Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Tessenderlo Group BRU:TESB.BL, BE0003555639

Laatste koers (eur) Verschil Volume
24,800   -0,250   (-1,00%) Dagrange 24,600 - 25,150 26.801   Gem. (3M) 21,6K

Forum Tessenderlo geopend

211 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. easymoney 24 februari 2023 09:35
    Voor mij rest er nog een ding om bij dit aandeel de prijs de hoogte in te zien vliegen.
    Het aandeel meer sexy maken.Analisten moeten het aanprijzen er moeten artikels over geschreven en op de voorgrond geplaatst worden. Volgens mezelf maakt dit aandeel zeker kans om de BEL20 binnen te komen binnen aannemelijke tijd.Eenmaal het grote publiek dit aandeel leert kennen en het over de tongen gaat zie ik hier een grote koersstijging mogelijk.Tack zal dit zelf ook wel willen dat maakt het voor hem makkelijk om nog verdere overnames te doen.
  2. forum rang 10 voda 24 februari 2023 13:31
    Advies van Degroof Petercam over Tessenderlo Group
    Beurshuis Degroof Petercam
    Aandeel Tessenderlo Chemie
    Datum 24 februari 2023
    Advies Houden
    Koersdoel 37,00 EUR

    Detail advies
    BRUSSEL (Trivano.com) - Op 24 februari 2023 brengen de analisten van Degroof Petercam het beleggingsadvies "houden" uit voor Tessenderlo Chemie (TESB; ISIN: BE0003555639).

    Het koersdoel wordt door de analisten vastgelegd op 37,00 EUR.
  3. [verwijderd] 25 februari 2023 10:12
    DEEL 1

    Picanol van de beurs: einde en nieuw begin van industriële vernieuwer
    TOM MICHIELSEN
    24 februari 2023

    Als Picanol vrijdag definitief in de industriële groep Tessenderlo opgaat en van de beurs verdwijnt, heeft de succesondernemer Luc Tack eindelijk voor elkaar waar hij al jaren op aast. Dat succes is echter niet alleen zijn verdienste, het zit in het DNA van de machinebouwer.

    Braindrain door oorlog. Dat is wellicht de reden waarom ’s werelds grootste weefmachinebouwer niet vanuit Barcelona, maar vanuit Ieper alle continenten heeft veroverd. Toen de Catalaanse ingenieur-uitvinder Jaime PicañoI Camps begin 1937 van het Spaanse Sabadell naar Ieper reisde, bestond het naar hem genoemde bedrijf, de NV Werkhuizen Picañol, al bijna een jaar. Zijn broer Juan was - op de vlucht voor de Spaanse Burgeroorlog - eerder al in Vichte gestrand, waar hij de broers Baldewijn en Karel Steverlynck tegen het lijf was gelopen. Of die niet geïnteresseerd waren in zijn en zijn broers technologie om weefgetouwen te automatiseren? Daar hadden de Steverlyncks, telgen van de derde generatie in een familie die al sinds 1877 manuele weefgetouwen maakte, wel oren naar.

    Catalaanse ingenieur
    Het eerste automatische weefgetouw rolde in 1936 van de band in een vlasmachinefabriek die de Steverlyncks zo van de ondergang konden redden. Nog tot diep in de jaren 50 wapperde boven de bedrijfsgebouwen in Ieper naast de Vlaamse en Belgische de Catalaanse vlag, als eresaluut aan het genie van Jaime Picañol.
  4. [verwijderd] 25 februari 2023 10:13
    DEEL 2

    50%
    De helft van alle jeansbroeken worden vandaag geweven op een Picanol.

    Op de machinebeurs in Rijsel werd in 1951 het model President als beste weefgetouw ter wereld uitgeroepen. Vanaf dan verovert Picanol de wereld. Het fotoboek dat Picanol in 2011 bij zijn 75ste verjaardag uitgaf, staat vol beelden die de tomeloze expansie illustreren. In 1963 verscheept Picanol als eerste in de textielgeschiedenis een weefgetouw per vliegtuig naar de VS. Op de 1 pond-biljetten die Noord-Ierland in 1970 uitgeeft, staat een Picanol-weefmachine afgebeeld.

    In hetzelfde jaar prijken op de textielindustriebeurs in Moskou naast een Picanol-machine de woorden: ‘Onze machines zijn beter dan onze voetbalploeg.’ Een knipoog naar de verloren match van ons land tegen Rusland op het WK in Mexico dat jaar. In 1985 richt een monteur van het bedrijf op missie in Kameroen een Picanol-bar op. Al in 1966 zag Picanol of America het levenslicht. Picanol was een van de eerste Belgische bedrijven die zich in China vestigden, waar het de minst geavanceerde machines produceert.

    Vandaag is Picanol, met een omzet van 830 miljoen euro, de wereldleider in weefmachines voor kleding, gordijnen, handdoeken, meubelstoffen en technisch textiel (airbags, parachutes). De helft van alle jeansbroeken op de planeet worden geweven op een Picanol. Dat succes heeft de groep nog altijd te danken aan de technologische voorsprong uit haar beginjaren. Vandaag, bijna 400.000 weefmachines later, is dat nog altijd een van de belangrijkste succesfactoren van de Ieperse machinebouwer.

    Innovatie en O&O zijn ook het stokpaardje van Luc Tack. De ondernemer-industrieel bracht vorig jaar via een langverwachte fusieoperatie Picanol onder in de industriële groep Tessenderlo. Daardoor verdwijnt de weefgetouwenfabrikant vrijdag na 57 jaar van de koerstabellen van de Brusselse beurs. Al meteen na zijn instap investeerde Tack, altijd al een voorvechter van de Europese maakindustrie, fors in de innovatie van de producten, in automatisering en in robotisering.

    Mijlpaal
    De instap van de tot dan toe weinig bekende West-Vlaamse ondernemer werd een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf. Tack, die via het textielbedrijf van zijn vrouw klant was van de weefmachineproducent, had zich in 2005 al uit het niets aangediend als witte ridder. Picanol zat in het slop, verscheurd door familietwisten tussen de twee takken van de Steverlyncks. De sterke man en hoofdaandeelhouder op dat moment was Patrick Steverlynck. Hij had Jan Coene, een industrieel zwaargewicht en (even) voorzitter van het toenmalige Belgacom (Proximus), aangesteld om orde op zaken te stellen.

    Maar het tegendeel gebeurde. Steverlynck zag zich eind 2004 verplicht Coene te ontslaan na een van de grootste schandalen van zelfverrijking en buitensporige verloning in de Belgische bedrijfsgeschiedenis. Tack nam de 10 procent over die Coene via aandelenopties bezat.

    Hij trok het laken helemaal naar zich toe toen hij in 2009 de noodkapitaalverhoging van 15 miljoen euro voor zijn rekening nam. Tack werd hoofdaandeelhouder en kocht in een ruk ook de familiale aandeelhouders uit. Of toch bijna allemaal: Patrick Steverlynck behield een minderheid van het kapitaal van Picanol. Ook na de ruiloperatie zal Steverlynck 10 procent van de fusiegroep bezitten. En dat door in de schaduw mee te surfen op het succes van de eigenzinnige Tack.

    Die zal ook de onbetwiste hoofdaandeelhouder in de fusiegroep Tessenderlo zijn. Met een belang van 54 procent zal zijn vermogen - de vele andere bedrijven waarvan hij (mede-)eigenaar is niet meegeteld - tegen de huidige beurskoersen afklokken op ongeveer 1,1 miljard euro.

    Nog tot diep in de jaren 50 wapperde boven de bedrijfsgebouwen in Ieper naast de Vlaamse en Belgische de Catalaanse vlag, als eresaluut aan het genie van de ingenieur Jaime Picañol.

    Naast de doorgedreven aandacht voor innovatie en de technologische voorsprong wordt nog een rode draad aan het genie van Tack toegeschreven, maar die Picanol al van bij het begin typeert: de machinebouwer maakt onderdelen voor derden en kon zo altijd al zijn innovaties te gelde maken. Onder Tack werd nog een tandje bijgestoken: de metaalgieterij Proferro en Psicontrol, dat elektronica en software ontwikkelt voor de aansturing van machines, produceren niet alleen voor intern gebruik, maar ook voor andere machineproducenten.

    Sardienen
    Natuurlijk kende Picanol ook mindere periodes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de grondstoffen schaars en duur en daalde het aantal geproduceerde machines fors, een probleem dat door de oorlog in Oekraïne weer actueel is. Ook al zal het vandaag niet meer zover komen dat, om nog te kunnen verkopen, machines worden geruild voor levensmiddelen, zoals sardienen en sinaasappelen uit Spanje en vis uit Denemarken. Ook de jaren 90 waren moeilijk, door een recessie in de VS en een wereldwijde conjunctuurdaling. De jaren van de financiële crisis (2008-2009) staan te boek als een historisch dieptepunt. Op investeringsgoederen wordt nu eenmaal snel bespaard als het economisch wat minder gaat.

    Precies vanwege die conjunctuurgevoeligheid was Tack ook geïnteresseerd in Tessenderlo, het chemiebedrijf waarin hij in 2013 stapte. Hij nam het aandelenpakket (27,5%) van de Franse overheidsholding SNPE over. De productie van meststoffen, gelatine en zelfs elektriciteit via een eigen centrale viel totaal niet te rijmen met de machinebouw van Picanol, maar op holdingniveau was de deal wel belangrijk. Tack wilde de cycliciteit van zijn machinebouwer counteren.

    Dat kan hij vanaf vrijdag volop doen. Zijn droom van één beursgenoteerde West-Vlaamse industriële holding, naar het voorbeeld van Ackermans & van Haaren, wordt werkelijkheid door de ruil van aandelen Picanol tegen die van Tessenderlo. Vanaf dan kan het 87-jarige bedrijf teren op de cashflow van de chemie- en energieactiviteiten van het nog oudere Tessenderlo, en omgekeerd. En wordt het beheerd vanuit één raad van bestuur. Alleen de CEO en grootaandeelhouder zal nog dezelfde zijn.

    Picanol in het nieuwe Tessenderlo
    Ontstaan: Tessenderlo neemt Picanol over via een aandelenruil.
    Bestaat voortaan uit vijf divisies: agro (meststoffen), biovalorisering (verwerking slachtafval tot onder meer gelatine), industriële oplossingen (plastics en chemicaliën voor waterbehandeling), T-Power (energieproductie), machines en technologiën (Picanol, Rieter).
    Omzet: 2,7 miljard euro.
    Brutobedrijfswinst (ebitda): ruim 430 miljoen euro (cijfers 2021).
    Medewerkers: 7.000.
    Actief: in meer dan honderd landen.
    Aandeelhouders: Luc Tack (54%), Patrick Steverlynck (10%), publiek (36%).
  5. [verwijderd] 9 maart 2023 07:45
    RIETER Boekjaar 2022
    09 maart 2023 / Ad hoc 2023

    Recordomzet van CHF 1 510,9 miljoen, ondanks enorme uitdagingen bij de realisatie ervan

    Aanhoudend hoge orderontvangst van CHF 1 157,3 miljoen in 2022; orderportefeuille van ongeveer CHF 1 540 miljoen per 31 december 2022

    EBIT-marge van 2,1% ondanks de uitdagende omgeving

    Implementatie van actieplan om winstgevendheid te verhogen loopt

    Dividend van CHF 1,50 per voorgesteld aandeel

    Vooruitzichten

    lees verder

    www.rieter.com/media/media-releases/n...
  6. [verwijderd] 10 maart 2023 09:46
    Tessenderlo Group heeft deze morgen een persbericht gepubliceerd (Update transactie Tessenderlo Group en Picanol Group: Tessenderlo Group verwerft de controle over 100% van Picanol Group na afsluiting van het vereenvoudigd uitkoopbod en Picanol Group heeft de beurs verlaten op 3 maart 2023 na het sluiten van de markt).



    Het persbericht is beschikbaar als bijlage en op de website van de groep: www.tessenderlo.com.

    www.tessenderlo.com/en/investor-relat...

    Met vriendelijke groeten,



    Group Communication
    Tessenderlo Group
  7. [verwijderd] 18 maart 2023 07:36
    Analisten KBC Securities positief over Tessenderlo Group

    Gepubliceerd door Trivano.com op 17 maart 2023 om 08:37
    KBC Securities heeft de aandelen van Tessenderlo Group vrijdag positief beoordeeld. De analisten plakten het advies opbouwen op de aandelen van Tessenderlo Group.

    Het koersdoel werd vastgelegd op 38,00 EUR. Dat betekent dat de analisten verwachten dat de aandelen van Tessenderlo Group met 28% kunnen stijgen vanaf de huidige koers van 29,65 EUR. Daarmee is KBC Securities negatiever dan de gemiddelde analist, die de koers van Tessenderlo Group met 41% ziet stijgen tot 41,75 EUR.
  8. [verwijderd] 18 maart 2023 09:26
    Tessenderlo 2.0 krijgt 'Opbouwen'-advies mee

    KBC Securities-analist Wim Hoste hervat de opvolging van Tessenderlo met een “Opbouwen”-advies en 38 euro koersdoel. De groep heeft het ruilbod met Picanol helemaal achter de rug. De gecombineerde groep heeft een solide basis met aanzienlijke groeikracht, die een jaarlijkse vrije kasstroom van zo’n 200 miljoen euro kan opleveren. Dat kan aanwend worden voor verdere groeiprojecten, maar niet meteen voor extra grote dividenden: De uitbetalingsratio bedraagt namelijk slechts zo’n 10% van de nettowinst. Wel kan het belang in de Zwitserse Rieter-groep worden uitgebreid boven de huidige 15,2%, terwijl een tweede gasgestookte elektriciteitscentrale een andere optie is.

    Vorming van een nog meer diverse groep.

    Nadat een succesvol ruilbod (uiteindelijk) resulteerde in een combinatie tussen Tessenderlo en Picanol, is Wim Hoste van mening dat er een zeer gediversifieerde groep is gevormd. De uitgebreide groep heeft een pro-forma geschatte aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) over 2022 van 467 miljoen euro. Het activiteitenprofiel van dit industriële conglomeraat is zeer divers, gaande van meststoffen, gewasbescherming, kunststofleidingsystemen, chemicaliën voor waterbehandeling, gelatine, weefmachines voor de behandeling van dierlijke bijproducten en elektriciteitsopwekking. De fusiegroep kan jaarlijks zo’n 200 miljoen euro vrije kasstroom realiseren, wat voornamelijk gebruikt kan en zal worden voor verdere groeiprojecten.

    Neerwaartse druk op de (Tessenderlo)winst

    De grotere omvang neemt echter niet weg dat het winstmomentum op korte termijn wat onder zal blijven staan omwille van de moeilijke economische omgeving. Verwacht wordt bijvoorbeeld dat de resultaten van de oude Tessenderlo-activiteiten in 2023 niet volledig kunnen worden gecompenseerd door de groei van de afdeling Machines & Technologieën van Picanol.

    Na enkele zeer succesvolle jaren bij Tessenderlo met een gemiddelde jaarlijkse groei van de aangepaste bedrijfswinst met 24% (tussen 2018 en 2022), steken problemen met de bevoorradingsketen in Agro en een zwakkere economie wat stokken in de wielen. De aangepaste bedrijfswinst zou daardoor tot 13% kunnen dalen bij het oude Tessenderlo. Onze pro forma EBITDA prognoses voor FY23 voor de uitgebreide groep dalen nog steeds met c. 7%.

    Sterke balans en aanzienlijke cash flows

    Wim Hoste verwacht dat de gecombineerde groep begin 2023 een pro-forma-balans zal hebben met een nettoschuldpositie van bijna nul. In totaal wordt gemikt op een gemiddelde vrije kasstroom van iets meer dan 200 miljoen per jaar in de komende vier jaar zal leiden tot geleidelijke toename van de kaspositie. Die kan richting 723 miljoen euro evolueren tegen eind 2026. De bijhorende schuldgraad (nettoschuld/REBITDA) zou daardoor kunnen dalen tot minder dan -1,0x, terwijl die in 2018 nog 2.0x bedroeg. Per einde 2022 werd dat schuldniveau alleszins al ingeruild voor een nulscenario, aangezien de ratio landde op 0,1x.

    Investeren in groei

    De prognoses omvatten een (nog aan te kondigen) dividendbeleid. De uitbetalingsratio kan beperkt zijn tot zo’n 10% van de nettowinst. In lijn met het verleden achten wij het waarschijnlijker dat de heer Tack de vrije kasstroom zal aanwenden voor extra groeiprojecten. Organische groei projecten omvatten een paar nieuwe Agro-fabrieken, terwijl het Wim Hoste niet zou verbazen als de belang in de Zwitserse Rieter-groep zal worden uitgebreid vanaf het huidige niveau van 15,2%. Een tweede gasgestookte elektriciteitscentrale is een andere optie, maar in dit stadium niet in ons model opgenomen (gezien de onzekerheid over subsidies).

    Nieuwe aandeelhoudersstructuur

    Luc Tack heeft de touwtjes stevig in handen. Wim Hoste gaat ervan uit dat de aandelen van Tessenderlo's nieuwe dochteronderneming Verbrugge binnenkort worden ingetrokken. Na die operatie zou de heer Tack zo’n 54 % van het “nieuwe” Tessenderlo in handen hebben, terwijl de voormalige Picanol mede-aandeelhouder Steverlynck ongeveer 10% zal controleren. Beide aandeelhouders hebben een (verlengbare) overeenkomst voor de komende 10 jaar.

    KBC Securities over Tessenderlo

    Het nagelnieuwe DCF-model van Wim Hoste levert een reële waarde op van 41,3 euro per aandeel, terwijl een eveneens nagelnieuws som-der-delen model een reële waarde per aandeel oplevert van 35,6 euro. Samen levert dat een koersdoel op van 38 euro per aandeel. Dat wettigt een “Opbouwen”-advies, omdat het opwaarts potentieel daardoor 28% bedraagt.
  9. [verwijderd] 21 maart 2023 06:41
    Tessenderlo Group: inhuldiging van een fabriek voor viscollageenpeptiden in Hainan, PR China

    Op zaterdag 18 maart 2023 hield de business unit PB Leiner (Bio-valorization segment) van Tessenderlo Group een openingsceremonie ter gelegenheid van de start van PB Leiner (Hainan) Biotechnology Ltd. In november 2022 ging PB Leiner een joint venture aan (80 % eigendom van Tessenderlo Group) met Hainan Xiangtai Group voor de productie en verkoop van viscollageenpeptiden op basis van de technologie van PB Leiner. De nieuwe onderneming stelt PB Leiner, een wereldwijd toonaangevende fabrikant van gelatine- en collageenoplossingen, in staat om een ??robuust premium SOLUGEL® viscollageenpeptideproductassortiment te produceren en op de markt te brengen, waarmee wordt ingespeeld op de wereldwijd toenemende vraag naar kwalitatieve mariene collageenpeptiden. De joint venture heeft ongeveer 70 mensen in dienst en de eerste commerciële verschepingen worden verwacht in het tweede kwartaal van 2023.

    “ De mariene collageenmarkt is een groeiende markt waar we al lang naar op zoek zijn, en we zijn blij dat we nu een vliegende start kunnen maken met een partner die zo capabel en robuust is als de Hainan Xiangtai Group. Het heeft de afgelopen jaren een verticaal geïntegreerde visverwerkingsketen opgebouwd, van broederij en viskweekactiviteiten tot visverwerking en collageenproductie. Door onze uitmuntende productie van collageen en ons commerciële netwerk ter tafel te brengen, bereiken we samen de hele waardeketen: van lokale vissers tot onze eigen klanten. Bovendien stelt deze betrouwbare toegang tot eersteklas grondstoffen ons in staat om een ??aantrekkelijke pijplijn van hoogwaardige mariene collageenpeptideproducten in stand te houden ”, aldus Wim Poot, Executive Vice President van PB Leiner.

    De heer Liu, voorzitter van de Hainan Xiangtai Group, merkte op: “Als bedrijf streven we ernaar efficiënt gebruik te maken van de hoogwaardige water- en bodembronnen van het eiland Hainan, waarbij we onze aquacultuur ontwikkelen met de grootst mogelijke aandacht voor kwaliteit, traceerbaarheid en ecologische normen. Door deze samenwerking met PB Leiner kunnen we groeien in de hele waardeketen. Samen met PB Leiner gaan we investeren om een ??competitieve en duurzame collageenpeptide-business op te bouwen.”

    www.tessenderlo.com/en/news/tessender...
  10. arconati 23 maart 2023 13:17
    Wat ze er vergeten bijvertellen is dat de winst over twee keer zoveel aandelen verdeeld moet worden dan vorig jaar. Dat is dan geen 5.26€ winst per aandeel, maar de helft. Bijgevolg een winstdaling. Men verwacht bovendien volgend jaar een lagere winst. Anderzijds moeten de resultaten van Picanol erbij geteld worden, hoeveel dat is, een mysterie. Met de info van vandaag is dus weinig aan te vangen. Ook het dividend'beleid' is totale willekeur en onvoorspelbaar. Uitstekende onderneming keren elk jaar een voorspelbaar hoger dividend uit.
  11. [verwijderd] 23 maart 2023 13:40
    Ter info:
    Robuust Tessenderlo maakt zich op voor overgangsjaar 2023
    Bij Tessenderlo steeg de omzet met 24% in 2022 tot 2,57 miljard euro, wat boven de eigen doelstelling is. De aangepaste bedrijfswinst steeg met 23% tot 435 miljoen euro, zo’n 1% beter dan algemeen verwacht. Voor 2023 moet het cijfer dalen, maar ook dat is niet onverwacht (al lijken de vooruitzichten toch wat onder de analistenverwachtingen te liggen). Positief is dan weer een hoger dan verwacht dividend, dat goed is voor een bruto rendement van 2,5%, rekent KBC Securities-analist Wim Hoste.

    Tessenderlo 2.0

    Tessenderlo is na het succesvolle ruilbod met Picanol een gediversifieerde groep met een sterke balans en een solide vrije kasstroomgeneratie. Die cash zal vooral worden aangewend voor verdere groeiprojecten, hoewel het hoger dan verwachte dividend een rendement van 2,5 % vertegenwoordigt. Naar 2023 zal Picanol geconsolideerde worden in het segment “Machines & Technologies’. Centraal in de cijferset staat de winstgevendheid. En die steeg in 2022, gemeten op basis van de aangepaste bedrijfskasstroom (adjusted EBITDA), met 23%. Dat was 1% meer dan verwacht. De omzet trok 24,3% hoger tot 2,59 miljard euro.

    Resultaten in 2022 per segment

    Agro: de omzet steeg met 30,1% tot 974,5 miljoen euro, zodat de bedrijfskasstroom 17,6% aandikte tot 173,4 miljoen euro. In de tweede jaarhelft stond het cijfer onder druk door lagere verkoopvolumes, waardeverminderingen op voorraden en kostenstijgingen die volledig tot uiting kwamen in de resultatenrekening. De afdeling Novasource verhoogde de EBITDA-bijdrage, terwijl Crop Vitality en TKI hun resultaten zagen dalen.
    Bio-valorisatie: de omzet trok 24,4% hoger tot 799,9 miljoen euro, zodat de bedrijfskasstroom 45,5% aandikte tot 114,2 miljoen euro. En dat cijfer bestaat uit een zwakkere eerste jaarhelft, maar een hele sterke tweede jaarhelft. De EBITDA steeg daarin namelijk met 74,8%, dankzij gunstige marktomstandigheden voor vetten, eiwitten en gelatine.
    Industriële oplossingen: de omzet dikte 18,6% aan tot 732,5 miljoen euro, maar de EBITDA trok maar 11,7% hoger tot 85,1 miljoen euro. Dat wordt verklaard door moeilijkere marktomstandigheden voor DYKA in het najaar, terwijl ook de bijdrage van Moleko daalde door het aflopen van een contract (Barrick). Kuhlmann Europe boekte dan weer wel hogere resultaten.
    T-Power: de omzet ging 13,1% hoger tot 80,6 miljoen euro, terwijl de bedrijfskasstroom 19,1% aandikte tot 62,2 miljoen euro. Dat cijfer werd vooral ondersteund door indexatie, maar ontsierd door een waardevermindering van 37,6 miljoen euro.

    Balans

    De nettoschuld daalde van 74,8 miljoen euro per einde 2021 tot 59,5 miljoen euro op het einde van december 2022. Wim Hoste had zich verwacht aan een cijfer van een iets lager 37,6 miljoen euro, maar kon de wijziging in de behoefte aan werkkapitaal natuurlijk niet zo goed inschatten. En die behoefte steeg met zo’n 165 miljoen euro in 2022. De nettoschuldpositie komt overeen met een schuldgraad van 0,1x.

    Dividend

    Er wordt een dividend van 0,75 euro voorgesteld en dat is aanzienlijk hoger dan de verhoopte coupon ter waarde van 0,27 euro. Het dividendbeleid is dan ook vastgesteld op 7 à 15% van de aangepaste EBITDA.

    Tessenderlo’s vooruitzichten

    Het management anticipeert op een grote economische onzekerheid in 2023, waardoor de ontwikkeling van de klantenvraag en de verkoopmarge meer onder druk ka komen te staan. De aangepaste EBITDA zal naar verwachting dalen tot minder dan 467 miljoen euro uit 2022 (dat is het cijfer waarbij de 32 miljoen euro EBITDA van Picanols Machines & Technologies werd geteld). Die prognose komt overeen met de huidige analistenverwachting van 460 miljoen euro.

    KBC Securities over Tessenderlo

    De waardering blijft aantrekkelijk vindt Wim Hoste en op de jaarcijfers was niets af te dingen. Hij behoudt daarom het “Opbouwen”-advies en 38 euro koersdoel. Tessenderlo noteert momenteel tegen een koers van 29,45 euro (-3,76%)
  12. arconati 23 maart 2023 15:11
    Gans de berichtgeving is misleidend, gezien er intussen een fusie met Picanol is gebeurd met verwatering voor de bestaande aandeelhouders.
    EBITDA is een speeltje voor analisten. Ook Buffet vind dat kul. Wat telt is de nettowinst per aandeel. Hoe je daar van die EBITDA komt, nergens te zien. Indien de nettowinst hetzelfde is als in 2022, kom je op een nettowinst van 2.67€ per aandeel, een KW van 11. Ook 20 jaar geleden lag dat winstcijfer rond dat niveau.
    Dat 2023 onzeker is, is duidelijk, maar het management durft, wil of kan geen ernstige inschatting publiceren. Net zo min als over het dividend.
    Als je toch in die sector wil zitten, waarom niet Solvay? Goedkoper en wel een duidelijke prognose en steeds stijgend dividend.
  13. forum rang 10 voda 6 april 2023 12:30
    KBC Securities herhaalt advies voor Tessenderlo Group

    Gepubliceerd door Trivano.com op 6 april 2023 om 09:36

    KBC Securities heeft de aandelen van Tessenderlo Group donderdag opnieuw positief beoordeeld. De analisten van KBC Securities herhaalden het advies opbouwen voor de aandelen van Tessenderlo Group.

    Ook het koersdoel van 38,00 EUR werd door de analisten herhaald. Dat betekent dat de analisten verwachten dat de aandelen van Tessenderlo Group met 28% kunnen stijgen vanaf de huidige koers van 29,75 EUR.
  14. Haul Sudson 6 april 2023 14:45
    quote:

    arconati schreef op 23 maart 2023 15:11:

    Gans de berichtgeving is misleidend, gezien er intussen een fusie met Picanol is gebeurd met verwatering voor de bestaande aandeelhouders.
    EBITDA is een speeltje voor analisten. Ook Buffet vind dat kul. Wat telt is de nettowinst per aandeel. Hoe je daar van die EBITDA komt, nergens te zien. Indien de nettowinst hetzelfde is als in 2022, kom je op een nettowinst van 2.67€ per aandeel, een KW van 11. Ook 20 jaar geleden lag dat winstcijfer rond dat niveau.
    Dat 2023 onzeker is, is duidelijk, maar het management durft, wil of kan geen ernstige inschatting publiceren. Net zo min als over het dividend.
    Als je toch in die sector wil zitten, waarom niet Solvay? Goedkoper en wel een duidelijke prognose en steeds stijgend dividend.
    Uw kennis over Buffett is blijkbaar al even beperkt als over Tessenderlo.
    Buffett vindt net earnings (van Berkshire Hathaway) een compleet waardeloos cijfer - staat in elke jaarlijkse brief sinds decennia- hij kijkt naar de ebit (operating earnings) enerzijds en anderzijds naar de owner's earnings van de vele participaties waar hij de cash flows niet zelf beheert.

    Wie het Tessenderlo/Picanol management al een tijdje volgt, weet dat zij ook liever niet ebitda of adjusted ebitda als maatstaf zouden nemen, maar (net als Buffett) ebit, meerbepaald recurrent ebit (rebit). Echter werden ze door de Belgische toezichthouder op de vingers getikt dat dit niet mocht.
    Als u niet begrijpt hoe ebitda berekend wordt bij Tessenderlo, zou ik niet te ver naar de reden zoeken: het probleem ligt volledig bij uzelf.

    Wat 20 jaar geleden gebeurde onder het beroerd management van de Franse overheid, heeft niks meer met het huidige Tessenderlo te maken. Indien Picanol geen controlebelang had genomen, was de firma geleidelijk ontbonden en wat overbleef bankroet.

    Uw mening over de vooruitzichten voor dit jaar is ook feitelijk onjuist.
    Enerzijds heeft het management te kennen gegeven dat ze verwachten dat de ebitda 5 tot 15% onder die van 2022 zal liggen.
    Anderzijds is het dividend beleid vastomlijnd: 7 tot 15% van de ebitda. Daarnaast heeft de CFO uitgelegd dat men een stabiel tot stijgend dividend nastreeft.
    Ik denk dat aan de huidige waardering een eigen aandelen inkoop te verkiezen is boven een dividend, maar ik kan ermee leven dat men nu beide tegelijk doet.


    Dank voor de tip voor Solvay. Dat is inderdaad een top aandeel voor lui die niet veel begrijpen van beleggen en hopen dat de steenkoolovens uit 1870 nog lang kunnen branden (want geld voor vernieuwing ontbreekt telkens, nadat het dividend uitbetaald is). Veel plezier ermee.
  15. [verwijderd] 7 april 2023 09:13
    07/04/2023 H.L.N

    Tessenderlo stapt met winst uit Rieter

    De beursgenoteerde groep Tessenderlo heeft bijna al zijn aandelen in het Zwitserse Rieter verkocht. Het levert hem een eenmalige meerwaarde van 10,5 miljoen euro op. Hij houdt nu nog een beperkt belang van 1,16% over.

    Rieter is wereldwijd de grootste leverancier van systemen voor het spinnen van korte stapelvezels. Zakenman Luc Tack stapte in maart 2021 in het beursgenoteerde bedrijf. In januari 2022 verhoogde hij zijn belang tot 15,02%. Nadien droeg hij zijn participatie over aan weefgetouwenproducent Picanol. Dat werd vervolgens overgenomen door Tessenderlo. Zowel bij Picanol als bij Tessenderlo zwaait Tack de scepter.

    De relatie tussen Tack en Rieter kende een bewogen verloop. Toen Rieter een aantal activiteiten van de in Shanghai genoteerde sectorgenoot Saurer overnam, bleek immers dat ook Picanol zijn interesse had getoond. Volgens de Zwitsers maakte Tack daarbij misbruik van informatie die hij als bestuurder bij Rieter had gekregen. Hij ontkende evenwel steeds. Uiteindelijk stapte hij wel uit de raad van bestuur.
211 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.