Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Stikstofkwestie

1.665 Posts
Pagina: «« 1 ... 75 76 77 78 79 ... 84 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 11 mei 2023 05:33
    Ze proberen iedereen helemaal gek te draaien!

    Na stikstof dreigt ook vies water land op slot te zetten: Kamer vreest ‘stikstof 2.0’

    Nederland dreigt verder op slot te gaan door de slechte waterkwaliteit. Net als door stikstof dreigt de landbouw en de bouw van huizen in de knel te komen door te vieze sloten en rivieren.

    Marcia Nieuwenhuis 11-05-23, 03:00

    Dat blijkt uit een rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur dat vanmiddag wordt gepresenteerd, zo bevestigen bronnen tegenover deze nieuwssite. De waterkwaliteit van zowel het grondwater als het oppervlaktewater (rivieren, sloten, kanalen en meren) voldoet volgens het adviescollege niet aan de Europese normen. Zo zitten er te veel chemische stoffen in het water. De doelen zijn buiten bereik, aldus bronnen die kennis hebben van het advies.

    Terwijl het stikstofprobleem nog niet is opgelost, dient zich zo een nieuw hoofdpijndossier aan: water. Volgens de raad kan dit ertoe leiden dat allerlei activiteiten in Nederland, zoals de bouw van huizen, landbouw en bedrijvigheid stil komt te liggen. Organisaties kunnen dan naar de rechter stappen om activiteiten tegen te houden, zoals nu ook bij stikstof veelvuldig gebeurt. En er kan dan niets meer op het toch al te vervuilde water worden geloosd.

    De Tweede Kamer is bang dat het land weer op slot gaat, blijkt uit een rondgang. In 2027 moeten alle EU-lidstaten voldoen aan doelen van de zogenoemde Kaderrichtlijn Water (KRW). Doel van die richtlijn is voldoende beschikbaarheid van schoon water. Maar VVD-Kamerlid Fahid Minhas vreest dat Nederland daar niet aan kan voldoen. ,,De doelen kunnen waarschijnlijk niet overal worden gehaald in 2027’’, zegt de woordvoerder water van de grootste regeringsfractie.

    Stikstof 2.0
    Volgens ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis dreigt de kaderrichtlijn water ‘stikstof 2.0' te worden’. Dat beaamt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, de waterkwaliteit is haar al langer een doorn in het oog. Zij waarschuwt: ,,Risico is een nieuwe crisis die de vergunningverlening stil legt plus boetes van tientallen miljoenen euro's.’’ Het risico bestaat dat Nederland forse boetes krijgt uit Brussel wanneer de doelen niet worden behaald.

    Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij, en abonneer je via Spotify of Apple:

    VVD-Kamerlid Minhas wijst erop dat Nederland nog ontheffingen aan kan vragen voor de wateren die onvoldoende scoren. Dat zal volgens hem moeten gebeuren vanwege het probleem dat ‘we de waterkwaliteit niet overal goed kunnen sturen’. ,,Bijvoorbeeld door de rivierkreeft die het waterleven aantast.’’

    In Nederland zijn inmiddels zeven exotische rivierkreeften gevestigd. In eerste instantie baalden vooral vissers van rivierkreeften. Maar door grote hoeveelheden van die uitheemse kreeften gaat ook de waterkwaliteit achteruit. De kreeftjes eten planten op en graven holen, waardoor het water troebel wordt. Vanavond bespreekt de Tweede Kamer de conclusies van het rapport de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.

    Het kabinet erkende na een motie van VVD-Kamerlid Minhas in een brief dat het niet voldoen aan de waterdoelen ‘ingrijpende gevolgen’ kan hebben voor projecten en besluiten. Maar dat het niet verwachtte dat het hele land stil zou komen te liggen, zoals bij stikstof.

    De opgaven zijn vooral groot in gebieden met veel agrarische activiteit. Daarnaast zijn er enkele chemische hotspots in Zeeland, Rotterdam en bij Amsterdam, die mogelijk problemen krijgen bij de toekomstige lozing van stoffen.

    ‘Als, als, als...’
    Het kabinet zei eerder nog te verwachten de doelen wél te halen, maar minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers hield daarbij al wel de nodige slagen om de arm. In een brief aan de Kamer van april had de VVD-bewindsman daar in één zin drie keer het woordje ‘als’ voor nodig.

    ‘Als alle afgesproken maatregelen tijdig worden uitgevoerd, als de transitie in het landelijk gebied en de overige aanvullende maatregelen tijdig gerealiseerd worden, en als we in staat zijn afwijkingen te motiveren binnen de ruimte die de KRW biedt, kan Nederland naar verwachting in 2027 aan de KRW voldoen’, zo schreef hij omfloerst.

    Minister Harbers beloofde zich ‘persoonlijk stevig in te spannen’, voor deze ‘complexe opgave met ook in de uitvoering nog stevige hobbels’. De Kamerleden eisen nu opheldering van Harbers over de stand van zaken.

    www.ad.nl/politiek/na-stikstof-dreigt...
  2. forum rang 6 Bulletje Rozenwater 11 mei 2023 07:43
    Dat men graag een watercrisis wil is al langer duidelijk.
    Vorig jaar ook het verhaal dat er in de toekomst te weinig drinkwater zou zijn door. Toen was er in de ochtend op de radio een waterbestuurder aan het wordt. Die zei, ja maar dit is gewoon prima op te lossen, we moeten alleen gewoon voldoende investeren en dat geld krijgen we niet.
    Dat fragment nooit meer gehoord. 's avonds was het nieuws dat het allemaal kwam door het veranderende klimaat en ons als verkwistende burgers, diezelfde bestuurder werd ook gequote met andere geselecteerde uitspraken die dit naratief ondersteunden.

    Ik vraag mij echt af wat het doel is van dit soort bureaucratische onzin. Bij stikstof snap ik het nog een beetje. Er zijn gekken die vinden dat natuur boven alles gaat en wij ten onder gaan tenzij onze levenswijze een beetje gaat lijken op onze voorhistorische voorouders, er is een anti bio industrie lobby, natuurmonumenten wil graag meer natuurgebieden. En dan wordt de rest van het verhaal er een beetje omheen gelogen om die doelen te bereiken, de overwegend linkse media geeft die gekken ruim het woord en afwijkende inzichten worden gecanceld.

    Het doel van de watercrisis begrijp ik nog niet. Wellicht is er dat ook nog niet maar gebruikt men het tzt vanuit drammerig opportunisme, never waste a good crisis.
  3. forum rang 8 josti5 11 mei 2023 09:53
    quote:

    KooptNederlandscheWaar schreef op 11 mei 2023 07:43:

    (...)

    Het doel van de watercrisis begrijp ik nog niet. Wellicht is er dat ook nog niet maar gebruikt men het tzt vanuit drammerig opportunisme, never waste a good crisis.
    Net als bij energie: enorme prijsverhogingen?

    Voor ons eigen bestwil, uiteraard.

    Toch?

    :-)
  4. forum rang 5 Ronald Engels 12 mei 2023 21:38
    quote:

    josti5 schreef op 11 mei 2023 09:53:

    [...]

    Net als bij energie: enorme prijsverhogingen?

    Voor ons eigen bestwil, uiteraard.

    Toch?

    :-)
    =======================

    josti5,

    Volgens een slim medisch / biologisch hoog opgeleid schoonzusje, is ons vervuilde drinkwater, vervuild met medicijnen, insekticiden, herbiciden, drugs, en andere ppb = parts per billion en nanometer grote vervuilingen er wellicht de oorzaak van dat ons menselijk voortplantingssysteem in gevaar komt de komende eeuwen, en mogelijk ook de oorzaak van gender veranderingen bij ongeboren jonge kinderen, dus zoals je dit kunt interpreteren, jonge kinderen/mannen worden vrouwelijker de komende eeuwen en jonge kinderen/vrouwen worden mannelijker de komende eeuwen, we groeien dus langzaam maar zeker naar wellicht gender gelijkheid binnen nu en enkele eeuwen.

    Persoonlijk vrees ik meer voor de afbraak van fytoplankton in de zeer koude diepzeen Artic Ocean en in de Antarctica Oceanen door chemicalien en insecticiden en herbiciden.

    Ter info: fytoplankton zijn voor ~60 % de longen van onze Planeet Aarde en zij produceren voor ~60 % alle O2 = Zuurstof van Planeet Aarde, door CO2 absorptie en dan vorming CaCO3 = Calcite en uitstoten van O2 = Zuurstof als afval! Dus de O2 = Zuurstof productie van Planeet Aarde zou in gevaar kunnen komen, als we zo onbezonnen blijven doorgaan met vervuilen van onze rivieren en oceanen.
    En ook als we blijven door gaan met ontbossen, onze bossen zijn voor ~30 % ook de O2 = Zuurstof producenten van onze wereld!

    M.v.g. Ronald
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 mei 2023 09:23
    quote:

    josti5 schreef op 12 mei 2023 22:38:

    Ronald, daarom heb ik ook een waterfilter, dat 90% van alle nog in het leidingwater aanwezige vervuiling uitfiltert!

    splendidwatersystems.com/over-splendi...

    En er zijn natuurlijk nog veel meer systemen.
    In Nederland is leidingwater niet vervuild, dus nog meer filteren is zinloos.

    In Portugal is het leidingwater echter zeer onbetrouwbaar.
  6. forum rang 10 voda 13 mei 2023 10:33
    Nederlandse vinding kan stikstof uit stallen en luchtvervuiling uit schoorstenen halen
    Artikel van admin • 10 uur geleden

    © Aangeboden door Change Inc.

    Wereldwijd de luchtverontreiniging aanpakken: dat is de missie van de Nederlandse start-up InnoFlex. Met een luchtbehandelingssysteem in de vorm van een buis worden schadelijke gassen afgebroken tot onschadelijke verbindingen, bijvoorbeeld in boerenstallen of in de productiesystemen of schoorstenen van bedrijven.

    Zo kan het systeem de schadelijke effecten veroorzaakt door ammoniak, methaan en stikstofoxides in de agrarische sector verminderen. Maar ook die van de industrie. Daarnaast kan het conventionele luchtzuiveringssystemen op basis van koolstoffilters vervangen, uitstootgassen van de industrie scheiden en zo de lucht van grote bedrijven zuiveren. Op 15 mei staat InnoFlex met deze uitvinding in de finale van de Philips Innovation Award.

    High Tech Campus
    Oprichter Kevin Lagarde was al uitvinder van een gepatenteerd systeem om efficiënt laagjes dunne film op elkaar te stapelen. Heel goed bruikbaar in zonnepanelen. Een paar jaar geleden volgde hij het HighTechXL acceleratorprogramma, waar bedrijven als Philips, ASML en ruimtevaartorganisatie ESA bij betrokken zijn. Met die hulp ontwikkelde hij een eigen systeem dat lucht zuivert met behulp van een katalysator en licht, een zogeheten fotokatalytisch systeem. Om hiermee de markt op te gaan richtte hij in december 2020 InnoFlex Technologies op. Dat heeft een eigen kantoor op de High Tech Campus in Eindhoven.

    Schadelijk gassen afbreken
    Het luchtbehandelingssysteem heeft de vorm van een buis. Daarin zitten flexibele folies met speciaal ontwikkelde coating-lagen en uv-lampen. Als katalysator wordt een kristalstructuur van titaniumdioxide gebruikt: anataas. Titaniumdioxide zet onder invloed van zonlicht schadelijke gassen om in chemische stoffen die minder schadelijk zijn. Als er gassen als ammoniak (NH3), stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) of methaan (CH4) door de buis heen geblazen worden, reageren die met de deeltjes in de buis en worden ze afgebroken tot onschadelijke verbindingen zoals water, CO2 of stikstof (N2). “We werken met licht en dus niet met hoge temperaturen. Bij het proces worden de schadelijke componenten in de gassen afgebroken doordat de moleculen uit elkaar worden getrokken naar kleinere bestanddelen. De gassen worden dus niet afgevangen of geabsorbeerd”, legt Lagarde uit.

    Om dit proces verder te verbeteren is InnoFlex steeds op zoek naar de beste structuur van de reactieve lagen en andere katalysatoren.

    Testen in stallen
    In het lab werkt het systeem goed. Binnenkort wordt de luchtzuivering voor het eerst in de praktijk getest bij een innovatieve boer, waar de buizen aan het plafond van de stal worden gehangen. Door de lucht vol ammoniak in de stal te zuiveren neemt de stikstofuitstoot van de boer af en wordt het dierenwelzijn bevorderd. “De huidige technieken bestaan uit grote compressoren die aan het eind van de stallen staan en vanaf daar de lucht aanzuigen en zuiveren. De dieren zelf hebben daar niet zoveel profijt van. Ons systeem passen we in de stallen toe, zodat ook de dieren in schone lucht staan”, zegt Lagarde.

    Grootste vakbeurs
    Om ook de industrie op deze oplossing te wijzen, bezocht InnoFlex onlangs samen met andere Nederlandse technologiebedrijven ‘s werelds grootste industriële vakbeurs: de Hannover Messe 2023. Daar ontmoette Lagarde potentiële investeerders en geïnteresseerde bedrijven die het systeem willen gaan aanschaffen. “In de industrie vormen weer andere gassen een probleem”, zegt hij. “Dan gaat het over de uitstoot van stikstofoxides (NOx) en zwaveloxides (SOx), bijvoorbeeld van metaalfabrieken, chemische fabrieken en andere industrieën. Traditioneel gezien gebruiken die koolstoffilters om die gassen af te vangen, maar die zijn niet zo efficiënt en heel duur.”

    Buizen aan elkaar schakelen
    Het systeem van InnoFlex kan in principe bijna 100 procent van alle luchtverontreiniging onschadelijk maken en is veel goedkoper, stelt Lagarde. Het is een modulair systeem dat net zo groot opgezet kan worden als nodig is. Het kan grote hoeveelheden lucht- en gasstromen zuiveren van wel 100.000 kubieke meter per uur. Lagarde: “Het is heel simpel uit te breiden. Dat is gewoon een kwestie van buizen aan elkaar schakelen.”

    Minder CO2-uitstoot betonindustrie
    InnoFlex is onder meer in gesprek met een van de grootste bouwbedrijven ter wereld. Dat wil de CO2 die vrijkomt bij de productie van cement en beton omzetten naar andere materialen. Dat kan alleen als de vrijkomende gassen schoon zijn. De techniek van InnoFlex kan die gassen reinigen waardoor hergebruik mogelijk wordt en het bedrijf meer dan alleen zijn CO2-uitstoot en daarmee zijn CO2-tax kan terugdringen. “Aangezien de betonindustrie veel CO2 uitstoot, dragen wij zo ook op een andere manier ook bij aan het terugdringen van klimaatverandering”, zegt Lagarde. In juni moet meer duidelijk zijn over dit project.

    Voor meer, zie link:

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ne...
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 mei 2023 14:34
    Het stikstofbeleid lijkt sprekend op de katholieke handel in aflaten

    Door Arnout Jaspers
    13 mei 2023

    Op de streng katholieke school waar ik in de jaren zestig basisonderwijs ‘genoot’, hebben zwartgerokte paters en fraters mij vruchteloos geprobeerd te overtuigen van hun enige ware geloof. Als kind zeg je overal ja en amen op, maar voor de meesten van ons komt er een leeftijd dat we zelf beginnen na te denken, en daarna beklijfde de roomse hocus pocus totaal niet. Het geheugen kan bedrieglijk zijn, maar ik heb denk ik maar drie laar langer in de katholieke God dan in Sinterklaas geloofd.

    Wie bij ‘katholiek’ alleen maar associaties heeft met bourgondische zuiderlingen en carnaval, kent het ware roomse geloof niet. Orthodoxe katholieken gingen bijna net zo schuldig door het leven als calvinisten. Want vrijwel elke actie die niet voldeed aan het ideaal van een heiligenleven was zondig, en zelfs al gedroeg je je als een heilige, alleen al de neiging om eens iets anders te doen was zondig, en God ziet alles.

    Dit is vergelijkbaar met de huidige klimaatflagellanten, die zich bij alles wat ze doen schuldbewust afvragen wat dit betekent voor hun ecologische voetafdruk. Jonge vrouwen die ‘vanwege klimaatverandering’ besluiten geen kinderen te krijgen, of zelfs abortus plegen: dat is de hedendaagse variant van intreden in een karmelietessenklooster.
    Met een rugzak schuld door het leven

    Elke strenge katholiek ging met een rugzak schuld door het leven, die steeds voller raakte met dagelijkse zonden. Ook een doodzonde zat trouwens in een klein hoekje. Die zonden moest je biechten, en dan werden ze je vergeven, maar toch moest je daar na je dood nog voor boeten in het vagevuur, een voorproefje van de hel. Maar degenen wier zonden hen door de biecht al op aarde vergeven waren, ontsprongen de dans en mochten na een x-aantal jaren vagevuur door naar de hemel.

    Om de deugdzamen het schrikbeeld van een langdurig verblijf in het vagevuur te besparen, werd vanaf de Middeleeuwen een systeem van aflaten opgezet. Dit waren door de kerk geautoriseerde brieven die de rechtmatige eigenaar een bepaalde korting op hun tijd in het vagevuur gaven. Het oorspronkelijke idee was, dat een gelovige zo’n aflaat verdiende door oprechte boetedoening en goede werken. De praktijk werd al snel dat allerlei kloosters, priesters en ordinaire charlatans aflaten gingen verkopen aan iedereen die maar betaalde.

    De Nederlandse overheid is vorig jaar ook een handel in aflaten begonnen. Deze aflaten geven geen vergunning tot zondigen, maar tot stikstofdepositie. Ze worden uitgegeven door een stikstofbank die deels landelijk is, maar ook in elke provincie een filiaal heeft.

    Het idee achter de stikstofbank is, dat er ondanks de stikstof-lockdown, toch telkens kleine beetjes ‘stikstofruimte’ vrijkomen. Er kunnen namelijk nog vergunningen worden verleend voor projecten die stikstofdepositie veroorzaken, als je die maar volledig compenseert met minder stikstofdepositie door een ander bedrijf, veelal omdat dit bedrijf stopt. Dit heet extern salderen.

    Stikstofdepositie wordt lokaal uitgerekend, per Natura2000-gebied, en zelfs per hectare (hexagoon) in dat gebied. Dat gebeurt altijd met het computerprogramma Aerius. Op elke hexagoon in het Natura2000-gebied moet volledig gecompenseerd worden, maar de depositiepatronen van twee bedrijven matchen nooit precies met elkaar. Dus is het onvermijdelijk dat er op sommige hexagonen overcompensatie optreedt. Dat verschil (in kilo’s stikstof per hectare per jaar) komt grotendeels in de stikstofbank terecht.

    In principe, als je accepteert dat de stikstofdepositie nergens in Natura-2000 gebied nog mag toenemen, kan een stikstofbank een zinnig instrument zijn. Maar in de praktijk zijn de restanten stikstofruimte van dat extern salderen zo klein, dat er sprake is van een microdepositiebank – zo heet die ook echt.
    Een paar konijnenkeutels per hectare per jaar

    Bedrijven kunnen bij deze microdepositiebank terecht voor compensatie van stikstofdepositie van maximaal 0,7 gram (stikstof per hectare per jaar). Dat is slechts tien keer zo veel als de inmiddels beruchte, homeopatische grenswaarde van 0,07 gram waaronder geen vergunning nodig is. Dat laatste is een vogelpoepje per hectare per jaar; 0,7 gram is zoiets als een paar konijnenkeutels.

    Zoals inmiddels algemeen bekend, zijn zulke hoeveelheden onmeetbaar klein, en liggen ze ver onder de grens van wat Aerius nog kan berekenen zonder dat de resultaten puur toeval zijn. Je kan aan Aerius net zo goed vragen hoeveel engelen er op de punt van een naald kunnen dansen. En toch moet een boer of een bouwbedrijf in de buurt van een Natura2000-gebied die volgens Aerius net te hoog uitkomt met z’n stikstofdepositie, zo’n aflaat aanvragen bij de microdepositiebank om verder te kunnen.

    Volgens een woordvoerder van de gezamenlijke provincies is de microstikstofbank nog niet goed gevuld, en zijn de provincies ’terughoudend met het vrijgeven van stikstofruimte’. Dat blijkt ook al uit het feit dat de zogeheten PAS-melders, die nu juist zeer gebaat zouden zijn met een aflaat voor zulke piepkleine overschrijdingen, geen beroep mogen doen op de microdepositiebank.

    De provincies zijn dus strenger in de leer dan de katholieke kerk, want lees even deze passage mee uit de Catechismus van de Katholieke Kerk (vul ‘de Natuur’ in voor ‘God’):

    ‘De aflaat is de kwijtschelding ten overstaan van God van tijdelijke straffen voor zonden die, wat de schuld betreft, reeds vergeven werden; de goed ingestelde gelovige kan deze kwijtschelding onder bepaalde welomschreven voorwaarden verwerven door toedoen van de kerk die als beheerster van de verlossing met gezag de schat der voldoeningen van Christus en de heiligen uitdeelt en toepast.’

    Deze ‘goed ingestelde gelovigen’, zijn dat niet de PAS-melders ten voeten uit?

    PAS-melders zijn namelijk boeren die voor 2019, geheel volgens de toenmalige wet, een melding deden van een piepklein beetje stikstofdepositie boven de 0,07 gram, waarvoor ze toen geen vergunning nodig hadden. Maar na de uitspraak van de Raad van State in 2019 die het PAS-systeem onwettig verklaarde, werden zij met terugwerkende kracht stikstofzondaars.
    Het kabinet is roomser dan de paus

    Het kabinet heeft uit en te na verklaard, dat deze PAS-melders geen blaam treft – hun zonden zijn hen reeds vergeven – maar toch komen ze nu niet in aanmerking voor een aflaat van de microdepositiebank. En dat, terwijl hun stikstofdepositie gewoon door Aerius wordt meegenomen in de berekeningen.

    Voor de totale stikstofdepositie in Nederland, laat staan voor de staat van de natuur, zou het daarom niets uitmaken als alle PAS-melders nu een volledige aflaat kregen, zodat aan hun al jaren durende verblijf in het legale vagevuur een einde komt. Maar dit kabinet en de Raad van State blijven roomser dan de paus.

    Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers is schrijver van de bestseller ‘De Stikstoffuik’. Zijn columns verschijnen iedere zaterdag in Wynia’s Week.
  8. forum rang 5 Ronald Engels 16 mei 2023 00:19
    quote:

    voda schreef op 13 mei 2023 10:33:

    Nederlandse vinding kan stikstof uit stallen en luchtvervuiling uit schoorstenen halen
    Artikel van admin • 10 uur geleden

    © Aangeboden door Change Inc.

    Wereldwijd de luchtverontreiniging aanpakken: dat is de missie van de Nederlandse start-up InnoFlex. Met een luchtbehandelingssysteem in de vorm van een buis worden schadelijke gassen afgebroken tot onschadelijke verbindingen, bijvoorbeeld in boerenstallen of in de productiesystemen of schoorstenen van bedrijven.

    Zo kan het systeem de schadelijke effecten veroorzaakt door ammoniak, methaan en stikstofoxides in de agrarische sector verminderen. Maar ook die van de industrie. Daarnaast kan het conventionele luchtzuiveringssystemen op basis van koolstoffilters vervangen, uitstootgassen van de industrie scheiden en zo de lucht van grote bedrijven zuiveren. Op 15 mei staat InnoFlex met deze uitvinding in de finale van de Philips Innovation Award.

    High Tech Campus
    Oprichter Kevin Lagarde was al uitvinder van een gepatenteerd systeem om efficiënt laagjes dunne film op elkaar te stapelen. Heel goed bruikbaar in zonnepanelen. Een paar jaar geleden volgde hij het HighTechXL acceleratorprogramma, waar bedrijven als Philips, ASML en ruimtevaartorganisatie ESA bij betrokken zijn. Met die hulp ontwikkelde hij een eigen systeem dat lucht zuivert met behulp van een katalysator en licht, een zogeheten fotokatalytisch systeem. Om hiermee de markt op te gaan richtte hij in december 2020 InnoFlex Technologies op. Dat heeft een eigen kantoor op de High Tech Campus in Eindhoven.

    Schadelijk gassen afbreken
    Het luchtbehandelingssysteem heeft de vorm van een buis. Daarin zitten flexibele folies met speciaal ontwikkelde coating-lagen en uv-lampen. Als katalysator wordt een kristalstructuur van titaniumdioxide gebruikt: anataas. Titaniumdioxide zet onder invloed van zonlicht schadelijke gassen om in chemische stoffen die minder schadelijk zijn. Als er gassen als ammoniak (NH3), stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) of methaan (CH4) door de buis heen geblazen worden, reageren die met de deeltjes in de buis en worden ze afgebroken tot onschadelijke verbindingen zoals water, CO2 of stikstof (N2). “We werken met licht en dus niet met hoge temperaturen. Bij het proces worden de schadelijke componenten in de gassen afgebroken doordat de moleculen uit elkaar worden getrokken naar kleinere bestanddelen. De gassen worden dus niet afgevangen of geabsorbeerd”, legt Lagarde uit.

    Om dit proces verder te verbeteren is InnoFlex steeds op zoek naar de beste structuur van de reactieve lagen en andere katalysatoren.

    Testen in stallen
    In het lab werkt het systeem goed. Binnenkort wordt de luchtzuivering voor het eerst in de praktijk getest bij een innovatieve boer, waar de buizen aan het plafond van de stal worden gehangen. Door de lucht vol ammoniak in de stal te zuiveren neemt de stikstofuitstoot van de boer af en wordt het dierenwelzijn bevorderd. “De huidige technieken bestaan uit grote compressoren die aan het eind van de stallen staan en vanaf daar de lucht aanzuigen en zuiveren. De dieren zelf hebben daar niet zoveel profijt van. Ons systeem passen we in de stallen toe, zodat ook de dieren in schone lucht staan”, zegt Lagarde.

    Grootste vakbeurs
    Om ook de industrie op deze oplossing te wijzen, bezocht InnoFlex onlangs samen met andere Nederlandse technologiebedrijven ‘s werelds grootste industriële vakbeurs: de Hannover Messe 2023. Daar ontmoette Lagarde potentiële investeerders en geïnteresseerde bedrijven die het systeem willen gaan aanschaffen. “In de industrie vormen weer andere gassen een probleem”, zegt hij. “Dan gaat het over de uitstoot van stikstofoxides (NOx) en zwaveloxides (SOx), bijvoorbeeld van metaalfabrieken, chemische fabrieken en andere industrieën. Traditioneel gezien gebruiken die koolstoffilters om die gassen af te vangen, maar die zijn niet zo efficiënt en heel duur.”

    Buizen aan elkaar schakelen
    Het systeem van InnoFlex kan in principe bijna 100 procent van alle luchtverontreiniging onschadelijk maken en is veel goedkoper, stelt Lagarde. Het is een modulair systeem dat net zo groot opgezet kan worden als nodig is. Het kan grote hoeveelheden lucht- en gasstromen zuiveren van wel 100.000 kubieke meter per uur. Lagarde: “Het is heel simpel uit te breiden. Dat is gewoon een kwestie van buizen aan elkaar schakelen.”

    Minder CO2-uitstoot betonindustrie
    InnoFlex is onder meer in gesprek met een van de grootste bouwbedrijven ter wereld. Dat wil de CO2 die vrijkomt bij de productie van cement en beton omzetten naar andere materialen. Dat kan alleen als de vrijkomende gassen schoon zijn. De techniek van InnoFlex kan die gassen reinigen waardoor hergebruik mogelijk wordt en het bedrijf meer dan alleen zijn CO2-uitstoot en daarmee zijn CO2-tax kan terugdringen. “Aangezien de betonindustrie veel CO2 uitstoot, dragen wij zo ook op een andere manier ook bij aan het terugdringen van klimaatverandering”, zegt Lagarde. In juni moet meer duidelijk zijn over dit project.

    Voor meer, zie link:

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ne...
    ======================

    voda,

    We gaan het zien, vind wel dat er in deze link, flink overdreven wordt en of het allemaal waar is?, dus we gaan het zien!

    M.v.g. Ronald
  9. forum rang 5 Ronald Engels 16 mei 2023 00:29
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 13 mei 2023 14:34:

    Het stikstofbeleid lijkt sprekend op de katholieke handel in aflaten

    Door Arnout Jaspers
    13 mei 2023

    Op de streng katholieke school waar ik in de jaren zestig basisonderwijs ‘genoot’, hebben zwartgerokte paters en fraters mij vruchteloos geprobeerd te overtuigen van hun enige ware geloof. Als kind zeg je overal ja en amen op, maar voor de meesten van ons komt er een leeftijd dat we zelf beginnen na te denken, en daarna beklijfde de roomse hocus pocus totaal niet. Het geheugen kan bedrieglijk zijn, maar ik heb denk ik maar drie laar langer in de katholieke God dan in Sinterklaas geloofd.

    Wie bij ‘katholiek’ alleen maar associaties heeft met bourgondische zuiderlingen en carnaval, kent het ware roomse geloof niet. Orthodoxe katholieken gingen bijna net zo schuldig door het leven als calvinisten. Want vrijwel elke actie die niet voldeed aan het ideaal van een heiligenleven was zondig, en zelfs al gedroeg je je als een heilige, alleen al de neiging om eens iets anders te doen was zondig, en God ziet alles.

    Dit is vergelijkbaar met de huidige klimaatflagellanten, die zich bij alles wat ze doen schuldbewust afvragen wat dit betekent voor hun ecologische voetafdruk. Jonge vrouwen die ‘vanwege klimaatverandering’ besluiten geen kinderen te krijgen, of zelfs abortus plegen: dat is de hedendaagse variant van intreden in een karmelietessenklooster.
    Met een rugzak schuld door het leven

    Elke strenge katholiek ging met een rugzak schuld door het leven, die steeds voller raakte met dagelijkse zonden. Ook een doodzonde zat trouwens in een klein hoekje. Die zonden moest je biechten, en dan werden ze je vergeven, maar toch moest je daar na je dood nog voor boeten in het vagevuur, een voorproefje van de hel. Maar degenen wier zonden hen door de biecht al op aarde vergeven waren, ontsprongen de dans en mochten na een x-aantal jaren vagevuur door naar de hemel.

    Om de deugdzamen het schrikbeeld van een langdurig verblijf in het vagevuur te besparen, werd vanaf de Middeleeuwen een systeem van aflaten opgezet. Dit waren door de kerk geautoriseerde brieven die de rechtmatige eigenaar een bepaalde korting op hun tijd in het vagevuur gaven. Het oorspronkelijke idee was, dat een gelovige zo’n aflaat verdiende door oprechte boetedoening en goede werken. De praktijk werd al snel dat allerlei kloosters, priesters en ordinaire charlatans aflaten gingen verkopen aan iedereen die maar betaalde.

    De Nederlandse overheid is vorig jaar ook een handel in aflaten begonnen. Deze aflaten geven geen vergunning tot zondigen, maar tot stikstofdepositie. Ze worden uitgegeven door een stikstofbank die deels landelijk is, maar ook in elke provincie een filiaal heeft.

    Het idee achter de stikstofbank is, dat er ondanks de stikstof-lockdown, toch telkens kleine beetjes ‘stikstofruimte’ vrijkomen. Er kunnen namelijk nog vergunningen worden verleend voor projecten die stikstofdepositie veroorzaken, als je die maar volledig compenseert met minder stikstofdepositie door een ander bedrijf, veelal omdat dit bedrijf stopt. Dit heet extern salderen.

    Stikstofdepositie wordt lokaal uitgerekend, per Natura2000-gebied, en zelfs per hectare (hexagoon) in dat gebied. Dat gebeurt altijd met het computerprogramma Aerius. Op elke hexagoon in het Natura2000-gebied moet volledig gecompenseerd worden, maar de depositiepatronen van twee bedrijven matchen nooit precies met elkaar. Dus is het onvermijdelijk dat er op sommige hexagonen overcompensatie optreedt. Dat verschil (in kilo’s stikstof per hectare per jaar) komt grotendeels in de stikstofbank terecht.

    In principe, als je accepteert dat de stikstofdepositie nergens in Natura-2000 gebied nog mag toenemen, kan een stikstofbank een zinnig instrument zijn. Maar in de praktijk zijn de restanten stikstofruimte van dat extern salderen zo klein, dat er sprake is van een microdepositiebank – zo heet die ook echt.
    Een paar konijnenkeutels per hectare per jaar

    Bedrijven kunnen bij deze microdepositiebank terecht voor compensatie van stikstofdepositie van maximaal 0,7 gram (stikstof per hectare per jaar). Dat is slechts tien keer zo veel als de inmiddels beruchte, homeopatische grenswaarde van 0,07 gram waaronder geen vergunning nodig is. Dat laatste is een vogelpoepje per hectare per jaar; 0,7 gram is zoiets als een paar konijnenkeutels.

    Zoals inmiddels algemeen bekend, zijn zulke hoeveelheden onmeetbaar klein, en liggen ze ver onder de grens van wat Aerius nog kan berekenen zonder dat de resultaten puur toeval zijn. Je kan aan Aerius net zo goed vragen hoeveel engelen er op de punt van een naald kunnen dansen. En toch moet een boer of een bouwbedrijf in de buurt van een Natura2000-gebied die volgens Aerius net te hoog uitkomt met z’n stikstofdepositie, zo’n aflaat aanvragen bij de microdepositiebank om verder te kunnen.

    Volgens een woordvoerder van de gezamenlijke provincies is de microstikstofbank nog niet goed gevuld, en zijn de provincies ’terughoudend met het vrijgeven van stikstofruimte’. Dat blijkt ook al uit het feit dat de zogeheten PAS-melders, die nu juist zeer gebaat zouden zijn met een aflaat voor zulke piepkleine overschrijdingen, geen beroep mogen doen op de microdepositiebank.

    De provincies zijn dus strenger in de leer dan de katholieke kerk, want lees even deze passage mee uit de Catechismus van de Katholieke Kerk (vul ‘de Natuur’ in voor ‘God’):

    ‘De aflaat is de kwijtschelding ten overstaan van God van tijdelijke straffen voor zonden die, wat de schuld betreft, reeds vergeven werden; de goed ingestelde gelovige kan deze kwijtschelding onder bepaalde welomschreven voorwaarden verwerven door toedoen van de kerk die als beheerster van de verlossing met gezag de schat der voldoeningen van Christus en de heiligen uitdeelt en toepast.’

    Deze ‘goed ingestelde gelovigen’, zijn dat niet de PAS-melders ten voeten uit?

    PAS-melders zijn namelijk boeren die voor 2019, geheel volgens de toenmalige wet, een melding deden van een piepklein beetje stikstofdepositie boven de 0,07 gram, waarvoor ze toen geen vergunning nodig hadden. Maar na de uitspraak van de Raad van State in 2019 die het PAS-systeem onwettig verklaarde, werden zij met terugwerkende kracht stikstofzondaars.
    Het kabinet is roomser dan de paus

    Het kabinet heeft uit en te na verklaard, dat deze PAS-melders geen blaam treft – hun zonden zijn hen reeds vergeven – maar toch komen ze nu niet in aanmerking voor een aflaat van de microdepositiebank. En dat, terwijl hun stikstofdepositie gewoon door Aerius wordt meegenomen in de berekeningen.

    Voor de totale stikstofdepositie in Nederland, laat staan voor de staat van de natuur, zou het daarom niets uitmaken als alle PAS-melders nu een volledige aflaat kregen, zodat aan hun al jaren durende verblijf in het legale vagevuur een einde komt. Maar dit kabinet en de Raad van State blijven roomser dan de paus.

    Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers is schrijver van de bestseller ‘De Stikstoffuik’. Zijn columns verschijnen iedere zaterdag in Wynia’s Week.
    =========================

    DeZwarteRidder,

    Het is zeer duidelijk, dat onze Nederlandse Overheid onder dwang van D`66, geestelijk en qua intelligentie zeer ziek is geworden en met zekerheid gaan de Nederlandse Boeren, Burgers dit zeer zwaar bezuren!

    M.v.g. Ronald
  10. forum rang 10 luchtschip 16 mei 2023 06:05
    quote:

    Ronald Engels schreef op 16 mei 2023 00:29:

    [...]

    =========================

    DeZwarteRidder,

    Het is zeer duidelijk, dat onze Nederlandse Overheid onder dwang van D`66, geestelijk en qua intelligentie zeer ziek is geworden en met zekerheid gaan de Nederlandse Boeren, Burgers dit zeer zwaar bezuren!

    M.v.g. Ronald
    Wat een tendentieus geleuter, met vijandsbeelden als met dwang van D66 en een overheid die qua intelligentie zeer ziek is geworden

    Wat gaan de boeren en burgers zwaar bezuren ?

    Het probleem is gewoon dat er een mega groei is van megastallen waar koeien mega hoeveelheden mest produceren

    Deze mest bevat stikstofverbindingen en komt in de natuur terecht
    En ieder jaar komt er weer een enorme hoeveelheid bij

    En van jou mag het kabinet niets doen om een halt toe te roepen aan de constante toename van stikstofverbindingen in de omgeving van deze megastallen

    Boeren zijn hard werkende mensen en dan moet je maar tolereren dat er enorme hoeveelheden mest in de Nederlandse bodem komt
    Dan moet je maar accepteren dat de bodem van Nederland verzuurt en de bio diversiteit in het landschap verdwijnt
    Er komt in de natuur een monocultuur van zuurminnende planten als onder meer brandnetel, bramen en vlieren en de daarbij behorende insecten, dieren en vogels

    Er komt te weinig kalk in de grond wat weer tot gevolg heeft dat slakken geen huisje kunnen bouwen, jonge meesjes door hun poten zakken en eierschalen van vogels te dun zijn en voortijdig breken

    Natuurmonumenten heeft 922.000 leden en donateurs
    De Provinciale landschappen hebben een achterban van gezamenlijk 309.000 leden en donateurs

    En dan zijn er in Nederland welgeteld 1.000 mega stallen, 1.000 boeren gezinnen, die zonder blikken of blozen de natuurinrichting gaan bepalen door toevoeging van enorme hoeveelheden stikstof, jaar in jaar uit

    Het kabinet ziet met lede ogen toe dat door de megastallen de biodiversiteit in de Nederlandse natuur ernstig in gevaar komt

    Totaal onverantwoord om het kabinet in de beklaagdenbank te zetten, want zij moeten het toejuichen dat Nederland vol stroomt met stikstof uit de mest

    De boeren hebben met een gelikte campagne het Nederlandse volk bespeeld met meelijwekkende boodschappen als "hardwerkende boeren", "als er iemand iets met de natuur heeft, dan zijn het de boeren wel", "onze familie doet dit werk al generaties lang"

    In die gelikte campagne houden ze zich stil over het feit, dat ze gewoon Nederland vol gooien met een niet aflatende stroom mest en daarmee de bio diversiteit van het landschap om zeep helpen

    1.000 megastallen in Nederland bepalen de gesteldheid en inrichting van de vele natuurgebieden in Nederland, waar een paar honderd duizend Nederlanders bij betrokken zijn via de natuurorganisaties

    En jij gaat nu meelij opwekken voor deze beperkte groep en beschuldigd de overheid ervan qua intelligentie zeer ziek te zijn omdat ze Nederland niet willen laten overstromen met koeien vlaaien

    Dat moeten we van jou maar leuk vinden want het vijandsbeeld van D66 is belangrijker dan een gezonde beoordeling
  11. forum rang 10 luchtschip 16 mei 2023 06:40
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 13 mei 2023 14:34:

    Het stikstofbeleid lijkt sprekend op de katholieke handel in aflaten

    Door Arnout Jaspers
    13 mei 2023

    Op de streng katholieke school waar ik in de jaren zestig basisonderwijs ‘genoot’, hebben zwartgerokte paters en fraters mij vruchteloos geprobeerd te overtuigen van hun enige ware geloof. Als kind zeg je overal ja en amen op, maar voor de meesten van ons komt er een leeftijd dat we zelf beginnen na te denken, en daarna beklijfde de roomse hocus pocus totaal niet. Het geheugen kan bedrieglijk zijn, maar ik heb denk ik maar drie laar langer in de katholieke God dan in Sinterklaas geloofd.

    Wie bij ‘katholiek’ alleen maar associaties heeft met bourgondische zuiderlingen en carnaval, kent het ware roomse geloof niet. Orthodoxe katholieken gingen bijna net zo schuldig door het leven als calvinisten. Want vrijwel elke actie die niet voldeed aan het ideaal van een heiligenleven was zondig, en zelfs al gedroeg je je als een heilige, alleen al de neiging om eens iets anders te doen was zondig, en God ziet alles.

    Dit is vergelijkbaar met de huidige klimaatflagellanten, die zich bij alles wat ze doen schuldbewust afvragen wat dit betekent voor hun ecologische voetafdruk. Jonge vrouwen die ‘vanwege klimaatverandering’ besluiten geen kinderen te krijgen, of zelfs abortus plegen: dat is de hedendaagse variant van intreden in een karmelietessenklooster.
    Met een rugzak schuld door het leven

    Elke strenge katholiek ging met een rugzak schuld door het leven, die steeds voller raakte met dagelijkse zonden. Ook een doodzonde zat trouwens in een klein hoekje. Die zonden moest je biechten, en dan werden ze je vergeven, maar toch moest je daar na je dood nog voor boeten in het vagevuur, een voorproefje van de hel. Maar degenen wier zonden hen door de biecht al op aarde vergeven waren, ontsprongen de dans en mochten na een x-aantal jaren vagevuur door naar de hemel.

    Om de deugdzamen het schrikbeeld van een langdurig verblijf in het vagevuur te besparen, werd vanaf de Middeleeuwen een systeem van aflaten opgezet. Dit waren door de kerk geautoriseerde brieven die de rechtmatige eigenaar een bepaalde korting op hun tijd in het vagevuur gaven. Het oorspronkelijke idee was, dat een gelovige zo’n aflaat verdiende door oprechte boetedoening en goede werken. De praktijk werd al snel dat allerlei kloosters, priesters en ordinaire charlatans aflaten gingen verkopen aan iedereen die maar betaalde.

    De Nederlandse overheid is vorig jaar ook een handel in aflaten begonnen. Deze aflaten geven geen vergunning tot zondigen, maar tot stikstofdepositie. Ze worden uitgegeven door een stikstofbank die deels landelijk is, maar ook in elke provincie een filiaal heeft.

    Het idee achter de stikstofbank is, dat er ondanks de stikstof-lockdown, toch telkens kleine beetjes ‘stikstofruimte’ vrijkomen. Er kunnen namelijk nog vergunningen worden verleend voor projecten die stikstofdepositie veroorzaken, als je die maar volledig compenseert met minder stikstofdepositie door een ander bedrijf, veelal omdat dit bedrijf stopt. Dit heet extern salderen.

    Stikstofdepositie wordt lokaal uitgerekend, per Natura2000-gebied, en zelfs per hectare (hexagoon) in dat gebied. Dat gebeurt altijd met het computerprogramma Aerius. Op elke hexagoon in het Natura2000-gebied moet volledig gecompenseerd worden, maar de depositiepatronen van twee bedrijven matchen nooit precies met elkaar. Dus is het onvermijdelijk dat er op sommige hexagonen overcompensatie optreedt. Dat verschil (in kilo’s stikstof per hectare per jaar) komt grotendeels in de stikstofbank terecht.

    In principe, als je accepteert dat de stikstofdepositie nergens in Natura-2000 gebied nog mag toenemen, kan een stikstofbank een zinnig instrument zijn. Maar in de praktijk zijn de restanten stikstofruimte van dat extern salderen zo klein, dat er sprake is van een microdepositiebank – zo heet die ook echt.
    Een paar konijnenkeutels per hectare per jaar

    Bedrijven kunnen bij deze microdepositiebank terecht voor compensatie van stikstofdepositie van maximaal 0,7 gram (stikstof per hectare per jaar). Dat is slechts tien keer zo veel als de inmiddels beruchte, homeopatische grenswaarde van 0,07 gram waaronder geen vergunning nodig is. Dat laatste is een vogelpoepje per hectare per jaar; 0,7 gram is zoiets als een paar konijnenkeutels.

    Zoals inmiddels algemeen bekend, zijn zulke hoeveelheden onmeetbaar klein, en liggen ze ver onder de grens van wat Aerius nog kan berekenen zonder dat de resultaten puur toeval zijn. Je kan aan Aerius net zo goed vragen hoeveel engelen er op de punt van een naald kunnen dansen. En toch moet een boer of een bouwbedrijf in de buurt van een Natura2000-gebied die volgens Aerius net te hoog uitkomt met z’n stikstofdepositie, zo’n aflaat aanvragen bij de microdepositiebank om verder te kunnen.

    Volgens een woordvoerder van de gezamenlijke provincies is de microstikstofbank nog niet goed gevuld, en zijn de provincies ’terughoudend met het vrijgeven van stikstofruimte’. Dat blijkt ook al uit het feit dat de zogeheten PAS-melders, die nu juist zeer gebaat zouden zijn met een aflaat voor zulke piepkleine overschrijdingen, geen beroep mogen doen op de microdepositiebank.

    De provincies zijn dus strenger in de leer dan de katholieke kerk, want lees even deze passage mee uit de Catechismus van de Katholieke Kerk (vul ‘de Natuur’ in voor ‘God’):

    ‘De aflaat is de kwijtschelding ten overstaan van God van tijdelijke straffen voor zonden die, wat de schuld betreft, reeds vergeven werden; de goed ingestelde gelovige kan deze kwijtschelding onder bepaalde welomschreven voorwaarden verwerven door toedoen van de kerk die als beheerster van de verlossing met gezag de schat der voldoeningen van Christus en de heiligen uitdeelt en toepast.’

    Deze ‘goed ingestelde gelovigen’, zijn dat niet de PAS-melders ten voeten uit?

    PAS-melders zijn namelijk boeren die voor 2019, geheel volgens de toenmalige wet, een melding deden van een piepklein beetje stikstofdepositie boven de 0,07 gram, waarvoor ze toen geen vergunning nodig hadden. Maar na de uitspraak van de Raad van State in 2019 die het PAS-systeem onwettig verklaarde, werden zij met terugwerkende kracht stikstofzondaars.
    Het kabinet is roomser dan de paus

    Het kabinet heeft uit en te na verklaard, dat deze PAS-melders geen blaam treft – hun zonden zijn hen reeds vergeven – maar toch komen ze nu niet in aanmerking voor een aflaat van de microdepositiebank. En dat, terwijl hun stikstofdepositie gewoon door Aerius wordt meegenomen in de berekeningen.

    Voor de totale stikstofdepositie in Nederland, laat staan voor de staat van de natuur, zou het daarom niets uitmaken als alle PAS-melders nu een volledige aflaat kregen, zodat aan hun al jaren durende verblijf in het legale vagevuur een einde komt. Maar dit kabinet en de Raad van State blijven roomser dan de paus.

    Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers is schrijver van de bestseller ‘De Stikstoffuik’. Zijn columns verschijnen iedere zaterdag in Wynia’s Week.
    In verband met het beperkte aantal lettertekens beschikbaar voor een posting, heb ik mijn reactie in de volgende posting gezet
  12. forum rang 10 luchtschip 16 mei 2023 06:41
    reactie op het artikel van wetenschapsjournalist Arnout Jaspers

    En Arnout Jaspers werd door diverse influencers bij de presentatie van zijn boek "de stikstoffuik", opgehemeld als een wetenschapper, die het stikstof probleem kon beschrijven vanuit de beta wetenschap

    Het is hoogst ongebruikelijk om de wetenschappelijke legitimiteit te benadrukken door dit soort praatjes
    Te meer dat er in zijn boek de Stikstof fuik geen enkele wetenschappelijke benadering is, slecht wat suggestieve verhaaltjes met verdraaiing van feiten en cherry picking van data, wat zou moeten leiden tot de conclusie dat er geen stikstofprobleem is

    En heel rechts Nederland zwaaide met dit boekje als hun bijbel

    En dan nu bovenstaand stukje

    Dit is een groot suggestief verhaal, waarbij hij zich afzet tegen het religieus beleven en dit projecteert op de plannen van het kabinet aangaande het stikstofbeleid

    Arnout Jaspers gedraagt zich hier als een sekteleider, die met angstbeelden over het geloof, zijn volgers een verhaal op de mouwen speldt, wat niets met wetenschap te maken heeft
    Hij vergelijkt de provincies die het stikstofprobleem willen oplossen, met de katholieke kerk

    Hij stelt dan dat

    1)
    >>> De provincies zijn dus strenger in de leer dan de katholieke kerk,<<<<

    2)
    >>>Het kabinet is roomser dan de paus<<<

    Dit is de klassiek manier waarop sekteleiders hun idolate volgers bespelen

    Het kabinet en de provincies moet je niet geloven, maar sluit je aan bij het gedachtegoed van mijn sekte, de sekte van rechts, dat bezig is de democratische rechtsstaat te ondermijnen

    Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers bedrijft hier geen wetenschap, en zeker gen beta wetenschap,

    hij is de geest van zijn lezers aan het masseren door angstbeelden en vijandsbeelden op te roepen en zich over te geven aan het licht Arnout Jaspers, de sekte leider van extreem rechts Nederland
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 mei 2023 07:49
    quote:

    luchtschip schreef op 16 mei 2023 06:05:

    [...]
    Wat een tendentieus geleuter, met vijandsbeelden als met dwang van D66 en een overheid die qua intelligentie zeer ziek is geworden

    Wat gaan de boeren en burgers zwaar bezuren ?

    Het probleem is gewoon dat er een mega groei is van megastallen waar koeien mega hoeveelheden mest produceren

    Deze mest bevat stikstofverbindingen en komt in de natuur terecht
    En ieder jaar komt er weer een enorme hoeveelheid bij

    En van jou mag het kabinet niets doen om een halt toe te roepen aan de constante toename van stikstofverbindingen in de omgeving van deze megastallen

    Boeren zijn hard werkende mensen en dan moet je maar tolereren dat er enorme hoeveelheden mest in de Nederlandse bodem komt
    Dan moet je maar accepteren dat de bodem van Nederland verzuurt en de bio diversiteit in het landschap verdwijnt
    Er komt in de natuur een monocultuur van zuurminnende planten als onder meer brandnetel, bramen en vlieren en de daarbij behorende insecten, dieren en vogels

    Er komt te weinig kalk in de grond wat weer tot gevolg heeft dat slakken geen huisje kunnen bouwen, jonge meesjes door hun poten zakken en eierschalen van vogels te dun zijn en voortijdig breken

    Natuurmonumenten heeft 922.000 leden en donateurs
    De Provinciale landschappen hebben een achterban van gezamenlijk 309.000 leden en donateurs

    En dan zijn er in Nederland welgeteld 1.000 mega stallen, 1.000 boeren gezinnen, die zonder blikken of blozen de natuurinrichting gaan bepalen door toevoeging van enorme hoeveelheden stikstof, jaar in jaar uit

    Het kabinet ziet met lede ogen toe dat door de megastallen de biodiversiteit in de Nederlandse natuur ernstig in gevaar komt

    Totaal onverantwoord om het kabinet in de beklaagdenbank te zetten, want zij moeten het toejuichen dat Nederland vol stroomt met stikstof uit de mest

    De boeren hebben met een gelikte campagne het Nederlandse volk bespeeld met meelijwekkende boodschappen als "hardwerkende boeren", "als er iemand iets met de natuur heeft, dan zijn het de boeren wel", "onze familie doet dit werk al generaties lang"

    In die gelikte campagne houden ze zich stil over het feit, dat ze gewoon Nederland vol gooien met een niet aflatende stroom mest en daarmee de bio diversiteit van het landschap om zeep helpen

    1.000 megastallen in Nederland bepalen de gesteldheid en inrichting van de vele natuurgebieden in Nederland, waar een paar honderd duizend Nederlanders bij betrokken zijn via de natuurorganisaties

    En jij gaat nu meelij opwekken voor deze beperkte groep en beschuldigd de overheid ervan qua intelligentie zeer ziek te zijn omdat ze Nederland niet willen laten overstromen met koeien vlaaien

    Dat moeten we van jou maar leuk vinden want het vijandsbeeld van D66 is belangrijker dan een gezonde beoordeling
    DE eenvoudigste en verreweg goedkoopste oplossing om natuurgebieden te beschermen tegen verzuring is natuurlijk het strooien van kalk. Dit kan o.a. gebeuren door vliegtuigen, helikopters of drones. De boeren willen dit graag betalen om van het gezeur af te zijn.
    Ik doe dit zelf al jarenlang op een plek waar wildplassers actief zijn.

    Het overschot aan mest kan gemakkelijk opgelost worden door een centrale mestverwerking te organiseren waar o.a. biogas en natuurlijke mestkorrels gemaakt kunnen worden.
  14. forum rang 10 luchtschip 16 mei 2023 09:09
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 16 mei 2023 07:49:

    [...]
    DE eenvoudigste en verreweg goedkoopste oplossing om natuurgebieden te beschermen tegen verzuring is natuurlijk het strooien van kalk. Dit kan o.a. gebeuren door vliegtuigen, helikopters of drones. De boeren willen dit graag betalen om van het gezeur af te zijn.
    Ik doe dit zelf al jarenlang op een plek waar wildplassers actief zijn.

    Het overschot aan mest kan gemakkelijk opgelost worden door een centrale mestverwerking te organiseren waar o.a. biogas en natuurlijke mestkorrels gemaakt kunnen worden.
    Waarom investeren ze in van alles en nog wat om de productie op te voeren
    en
    Waarom organiseren ze dan geen centrale mestverwerking als dit volgens jou zo makkelijk te organiseren is

    Of moet de Nederlandse burger opdraaien voor de kosten omdat de boeren dit niet willen betalen ?

    Strooien van kalk is een paardenmiddel oplossing

    Een beetje op het niveau van Donald Trump,

    Die de boswachter ging uithangen en wist te vertellen hoe je bosbranden moest voorkomen
    Er lag te veel dor ( goed brandbaar ) hout en dat moest regelmatig aangeveegd worden
    Dat deden ze volgens hem in Finland ook ( niet dus ) en daar waren geen bosbranden

    De natuur in een gebied wordt bepaald door het voedsel wat in de bodem zit : stikstof en fosfaat, kalium (K), magnesium (Mg), calcium (Ca), natrium (Na) en chloor (Cl).

    Een natuurgebied heeft niet overal dezelfde samenstelling van grond
    Op de ene plek is er meer stikstof op de andere plek meer magnesium en ga zo maar door

    Dat maakt dat er unieke plekken komen met specifieke planten en een daarbij behorende voedselketen en dus biodiversiteit

    Gaan we de grond beïnvloeden door menselijk handelen : overmatige stikstof deposito door mega stallen
    Dan zorgen we dat een bepaald terrein gewoon een overdaad aan stikstof krijgt
    Maar we weten niet exact waar die stikstof zich voornamelijk concentreert
    En dan gaan we dat overcompenseren door kalk toe te voegen -- ook op plekken waar kalktoevoeging niet nodig is
    Bovendien haal je daar de stikstof niet mee weg

    Het is overigens een onmogelijke klus alle natuurgebieden te bestrooien met kalk
    Nog afgezien van de schade die je toebrengt wanneer kleine zoogdieren , slakken, rupsen een berg kalk op hun kop krijgen van grote hoogte uit een helikopter gevallen
    Ook mensen die een boswandeling maken kun je niet bedelven onder een lading kalk die van 100 meter hoogte op je neervalt

    >>De enige oplossing is het probleem bij de bron aanpakken

    Of de mest, met name de ammoniak houdende urine, direct op te vangen en te verwerken
    Of het aantal megastallen verminderen

    Het gaat maar om 1.000 megastallen die dominant het landschap beïnvloeden en Nederland in gijzeling houden
    Er kan niets meer gedaan worden omdat de mest productie alle grenzen heeft overschreden
    Alleen omdat 2 van de drie dieren bestemd zijn voor levering aan het buitenland

    De boeren werken zich uit de naad om aan de eisen van de buitenlandse klanten tegemoet te komen
    Ze moeten grote aantallen leveren en het moet spotgoedkoop zijn
    Aan al deze eisen kunnen ze voldoen

    En wanneer wij dan vriendelijk vragen om hun mest niet in de natuur te laten komen, dan geven ze niet thuis
    En komt er een PR campagne om ons te vertellen dat er geen mest overschot is, dat de natuur er geen last van heeft etc etc

    Waarom buigen en knippen ze voor de klanten in het buitenland en krijgt de politiek van Nederland de schuld wanneer er in Nederland ook eisen gesteld worden
  15. forum rang 10 voda 17 mei 2023 08:21
    Steun in senaat voor stikstofmiljarden lijkt ver weg
    Artikel van ANP • Gisteren om 12:08
    © Copyright ANP 2023

    DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is nog lang niet verzekerd van voldoende steun voor een miljardenfonds om de landbouwsector te hervormen. GroenLinks en de PvdA willen de wet daarvoor pas steunen als meer zekerheden worden ingebouwd dat het geld daadwerkelijk naar natuurherstel en verduurzaming gaat, iets waar het kabinet niet in mee gaat. Ook steun van de BBB lijkt uiterst onzeker. Zonder steun van een van de twee blokken is er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor het fonds ter waarde van ruim 24 miljard euro.

    "Als je miljarden uitgeeft, dan moet je zorgen dat je aan het eind van de rit je doelen haalt", zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. "De natuur herstellen en de landbouw toekomstbestendig maken. Het wetsvoorstel van het kabinet kan dat niet garanderen." De PvdA wil geen "blanco cheque" steunen. "We hebben nu een kans om het voor eens en altijd goed aan te pakken, dus roepen we het kabinet op nu geen half werk te leveren", zegt PvdA'er Joris Thijssen.

    Door de linkse tegenstem is het kabinet straks afhankelijk van BBB om het wetsvoorstel door de Eerste Kamer te krijgen. BBB-leider Caroline van der Plas laat weten alleen voor het wetsvoorstel te stemmen als haar partij "krijgt wat we willen". Dat betekent dat haar voorstellen om de wet aan te passen worden aangenomen, en dat die van GroenLinks/PvdA sneuvelen. Ook wil ze de toezegging dat "geen cent" van het fonds naar de gedwongen uitkoop van boeren gaat. Van der Plas heeft onder meer voorgesteld dat 10 miljard euro uit het fonds naar zaken als innovatie of "managementmaatregelen" gaat.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/s...
1.665 Posts
Pagina: «« 1 ... 75 76 77 78 79 ... 84 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.