Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Blij met fysiek goud en zilver!

9.090 Posts
Pagina: «« 1 ... 432 433 434 435 436 ... 455 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 17 mei 2023 11:39
    Hans,

    Dank voor al je opzoekingswerk. De moeite waard om allemaal te lezen als je een beetje goudkever bent. Wat ik zelf ook frappant vond, is dat het transport vn die 15.000.000.000 Ero aan goud en waardepapieren in Belgische media zo erg veel aandacht kregen. De Journaals gingen er uitgebreid op in, maar ook vanmorgen in mijn lijfblad.

    En zoals altijd Hans, komen ze daar tot best aardige cijfertjes om te vergelijken:
    Er is voor 177 ton goud verhuisd hetgeen grofweg op 17,7 miljoen Nederlanders 10 gram goud per Nederlander is geweest. Ik weet niet hoeveel ton er in Canada en New York voor Nederland ligt
    Natuurlijk moet zo'n artikel ook even vertellen wat er in Brussel voor de Belgen ligt: Dat s 227 ton puur goud en dat op gemakshalve 10 miljoen Belgen zo 22,7 g ram goud per Belg.

    Eigenlijk Hans, vielen die cijfers mij erg tegen. Want hoewel we niet weten hoeveel er in het buitenland ligt is die goudreserve toch maar zo'n pakweg 1000 Euro per Nederlander en Belg. En dat vind ik weer heel erg weinig.....

    En dan die foto's van dat transport...Prachtige zwaar beveiligde vrachtwagen begeleid door de Koninklijke
    Marechaussee.

    Moest ik natuurlijk ook even terugdenken aan heel veel jaren geleden dat er een zwaar gepantserde Mercedes bij mij op de oprit reed en goud kwam leveren. Fysiek.... En die slimme vrouw van mij die..... terwijl ze de koffie kwam brengen. de opmerking maakte .." Dat was geen gewone patiënt, die jij vanmiddag gezien hebt......" Je hebt hele slimme vrouwen, Hans!

    Groet Peter
  2. forum rang 4 bearishbull 17 mei 2023 16:32
    quote:

    ffff schreef op 17 mei 2023 11:39:

    Ik weet niet hoeveel ton er in Canada en New York voor Nederland ligt

    "De hoeveelheid goud van DNB die nu in Zeist is ondergebracht, betreft 31% van de totale voorraad. Het overige goud ligt opgeslagen in kluizen in New York, Londen en Ottawa."
  3. forum rang 7 ffff 18 mei 2023 11:15
    Hallo Bearishbull,

    Bedankt voor de aanvulling. Een aanvulling die aanleiding geeft om wat verder na te denken. Dus als die 10 gram per Nederlander in Zeist zo ongeveer 31 procent voorstelt, is er per Nederlander pakweg 33 gram fijn goud opgeborgen. Oftewel ietsepietsje meer dan 1 troy ounce goud.

    Oftewel bijna 70 procent van die 1 troy ounce goud in Ottawa en New York opgeslagen en 31 procent in Zeist. Voor een Krugerrand betaal je momenteel 1860 Euro, dus voor iedere Nederlander een reserve van ongeveer een Krugerrand oftewel 1860 Euro.

    Dat is dus mooi geregeld.

    Maar het kan eigenlijk nog véél mooier: En dat is dat je het zelf regelt. Dus niet de Nederlandse Staat die het goud goed verbergt op drie plekken, maar dat je het zelf goed verbergt.

    Op de een of andere manier, geeft mij dat toch een veel beter gevoel. NIET in Zeist, Ottawa of New York, maar gewoon op een plek die ikzelf beslis.

    Tenslotte nog twee aardige overpeinzingen: Bij de vele artikelen die ondertussen over deze event geschreven zijn, vind je de opmerking dat Zeist zo veilig is vanwege de kazerne aldaar. Ik heb daar toch mijn bedenkingen bij: Als er werkelijk de pleuris uitbreekt lijkt mij een kazerneterrein nu ook niet direct de beste plek voor je fysieke goud. Het is maar een opvatting. En de tweede, voortvloeiend uit de gedachte beter zelf voor je goud te zorgen....Hoeveel onaangegeven, dus eigenlijk "zwart goud" zal er in Nederlandse families verstopt zijn?
    Als oude dokter krijg ik nog wel eens vragen van heel oude mensen. Ze krijgen van mij altijd een antwoord waarbij de PvdA en SP bepaald niet gelukkig zullen zijn......

    En zo hobbelen we met zijn allen maar verder. De één met wat goud en de ander helemaal zonder.

    Peter
  4. forum rang 10 voda 19 mei 2023 12:06
    Beursblik: vooruitzichten voor goud blijven positief

    UBS ziet 3 redenen om goud aan te houden.

    (ABM FN-Dow Jones) De goudprijs zal in de komende maanden nog verder stijgen. Dit verwachten analisten van UBS.

    De goudprijs is aan een stevige opmars bezig en noteert dit jaar ruim 7 procent hoger en is op weg om de recordstanden aan te scherpen, aldus de analisten van de Zwitserse bank.

    UBS ziet 3 belangrijke factoren voor de middellange en lange termijn, die deze visie ondersteunen.

    Ten eerste zou de vraag van de centrale banken robuust moeten blijven. Vorig jaar was het dertiende opeenvolgende jaar van netto goudaankopen door de grote centrale banken, en het hoogste niveau van jaarlijkse vraag ooit. UBS verwacht dat deze trend door zal zetten, dankzij de toegenomen geopolitieke risico's en de wens om te diversifiëren.

    Ten tweede ondersteunt de zwakte van de Amerikaanse dollar ook de goudprijs. UBS verwacht dat de huidige tegenwind in de dollar zal aanhouden nu er een ommekeer in het rentebeleid van de Federal Reserve aanstaande is.

    Tenslotte kunnen de stijgende recessierisico's in de VS ervoor zorgen dat beleggers op zoek gaan naar zogeheten safe havens.

    De analisten van UBS handhaven de prognose voor de goudprijs van 2.100 dollar voor dit jaar en zien de koers dan in 2024 verder oplopen naar 2.250 dollar.

    Vanuit een portefeuillecontext gezien, beschouwen de analisten van UBS goud ook als een goede 'hedge' voor de langere termijn.

    De goudprijs noteert vrijdag op 1.967 dollar.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  5. forum rang 10 voda 20 mei 2023 08:42
    Column: beleggingsfeitjes die de goudkoorts kunnen tegengaan
    Door KEN FISHER

    7 min geleden
    in FINANCIEEL

    Een klein raadsel om mee te beginnen: wat is volatieler dan aandelen, maar levert desondanks minder rendement op dan obligaties? Komt u er niet uit? Het antwoord is goud. Ja, dat legendarische edelmetaal dat historische hoogtepunten bereikt. Op Google wordt er steeds meer gezocht op 'goud kopen'. In talloze mediapublicaties en prognoses worden er gouden tijden verwacht voor het edelmetaal. Maar wees gewaarschuwd: wilt u dat uw goud een goed rendement oplevert? Dan moet uw timing feilloos zijn, anders wordt het een lange, moeizame worsteling. Als het u niet lukt om aandelen te timen, die veel vaker stijgen dan dalen, brand uw handen dan vooral niet aan goud. Dat raad ik niet zomaar af.

    Goud is op het moment ongeveer net zo populair als een paar maanden geleden: in april 2023 steeg de goudprijs namelijk 9,6% in dollars, waarmee deze weer boven de 2000 dollars per ounce was uitgeklommen. (In euro's bedraagt de stijging 5,7% sinds het begin van het jaar.) Door de diverse faillissementen in het bankenstelsel, de schaduw van de berenmarkt van 2022 en de hardnekkige inflatie heerst er een koortsachtige stemming op de markten en zien veel mensen deze glinsterende 'veilige haven' als een onweerstaanbaar afdekkingsmiddel.

    Maar zorg ervoor dat u weet hoe de goudprijs zich beweegt voordat u zich eraan waagt. Het is puur een onvervalste grondstof, zonder winsten, aanpassingsvermogen of dividenden. Sinds 1974, toen de gouden standaard voorgoed tot de geschiedenis behoorde, heeft het edelmetaal gemiddeld 5,0% in dollars op jaarbasis opgeleverd, dat is 5,2% voor Nederlandse beleggers. Klinkt dat goed? Nederlandse aandelen rendeerden over diezelfde periode 11,5% op jaarbasis, dezelfde orde van grootte als de 11,9% van de S&P 500. Tienjarige Amerikaanse staatsobligaties noteerden over die tijd een totaalrendement (couponrente plus koersveranderingen) van 6,7% op jaarbasis.

    Bewegelijk
    Dit lagere rendement zou acceptabel zijn als goud ook weinig volatiel was. Maar dat is niet zo. Laat ik dat verduidelijken met de 1-jaarsstandaardafwijkingen in Amerikaanse dollar – een maatstaf van de mate waarin het jaarrendement rond het gemiddelde schommelt. Amerikaanse obligaties hebben, zoals u waarschijnlijk had verwacht, een lage standaardafwijking: slechts 8,3%. Amerikaanse aandelen, beroemd en berucht om hun volatiliteit, hebben een flink hogere standaardafwijking van 15,2%. Maar die van goud is nóg hoger: 18,6%.

    Deze mix van laag rendement met een hoge volatiliteit wijzen op een bittere waarheid: dit edelmetaal biedt alleen gouden bergen aan beleggers met perfecte timing. De goudprijs zit soms enorm in de lift – maar dat is eigenlijk vrij zeldzaam en gebeurt tussen lange perioden van stagnatie en achteruitgangen in. De recente klim tot boven de 2000 dollars bewijst dit. Nu de piek van 2067 dollars van augustus 2020 bijna geëvenaard wordt, koerst goud 33 maanden later weer vrijwel vlak. Over dezelfde periode hebben Amerikaanse aandelen een rendement van 28,4% in dollars opgeleverd – ondanks de berenmarkt van 2022. Sinds die piek zijn Nederlandse aandelen 33,7% in euro's gestegen.

    Timing
    Dit is niet nieuw. Na een goudhausse eind jaren 70, piekte de prijs op 21 januari 1980 op 850 dollars. Goud was pas op 2 januari 2008 weer net zo hoog – bijna een volle 28 jaar later. In die stijgende lijn klom de goudprijs op tot een historisch hoogtepunt van 1895 dollars op 6 september 2011. Analisten zweerden bij hoog en laag dat er nog meer stijgingspotentieel was, zeker gezien de torenhoge staatsschulden in de eurozone en de explosief gegroeide vrees voor het bankstelsel. Nederland gleed intussen af in een berenmarkt tijdens een diepe correctie van de wereldwijde markten. Goud moest in de neergang van 2015 45% inleveren en tikte de 1895 dollars pas in oktober 2020 weer aan.

    Dus nogmaals, bij goud is uw timing essentieel. Maar slechts in krap de helft van alle voortschrijdende periodes van twaalf maanden sinds 1974 heeft goud een positief rendement opgeleverd. Nederlandse en Amerikaanse aandelen zaten over diezelfde periode respectievelijk 79% en 81% in de lift. Dus zelfs als u aandelen niet perfect kunt timen, plukt u er op langere termijn de vruchten van. Voor goud kunt u net zo goed een muntje opgooien. Naast een minuscuul industrieel nut voor juweliers, zijn de waardeschommelingen van dit edelmetaal hoofdzakelijk toe te schrijven aan wisselingen van het sentiment, die timing uitzonderlijk moeilijk maken.

    Kunt u de aantrekkingskracht van goud niet weerstaan, vraag u dan af hoe dat komt. Veel mensen laten zich verblinden door de fonkelende rendementen van de laatste tijd. Achter trends aanlopen is nooit een goede reden om iets te kopen, zeker niet op de beleggingsmarkten. Sommigen gooien het erop dat ze zich indekken tegen inflatie of een berenmarkt.

    Amper bescherming
    Maar 2022 heeft het tegendeel bewezen. Toen Rusland Oekraïne binnenviel, werd goud in eerste instantie meer waard. Maar een week of twee later kelderde de prijs weer, samen met de aandelenkoersen, om iets later op de bodem van de daling uit te komen. Vanaf die bodem is de goudprijs opnieuw opgeklommen, net als de AEX (hoewel die laatste veel meer is gestegen). Een goed afdekkingsmiddel loopt niet gelijk op met de schommelingen van aandelen.

    En ten slotte willen we opnieuw de aandacht richten op de ellenlange winstloze perioden van goud. Het was niet zo dat de Nederlandse inflatie in die periode heel laag of negatief was. Goud verloor juist aan koopkracht door inflatie en bood dus geen bescherming.

    En goudaandelen dan? Die hebben dividenden te bieden en voegen de magie van het kapitalisme toe. Maar als beleggingscategorie zijn ze, nogmaals, volatieler dan de brede markten, maken ze doorgaans de grootste stijgingen door in de beginstadia van stierenmarkten en zijn ze qua gedrag vaak te vergelijken met waardeaandelen met een lagere beurswaarde.

    In mijn 51 jaar als vermogensbeheerder heb ik nog nooit gehoord van iemand die de sentimentsgedreven prijsschommelingen van goud met regelmaat goed weet te timen. Als u dat wel lukt, hebt u iets heel waardevols in handen. Maar voor de meeste beleggers zijn aandelen en obligaties simpelweg de betere optie.

    Ken Fisher is directeur van Fisher Investments Nederland. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl. Lees eerdere columns:

    www.telegraaf.nl/financieel/185885190...
  6. forum rang 4 bearishbull 22 mei 2023 13:38
    quote:

    ffff schreef op 18 mei 2023 11:15:

    Hallo Bearishbull,

    Bedankt voor de aanvulling. Een aanvulling die aanleiding geeft om wat verder na te denken. Dus als die 10 gram per Nederlander in Zeist zo ongeveer 31 procent voorstelt, is er per Nederlander pakweg 33 gram fijn goud opgeborgen. Oftewel ietsepietsje meer dan 1 troy ounce goud.

    Oftewel bijna 70 procent van die 1 troy ounce goud in Ottawa en New York opgeslagen en 31 procent in Zeist. Voor een Krugerrand betaal je momenteel 1860 Euro, dus voor iedere Nederlander een reserve van ongeveer een Krugerrand oftewel 1860 Euro.

    Dat is dus mooi geregeld.

    Maar het kan eigenlijk nog véél mooier: En dat is dat je het zelf regelt. Dus niet de Nederlandse Staat die het goud goed verbergt op drie plekken, maar dat je het zelf goed verbergt.

    Op de een of andere manier, geeft mij dat toch een veel beter gevoel. NIET in Zeist, Ottawa of New York, maar gewoon op een plek die ikzelf beslis.

    Tenslotte nog twee aardige overpeinzingen: Bij de vele artikelen die ondertussen over deze event geschreven zijn, vind je de opmerking dat Zeist zo veilig is vanwege de kazerne aldaar. Ik heb daar toch mijn bedenkingen bij: Als er werkelijk de pleuris uitbreekt lijkt mij een kazerneterrein nu ook niet direct de beste plek voor je fysieke goud. Het is maar een opvatting. En de tweede, voortvloeiend uit de gedachte beter zelf voor je goud te zorgen....Hoeveel onaangegeven, dus eigenlijk "zwart goud" zal er in Nederlandse families verstopt zijn?
    Als oude dokter krijg ik nog wel eens vragen van heel oude mensen. Ze krijgen van mij altijd een antwoord waarbij de PvdA en SP bepaald niet gelukkig zullen zijn......

    En zo hobbelen we met zijn allen maar verder. De één met wat goud en de ander helemaal zonder.

    Peter
    Je moet het zien als verzekering van ons monetair beleid. Als de euro niks meer waard is en de DNB ervoor kiest een nieuwe gulden te introduceren, kan het minimaal gedekt worden met de goudvoorraad. Zonder dekking is een nieuwe currency lastig waarde te geven............Alhoewel, we hebben net een Bitcoin mania meegemaakt.

    Ook is de currency dekking geven met een goudvoorraad niet genoeg. Als men weet dat centrale banken geen goud bijkopen, maar wel guldens bijdrukken wil je liever ook niet die nieuwe gulden.

    Als je hier te lang over nadenkt ga je bijna in bitcoins geloven.
  7. forum rang 10 voda 23 mei 2023 06:26
    Centrale banken zullen volop goud blijven kopen, nu het bevriezen van Russische tegoeden hun langetermijnstrategie heeft veranderd
    Artikel van Filip De Mott • Gisteren om 20:58
    © Reuters/Mike Segar

    Centrale banken zullen volgens analisten van de Zwitserse zakenbank UBS grote kopers op de goudmarkt blijven dit jaar.

    In 2022 kochten centrale banken voor 1.078 ton aan goud, de grootste hoeveelheid sinds de start van de registratie van goudaankopen in 1950. Het gaat om meer dan het dubbele van de hoeveelheid goud die centrale banken in 2021 kochten, schrijven analisten van UBS in een nieuw rapport over de goudmarkt.

    Op basis van de aankopen in het eerste kwartaal van 2023 liggen centrale banken op koers om dit jaar 700 ton in te kopen. Dat is minder dan in 2022, maar beduidend meer dan het gemiddelde van 500 ton per jaar sinds 2010.

    "We denken dat de trend doorzet waarbij centrale banken optreden als voorname kopers van goud. Toegenomen geopolitieke risico's en de hoge inflatie spelen hierbij een rol", stellen de analisten van UBS. "De Amerikaanse beslissing om Russische tegoeden in dollars en andere buitenlandse valuta te bevriezen vanwege de oorlog in Oekraïne, heeft mogelijk gezorgd voor een beleidswijziging bij centrale banken voor de lange termijn."

    De Amerikaanse dollar is van oudsher een belangrijke steunpilaar van de buitenlandse reserves van centrale banken. Maar de sterk toegenomen vraag naar goud wordt gezien als een teken dat de hegemonie van de dollar onder druk staat, omdat de munt wordt gebruikt om financiële druk uit te oefenen op Rusland.

    Centrale banken die het meeste goud inkopen, zijn gevestigd in landen die een einde willen maken aan de dominantie van de dollar, of die proberen westerse sancties te omzeilen. Het gaat hierbij om China, Rusland en India.

    De aanhoudend hoge vraag van centrale banken naar goud is een van de redenen dat de analisten van UBS voorspellen dat de goudprijs aan het eind van het jaar zal zijn gestegen naar 2.100 dollar per troy ounce (ongeveer 31,1 gram). Voor het eerste kwartaal van 2024 voorzien ze een goudprijs van 2.200 dollar.

    De prijs van goud daalde vorige week tot onder de 2.000 dollar, maar ligt nog altijd 8 procent hoger dan aan het begin van het jaar.

    Zwakkere dollar kan goud in de kaart spelen
    Een andere factor voor de stijging van de goudprijs is de zwakte van de dollar. Volgens UBS zal de dollar verder dalen, nu de Amerikaanse centrale bank van plan lijkt op de pauzeknop te drukken wat betreft verhogingen van de beleidsrente, terwijl andere centrale banken wel de beleidsrente blijven verhogen.

    "Goud heeft historisch gezien altijd goed gepresteerd als de dollar zwakker wordt, vanwege de sterke negatieve correlatie. We verwachten dat de dollar de komende 6 tot 12 maanden verder verzwakt", staat in het rapport.

    Een derde factor die goud in de kaart speelt, is de relatief hoge inflatie in de VS, volgens de analisten van UBS.

    Intussen wakkeren ook de zorgen over de politieke crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid de vraag naar goud aan. De meeste analisten denken nog steeds dat het onwaarschijnlijk is, dat de Amerikaanse overheid niet meer aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen. Maar dit risico kan niet geheel worden uitgesloten.

    LEES OOK: De dollar zal dominant blijven, omdat de meeste landen valutareserves niet in de eigen munt willen aanhouden, zegt een durfinvesteerder uit Silicon Valley

    Met diverse sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ce...
  8. forum rang 7 ffff 23 mei 2023 12:54
    Hans,

    Wat een steengoed artikel van Mike Segar heb je hierboven geplaatst. Een heldere opsomming van feiten en vooral van verandering van strategieën: de geopolitieke ontwikkelingen, de inflatie, de wens minder afhankelijk van de dollarr te zijn.
    Het grappige is, dat één van de belangrijkste voordelen niet vermeld wordt: Je bent zelf de baas over je eigendom en het staat niet ergens anders geparkeerd, met het risico van confisqueren.
  9. Joop 24 mei 2023 13:04
    quote:

    ffff schreef op 23 mei 2023 12:54:

    Hans,

    ..... Je bent zelf de baas over je eigendom en het staat niet ergens anders geparkeerd, met het risico van confisqueren.
    Confiscatie heeft in het verleden wel plaatsgevonden: goudzaken.nl/kennisbank/confiscatie-v...
    Als je het goud opgeeft in box 3 lijkt me confiscatie een (klein maar) reëel risico.

    Begrjip me niet verkeerd: ik zie de voordelen van goud zeker. Maar dat belasting-/ confiscatiedeel blijf ik een lastige vinden.
    Als het het opgeeft in box 3 loop je het risico op confiscatie en betaal je jaarlijks circa 2% voor een investering die voornamelijk bedoeld is als waardebehoud.
    Als je het niet opgeeft en je wilt het ooit weer omzetten naar euro's kan je weer niet uitleggen waar het geld vandaan komt (met name als bijv de euro ingezakt is)
  10. forum rang 10 voda 31 mei 2023 15:08
    quote:

    voda schreef op 18 mei 2023 18:00:

    Nog even een update, ik heb geen bericht teruggekregen van de DNB. Jammer.
    Niet te geloven, ik heb toch nog net antwoord gekregen over mijn vraag over het transport van de gouden munten onlangs:

    Vraag:

    Geachte mevrouw Meuzelaar,

    In een artikel van de Telegraaf van 15 mei j.l wordt genoemd dat er ook gouden munten vervoerd waren. Klopt dit?
    Zo ja, wat voor soort munten zijn dit dan?

    Passage uit het artikel:

    De voorraad van DNB werd verhuisd van Haarlem naar Zeist. De Koninklijke Marechaussee was betrokken bij de verhuizing in het kader van de beveiliging van de transporten. Het ging om meer dan 14.000 baren goud van ongeveer 12,5 kilo per stuk. De gouden munten waren verdeeld over iets meer dan duizend bakken en kisten. De hoeveelheid goud van DNB die nu in Zeist is ondergebracht, betreft 31% van de totale voorraad. Het overige goud ligt opgeslagen in kluizen in New York, Londen en Ottawa.

    www.telegraaf.nl/financieel/109998201...

    Bij voorbaat hartelijk dank voor een antwoord.

    Met vriendelijke groet,

    Hans van der Bilt

    Antwoord:

    DeNederlandscheBank@dnb.nl
    14:54 (11 minuten geleden)

    Beste heer Van der Bilt,

    Hartelijk dank voor uw e-mail over het goudtransport van De Nederlandsche Bank (DNB). U wilt weten of er gouden munten zijn verplaatst tijdens onze verhuizing naar het Cashcentrum te Zeist, en zo ja, wat voor soort munten dit zijn. Hoewel uw e-mail geadresseerd was aan mvr. Meuzelaar zal ik uw vraag beantwoorden. Er zijn inderdaad gouden munten verplaatst door De Nederlandsche Bank. Het gaat hier om Nederlandse Gouden Tientjes.

    Heeft u naar aanleiding van deze e-mail nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

    Met vriendelijke groet,
    Noud Bosvelt
  11. forum rang 7 ffff 31 mei 2023 18:06
    Hans,

    Dat is ook maar een magere diversifiëring. Weinig opwindends aan. Ik kijk met plezier naar mijn Chinese, Canadese, Zuid-Afrikaanse, Oostenrijkse, Amerikaanse, Ierse en Nederlandse gouden munten. Persoonlijk vind ik de Canadese het meest aantrekkelijk: Inuits al peddelend in kajaks....... en dat soort. Een lust voor het oog.
  12. forum rang 6 hirshi 31 mei 2023 18:18
    Gouden munten zijn dit jaar al zo'n 8% in eurowaarde gestegen.

    Betere hedge tegen inflatie is nauwelijks denkbaar.

    Misschien een Rolex horloge,
    Maar ik heb een Chinees horloge van 11 euro dat perfect oogt en de tijd en datum perfect aangeeft.

    Dus als het daarom gaat en je wil niet pronken met een horloge met de kans bestolen te worden beter in gouden muinten beleggen.
  13. forum rang 10 voda 1 juni 2023 11:21
    quote:

    ffff schreef op 31 mei 2023 18:06:

    Hans,

    Dat is ook maar een magere diversifiëring. Weinig opwindends aan. Ik kijk met plezier naar mijn Chinese, Canadese, Zuid-Afrikaanse, Oostenrijkse, Amerikaanse, Ierse en Nederlandse gouden munten. Persoonlijk vind ik de Canadese het meest aantrekkelijk: Inuits al peddelend in kajaks....... en dat soort. Een lust voor het oog.
    Ik heb ze ook uit diverse landen, ook uit Australie. Ook mooie munten.

    Uit Canada ook zeer veel munten, deze serie (goud 750/1000) vind ik het mooist:

    150 Dollars Jaar van de Draak___ 2000
    150 Dollars Jaar van de Slang___ 2001
    150 Dollars Jaar van het Paard__ 2002
    150 Dollars Jaar van het Schaap_ 2003
    150 Dollars Jaar van de Aap_____ 2004
    150 Dollars Jaar van de Haan ____ 2005
    150 Dollars Jaar van de Hond____ 2006
    150 Dollars Jaar van het Varken__ 2007
    150 Dollars Jaar van de Rat______ 2008
    150 Dollars Jaar van de Os______ 2009
    150 Dollars Year of the Tiger_____ 2010
    150 Dollars Year of the Rabbit____ 2011
  14. forum rang 4 bearishbull 2 juni 2023 09:20
    Het moment dat ze in Nederland zilver zijn gaan belasten op de volledige prijs ipv alleen de marge was een hele grote kans voor gratis geld.

    Dagen ervoor kon je de munten 20% goedkoper krijgen, dagen erna kon je 20% meer vragen op de secundaire markt.

    Zelf wel wat ingeslagen voor de wetswijziging, alleen dat verkopen heb ik niet gedaan.
  15. forum rang 7 ffff 2 juni 2023 13:02
    Bearishbull,

    Oneens met jouw redenering. Als aankoper van zilver ga je toch niet 20 procent méér betalen omdat één of andere Overheid het zilver fiscaal is gaan belasten.
    Dan ga je toch naar een buurland. Je kunt wel 20 procent.....meer vragen zoals jij schrijft, alleen gaat toch geen enkel verstandig mens dat betalen als hij even surft op Duitse, Belgische, Luxemburgse sites.....

    Uiteindelijk maak je de handel in zilver in Nederland gewoon kapot. Kwestie van wat tijd.

    Peter
  16. forum rang 4 bearishbull 5 juni 2023 09:02
    quote:

    ffff schreef op 2 juni 2023 13:02:

    Bearishbull,

    Oneens met jouw redenering. Als aankoper van zilver ga je toch niet 20 procent méér betalen omdat één of andere Overheid het zilver fiscaal is gaan belasten.
    Dan ga je toch naar een buurland. Je kunt wel 20 procent.....meer vragen zoals jij schrijft, alleen gaat toch geen enkel verstandig mens dat betalen als hij even surft op Duitse, Belgische, Luxemburgse sites.....

    Uiteindelijk maak je de handel in zilver in Nederland gewoon kapot. Kwestie van wat tijd.

    Peter
    Als je een kijkje neemt op marktplaats lijkt het erop dat die 20% extra op de nederlandse secundaire markt gewoon wordt gevraagd. Heb geen inzicht in de transacties of het daarwerkelijk gebeurt.

    Ik weet niet of het publiek dat niet meer dan een kilo wilt kopen de moeite neemt om dat in het buitenland te doen. Maar je hebt een punt. Als je het groot doet zal het wss niet werken.
  17. vdBroek 24 juni 2023 18:42
    quote:

    bearishbull schreef op 22 mei 2023 13:38:

    [...]

    Je moet het zien als verzekering van ons monetair beleid. Als de euro niks meer waard is en de DNB ervoor kiest een nieuwe gulden te introduceren, kan het minimaal gedekt worden met de goudvoorraad. Zonder dekking is een nieuwe currency lastig waarde te geven............Alhoewel, we hebben net een Bitcoin mania meegemaakt.

    Ook is de currency dekking geven met een goudvoorraad niet genoeg. Als men weet dat centrale banken geen goud bijkopen, maar wel guldens bijdrukken wil je liever ook niet die nieuwe gulden.

    Als je hier te lang over nadenkt ga je bijna in bitcoins geloven.
    Haha! Dat zou je zeker ja. Misschien elk jaar dan de middenweg kiezen? Gouden en zilveren Bitcoins? > goudzaken.nl/product/1-troy-ounce-zil...
  18. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 juli 2023 19:03
    Drugshandelaar Piet Wortel ontkent dat miljoenen aan goud van hem zijn: ‘Was van vicepresident Brunswijk’

    Cokehandelaar Piet Wortel had voor miljoenen aan goud in zijn Surinaamse villa liggen. Er werd nooit een kilo van gevonden, omdat hij volgens justitie vlak voor een politie-inval werd getipt. Zelf wuift Wortel de beschuldigingen weg en wijst naar een opmerkelijke ‘zondebok’.
    Chiel Timmermans 01-07-23, 19:51 Laatste update: 01-07-23, 21:12

    Volgens Wortel, die wordt beschouwd als een grote speler in de wereldwijde cokehandel, moest hij het goud voor vicepresident Ronnie Brunswijk van Suriname verkopen. Dat zei hij in een verklaring bij de politie. De verkoop van het goud lukte niet, waarna Wortel weer nieuwe zogeheten goudstaven zou hebben ontvangen. De officier van justitie noemt het hele verhaal tijdens een recente zitting bij de rechtbank in Rotterdam ‘hoogst ongeloofwaardig’.

    Vliegtickets, luxehotelovernachtingen, etentjes, een donatie aan een politieke partij in Suriname, een prijzig wagenpark met onder andere een Rolls Royce, twee Mercedessen en een Audi A8 én 6 miljoen aan goud. Piet Wortel had de afgelopen vier jaar een vermogen tot zijn beschikking volgens het Openbaar Ministerie (OM). Dat hij die uitgaven kon doen dankzij een erfenis en zijn handel in auto’s en vastgoed, wil er bij de officieren niet in.
    Goud uit huis gehaald

    Dat hij miljoenen aan goud tot zijn beschikking had, zou onder andere blijken uit foto’s. Zowel half mei als vorig jaar vielen opsporingsdiensten binnen bij de woning van Wortel in Suriname in de hoop het edelmetaal te vinden. Zonder succes. „Daags voor de doorzoeking werden die uit het huis gehaald”, klonk de frustratie bij de officier van justitie onlangs tijdens de zitting. „Blijkbaar kan de verdachte interveniëren in het justitiële proces in Suriname.”

    Oftewel, het OM is ervan overtuigd dat Wortel en zijn omgeving werden getipt over de doorzoeking, dat er een lek is bij de autoriteiten. Zo werd er tijdens de doorzoeking een vertrouwelijk document in het huis van Wortel gevonden. Het ging om het antwoord van de Surinaamse autoriteiten op het officiële rechtshulpverzoek van Nederland voor de doorzoeking.

    Vicepresident Ronnie Brunswijk van Suriname was afgelopen week ondanks meerdere pogingen niet bereikbaar voor commentaar. Er kwam geen antwoord op vragen over de relatie met Piet Wortel, het goud en mogelijke corruptie. Zijn woordvoerder laat via een tekstbericht weten: ‘De heer Brunswijk zal via de media geen reacties geven op zaken van een lopend onderzoek.’

    Van Brunswijk is bekend dat hij een grote rol speelt in de Surinaamse goudhandel. Uit de documentaire Fout Goud van presentator Twan Huys bleek dit jaar dat Brunswijk als vicepresident toezicht houdt op de goudhandel, maar tegelijkertijd veel zogeheten goudconcessies bezit waar goud kan worden gemijnd. Volgens Surinaamse media zijn Piet Wortel en Brunswijk, die in 2000 in Nederland werd veroordeeld tot zes jaar cel vanwege drugshandel, goede bekenden van elkaar.
    Bewijs lijkt wankel

    Justitie beschouwt Piet Wortel al jaren als een sleutelspeler in de internationale cocaïnehandel, waarvoor hij in 2014 ook al eens werd veroordeeld. Hij wordt verder verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties. Nadat een partij drugs zou zijn gestolen zou Wortel opdracht hebben gegeven om de twee rippers te vermoorden. Maar het bewijs in die zaak lijkt wankel en bestond vooral uit verklaringen van criminele informanten. In maart zag de rechtbank te weinig aanknopingspunten om hem nog langer in voorarrest te houden.

    Maar nog voordat Wortel het Huis van Bewaring kon verlaten werd hij opnieuw opgepakt. Dit keer op verdenking van de huidige zaak rond witwassen. Het lijkt een noodgreep van justitie om te voorkomen dat de Surinamer op vrije voeten zou komen en mogelijk het land uit zou vluchten.

    Wortel was vorige week in de rechtbank gefrustreerd over de verklaringen van de criminele informanten. ,,Het zijn keiharde leugens en ze blijven maar komen. Ik word er radeloos van, ik zit al zo lang vast”, zei hij tegen de rechters. “Ik vraag u om mijn leven weer terug te geven.” Het verhaal van hem, en zijn advocaat Ruud van Boom, leidde niet tot zijn vrijheid. Wortel blijft in ieder geval nog drie maanden langer in de cel.
9.090 Posts
Pagina: «« 1 ... 432 433 434 435 436 ... 455 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.