Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Woningbehoud bij scheiding

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Branco P 4 februari 2023 08:26
    Uiteraard zouden mensen die samen een huis kopen ALTIJD vooraf rekening moeten houden met een scheidingsscenario. Hoezo zou het terecht zijn dat mensen dat niet doen? Zowat de helft van de relaties strandt op enig moment.

    Enfin, bij een scheiding zal het er meestal op neerkomen dat diegene die in de woning wil blijven wonen een deel van de resterende hypotheek moet aflossen, ineens. En als dat meer is dan 10%, dan moet je serieus ook nog een aflosboete betalen aan de bank plus administratiekosten. Banken hebben geen enkele compassie in zo’n geval en willen graag verdienen aan een scheiding. Vandaar ook de doorgaans weinig coöperatieve houding. Een hypotheekadviseur erbij betrekken kan wel iets opleveren, maar of je daar de hypotheekadviseur mee terugverdient is maar de vraag.

    Kortom: denk vooraf wél na over een scheidingsscenario en ga niet voor het maximale. Hoe moeilijk kan het zijn?
  2. gerard66 4 februari 2023 11:38
    De situatie van scheiding beschrijft de kern van de hypotheekregeltjes-waanzin in dit land. Als je als hypotheekadviseur nauwkeurig met het (Nibud) huishoudboekje in kaart brengt ( en onderbouwd) dat een hypotheek betaalbaar is ( op 2 inkomens) , dan heb je pech als het niet binnen de “ norm” van hetzelfde Nibud valt. Ook als je aantoonbaar de hypotheek kunt betalen krijg je toch de hypotheek niet.

    Maar oh wee, als het stel gaat scheiden en de NHG ( die wel de verzekeringspremie hiervoor heeft geïnd) of de bank dreigen te moeten dokken bij een verkoopverlies……. Ja, dan kun je ineens wel de hypotheek betalen (op 1 inkomen volgens hetzelfde huishoudboekje en onderbouwing) en mag of moet! je blijven wonen in de woning. Hypocrisie ten top en volkomen doorgeslagen regelgeving.

    Verder is de kans op echtscheiding of relatieontbinding vele, vele malen groter dan die op een overlijden of permanente arbeidsongeschiktheid. Dus waarom wel verplicht aandacht (en verzekeren) voor de laatste 2 situatie en niet aan de situatie van een verbroken relatie; Niet uit te leggen.

    Neem een voorbeeld aan de landen om ons heen …. Veeeel minder regels en fiscaliteit. LTV maximaal 80 of 90% … nagenoeg nooit geen onderwaardes.. Kan het hele NHG instituut opgedoekt worden en koelt meteen ook de woningmarkt wat af.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.