Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Avantium AEX:AVTX.NL, NL0012047823

Laatste koers (eur) Verschil Volume
1,734   +0,008   (+0,46%) Dagrange 1,706 - 1,740 253.370   Gem. (3M) 647,6K

Avantium 2023

2.486 Posts
Pagina: «« 1 ... 34 35 36 37 38 ... 125 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Daexter 4 april 2023 20:00
    Ik verbaas me er sowieso altijd over dat er mensen zijn die naar eigen zeggen geen positie hebben en die dan wel de hele dag door op een bepaald of wellicht meerdere (ik ga het echt niet checken) fora hun onzin spuien. Hoe sneu kan je zijn! De zon scheen vandaag, dus zelfs als je werkloos en of gepensioneerd was, had je je dag buiten veel beter kunnen besteden.

    Ik zou mijn geld nooit aan een Wierda, Hafkamp, Antaurus of wat dan ook geven mensen die dat wel doen en dan vervolgens hier die mensen gaan zitten afzeiken, vind ik ook tamelijk sneu.

    Overigens maken die partijen gemiddeld genomen wel een goed rendement. Dus het is zeker niet dat ze "ongeschikt zijn" het gaat mij meer om het principe dat ik de beheerkosten liever aan mezelf uitgeef. Plus dat ik dan ook mezelf de schuld kan geven en of mijn eigen keuzes kan maken.

    Elk van bovengenoemde heeft wel enorme miskleunen in de portefeuille. For Farmers is inderdaad een kansloze belegging. Galapagos was voor de meeste beleggers via Wierda nog wel een behoorlijk succes ondanks de teleurstelling de laatste jaren. Hafkamp heeft bijvoorbeeld ook Orsted op het hoogtepunt aanbevolen en positie genomen, daarvan is de koers inmiddels meer dan door de helft als haar aankoopprijs. Of misschien is ze er al met stille trom uit. Dat heb ik verder niet bijgehouden.

    Ik doe dat wel bij Geert Schaaij, kijk elke maand naar zijn mutaties. Om zijn "successen" objectief te kunnen bekijken. Ik kijk naar zijn posities en soms, leidt dat bij mij tot inspiratie, meestal niet.

    Vandaag op 3,49 weer een pluk Avantium bijgekocht. Mijn aankoopplan voltrekt zich langzaam maar zeker. Ik heb er al genoeg, maar als mensen bereid zijn ze tegen bodemprijzen an te bieden, koop ik vrolijk bij. Kan best dalen tot 2,20 - 2,30, maar zoals eerder aangegeven acht ik de kans daartoe ca 20%
  2. forum rang 6 MOEdig Voorwaarts 5 april 2023 10:49
    quote:

    Daexter schreef op 4 april 2023 20:00:

    Vandaag op 3,49 weer een pluk Avantium bijgekocht. Mijn aankoopplan voltrekt zich langzaam maar zeker. Ik heb er al genoeg, maar als mensen bereid zijn ze tegen bodemprijzen an te bieden, koop ik vrolijk bij. Kan best dalen tot 2,20 - 2,30, maar zoals eerder aangegeven acht ik de kans daartoe ca 20%
    Ik "ken" jou als een belegger die zijn huiswerk doet en vervolgens met (een mijns inziens ongezond hoge mate van) overtuiging een bepaalde positie of stelling inneemt. In dat kader en gezien al je bijkoopplannen vroeg ik me af wat voor percentage van je beleggingsportefeuille je uiteindelijk maximaal in deze (hoogrisicovolle) microcap (met hondsberoerd trackrecord) wil steken?
  3. forum rang 9 nine_inch_nerd 5 april 2023 11:32
    www.veb.net/artikel/09058/tom-van-ake...

    Tom van Aken: ‘Onze fabriek is er puur om de techniek te bewijzen. Uiteindelijk draait het om licenties’
    De belofte van Avantiums technologie voor de productie van het duurzame plastic PEF en FDCA, de duurzame grondstof daarvoor, is onverkort groot. PEF is aldus Van Aken de opvolger van PET. Dit is het plastic dat onder andere de drankenindustrie wereldwijd gebruikt in de bekende PET-flessen.

    Sinds de beursgang is de aanpak van het bedrijf veranderd. Aanvankelijk trok Avantium samen op met het Duitse chemieconcern BASF. In 2019 gingen de partijen echter uit elkaar en trok het bedrijf uit Amsterdam zijn eigen plan. Dat plan draait nu om de bouw van een eigen fabriek in Delfzijl voor de productie van vijfduizend ton FDCA per jaar. Daaruit verwacht Avantium straks een jaaromzet van 50 miljoen euro.

    Bestuursvoorzitter Van Aken vertelt wat de gedachte achter deze investering is. Hij waagt zich voorzichtig aan enkele voorspellingen voor de toekomst en schetst nog een keer het grote potentieel dat hij ziet.

    1. Avantium kwam als technologiebedrijf naar de beurs. Straks is het de eigenaar van een chemische fabriek. Is dat een fundamentele koerswijziging?
    “Nee, wij zetten deze stap om de technologie te bewijzen zodat we vervolgens licenties kunnen verkopen. Het is niet zo dat we nu van plan zijn om zelf grote fabrieken te bouwen. Toen BASF uitstapte, hebben we ook met hen gesproken over een fabriek voor vijfduizend ton. Zij dachten dat niemand daar ooit voor zou tekenen, maar wij hebben nu al veertien contracten getekend en kunnen de fabriek volledig uitverkopen. Onlangs hebben we een eerste licentiedeal gesloten met het Amerikaanse Origin Materials. Voor mij is dat een teken dat de strategie werkt.”
    2. Die veertien contracten zijn zogeheten afnamecontracten. Wat houdt dat in?
    “Dat zijn contracten waarmee klanten zich committeren om het materiaal dat uit onze fabriek gaat komen, af te nemen. Tussen afnameovereenkomsten en licenties zit een relatie. Voor de bedrijven die nu de afnamecontracten tekenen, is die vijfduizend ton nooit genoeg. Die gaan er dus allemaal van uit dat PEF straks op veel grotere schaal beschikbaar zal komen. Dat betekent dat wij meer licenties moeten verkopen aan andere bedrijven die het op hele grote schaal kunnen produceren.”
    3. Hoeveel verdient u aan die licentie voor Origin Materials?
    “Origin gaat een fabriek voor 100.000 ton bouwen. Aangenomen dat de prijs ongeveer vier tot vijf euro per kilo is, gaan zij een jaaromzet realiseren van ongeveer vier- tot vijfhonderd miljoen euro. Wij krijgen daar 3 tot 6 procent van als royalty, dus dan hebben we het over een omzet van meer dan tien miljoen euro per jaar. Daarnaast doen ze nog een aantal vooruitbetalingen. Ze hebben ons nu 12,5 miljoen euro betaald en er komt nog een aantal van dat soort betalingen. Dat is voor ons het echte verdienmodel.”
    4. Is het licentiemodel op lange termijn een goede manier om geld te verdienen aan deze technologie?
    “Ja, als ik kijk naar het verleden, dan hebben andere bedrijven dat bewezen. Eind jaren tachtig werd de PET-fles geïntroduceerd. Dat ging veel sneller dan iedereen had verwacht. De meeste flessen waren toen van glas. De consument vond het veel prettiger om een PET-fles te kopen, want die is veel lichter. Er is toen in korte tijd een enorme hoeveelheid productiecapaciteit uit de grond gestampt. BP en Eastman Chemical zijn voorbeelden van bedrijven die daarachter zaten. Die hebben zelf fabrieken gebouwd, maar ook licenties verkocht. Beide bedrijven hadden lange tijd een grote licentietak. Met PEF is dat eigenlijk hetzelfde, met het verschil dat het intellectueel eigendom en de technologie bij Avantium liggen.”
    5. Wanneer verwacht u dat Avantium winst gaat maken?
    “Dat is altijd een lastige vraag voor een onderneming als de onze. Ik weet zeker dat we dit jaar nog aan het investeren zijn. Volgend jaar gaan we produceren, maar dat zal nog geen normaal jaar zijn. 2025 is dus het eerste jaar dat we een vol jaar kunnen produceren. Dan zullen we nog niet op 100 procent van de productiecapaciteit van de fabriek in Delfzijl zitten, maar zitten we er hopelijk wel aardig in de buurt. We verwachten dat ook de licenties dan harder gaan lopen. Dat wordt het jaar waarin de financiën echt gaan kantelen. Of we dan al winstgevend zijn, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Ik tel wel af hoeveel keer ik nog tijdens halfjaarresultaten moet aankondigen dat we aan het investeren zijn en dat de media vervolgens rapporteren dat onze verliezen oplopen.”
    6. Door inflatie zijn de bouwkosten flink opgelopen. Daarnaast kan er door materiaaltekorten vertraging optreden. Ligt de fabriek in Delfzijl nog op schema?
    “We verwachten dat de fabriek vijftien tot vijfentwintig miljoen euro duurder wordt dan de honderddertig miljoen euro die oorspronkelijk was gepland. Wat betreft de kosten hebben we de grootste risico’s al een tijd achter ons liggen. Dat betekent dat onze focus nu vooral op de planning ligt. Oorspronkelijk was december 2023 het moment van afronding van de bouw. Het ziet er nu naar uit dat dit ergens in het eerste kwartaal van 2024 zal worden. Als de fabriek klaar is, moet die in gebruik worden genomen en opstarten. Vanaf dat moment hebben we nog twaalf tot vierentwintig maanden nodig om naar 100 procent capaciteit te gaan. Ik vind dat we het in uitdagende omstandigheden zowel aan de kostenkant als wat betreft de planning goed hebben gedaan.”
    7. Er is dus geen risico dat straks blijkt dat het nodig is om extra kapitaal op te halen met een aandelenuitgifte?
    “Wij zullen altijd kijken hoe we onze kapitaalpositie kunnen versterken, maar dat is niet gerelateerd aan dit project. Ik vind een van de grootste risico’s voor een bedrijf als Avantium dat het te weinig kapitaal heeft. Als ik de vergelijking maak met onze Amerikaanse tegenhangers, dan zijn die eigenlijk altijd beter gefinancierd dan Europese bedrijven. Investeerders daar zeggen dat een bedrijf dat aan het bouwen is, niet te krap gefinancierd moet zijn. Er is dan een te grote kans dat je dingen gaat doen vanuit het oogpunt van kosten, terwijl je die dingen moet doen die goed zijn. In de onderhandelingen met partners blijkt bij ons ook dat dit toch wel een gevoelig punt is. Als je een licentie koopt, wil je wel zeker weten dat dit bedrijf er over vijf of tien jaar nog steeds is.”
  4. forum rang 9 nine_inch_nerd 5 april 2023 11:32

    8. Tegelijk met de kwartaalcijfers werd een overeenkomst getekend met het Deense textielbedrijf Kvadrat. Is gebruik van PEF in textiel een nieuwe toepassing die u eerder niet in beeld had?
    “We hebben ons de eerste jaren met name gericht op flessen en op folies voor verpakkingen. We hebben pas anderhalf jaar geleden een team aangenomen uit de textielindustrie. Veel sneller dan ik had verwacht, vertaalt zich dat nu in heel concrete vragen van vezelbedrijven die PEF willen gaan gebruiken als alternatief voor polyester. Dat is natuurlijk een gigantische markt. Kijk hoeveel polyester er wordt gebruikt voor kleding, tapijt, of meubels. Er zijn nog veel meer toepassingen, zoals die van het Duitse Henkel. Zij willen FDCA gebruiken om lijmen te maken voor elektronische toepassingen. Denk dan aan het verbinden van de componenten in een iPhone. Daar hebben wij nooit aan gedacht. Dat geeft een idee waarvoor FDCA en PEF allemaal gebruikt kunnen worden.”
    9. Verwacht u dat er meer verrassende toepassingen komen?
    “In de tijd dat we met BASF samenwerkten, zeiden hun mensen altijd al dat het voor toepassingen gebruikt zal worden waar we nu nog geen weet van hebben. Er zijn altijd mensen die het op een creatieve manier gaan testen. Als het werkt, ga je natuurlijk verrassingen tegenkomen – gelukkig is dat de categorie positieve verrassingen.”
    10. Hoe groot is het marktpotentieel uiteindelijk?
    “Neem het voorbeeld van een bedrijf als Coca-Cola. Dat gebruikt twee tot drie miljoen ton PET per jaar. Danone gebruikt achthonderdduizend ton per jaar. De totale markt voor op olie gebaseerd PET is ruim zeventig miljoen ton per jaar. We hebben met PEF een materiaal dat niet alleen met PET concurreert, maar ook met glas en aluminium. Dat is dus een markt die in potentie zeker 100 miljoen ton per jaar is. De markt is in ieder geval niet de beperkende factor.”
    11. Dat is een zeer positief scenario. Wat nou als een ander materiaal geschikter blijkt voor de verduurzaming?
    “Dat houden we natuurlijk constant in de gaten, maar ik heb de afgelopen tien tot vijftien jaar geen andere producten zien langskomen die een serieuze concurrent zouden kunnen worden. We houden onze ogen open, want ik kan natuurlijk niet voorspellen of die er gaan komen. Wat mij betreft is het meest pessimistische scenario dat PEF alleen gebruikt zal worden als een specialistisch product, dat wil zeggen op een schaal van ongeveer 1 miljoen ton per jaar. In dat scenario kunnen wij dus nog steeds negen licenties voor honderdduizend ton gaan verkopen.”
  5. forum rang 6 Daexter 5 april 2023 17:23
    quote:

    MOEdig Voorwaarts schreef op 5 april 2023 10:49:

    [...]

    Ik "ken" jou als een belegger die zijn huiswerk doet en vervolgens met (een mijns inziens ongezond hoge mate van) overtuiging een bepaalde positie of stelling inneemt. In dat kader en gezien al je bijkoopplannen vroeg ik me af wat voor percentage van je beleggingsportefeuille je uiteindelijk maximaal in deze (hoogrisicovolle) microcap (met hondsberoerd trackrecord) wil steken?
    Over het slechte trackrecord verschillen we van mening. Je doelt denk ik op de situatie met BASF. Ik was destijds geïnteresseerd volger van Avantium en niet belegd, ben ingestapt toen er zicht was op hoe de financiering van de fabriek in aanbouw geregeld zou gaan worden. In mijn ogen was dat het grootste hete hangijzer en was daarmee een beweging gemaakt van extreem hoog risico naar hoog risico. Ik heb toen aanvankelijk een 1% van de portefeuille belang ingenomen.

    Deels door de emissie deels door bijkopen heb ik dat belang naar wat ik voor high risk aandelen maximaal wil een belang van 4%. De eerste aanbetalingen van licentieovereenkomsten had ik niet verwacht voor 2024 / 2025. In ieder geval na de eerste productie. Dat er nu al wel betalingen plaatsvinden, is voor mij een signaal (je mag er zeker anders over denken) dat we weer in een transitie zitten van high risk naar medium risk. Daar speelt ook in mee dat er steeds meer toepassingen komen zoals het contract met Henkel en het recent gemelde Kvadrat. Dat de toepassing ook voor textiel zou kunnen worden gebruikt was al langer bekend, maar dat ook zo'n partij zich zou melden voordat de fabriek er zou staan, had ik niet verwacht.

    Voor medium risk mag ik van mezelf 10% portefeuille belang aanhangen. In mijn "spelregels" is er ruimte om tijdelijk af te wijken van een maximale positie en dat is op het moment dat er in een bepaald bedrijf het ultieme risico (naar mijn rekenkundig inzicht) op de markt wordt ingeprijsd. Dan vind ik dat ik maximaal 2 keer mijn limiet zou mogen aanhouden. In dit geval dus 20%. Ik zit nu op 15%. Of als de koers dit jaar boven de 6,5 komt zal ik gefaseerd weer verkleinen tot 10%. Indien de koers dit jaar niet in de buurt van de 6,5 komt zou mijn positie in de portefeuille in theorie ook kunnen slinken omdat ik simpelweg iedere maand een flinke portemonnee overhou en mijn belegbaar bedrag toeneemt ongeacht of Avantium wel of niet vooruit te branden is. Voor de positie in de portefeuille kijk ik altijd naar de inkoopwaarde, niet naar de actuele waarde.

    Financiering van mijn uitbreiding, komt voornamelijk uit aandelen Ahold, Besi, ASML, Infineon die ik dit jaar met dikke winst verkocht heb.

    Ik acht de kans namelijk groot dat er ergens in de nabije maanden een stevige correctie op de beurzen gaat plaatsvinden. En dus dat deze aandelen ook hard zullen dalen. Op dit moment is Flow traders dan ook een grote positie. Normaal gesproken ben ik het met je eens dat risicovolle aandelen in correcties extra hard dalen. Echter bij Avantium verwacht ik, dat hoe dichter we bij oplevering van de fabriek komen des te groter de kans wordt op positieve verrassingen. Dus er is dit keer een gerede kans dat Avantium contrair gaat bewegen aan de markt. Temeer omdat we nu al op een extreem depressieve stand staan.

    Voor 2023 is mijn verwachte evenwichtsprijs 4,5 euro met uitschieters naar beneden van vrij grote kans 3 tot 3,5 en vrij kleine kans onder de 2,5. En uitschieters naar boven van vrij grote kans 5 tot 5,5 en vrij kleine kans boven de 6,5.
  6. forum rang 9 nine_inch_nerd 5 april 2023 22:35
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 5 april 2023 22:00:

    We will attend the Rethinking Materials Summit for Innovation and Investment in London, UK on May 16-17, and we look forward to meet likeminded brands, converters, industrials, start-ups, scale-ups and investors.

    rethinkingmaterials.com
    Vlot gekeken hoe de indeling is van de sessies.

    Unilever citeert op de website:
    "This event is different as it proposes to bring together players from all different steps of the circular economy and, more importantly, talk about aspects of plastics that are often the “elephant in the room” that no one dares to discuss.”
    Global Foods Packaging Director, UNILEVER, NETHERLANDS


    Persoonlijk vind ik dat Unilever vwb verpakking een slag kan slaan om met Avantium in zee te gaan. Er wordt nu nog veel 'verkeerd plastic' als verpakkingsmateriaal gebruikt. Het zou een mooie deal kunnen zijn.
    Ik hoop dat 'achter coulissen' een kennismaking zou kunnen plaatsvinden en Unilever een eye-opener ziet in Avantium.
    Ze zitten nl beiden niet in een en dezelfde sessie/bespreking.
  7. forum rang 6 MOEdig Voorwaarts 6 april 2023 07:32
    @Daexter

    Bedankt voor je uitgebreide toelichting.

    Of Avantium een aantrekkelijke belegging is, daarover verschillen we overduidelijk van mening, hetgeen natuurlijk gewoon prima is.

    Na al die verhalen over bijkopen had ik inderdaad wel verwacht dat je er vrij fors in zou zitten. Persoonlijk vind ik 10-20% in een risicovolle microcap erg heftig, maar "No guts, no glory!" Ik hoop dan ook dat deze flinke "gok" goed voor je uitpakt.
  8. forum rang 8 aextracker 8 april 2023 11:25
    quote:

    MOEdig Voorwaarts schreef op 6 april 2023 07:32:

    @Daexter

    Bedankt voor je uitgebreide toelichting.

    Of Avantium een aantrekkelijke belegging is, daarover verschillen we overduidelijk van mening, hetgeen natuurlijk gewoon prima is.

    Na al die verhalen over bijkopen had ik inderdaad wel verwacht dat je er vrij fors in zou zitten. Persoonlijk vind ik 10-20% in een risicovolle microcap erg heftig, maar "No guts, no glory!" Ik hoop dan ook dat deze flinke "gok" goed voor je uitpakt.
    Dat risico hangt volledigvan de omvang en het rendement op de overige 80% van je portefeuille af.....en je eigen bereidheid tot risico nemen c.q. "risicoperceptie o.b.v. de finaniele afhankelijkheid van je portefeuille".
  9. [verwijderd] 12 april 2023 17:14
    Over pak em beet 5 jaar zal het toch wel duidelijk zijn. Of PEF wordt een megasucces en de aandeelhouders hebben goud in handen, of deze toko gaat zelf op de fles...
    Je kunt niet eindeloos blijven bedelen om geld via emissies. Kan dhr. Van Aken wel verbolgen zijn om het "ongeduld" van de aandeelhouders, maar het is een enorme cash burner, en de medewerkers worden goed in de watten gelegd en betaald. Moet je eens kijken naar de career video op de website. Een heerlijke lunch voor de medewerkers daar.
2.486 Posts
Pagina: «« 1 ... 34 35 36 37 38 ... 125 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.