Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel ABN AMRO BANK N.V. AEX:ABN.NL, NL0011540547

Laatste koers (eur) Verschil Volume
14,990   +0,035   (+0,23%) Dagrange 14,910 - 15,050 678.404   Gem. (3M) 2,4M

ABN AMRO - 2023

11.106 Posts
Pagina: «« 1 ... 36 37 38 39 40 ... 556 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Tino 2 februari 2023 09:45
    quote:

    buf schreef op 2 februari 2023 08:31:

    ING komt over geheel 2022 met een nettowinst van 3,674 miljard euro.
    Dat is met 3,8 miljard aandelen ongeveer 96 eurocent per aandeel.
    ABN-Amro heeft in de eerst 9 maanden van 2022 al een nettowinst van 1,513 miljard euro.
    Dat is met 940 miljoen aandelen al 1,61 euro per aandeel in de eerste 9 maanden.
    Dus ABN gaat in geheel 2022 een winst per aandeel behalen van ver over de 2 euro.

    Dan is het toch wel heel duidelijk dat ABN t.o.v. ING spotgoedkoop is.
    Dat is weer veel te makkelijk doorgerekend.
    eerste 9 maanden delen door 3 maal 4 ow dat zal het dan wel zijn.

    Als u belegt moet u ook het nieuws van ABN echt volgen en als u dat niet doet kijk dan minimaal naar wat er gemiddeld verwacht wordt en als u daar dan heel veel vanaf wijkt dan is er misschien reden tot verder onderzoek alvorens u hier verwachtingen plaatst die absoluut niet te verwachten zijn.

    In normale rustige omstandigheden zou u wegkomen met zo een redenering maar ABN heeft reeds een last aangekondigd ivm de TLTRO leningen waarvan de ECB de voorwaarden eenzijdig de voorwaarden heeft veranderd.

    Dat kost bruto 250mio, 180mio netto, en dat is relatief voor ABN heel erg veel tov die dik 300mio die ING als last neemt tov de totale kwartaal winst van ING. (maar daar staan dan idd ook weer ongeveer 4x zoveel aandelen van uit)

    Vandaar dat de gemiddelde verwachting voor Q4 ook slechts een winst is van 80 mio voor de aandeelhouders van ABN pakweg 9ct per aandeel.
    Maar de verwachtingen lopen nogal uiteen met een hoogste verwachting (ik denk ingediend onder rekening te houden met de TLTRO impact) van 463 mio en een laagste verwachting van -68mio, ja zelfs negatief, maar dat zal ook te maken hebben met het feit dat bij ABN in het verleden Q4 altijd wwt leek tegen te vallen, gezien de rente ontwikkeling ondanks de kosten ontwikkeling verwacht ik, zonder nieuwe eenmalige in Q4 geen negatief resultaat.
    Kom zelf op 121 miljoen maar dat is natuurlijk ook grotendeels geinterpoleerd en dan -180mio, ik zit veel te ver van het vuur, maar je moet iets inschatten.
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 2 februari 2023 10:20
    Hoe agressief is de ECB?

    Geplaatst door Eddy Schekman | 2 februari 2023 Nog geen reacties Rente & Valuta, Research

    Verschillende asset managers verwachten dat de ECB voorlopig agressief zal blijven verkrappen om de inflatie onder controle te krijgen, daarbij extra aangemoedigd door de huidige veerkracht van de economie. De centrale bank moet echter oppassen niet haar doel voorbij te schieten.
    Hoe agressief is de ECB?Veerkracht onwenselijk

    ‘Voor het eerst in deze monetaire cyclus zal de ECB waarschijnlijk meer verhogen dan de Fed en wij verwachten een herhaling hiervan in maart. Dit zal de recente opleving van de wisselkoers van de euro versterken’, zegt AXA-hoofdeconoom Gilles Moëc.
    De ECB is volgens hem nog een eind verwijderd van een draai naar een soepeler beleid.
    ‘De ECB heeft herhaaldelijk twijfels geuit of een ondiepe economische recessie wel een snelle terugkeer naar 2% inflatie kan bewerkstelligen. Dit wijst er logischerwijs op dat zij de huidige veerkracht van de economie nog minder bevorderlijk achten voor het bereiken van hun doelstellingen.’

    Moëc blijft er dan ook van overtuigd dat de ECB haar boodschap niet zal wijzigen voordat de kerninflatie gedurende meerdere maanden daalt.
    Langdurig restrictief beleid

    Konstantin Veit, portfoliomanager bij Pimco, ziet dat de onderliggende prijsdruk hoog blijft.
    Om die reden zal de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens de vergadering van februari met 50 basispunten verhogen. ‘De ECB zal verder aangeven voornemens te zijn de rente verder te verhogen met 50 basispunten in maart, voor een mogelijke overgang naar meer traditionele stappen van 25 basispunten in mei.’

    Veit denkt dat de Raad van Bestuur duidelijk zal maken dat een restrictieve beleidskoers langer gerechtvaardigd kan zijn dan de markt momenteel verwacht, en dat er details bekendgemaakt zullen worden over het afbouwen van het herinvesteringsprogramma. Veit: ‘We verwachten echter geen verrassingen die de markt in beweging zullen zetten ten opzichte van wat in december al gecommuniceerd is.’
    Overmatig verkrappen

    ‘In vergelijking met andere grote economieën loopt de ECB een onevenredig groot risico op overmatig verkrappen’, zegt Katharine Neiss, Chief European Economist bij PGIM Fixed Income.

    ‘Uit een beoordeling van de “schaduw-beleidstarieven”, waarin onder meer de effecten van kwantitatieve verkrapping zijn meegenomen, blijkt bijvoorbeeld dat de ECB tot dusverre de financiële condities evenveel en in een sneller tempo heeft verkrapt dan de Fed en de Bank of England, maar met veel minder renteverhogingen. Daarom, met aanwijzingen dat beleidsmedewerkers de rente nog wel met 100 basispunten willen verhogen, zouden de economische effecten nu voelbaar kunnen gaan worden, gezien de vertraagde effecten van het beleid op de economie.’

    Tweede ronde-effecten

    Volgens Mabrouk Chetouane, Head of Global Market Strategy bij Natixis Investment Managers, toont de nominale inflatie al twee maanden op rij een vertraging, maar zijn bij de kerninflatie in de regio nog geen ‘overtuigende tekenen van een ommekeer’. ‘Daarom is het volgens ons moeilijk voor de beleidsmakers van de ECB om de forward guidance te herzien voor mei 2023, de vroegste datum waarop zij naar verwachting hun verhogingstempo zullen verlagen en de rente met een laatste 25 basispunten zullen optrekken.’

    Chetouane verwacht dat de belangrijkste herfinancieringsrente van de ECB in mei een eindtarief van 3,75% zal bereiken. ‘De aanhoudende macro-economische veerkracht en de waarschijnlijke tweede ronde-effecten van de inflatie zullen de ECB echter op haar hoede houden.
    Het inflatieverhaal voor het oude continent is nog niet ten einde.’

    Bron: CashCoW

    waarom dalen Wij vandaag dan weer zo overdreven ???
  3. forum rang 8 Lepre Chaun 2 februari 2023 10:23
    Banken kunnen omhoog schieten

    Vooral de bankaandelen zouden moeten kunnen profiteren van de winstsprong bij Deutsche Bank.

    In Q4 kwam de winst uit op 1,8 miljard euro, het dubbele van de verwachtingen. Op jaarbasis kwam de winst uit op 5 miljard euro. De winstsprong wordt toegeschreven aan de hogere rente.

    Bron:CashCoW

    Waarom dalen Wij vandaag weer zo overdreven ???
  4. forum rang 6 Kruimeldief 2 februari 2023 10:34
    Tino beschrijft het zeer goed, gisteren en vanochtend.
    TLTRO-impact, cost-to-income ratio, stroppenpot, outlook en blijkbaar het wel of niet aankondigen van een aandeleninkoop (ING niet dus) worden de belangrijkste kapstokken in het verhaal. Daarnaast graag meer duidelijkheid m.b.t. het laatste lijk: dividendsstrippen en hopelijk eindelijk afbouwen tot onder de 50% van het staatsbelang.
  5. forum rang 8 Lepre Chaun 2 februari 2023 12:44
    Europese banken kunnen tegen een stootje.

    Halverwege vorig jaar voorspelden marktkenners nog zware tijden voor de banken. De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, een haperende economie. Een combinatie van die drie zou zorgen voor faillissementen bij bedrijven en onzekerheid bij investeerders en beleggers. En dus voor problemen bij banken.

    Het nieuwe jaar is nog nauwelijks begonnen en analisten zien de toekomst weer positief in, vooral in Europa. De faillissementsgolf komt nog niet echt op gang. En banken hebben nog buffers over die ze aanlegden voor de coronaklap die - voor hen - meeviel. Ook zorgen de huidige hogere rentes voor meer winst.

    Bovendien hebben ze inmiddels een recordjaar achter de rug. Dinsdagochtend kwamen de eerste Europese banken met hun jaarcijfers. De winst van het Zwitserse UBS steeg in het laatste kwartaal van 2022 met 23 procent toe tot bijna €1,6 mrd, fors boven de verwachting van analisten. Unicredit uit Italië maakte het afgelopen kwartaal bijna €2,5 mrd winst.

    Volgens McKinsey is dit een voorbode van meer goede jaarresultaten. Aanstaande donderdag komt ING met cijfers, volgende week woensdag ABN Amro, een dag later Rabobank.

    Afhankelijker van advies

    De enige divisie die het liet afweten: de zakenbank, oftewel de afdeling die verdient aan advies bij beursgangen, obligatie-uitgiften, fusies en overnames. Dat werd goed zichtbaar toen de Wall Street-banken twee weken terug hun winsten bekendmaakten. Zij zijn van oudsher meer afhankelijk van dit soort adviezen en hun winsten vielen tegen.

    Ook de stijgende rente had invloed op hun winsten. Afgelopen jaar profiteerden de Amerikaanse banken hier nog van, nu wordt het minder, denken marktvorsers. 'Ze hebben de meeste baten van de rentestijgingen daar al geïncasseerd', zegt analist Sonja Forster van ratingbureau Morningstar. 'De Federal Reserve liet de rente eerder en sneller stijgen dan de Europese Centrale Bank. De sterke economie en stijgende inflatie zorgden ervoor dat Amerikanen veel bleven lenen.' Maar nu moeten de banken daar volgens Forster spaartarieven verhogen, terwijl de economie hapert.

    ‘Het herprijzen van leningen is [in Europa] een geleidelijker proces. Hierdoor komen de hogere rente-inkomsten nu vertraagd binnen’

    Sonja Forster, analist van ratingbureau Morningstar.

    Het gevolg: een niet te missen ontslagronde op Wall Street. Daar zijn inmiddels volgens de Financial Times in totaal al meer dan 15.000 personeelsleden ontslagen. Hier blijft het waarschijnlijk niet bij.
    Meer mensen voor witwascontrole

    In Europa ziet het er iets beter uit voor het bankpersoneel. Afgezien van Credit Suisse dan, waar wanbeleid heeft geresulteerd in een serie van bezuinigingen en het plan om 9000 werknemers de deur te wijzen.

    Vergeleken met hun Amerikaanse concurrenten zijn Europese banken minder afhankelijk van adviesinkomsten. Ze leunen van oudsher meer op divisies die het nog wel goed doen: vermogensbeheer en betalingsverkeer, met volgens McKinsey groeipercentages in 2022 van 8 en 7.

    Ook gaat in Europa de rente langzamer omhoog en passen banken hun leningenportefeuille hier langzamer op aan. Volgens Forster van Morningstar hebben Europese Banken gemiddeld langer lopende leningen uitstaan, zeker de Nederlandse. 'Het herprijzen van leningen is hier een geleidelijker proces', zegt ze. 'Hierdoor komen de hogere rente-inkomsten nu vertraagd binnen.'

    Bovendien is de Europese arbeidsmarkt een stuk minder flexibel dan de Amerikaanse. Bij veel banken liepen al meerjarenprogramma's om het personeelsbestand te verkleinen. Forster: 'In Nederland is dit alleen minder zichtbaar, omdat er veel mensen worden aangenomen om de witwascontrole te verbeteren.' Dat geldt op dit moment in Nederland met name voor Rabobank, ING en ABN Amro lopen op dit gebied voor.
    Oorlog hakt er harder in

    Een ander verschil tussen de Verenigde Staten en Europa: de oorlog in Oekraïne, die er hier harder inhakt. Banken die het meeste kapitaal in Rusland hadden uitstaan waren allemaal Europees: de Oostenrijkse Raiffeisenbank, de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse, maar ook ING.

    Zij hebben hun kredieten aan Russische klanten snel moeten afbouwen, vanwege de sancties. Bij ING is dat redelijk goed gelukt, aldus de marktkenners. In maart vorig jaar stond er nog voor €6,7 mrd uit bij Russische bedrijven. Twee weken geleden was daar volgens de Financial Times nog €1,4 mrd van over.

    Een ander risico voor de Europese banken: de energiecrisis die de kredietverlening zou kunnen schaden. Dit valt vooralsnog mee. De Europese bankbalansen zijn gegroeid. Daarbij hebben de banken volgens McKinsey een relatief goede liquiditeits- en solvabiliteitspositie en zijn ze winstgevend. De Russische boycot blijkt bovendien een verrassend gunstig effect te hebben: door het afschrijven van de Russische leningen is de totale kwaliteit kredietportefeuille toegenomen.

    McKinsey heeft berekend dat 2022 een recordjaar was voor banken wereldwijd. De totale winst van de bancaire sector groeide met €345 mrd naar €6507 mrd, het hoogste bedrag in veertien jaar. Bijna alle bedrijfsonderdelen droegen hieraan bij.

    Van de twee beursgenoteerde grootbanken in Nederland - ABN Amro en ING - is de laatste onder analisten duidelijk favoriet. Van de door databedrijf Bloomberg gevolgde analisten geeft 46% een koopaanbeveling voor aandelen ABN Amro en 74% voor ING.
    Staatsbelang is nadeel

    Een nadeel van ABN Amro voor beleggers: het staatsbelang van 56%. De Nederlandse overheid zegt geen haast te hebben met verkopen, maar dit aandelenpakket hangt boven de markt.

    De analisten van Deutsche Bank hebben een tip hoe dit nadeel te elimineren: neem een voorbeeld aan de Ierse bank AIB of ASR, de Nederlandse verzekeraar. AIB was in 2022 een van de best presterende Europese banken op de beurs, terwijl de Ierse overheid dit jaar een aanzienlijk deel van zijn aandelen verkocht.

    Bij ASR bouwde de Nederlandse Staat zijn belang in 2017 af bij de beursgang. Niettemin verdubbelde de koers van ASR bijna in de anderhalf jaar daarna. 'Een van de redenen voor dit succes was het feit dat ASR zelf een groot gedeelte van die aandelen terug kocht', aldus de Deutsche Bank-analisten. 'Dit verminderde de last voor de andere aandeelhouders.'

    Bij ABN Amro speelt er volgens Deutsche Bank nog iets anders: door bemoeienis van de Nederlandse staat zou ceo Robert Swaak relatief weinig verdienen en al helemaal geen bonus krijgen. Hierdoor lopen zijn belangen, schrijven de analisten, niet helemaal in lijn met die van de aandeelhouders. Ter vegelijking: Swaak verdiende in 2021 inclusief pensioenvoorzieningen €992.000. Dat is minder dan de helft van ING-ceo Steven van Rijswijk.

    'We zien graag dat het management en de aandeelhouders meer op één lijn zitten. Dat kan alleen als de Nederlandse overheid volledig uit ABN Amro stapt.'
    Meer aandelen inkopen
  6. forum rang 8 Lepre Chaun 2 februari 2023 12:45
    Om de aantrekkelijkheid van de banken verder te vergroten, dringen analisten aan op het aankopen van eigen aandelen.

    Dat deden ze vorig jaar ook al. ING heeft eind 2022 voor €1,2 mrd aandelen ingekocht. De analisten van JPMorgan verwachten snel een nieuwe ronde. 'We gaan er nu vanuit dat de winst per aandeel volgend jaar met 1% stijgt. Die kan gebruikt worden voor het terugkopen van aandelen en dividendbetaling.'

    Voor ABN Amro hetzelfde verhaal. Het kocht begin vorig jaar al voor €500 mln eigen aandelen in. Hoewel De Nederlandsche Bank waarschuwt voor het uithollen van bancaire buffers, zou het zomaar kunnen dat ABN Amro in 2023 zijn zelfbenoemde minimale common tier 1 kapitaalratio van 15 gaat testen.
    Een goed idee volgens analisten. 'ABN Amro's nagestreefde kapitaalratio's zijn veel conservatiever dan die van zijn naaste concurrenten', aldus Deutsche Bank. '
    We denken dat er bij de presentatie van de jaarcijfers over 2022 een nieuw aandeleninkoopprogramma wordt aangekondigd.'

    Dat ABN Amro desondanks nog steeds minder wordt gewaardeerd dan concurrent ING ligt volgens analist Robin van den Broek van Mediobanca aan de mate waarin de markt vertrouwen heeft in het realiseren van de aangekondigde bezuinigingen. Maar ook de hoeveelheid kapitaal die de banken uitkeren aan hun aandeelhouders speelt een rol. ING wil naar een common tier 1 ratio van 12,5% en ABN heeft de lat vooralsnog gelegd op 15%. Van den Broek: 'Deze twee zaken zijn mijns inziens de voornaamste redenen voor de lagere waardering voor ABN Amro op het moment.'

    Bron FD
  7. forum rang 8 Lepre Chaun 2 februari 2023 14:04
    De Bank of England heeft de rente zoals verwacht verhoogd met 50 basispunten naar 4,00 procent

    De ECB zal naar verwachting net als de Bank of England donderdagmiddag voor 50 basispunten kiezen.

    De BOE stelde dat verdere renteverhogingen mogelijk zijn.

    Volgens analisten van Raymond James Investment Services is de Bank of England veel minder somber over de Britse economie dan nog maar een paar weken geleden werd voorspeld
11.106 Posts
Pagina: «« 1 ... 36 37 38 39 40 ... 556 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.