Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Beleggen in kweekvlees

95 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 augustus 2023 10:00
    Aleph Farms vraagt goedkeuring aan voor verkoop gecultiveerd rundvlees in VK
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Het Israëlische kweekvleesbedrijf Aleph Farms heeft eind juli een aanvraag gedaan bij de Engelse Food Standards Agency voor de verkoop van gecultiveerd rundvlees in het Verenigd Koninkrijk.

    De aanvraag van Aleph Farms is hiermee de eerste aanvraag tot goedkeuring van kweekvlees in het Verenigd Koninkrijk ooit.

    Het is niet toevallig dat Aleph Farms, na Zwitserland, nu goedkeuring aanvraagt in het Verenigd Koninkrijk. Het VK volgt nu nog de regels van de Europese Novel Food Verordening. Toch overweegt het, nu het geen EU-lidstaat meer is, om de goedkeuring van dergelijke voedingsmiddelen die binnen het land worden verkocht te herzien.

    Aleph Farms hoopt hiermee voorlopig de ingewikkelde, als stroperig beschouwde EU-procedures om novel foods zoals kweekvlees goedgekeurd te krijgen, te omzeilen.

    Een handelwijze die overigens niet alleen door Aleph Farms toegepast. Vele andere kweekvleesbedrijven zoeken hun toevlucht tot landen zoals Singapore en de Verenigde Staten, waar snellere goedkeuring wordt verwacht. Ook de Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable richten zich met hun gecultiveerde vleesproducten voorlopig eerst op deze afzetmarkten.

    Voor het Verenigd Koninkrijk is andere regelgeving interessant voor de internationale concurrentiepositie. Het land kan hiermee een voorsprong nemen ten opzichte van Europa in de ontwikkeling van de cellulaire agricultuursector. Daarnaast kan het de Engelse cellulaire cultuurbedrijven zoals Uncommon, Ivy Farm en Hoxton Farms een duwtje in de goede richting geven om commercialisering mogelijk te maken.

    Seth Rodgers, Beleidsmanager bij GFI Europe over de indiening:

    “Once approved by regulators, British consumers will be able to enjoy their favourite beef dishes, made in a way that could slash climate emissions and create space for more sustainable farming. Cultivated meat represents a huge opportunity for the UK to enhance its food security and create future-proof green jobs.”

    “It’s crucial that the UK stays on track with its planned reforms to the novel foods regulatory framework. Several British cultivated meat companies are making great progress but are considering launching their products overseas. The Food Standards Authority should accelerate constructive conversations with industry, scientific experts and consumer groups to inform a trusted, innovative framework for sustainable proteins that enables them to deliver on their climate benefits.”

    Afgelopen april werden in het VK plannen onthuld om een onderzoekscentrum voor cellulaire landbouwproductie op te richten. Deze hub gaat onderzoeken hoe cellulaire vleesproductie op grotere schaal mogelijk is.

    Uit onderzoek uitgevoerd door Aleph Farms blijkt dat maar liefst 80% van de Britse bevolking bereid is om gecultiveerd vlees te proberen.

    Toch kijken de Britse bedrijven ook al naar andere afzetgebieden voor de productlancering. Niet in de laatste plaats omdat de FSA naar verwachting twee jaar nodig heeft om de aanvraag te beoordelen.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    kweekvleesinfo.nl/2023/08/18/aleph-fa...
  2. [verwijderd] 20 september 2023 12:06
    Mooi en belangrijk nieuws voor dierenwelzijn:

    -------------------------------------------------------------------
    Halal kweekvlees is volgens vooraanstaande Sharia-geleerden mogelijk

    Een groep vooraanstaande islamitische geleerden heeft het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Eat Just geadviseerd dat halal kweekvlees onder bepaalde voorwaarden mogelijk is.

    Deze unieke aanbeveling kan grote invloed hebben op de eetgewoonten van miljarden mensen in de toekomst. Beantwoording van dit theologische vraagstuk is daarmee ook van immens belang voor de wereldwijde acceptatie van kweekvlees.

    Het Sharia-advies komt van drie gerespecteerde geleerden in Saoedi-Arabië. Het valt samen met de opkomst van ‘cultured meat’ in de VS, de toenemende moslimbevolking die leidt tot een grotere vraag naar halal vlees en de wereldwijde bewustwording van de voordelen van gecultiveerd vlees bij het aanpakken van voedseluitdagingen zoals klimaatverandering, voedselveiligheid, voedselzekerheid en dierenwelzijn.

    De geleerden Sheikh Abdullah AlManea, Professor Abdullah al-Mutlaq en Professor Saad Al-Shathry onderzochten de herkomst en selectie van cellen, de gebruikte groeibevorderende ingrediënten, de oogstmethode van cellen en de vervaardiging van het eindproduct en concludeerden dat kweekvlees halal kan zijn onder de volgende voorwaarden:

    De cellijn is afkomstig van een dier dat toegestaan is om te eten, zoals een kip of een koe;
    Het dier waarvan men de cellijn verkrijgt, moet men (ooit) slachten volgens islamitische wetgeving;
    De voedingsstoffen voor de cellen mogen alleen toegestane ingrediënten bevatten en geen verboden stoffen, zoals gemorst bloed, alcohol, of materialen van dieren die niet correct geslacht zijn of van varkens;
    Gecultiveerd vlees moet veilig zijn om te eten en mag de menselijke gezondheid niet schaden, wat wordt bevestigd door experts, zoals de voedselregelgevende instantie van een land.
    Mede-oprichter en CEO Josh Tetrick van Eat Just en GOOD Meat, de kweekvleestak van het bedrijf, over de beoordeling op de eigen website:

    “If cultivated meat is to help address our future food system needs, it has to be an option for the billions of people around the world who eat halal. This landmark ruling provides much needed clarity on how to ensure that is achieved. All companies should work to build a process to meet these guidelines,”

    Enorme opsteker voor de branche
    Deze uitspraak is goed nieuws voor kweekvleesbedrijven die de moslimbevolking in gebieden zoals het Midden-Oosten willen bedienen.

    Een recente enquête op initiatief van GOOD Meat onder meer dan 2.000 consumenten in zes belangrijke Midden-Oosterse landen toonde aan dat de overgrote meerderheid bereid is gecultiveerd vlees te kopen en over te stappen van conventioneel vlees. Voorwaarden zijn wel dat het kweekvlees, naast halal, zowel qua smaak als prijs kan concurreren met slachtvlees.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    kweekvleesinfo.nl/2023/09/12/halal-kw...
  3. [verwijderd] 20 september 2023 12:22
    In Europa komt de eerste indieningsprocedure:
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    The Cultivated B start indieningsprocedure bij de EFSA voor gecultiveerde worst

    De Duitse start-up The Cultivated B is gestart met het indieningsproces voor EFSA-certificering voor gecultiveerde worst.

    The Cultivated B is een dochteronderneming van het Duitse bedrijf Infamily Foods, fabrikant van duurzame vleeswaren en hybride vlees-en groenteproducten. TCB voert de eerste gesprekken met de European Food and Safety Authority en is dichtbij om het eerste kweekvleesbedrijf in Europa te worden dat als eerste een officiële indiening doet bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

    De kweekvleesworstjes waarvoor The Cultivated B EFSA-certificering aanvraagt, lijken het meest op hotdogs. Ze zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met TCB’s zusterbedrijf The Family Butchers. Het is een hybride worstproduct samengesteld uit plantaardige ingrediënten, waaronder aanzienlijke hoeveelheden kweekvlees.

    Meerdere kweekvleesbedrijven, zoals Mosa Meat, zijn inmiddels in gesprek met de EFSA. Toch heeft tot op heden heeft geen enkel bedrijf een indiening tot goedkeuring gedaan. Met een officiële indiening kan TCB zomaar het eerste cellulaire agricultuurbedrijf worden dat officieel goedkeuring voor een kweekvleesproduct aanvraagt bij de autoriteit voor voedselveiligheid in Europa.

    De aanvraag is verplicht omdat kweekvlees onder de zogeheten Novel Food Verordening valt, een regeling om de voedselveiligheid te garanderen in Europa van nieuw geproduceerd voedsel. Een procedure om novel foods zoals gecultiveerd vlees goedgekeurd te krijgen, is tamelijk ingewikkeld en tijdrovend. Een doorlooptijd van twee jaar is geen uitzondering. Mede hierdoor is het van belang dat bedrijven een nauwkeurige en volledig aanvraag indienen om verdere vertraging te voorkomen.

    Na de eerste wettelijke goedkeuringen van kweekvlees in de VS en Singapore, waar kweekvlees al geruime tijd legaal verkocht wordt, is het in Europa dus zelfs nog wachten op een eerste officiële indiening. Europa dreigt hiermee een van de regio’s te worden waar gecultiveerd vlees als laatst legaal verkrijgbaar is. Naast de VS en Singapore, werkt men ook in Azië en het Midden-Oosten hard aan de wettelijke goedkeuring van kweekvlees.

    Het strenge Europese wetgevingskader, met als stroperig ervaren procedures, is dan ook een belangrijke oorzaak dat een aantal Europese kweekvleesbedrijven als eerste goedkeuring van hun producten aanvragen buiten Europa.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    kweekvleesinfo.nl/2023/09/15/the-cult...
  4. [verwijderd] 22 september 2023 09:12
    Nobelprijswinnaars dringen aan op versnelling kweekvlees in Europa
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Europa moet tientallen miljarden euro’s investeren in kweekvlees en precisie-fermentatie om voorop te blijven in de eiwitrevolutie, zo staat in een brief geschreven aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

    De aanbevelingsbrief is ondertekend door vier oud-Eurocommissarissen, waaronder Neelie Kroes, drie Nobelprijswinnaars, en wordt gesteund door honderden wetenschappers. Het gezelschap dringt er bij Brussel op aan om tegen het eind van 2030 ten minste 25 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van deze nieuwe voedseltechnologieën.

    ‘We staan aan de vooravond van een voedselrevolutie zoals we niet hebben meegemaakt sinds het begin van de landbouw duizenden jaren geleden. Deze revolutie stelt Europa voor de keuze: nu investeren en straks de voordelen oogsten, of aan de zijlijn staan, terwijl de rest van de wereld de leiding pakt’, aldus de brief die is gedeeld met de website van het Algemeen Dagblad.

    Het overschakelen naar kweekvlees en eiwitten geproduceerd door micro-organismen zoals schimmels en bacteriën kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van ons voedselsysteem. De briefondertekenaars stippen aan dat de traditionele agricultuur verantwoordelijk is voor een derde van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Ook is het voor een groot deel verantwoordelijk voor het verdwijnen van de biodiversiteit op aarde.

    ,,In de toekomst hebben we allerlei alternatieven nodig voor vlees. Dat kunnen we niet alleen oplossen met vleesvervangers, die bovendien vaak ook nog ongezond zijn”.

    Zo stelt de Rotterdamse onderzoeker Jan Rotmans in het AD, en:

    ,,Kweekvlees is nu nog een niche, maar kan in de toekomst belangrijk worden als vervanging van regulier vlees.”

    Initiatiefnemer tot het verzoek is de milieuorganisatie RePlanet. Met de stormachtige ontwikkelingen die gaande zijn in landen als Israël, Singapore en de VS, waar in het geval van de laatste twee landen kweekvlees al mondjesmaat toegestaan is, dringen zij er, net als wij, op aan om niet achterop te geraken om uiteindelijk economische of zelfs voedselafhankelijkheid te voorkomen. Want naast de noodzaak voor dier, mens en milieu, is het ook van belang het nut van kweekvlees te onderkennen.

    Wat het extra pijnlijk maakt, dat we de slag in Europa dreigen te missen, is dat we met de Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable twee bedrijven hebben die internationaal vooroplopen in de ontwikkeling van kweekvlees. De expertise is dus al in huis, het draait vooral om de opschaling en de verbetering van het productieproces. Hiervoor is investeren in kweekvlees en precisie-fermentatie, èn gecoördineerd beleid nodig.

    In april 2022 kondigde de Nederlandse overheid aan dat ze aanzienlijke financiële steun zal bieden aan de ontwikkeling van cellulaire landbouw via het Nationaal Groeifonds.

    De eerste investering bedraagt maar liefst €60 miljoen en is onderdeel van een groter plan waarbij de overheid uiteindelijk tussen de €252 miljoen en €382 miljoen zal toewijzen om het volledige ecosysteem rond cellulaire landbouw te ondersteunen. Dit is wereldwijd de grootste investering die een overheid ooit heeft gedaan in deze sector.

    En in Europa is niet alleen in Nederland doordrongen van het feit dat cellulaire agricultuur van eminent belang is voor het welzijn van mens, dier en milieu en voor het toekomstig economisch welzijn van Europa. Vooral de noordelijk gelegen landen in Europa zien de urgentie en daarnaast de potentie op economisch vlak. Het zijn vooral de zuidelijker gelegen Europese landen met diepgewortelde voedseltradities en een grote traditionele agricultuurgeschiedenis zoals Italië en Frankrijk die de ontwikkeling het liefst tegenhouden. Een ontwikkeling die wereldwijd welbeschouwd niet tegen te houden is.

    De Barclays bank voorspelt dat tegen 2040 de jaarlijkse verkoopinkomsten van kweekvlees $450 miljard kunnen bedragen. Tegen die tijd zou kweekvlees een marktaandeel van 20 procent van de totale vleesmarkt kunnen bereiken. Tien jaar later, in 2050, zou dit marktaandeel zelfs kunnen stijgen tot 40 procent.

    Barclays is van mening dat kweekvlees een grotere impact zal hebben op de markt voor alternatieve eiwitbronnen dan plantaardige vleesproducten. Dit komt doordat consumenten steeds meer bewust worden van dierenwelzijn en duurzaamheid, en kweekvlees wordt gezien als een alternatief dat qua smaak en textuur sterk op regulier vlees lijkt. Hierdoor wordt verwacht dat consumenten snel zullen overstappen op kweekvlees.

    En toch lijken landen als Italië en Frankrijk zand in de motor te strooien als het gaat om de ontwikkeling van gecultiveerd vlees in Europa. Italië wil kweekvlees al verbieden, zelfs nog voordat het op de markt is. En ook Frankrijk dreigt om de kont in de krib te gooien.

    Europa lijkt op deze manier als bangste jongetje van de klas, op een leerachterstand te komen ten opzichte van meer vooruitstrevende gebieden. Want naast Singapore, Israël en de VS staat men in het Midden-Oosten en andere delen van Azië ook zeker niet stil.

    De brief is naast een aanbeveling om te investeren in nieuwe voedseltechnologieën als precisie-fermentatie en kweekvlees dus ook zeker een brandbrief om dit niet zover te laten komen.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    kweekvleesinfo.nl/2023/09/20/nobelpri...
  5. [verwijderd] 20 november 2023 10:04
    Vleesconcern JBS bouwt onderzoekscentrum voor gecultiveerde eiwitten
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Het Braziliaanse vleesconcern JBS is begonnen met de bouw van een onderzoekscentrum voor de productie van gecultiveerd rundvlees en andere gecultiveerde eiwitten.

    in Florianópolis in de Braziliaanse provincie Santa Catarina zal eind volgend jaar een wetenschappelijk team van meer dan 20 gespecialiseerde onderzoekers aan de slag gaan. Het primaire doel is om de productie van kweekvlees efficiënter, schaalbaarder en economisch voordeliger te maken.

    JBS investeert direct $22 miljoen in laboratoria en een testfabriek. In totaal verwacht het bedrijf in drie fases ongeveer $62 miljoen te investeren. In de beslissende laatste fase zal de bouw van een model op industriële schaal plaatsvinden om de technische en economische levensvatbaarheid van gecultiveerd vlees aan te tonen.

    Global Supply and Innovation Director van JBS, Jerson Nascimento Jr. over de bouw van het onderzoekscentrum:

    “As a global player in protein production, it is our responsibility to be at the forefront of food tech. The JBS Biotech Innovation Centre reinforces our commitment to the cultivated protein sector, consolidates our position as one of the main players in this promising market and reinforces our commitment to offering innovative, high-quality products to our consumers,”

    De gecultiveerde vleesproducten van JBS die op industriële schaal, mocht het project slagen, als eerste verkocht worden zijn bewerkte vleesproducten zonder structuur zoals, hamburgers, worstjes en gehaktballen. Naast rundvlees, kunnen ook gecultiveerde kip, varken en visproducten zonder structuur tot de mogelijkheden van grootschalige productie behoren.

    JBS bezit momenteel 51% van het Spaanse bedrijf Biotech Foods, dat momenteel een proeffabriek bouwt in San Sebastián. Vorig jaar begon Biotech Foods met een investering van $41 miljoen aan de bouw van de rundvleesfabriek die naar verwachting tegen medio 2024 operationeel is. De verwachte jaarlijkse productiecapaciteit van de fabriek moet aanvankelijk 1000 ton aan vlees worden, met de mogelijkheid om deze nog verder uit te breiden naar 4.000 ton per jaar.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    kweekvleesinfo.nl/2023/10/05/vleescon...
  6. [verwijderd] 20 november 2023 10:08
    kweekvleesinfo.nl/2023/10/17/vk-wil-m...
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Het Verenigd Koninkrijk heeft plannen om de goedkeuring van kweekvlees te versnellen door middel van een overeenkomst met Israël, zo meldde het Britse The Telegraph onlangs.

    Britse ministers en regelgevers proberen de goedkeuring van kweekvlees te versnellen om de voedselzekerheid te bevorderen, de kosten van levensonderhoud te verlichten en alternatieve, milieuvriendelijke vleesbronnen te bieden voor een groeiende bevolking.

    Op dit moment houdt het Verenigd Koninkrijk nog steeds vast aan de regels die van kracht waren vóór de Brexit en volgt het de EU-voorschriften die gelden voor zogeheten novel foods. Nieuw voedsel waarvoor bedrijven toestemming moeten krijgen van de aldaar geldende voedselveiligheidsautoriteiten, voordat ze het legaal aan de man mogen brengen. In het Verenigd Koninkrijk gaat de Food Standards Agency (FSA) hierover, terwijl de EFSA (European Food Safety Authority) het regulerende orgaan hiervoor is binnen de EU.

    Kans tot onderscheiden
    Het Verenigd Koninkrijk ziet in afwijkende regelgeving, met in dit geval Israëlische regelgeving als voorbeeld, een kans om zich internationaal te onderscheiden en een voorsprong te behalen ten opzichte van Europa in de ontwikkeling van de cellulaire landbouwsector.

    Het mogelijk kunnen omzeilen van de (in het algemeen als stroperig beschouwde) Europese goedkeuringsprocedure is eerder waarschijnlijk een belangrijke reden geweest voor Aleph Farms om zijn Aleph Cuts kweekvleesproducten ter goedkeuring in te dienen bij de FSA.

    En inmiddels staat het Verenigd Koninkrijk dus op het punt om een overeenkomst te sluiten met Israël voor een samenwerking op het gebied van cellulaire agricultuur. Israël staat algemeen bekend als een van de meest vooruitstrevende landen op het gebied van cellulaire landbouw, waar snel wettelijke goedkeuring van gecultiveerd vlees wordt verwacht.

    De Engelse onderminister van Wetenschap, Onderzoek en Innovatie Freeman en ambtenaren van de FSA bezochten eerder dit jaar Israël om gecultiveerd vlees te proeven en om te zien hoe het land de markt reguleert. Het bezoek lijkt dus als een stimulans te hebben gediend voor de FSA om te overwegen het goedkeuringsproces te vereenvoudigen.

    Freeman over de samenwerking met Israël en de potentie van een goed ontwikkelde sector voor cellulaire landbouw:

    “Israel has very strong expertise in protein replacement and in agri-tech and turning deserts into a garden. It is possible for us to be a world producer of very high standard beef, poultry and pork, whilst also making sure that we’re able to produce very low-cost protein for hard-hit families that are struggling and can’t afford a £70 joint of beef. It’s not an ‘either or. It’s making sure that we’re able to maintain our very high food quality standards and international reputation, reduce the cost of living, and help develop the technologies that the world needs.”

    James Cooper, adjunct-directeur voedselbeleid bij de FSA over de toewijding van de organisatie aan de ondersteuning van bedrijfsinnovatie in nieuwe markten tegen de krant:

    “The FSA is committed to supporting business innovation in new markets by delivering effective and proportionate regulation to protect consumers. We are always keen to learn more from other countries about their approach to the regulation of emerging technologies and are developing relationships with international organisations to learn about their approach to cell-cultivated products.”

    De overeenkomst tussen de twee landen volgt op een recente afspraak om quantumonderzoek en samenwerking in de academische wereld te bevorderen, en om Israëlische bedrijven de mogelijkheid te geven om nieuwe technologieën ter goedkeuring voor de regelgeving in het Verenigd Koninkrijk in te dienen

    De geplande samenwerking met Israël laat zien dat het VK vergaand bereid is tot aanpassing van de vleesindustrie en een voorname rol hierin ziet weggelegd voor de cellulaire agricultuursector.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    kweekvleesinfo.nl/2023/10/17/vk-wil-m...
  7. [verwijderd] 20 november 2023 10:14
    Bene Meat verkrijgt EU-registratie voor gecultiveerd vlees voor huisdiervoeding
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    De Tsjechische start-up Bene Meat Technologies is de eerste die EU-registratie heeft verkregen voor het gebruik van gecultiveerd vlees in huisdiervoeding.

    De registratie betekent dat het gecultiveerd vlees als toevoegingsmiddel in de diervoeding minimaal voldoet aan de voedingsbehoeften van dieren en daarnaast een of meerdere gunstige invloeden heeft op de eigenschappen van het product. De Europese Commissie houdt hiervan een European Union Register of feed additives bij.

    Bene Meat richt zich, mede door de vereenvoudigde procedure, vooral op de productie van kweekvlees voor huisdiervoeding. Ze willen hun product aanbieden aan wereldwijde huisdiervoerfabrikanten, zodat het als basismateriaal kan worden gebruikt in de eindproducten van die fabrikanten.

    Het prijsniveau van de eindproducten met gecultiveerd vlees erin verwerkt zal liggen op het niveau van hoogwaardige huisdiervoeding op de markt. Bene Meat gaat de smaak van het product nu bij dieren testen. Tegelijkertijd wordt de productie verhoogd in het huidige laboratorium in Praag en gaat het actief op zoek naar nieuwe locaties voor verdere uitbreiding.

    Het bedrijf praat met producenten van huisdiervoeding over leveringen, maar het wil ook samenwerken om productielijnen op te zetten in de eigen huidige faciliteiten. Daarnaast is het de bedoeling om een eigen merk van eindproducten voor huisdiervoeding te ontwikkelen.

    Managing Director Roman Kriz tegenover Reuters over de registratie:

    “Today we have become the first company globally that has an official authorisation for the production and sale of cultivated meat for cats and dogs,”

    Op het moment produceert het bedrijf nog maar een paar kilo per dag. Kriz verwacht dat gedurende het komende jaar het niveau bereikt zal worden van honderden tot enkele duizenden kilo’s per dag.

    De start-up, die in 2020 werd opgericht en toebehoort aan het Tsjechische bedrijf voor medische apparatuur BTL Group, heeft meer dan 80 onderzoekers en ontwikkelaars in dienst. Er is nog geen 10 miljoen euro geïnvesteerd in het product, zo laat Kriz weten.

    Bene Meat verwacht tegen het einde van volgend jaar financieel gezond te zijn. De productie van gecultiveerd vlees voor mensen is ook nog een van de doelen die het bedrijf nastreeft.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    kweekvleesinfo.nl/2023/11/11/bene-mea...
  8. Enzo123 16 december 2023 09:59
    Profuse en Gelatex kondigen significante vooruitgang aan in productie kweekvlees
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Profuse Technology en Gelatex, startups die respectievelijk onderzoek doen naar groeimedium en plantaardige steigers om dierlijke spiercellen efficiënter te differentiëren en te laten rijpen, hebben een significante vooruitgang in de productie van gecultiveerd vlees aangekondigd.

    Volgens de aankondiging hebben de bedrijven, in vergelijking met traditionele methoden voor spiergroei, de groeicyclus van dierlijke spiercellen verkort tot slechts 48 uur, met een vijfvoudige toename van het spiereiwitgehalte.

    Het gebruik van Profuse’s media supplement in combinatie met Gelatex’s eetbare steigers heeft aanzienlijke verbeteringen opgeleverd in de groei van kippenspierweefsel, beweren de startups.

    Als deze resultaten inderdaad kloppen, biedt dit enorm veel perspectief voor de hele kweekvleesindustrie. De prestaties kunnen een verbeterde kostenefficiëntie, verhoogde schaalbaarheid en een verbeterde voedingswaarde met zich meebrengen.

    Guy Nevo Michrowski, CEO van het Israëlische Profuse Technologies hierover:

    “By innovating through collaboration, we are assisting to reshape the future of meat production. Together, Profuse and Gelatex have taken the cultivated meat industry another step towards sustainable and scalable cultivated meat production.”

    Ook Märt-Erik Martens, CEO van het Estse Gelatex Technologies reageerde op de resultaten voortkomend uit de samenwerking:

    “The unique properties of our halospun scaffolds, combined with Profuse’s specialized media supplements, can significantly accelerate the path to commercial viability for cultivated meat”.

    Gelatex en Profuse bieden producenten van gecultiveerd vlees nu een allesomvattende oplossing voor het optimaliseren van spiergroei. Deze oplossing omvat een complete set van Gelatex’s halospun nanovezelsteigers, evenals gedetailleerde protocollen voor de integratie met Profuse’s media-supplementen voor optimale spiergroei.

    In 2021 haalde Gelatex €1,2 miljoen op om de kosten voor steigers van €100.000 naar €1000 per kilogram te verlagen, met als doel de kosten van kweekvlees te verminderen.

    In 2022 kondigde het Estse bedrijf aan dat het genoeg steigers voor 300 ton vlees per jaar kon produceren met behulp van hun nanovezeltechnologie. Dit was een belangrijke stap, omdat nanovezels voorheen duur en moeilijk op te schalen waren.

    Afgelopen september meldde ProFuse dat ze een 3D-groeitechnologie voor steigers hadden ontwikkeld om de spiergroei, samen met hun kweekmedia en protocollen, vijf keer sneller te laten verlopen.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    kweekvleesinfo.nl/2023/12/13/profuse-...
  9. Enzo123 25 januari 2024 12:36
    Binnenkort kun je mogelijk vlees uit een laboratorium proeven
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    De eerste proeverijen met kweekvlees kunnen mogelijk binnenkort al worden gehouden. De eerste aanvraag hiervoor is onlangs ingediend bij een commissie die hier speciaal voor is opgericht.
    Diverse bedrijven hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van kweekvlees. Daarbij wordt het vlees in een laboratorium gekweekt op basis van enkele dierlijke cellen. Deze cellen worden gevoed om er vlees uit te laten groeien.

    Deze methode wordt gezien als een duurzamere manier om vlees te produceren dan via de veeteelt. Zo zorgt het kweken van vlees voor minder uitstoot van broeikasgassen.

    De verkoop van dit type vlees is nog niet toegestaan. Wel kunnen bedrijven die zich hierin specialiseren een aanvraag doen voor een proeverij. Het Nederlandse bedrijf Meatable heeft inmiddels zo'n aanvraag gedaan en hoopt binnen afzienbare tijd goedkeuring te krijgen.

    De aanvragen worden beoordeeld door een nieuwe, onafhankelijke commissie, die bestaat uit een arts, een microbioloog, een toxicoloog en een ethicus. Nederland is het eerste land in Europa dat zulke proeverijen mogelijk maakt.

    Italië besloot vorig jaar juist kweekvlees te verbieden. Volgens de Italiaanse regering kan het problemen geven voor de volksgezondheid en kan het de Italiaanse landbouwsector schaden.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    www.nu.nl/economie/6299073/binnenkort...
  10. Enzo123 4 maart 2024 10:53
    SCiFi Foods kondigt eerste grootschalige productie van gecultiveerd rundvlees aan
    Geplaatst door redactiekweekvlees

    Het Amerikaanse kweekvleesbedrijf SCiFi Foods heeft haar eerste geslaagde grootschalige productie van gecultiveerd rundvlees aangekondigd.

    kweekvleesinfo.nl/2024/01/29/scifi-fo...
  11. Enzo123 4 maart 2024 10:57
    Weer mooi nieuws uit de moslimwereld:

    Halal kweekvlees wederom mogelijk verklaard
    Geplaatst door redactiekweekvlees

    De Islamitische Religieuze Raad van Singapore heeft een fatwa uitgevaardigd waarin wordt verklaard dat gecultiveerd vlees halal is, zolang de producenten zich houden aan de halal-normen.

    kweekvleesinfo.nl/2024/02/20/halal-kw...
  12. Enzo123 3 september 2024 09:07
    Mooi nieuws voor huisdiereigenaren:

    Eerste goedkeuring in Europa van gecultiveerde kip in huisdiervoeding
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Het Britse kweekvleesbedrijf Meatly heeft als eerste in Europa toestemming gekregen om gecultiveerde kip als huisdiervoeding te verkopen.

    kweekvleesinfo.nl/2024/07/23/eerste-g...
  13. Enzo123 3 september 2024 09:08
    Nutreco lanceert eerste productiefaciliteit voor celvoeding van kweekvlees:
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Het Nederlandse diervoedingsbedrijf Nutreco heeft als eerste ter wereld een productiefaciliteit geopend waar voedselveilige poeder, specifiek ontwikkeld als celvoeding voor kweekvlees, op steeds grotere schaal kan worden geproduceerd.

    kweekvleesinfo.nl/2024/08/05/nutreco-...
95 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.