Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Energie« Terug naar discussie overzicht

Diverse energie items

2.998 Posts
Pagina: «« 1 ... 145 146 147 148 149 150 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 26 januari 2023 09:11
    Aankoop twee energiecentrales maakt Tsjechisch EPH flinke speler in ons land
    Door THEO BESTEMAN

    Updated Gisteren, 20:46
    Gisteren, 20:44
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Het Tsjechische energieconcern EPH heeft via een dochterbedrijf twee Nederlandse gasgestookte elektriciteitscentrales gekocht.

    Sloecentrale in Zeeland in Tsjechische handen. ANP/HH

    De Sloecentrale in Zeeland, eiendom van de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (ZEH) en het Franse elektriciteitsbedrijf EDF heeft een capaciteit van 870 megawatt. Daarnaast kocht de EP Nederland de Rijnmond energiecentrale bij Rotterdam, met 800 megawatt capaciteit.

    Ook hebben de Tsjechen PZEM Energy uit Zeeland overgenomen van ZEH. Dat bezit een 55 kilometer lange gaspijpleiding die nu de Sloecentrale bevoorraadt, en EPH koopt eveneens zijn handelsactiviteiten.

    BEKIJK OOK:
    Eerste energieleverancier duikt onder het prijsplafond

    Het Tsjechische concern, dat wereldwijd 24.000 mensen in dienst heeft, krijgt hiermee een aandeel van 7,5% in de Nederlandse energiemarkt. Het concern dat de overname sinds vorig jaar voorbereidde, zegt nu meer ’mogelijkheden te verkennen’ om verder uit te breiden. Ook in Europa is het Tsjechische concern op overnamepad.

    Energietransitie
    Cfo Filip Biznár van EP Nederland verwacht dat de gasgestookte centrales, die snel op en af kunnen schakelen, een rol gaan spelen in de overgang naar flexibele duurzame energie, met stroom van wind- en zonneparken. De EPH Group beheert in Europa centrales met een capaciteit van 14 gigawatt.

    BEKIJK OOK:
    Vast contract voor gas en stroom straks weer mogelijk: ’Fantastisch nieuws’

    www.telegraaf.nl/financieel/149684888...
  2. forum rang 10 voda 31 januari 2023 12:15
    Stedin investeert fors meer om stijgende energievraag
    Artikel van ANP Producties • 3 uur geleden
    © ANP

    ROTTERDAM (ANP) - Netbeheerder Stedin, actief in het grootste deel van Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht, trekt dit jaar opnieuw meer uit voor investeringen in de energietransitie. Dat is volgens de netbeheerder nodig om projecten te versnellen zodat aan de groeiende vraag naar elektriciteit kan worden voldaan. In totaal gaat het om 825 miljoen euro, tegen 719 miljoen euro vorig jaar.

    Dat meldt de netbeheerder bij de publicatie van de plannen voor 2023. Zo wil Stedin dit jaar onder meer 1300 kilometer aan elektriciteitskabels aanleggen om in de vraag naar elektriciteit te voorzien. Daarmee wordt de capaciteit op het elektriciteitsnet uitgebreid met 425 megawatt, wat volgens de netbeheerder neerkomt op de elektriciteitsvoorziening van anderhalf keer de stad Den Haag. Ook werkt Stedin aan de bouw van 500 transformatorstations.

    Voor de projecten zijn wel technici nodig. Daarom zet Stedin ook in op het opleiden van mbo’ers en zij-instromers. Ook is er aandacht voor statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

    Branchevereniging Netbeheer Nederland meldde vorige week nog in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken te hebben gezien. Niet alleen zonnepanelen maar ook laadpalen voor elektrische auto's en warmtepompen zijn zeer gewild onder consumenten. Maar deze ontwikkelingen vragen om kabels waar veel meer stroom doorheen kan dan door het gros van de huidige kabels waar woningen op zijn aangesloten. Om aan al deze wensen tegemoet te komen, werken de netbeheerders in het hele land aan de verzwaring en uitbreiding van het honderdduizenden kilometers lange elektriciteitsnet.
  3. forum rang 10 voda 1 februari 2023 08:09
    Investeringen in schone energie nu bijna net zo hoog als in fossiel
    Updated Gisteren, 16:46
    Gisteren, 16:05
    in FINANCIEEL

    NEW YORK (ANP/AFP) - Vorig jaar werd wereldwijd 1,1 biljoen dollar geïnvesteerd in technologieën voor schone energie, bijna net zoveel als bestedingen aan fossiele brandstoffen als olie en gas, zeggen onderzoekers van onderzoeksbureau BloombergNEF. Het is voor het eerst dat deze investeringen ongeveer gelijk zijn.

    Eemshaven: steeds meer waterstof en groene energie. ANP/HH

    Er werd onder meer veel besteed aan elektrisch vervoer en andere vormen van groene energie.

    Klimaatvriendelijke investeringen stegen het afgelopen jaar met 31 procent vergeleken met 2021. Dit is te danken aan de energiecrisis die volgde nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

    BEKIJK OOK:
    Column: veel hindernissen op het koolstofvrije pad

    Beleggingen in de energietransitie nemen nog verder toe, zegt onderzoeker Albert Cheung. „Investeringen in technologieën voor schone energie staan op het punt om fossiele brandstoffen in te halen.”

    Forse reductie
    Uitgaven aan technieken voor de transitie naar duurzame energie moeten volgens dezelfde onderzoekers eigenlijk nu al drie keer hoger zijn om het klimaatdoel van de Europese Unie te kunnen halen. De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn en dus geen CO2 en andere emissies meer uitstoten. In 2030 moet de uitstoot al 55 procent minder zijn vergeleken met 1990.

    www.telegraaf.nl/financieel/154260692...
  4. forum rang 10 voda 7 februari 2023 07:16
    McDermott & Eunice to Develop Greece-Africa Power Interconnection

    Strategic Research Institute
    Published on :
    7 Feb, 2023, 2:55 am

    McDermott and Eunice Energy Group have announced the signing of a memorandum of understanding for cooperation on the two-gigawatt electrical interconnection between Greece and Egypt, known as the Greece-Africa Power Interconnector project.

    Eunice Energy Group is leading the transnational consortium between Greece and Egypt for the GAP project, which aims to contribute to regional energy security and stability by facilitating intercontinental clean energy transfer. As part of the consortium, McDermott, a leader in engineering, procurement, construction and installation for subsea and deepwater, will be providing engineering and construction guidance for the project.
  5. forum rang 10 voda 8 februari 2023 07:18
    Channel Tunnel Reaches Technological Grid Milestone with GE

    Strategic Research Institute
    Published on :
    8 Feb, 2023, 2:46 am

    The Channel Tunnel, the longest undersea tunnel in the world, reached a technological milestone with Getlink’s commissioning of a high-voltage grid solution from GE Renewable Energy’s Grid Solutions business. GE’s flexible Static Synchronous Compensator STATCOM solution delivers the fast voltage support Eurotunnel requires to be able to run up to 16 trains simultaneously in the Channel Tunnel, a 60% increase in maximum capacity or as many as 1,000 trains per day.

    The busiest and most heavily used rolling motorway in the world, Eurotunnel decided to increase the power and stability of its network to ensure a constant flow of traffic and meet peak demand when multiple trains run simultaneously. The STATCOM solution, developed by GE and adapted to the Channel Tunnel in collaboration with Eurostar, supports voltage stability, grid resilience, and enhanced power transfer capability.

    The solution stabilizes the voltage of the power network, a major problem for power systems, with its ability to either absorb or generate reactive power in synchronization with demand. The STATCOM solution will double the reactive compensation power flow as well as improve stability even during peak periods and deliver enhanced quality of service, by enabling optimized regularity of the freight and passenger shuttle service.
  6. forum rang 10 voda 8 februari 2023 08:31
    IEA: groei stroomvraag op te vangen met groene en kernenergie
    Artikel van ANP Producties • 1 uur geleden
    © ANP

    PARIJS (ANP) - De groei van de wereldwijde vraag naar elektriciteit in de komende drie jaar is bijna volledig op te vangen met groene stroom en kernenergie. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een rapport over de stroomvraag in de komende jaren. De extra CO2-uitstoot van het opwekken van alle extra stroom die nodig is, zal daarom meevallen, verwacht het agentschap.

    De vraag naar elektriciteit vertraagde afgelopen jaar maar licht en dan vooral in de Europese Unie. Hier was de winter ongewoon mild, maar ook gebruikten huishoudens en de industrie vanwege de hoge energieprijzen veel minder stroom. In andere regio's was dat anders. Zo ging het energieverbruik in India sterk omhoog en was er ook in de Verenigde Staten, waar de economie op volle toeren draaide, de vraag aanzienlijk omhoog. In China was er ook wel meer vraag, maar dat werd geremd door het strenge anticoronabeleid in dat land.

    De bescheiden groei van afgelopen jaar zal niet aanhouden. Tot en met 2025 verwacht het IEA een versnelling van de extra stroomvraag tot 3 procent per jaar. Het aandeel groene stroom en kernenergie zal dus toenemen, tot ruim een derde van het totaal. De opwek met kolencentrales zal ongeveer gelijk blijven. In Europa en Noord- en Zuid-Amerika worden naar verwachting minder kolen verstookt. Maar in Azië wordt daarentegen weer meer gebruik gemaakt van kolencentrales. Dat betekent dat het aandeel van stroomopwek met kolen, maar ook met gas, zal dalen.

    Stijging blijft uit

    De CO2-uitstoot die gepaard gaat met de opwek van stroom zal daardoor niet veel verder stijgen. Het IEA voorziet dat die in 2025 ruwweg even hoog is als afgelopen jaar. In Europa daalt de uitstoot van energiecentrales tot en met 2025 gemiddeld met 10 procent per jaar.

    Wel merkt het IEA op dat de stroomvoorziening steeds afhankelijker wordt van het weer. Zo is er bij hittegolven meer behoefte aan stroom, maar kunnen verschillende soorten centrales juist in die periode minder opwekken. Extreem weer onderstreept het belang om sneller van fossiele brandstoffen af te stappen, stelt het energieagentschap. Maar tegelijkertijd wordt onze afhankelijkheid van stroom groter om ons te verwarmen of koelen tijdens extreem weer groter als we van fossiele brandstoffen afstappen. Het vergroten van de flexibiliteit van energiesystemen en het zorgen voor leveringszekerheid zijn daarom essentieel, meent het agentschap.

    Gerelateerde video: Z-Nieuws 01/02/2023 - Europese vuurkracht voor groene industrie (Kanaal Z)

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ie...
  7. forum rang 10 voda 10 februari 2023 08:48
    Netbeheerder TenneT legt zich neer bij afsplitsing Duitse deel: voor Nederland gloort miljardenopbrengst

    Netbeheerder TenneT onderzoekt een mogelijke verkoop van zijn Duitse activiteiten aan de Duitse staat. Volgens TenneT zou een verkoop kunnen helpen ‘om de ambitieuze doelstellingen voor de energietransitie te realiseren’.

    Binnenlandredactie 10-02-23, 07:26 Laatste update: 07:39

    TenneT beheert de hoogspanningsmasten in Nederland, maar bezit ook in Duitsland vele duizenden kilometers aan stroomkabels. De Duitse overheid wil die netten nu overnemen, omdat het meer controle wil over zijn energiebeleid. Het Nederlandse kabinet, dat steeds meer geld in TenneT moet steken, staat daar niet onwelwillend tegenover. Al binnen enkele weken zou een akkoord bereikt kunnen worden.

    Lees ook
    Lezers kritisch op extra hoogspanningsmasten in de Biesbosch: ‘Wie bedenkt zo’n onzalig idee?’
    Hoogspanning rond miljardendeal: verkoopt Nederland zijn 'kip met de gouden eieren'?

    ‘Een dergelijke transactie zou het mogelijk maken twee sterke nationale spelers te creëren die blijven samenwerken in het aanjagen van de energietransitie,’ schrijft de organisatie. De Nederlandse overheid, enige aandeelhouder van TenneT, heeft nog geen definitief besluit genomen.

    Lees ook: Verkoopt Nederland zijn ‘kip met de gouden eieren’?

    Weerstand
    Personeel van het staatsbedrijf is fel gekant tegen de voorgenomen opsplitsing. Het personeel vindt dat TenneT als grote Europese speler de energietransitie beter aankan. Zo kan een groter TenneT goedkoper materiaal inkopen, wat volgens het bedrijf miljarden scheelt. Bovendien zijn Duitse en Nederlandse onderdelen de afgelopen jaren juist met elkaar geïntegreerd.

    Binnenkort vergadert de Tweede Kamer achter gesloten over de voorgenomen verkoop.

    www.ad.nl/binnenland/netbeheerder-ten...
  8. forum rang 10 voda 13 februari 2023 09:01
    Nederlands gasverbruik naar laagste niveau in 50 jaar

    Daling van een kwart op jaarbasis.

    (ABM FN-Dow Jones) Het Nederlandse gasverbruik is in 2022 in absolute zin gedaald naar het laagste niveau sinds 1972. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek maandagochtend bekend.

    In totaal werd er 31 miljard kuub gas verbruikt. Met name grote industriële bedrijven en huishoudens verbruikten minder aardgas.

    Grote industriële bedrijven die normaal gesproken veel aardgas verbruiken, verbruikten in 2022 ruim een kwart minder aardgas dan een jaar eerder.

    Ook huishoudens verbruikten een kwart minder aardgas dan in 2021. Circa 10 procent van deze daling komt door het warmere weer. Als rekening wordt gehouden met de hogere temperaturen, was het verbruik 15 procent lager dan in 2021. Consumenten minderden hun gebruik door de sterk gestegen gasprijzen.

    Voorraad

    De Nederlandse gasvoorraad was aan het einde van 2022 122 procent groter dan de eindvoorraad van 2021. Hiermee is drie kwart van de gasopslagen gevuld. Dit komt vooral doordat er minder gas is verbruikt, en er meer gas is ingevoerd.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. forum rang 10 voda 27 februari 2023 07:25
    thyssenkrupp nucera’s Innovative ODC Technology Starts at Covestro

    Strategic Research Institute
    Published on :
    27 Feb, 2023, 3:30 am

    The first world-scale chlorine plant based on oxygen depolarized cathode electrolysis technology has been successfully started up in Tarragona, Spain. Covestro and thyssenkrupp nucera worked closely together to develop the innovative and energy-efficient electrolysis technology. The oxygen depolarized cathode electrolysis technology is based on thyssenkrupp nucera’s proven electrolysis technology. The supplier of world-leading technologies for high-efficiency electrolysis plants is also responsible for the engineering, procurement and construction management of the new production plant.

    The process for producing chlorine and caustic, which was jointly developed by thyssenkrupp nucera and Covestro, requires a lower voltage compared with the prevailing conventional chlor-alkali electrolysis. Therefore, the energy consumption of the plant can be reduced by up to 25 percent and up to 22,000 metric tons of CO2 emissions per year can be avoided (based on the energy mix at the start of construction planning in 2018). The new plant thus makes an important contribution to Covestro’s goal of being operationally climate-neutral by 2035.

    Covestro is one of the world’s leading manufacturers of high-quality plastics and their components. With the world’s first large-scale chlorine production plant, the company is securing an efficient, permanent and independent supply of chlorine and caustic soda for MDI production in Tarragona, thus strengthening the European production network for MDI. Methylene diphenylene diisocyanate is a precursor for the production of rigid polyurethane foam, which is used to insulate refrigeration appliances and buildings.
  10. forum rang 10 voda 27 februari 2023 08:12
    Private equity klopt aan bij particulierie belegger: ’Energietransitie vereist biljoenen’
    Door THEO BESTEMAN

    2 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Na een 35% daling vorig jaar in overnames, trekken de deals van private-equityfondsen nu weer aan. De fondsen die buiten de beurs kopen en verkopen, kloppen steeds vaker bij particuliere beleggers aan.

    Deals zoals verkoop Philips-divisie met air fryer en senseo schaars. EIGEN FOTO

    Die beleggers zijn nu voor hooguit 16% actief in deze fondsen, zo blijkt uit onderzoek naar investeringen van consultant Baine & Company dat maandag verschijnt. Volgens Bain slagen de fondsen met acties onder vermogende particulieren er steeds vaker in om kapitaal aan zich te binden.

    Door de onzekerheid over Oekraïne, de hoge inflatie en vooral meerdere stevige rentestappen van centrale banken in de Verenigde Staten, zakte het aantal vorig jaar het aantal deals gefinancierd door private equity met 10% tot 2318 transacties.

    BEKIJK OOK:
    Symeres ziet minder uitbesteding medicijnonderzoek naar Azië

    Ondanks die terugval bleef 2022 in aantallen deals en omvang het op een na beste jaar in de geschiedenis van private equity. In 2021 ging Philips’ onderdeel voor huishoudelijke apparaten voor €4,4 miljard naar Hillhouse Capital. In zulke grotere deals in Nederland is een vertraging geweest. Maar ze worden niet afgeblazen en op ijs gezet, stelt Hugh MacArthur, voorzitter van het onderdeel private-equity binnen Bain & Company.

    BEKIJK OOK:
    Philips overweegt verkoop huishoudelijke apparaten

    Optimisme
    Het houdt optimisme. „De deals beginnen in 2023 aan te trekken”, stelt MacArthur. „Er heerst onmiskenbaar onzekerheid op de markt, maar dat is iets waar private equity al eerder mee te maken heeft gehad.”

    Private equity stapt doorgaans met veel geleend geld tegenover weinig eigen kapitaal in bedrijven of deals. De hoeveelheid van dit soort zware hefboomleningen, die gemiddeld hoge rendementen moeten geven, zakte vorig jaar met 50% in Europa en de VS, volgens cijfers van Bain. De vertraging leidde tot deals die bijna een kwart kleiner uitpakten. Maar in de kluizen van private equity ligt voor $3700 miljard aan kapitaal - het zogeheten dry powder - waarmee snel overnames gedaan kunnen worden.

    BEKIJK OOK:
    Parkinson kreeg Phill Robinson niet klein: oud-topman Exact bouwt aan softwarenetwerk

    Private equity investeert voor korte tijd, vijf tot acht jaar, om het bedrijf of zijn belang daarna te verkopen. Zulke ’exits’ daalden in 2022 met 42%, in snelle groeiers zoals technologiebedrijven zelfs met ruim 60%.

    Duur
    In Nederland zouden bedrijven als kinderwagens Bugaboo (Bain Capital), digitaal merkenbureau Dept (Waterland) en XD Connect (Rivian/Gilde) nog op de rol blijven voor een transactie. Maar door de rentestijging en volatiele kredietmarkten, zou een goede waardering van bedrijven die vol leningen zitten lastiger geworden zijn of gewoonweg te duur voor kopers.

    Boskalis-ceo Peter Berdowski waarschuwde in januari dat in Nederland genoteerde bedrijven vanwege de verstikkende bemoeizucht van de overheid vaker overwegen van de beurs te gaan en daarvoor private-equityfondsen inschakelen. Die fondsen krijgen in ruil voor kapitaal meer zeggenschap in bedrijven, maar zouden niet constant onmogelijke duurzaamheidseisen voor bijvoorbeeld baggerschepen opleggen.

    BEKIJK OOK:
    Bedrijven mopperen op ’gure’ politiek én op eigen lobby: ’Mag agressiever’

    „Investeerders eisen steeds vaker verandering”, constateert ook MachArthur van Baine. „Tegelijkertijd is de race om nieuwe alternatieve energiebronnen te ondekken een kans kapitaal te laten renderen. De energietransitie zal biljoenen aan nieuw kapitaal vereisen.”

    www.telegraaf.nl/financieel/151537676...
  11. forum rang 10 voda 1 maart 2023 07:58
    Ondanks miljardeninvesteringen
    Extreem versnelde vraag naar stroom: nieuwe klanten Enexis nog jaren op wachtlijst
    Door THEO BESTEMAN

    Updated Gisteren, 20:56
    Gisteren, 20:55
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Zelfs met een record aan investeringen in netwerken, ruim € 1 miljard vorig jaar, krijgt netwerkbedrijf Enexis alle nieuwe klanten dit jaar niet aangesloten. Er volgen nog miljarden voor versterkingen. Maar ook dat zal komende jaren niet genoeg zijn, waarschuwt ceo Evert den Boer. Nieuwe klanten gaan ondanks de 10% groei van de capaciteit op de wachtlijst.

    Bedrijf dat wil uitbreiden loopt net als bij Enexis vast in Nederland. Investeringen leveren nog weinig op. ANP/HH

    De beheerder Enexis is de volgende bij wie het netwerk is volgelopen. Wachttijden van een halfjaar tot een jaar zijn geen uitzondering. „Die wachttijden gaan niet meer verdwijnen”, zo overziet de ceo.

    BEKIJK OOK:
    Stroomprijs piekt door schaarste: ’Elektriciteit zal duurder worden’

    Verzoeken voor uitbreiding van bestaande bedrijfsklanten wacht hetzelfde lot. Tot ergernis van ondernemersorganisaties VNO-NCW/MKB Nederland en de brancheorganisatie VEMW namens de grootverbruikers. Zij stellen dat Den Haag veel meer prioriteit moeten geven aan het netwerk: zonder stroom en valt de BV Nederland stil.

    Volgens Den Boer zijn de energieleveranciers echter in „een nieuwe realiteit” beland. Op korte termijn, zegt de ceo, „zijn problemen eenvoudigweg niet op te lossen.” Het betekent dat zijn klanten ook komende jaren niet maximaal kunnen uitbreiden. De oorzaak is volgens Enexis, met klanten in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg, een extreem versnelde vraag naar stroom.

    ’Verrast’
    „Vooral de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis met de hoge kosten van gas maken dat bedrijven sneller elektrificeren. Met ook een zeer versnelde vraag naar stroom bij ons. Die extreme snelheid heeft ons verrast”, erkent Den Boer. „Die vraag gaat ook nu veel sneller dan we, ondanks de extra investeringen die we doen, konden inschatten en kunnen bijhouden.”

    BEKIJK OOK:
    Bezitter zonnepanelen raakt voordeel kwijt: ’Met hoge energieprijzen steun minder nodig’

    Ook meer huishoudens gaan sneller van het gas af. „Deze elektrificatie en het aantal aangeschafte warmtepompen als vervanging van cv-systemen, en de batterijauto’s die thuis laden, stijgt buitenproportioneel sterk”, aldus Den Boer. „De vraag groeit met tientallen procenten. De totale vraag naar extra transportcapaciteit”, zo verwijst hij naar de kabels waarvan Enexis er 1400 kilometer in een jaar aanlegde, „blijft daardoor de komende jaren structureel groter dan wij en beheerder TenneT voor het hoofdnet kunnen leveren.”

    Enexis, dat vorig jaar €1,3 miljard winst boekte dankzij de verkoop van het onderdeel Fudura – en zonder dat de winst wordt meegeteld van €187 miljoen opbracht bij €1,7 miljard omzet, breidt de capaciteit dit jaar met mogelijk 30% uit. Dat betekent bij een Enexis-net dat 12 gigawatt aan capaciteit heeft nog eens 2 gigawatt erbij. Goed voor het verbruik van 600.000 huishoudens.

    BEKIJK OOK:
    Investering in zonneparken pakt voor beleggers plots beroerder uit

    „Daarnaast proberen we met flexibeler gebruik van ons netwerk 1 gigawatt toe te voegen”, zegt Marëlle Vogt, cfo van Enexis. Dat telt 2,8 miljoen klanten voor stroomcontracten, 2,3 miljoen klanten die gas afnemen.

    Aanbod blijft laag
    De leverancier probeert, met toezichthouder ACM die meekijkt, contracten met bedrijven te sluiten die voortaan buiten de piek stroom vragen en leveren. Dat vergt wel een omslag in denken, aldus Den Boer. „Bedrijven zijn jaren gewend geweest dat er altijd stroom was en dat tegen lage kosten. Dat aanbod is er niet meer. Deze wachttijden gaan niet meer verdwijnen.”

    BEKIJK OOK:
    Netbeheerder TenneT bekijkt verkoop Duitse activiteiten

    Door de bestaande reservecapaciteit niet tot het maximum altijd paraat te houden, maar ook te benutten op gunstiger tijden, denkt Enexis de piekbelasting die in samenspraak met bedrijven te verminderen. Omdat door vertraging bij overheden voor de vergunningverlening de bouw van netwerkstations vijf tot zeven jaar kunnen duren, is er geen garantie dat wachttijden drastisch slinken.

    Het gaat niet alleen om de vraag. „Er is veel aanbod van opgewekte energie, maar bijvoorbeeld op zondagochtend is er veel minder vraag. Naar zo’n stil moment proberen we bedrijven ook te bewegen om dan relatief meer stroom te vragen”, zegt Vogt. Daarin wil Enexis kopers en verkopers een prijsvoordeel bieden.

    BEKIJK OOK:
    Investering in zonneparken pakt voor beleggers plots beroerder uit

    www.telegraaf.nl/financieel/539719675...
  12. forum rang 10 voda 6 maart 2023 08:15
    Energiecrisis leidt tot flinke daling van elektriciteit uit aardgas
    Door MARTIN VISSER

    Vandaag, 00:01
    in FINANCIEEL

    De duurzame elektriciteitsproductie nam vorig jaar met 20% toe, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee komt de productie uit hernieuwbare bronnen uit op 47 miljard kWh. De fossiele productie nam met 11% af tot 67 miljard kWh. Dat is grotendeels toe te schrijven door een daling van de elektriciteitsproductie uit aardgas. Dit is een gevolg van de oorlog in Oekraïne die in Europa tot een grote energiecrisis leidde.

    Vattenfall Elektriciteitscentrale Diemen. FOTO ANP

    Het aandeel duurzame elektriciteit (zon, wind, biomassa en waterkracht) op de totale productie nam toe van 33% in 2021 tot 40% in 2022. In 2018 was dat aandeel nog 16%, sindsdien is de bijdrage van wind- en zonenergie fors toegenomen.

    De totale productie van elektriciteit was in 2022 ongeveer even hoog als het jaar daarvoor, alleen de herkomst van deze energie was heel anders. De productie uit zon nam met 54% toe, die uit wind met 17%. „Dat hangt grotendeels samen met de gestegen capaciteit en met meer gunstige weersomstandigheden”, aldus het CBS. De productie van elektriciteit uit biomassa en waterkracht daalde.

    Biomassa
    Over biomassa-centrales is politieke controverse ontstaan vanwege uitstoot van schadelijke stoffen bij de verbranding en vanwege de houtkap die nodig is. Minister Rob Jetten van Klimaat stopte op aandringen van de Kamer met subsidies voor biomassacentrales. In 2022 is de productie van elektriciteit uit biomassa met bijna 13% gedaald. Het aandeel biomassa in de totale duurzame productie nam daarmee af van 25% in 2021 naar 18% in 2022.

    Vorig jaar werd minder elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen. Die afname is toe te schrijven aan een lagere productie van gasgestookte centrales. Vanwege de energiecrisis werd het productieplafond voor kolencentrales tijdelijk opgeheven. Dat heeft ertoe geleid dat de elektriciteitsproductie uit kolen gelijk is gebleven.

    www.telegraaf.nl/financieel/381627159...
  13. forum rang 10 voda 6 maart 2023 09:21
    Meer hernieuwbare stroom in 2022

    Vooral sterke groei zonne-energie.

    (ABM FN-Dow Jones) De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in 2022 met 20 procent gestegen, vergeleken met een jaar eerder. Dat bleek maandag uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    In 2021 kwam nog 33 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen en in 2022 steeg dit naar 40 procent. In absolute hoeveelheid energie was dit een toename van 39 miljard naar 47 miljard kilowattuur.

    De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen daalde met 11 procent, van bijna 75 miljard naar 66,5 miljard kilowattuur.

    Stroom uit zonne-energie groeide met 54 procent tot 17,7 miljard kilowattuur, stroom uit wind steeg met 17 procent tot 21,1 miljard kilowattuur. De productie van elektriciteit uit biomassa daalde daartegen van 9,8 miljard naar 8,6 miljard kilowattuur.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  14. forum rang 10 voda 7 maart 2023 07:28
    Analyse: in strijd om voorrang op stroomnet wint zorg het van de bakker
    Door THEO BESTEMAN

    25 min geleden
    in FINANCIEEL

    Netbeheerders mogen bij toegang tot het elektriciteitsnet voorrang gaan verlenen aan projecten met een maatschappelijke functie, zoals veiligheidsdiensten, ziekenhuizen, zorgposten en scholen. Daarmee probeert de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) bij zeer krap aanbod te voorkomen dat zich schrijnende maatschappelijke situaties voordoen, zoals onbereikbare zorgafdelingen voor patiënten.

    Bij tekorten op het stroomnet en totdat er voldoende uitbreiding is, mogen netbeheerders prioriteiten stellen. ANP/HH

    Netbeheerders op het elektriciteitsnet mogen voorrang verlenen aan projecten met een maatschappelijke functie, zoals ziekenhuizen, zorgposten en scholen. Daarmee probeert de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) specifiek bij zeer summier aanbod schrijnende situaties te voorkomen, zoals onbereikbare zorg voor patiënten.

    Daarnaast krijgen nieuwe projecten zoals grote batterijen een streepje voor, omdat ze die knooppunten op het Nederlandse netwerk helpen oplossen. Consumenten hebben altijd voorrang, maar blijft er in krapte dan nog wat over voor bedrijven? Tot nu toe gold bij het transport van stroom ook het principe first come, first serve: wie het eerste een aanvraag doet, krijgt als eerste toegang tot het netwerk. Daar is soms misbruik van gemaakt, het zogeheten ’handdoekje’ leggen: bedrijven reserveren netwerk hoewel ze nog geen plannen hebben.

    BEKIJK OOK:
    Megadatacenters zijn door hoog verbruik elektriciteit mikpunt van kritiek, hoe terecht is dat?

    Nieuwe normaal
    Zulke keuzes worden relevant, nu de kleur van de noodsituatie doorschiet van rood naar donkerrood. Netbeheerders slagen er ondanks miljarden aan investeringen anders niet in om tekorten op te lossen. De vraag naar stroom wordt, vanwege de overgang van fossiele brandstoffen naar elektriciteit als energiebron, eenvoudigweg te groot. ’Fors langere wachttijden voor nieuwe of zwaardere aansluitingen zijn het nieuwe normaal’, waarschuwde ceo Evert den Boer van beheerder Enexis al in De Telegraaf. Bij andere aanbieders bestaan dezelfde problemen.

    ,,Als voorrang verlenen gebeurt op basis van transparante en objectieve criteria is dat toegestaan”, aldus de toezichthouder. ,,Daar geven we netbeheerders ruimte voor.” Maar het gaat alleen om het verdelen van schaarste in de periode dat het netwerk verzwaard wordt, benadrukt de woordvoerder van de ACM. De toezichthouder zegt nu met alle netbeheerders te overleggen hoe zij voorrang kunnen geven aan gezondheidspost of school.

    BEKIJK OOK:
    Alfen bouwt in Vlissingen grootste batterij van Nederland

    Politieke partijen als de VVD en werkgevers vrezen dat er in alle krapte voor ondernemers, die nu overal in het land tot vele jaren niet normaal kunnen uitbreiden, te weinig capaciteit overblijft als allerlei instellingen met een beroep op ’maatschappelijke relevantie’ voorrang kunnen opeisen.

    ,,Dit leidt tot een rechtsonzekere situatie”, waarschuwt de VEMW, belangenbehartiger van de grootverbruikers in de industrie.

    ’Riskant’
    ’Ik zou een uitzondering snappen voor projecten die de netproblematiek verlichten, maar verder gaan is riskant’, aldus VVD-Kamerlid Silvio Erkens. Een beperking van toegang om maatschappelijke redenen kan hooguit ’zeer gelimiteerd’, aldus VNO-NCW. „Veel van wat bedrijven maken is ook essentieel. Het brood van je bak/ker, de bakstenen voor alle nieuwe huizen die moeten worden gebouwd tot de opslag van data voor de zorg is ook maatschappelijk essentieel”, stelt de branche. Wie dat moet bepalen is aan de overheid, stelt VNO-NCW, niet de netbeheerders. De toezichthouder moet weer aan de bak.

    BEKIJK OOK:
    ’Voorrang windenergie brengt ons in problemen’
    BEKIJK OOK:
    Stroomprijs piekt door schaarste: ’Elektriciteit zal duurder worden’

    www.telegraaf.nl/financieel/958161129...
  15. forum rang 10 voda 8 maart 2023 06:27
    EnBW Submits Application for Sewage Sludge Cogeneration Plant

    Strategic Research Institute
    Published on :
    8 Mar, 2023, 3:30 am

    EnBW Energie Baden-Württemberg has submitted the official permit application for the construction of a future-oriented sewage sludge cogeneration plant to the Stuttgart Regional Council: The plant is to go into operation in 2026 and recycle municipal sewage sludge in cooperation with the EnBW subsidiary Mobile Schlammentwässerung.

    Due to the coal phase-out, sewage sludge can no longer be co-incinerated in coal-fired power plants in the future. In addition, cities and municipalities as operators of sewage treatment plants already have to prove concepts for the recovery of the raw material phosphorus contained in sewage sludge. Due to the distortions on the raw material markets, this raw material, which is absolutely necessary for the fertilizer and detergent industry, is becoming increasingly scarce. In a next step, phosphorus can be recovered from the sewage sludge ash produced in the plant. This means that EnBW's design plans in Walheim have high priority, also due to the current geopolitical situation.

    With theme-specific plant tours for the public, a project-owned citizens' telephone and regional flyer campaigns, EnBW has been providing an insight into the project since 2021 and made it possible to help shape the new plant in various exchange rounds with stakeholders. Thus, citizens' wishes and ideas were included in the project planning. For example, the construction volume of the plant could be significantly reduced compared to the original plans and extensive greening and renaturation measures will restore large areas of today's coal dump to a near-natural state, both of which will have a positive effect on the visibility of the new plant and its surroundings. In addition, the new plant will generate regional green energy in the form of electricity and heat, which will be available to supply surrounding communities.

    With the application now submitted, the approval process has officially been initiated at the Stuttgart Regional Council as the responsible immission control authority. In the coming weeks, the authorities involved will first check the submitted documents for completeness before checking the accuracy of their content. In the further course of the approval process, the public will also be able to view the approval documents publicly and comment on them. The final decision on the approval of the building application could then be made at the end of 2023. Only after approval will the construction of the new plant start.
  16. forum rang 10 voda 9 maart 2023 09:03
    Netbeheerder Alliander kan stijgende vraag elektriciteit niet aan
    Door ANP

    49 min geleden
    in FINANCIEEL

    ARNHEM - De vraag naar elektriciteit stijgt harder dan het tempo waarin netbeheerder Alliander het netwerk kan uitbreiden, zegt topman Maarten Otto bij het bekendmaken van de jaarcijfers over 2022. Afgelopen jaar werd meer elektriciteit gebruikt omdat consumenten en bedrijven meer elektrische auto’s, zonnepanelen en warmtepompen hebben aangeschaft.

    Om de groeiende vraag te kunnen bijbenen, moet komende jaren één op de drie straten open om het elektriciteitsnet te verzwaren, aldus Otto. Daarnaast moeten er de komende jaren 20.000 elektriciteitshuisjes bij volgens de topman. Maar de netbeheerder heeft ook te maken met personeels- en materiaaltekorten. „Dat betekent dat we in de nabije toekomst helaas tijdelijk niet alle consumenten en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting direct kunnen helpen wanneer het net in de wijk vol raakt”, stelt Otto. Op sommige plekken is het elektriciteitsnet al vol en de topman verwacht dat dit op meer plekken gaat gebeuren de komende jaren.

    Alliander belast het net tijdelijk extra om toch aan de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen. Hierdoor kunnen vaker spanningsproblemen ontstaan, waardoor mensen met zonnepanelen niet altijd energie kunnen terugleveren, het licht in huis knippert of de stroom kan uitvallen in een huis of wijk. Of en wanneer dit gaat gebeuren, is volgens de beheerder lastig te voorspellen omdat het afhangt van hoeveel elektriciteit tegelijk wordt verbruikt.

    Afgelopen jaar legde het bedrijf meer kabels aan en plaatste het meer elektriciteitshuisjes dan in 2021 om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Alliander legde meer dan 2200 kilometer nieuwe elektriciteitskabels en plaatste of bouwde vorig jaar ruim 2000 elektriciteitshuisjes om. Een groot deel van de investeringen van meer dan 1,2 miljard euro ging naar het onderhoud en de uitbreiding van de gas- en elektriciteitsnetten, zegt directeur Walter Bien. In 2021 investeerde de netbeheerder iets meer dan 1 miljard euro.

    De bedrijfskosten stegen afgelopen jaar naar 1,9 miljard euro. Volgens Bien komt dat onder meer door hogere tarieven van TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. Het jaar daarvoor waren de bedrijfskosten ruim 1,8 miljard euro.

    Onderaan de streep maakte Alliander 198 miljoen euro winst. Dat is minder dan het jaar daarvoor, in 2021 was de winst 242 miljoen euro. De opbrengsten stegen in 2022 met 32 miljoen naar ruim 2,2 miljard euro.

    www.telegraaf.nl/financieel/144929995...
2.998 Posts
Pagina: «« 1 ... 145 146 147 148 149 150 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.