Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Roche Holding (RO): Zwitserse grootmacht als prachtige defensieve haven

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Habsnurker 6 april 2023 10:00
    Hierbij het tijdloze draadje voor Roche, de prachtige Zwitserse defensieve haven. Lijkt haar bodem afgelopen weken gevonden te hebben. Heb Roche zelf al jaren flink in m'n porto en verwacht ze m'n hele leven vast te houden: stabiele defensieve haven met een gigantische pipeline en een goed dividend.

    Roche (RO, CH0012032113) is opgericht in 1896 en is uitgegroeid tot de derde farmacie-onderneming ter wereld en 's werelds grootste bio-tech onderneming. De Zwitserse familie Hoffman bezit meer dan 50% van de stemgerechtigde aandelen van Roche.

    In 1980 startte Roche een samenwerkingsverband met het Amerikaanse biotech-concern Genentech. Een belangrijke stap, want Genentech stond aan de basis van vele succesvolle medicijnen van Roche. In 2009 besloten de Zwitsers Genentech volledig in te lijven.

    Roche bestaat uit twee divisies, Pharmaceuticals (verkoop van medicijnen) en Diagnostics (verkoop van diagnostische apparatuur voor de medische sector). Pharmaceuticals is in omzet en winst gemeten de belangrijkste divisie, vooral door de vele succesvolle oncologiemedicijnen. Deze divisie is goed voor zo'n 77% van de omzet en 88% van de operationele winst.

    Wat ik zelf een erg interessant gegeven over Roche vind is het volgende, namelijk: Per jaar wordt door Roche circa CHF 12 miljard aan research besteed. Dit is een astronomisch bedrag en misschien wel dé reden om Roche in je overwegingen mee te nemen. Ter vergelijking: volgens het CBS bedragen de totale uitgaven aan research in Nederland door bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten tezamen circa €14 miljard. (Bron: Boek 'Je leeftijd als goudmijn' van Martien van Winden)

    Nieuws, visies, tips; laten we elkaar hier helpen!
  2. forum rang 7 ffff 8 april 2023 18:28
    Habsnurker,

    Je schrijft al enkele jaren over Roche. Hoe is de dividendafhandeling bij Roche? Kun je een gedeelte van het dividend terugvragen in Zwitserland en als dat het geval is, waar doe jij dat dan.
    Bij Holcim kon ik niks terugkrijgen, ondanks dat dit nu een Zwitsers bedrijf is geworden na de fusie met LaFarge.

    Peter
  3. forum rang 7 het zwaard 9 april 2023 10:22
    dividendaristocraten of -kings
    Er zijn veel bedrijven met een sterke trackrecord als het op dividenden aankomt, zeker in de VS. Om dividendaristocraat te zijn moet men in de VS het dividend minstens 25 jaar achtereenvolgend verhogen. Wie al meer dan 50 jaar het dividend verhoogt is een Dividend King. Voorbeelden zijn Johnson & Johnson (60 jaar), Coca-Cola (61 jaar), Altria (53 jaar) en Procter & Gamble (66 jaar). Bij al deze bedrijven is de vrije cashflow hoger dan het uitgekeerde bedrag aan dividenden (zie hierna). Bij Coca-Cola is die marge het krapst. Walmart trad in februari tot de club toe.
    In Europa is het aanbod aan dividend­aristocraten minder ruim. Roche, met 36 opeenvolgende dividendverhogingen, Nestlé (28) en Sanofi (29) zijn wel enkele voorbeelden.

    Ook bij de Belgische aandelen zijn er bedrijven met een sterk dividendtrackrecord. Brederode heeft zonet voor de 20ste keer op rij het dividend verhoogd. Sofina zit al aan 46 jaar. Bij de vastgoedsector zit Home Invest Belgium (23 jaar) ook al aan meer dan 20 jaar. Gimv en Solvay hebben een andere dividendpolitiek. Ze willen het dividend nooit verlagen en indien mogelijk verhogen. Solvay slaagt daar al meer dan 30 jaar in. Gimv slaagde daar enkel in 2003 niet in, maar op lange termijn is de trend stijgend.
  4. Habsnurker 9 mei 2023 12:49
    quote:

    ffff schreef op 8 april 2023 18:28:

    Habsnurker,

    Je schrijft al enkele jaren over Roche. Hoe is de dividendafhandeling bij Roche? Kun je een gedeelte van het dividend terugvragen in Zwitserland en als dat het geval is, waar doe jij dat dan.
    Bij Holcim kon ik niks terugkrijgen, ondanks dat dit nu een Zwitsers bedrijf is geworden na de fusie met LaFarge.

    Peter
    Ha Peter, goede vraag. Ik ben dit zelf nog aan het opsparen, maar als het om grote bedragen gaat kan je dit volgens mij eenvoudig zelf doen of voor een % door een partij. De eerste 15% krijg je terug bij je belastingaangifte. De overige 20% kan je opvragen of enkele jaren opsparen en het dan in één keer doen.

    Dat is in ieder geval zo bij Roche, wat betreft de fusie van Holcim waar jij op doelt heb ik geen ervaring mee.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.