Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Roche 2021

51 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Habsnurker 22 juli 2021 10:57
    Diagnostica helpt Roche nipt aan groeicijfers
    Outlook gaat ook uit van lichte groei.

    Roche heeft over het eerste halfjaar lichte groeicijfers gepubliceerd, dankzij onder meer coronatests. Dit bleek uit de halfjaarresultaten van de Zwitsere farmagroep donderdagochtend.

    De omzet van de groep steeg met 8 procent bij constante wisselkoersen en met 5 procent in Zwitserse frank tot 30,7 miljard frank.

    De omzet uit de divisie Farmaceutische Producten daalde met 3 procent in het afgelopen halfjaar, maar in het tweede kwartaal was er wel een omzetgroei van 4 procent. Nieuw gelanceerde geneesmiddelen compenseren de aanhoudende impact van biosimilars.

    De omzet van de divisie Diagnostiek steeg met 51 procent dankzij de grote vraag naar coronatests en routinetests.

    Het nettoresultaat volgens de boekhoudkundige IFRS-maatstaf, steeg met 2 procent bij constante wisselkoersen, maar daalde 3 procent in Zwitserse frank tot 8,2 miljard Zwitserse frank. De kernwinst per aandeel steeg met 1 procent tot 10,56 frank.

    "We hebben goede resultaten behaald in het eerste halfjaar, vooral dankzij de vraag naar onze nieuwe geneesmiddelen en COVID-19 tests. De farmaceutische divisie is in het tweede kwartaal opnieuw gaan groeien. De divisie basisdiagnostica vertoont een sterk momentum", aldus CEO Severin Schwan in reactie op het halfjaarrapport.

    Outlook

    Voor het hele jaar verwacht Roche dat de omzet zal stijgen met lage tot middelhoge enkelvoudige cijfers, bij constante wisselkoersen. De kernwinst per aandeel zou gelijke tred moeten houden met de omzet, bij constante wisselkoersen. De farmareus denkt haar dividend in Zwitserse frank verder te kunnen verhogen. Concrete cijfers werden echter niet meegegeven.
  2. simidoc 25 juli 2021 08:38
    Booming farmaceutisch leverancier Lonza neemt meer medewerkers aan.
    De farmaceutische contractfabrikant Lonza moet zijn capaciteiten opvoeren om voldoende actieve ingrediënten te kunnen leveren om Covid en andere ziekten te bestrijden.

    De Zwitserse groep wil hiervoor 2.000 medewerkers aannemen, zei bedrijfsbaas Pierre-Alain Ruffieux vrijdag tijdens een conference call.

    Lonza, dat onder meer de werkzame stof voor het coronavaccin van het Amerikaanse biotechnologieconcern Moderna produceert, heeft in de eerste helft van het jaar 1.000 extra medewerkers aangeworven. "We moeten onze productieverplichtingen kunnen nakomen", zegt Ruffieux. Halverwege het jaar had het bedrijf in Bazel 14.405 mensen in dienst.

    Vanwege de vraag naar primaire vaccins en mogelijk boostervaccins, voert Moderna de productie van haar coronavaccin op. Om de beoogde hoeveelheden te halen, zou onder meer Lonza meer moeten produceren.

    Er worden drie extra productielijnen gebouwd in de Lonza-fabriek in Visp in het kanton Wallis en een andere in Geleen in Nederland. Het is de bedoeling dat ze begin 2022 of eind 2021 in gebruik worden genomen. Naast Moderna heeft Lonza ook Covid-bestellingen binnengehaald van AstraZeneca, Capriocor Therapeutics en Humanigen.

    Lonza verwacht een stijging

    Dankzij de vaccins steeg de gecorrigeerde omzet van het bedrijf in de eerste helft van het jaar met 14,7 procent tot 2,5 miljard Zwitserse frank. Het bedrijfsresultaat gecorrigeerd voor bijzondere posten (Ebitda) steeg met 13,1 procent tot 847 miljoen frank. Vanwege de bloeiende business verhoogde Lonza de prognose.

    Het bedrijf streeft nu naar een groei van de omzet met een midden-dubbelcijferig percentage. Tot dusver had Lonza een lage procentuele verhoging met dubbele cijfers beloofd. De aangepaste operationele winstmarge (Ebitda) zal naar verwachting verbeteren in lijn met de doelstelling voor 2023 van 33 tot 35 procent.

    De marge van 33,3 procent in de eerste helft van het jaar is, gezien de aanhoudende expansie, verrassend hoog en zorgt voor meer vertrouwen dat de groep ook haar middellange termijndoelstellingen zal halen, legt ZKB-analist Daniel Buchta uit. Op de beurs klommen Lonza-aandelen naar een recordhoogte.

    (Reuters)
  3. simidoc 26 juli 2021 07:31
    Roche streeft naar een effectief antibioticum binnen vijf jaar
    Het farmaceutisch bedrijf Roche wil antibiotica blijven ontwikkelen tegen multiresistente ziektekiemen.

    "Het doel is om over vijf jaar een eerste effectief antibioticum te hebben", zei Roche-CEO Severin Schwan in een interview met NZZ am Sonntag (NZZaS).

    Het risico op mislukking met anti-infectiemiddelen is echter ongeveer 90 procent, daarom is het bedrijf voorzichtig met beloften, zei Schwan. Resistente ziektekiemen zijn een belangrijk maatschappelijk probleem, Roche moet het helpen oplossen. "Als de farmaceutische industrie hier inactief blijft, schaadt dat haar imago."

    Tegen de huidige prijzen werpt de ontwikkeling van nieuwe antibiotica echter geen vruchten meer af, zei Schwan. Zijn voorstel is om de handelsvergunning voor geneesmiddelen tegen multiresistente ziektekiemen op dezelfde manier te reguleren als voor geneesmiddelen tegen zeldzame ziekten. Daar namen de politici hindernissen weg, tolereerden prijsverhogingen en beschermden fabrikanten voor een bepaalde tijd tegen concurrentie: "Plots was het gebied weer interessant."

    Ook infectieziekten zullen over tien jaar een kleiner aandeel in de omzet hebben. Zoals bij alle zeldzame ziekten is het potentieel beperkt omdat er relatief weinig patiënten zijn - Schwan was ervan overtuigd dat het nog winstgevend zou kunnen zijn.

    Ook hoopte hij op onderzoek van start-ups. "Roche werkt aan zijn eigen medicijnen. We zijn ook geïnteresseerd in samenwerkingen met andere bedrijven."

  4. simidoc 4 augustus 2021 08:16
    Gaan Softbank en Novartis onder een hoedje spelen tegen familie Oeri-Hoffmann?

    Het Japanse investeringsvehikel Softbank heeft 5 miljard dollar geïnvesteerd in de farmaceutische en diagnostische groep Roche. Dat meldt persbureau Bloomberg en is gebaseerd op goed geïnformeerde kringen. De Amerikaanse dochteronderneming Genentech wordt zoals gezegd als zwaar ondergewaardeerd beschouwd.

    Afhankelijk van of de Japanners zich bij Roche hebben gevestigd via de participatiebewijzen of via de aandelen aan toonder, zou dit hen tot een grootaandeelhouder maken die aan de SIX Swiss Exchange moet worden gemeld. De komende dagen zullen het waarschijnlijk leren. Softbank hoeft zich pas als significante aandeelhouder te identificeren als het beleggingsvehikel heeft om aandelen aan toonder. Het bericht is echter nog niet bevestigd.

    Een dergelijke participatie is niet geheel absurd, aangezien de waarderingspremie van het aandeel aan toonder ten opzichte van het participatiebewijs al geruime tijd voor irritatie zorgt bij handelaren (de cash Insider meldde). In beurskringen ook wel "Écart" genoemd, de premie op het aandeel aan toonder lag de laatste tijd zelfs dicht bij 12 procent.
    De eerste indicaties waren er al eind februari

    Bij al lang gevestigde beursvossen wekt dit fenomeen oude herinneringen op aan de tijd dat de bruisende financier Martin Ebner in Roche-aandelen aan toonder ronddoold met zijn investeringsvehikel Pharma Vision.


    De cash insider voor de Écart
    Ongewone handelsactiviteiten: wat gebeurt er bij Roche? (vanaf 2 maart 2021)
    Zeldzaam fenomeen bij de Écart van de SMI zwaargewicht Roche (vanaf 4 april 2021)
    Een Ebner-moment bij Roche (vanaf 28 mei 2021)

    Zoals de cash Insider opmerkt, waren er eind februari al aanwijzingen dat een nieuwe grootaandeelhouder zich zou kunnen vestigen in de farma- en diagnosticagroep. Destijds wisselden iets meer dan 2,5 miljoen aandelen aan toonder met een marktwaarde van 770 miljoen frank snel van eigenaar.

    Dat was destijds verrassend, aangezien van de 160 miljoen uitstaande aandelen aan toonder, ruim 72 miljoen in het bezit zijn van de stichtende familie Oeri-Hoffmann. Industriebuur Novartis heeft nog eens 53 miljoen titels.

    Terwijl de prijs van het Roche-winstbewijs sinds het begin van het jaar met ruim 14 procent is gestegen, ligt die van het aandeel aan toonder zelfs meer dan 27 procent hoger.
  5. Habsnurker 4 november 2021 10:35
    Novartis verkoopt belang in Roche aan ... Roche

    Paukenslag in het Zwitserse bedrijfsleven, meer bepaald in Basel. Daar kondigt farmareus Novartis aan zijn minderheidsbelang van 33 procent in buur Roche te verkopen voor 20,7 miljard dollar. Koper is Roche zelf. Die laat in een eigen mededeling weten dat de 53,3 miljoen eigen aandelen, ingekocht tegen 356,9 frank per stuk, zullen vernietigd worden.

    Roche financiert de deal met (goedkope) schulden. De inkoop zal logischerwijs, aangezien één derde van de aandelen vernietigd wordt, de winst per aandeel en dus het dividend een boost geven.

    Met de transactie is zowat de langste patstelling van het Europese bedrijfsleven ten einde. Novartis kocht zich in 2001 in bij Roche, maar kocht daar aan de overkant van de Rijn nul zeggenschap mee. Sinds de oprichting van Roche in 1896 is de controle stevig in handen van de oprichtersfamilies Hoffmann en Oeri.
  6. simidoc 4 november 2021 11:32

    Massavernietiging stuwt Roche naar record

    Op de beurs van Zürich koerst het aandeel Roche een kleine 3 procent hoger naar 378 frank, een record. Dit dankzij de miljardendeal met Novartis en de bijbehorende massavernietiging van eigen aandelen (zie post van 9u05).

    Novartis boekt op de deal een meerwaarde van zo'n 14 miljard dollar. Dat mag gelet op de koersevolutie van de buur sinds de eerste instap in 2001 niet verbazen (zie grafiek). Novartis investeerde in 2001 en 2003 in totaal 5 miljard dollar in Roche.

    De stemgerechtigde aandelen Roche staan nu op een record van 420 CHF.
  7. alexnr75 5 november 2021 18:17
    Roche controlling family won't have to make offer after Novartis deal

    ZURICH, Nov 5 (Reuters) - Roche's family owners have been saved from having to make an expensive offer for the rest of the pharmaceuticals giant's shares after its $20.7 billion deal to buy back Novartis's stake took them over a voting threshold.

    Novartis said on Thursday it would sell its nearly one-third voting stake in Roche back to its cross-town rival, disentangling the two drug companies that had been linked by the investment for two decades. [nL8N2RV17V]

    The deal, which would see the purchased shares cancelled, would raise the stake of the pool of Roche family members from 45.01% at present to 67.5%.

    Under Swiss rules, anyone who already owns more than a third of a Swiss company and then raises their stake to more than 50% must make an offer for all the listed shares.

    But the family, descendents of company founder Fritz Hoffmann-La Roche, requested an exemption from having to launch an offer to other shareholders, which could have potentially cost them billions of francs.

    The Swiss Takeover Board said on Friday it had approved the exemption, saying there was no indication the family had tried to get around the rules and was not actively seeking further its control over Roche.

    "The pool of shareholders neither initiated nor negotiated the transaction," the board said.

    "It also had no influence on the decision-making process of the Roche board of directors. In this respect, the threshold of 50% of voting rights in Roche is involuntarily exceeded by the shareholder pool."

    With a market capitalisation of nearly 328 billion Swiss francs ($359.22 billion), buying the remaining 32.5% in Roche could cost the family pool up to 107 billion francs if all the other shareholders tendered their stock.

    Roche said when the deal was announced on Thursday that it will use debt to finance what it called a "disentanglement of two competitors" and plans to reduce its capital by cancelling the repurchased shares to regain full strategic flexibility.

51 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.