,20%) Dagrange 6,010 - 6,082 1.364.444   Gem. (3M) 4,6M

Aegon 2023

7.910 Posts
Pagina: «« 1 ... 391 392 393 394 395 396 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Oradur 24 december 2023 16:16
    quote:

    mvliex 1 schreef op 23 december 2023 20:48:

    de schaatser21 augustus 2023 10:27

    De kunst is natuurlijk de aandelen inkoop zo te organiseren dat de koers niet teveel ineens oploopt.
    In het geval van Aegon willen zij voor 1,5 miljard euro of dollars ? inkopen dat is bij deze huidige koersen 300 miljoen aandelen.
    Op dit moment zitten we voorin het traject.
    Het kan niet anders dat de inkoop actie een prijsopdrijvend effect heeft. ( of de markt moet totaal negatief zijn ) Ik ga er van uit dat we voor het eind van het jaar op een aandelen prijs staan van 6 euro.


    Helaas.
    Zo erg is het ook niet nu kunnen ze meer aandelen inkopen tegen deze prijs. Kunnen ze meer dividend uitbetalen volgend jaar of goedkoper nog meer aandelen inkopen
  2. forum rang 7 mvliex 1 24 december 2023 21:46
    quote:

    Oradur schreef op 24 december 2023 16:16:

    [...]

    Zo erg is het ook niet nu kunnen ze meer aandelen inkopen tegen deze prijs. Kunnen ze meer dividend uitbetalen volgend jaar of goedkoper nog meer aandelen inkopen
    Het is niet erg maar zo'n duiding is echt een doekje voor het bloeden. Het is zoals het is, beleggers hebben er tot op heden geen € 6 voor over.
  3. forum rang 9 nine_inch_nerd 26 december 2023 10:57
    De drie tips van: Nico Bakker

    Tegen het einde van het jaar is het tijd om slechts kort even terug te blikken, maar vooral: vooruit te kijken.

    Dat doen we met een aantal beursanalisten die nauw aan ons verbonden zijn. Met vandaag: Nico Bakker, TA-specialist namens BNP Paribas.

    Richting de jaarultimo bereiken mij allerlei vragen of ik mee wil doen aan voorspellingen voor het komende jaar.

    Beste mensen, we kunnen niet voorspellen, hoe graag we dat ook zouden willen. Niemand heeft een glazen bol, ik ook niet.

    Ik heb gelukkig wel mijn charts die op een prima wijze de verwachte koersroute herbergen, mijn charts hebben wel een voorspellende waarde.

    Financials

    Als ik dan de maandgrafieken langsloop, dan valt mij op dat de financials en verzekeraars er charttechnisch prima bijliggen.

    ABN Amro

    Koopkansen voor ABNAMRO die al zigzaggend komend jaar richting de 15,50 en 19,00 daarna kan opstomen. Mocht de beer zich laten zien dan is een correctie naar 11,00 toegestaan zonder dat het positieve scenario in gevaar komt.

    Aegon

    AEGON heeft recent een uitbraak boven 4,90 laten zien, waardoor de deur komend jaar openstaat richting 6,50 of nog hoger. Een mooie opleving zolang de koers niet meer terugvalt onder 4,90.


    ING

    ING beweegt zich voort in een grillige stijgende trendfase met veel correctieruimte tot krap 10,00, maar ook met veel stijgingspotentieel tot zo mogelijk ruim 19,00. De bulls voeren de regie, zij willen opstomen, hetgeen aantrekkelijk is voor trendvolgende beleggers die de ‘kopen op zwakte’ strategie kunnen volgen.
  4. LTBelegger 26 december 2023 11:29
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 24 december 2023 15:47:

    Update eigen aandeleninkoop. Vorige week dik 7,5 miljoen ingekocht.

    As of 22/12/23 we have repurchased 166,450,690 shares for a total consideration of EUR 791,451,658. This means that the program is 52.76% completed.

    www.aegon.com/sites/default/files/fil...
    Ik zie in de top van het inkoopprogramma dat Aegon inmiddels 993.000 aandelen heeft gekocht van de vereniging. Ik weet niet hoeveel de vereniging kwijt wil?
  5. forum rang 9 nine_inch_nerd 26 december 2023 11:40
    quote:

    LTBelegger schreef op 26 december 2023 11:29:

    [...]

    Ik zie in de top van het inkoopprogramma dat Aegon inmiddels 993.000 aandelen heeft gekocht van de vereniging. Ik weet niet hoeveel de vereniging kwijt wil?
    Goed gezien. Duimpje.

    Het lijkt me mooi om te weten maar persoonlijk vind ik het niet interessant/relevant.
    Ik weet nu direct ook niet hoeveel de Vereniging er heeft, maar ik verwacht dat de Verenging zoveel aandelen 'moet' leveren dat dadelijk in de nieuwe situatie de verhouding aandelen Vereniging en de nog verhandelbare uitstaande aandelen hetzelfde is.
    NB: alle ingekochte aandelen door Aegon worden 'vernietigd'.
  6. spelisopdewagen 26 december 2023 13:25
    Wel opvallend dat de afgelopen week er alleen maar aandelen Aegon, afkomstig van de Vereniging uit de markt zijn gehaald…. Verder indien er is afgesproken dat aan het einde van het inkoop programma er geen verandering in eigendom percentage Vereniging Aegon zal plaatsvinden (16.6%) dienen er, bij de huidige gemiddelde aankoopprijs er nog zo’n +/- 47 miljoen aandelen te worden overgedragen. Verwacht dan ook dat in de komende weken er maar weinig aandelen uit de vrije markt worden gehaald en dat er eerst de afgelopen 6 maanden worden “ingelopen”. Daarnaast zullen er in het komend half jaar nog zo’n 80-85 miljoen aandelen uit de vrije markt moeten worden gehaald , om precies op tijd klaar te zijn voor de volgende aankondiging van de volgende aandelen inkoop programma (schat zo’n 300 meur) , tijdens de ALV.

    Mijnsinziens zijn de gegeven dividend targets van Lard aan de zeeeeer voorzichtige kant en zullen deze een half tot een jaar eerder worden gerealiseerd, met daarbij een hernieuwde targets voor 25/26/27. Mijn verwachting dividend 0.38 in 2024 en 0.42 in 2025
  7. forum rang 9 nine_inch_nerd 28 december 2023 08:50
    Aegon brengt ook zijn kunstcollectie onder bij ASR 

    Martijn Pols Edwin van der Schoot

    In juli 2023 rondde ASR de overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon af.
    Nu brengt Aegon ook zijn kunstcollectie onder in een gezamenlijke stichting met ASR.
    De Aegon-collectie bevat bijna duizend stukken, waaronder bekende werken van Esscher.
    Verzekeraars Aegon en ASR voegen hun kunstverzamelingen samen. Beide hebben een omvangrijke collectie die behoort tot de vijftig grootste Nederlandse bedrijfscollecties. Bij elkaar telt de collectie straks 2500 werken van voornamelijk moderne kunst.
    Het samenbrengen van de collecties is volgens bestuursvoorzitters Lard Friese van Aegon en Jos Baeten van ASR een logisch gevolg van de overname van Aegons Nederlandse verzekeringsbedrijf door rivaal ASR, die in juli werd afgerond. In de laatste hectische dagen van de onderhandelingen was besloten de gesprekken over de kunstcollectie ‘pas na afronding van de deal te bespreken’. ‘We hebben tegen elkaar gezegd, daar gaan we wel uitkomen.’ Het ging nooit over de waardering, zegt Friese.
    Bruikleen
    De collecties van de bestaande Stichting Kunst & Historisch Bezit ASR Nederland (KHB) en van Aegon worden samengevoegd binnen die stichting, die wordt herdoopt in de nieuwe onafhankelijke Stichting Kunst & Historisch Bezit ASR & Aegon. ASR zal de collectie beheren en bewaren, maar Aegon mag wel kunststukken in bruikleen blijven nemen, zo is afgesproken.
    De collectie van Aegon bestaat uit zo’n duizend schilderijen, sculpturen, tekeningen, fotografie en videokunst van 330 veelal Nederlandse, moderne kunstenaars. De bekendste werken zijn Metamorphose II van Escher, twee ontwerpen van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt en portretschilderijen van Katinka Lampe.
    ASR bezit ruim 1500 kunstwerken, met name schilderijen, foto’s en een uitgebreide collectie glasobjecten van onder meer beeldend kunstenaar Marwan Bassiouni en fotografen Elspeth Diederix en Erwin Olaf. De laatste is een favoriet van beide ceo’s, Baeten is zelf amateurfotograaf.
    Toegevoegde waarde
    De grootste en meest waardevolle collecties Nederlandse bedrijfskunst zijn in bezit van AkzoNobel en Rabobank. Ruim driekwart van alle medewerkers van organisaties die zijn aangesloten bij de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland vindt de kunst van toegevoegde waarde, bleek uit onderzoek van kunsthistoricus Arnold Witte uit 2018.
    Eén iconisch kunstwerk zal niet mee verhuizen, maar is al wel in handen van ASR. Het gaat om een werk van Peter Struyken, van wie in het atrium van Aegons hoofdkantoor in Den Haag een driedimensionale kleurstructuur hangt. Het 5212 aluminium bollen tellende kunstwerk in 32 kleuren zit aan het pand op Aegonplein nummer 50 vastgeklonken.
    Aegon, dat naast een internationaal verzekeringsbedrijf in Nederland nog een vermogensbeheerder heeft, verlaat in 2024 het hoofdkantoor, en vertrekt naar een nieuw kantoor op Schiphol-WTC, waar 500 mensen komen te werken. Het huidige kantoor in Den Haag is inmiddels eigendom van ASR.
    Fortis
    De kunstcollecties van bedrijven worden wel eens over het hoofd gezien bij fusies en overnames. Zo dreigde de collectie van beursbedrijf Euronext na de overname door de New York Stock Exchange naar New York te verdwijnen. De omvangrijke collectie die ABN Amro opbouwde, bracht de bank kort voor de overname door het bankentrio Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis in 2007 over naar een stichting, tot ergernis van Fortis.
    Maar ook bij de deconfiture van Fortis zelf in 2008 waren er zorgen over de kunstcollectie van de Belgische bank-verzekeraar, die verspreid was over diverse kantoorpanden. Baeten, destijds in dienst bij Fortis: ‘Na de splitsing van Fortis begon iedereen te graaien in de collectie, die kunst hing overal. Toen hebben we die snel ondergebracht in een stichting. Daarom wilden we dat nu netjes regelen.’
    Friese: ‘Ik wilde ook graag dat de medewerkers van Aegon die tussen die kunst hebben gewerkt, ook in de toekomst die werken nog kunnen zien. En de kunstcollectie is deels een reflectie van de historie van het bedrijf, zeker bij Aegon dat diepe wortels in Nederland heeft, dat wilden we met respect behandelen.’
    Op 27 oktober 2022 kondigden ASR en Aegon aan dat ASR Aegons Nederlandse bedrijf zou kopen voor €4,9 mrd. Aegon op zijn beurt nam een belang van 30% in ASR. Sinds deze zomer zijn de bedrijven samengevoegd. In een interview blikken Aegon-ceo Lard Friese en ASR-ceo Jos Baeten zaterdag in het FD terug op de totstandkoming van de grote verzekeringsdeal, waar het samenvoegen van de kunstcollectie het definitieve slotakkoord van is.


    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1501153/aegon-bre...

    Op Aegon's website ook te lezen:

    www.aegon.com/newsroom/news/2023/asr-...
  8. forum rang 10 voda 28 december 2023 11:05
    Video: goed 2024 in verschiet voor AEX met Aegon en ING als kansrijke aandelen
    28-dec-2023 11:00

    Technisch analist Nico Bakker is positief gestemd.

    (ABM FN-Dow Jones) De vooruitzichten voor 2024 ogen goed en de grafieken van de financials Aegon en ING bieden kansen. Dit zegt technisch analist Nico Bakker namens BNP Paribas voor de camera tegen ABM Financial News.

    "We blijven het vizier richten op hogere niveaus", aldus Bakker.

    youtu.be/sbB9LU-AEo0

    Klik hier voor: goed 2024 in verschiet voor AEX met Aegon en ING als kansrijke aandelen

    November en december doen het prima en "de ondertoon is best wel goed", maar de bulls hebben het wel wat lastig rond de 795 punten. Dat is volgens Bakker geen groot probleem, met een steun op 710-715 punten.

    Bakker verwacht dat de bulls volgend jaar de AEX weer richting de 830 punten gaan brengen. "Dat acht ik aannemelijk." En als 830 punten lukt, dan kan het vizier ook op 900 en zelfs 1.000 punten, vindt de technisch analist.

    Tips voor 2024

    Bakker noemde verder de financials Aegon en ING als kansrijke aandelen voor komend jaar.

    Aegon heeft volgens Bakker een aardig opwaarts potentieel, tot "ver boven de 6 en misschien zelfs wel 7 [euro]". Als de koers van Aegon daalt, maar boven de 5 euro blijft, dan mag dit worden beschouwd als een koopmoment volgens Bakker.

    De tweede tip is ING. Het aandeel lijkt de opwaartse trend een nieuwe impuls te willen geven. "De bulls hebben vrij spel [..] tot wel 20 euro aan toe."

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. forum rang 6 hvasd2 28 december 2023 11:19
    quote:

    voda schreef op 28 december 2023 11:05:

    Video: goed 2024 in verschiet voor AEX met Aegon en ING als kansrijke aandelen
    28-dec-2023 11:00

    Technisch analist Nico Bakker is positief gestemd.

    (ABM FN-Dow Jones) De vooruitzichten voor 2024 ogen goed en de grafieken van de financials Aegon en ING bieden kansen. Dit zegt technisch analist Nico Bakker namens BNP Paribas voor de camera tegen ABM Financial News.

    "We blijven het vizier richten op hogere niveaus", aldus Bakker.

    youtu.be/sbB9LU-AEo0

    Klik hier voor: goed 2024 in verschiet voor AEX met Aegon en ING als kansrijke aandelen

    November en december doen het prima en "de ondertoon is best wel goed", maar de bulls hebben het wel wat lastig rond de 795 punten. Dat is volgens Bakker geen groot probleem, met een steun op 710-715 punten.

    Bakker verwacht dat de bulls volgend jaar de AEX weer richting de 830 punten gaan brengen. "Dat acht ik aannemelijk." En als 830 punten lukt, dan kan het vizier ook op 900 en zelfs 1.000 punten, vindt de technisch analist.

    Tips voor 2024

    Bakker noemde verder de financials Aegon en ING als kansrijke aandelen voor komend jaar.

    Aegon heeft volgens Bakker een aardig opwaarts potentieel, tot "ver boven de 6 en misschien zelfs wel 7 [euro]". Als de koers van Aegon daalt, maar boven de 5 euro blijft, dan mag dit worden beschouwd als een koopmoment volgens Bakker.

    De tweede tip is ING. Het aandeel lijkt de opwaartse trend een nieuwe impuls te willen geven. "De bulls hebben vrij spel [..] tot wel 20 euro aan toe."

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
    Nou dan mag het aandeel niet meer dan 25 cent dalen ommboven die 5 Euro blijven. Een krappe marge zeg maar …
  10. forum rang 9 nine_inch_nerd 29 december 2023 11:46
    Mooi FD artikel.
    fd.nl/financiele-markten/1501179/hoe-...

    #1

    Hoe de laatste grote verzekeringsdeal van Nederland plots aan een zij…

    Perugia, zondag 7 augustus, 2022. Lard Friese, de topman van verzekeringsconglomeraat Aegon, is een van de slechts tientallen zomers geklede reizigers die deze ochtend door de donkerrode terminal van het kleine vliegveld San Francesco d'Assisi/Umbria International Airport lopen. In centraal-Italië loopt de temperatuur richting de dertig graden. Ook de politieke arena in het land is verhit, want de regering-Draghi is net gevallen. Het maakt Friese op dat moment weinig uit. Hij is op een missie. De Aegon-topman wil knokken om het angstvallig geheimgehouden project Aurelius — zoals het intern bij Aegon heet — te redden.

    De man die hem ophaalt, Jos Baeten, kent hij al jaren. Samen stonden ze ooit, begin jaren 90, als ‘jonge rebellen’ zij aan zij en daagden de ouderwetse achterban van het Verbond van Verzekeraars uit. Nu zijn beide mannen zestigers. Baeten, de ceo van Aegons rivaal ASR, stuurt zijn huurauto een half uurtje door de heuvels van Umbrië naar het vakantiehuis waar zijn gezin verblijft. Als hij met zijn gast arriveert, laten zijn zoon en schoondochter lunch achter voor de mannen, in de vorm van een ‘heerlijke salade’. Baeten en Friese hebben dan een hele middag om ongestoord op het terras met elkaar te praten. Beiden weten dat dat nodig is. Wat heet: het gesprek wordt cruciaal.

    Heisessie

    Tien maanden eerder. Het moment is daar dat de commissarissen en bestuurders van ASR hun knopen tellen. De verzekeraar is na de nationalisatie in 2008 herrezen uit de as van het geïmplodeerde Fortis en is vervolgens in 2016 door de Nederlandse staat naar de beurs gebracht. Sindsdien is de verzekeraar succesvol geweest met het rijgen van kralen: kleine en middelgrote overnames, louter in Nederland. Baeten heeft aan het Fortis-debacle ‘een trauma overgehouden’ en daarom zet ASR geen stap meer over de grens. Internationale avonturen leiden volgens de topman vooral tot verspilling van kapitaal, en opgaan in een grotere buitenlandse verzekeraar tot verlies van controle over datzelfde kapitaal.

    Bij ASR dringt tijdens een heisessie in september 2021 echter het besef door dat de markt zo stilaan niet verder kan consolideren. Baeten: ‘Het aantal potentiële pareltjes was drastisch afgenomen.’ Ook twee grote kluiven zijn al weg. Nationale-Nederlanden, op dat moment nog onder leiding van Lard Friese, heeft in 2018 Delta Lloyd opgeslokt en daarna de boedel van Reaal en Zwitserleven verdeeld met Athora, een investeerder uit Bermuda. ASR heeft daarbij achter het net gevist. In de markt is de gedachte dat er nog ruimte is voor één laatste grote deal.

    Baeten en zijn raad van commissarissen — onder voormalig ABN Amro-bestuurder Joop Wijn — willen graag ‘zelf de controle over hun lot houden’ en vooral niet afwachten tot er een al dan niet buitenlandse koper aanklopt om ASR op te slokken. Het lijstje met mogelijkheden telt maar een paar opties. Met stip op één: kijken of Aegon openstaat voor een deal. In het verleden hebben ‘informele contacten’ tussen beide partijen tot niets geleid, maar nu zit er een nieuwe ceo — een oude bekende van Baeten.

    Na twee maanden de verschillende scenario’s te hebben bestudeerd, zoekt de ASR-topman op 23 december 2021 telefonisch contact met Friese en stelt voor om eens te praten. Friese, net thuis na een bezoek aan Aegons dochterbedrijf in de VS, stelt voor om bij hem thuis af te spreken.

    Rode lijnen

    Lard Friese is in het voorjaar van 2020 verrassend teruggekeerd bij Aegon, het bedrijf dat hem ooit opleidde maar waar hij in 2003 vertrok. In de ogen van president-commissaris Bill Connelly is Friese de ideale nieuwe ceo om aandeelhouders tegemoet te komen. Die hebben de koers van hun aandeel de laatste jaren amper zien bewegen, althans niet in de goede richting. Friese heeft tussen 2008 en 2019 Nationale-Nederlanden zeer succesvol geleid, en heeft voor een puik aandeelhoudersrendement gezorgd.

    Friese vraagt tijdens zijn sollicitatiegesprekken of er ‘rode lijnen zijn’ — heilige huisjes waar hij af moet blijven. Nee, krijgt hij te horen, die zijn er niet. Van meet af aan is duidelijk dat de entree van Friese bij Aegon voor flink wat opschudding gaat zorgen. Hij haalt vertrouweling Duncan Russell binnen, met wie hij succesvol NN heeft getransformeerd, en zet met wekelijkse briefings honderden veranderprojecten in werking. ‘Het moest allemaal wat scherper.’

    Wat die aanpak betekent voor Aegons historische thuismarkt Nederland, is ook Friese zelf niet direct duidelijk. ‘Die verlaat je niet zomaar.’ Maar liggen er elders in de wereld misschien betere investeringskansen? Hij geeft eind 2021 opdracht het Nederlandse bedrijf door te lichten. En net op dat moment wil zijn oude vriend Jos Baeten ineens koffie drinken.
  11. forum rang 9 nine_inch_nerd 29 december 2023 11:47
    #2


    Een teen in het water

    ‘Dankjewel, daar moeten we over nadenken, Jos, en ik kom er bij je op terug’, laat Friese in de woonkamer van zijn woning nabij Heemstede weten aan Baeten. Die heeft hem dan net het voorstel gedaan Aegons Nederlandse schadeverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en distributiebedrijven over te nemen. Het is een openingszet; deze activiteiten zijn voor Aegon in Nederland relatief klein. De levensverzekeringen zijn een veel grotere kluif, maar in die portefeuille zit weinig groei en hij kost vooral tijd en aandacht om bij te houden. Maar daar vraagt Baeten dus niet direct naar.

    ‘Een voorzichtig voorstel’, taxeert Friese de zet van Baeten in retrospectief. ‘Het was een teen in het water steken’, erkent Baeten. ‘Om eerst zeker te weten of Aegon niet aan een overname van ASR dacht.’

    In februari weet Aegon wat het wil met Nederland. Friese belt Baeten op. ‘Jos, hier zijn we gewoon niet aan toe.’ Maar Baeten schrikt niet. Hij voelt dat de deur niet helemaal dicht zit. ‘Die komt wel terug’, zegt hij dan intern bij ASR.

    Even leek het erop dat Friese en Baeten elkaar niet zouden vinden. De prijs die ASR aanvankelijk op de Nederlandse activiteiten van Aegon plakte, was volgens Friese veel te laag. Nog altijd willen de twee topmannen niet zeggen op welke punten ze water bij de wijn hebben gedaan om tot een akkoord te komen.
    Even leek het erop dat Friese en Baeten elkaar niet zouden vinden. De prijs die ASR aanvankelijk op de Nederlandse activiteiten van Aegon plakte, was volgens Friese veel te laag. Nog altijd willen de twee topmannen niet zeggen op welke punten ze water bij de wijn hebben gedaan om tot een akkoord te komen. Foto: Roger Cremers voor het FD
    Nieuw Amsterdams Peil

    Eind april 2022 kan Lard Friese er niet meer omheen: hij heeft iets aan zijn ogen. Staar, is de diagnose, aan beide ogen. Zijn secretaresse heeft dan net een kamer geboekt in Oud London, een bekend maar enigszins afgelegen hotel in de bossen van Zeist, op een steenworp afstand van het KNVB-hoofdkantoor. Friese vraagt zijn secretaresse de kamer op een schuilnaam te zetten. Dat twee beursgenoteerde verzekeraars met elkaar praten, moet strikt geheim blijven. Ze boekt een kamer op naam van Nieuw Amsterdams Peil. Friese belt Baeten. Of hij in de ochtend van 3 mei naar Oud London kan komen. Alleen.

    Baeten weet niet wat hij ervan moet denken. Pakken beide mannen het gesprek weer op, waar ze dat eind vorig jaar bij Friese thuis hebben afgesloten? Of gaat Friese de rollen omdraaien? Baeten: ‘Ik was voorbereid op alle scenario’s en hield er dus ook serieus rekening mee dat Aegon nu wel een bod op ons zou doen.’

    Maar Friese heeft inmiddels met zijn commissarissen, bankiers en advocaten overlegd en legt een heel concreet voorstel voor: Aegon doet zijn volledige Nederlandse verzekeringsbedrijf, inclusief de levensverzekeringen over aan ASR, in ruil voor een flink pakket aandelen en een nog te bepalen bedrag. Friese: ‘Zo konden we geld vrijspelen voor investeringen in het buitenland, maar tegelijkertijd betrokken blijven bij de onderneming’. Friese is ook direct concreet over de rol die Baeten moet spelen: ‘Jos, we willen dat jij de combinatie gaat leiden.’

    Omdat het de facto de sleutels van Aegons thuismarkt zijn die Friese aanbiedt, eist hij wel snoeiharde garanties. Hij wil Aegon laten meeprofiteren van de synergievoordelen die er uit een volledige fusie zullen komen. Hij vraagt daarom net geen 30% van de aandelen én bescherming van dat forse belang in ASR met twee zetels in de raad van commissarissen.

    De mannen spreken af het in deze fase nog niet over de prijs te hebben. Eerst de structuur, de governance en de poppetjes. Want veel deals lopen juist op het laatste moment stuk op discussies over wie de ceo of de rvc-voorzitter mag worden. ‘Als we daar niet uitkomen, heeft zo’n tijdrovend boekenonderzoek ook geen zin’, zegt Baeten. Later zal de keus om de prijs pas op het eind te gaan bespreken, een bijna fatale beslissing blijken. Want de deal is dan nog lang niet rond.

    Als Baeten en zijn chauffeur daarna vanuit Zeist naar het hoofdkantoor in Utrecht rijden, rijdt Frieses chauffeur naar een kliniek in Driebergen. ‘Je was daar best gespannen over’, herinnert Baeten Friese aan die ochtend. De kliniek is gespecialiseerd in oogoperaties. Friese laat beide ogen tegelijk opereren. Als hij daarna weer op kantoor komt, daagt hij een donkere zonnebril om zijn ogen beschermen. Hij krijgt de lachers op zijn hand met een Blues Brothers-imitatie.

    Het leidt de aandacht af van de onderhandelingen die inmiddels lopen. In een kantoor in het bos in Wassenaar onderhandelen gedurende meerdere weekenden beide partijen in kleine kring een dealstructuur uit. Topadvocaten Arne Grimme (De Brauw) en Lieke van der Velden (NautaDutilh) schuiven later ook aan, maar houden zich op verzoek van de ceo’s nog gedeisd.
  12. forum rang 9 nine_inch_nerd 29 december 2023 11:47
    #3


    Vertrouwensbreuk

    Voor Aegon is het een majeure stap om de markt waar haar historische wortels liggen, goeddeels te verlaten. Friese benadrukt het herhaaldelijk. ‘Stoer besluit’, beaamt Baeten. Friese: ‘Het was daarom van belang dat wij verbonden bleven, ook om de stabiliteit te bieden tijdens de integratie.’

    De gesprekken over de governance gaan voorspoedig, totdat de waardering aan bod komt. Baeten laat dat onderdeel, zoals gebruikelijk, aan zijn bankiers en cfo over en gaat op vakantie met zijn vrouw Gerda — een camperreis in Canada die al een jaar gepland staat.

    Als Baeten terug is uit Canada, legt hij ASR’s financiële kaarten op tafel. Het is een keerpunt. De prijs die ASR begin juli op Aegon Nederland plakt, is volgens Friese veel te laag. Hij belt direct na ontvangst: ‘Bedankt, maar hier houdt het op.’ Het indicatieve bod ligt volgens Friese zó laag, dat hij het niet eens aan zijn commissarissen wil melden. Friese: ‘Het was absoluut niet in de buurt van wat op het begin van een conversatie lijkt.’

    Het langzaam opgebouwde vertrouwen tussen ASR en Aegon neemt in de zomer van 2022 af bij elke poging van de ingehuurde bankiers om het gat tussen vraag en aanbod te overbruggen. Op het kantoor van ASR slinkt de hoop op een goede afloop van project Nieuw Utrechts Peil, het beoogde huwelijk tussen Sparkling (de codenaam voor ASR zelf) en Still (die van ASR voor Aegon Nederland).

    Op zaterdag 6 augustus besluit Friese besluit dat het zo niet langer kan. Hij moet Baeten in de ogen kijken, het vertrouwen herstellen. Hij belt de ASR-topman. Die is op vakantie in Italië, maar biedt aan maandag in Nederland te zijn. ‘Ik kom wel naar Perugia’, zegt Friese, die toch al meer dan 70% van zijn tijd in het buitenland doorbrengt. Hij gaat niet naar Italië om te onderhandelen, maar om te begrijpen waar de ‘disconnect’ zit van een transactie waarvan voor beide partijen de logica als een paal boven water staat.

    Uiteindelijk komen ASR en Aegon een waardering van €4,9 mrd overeen. De deal is die middag in Perugia gered, want het vertrouwen is hersteld. Beide topmannen houden vooral één ding voor ogen: ‘De transactie moet werken voor ons allebei, we hebben ook beiden van onze aandeelhouders een goedkeuring nodig. Er kan er niet één winnen en één verliezen. Dat hebben we daar gezegd.’ Maar hoeveel water er bij de wijn ging van beide kanten, dat willen de twee ceo’s nog altijd niet prijsgeven. Het ging wel over veel en veel meer dan tientallen miljoenen.

    Het vermoeide dealteam krijgt eerst een paar weken vrij en komt eind augustus weer uitgerust bijeen in de bossen bij Wassenaar. Dan gaat het snel. Binnen weken groeien de onderhandelingsteams tot een kleine 50 mensen, en wordt alles op papier gezet.

    Telefoon ontploft

    De deadline wordt 26 oktober. Koortsachtig werken vooral juristen en bankiers door aan de kleinste details van de complexe transactie, niet zelden tot diep in de nacht. Op de avond van de 25e moeten de ceo’s dermate veel inspringen, dat ze besluiten 24 uur extra te nemen en iedereen naar bed te sturen. Ook op de 26e wordt de hele dag doorgewerkt.

    Heel even schrikt Friese weer, de tandenborstel in de mond in zijn hotel in Den Haag, als Baeten hem die avond laat belt. Nog steeds zijn er een paar laatste, losse eindjes, maar de beide ceo’s overleggen even en besluiten allebei naar bed te gaan. Ze laten de definitieve afronding, waaronder het tekenen van de deal, over aan hun juristen. Het geeft ze de ruimte de persconferentie en de analistenpresentaties die ze morgen zullen geven, enigszins uitgerust te doen. Om 7 uur zullen de persberichten met hun deal de wereld ingestuurd worden.

    Even na middernacht lekt via het FD de beoogde deal toch nog uit. Friese: ‘Om half zes werd ik wakker, omdat jullie dat midden in de nacht gepubliceerd hadden. Mijn telefoon was ontploft. Ik belde direct mijn hoofd juridische zaken voor de bevestiging of er wel was getekend. Toen zei hij: ‘Nog niet.’ Ik zei: ‘Het is wel half zes hè, als je het niet erg vindt!’

    Eén van de banken die een overbruggingslening aan ASR verstrekt, komt pas om half zeven met een finaal akkoord. Friese: ‘Dat moet dan nog geprint én getekend worden.’ Om 6.39 uur in de ochtend stuurt Frieses jurist hem alsnog een verlossend appje. Het bevat slechts één woord: ‘GO’.
7.910 Posts
Pagina: «« 1 ... 391 392 393 394 395 396 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.