Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Modbreak: laatste dagen> Aanslagen Hamas in Israël, oktober 2023

7.866 Posts
Pagina: «« 1 ... 39 40 41 42 43 ... 394 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Beur 23 oktober 2023 13:53
    quote:

    Freemoneyforever schreef op 23 oktober 2023 13:39:

    [...]
    Ja, Luchtschip, ik had 22 okt. 2022 over het hoofd gezien. Foutje.

    Is het dan minder erg?
    Ik vind het in deze ernstige tijd toch wel een beetje kwalijk om een bericht te plaatsen dat verdere escalatie op de Westbank suggereert en ook op mij overkwam als zeer recent en verontrustend.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 oktober 2023 13:56
    Israëlisch-Palestijnse conflict lijkt eeuwen durende strijd zonder eind

    Menzo Willems
    Aangepast: 8 min geleden9 min geledenin Buitenland

    Amsterdam - Met afgrijzen en zorg kijkt de wereld naar de ongekend gewelddadige escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Al honderd jaar staan beide partijen elkaar naar het leven, maar nooit leek de kans op vrede verder weg dan nu. Maar wat is de oorsprong van deze strijd, die al vele tienduizenden doden heeft gekost? En waar gaat het om?

    Het conflict handelt om het land tussen de rivier Jordaan en de Middellandse Zee waarop zowel de Israëli’s als de Palestijnen aanspraak maken. De Joodse inwoners noemen het gebied Israël, de Arabieren Palestina.

    De kiem van het conflict is al gezaaid in de Romeinse tijd. Tussen 70 en 135 na Chr. werden de Joden door de Romeinen verdreven uit hun land, dat ze ook toen Israël noemden. Sindsdien leefden zij verspreid over de hele wereld. Maar het verlangen om ooit terug te keren naar hun land, dat hun volgens de Bijbel immers door God was gegeven, bleef. Ondanks de vreemde overheersers zijn er toch altijd Joden blijven wonen in het gebied of hebben zich daar gevestigd. In 1844 woonden er ruim 7100 joden in Jeruzalem, meer dan 5700 moslims en 3400 christenen.
    Zionisme

    Eind 19e eeuw ontstond een Joodse beweging die streefde naar een staat voor het Joodse volk. Hun nationalisme noemden ze zionisme, naar de Bijbelse berg Zion die stond voor Jeruzalem. In de tijd van de opkomst van het zionisme heette Israël Palestina. Het lag nu in het Ottomaanse rijk. In 1883 vestigden zich er de eerste zionistische Joden. In 1936, toen de Britten de macht in de regio inmiddels van de Ottomanen hadden overgenomen, woonden er 400.000 Joden, dertig procent van de bevolking in Palestina.

    En nu komt de kern van het conflict: de Arabieren die al in het gebied woonden, waren niet blij met de Joodse toevloed. Die stonden echter sterk, want in 1917 had de Britse minister van Buitenlandse Zaken Artur Balfour verklaard dat zijn regering ’de vestiging van een nationaal tehuis voor het Joodse volk’ in Palestina ’gunstig gezind is’, de beroemde Balfour-verklaring.
    Klaagmuur

    Het Brits bestuur over Palestina was geen succes. Arabische weerstand tegen de Joodse immigratie leidde voortdurend tot onrust en geweld. Zo kwamen in 1929 bij onlusten 116 Arabieren en 133 Joden om het leven. De Palestijnse Arabieren waren kwaad over religieuze claims van Joden bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Ook maakte ze zich zorgen over de grote lappen grond die Joodse organisaties kochten van Palestijnse grootgrondbezitters.

    Na WO II gingen veel overlevenden van de Holocaust naar Palestina. Fanatieke zionisten begonnen er bovendien een terreurcampagne tegen de Britse autoriteiten. De Britten konden dit niet langer bolwerken. Daarom besloot de VN in 1947 Palestina te verdelen tussen de Joden en Arabieren, het beroemde VN-delingsplan (zie kaartje A). De zionistische leiders waren voor, maar de Palestijnse leiders tegen. De Algemene Vergadering stemde in november 1947 echter vóór het delingsplan (resolutie 181). De Arabische landen stemden tegen. Zij vonden dat de Palestijnse Arabieren het hele gebied moesten krijgen.

    Op 14 mei 1948 riep de zionistische leider David Ben Goerion de onafhankelijkheid van het aan de Joden toebedeelde grondgebied uit. Daarop vielen de legers van zes buurlanden de jonge natie binnen. Deze Onafhankelijkheidsoorlog eindigde in 1949 in een nieuwe verdeling van Palestina, ten nadele van de Palestijnen. Israël had het aan hun toebedeelde stuk van Noord-Israël veroverd, Jordanië de hele westelijke Jordaanoever alsmede het oosten van Jeruzalem en Egypte de Gazastrook. (Zie kaartje B)
    Vluchtelingenproblematiek

    Dit had een verstrekkend gevolg: een Palestijnse staat zoals voorzien in resolutie 181 was onmogelijk geworden. En nog erger: zo’n 700.000 Palestijnse Arabieren moesten vluchten (circa 160.000 bleven en vormen nu de Arabische bevolking van Israël); de Joodse bevolking van Oost-Jeruzalem werd verjaagd en Joden in de Arabische staten werden het land uitgezet. De vluchtelingenproblematiek, waar de regio nog steeds mee kampt, was geboren.

    De Joodse uitwijkelingen gingen naar Israël, terwijl de Palestijnse terechtkwamen in kampen. De meesten belandden op de Westoever, maar ook in de toen Egyptische Gazastrook, Transjordanië, Syrië en Libanon, landen die de Palestijnen overigens liever kwijt zijn dan rijk.

    In 1948 nam de VN resolutie 194 aan waarin werd besloten dat vluchtelingen naar hun huizen, die nu in Israël lagen, terug konden. Degenen die dat niet wilden, zouden worden gecompenseerd. Omdat er nooit een vredesverdrag tussen Israël en de Palestijnen is gesloten, is er van de resolutie weinig terecht gekomen. Daardoor leeft een deel van de Palestijnen nog steeds in kampen. Hun voorouders, de eerste vluchtelingen, zijn inmiddels overleden.
    Onmogelijke eis

    De Palestijnse vluchtelingen vormen het grootste obstakel voor een vredesregeling. De Palestijnen eisen dat die allemaal terug kunnen naar hun voormalige woonplaatsen. Voor Israël is dat een onmogelijke eis omdat de inmiddels tot vier miljoen zielen gegroeide Palestijnse vluchtelingenpopulatie haar Joodse inwoners tot een minderheid zou degraderen.

    Omgekeerd staan de circa 600.000 Israëlische kolonisten op de Westoever en in Oost-Jeruzalem eveneens een vreedzame oplossing in de weg. De Palestijnen willen hen weghebben, maar hoe meer zich er vestigen des te moeilijker dat wordt.

    Daarnaast is de status van Jeruzalem een struikelblok. Voor zowel Israël als de Palestijnen is de stad van groot religieus belang vanwege de Tempelberg. Daarop stond ooit een heilige Joodse tempel, die in 70 naChr. door de Romeinen is verwoest, en bevinden zich nog steeds de moskeeën Al Aqsa en de Rotskoepel.

    www.telegraaf.nl/nieuws/1575785856/is...
  3. forum rang 8 Freemoneyforever 23 oktober 2023 14:03
    quote:

    Beur schreef op 23 oktober 2023 13:53:

    [...]Ik vind het in deze ernstige tijd toch wel een beetje kwalijk om een bericht te plaatsen dat iets van escalatie op de Westbank suggereert en ook op mij overkwam als zeer recent en verontrustend.
    Dat mag gerust, ik had over het hoofd gezien, dat het bericht van 2022 was, jammer echter, dat er sinds de gruwelijke aanslagen van Hamas op 7 okt. ook veel Palestijnen op de Westbank zijn vermoord:

    The Palestinian Health Ministry in the West Bank says 91 Palestinians have been killed there since Oct. 7. In the rest of the year leading up to the Hamas attack, 197 Palestinians were killed, according to an Associated Press count.
    www.google.com/search?client=firefox-...
  4. forum rang 6 pakman 23 oktober 2023 14:07
    quote:

    Beur schreef op 23 oktober 2023 13:53:

    [...]Ik vind het in deze ernstige tijd toch wel een beetje kwalijk om een bericht te plaatsen dat verdere escalatie op de Westbank suggereert en ook op mij overkwam als zeer recent en verontrustend.
    klopt, en mij maak je niet wijs dat je dan niet op de recente datum kijkt..dus
  5. forum rang 8 closer 23 oktober 2023 14:10
    quote:

    Beur schreef op 23 oktober 2023 13:53:

    Ik vind het in deze ernstige tijd toch wel een beetje kwalijk om een bericht te plaatsen dat verdere escalatie op de Westbank suggereert en ook op mij overkwam als zeer recent en verontrustend.
    Het bericht is weliswaar een jaar oud maar waarschijnlijk nog steeds typerend voor de (volgens sommigen "humane") omgang van Israël met Palestijnen.
  6. forum rang 8 Freemoneyforever 23 oktober 2023 14:20
    quote:

    Dirk de Dijker schreef op 23 oktober 2023 14:18:

    Inzake humaan / inhumaan, ik denk dat het onmogelijk is om minder burgerslachtoffers te maken dab Israël nu maakt. Verder kan ieder burgerslachtoffer ook zomaar een hamas fanatiekeling zijn geweest...
    Ja, knal ze maar neer!

    Mijn vader zegt: "In een oorlog schiet je je vrienden dood".
  7. forum rang 7 het zwaard 23 oktober 2023 14:21
    "436 doden in voorbije uren door Israëlische bombardementen"

    Volgens een nieuwe balans zijn in de voorbije 24 uur nu al 436 doden gevallen bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Dat meldt het lokale ministerie van Volksgezondheid. Die instantie staat wel onder controle van Hamas, dus de cijfers kunnen enigszins overdreven zijn. Vooral een vluchtelingenkamp werd zwaar getroffen, maar ook een moskee behoorde tot de doelwitten.

    Een woordvoerder van het Israëlische leger liet weten dat 320 doelen van Hamas aangevallen werden. Het ging onder meer om ondergrondse tunnels, hoofdkwartieren en observatieposten. Toch zouden volgens Hamas vooral vrouwen en kinderen tot de slachtoffers behoren.

    De totale dodentol zou - opnieuw volgens dat ministerie - op 5.087 komen te liggen. Zo'n 1.500 personen zouden nog steeds vermist zijn en liggen dus mogelijk onder het puin.
  8. forum rang 7 het zwaard 23 oktober 2023 14:26
    “Brussel overweegt verlengen van gasprijsplafond wegens oorlog Israël”
    De Europese Commissie overweegt het prijsplafond voor aardgas in de Europese Unie langer in stand te houden. In Brussel leeft namelijk angst dat de gasprijs deze winter opnieuw flink zou kunnen stijgen door onder meer de oorlog in het Midden-Oosten, schrijft de Britse zakenkrant ‘Financial Times’ (FT) op basis van ingewijden.
    Het gaat om het in februari in werking getreden plafond om pieken in de gasprijs tegen te gaan vanwege de oorlog in Oekraïne en de sterk verminderde leveringen van Russisch gas aan Europa. Dat plafond van 180 euro per megawattuur gaat in als de gasprijs drie werkdagen of langer boven de limiet uitkomt en die prijs bovendien drie dagen minstens 35 euro hoger ligt dan de wereldwijde richtprijs voor vloeibaar gemaakt gas (lng).
    Volgens diplomaten die FT sprak in Brussel zijn er “geen aanwijzingen voor negatieve effecten” van de maatregel. Inmiddels liggen de gasprijzen ook weer bijna 90 procent lager dan vorig jaar en de gasopslagen in Europa zijn goed gevuld. Toch zijn alle risico’s daarmee niet verdwenen, waarschuwen kenners al langer.

    “We weten niet wat er dit jaar gaat gebeuren. We hebben de situatie in Israël en we weten niet hoe dat de import uit het Midden-Oosten zal beïnvloeden”, klinkt het volgens de krant in de wandelgangen. De ingewijden stellen ook dat de vermeende sabotage aan een gaspijpleiding tussen Finland en Estland van eerder deze maand een punt van zorg is. Daarom zou het voor Europa “goed zijn om een verzekering te hebben”.
    Vrijdag steeg de Europese prijs voor aardgas weer door de vrees voor een breder conflict in het Midden-Oosten. Eerder daalde de gasprijs juist door mildere weersvoorspellingen voor Europa en de inspanningen van de Verenigde Staten om het conflict tussen Israël en de Palestijnse militante beweging Hamas in bedwang te houden.

    Op de Amsterdamse gasbeurs klom de prijs voor leveringen in november vrijdagochtend concreet met ruim 2 procent tot 51,25 euro per megawattuur. Op weekbasis was de gasprijs wel iets gedaald. De prijs ligt echter nog altijd zo’n 35 procent boven het niveau van voor de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Vorige week tikte de gasprijs zelfs nog het hoogste niveau sinds februari aan.
    Meningen verdeeld
    Naar verwachting komt de Europese Commissie volgende maand met een voorstel waarin wordt aangegeven welke van de noodmaatregelen op energiegebied, waaronder het gasprijsplafond, moeten worden verlengd. Voorlopig lijken de meningen bij de lidstaten nog verdeeld.

    Duitsland heeft volgens de FT samen met een aantal andere landen een document ondertekend waarin wordt opgeroepen om eerdere noodmaatregelen te verlengen. Het land dringt er samen met Frankrijk ook op aan om de regels voor het verlenen van staatssteun langer ruim te houden, zodat overheden opnieuw met energiesteun voor burgers en bedrijven zouden kunnen komen als dat nodig zou zijn.

    Maar andere landen, waaronder Nederland, hebben al laten weten dat laatste niet te zien zitten. Demissionair energieminister Rob Jetten zei al tegen de FT dat het geld dat hiermee gemoeid zou zijn beter kan worden gebruikt “om de oorzaak aan te pakken” door te investeren in bijvoorbeeld energiebesparingsmaatregelen.
  9. forum rang 8 Freemoneyforever 23 oktober 2023 14:44
    Al Jazeera meldt dat Hamas heeft gezegd dat het vannacht Israëlische troepen in de Gazastrook heeft aangetroffen, nadat Israël had gezegd dat het beperkte invallen had uitgevoerd.

    Al Jazeera schrijft: “Hamas zegt dat zijn strijders een Israëlische gepantserde eenheid tegenkwamen die in het zuiden van Gaza infiltreerde. De groep zei dat de infiltratie plaatsvond ten oosten van Khan Younis. Het voegde eraan toe dat zijn strijders met succes een deel van de Israëlische militaire uitrusting hebben vernietigd voordat ze terugkeerden naar de basis.”
    Aut. vert. van www.theguardian.com/world/live/2023/o...
  10. forum rang 8 closer 23 oktober 2023 14:49
    quote:

    Dirk de Dijker schreef op 23 oktober 2023 14:18:

    Inzake humaan / inhumaan, ik denk dat het onmogelijk is om minder burgerslachtoffers te maken dab Israël nu maakt. Verder kan ieder burgerslachtoffer ook zomaar een hamas fanatiekeling zijn geweest...
    Qua inhumaan ben jij de expert, dat is wel duidelijk!
    NOK
  11. forum rang 10 luchtschip 23 oktober 2023 15:29
    Israeli Defense Forces ( IDF ) op twitter :

    Het maakt Hamas niet uit wie hen in de weg staat om Israël te vernietigen – zelfs als het de bevolking van Gaza betreft :

    video 0:52 minuut Engels ondertiteld

    twitter.com/IDF/status/17164410617305...

    Gemiddeld iedere 37 minuten valt een raket beschieting van Hamas op grondgebied van de Palestijnen in Gaza en kan doden veroorzaken onder eigen mensen
  12. forum rang 8 Freemoneyforever 23 oktober 2023 15:38
    VN-bureau voor humanitaire hulp: meer dan de helft van de bevolking van Gaza is nu intern ontheemd

    Het humanitaire bureau van de VN (OCHA) heeft gezegd dat ongeveer 1,4 miljoen van de bevolking van Gaza – meer dan de helft – nu intern ontheemd zijn, en dat velen hun toevlucht zoeken in overvolle noodopvangcentra van de VN.

    Israël heeft de inwoners van Gaza bevolen het noorden te evacueren. Maar volgens Reuters zei het OCHA dat het geloofde dat honderden en mogelijk duizenden mensen die waren gevlucht, nu naar het noorden terugkeerden vanwege de toegenomen bombardementen in het zuiden en het gebrek aan onderdak.

    Een Israëlische militaire woordvoerder zei tegen Reuters: “De IDF heeft inwoners van de noordelijke Gazastrook aangemoedigd om naar het zuiden te trekken en niet in de buurt van Hamas-terreurdoelen in Gaza-stad te blijven.

    “Maar uiteindelijk heeft Hamas zich verschanst onder de burgerbevolking in de hele Gazastrook. Dus waar zich ook een Hamas-doelwit voordoet, zal de IDF het aanvallen om de terroristische capaciteiten van de groep te dwarsbomen, terwijl ze haalbare voorzorgsmaatregelen nemen om de schade aan niet-betrokken burgers te beperken.”

    Het Israëlische leger heeft satellietbeelden vrijgegeven waarop naar eigen zeggen raketwerpers van Hamas te zien zijn in de buurt van scholen, moskeeën en ziekenhuizen.

    Al Jazeera meldt dat vandaag een andere moskee in Gaza is getroffen, de Al-Noor Al-Mohammedi-moskee in de wijk Sheikh Radwan. Het meldt dat dit de 32e moskee is die door Israël is getroffen sinds 7 oktober.

    De nieuwsdienst heeft een 21-jarige student geïnterviewd, Tala Herzallah, die tegen Al Jazeera zei: “Gisteravond kan niet in woorden worden beschreven. We beefden letterlijk van angst. We wisten niet of we levend wakker zouden worden of niet. Als de ochtend voor ons aanbreekt, wetende dat we elk moment kunnen sterven. We brachten de hele nacht door met bidden en vroegen God om ons in leven te houden. Ik sliep slechts twee uur en werd wakker door een reeks bombardementen.

    Ze vertelde verslaggevers dat ze onmiddellijk familie en vrienden begon te bellen om te zien of zij de nacht ook hadden overleefd. “Sommigen van hen antwoordden mij, anderen niet. Ik weet niet of het feit dat ze niet antwoorden betekent dat ze dood zijn of dat de batterij gewoon leeg is.’
    Aut. vert. van www.theguardian.com/world/live/2023/o...
  13. Er is meer dan de Beurs 23 oktober 2023 15:45
    quote:

    Freemoneyforever schreef op 23 oktober 2023 15:38:

    VN-bureau voor humanitaire hulp: meer dan de helft van de bevolking van Gaza is nu intern ontheemd

    Het humanitaire bureau van de VN (OCHA) heeft gezegd dat ongeveer 1,4 miljoen van de bevolking van Gaza – meer dan de helft – nu intern ontheemd zijn, en dat velen hun toevlucht zoeken in overvolle noodopvangcentra van de VN.

    Israël heeft de inwoners van Gaza bevolen het noorden te evacueren. Maar volgens Reuters zei het OCHA dat het geloofde dat honderden en mogelijk duizenden mensen die waren gevlucht, nu naar het noorden terugkeerden vanwege de toegenomen bombardementen in het zuiden en het gebrek aan onderdak.

    Een Israëlische militaire woordvoerder zei tegen Reuters: “De IDF heeft inwoners van de noordelijke Gazastrook aangemoedigd om naar het zuiden te trekken en niet in de buurt van Hamas-terreurdoelen in Gaza-stad te blijven.

    “Maar uiteindelijk heeft Hamas zich verschanst onder de burgerbevolking in de hele Gazastrook. Dus waar zich ook een Hamas-doelwit voordoet, zal de IDF het aanvallen om de terroristische capaciteiten van de groep te dwarsbomen, terwijl ze haalbare voorzorgsmaatregelen nemen om de schade aan niet-betrokken burgers te beperken.”

    Het Israëlische leger heeft satellietbeelden vrijgegeven waarop naar eigen zeggen raketwerpers van Hamas te zien zijn in de buurt van scholen, moskeeën en ziekenhuizen.

    Al Jazeera meldt dat vandaag een andere moskee in Gaza is getroffen, de Al-Noor Al-Mohammedi-moskee in de wijk Sheikh Radwan. Het meldt dat dit de 32e moskee is die door Israël is getroffen sinds 7 oktober.

    De nieuwsdienst heeft een 21-jarige student geïnterviewd, Tala Herzallah, die tegen Al Jazeera zei: “Gisteravond kan niet in woorden worden beschreven. We beefden letterlijk van angst. We wisten niet of we levend wakker zouden worden of niet. Als de ochtend voor ons aanbreekt, wetende dat we elk moment kunnen sterven. We brachten de hele nacht door met bidden en vroegen God om ons in leven te houden. Ik sliep slechts twee uur en werd wakker door een reeks bombardementen.

    Ze vertelde verslaggevers dat ze onmiddellijk familie en vrienden begon te bellen om te zien of zij de nacht ook hadden overleefd. “Sommigen van hen antwoordden mij, anderen niet. Ik weet niet of het feit dat ze niet antwoorden betekent dat ze dood zijn of dat de batterij gewoon leeg is.’
    Aut. vert. van www.theguardian.com/world/live/2023/o...
    Ja, hamas heeft heel wat doden op haar geweten..
  14. forum rang 8 Freemoneyforever 23 oktober 2023 16:28
    quote:

    keljans 123 schreef op 23 oktober 2023 16:13:

    rutte heeft eerst alle nederlandse problemen opgelost.
    nu gaat hij dat in gaza doen.
    hij heeft werkelijk geen idee hoe belachelijk hij zich maakt.
    Qua symbool heeft het betekenis, het bezoek van Rutte, ook om de Arabische wereld te laten weten, dat we Israël steunen.
    Qua invloed is het vooral de US die van betekenis is.
    Helaas (maar dat neem ik Rutte niet kwalijk) is er geen staakt het vuren afgekondigd om humanitaire reden.
  15. Vlasbekje 23 oktober 2023 16:34
    Wat mij nog steeds verbaasd is de terughoudende en begripvolle reactie na de Oproep van Rijksambtenaren en ambtenaren van Buitenlandse Zaken aan de Nederlandse regering. Beide brieven zijn verstuurd op vrijdag 20 oktober 2023. Zij maken zich grote zorgen over de onvoorwaardelijke steun van de internationale gemeenschap aan Israël, inclusief dat van ons kabinet. De vraag is of dat zo is gelet de chronologie:

    1. Op 7 oktober zei premier Rutte in het RTLNieuws: "Wij erkennen volledig het recht van Israël zich zelf te verdedigen." "De beelden die nu doorkomen zijn zonder meer mensonterend." Op de vraag van de interviewster wat Nederland nog meer kan doen dan steun uitspreken, antwoord Rutte: "We staan in nauw kontakt met internationale partners, dus er wordt intensief internationaal gecoördineerd ook binnen Europa, daar gaan we mee door om er voor te zorgen dat de internationale gemeenschap over een zo'n breed mogelijk front dit veroordeelt, oproept aan de daders, aan de terroristische organisatie Hamas om hiermee te stoppen en Israël te steunen." Actiepunt 3 van de Oproep: oproep tot uiterste inspanning via diplomatieke kanalen is dan al 2 weken in gang!

    2. Op 10 oktober zei premier Rutte dat het ongepast is om het nu te hebben over het bredere verhaal van de Palestijnse gebieden, en dat Nederland Israël houdt aan het humanitair oorlogsrecht.

    3. Op 13 oktober benadrukken premier Rutte en minister Bruins Slot dat de zelfverdediging proportioneel moet zijn en in lijn met het internationaal recht.
    In de Oproep staat: 'Als ambtenaren voelen wij ons geroepen te staan voor het internationaal recht. Wij hebben de eed of belofte afgelegd op basis van de grondwet en worden geacht integer te handelen." De vraag is wat dit toevoegt aan het standpunt van het kabinet, tenzij men denkt dat de rest van de bevolking een andere rechtsorde voor ogen staat. In de Gedragscode Integriteit Rijk als kader bij de eed of belofte staat over Persoonlijke meningsuiting: 'Maar voor jou als ambtenaar is dit recht in relatie tot jouw ambtelijk fiunctioneren wel begrensd. Dit betekent dat je voorzichtig moet zijn met het ventileren van je persoonlijke opvattingen en dus niet zomaar alles kunt zeggen, schrijven, liken/delen of twitteren.' 'Daarbij maakt het verschil wat je positie is binnen de organisatie en welke afstand je hebt tot het onderwerp waarover het gaat. Hoe dichter je bij het betreffend inhoudelijke beleidsterrein staat, hoe meer behoedzaamheid geboden is.' 'Ook zijn de maatschappelijke en politieke gevoeligheid van het onderwerp van belang. Dit geldt vooral voor onderwerpen die in het nieuws zijn, of waarvoor bij belangengroepen (lobbyisten) bijzondere belangstelling bestaat. Als er één groep Nederlanders is met toegang tot ministers om hun standpunt binnenskamers kenbaar te maken, beleidsopties naar voren te brengen en te wijzen op gevaarlijke onevenwichtigheden zijn het de Rijksambtenaren die op de ministeries werken. Kennelijk is deze vierde macht daar onvoldoende in geslaagd en zien zij de Oproep als een versterking van de parlementaire democratie. Een beetje in navolging van Hannah Ahrendt en de banaliteit van het kwaad.

    4. Op 12 oktober: Tweede Kamer, 12e vergadering waar de situatie rond Israël uitgebreid aan de orde komt met diverse moties. Voor het plenair verslag; www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plena...

    5. Op 17 oktober is de aanval op het Al Ahri Arab-ziekenhuis in Gaza-Stad door Israël met 500 doden volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezonheid en diverse kwaliteitsmedia zoals de New York Times. De woede en de shock zijn groot. Dit is niet de tijd voor bezinning.

    6. Op 20 oktober: Oproep Rijksambtenaren die voorbij gaat aan ontwikkelingen die al in gang zijn gezet en de standpunten en moties die in in de Tweede Kamer naar voren zijn gebracht. Actiepunt 1: Veroordeel het buitensporig geweld in Gaza in de meest krachtige termen. Actiepunt 2: Wijs Israël, de Europese Unie, de Verenigde Staten en de VN Veiligheidsraad op het belang te handelen binnen de richtlijnen van het internationale humanitair recht en de verplichtingen die Israël heeft als bezetter.
    Wat actiepunt 1 betreft: Veroordelingen worden door rechters uitgesproken. Een veroordeling door Rijksambtenaren of naties luchten misschien het gemoed, maar hebben weinig effect - met welke krachttermen dan ook.
    Actiepunt 2: Welke konsekwenties wil men verbinden indien deze niet of ten dele of grotendeels worden nageleefd?
  16. forum rang 8 closer 23 oktober 2023 17:06
    Jouw opmerkingen over veroordelingen en consequenties snap ik niet, of denk je dat een oproep hetzelfde is als chantage of een dreigement?
    Ze roepen op om meer moeite te doen. Zonder het letterlijk te zeggen, vinden ze wellicht dat er nog geen sprake is een "uiterste inspanning". En we mogen aannemen dat zij dat als uitvoerders goed kunnen beoordelen.
  17. forum rang 8 closer 23 oktober 2023 17:23
    En wie weet, misschien heeft de oproep al enig effect:

    - - - - - - - - - -

    16:21
    Rutte blijft achter Israël staan, maar dringt aan op ‘proportionele reactie’

    Nederland staat ‘absoluut’ nog steeds onvoorwaardelijk achter Israël. Dat zei demissionair premier Mark Rutte zojuist bij zijn bezoek aan Israël. ‘Israël heeft het recht zich te verdedigen tegen terreurorganisatie Hamas.’

    Direct na de aanval van Hamas op 7 oktober sprak Rutte zijn steun uit aan Israël. Ruimte voor een ‘maar’ was er volgens de premier toen niet. Nu wel: In Israël zegt Rutte dat hij bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu erop heeft aangedrongen proportioneel te reageren. Rutte vindt dat de twee miljoen inwoners van Gaza geen schuld hebben en vreest uitbreiding van het conflict naar de rest van de regio. 'Ik heb een goed, stevig gesprek gehad met Netanyahu. We kennen elkaar al heel lang.’

    www.volkskrant.nl/cs-b453adc3
  18. forum rang 4 seance 23 oktober 2023 17:29
    quote:

    closer schreef op 23 oktober 2023 17:23:

    En wie weet, misschien heeft de oproep al enig effect:

    - - - - - - - - - -

    16:21
    Rutte blijft achter Israël staan, maar dringt aan op ‘proportionele reactie’

    Nederland staat ‘absoluut’ nog steeds onvoorwaardelijk achter Israël. Dat zei demissionair premier Mark Rutte zojuist bij zijn bezoek aan Israël. ‘Israël heeft het recht zich te verdedigen tegen terreurorganisatie Hamas.’

    Direct na de aanval van Hamas op 7 oktober sprak Rutte zijn steun uit aan Israël. Ruimte voor een ‘maar’ was er volgens de premier toen niet. Nu wel: In Israël zegt Rutte dat hij bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu erop heeft aangedrongen proportioneel te reageren. Rutte vindt dat de twee miljoen inwoners van Gaza geen schuld hebben en vreest uitbreiding van het conflict naar de rest van de regio. 'Ik heb een goed, stevig gesprek gehad met Netanyahu. We kennen elkaar al heel lang.’

    www.volkskrant.nl/cs-b453adc3
    benjamin is zich rot geschrokken
7.866 Posts
Pagina: «« 1 ... 39 40 41 42 43 ... 394 »» | Laatste |Omhoog ↑