Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

Laatste koers (eur) Verschil Volume
73,940   +1,220   (+1,68%) Dagrange 72,840 - 74,140 284.604   Gem. (3M) 255,7K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.742 Posts
Pagina: «« 1 ... 216 217 218 219 220 ... 338 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Calendar 6 februari 2023 11:29
    quote:

    QueSera schreef op 5 februari 2023 23:21:

    [...]

    Yes. Nu je het zegt. Chakras. Daar kan ik niet zo veel mee en kennelijk heb ik die gelijk weer gedelete uit mijn geheugen als zijnde niet relevant. Het maakt me namelijk niet uit op basis waarvan je tot goede inzichten komt en waar je het aan ophangt om het overzichtelijk te presenteren. Zolang het maar een wijs inzicht oplevert ben ik een culturele omnivoor.

    Wat me dan opvalt is dat het vaak dezelfde universeel menselijke waardensystemen oplevert, terwijl de normen juist wel sterk cultureel bepaald zijn. Wat verwarrend is dat mensen vaak de twee dingen door elkaar halen. (Ik zou niet kunnen werken in Afrika of de islamitische “-Stans” als we niet als mensen door die normatieve culturele verschillen zouden kunnen heenstappen zodat we ons weer kunnen vinden in gedeelde waardensystemen. Het vraagt wel enig geduld en openheid van beide kanten.)

    Anyway, ik dwaal af. Volgens mij geld dit ook voor geld. Geld is een explosief goedje omdat het symbool staat voor zo veel verschillende dingen. Dat maakt het emotioneel. Zie ook de mini-mot van de doorgaans zo verdraagzame AVM en QueSera die toch samen al veel lief en leed hebben gedeeld hier op dit forum en elkaar daarom wederzijds hogelijk waarderen, maar toch gaat het dan nog bijna mis. Of misschien is het juist daarom. Je wordt alleen geraakt door mensen die je belangrijk vindt. Ik ben ervan overtuigd dat het daarom ook zo vaak bij erfenissen en scheidingen mis gaat. Mensen vechten daar niet om geld omdat ze inhalig zijn. Nee, ze vechten om erkenningen en het geld staat er symbool voor. Dan worden ze letterlijk “gewaardeerd”. Je kunt elkaar dan met rationele argumenten bestoken totdat je een ons weegt, die helpen niet omdat het niets met ratio te maken heeft maar met emotie. Dat zal dus ook niet opschieten.
    Geld kan explosief zijn als onderliggende emoties dat ook zijn. Een inzicht heb ik alvast opgepikt: de vluchtigheid van gedachten (zoals aan het einde van hoofdstuk 2 beschreven). Daar wordt je gevraagd een gedachte vast te proberen te houden met denkbeeldige mentale handen. Dat lukt alleen door deze te blijven herhalen, terwijl dan de emotionele lading toch vervaagd. Wel kun je veel vervolggedachten hebben en zo in een gedachtenstoom komen. Maar die oorspronkelijke gedachte is heel uniek en vluchtig. Daar was ik me tot op heden niet zo van bewust.
  2. Joost_K 6 februari 2023 12:39
    Even geheel terzijde. Ik merk dat de hele discussie over de doelen en redenen voor het accumuleren van geld me hier wel raken. Ik merk dat ik hierdoor toch met mijn partner verder ben gaan praten over onze levensdoelen en hoe we daarin staan. Allereerst bedankt daarvoor.

    Ik moet ook gewoon aangeven dat ik zelf nooit FIRE ga worden. Om de simpele reden dat ik oud ben begonnen (op mijn 39e investeren ontdekt, nu ben ik 41), mijn inkomen relatief klein is en ik door mijn relatievorm (LAT) relatief hoge lasten heb. Daar heb ik enige tijd mee geworsteld als ik hier lees hoe mensen portfolio's hebben van tonnen, terwijl ik blij ben als ik in een jaar mijn portfolio met 4.000 euro kan verhogen.

    Ik probeer daar ook meer vrede mee te hebben, zeker omdat ik nu een soort haast voel om zo snel en hard mogelijk mijn zaken 'meer' op orde te krijgen. Zoveel mogelijk rendement, zo weinig mogelijk verlies, zo hard mogelijk sparen/investeren. Het is een rare mix van angst om nog verder 'achter' te gaan lopen en hebzucht omdat er geen maximum is aan wat in theorie haalbaar is (terwijl de praktijk waarschijnlijk zal convergeren naar het gemiddelde)

    Daar zit bij mij een ontevredenheid achter die zich langzaam kenbaar aan het maken is maar tegelijk nog niet heeft geleid tot veranderingen. Het stuk van QueSera over solliciteren op banen die je eigenlijk niet wilt want er moet brood op de plank komen kwam daar flink binnen.

    Ik probeer nu rust te vinden in "Ik ga een passief inkomen opbouwen wat me gaat ondersteunen in mijn toekomstige leven." maar financieel onafhankelijk worden zie ik niet gebeuren tenzij er grote veranderingen plaatsvinden in mijn leven. Wat me nu vooral gedreven heeft is ervoor zorgen dat ik niet weer zonder inkomen en buffers kom te zitten zoals ik een tijd heb mogen proeven na het afbreken van mijn studie en nog geen inkomen/werk kunnen vinden.

    Misschien niet een reactie die even diep of inhoudelijk is als degene hierboven maar ik merkte dat ik graag mijn kant wilde toelichten of op zijn minst neerzetten.
  3. Zwitserleven 6 februari 2023 14:22
    @Kaar$: kijk eens om je heen, wat je leest en waarover gesproken wordt.
    Ik denk aan renewable energy, elektrische auto's (en al wat daarbij nodig is), waterstof (wat in Nederland gas kan vervangen door het bestaande gasnet met wat kleine aanpassingen) en recycling.
    Volkswagen staat, nest als de andere grote autobouwers, achterin de rij wbt e-mobility. Dit is eerder Tesla, BYD of Nio. Waterstof: Air Products (USD) of Air Liquide (EUR, FR).
    Renewable Energy: veel keus. In Europa bv Orsted, Vestas (beide Deens).
    Recycling: Tomra (Noorwegen), of Umicore (BE), speculatiever: Carbios.
    Zie ook geen pharma of gezondheid. DSM zou mooi zijn, maar die gaan naar Zwitserland als de fusie doorgaat. Corbion heeft een laag dividendrendement. Of good old Unilever of Nestle qua food, of de al eerder genoemde Heineken of Inbev
  4. forum rang 6 'belegger'' 6 februari 2023 15:03
    Ørsted vind ik een mooi bedrijf, maar de waardering is stevig. Als een windpark gereed is kiezen ze voor exploitatie en/of verkoop. Verkoop noemen ze Farm Down in de sector. Hierdoor kunnen er grote incidentele posten door het resultaat lopen. Ik heb het ooit vergeleken met Verbund en volgens mij Iberdrola en die hadden minder van dergeljjke grote incidentele posten. Ørsted had ook een akkefietje waarbij ze dubbele belasting moesten betalen in Engeland en in Denemarken en volgens mij ook nog over ongerealiseerde resultaten. Dat is wel weer even geleden en valt m.i. de overheden aan te rekenen, waar men vaak de mond vol heeft van duurzaam. Kennelijk geldt de 'windfall' mentaliteit niet alleen voor 'associaal' fossiel, maar ook voor duurzaam.
  5. forum rang 4 QueSera 6 februari 2023 15:10
    Hallo Joost,

    Veel dank dat je dit met ons hebt willen delen. Ik begon namelijk al spijt te krijgen dat ik er überhaupt over begonnen was. Nu niet meer.

    Zoals je zelf zegt zit je inderdaad in een kluwen van tegenstrijdige gedachten en angsten. Heel herkenbaar. Je bent niet oud. Je bent jong. 41! Je komt pas kijken!

    Volgens mij kun je niet stellen dat je nooit FIRE zult worden. Eerst moet je weten wat je een goed leven vindt. Je bent die gesprekken begonnen met je partner. Dat heb je niet in een weekend bedacht. Daar moet je de tijd voor nemen. Nu nog niet nadenken wat dat wel niet kost en hoe je dat gaat betalen. Het gaat ook niet over het hebben, maar over het doen.

    FIRE gaat over de balans vinden tussen wat jij en je partner een goed leven vinden (en wat dat kost) en de middelen die je hebt of nog moet accumuleren om daar te komen. Als jij een ambitieniveau hebt dat niet kostbaar is ben je sneller FIRE. Overigens is het voor mij geen must om eerder met pensioen te gaan. Ik geloof namelijk niet in het Zwitserlevengevoel. Dat is een commerciële leugen.

    Dus laten we het geldvolwassenheid noemen, Je kunt ook perfect in balans zijn in een huurwoning, AOW en klein pensioen als je volkstuintje, vissen en lezen je lust en leven is. Ik geloof dat Kinder in zijn boek het heeft over een mevrouw met een klein inkomen die zich heel rijk voelt en voor de buurt ging koken omdat ze wilde helpen en geld over had (ja, klein inkomen en ze kreeg het niet op) en daar heel gelukkig mee was. Die zal dan wel in de hoogste chakra zitten.

    Wij worden gehinderd om na te denken wat ons echt drijft door statusangst. Wij mensen zijn sociale wezens en geld signaleert op welke hoogte jij staat op de apenrots. Hier nog een andere boekentip die mij de idiotie van dit alles heeft doen inzien en mij heeft geholpen om de apenrots in zijn geheel te verlaten.

    Nieuw bij BOL in een vernieuwde uitgave
    www.bol.com/nl/nl/p/statusangst/92000...

    Tweedehands. Deze versie heb ik. Is echt een geniaal boek. Ik heb er veel aan gehad. Het is zeg maar filosofie voor Dummies.
    boekenbalie.nl/statusangst/9789045010...
  6. Zwitserleven 6 februari 2023 17:22
    quote:

    'belegger'' schreef op 6 februari 2023 15:03:

    Ørsted vind ik een mooi bedrijf, maar de waardering is stevig. Als een windpark gereed is kiezen ze voor exploitatie en/of verkoop. Verkoop noemen ze Farm Down in de sector. Hierdoor kunnen er grote incidentele posten door het resultaat lopen. Ik heb het ooit vergeleken met Verbund en volgens mij Iberdrola en die hadden minder van dergeljjke grote incidentele posten. Ørsted had ook een akkefietje waarbij ze dubbele belasting moesten betalen in Engeland en in Denemarken en volgens mij ook nog over ongerealiseerde resultaten. Dat is wel weer even geleden en valt m.i. de overheden aan te rekenen, waar men vaak de mond vol heeft van duurzaam. Kennelijk geldt de 'windfall' mentaliteit niet alleen voor 'associaal' fossiel, maar ook voor duurzaam.
    Veel van dit soort klimaatveranderingsfondsen zijn op de muziek vooruitgelopen en hebben een behoorlijke waardering. De potentie is er, echter de overheden bepalen het tempo. Zie Noorwegen met elektrische auto's of de uitspraak van de ik dacht de topman van BMW: wat heb je aan een elektrische auto als er op weg naar Italie te weinig laadpalen staan?

    Uiteindelijk doet een ieder zijn research en bepaalt zijn/haar aankoopsprijs voor het betreffende aandeel. Alles is relatief: ben je 25 jaar geleden in ASML ingestapt dan is het aandeel nu duur. Heb je het nog niet dan kun je ook redeneren dat ASML nog een stuk verwijderd is van zijn hoogste koers ooit en het aandeel dus relatief goedkoop is. Heb vele stukken voor meer dan 10 jaar: buy & hold, niet naar omkijken tenzij de waardering voor de fanfare uitgaat. In zulke gevallen verkoop ik, tenzij ik de boot niet wil missen. ASML nog nooit een stuk verkocht.
  7. forum rang 6 'belegger'' 6 februari 2023 18:17
    Je mag ook gewoon trots op jezelf zijn dat je rond kunt komen en ook nog eens jaarlijks €4k opzij kunt zetten. Als je onafhankelijk vervangt door minder afhankelijk, begint het genieten nu al. Ook al kun je misschien niet eerder met (geheel) pensioen, je krijgt wel steeds een stukje meer vrijheid. Stel dat je een andere baan leuker vindt maar dat betaalt minder, dan kun je daar op een gegeven moment voor kiezen. Of misschien vind je een dagje minder in de week ook wel goed. Een keer onbetaald sabbatical of wat langere vakanties of iets anders, vul maar in. Of als je bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met een reorganisatie. Met lage vaste lasten en een paar centjes achter de hand zit je er toch al iets comfortabeler bij dan met een tophypotheek, overige schulden en een roodstand op je betaalrekening. Ik ging er ook flexibel mee om. Lage vaste lasten en mijn hypotheek aflossen, maar ondertussen deed ik ook wat ik leuk vond.

    Toen ik 41 was, bleek van de ene op de andere dag dat ik ziek was. Letterlijk want de dag ervoor was ik nog met de motor naar het werk. Op zoek naar houvast vroeg ik naar de prognose. Als antwoord kreeg ik 25% kans om na 5 jaar nog te leven, keurig onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Ik heb geluk gehad en ben er nog, maar ondervind nog dagelijks de gevolgen.

    Ga je daardoor alles plat relativeren? Onzin, ik kan mij nog altijd irriteren aan kleine dingen zoals hondenpoep op straat. Dat zijn misschien van die vluchtige gedachtes zoals ze hier worden genoemd. Bij grotere dingen zoals bijvoorbeeld de periodieke controles in het ziekenhuis of als er tussendoor weer iets is met mijn gezondheid, blijft mijn eerste reactie ook angst. Ik merk wel dat ik het beter beheersbaar kan maken voor mijzelf.

    In die periode ben ik privé begonnen met beleggen. Vanuit het ziekenhuisbed. Eerst als afleiding, want van de hele dag piekeren werd ik ook niet vrolijker. Mijn beleggingshorizon was een beetje lastig, want ik zat nog met de tijdswaarde van die 25/5 optie. Dat ligt nu anders, maar ik heb geen strakke doelen en eerlijk gezegd weiger ik dat ook. Ik geniet van het beleggen. Achteraf had ik eerder kunnen beginnen. Ik zat dicht bij het vuur in de wereld van de dealingrooms. Maar daardoor had ik privé geen behoefte aan de financiële markten en koos ik conservatief om eerst mijn hypotheek af te lossen.

    Moraal van het verhaal. Ga er niet te krampachtig en zwart-wit mee om, maar geniet van de eerste euro die je investeert tot de laatste die je uitgeeft. En wat er overblijft is voor de volgende.
  8. forum rang 4 QueSera 6 februari 2023 18:44
    Ja. Dit soort ervaringen geven een heel nieuw perspectief.

    Ik heb hier boven gedeeld dat ik mijn baan kwijt raakte. Dat was maar een deel van de shit show. Mijn jongere broer kreeg kanker met de prognose bijna niets aan te doen. Die had ook een dochter van 15. Dus mijn leed was klein leed. Mijn moeder kreeg in die zelfde tijd een zware beroerte, voor altijd gekluisterd aan een rolstoel. Mijn broer is er gelukkig nog. Mijn moeder heeft nog jaren tegen haar wil verder moeten leven.

    Dit leverde het sterke besef op dat elk moment het laatste kan zijn. En inderdaad. Dat het weinig zin heeft om zo maar geld op een hoop te gooien “voor later” zonder een helder idee te hebben wat je daarmee wilt doen.
  9. forum rang 4 QueSera 6 februari 2023 19:13
    Ik ben pas begonnen met beleggen tijdens de corona. Mijn consultancy lag volledig op zijn gat. Ik vond het altijd wel interessant, maar mocht niet beleggen want ik was op mijn werk aangemerkt als insider. Pas toen ik mijn baan kwijt was kon ik dus überhaupt beleggen.

    Nou en toen ik mijn baan kwijt was had ik geldzorgen en beleggen is dan niet het eerste waar je aan denkt. Ik heb eerst prioriteit gegeven aan mijn kosten zo laag mogelijk maken. Dus inderdaad hypotheek en schulden aflossen. Ik heb pas echt veel geld sinds ik mijn dure en veel te grote appartement in Amsterdam heb verkocht en ingeruild heb voor een huisje in de binnenstad van Leiden dat een paar ton minder kostte. Met die overwaarde ben ik nu aan het beleggen.

    Mijn eerste portefeuille met Coronakneusjes (vandaar dat AVM en ik elkaar hier bij URW tegen kwamen) was veel risicovoller dan wat ik nu heb, vooral die vele opties die ik op een gegeven moment had geschreven. Maar ik was toen op een missie. Had een doel. Toen ik het had bereikt heb ik de hele boel geliquideerd. Ik was me sterk bewust dat het lang kan goed gaan met veel risico nemen. Totdat het niet meer goed gaat en dan ben je alles kwijt. Het verleden is geen garantie voor de toekomst. Het kan lang goed gaan met (te) veel opties schrijven voor de premies totdat er ineens een Zwarte Zwaan komt en je alles moet afnemen. Met dat scenario moet je altijd rekening houden. Als er geen grens is aan wat je wilt bereiken zit er ook geen stop op en ben je geneigd ongemerkt steeds meer risico te nemen.

    Nu ben ik op het niveau waar ik wil zijn. Doel is nu behoud van vermogen en inkomstengeneratie. Daar hoort een totaal ander risicoprofiel bij.
  10. J.Me 6 februari 2023 20:29
    quote:

    'belegger'' schreef op 5 februari 2023 22:44:

    Dat maakt het aantrekkelijk. Als je iets van achtergrondinformatie hebt en/of een link, dan ben ik benieuwd. Het kan ook dat je op je afschrift kijkt en het verder wel gelooft, dat kan ik mij ook goed voorstellen.
    Het laatste is waar. Ik kijk op mijn afschrift, ben blij en zit er verder niet mee. Ik heb zes verschillende ETFs van iShares in portefeuille. Die staan genoteerd in Amsterdam, Frankfurt en Milaan. Voor alle ETFs die ik bezit geldt dat er géén belasting wordt ingehouden als zij dividend uitkeren.

    Naar aanleiding van jouw vraag ben ik toch 'ns gaan zoeken. Dit is wat iShares er zelf over zegt:
    www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...

    Als ik het goed begrijp zegt iShares: wij keren gewoon altijd alles uit en het is de overeenkomst tussen de belegger en de broker/dealer die bepaalt hoe de belegger zijn of haar uitkeringen ontvangt. De EU-Spaarrichtlijn hoeft niet op mij te worden toegepast, want ik betaal toch al belasting in Nederland. Anders betaal ik dubbel. Je zou willen dat dit ook voor aandelen zo zou werken. Maar helaas. :)
  11. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 6 februari 2023 20:57
    Ha Joost_K, dank voor het delen van je openhartige post (en alle anderen voor hun al even openhartige reacties)!
    Er zijn al zoveel verstandige reacties gegeven dat ik alleen maar eraan kan toevoegen dat ik zelf ook nog wel een beetje op zoek ben naar wat ik nu precies wil. Dat vind ik verder niet zo erg, maar ik wil er maar mee aangeven dat iemand met meer op de lat, qua inzicht en vrijheid helemaal niet zoveel voor hoeft te lopen (Integendeel... zullen sommigen nu hoofdschuddend denken ;-))

    Mijn aanleiding om te starten waren trauma/gevoel van onveiligheid/stress (ik lijk dat in dit draadje wel meer tegen te komen, zou dat dan voor de meesten een trigger zijn om te starten met FIRE denken?), en ik lijk dat nu steeds meer achter me te kunnen laten. Maar ook ik begon dus eerst gedreven vanuit het negatieve met een angstig gevoel. Naarmate de FI component groeide ontstond wel steeds meer de rust en vrijheid om "er" over na te denken. Ik weet niet of dat bij jou ook het geval is, maar het denkproces zelf gaf me al een gevoel van vrijheid en een beginnend gevoel van de orde in de chaos en meer inzicht. Ook al is het allemaal maar een voorzichtig begin, en ook als dat eerst het inzicht geeft dat je misschien bepaalde vormen van FIRE niet zal bereiken, dan vind je misschien wel zaken die er voor jou toe doen en die je met een toenemende cashflow kan financieren (of ontdek je dat financiering er helemaal niet toe doet voor je grootste levensdoel).

    Wat mij betreft zijn het niet altijd de grootse zaken en gebaren waar mensen gelukkig van moeten/kunnen worden: ik probeer het (tot nu toe) zoveel mogelijk te zoeken in de kleine dingen in het leven en die proberen te waarderen. Misschien gaat jouw FIRE zoektocht wel elke maand een verrassing voor je partner (theater, uit eten) opleveren. Of levert de zoektocht (voorlopig) alleen een waanzinnig leuke nieuwe hobby op, waar je elke naar hartenlust met allerlei vreemde paradijsvogels in dit draadje over kan sparren...

    Ook in het laatste geval (en dan kijk ik naar mezelf) levert het zoekproces alvast nuttige en plezierige ervaringen op! ;-)
    Door er hier met meer mensen over te praten (dan alleen tegen mezelf) doe ik hopelijk weer nieuwe inzichten op.
    Ik hoop daarom ook dat het verder bouwen aan jouw vorm van FIRE steeds meer plezier, vrijheid en rust in het hoofd oplevert.

    (*) Ik besef dat het bovenstaande misschien iets zweveriger overkomt dan ik bedoelde: ik wilde ook iets vertellen over het onderzoek naar mijn pensioenregeling(en), hoeveel jaren ik die vervroegd kon laten ingaan, hoeveel het pensioen daardoor kon dalen, hoe ik dat in de eerste jaren kon compenseren met een hoog/laag constructie, in hoeverre het gat gevuld kan worden door AOW in de "lage" periode, en hoeveel FIRE inkomen het gat zou kunnen vullen/overbruggen etc. etc. Maar ik besefte toen dat niet iedereen een pensioenregeling heeft, dus niet voor iedereen even relevant... Nou...dan heb ik er toch nog ietsje over laten vallen...
  12. forum rang 7 Calendar 6 februari 2023 21:40
    [quote alias=QueSera id=14639862 date=202302061913]
    Als er geen grens is aan wat je wilt bereiken zit er ook geen stop op en ben je geneigd ongemerkt steeds meer risico te nemen.
    /quote]

    Je mag best grenzeloze beleggingsambities hebben. Risicobeheersing is altijd essentieel of er nu een einddoel is of niet. De risicobeheersingsregels zijn altijd de duidelijke grenzen die je voor jezelf moet stellen. Ik bedenk regelmatig nieuwe voor mijzelf, waarmee ik mezelf dus verder inperk in mijn beleggingsvrijheid. Maar er is geen doel en geen einde, alleen perfectionering van een model en strategie.
  13. forum rang 6 'belegger'' 6 februari 2023 22:01
    quote:

    J.Me schreef op 6 februari 2023 20:29:

    [...]
    Het laatste is waar. Ik kijk op mijn afschrift, ben blij en zit er verder niet mee. Ik heb zes verschillende ETFs van iShares in portefeuille. Die staan genoteerd in Amsterdam, Frankfurt en Milaan. Voor alle ETFs die ik bezit geldt dat er géén belasting wordt ingehouden als zij dividend uitkeren.

    Naar aanleiding van jouw vraag ben ik toch 'ns gaan zoeken. Dit is wat iShares er zelf over zegt:
    www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...

    Als ik het goed begrijp zegt iShares: wij keren gewoon altijd alles uit en het is de overeenkomst tussen de belegger en de broker/dealer die bepaalt hoe de belegger zijn of haar uitkeringen ontvangt. De EU-Spaarrichtlijn hoeft niet op mij te worden toegepast, want ik betaal toch al belasting in Nederland. Anders betaal ik dubbel. Je zou willen dat dit ook voor aandelen zo zou werken. Maar helaas. :)
    In de link die je stuurt lees ik over rente. Verder wat gevallen waarin men in een ander land woont maar dat deel snap ik niet zo.

    In de jaarrekening van het desbetreffende ETF zie ik, na wat zoek- en rekenwerk zoals gebruikelijk, dat zij voor 95% buitenlands dividend ontvangen waarop 11% belasting wordt ingehouden. Ik zie nergens dat zij dat terugvorderen. Voor de Ierse varianten zie je dat een deel achteraf wordt teruggevorderd. Voor de overige 5% aan binnenlands dividend zie ik geen belastinginhouding. Dat zou betekenen dat er 95% * 11% = 10,5% dividend lekt binnen het ETF. Dat gaat over dividend dat zij ontvangen. Ik kan mij voorstellen dat bij uitkering vanuit het ETF niet nogmaals belasting wordt ingehouden en dat je daarom ook niets ziet op je afschrift bij je broker.

    Dit is wat ik ervan begrijp. Het blijkt altijd puzzelen en elke fondsaanbieder presenteert het weer anders.
  14. forum rang 4 QueSera 6 februari 2023 22:13
    quote:

    Calendar schreef op 6 februari 2023 21:40:

    [quote alias=QueSera id=14639862 date=202302061913]
    Als er geen grens is aan wat je wilt bereiken zit er ook geen stop op en ben je geneigd ongemerkt steeds meer risico te nemen.
    /quote]

    Je mag best grenzeloze beleggingsambities hebben. Risicobeheersing is altijd essentieel of er nu een einddoel is of niet. De risicobeheersingsregels zijn altijd de duidelijke grenzen die je voor jezelf moet stellen. Ik bedenk regelmatig nieuwe voor mijzelf, waarmee ik mezelf dus verder inperk in mijn beleggingsvrijheid. Maar er is geen doel en geen einde, alleen perfectionering van een model en strategie.
    Ja, dat klopt wat je zegt.

    Wellicht had ik het bij mezelf moeten houden.

    Als er geen doel op zit zit er geen stop op en ben ik geneigd steeds meer risico te nemen want het ging net zo lekker.

    Ik vind het namelijk ook erg leuk om te doen. Adrenaline-kick en zo, ik ken het allemaal. Tegelijkertijd wil ik niet uren op een dag bezig zijn met mijn geld. Daarvoor is het leven te kort. Ik heb zo veel interesses. Ik wil nog zo veel doen. De tijd die je besteed hebt aan je geld kun je niet aan iets anders besteden. En het leven kan zo maar afgelopen zijn en komt het later nooit.

    Ik ben blij dat ik beleggen heb ontdekt. Het geeft een nieuw en fascinerend perspectief op de wereld dat ik eerst niet had. Maar het vreet ook mentale ruimte als je niet uitkijkt. Het gaat om de balans. Ja, leuk beleggen en nee, niet de hele dag op het scherm kijken. Een doel hebben zodat je kunt zeggen dit is genoeg helpt dan.
  15. atilladehun 6 februari 2023 22:17
    Ik kwam hier puur toevallig in dit draadje terecht via Google over IB en de irish tax forms. Blijkbaar zit hier kennis op dit forum. Hopelijk mag ik daar wat van gebruiken:)

    Die irih tax forms moet je invullen als ik het goed begreep om geen voorheffing over eventuele rente te betalen toch?

    En als ik toch mag vragen: kan iemand me uitleggen hoe het nu zit met de MLP's? Eerst was dat onbelast en nu betaal je 10% over je opbrangsten?

    En als laatste (voor nu), ik kan dus ook niet meer bijkopen in PDI en EPD. Ik las hierover dat dat wel kan als je als professional wordt gezien. Aan de genoemde voorwaarden hier voldoe ik prima. Maar wat zouden de nadelen zijn als je als pro te boek staat?

    Ik hoop dat jullie tijd vinden om hier op te antwoorden. Ergens anders kon ik zelf nog geen antwoorden vinden.
  16. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 6 februari 2023 22:40
    quote:

    atilladehun schreef op 6 februari 2023 22:17:

    Ik kwam hier puur toevallig in dit draadje terecht via Google over IB en de irish tax forms. Blijkbaar zit hier kennis op dit forum. Hopelijk mag ik daar wat van gebruiken:)

    Die irih tax forms moet je invullen als ik het goed begreep om geen voorheffing over eventuele rente te betalen toch?

    En als ik toch mag vragen: kan iemand me uitleggen hoe het nu zit met de MLP's? Eerst was dat onbelast en nu betaal je 10% over je opbrangsten?

    En als laatste (voor nu), ik kan dus ook niet meer bijkopen in PDI en EPD. Ik las hierover dat dat wel kan als je als professional wordt gezien. Aan de genoemde voorwaarden hier voldoe ik prima. Maar wat zouden de nadelen zijn als je als pro te boek staat?

    Ik hoop dat jullie tijd vinden om hier op te antwoorden. Ergens anders kon ik zelf nog geen antwoorden vinden.
    Ha atilladehun, welkom in dit draadje!

    1) Ik dacht dat dat klopte, maar omdat ik normaal gesproken onvoldoende cash heb staan bij IB heb ik er niet meer op gelet. Volgens mij wisten LTOke en/of QueSera meer...(?)
    2) Ik weet niet of je nog MLP's bezit, maar sinds 1/1 wordt (volgens IB) 10% ingehouden over de verkoopopbrengsten. Ik dacht eerst over de verkoopwinsten, maar heb het risico niet willen nemen en heb al mijn MLP's vóór 31-12-2022 van de hand gedaan, met pijn in het hart weliswaar, maar ik wilde niet het risico lopen dat IB gelijk had en er daadwerkelijk 10% over de opbrengst geldt (en niet over de gerealiseerde winst)
    3) Klopt, ik ben er nu mee bezig om die status te krijgen. Voor zover ik heb begrepen gelden er hogere tarieven voor real time market data subscriptions. Een overzicht van de (verschillen in) tarieven voor non-pro en pro accounts vind je hier: www.interactivebrokers.com/en/pricing...

    Ik ga geen subscription nemen, want ik ben geen daytrader en daarom is (gratis) delayed market data voldoende voor mij:
    By default, users will receive free delayed market data for available exchanges. If needed, users can subscribe to real-time streaming market data for the prices listed in the tables below. Once a subscription is active, the delayed market data will be replaced with the real-time quotes. In addition, clients who do not need streaming real-time quotes will have the ability to request snapshot data from multiple exchanges worldwide. This request will provide a static quote for the instrument. U.S. listed equities are USD 0.01 per quote request and all other instruments are USD 0.03 per quote request. As a courtesy, accounts will receive a waiver of USD 1.00 per month for snapshot quotes.


    Ik hoop dat jij ook meer kan gaan delen over jouw beleggingsavonturen (en misschien al-dan-niet FIRE filosofie)!
  17. forum rang 4 QueSera 6 februari 2023 22:47
    Ad 1). Ik heb een roodstand. Toen ik die deels heb afgelost stond het geld er een dag en toen kreeg ik een paar cent rente en daar werd dan 15(?) % voorheffing op ingehouden.

    Je hebt onder accounts de afdeling tax forms. Volgens mij kun je daar het betreffende formulier downloaden. Dat moet je invullen, naar de NL fiscus sturen die sturen het gestempeld of zo weer terug en dan kun je het uploaden en dan wordt de Ierse voorheffing op rente niet meer ingehouden. Ik heb dat niet gedaan. Ik meen me herinnerd te hebben dat dat iemand hier wel gedaan had.
  18. forum rang 7 Calendar 6 februari 2023 23:02
    quote:

    QueSera schreef op 6 februari 2023 22:13:

    [...]

    Ja, dat klopt wat je zegt.

    Wellicht had ik het bij mezelf moeten houden.

    Als er geen doel op zit zit er geen stop op en ben ik geneigd steeds meer risico te nemen want het ging net zo lekker.

    Die stadia heb ik al doorlopen. Ik doe dit ook al een jaar of dertig.

    Ik vind het namelijk ook erg leuk om te doen. Adrenaline-kick en zo, ik ken het allemaal. Tegelijkertijd wil ik niet uren op een dag bezig zijn met mijn geld. Daarvoor is het leven te kort. Ik heb zo veel interesses. Ik wil nog zo veel doen. De tijd die je besteed hebt aan je geld kun je niet aan iets anders besteden. En het leven kan zo maar afgelopen zijn en komt het later nooit.

    Daar heb je helemaal gelijk in. Mijn situatie is wat anders. Ik heb geen baan meer, dus meer tijd beschikbaar. Ik beschouw dit nu als mijn werk, al zoek ik nog naar een balans, vandaar mijn interesse voor dat boek en andere boeken.

    Ik ben blij dat ik beleggen heb ontdekt. Het geeft een nieuw en fascinerend perspectief op de wereld dat ik eerst niet had. Maar het vreet ook mentale ruimte als je niet uitkijkt. Het gaat om de balans. Ja, leuk beleggen en nee, niet de hele dag op het scherm kijken. Een doel hebben zodat je kunt zeggen dit is genoeg helpt dan.

    Helemaal mee eens. Ik heb beleggen altijd als mijn 2e "baan" beschouwd. Nu de eerste is weggevallen heb ik er meer tijd voor, maar ik heb ook andere interesses en tijdsbestedingen. Ik heb nog een derde "baan", waarover ik hier niet zal uitweiden. Eigenlijk kom ik pas behoorlijk aan mijn persoonlijke ontwikkeling toe nadat ik mijn 1e baan verloren heb.

6.742 Posts
Pagina: «« 1 ... 216 217 218 219 220 ... 338 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.