Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

Laatste koers (eur) Verschil Volume
77,560   +2,360   (+3,14%) Dagrange 75,200 - 77,660 380.512   Gem. (3M) 269,4K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.786 Posts
Pagina: «« 1 ... 198 199 200 201 202 ... 340 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 11 januari 2023 15:50
    quote:

    LTOke schreef op 11 januari 2023 14:44:

    Dit maakt me in ieder geval al minder enthousiast:
    RISK ANALYSIS
    Earnings are forecast to decline by an average of 35.8% per year for the next 3 years

    Unstable dividend track record

    Significant insider selling over the past 3 months
    Ja, op zich is het niet zo erg dat het superhoge dividend gaat dalen naar (volgens de data bij SW) ca $2.70 in 2025. Bij de huidige koers van $32 (ik houd maar even de dollarkoers aan) is dat nog altijd een mooie 8.4%. Mits we maar te maken hebben met een soort bodem vanwaar het dividend weer kan groeien.

    Wat ik niet zo snap is:
    1) Is het dividend nog maar sinds 2022 gestart? Het bedrijf bestaat al sinds 2014 (als ik het goed zie)
    2) Wat is daarvoor dan aan de hand? Gaf OCI geen dividend in die periode ervoor? Waarom? Was het bedrijf niet winstgevend genoeg, of waren de winsten nodig om te investeren voordat het winstgevend kon worden?
    3) Als de nieuwe eigenaar/CEO vanaf 2022 dividend uit laat keren, en hij lijkt te zijn begonnen met een (continue?) verkoop van aandelen wat is hij dan van plan met het bedrijf? Hij is de rijkste man van Egypte (zo schijnt), dus waarom koopt hij dit bedrijf, knijpt er vervolgens wat dividend uit en begint hij alweer aandelen te verkopen voordat hij het bedrijf goed en wel heeft kunnen leiden (va 2020)
    4) Zou het kunnen dat hij in 2020, vlak na de corona crash een koopje zag, de boel overkocht voor een habbekrats, als grootaandeelhouder stopt met herinvesteringen van de winsten en in plaats daarvan die als dividend laat uitkeren? Getrokken door de plotse hoge dividenden vliegen er dan dividendbeleggers op dit bedrijf af, die zorgen voor een koersstijging, waardoor de nieuwe eigenaar er nu weer met winst uit kan stappen?

    Ik snap gewoon niet zo goed wat er aan de hand is... en heb geen zin om in een val te lopen van een grootaandeelhouder die uit verveling her en der een beetje gaat spelen met "coronakneusjes" en nu weer op zoek is naar zijn volgende speeltje. Ik zou een wat minder argwanende houding hebben gehad als hij in december geen 20.000 aandelen zou hebben verkocht. Die verkopen hebben hem ca 0.7mln opgeleverd, en dat is natuurlijk kruimelwerk voor een miljardair. Ik vraag me dan serieus af wat hier dan aan de hand kan zijn?!

    PS: dit schreef ik voordat ik de reactie van belegger zag
  2. Joost_K 11 januari 2023 16:03
    Ik heb enkele stukken van OCI en houd die ook vast. Het bedrijf is de laatste jaren vooral schuld aan het wegwerken geweest. Dit laatste jaar is vooral gebruikt om de schuldratio flink naar beneden te brengen. Nu is er nog wel meer schuld in het bedrijf dan genoemd in het onderstaande citaat/artikel, maar het belangrijke punt voor mij is dat er flink op de schulden is afgebouwd, de overstap naar blauwe ammoniak en daarna groene ammoniak wordt voorbereid en het bedrijf prima gepositioneerd is om te profiteren van de (vermoedelijk hoger blijvende) gasprijzen in europa de komende tijd.

    Het is inderdaad even de vraag wat het 'normale' dividend gaat worden.

    (ABM FN-Dow Jones) OCI heeft ook in het derde kwartaal van dit jaar de omzet en de resultaten op jaarbasis fors zien aantrekken, wat leidde tot een flinke afname van de schuld en een stevige dividendvergoeding voor aandeelhouders. Dit bleek uit cijfers van de kunstmestfabrikant donderdagochtend.
    In het afgelopen kwartaal steeg de omzet op jaarbasis met 52 procent tot 2,33 miljard dollar, terwijl de aangepaste EBITDA zelfs met 92 procent aantrok tot 962 miljoen dollar. De kunstmestfabrikant zet daarmee de opwaartse trend uit het tweede kwartaal in een iets gematigder tempo voort.
    Onder meer de beperkte graanvoorraden in combinatie met de hoge gasprijzen in Europa stuwen de resultaten en zorgen ervoor dat de stikstofprijzen boven de historische gemiddelden blijven.
    Onder de streep restte een 352 procent hogere aangepaste nettowinst van 257 miljoen dollar.
    De vrije kasstroom bedroeg 392 miljoen dollar en de schulden liepen van 2,22 miljard dollar terug tot 331 miljoen dollar.
  3. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 11 januari 2023 17:11
    Op zich ben ik wel geïnteresseerd in dit bedrijf, ik zit nog niet in die sector en mits er een normale bedrijfsvoering is, is het eigenlijk alleen maar gunstig als een DGA er tot met z'n nek erin zit. Het lastige voor mij om te beoordelen is wat nu precies de rol is van de DGA, Fertiglobe en ADNOC: "Fertiglobe was established in 2019 as a strategic partnership between OCI and ADNOC, with respective ownership stakes of a 58% and 42%".

    ADNOC is zeg maar het staatsoliebedrijf van Abu Dhabi. Het zou best kunnen dat ze met de beste bedoelingen strategische partners aan het zoeken zijn. Als ze maar geen know how uit OCI aan het zuigen zijn ten gunste van Fertiglobe. Dat is een gloednieuw bedrijf waar ADNOC voor 42% eigenaar van is. Aangezien OCI voor 58% mede-eigenaar is, en dus meerderheidsaandeelhouder, is er weinig aan de hand zou je zeggen. Echter, de nieuwe CEO bezit 44% van de aandelen, en als hij samenwerkt met ADNOC, bezitten ze samen ruim 67% van de aandelen in Fertiglobe. Als ze willen, dan kunnen ze in feite OCI leegzuigen (opkopen en alle know-how eruit trekken) om vervolgens met het nieuwe Fertiglobe verder te gaan. Het komt dan mooi uit dat zowel Fertiglobe als ADNOC beiden in Abu Dhabi zijn gevestigd.

    Nu wil ik geen onderzoeksjournalistje spelen, en het kan best wel zijn dat Nassef Sawiris gewoon het allerbeste voorheeft met OCI. Ik vraag me alleen af: waarom is de vorige CEO vóór hem vervangen? Wilde die niet meer of heeft Sawiris hem gewoon weggestuurd? Is hij (Sawaris) een betere CEO dan de vorige, met meer kennis van zaken en of managementkwaliteiten op dit vlak? En waarom begint hij zo'n raar klein plukje in december te verkopen?

    Eigenlijk wil ik best wel graag een gokje wagen: maar de rare ontwikkelingen zitten me dwars. Heeft iemand een plausibele verklaring voor wat er nu gaande is in de afgelopen 2 jaar sinds Sawaris het voor het zeggen heeft bij OCI?
  4. forum rang 6 'belegger'' 11 januari 2023 17:54
    Nassef kwam niet niet uit het niets op een maandagmorgen opdagen. Onsi Sawiris was een aannemer met een agrarische opleiding. Na een periode van nationalisatie heeft hij in de jaren 70 Orascom opgericht. Vanuit de bouwwereld werden de vleugels uitgeslagen naar telecom, vastgoed en industrie. Zijn jongste zoon Nassef kreeg de leiding over Orascom waaruit o.a. OCI is onstaan.

    www.oci.nl/about/remembering-our-foun...
  5. Warren II 11 januari 2023 18:14
    @Warren II: betaalt Lynx ook credit rente voor bedragen <10K? Wel bijzonder dat Mexem geen credit rente betaalt, ik neem aan dus ook niet over het bedrag >10K. Dat zullen ze dan inderdaad gebruiken om hun eigen kosten mee te dekken, laten we maar zeggen.
    Creditrente

    Cliënten (van Lynx dus) kunnen creditrente ontvangen op cash saldo op hun effectenrekeningen.

    Rekeningen met een Net Asset Value (NAV) van minimaal USD 100.000 (of een equivalent daarvan) ontvangen een vergoeding tegen de volledige rentevoet waarvoor zij in aanmerking komen. Rekeningen met een NAV van minder dan USD 100.000 (of een equivalent daarvan) ontvangen rente tegen een tarief dat in verhouding staat tot de omvang van de rekening. Rekeningen met een NAV van USD 50.000 ontvangen bijvoorbeeld een vergoeding tegen een tarief dat gelijk is aan de helft van het tarief dat IBKR betaalt aan rekeningen met een NAV van USD 100.000 of meer.

    De effectieve creditrente vloeit voort uit de aftrek van een spread op de respectieve referentierentevoet en wordt als volgt berekend:

    Creditrente = Benchmark (BM) – Spread

    De spread wordt als volgt berekend: Spread = IBKR Spread + LYNX Spread. De LYNX Spread bedraagt 2%.

    Voor tegoeden die in CHF, JPY of RUB worden aangehouden, past IBKR momenteel een effectieve negatieve rentevoet toe op de aangehouden cashtegoeden. Het negatieve tarief dat wordt toegepast op rekeningen in deze valuta’s is in alle gevallen hetzelfde, ongeacht de grootte van de rekening. Voor andere valuta’s waarin de benchmarkrente plus de betaalde rente lager is dan 0, is de betaalde rente 0%. De te betalen rente wordt dagelijks opgebouwd en wordt maandelijks berekend op de derde werkdag van de volgende maand.

    Houd er rekening mee dat creditrente op een rekening bij Interactive Brokers doorgaans onderworpen is aan een bronbelasting van 20%. Vrijstellingen en verminderingen zijn mogelijk, afhankelijk van de rechtspositie van de cliënt of het land waar de cliënt belastingplichtig is. Klik hier voor meer informatie.

    Valuta BM-tarieven vanaf 09/01/2023 B
    Kredietrente:
    0 = 10,000: 0.000%
    > 10,000: 1.830%

    Samenvattend: account moet een waarde hebben van > $100 k, eerste 10 k leveren niets op, daarboven momenteel 1,83%
  6. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 11 januari 2023 18:43
    quote:

    'belegger'' schreef op 11 januari 2023 17:54:

    Nassef kwam niet niet uit het niets op een maandagmorgen opdagen. Onsi Sawiris was een aannemer met een agrarische opleiding. Na een periode van nationalisatie heeft hij in de jaren 70 Orascom opgericht. Vanuit de bouwwereld werden de vleugels uitgeslagen naar telecom, vastgoed en industrie. Zijn jongste zoon Nassef kreeg de leiding over Orascom waaruit o.a. OCI is onstaan.

    www.oci.nl/about/remembering-our-foun...
    Ach so! Thanks!
    Ik had met mijn korte neus helemaal niet verder gekeken dan die lang is, en wist helemaal niet dat OCI oorspronkelijk ook door die familie is opgericht. Ik dacht met mijn domme kop dat het een oerhollands bedrijf was waar Arabieren en een steenrijke Egyptenaar plots eigenaar van zijn geworden en vervolgens vage samenwerkingsverbanden zijn gaan vormen.

    Sjongejonge... zo zie je maar hoe dezelfde feiten met een andere bril op er plots totaal anders uit kunnen zien!
    (net als in de echte wereld zeg maar)

    Ik snap nu ook veel meer dat, als de familie een bedrijf heeft opgericht, je best wel af en toe een klein plukje van de hand kan doen, ook al heb je het geld niet nodig. Dat doe je dan juist in de kleine stukjes, om de markt niet te verstoren. Dat is natuurlijk een totaal ander verhaal dan iemand die (zo dacht ik heel even) 2 jaar geleden een bedrijf heeft overgenomen en voordat die er goed en wel zijn tanden in heeft gezet er weer kleine stukjes van begint uit te spugen.

    Omdat de koers best nog wel een stukje kan gaan dalen (zeker als voor de slapende dividendaandeelhouders op een gegeven moment duidelijker wordt dat het dividend vanaf april zeer waarschijnlijk fors gaat dalen), koop ik nu nog geen aandelen, maar open ik wel alvast een positie door er een P24 27MAR23 op te schrijven. Morgen zie ik wel of de premie van 0.40 haalbaar is (zou moeten als de koers nog wat zakt). Eind maart zie ik dan wel of ik de stukken dan al wil hebben, of dat ik de put vrolijk verder ga rollen.
  7. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 11 januari 2023 20:45
    Okay... nu weer iets totaal anders en nogal vreemds...

    ik had een P40 20JAN23 op MAIN geschreven die ik op 3 januari had doorgerold naar P40 17MAR23.
    Prima dus: premie ervoor ontvangen (per saldo 0.74=3.46-2.72) en ik zie in mijn lijstje dus een P40 staan op 17MAR23.
    Tot mijn verbazing krijg ik vandaag wéér een trade confirmation: opnieuw een P40 20JAN23 die is doorgerold naar P40 17MAR23.

    Heel even dacht ik dat ik de vorige keer (op 3 januari) verkeerd had gezien, dat mijn optie was doorgerold.
    Echter: als ik in mijn trade historie kijk, dan zie ik die doorgerolde P40 wel degelijk óók op 3/1 geboekt staan.
    Daarnaast zie ik dus ook een 2e doorrolactie van vandaag (10/1) geboekt staan bij de transactiehistorie.

    Dus toen dacht ik dat ik per abuis dacht dat ik maar één P40 20JAN23 geschreven had, terwijl ik er in de werkelijkheid twee stuks had, waarvan de eerste op 3/1 was doorgerold, en de tweede vandaag. Als dat zo is, dan zou ik nu dus (opnieuw) twee stuks P40 moeten hebben op 17MAR23. Dat blijkt echter niet het geval: ik heb maar één P40 op 17MAR23 staan!

    M.a.w.: ik heb twee doorrol transacties staan voor één P40, waar ik wel twee keer een premie voor heb ontvangen:
    Op 3/1: 0.74=3.46-2.72
    Op 10/1: 0.80=2.80-2.00
    Bij elkaar dus $154 aan premies ontvangen voor twee keer doorrollen, net alsof ik twee put opties had, terwijl ik er maar één had (20JAN23) en na het doorrollen nog steeds één heb (17MAR23).

    Ik snap niet zo goed wat er kan zijn gebeurd... opzich vind ik het niet erg om twee premies te ontvangen voor de prijs van één, maar snappen doe ik het niet. Wie heeft dit ook wel eens meegemaakt en/of weet wat er aan de hand kan zijn?
  8. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 11 januari 2023 22:33
    Zou kunnen... glitch in the matrix. Als iemand een premie mist van een doorgerolde P40, dan zal die dat vast wel melden (of bij een eigen controle door IB) en dan zal dat bedrag ongetwijfeld wel weer bij mij worden afgeboekt. Als ik in de cashboekingen historie kijk, dan zie ik af en toe wel van die vreemde correctieboekingen (bij DG veel meer dan bij IB, moet ik erbij zeggen). Meestal vallen me die niet zo op, omdat ik niet zo vaak erin duik, maar als ik dat doe, dan zie best regelmatig correctieboekingen.

    Mocht ik deze op een gegeven moment daarin tegenkomen, dan zal ik dat ook wel melden (als ik het me op dat moment tenminste nog kan herinneren... waarschijnlijk niet dus...)
  9. forum rang 7 Calendar 12 januari 2023 10:25
    quote:

    LTOke schreef op 11 januari 2023 18:09:

    Dat is toch het mooie van dit forum. Nu krijg ik allemaal informatie over zaken waar ik vooraf niet heb nagedacht.
    Niet dat het mijn keuze makkelijker maakt. Maar wel leuk dat er hier allemaal kennis gedeeld wordt.
    OCI heeft een kwalitatief goed draadje. Ik heb er zelf een aantal jaren in belegd van 10 tot rond de 30. Nu heb ik een januari en februari 30 put geschreven. Het dividend van 3,50 wat in april zal worden uitgekeerd zal de koers waarschijnlijk omhooghouden omdat beleggers dat willen incasseren.

    Fundamenteel staat het bedrijf er goed voor met bijna geen schulden en veel groene initiatieven en nieuwe productiefaciliteiten. Kunstmestprijzen staan nu onder druk en komen van een hoog niveau naar beneden dat geeft onzekerheid over de toekomstige winsten en dividenden. Kunstmest prijzen zijn weer aan gasprijzen gerelateerd en die dalen, wat niet gunstig is voor OCI omdat ze gunstige contracten hebben afgesloten en dit concurrenten in de kaart speelt.

    Ze hebben een minimumjaardividend van 1,65 ingesteld. Dat lijkt me voorlopig wel veilig.
  10. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 12 januari 2023 11:54
    Mooi, ik heb mijn P24 17MAR23 order met limiet €0.40 geleverd gekregen (kunnen schrijven) tegen een premie van €0.44!
    Dat is gelijk ook wel een signaal voor mij dat het ook bij DG echt wel goed zit met het (niet) stiekem verdienen aan de orderstroom info.

    De reden dat ik geen P30 heb geschreven (ondanks de veel hogere premie van ca €1.60) is omdat ik OCI niet persé nu al móet hebben. In dat geval kan ik het me veroorloven om te wachten tot na de dividenduitkering van april. Stel dat de koers dan €30 zou zijn, dan zou daar nog 3.50 vanaf gaan en dalen naar €26.50 na dividend. Als er dan ook wordt gecommuniceerd dat de verwachting voor het volgende dividend fors gaat dalen, dan kan het zijn dat de koers verder daalt. Vandaar dat ik een beetje lager ga zitten. Mocht OCI als een raket gaan stijgen, dan blijf ik wel putjes schrijven totdat de koers te hoog wordt, en dan is het ook niet erg om het aandeel niet te hebben. Maar als OCI een beetje op en neer gaat stuiteren tussen hoop (op weer hogere dividenden na 2025) en vrees (voor kortingen na april), dan kan ik zonder OCI te bezitten vast nog wel een paar keer een mooie put premie binnenhengelen, voordat ik het aandeel zelf binnenhaal of moet laten gaan.

    Een minimum dividend van €1.65 lijkt me ook niet verkeerd: volgens de data op SW verwachten analisten een daling naar een bodem van ca €2.50 in 2025, waarna het dividend weer omhoog zou kunnen kruipen. Wat ik me nog wel afvroeg: waarom werd voorheen (voor 2022) geen dividend uitgekeerd? Of kijk ik dan naar de verkeerde informatiebronnen (op SA of investing.com)?
  11. forum rang 6 !@#$!@! 12 januari 2023 12:21
    quote:

    Warren II schreef op 11 januari 2023 18:14:

    [i]

    Valuta BM-tarieven vanaf 09/01/2023 B
    Kredietrente:
    0 = 10,000: 0.000%
    > 10,000: 1.830%

    Samenvattend: account moet een waarde hebben van > $100 k, eerste 10 k leveren niets op, daarboven momenteel 1,83%
    Volgens de website 1.37% momenteel.
  12. forum rang 6 'belegger'' 12 januari 2023 12:27
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 12 januari 2023 11:54:

    Wat ik me nog wel afvroeg: waarom werd voorheen (voor 2022) geen dividend uitgekeerd? Of kijk ik dan naar de verkeerde informatiebronnen (op SA of investing.com)?
    (1) Kunstmestprijs lag t/m 2020 stabiel op $80 en verdubbelde tot verdriedubbelde daarna?

    ycharts.com/indicators/fertilizers_in...

    (2) Schulden om te investeren in nieuwe fabrieken die nu klaar zijn en productie leveren?

    Dat lees ik tenminste her en der en heb ik niet zelf uitgezocht. Zie bijvoorbeeld het OCI topic gisteravond om 21:57. De netto schuld zou t.o.v. de verdiencapaciteit nu zeer laag zijn.

    www.iex.nl/Forum/Topic/1394041/OCI_OC...
  13. forum rang 7 Calendar 12 januari 2023 12:47
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 12 januari 2023 11:54:

    Mooi, ik heb mijn P24 17MAR23 order met limiet €0.40 geleverd gekregen (kunnen schrijven) tegen een premie van €0.44!
    Dat is gelijk ook wel een signaal voor mij dat het ook bij DG echt wel goed zit met het (niet) stiekem verdienen aan de orderstroom info.

    De reden dat ik geen P30 heb geschreven (ondanks de veel hogere premie van ca €1.60) is omdat ik OCI niet persé nu al móet hebben. In dat geval kan ik het me veroorloven om te wachten tot na de dividenduitkering van april. Stel dat de koers dan €30 zou zijn, dan zou daar nog 3.50 vanaf gaan en dalen naar €26.50 na dividend. Als er dan ook wordt gecommuniceerd dat de verwachting voor het volgende dividend fors gaat dalen, dan kan het zijn dat de koers verder daalt. Vandaar dat ik een beetje lager ga zitten. Mocht OCI als een raket gaan stijgen, dan blijf ik wel putjes schrijven totdat de koers te hoog wordt, en dan is het ook niet erg om het aandeel niet te hebben. Maar als OCI een beetje op en neer gaat stuiteren tussen hoop (op weer hogere dividenden na 2025) en vrees (voor kortingen na april), dan kan ik zonder OCI te bezitten vast nog wel een paar keer een mooie put premie binnenhengelen, voordat ik het aandeel zelf binnenhaal of moet laten gaan.

    Een minimum dividend van €1.65 lijkt me ook niet verkeerd: volgens de data op SW verwachten analisten een daling naar een bodem van ca €2.50 in 2025, waarna het dividend weer omhoog zou kunnen kruipen. Wat ik me nog wel afvroeg: waarom werd voorheen (voor 2022) geen dividend uitgekeerd? Of kijk ik dan naar de verkeerde informatiebronnen (op SA of investing.com)?
    Ze hadden veel investeringen gedaan en daardoor hoge schulden opgebouwd. Aflossing daarvan had lang prioriteit en bovendien maakten ze ook lang geen winst (wel cashflow positief). Met de hoge kunstmestprijzen en hun concurrentievoordeel gingen ze halverwege de schuldafbouw opeens geld als water verdienen vandaar de onhoudbaar hoge dividenden momenteel. Ik hoef de aandelen ook niet per se te hebben. Had de laatste rond 32 verkocht. Maar ik vind het ook niet erg om ze effectief rond de 29 binnen te krijgen en vervolgens 3,50 dividend er achteraan. Ik schat dat ze (uitgaande van een neergaande markt) toch minstens 25 waard zijn ex dividend. Sum of parts ligt rond de 40 geloof ik.
  14. forum rang 4 LTOke 12 januari 2023 13:40
    Ik ben bezig om ook mijn GBP investeringen om te hangen naar IB.
    RIO verkocht en daar wacht ik op terugval van de markt.
    IMB koerst rond de 23 euro en dat is een leuke prijs om die via opties binnen te hengelen.
    Koers is in pence: 2040. Optie geschreven op 2100. Premie 120.
    Bij het verwerken in mijn sheet liep ik tegen een verschil aan bij het aansluiten van mijn kassaldo.
    Dus drie keer nagekeken of het nu in pence of pound was, maar kwam er niet uit.
    Maar het verschil zit hem hierin:

    Unit of Trading
    One option normally equals rights over 1000 shares.
    www.theice.com/products/38716821/Impe...

    Vergeleken met "normaal" handel je dus met 10 contact tegelijk! Qua spreiding is dat geen goed idee.
    Gelukkig stond die in het groen en heeft deze goed voorbereide actie me geen geld gekost.
  15. Joost_K 12 januari 2023 13:48
    quote:

    'belegger'' schreef op 12 januari 2023 12:27:

    [...]
    (1) Kunstmestprijs lag t/m 2020 stabiel op $80 en verdubbelde tot verdriedubbelde daarna?

    ycharts.com/indicators/fertilizers_in...

    (2) Schulden om te investeren in nieuwe fabrieken die nu klaar zijn en productie leveren?

    Dat lees ik tenminste her en der en heb ik niet zelf uitgezocht. Zie bijvoorbeeld het OCI topic gisteravond om 21:57. De netto schuld zou t.o.v. de verdiencapaciteit nu zeer laag zijn.

    www.iex.nl/Forum/Topic/1394041/OCI_OC...
    Er spelen hier ook een aantal geopolitieke situaties mee.
    - Zowel India als China hebben de export van kunstmest aan banden gelegd om primair de eigen markt te beschermen (en te voorzien). Daardoor is er minder beschikbaar op de wereldmarkt.
    - Grote kunstmestproducenten waren/zijn Rusland en Oekraïne. Dat ligt nu nog even moeilijk
    - Kunstmest wordt gemaakt van gas. Met de hoge prijzen in en rondom Europa (en het prijsopdrijvend effect op de wereldmarkt door de grotere inkoop van Europa) zijn de productiekosten dus ook flink gestegen waardoor productie (deels) is stilgelegd.

    Normaal wordt er over het hele jaar geproduceerd maar de voorraden zijn dus lager en er is minder beschikbaarheid van de voormalige grote exporteurs.

    Ter illustratie: yara sluiskil verbruikt bij normale productie ongeveer 2 miljard kuub gas, wat neerkomt op ongeveer 5% van het normale jaarlijkse nederlandse gebruik (het laatste jaar is natuurlijk uitzonderlijk maar gemiddeld is het 38-44 miljard kuub per jaar voor heel Nederland)
  16. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 12 januari 2023 20:16
    Dank voor jullie toelichtingen op OCI! Is erg informatief en geeft me een beter gevoel bij waar ik mogelijk in ga stappen (als de put wordt geraakt in maart of anders vast wel een keer erna).

    Nu even over de USD: die is niet alleen t.o.v. de EUR aan het dalen (want dat zou betekenen dat de EUR zo sterk is), maar tegen de meeste andere valuta. Wat zou de oorzaak kunnen zijn? De FED is de rente behoorlijk aan het verhogen geweest, dus daar zou het toch niet moeten liggen, zou je zeggen. Zou het dan komen door de grote gratis geld actie(s) van Biden die de dollar-printer overuren laat draaien?

    Enerzijds is het niet zo fijn voor de hoogte van mijn cashflow (omgerekend van USD naar EUR), maar ik heb die cashflows nog niet nodig, en dan is het op dit moment eigenlijk wel weer zo fijn als ik met mijn EUR inkomen nu wat meer USD aandelen/cashflows kan aankopen. T.o.v. van het dieptepunt eind september kan ik met mijn EUR nu bijna +15% meer USD's en aandelen/cashflows in USD aankopen. Always look at the bright side of life, laten we maar zeggen...
  17. forum rang 6 !@#$!@! 12 januari 2023 21:35
    Omdat de dollar zo sterk was heb ik mijn dollar positie afgedekt met futures.
    Dat gaat voor inkomen wat lastiger natuurlijk.

    Niks moeilijker te voorspellen en te begrijpen dan valuta koersen. Maar gezien het verleden acht ik de kans groter dat de dollar zwakker wordt. Dat daar meer het risico ligt.

    Hierdoor kies ik voornamelijk voor euro dividend ipv dollar dividend, zelfs als die laatste enkele procenten hoger ligt (bij gelijk lijkend risico).
    Ik wilde mijn positie in HTGC in principe uitbreiden vanwege het dividend. Maar laat deze nu beperkt. Pas als het verschil groot genoeg is na aftrek van valuta risico ga ik dat weer doen.
6.786 Posts
Pagina: «« 1 ... 198 199 200 201 202 ... 340 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.