Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Crucell« Terug naar discussie overzicht

de integriteit van ING

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Louis Pasciuto 6 augustus 2005 09:07
    Uit hetFD van vandaag:

    Publicatiedatum: 6-8-2005

    AFM doet aangifte in voorkenniszaak ING
    Verdachte transacties van medewerkers en klanten

    Publicatiedatum: 6-8-2005

    Bij ING hebben de Chinese muren oren
    GERBEN VAN DER MAREL

    Het rommelt bij ING. De bankverzekeraar wordt nu ook nog meegezogen in een offensief van justitie in de bankenwereld.

    AMSTERDAM - Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om zogeheten 'Chinese muren' te bouwen. Maar bij bankverzekeraar ING blijken ze niet waterdicht.

    Bij 'Chinese muren' gaat het om de scheiding tussen verschillende afdelingen van financiële instellingen, zoals afdelingen die beleggers adviseren en de afdelingen die bedrijven begeleiden met de uitgifte van effecten. Koersgevoelige informatie bij de ene afdeling dient niet te lekken naar een andere.
  2. Louis Pasciuto 6 augustus 2005 09:12
    Publicatiedatum: 6-8-2005

    AFM doet aangifte in voorkenniszaak ING
    Verdachte transacties van medewerkers en klanten

    GERBEN VAN DER MAREL

    AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een voorkenniszaak bij bankverzekeraar ING overgedragen aan Justitie. Niet eerder was een financiële instelling van dit formaat onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek naar verboden handel.

    De AFM heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie nadat nieuwe feiten boven water zijn gekomen over een incident dat ING in december zelf meldde, zo stellen betrouwbare bronnen.

    ING 'kan de aangifte niet bevestigen', zegt een woordvoerder. 'Justitie heeft geen contact met ons opgenomen.' Justitie en de AFM willen niet reageren. Ze wijzen op hun geheimhoudingsplicht.

    De voorkenniszaak draait om verboden handel voorafgaand aan de uitgifte van een nieuwe obligatielening door ING in 2004. Informatie hierover is uitgelekt naar de afdeling vermogensbeheer. Vermogensbeheerders adviseerden klanten hiermee hun voordeel te doen.

    Uit het onderzoek van de AFM is naar voren gekomen dat medewerkers de voorkennis mogelijk ook hebben misbruikt om zichzelf te verrijken. De AFM is gestuit op verdachte privé-transacties.

    De toezichthouder vindt de zaak dermate ernstig dat aangifte is gedaan bij het in fraude gespecialiseerde parket van het OM in Den Haag. Het komt niet vaak voor dat de toezichthouder voorkenniszaken overdraagt aan Justitie. Vorig jaar ging het slechts om twee aangiftes.

    De speurders hebben volgens de bronnen 'tussen de vijf en tien verdachten' in het vizier. Zij zouden met voorkennis hebben gehandeld, 'zowel voor klanten als privé'. Onduidelijk is of de bank zelf ook wordt gezien als verdachte. Volgens kenners is het niet ongebruikelijk dat de AFM aangifte doet zonder dat de verdachten van tevoren worden ingelicht.

    ING meldde eind vorig jaar op eigen initiatief dat vermogensbeheerders hun particuliere beleggende klanten te vroeg hebben geïnformeerd over de emissie. Twintig medewerkers zijn berispt van wie drie 'zwaar'. Ze zouden zichzelf volgens ING niet hebben verrijkt. Een woordvoerder zegt dat niemand op non-actief is gesteld.

    Bij ING zijn de afgelopen tijd meerdere onregelmatigheden naar boven gekomen die zouden duiden op een tekortschietende interne controle. In een onderzoek naar beleggingsfondsen en een onderzoek naar klachten van Postbank-klanten over hun tegenvallende 'Meerwaardehypotheek', is de toezichthouder bij ING op onregelmatigheden gestuit. Onlangs bleek dat ING-dochter Nationale Nederlanden polishouders rekenvoorbeelden voorhield die niet klopten.

    Ook de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft overtredingen geconstateerd bij ING bij transacties in het eigen aandeel. De SEC legt geen sanctie op, omdat de bank de procedures heeft aangescherpt. Donderdag werd een conflict rond de directeur marketing & communicatie van ING Bank bekend.

    De opeenstapeling van incidenten was dit voorjaar voor AFM aanleiding om een onderzoek te starten naar de informatieoverdracht bij ING, besluitvormingsprocedures en de rapportagelijnen tussen concernleiding en alle Nederlandse businessunits van ING Groep. 'Dit onderzoek loopt nog', zegt een AFM-woordvoerder, die verder commentaar weigert.

    Voorzover bekend is het de eerste keer dat een beursgenoteerde bank van het kaliber van ING in een voorkenniszaak verwikkeld raakt. Eerder kwamen zakenbank Kempen, het Haagse Staalbankiers en Veer Palthe Voûte uit Gouda onder vuur van de AFM en het OM.
  3. Louis Pasciuto 6 augustus 2005 09:13
    Publicatiedatum: 6-8-2005

    Bij ING hebben de Chinese muren oren
    GERBEN VAN DER MAREL

    Het rommelt bij ING. De bankverzekeraar wordt nu ook nog meegezogen in een offensief van justitie in de bankenwereld.

    AMSTERDAM - Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om zogeheten 'Chinese muren' te bouwen. Maar bij bankverzekeraar ING blijken ze niet waterdicht.

    Bij 'Chinese muren' gaat het om de scheiding tussen verschillende afdelingen van financiële instellingen, zoals afdelingen die beleggers adviseren en de afdelingen die bedrijven begeleiden met de uitgifte van effecten. Koersgevoelige informatie bij de ene afdeling dient niet te lekken naar een andere.

    Toezichthouders en advocaten maken zich zorgen over de werking van Chinese muren bij financiële instellingen. Een praktijkvoorbeeld is ING waar in 2004 met voorkennis is gehandeld voorafgaand aan een eigen obligatie-uitgifte.

    ING meldde het incident in december aan de AFM. De toezichthouder heeft de zaak na onderzoek onlangs overgedragen aan Justitie, zo zeggen verschillende bronnen. De AFM en het OM reageren niet. ING zegt nog niet geïnformeerd te zijn. De bank bevestigt wel een eerder bericht dat twintig mensen zijn berispt van wie drie 'zwaar'.

    Wat is er gebeurd? In het voorjaar van 2004 bereidde de ene afdeling van ING in het geheim de uitgifte van de derde 'eeuwigdurende obligatie' van ING voor. Vermogensbeheerders aan de andere kant van de muur, de afdeling die cliënten adviseert over aan- of verkopen van effecten, wisten van tevoren over de uitgifte.

    Minstens twintig vermogensbeheerders zijn klanten gaan bellen. Vooral voor beleggers die op dat moment in bezit waren van stukken van een eerdere vergelijkbare obligatie (de Perpetual II) konden hier hun voordeel mee doen. ING stelt dat bij zestig transacties met een totaal handelsvolume van euro 5 mln voor 49 verschillende klanten tegen de regels in is gehandeld met koersgevoelige informatie.

    Een ING-woordvoerder zei in mei dat de AFM geen grond zou hebben gevonden voor 'formele maatregelen'. Dat blijkt onjuist, nu een aangifte is beland bij het OM.

    In de aangifte zou het gaan om 'tussen de vijf en tien medewerkers die met voorkennis gehandeld hebben, zowel voor klanten als privé', zo zegt een betrokkene. Hoe hoog de geboekte winsten zijn is onbekend. De zaak is voor de AFM ernstig genoeg voor eventuele strafvervolging. Nieuw is dat medewerkers mogelijk ook zelf ongeoorloofde transacties hebben gedaan, ondanks strenge regels en Chinese muren tussen afdelingen.

    'Vooral de grote financiële instellingen als ABN Amro en ING hebben de laatste jaren veel energie gestoken in Chinese muren', zegt directeur Bart Peters van het Nederlands Compliance Instituut dat trainingen verzorgt bij banken.

    Toch gaat het nog lang niet altijd goed. Koersgevoelige informatie lekt niet alleen bij ING soms toch van de ene kant naar de andere kant van de muur. 'Banken hebben vaak de afdeling emissies op de ene verdieping van het gebouw en de afdeling vermogensbeheerders op een andere. Maar ze ontmoeten elkaar bij de lunch in de kantine. Dan wordt ook over transacties gepraat. Met regels alleen kom je er niet. De kunst is om het bewustzijn van medewerkers te verhogen.'

    'Dat is niet voor de bühne', zegt advocaat Jerry Hoff. 'Een affaire kan grote schade veroorzaken. Het is dus puur eigenbelang om mensen te scholen en Chinese muren goede te onderhouden. Maar het bewaken van de grenzen blijft lastig, ondanks duizenden kilometers muur, zo weten ook de Chinezen.'

    Het is goed mogelijk dat ING nog niet op de hoogte is gebracht van de aangifte. Dat gebeurt wel vaker in het belang van een onderzoek, zeggen kenners. Voor Justitie komt de aangifte niet als een verrassing. Het functioneel parket selecteert samen met de AFM de zaken die voor strafrechtelijk onderzoek in aanmerking komen. Veel zaken zijn dat de laatste jaren niet. In 2004 is slechts twee keer aangifte gedaan.

    Voor het OM heeft 'de handhaving van de integriteit in de financiële sector als prioriteit', zo blijkt uit de reactie vorige week van fraudeofficier Hendrik Jan Biemond op nieuwe feiten uit het onderzoek naar handel met voorkennis in VHS-aandelen via Staalbankiers. Het commentaar van de voormalige advocaat van beursfraudeverdachten is kort maar veelzeggend.

    Eind jaren negentig was de beursvloer het slachtoffer van een offensief van Justitie. De grote beursfraudezaak leverde uiteindelijk weinig veroordelingen op. Wel maakten veel beursbedrijven in hoog tempo schoon schip. De laatste jaren worden steeds vaker de pijlen afgevuurd op banken.

    'Financiële instellingen lijken op het prioriteitenlijstje te staan van justitie', zegt advocaat Hoff. 'Opvallend is dat gekozen wordt voor het strafrecht.' Volgens Hoff is in 2000 afgesproken dat de AFM vaker boetes zou opleggen in plaats van het doen van aangiftes bij het OM.

    In 2003 sloot de Amsterdamse zakenbank Kempen & Co. een schikking om strafvervolging af te kopen in twee zaken rond fondsbeheerder Willem Burgers. Het OM boekte begin dit jaar succes met een grote zaak tegen de Goudse bank Veer Palthe Voute (VPV). In de VPV-zaak bleken Chinese muren niet naar behoren te werken. VPV is een boete opgelegd van euro 200.000. Klanten en bankiers profiteerden van voorkennis over plannen voor een miljardenovername door een andere tak van de bank.

    Momenteel gaat de aandacht uit naar ING en Staalbankiers. Voorzover bekend is niet eerder een beursgenoteerde bank van het formaat van ING betrokken geraakt bij een voorkennisonderzoek. ING zal niet de laatste financiële instelling zijn die vragen van het Openbaar Ministerie krijgt. Nog dit jaar wordt koersmanipulatie strafbaar. De verwachting is dat professionele partijen hierdoor vaker in de gevarenzone komen.

    Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad

  4. forum rang 8 josti5 6 augustus 2005 10:26
    "Nog dit jaar wordt koersmanipulatie strafbaar. De verwachting is dat professionele partijen hierdoor vaker in de gevarenzone komen."

    Hehe, meer en meer komt de dagelijkse praktijk op papier te staan...

    Wat tot voor kort nog door menigeen werd afgedaan als "normale handel" en "de marktwerking" lijkt gelukkig niet meer geaccepteerd te gaan worden.

    Tip: geef iedere marktpartij een nummer, en vermeld dat bij iedere transaktie op de tickerlijst, kun je lachen: al die kleine ordertjes van gisteren blijken vervolgens te zijn gedaan door slechts enkele partijen...

    Trucs in het diepteboek behoren tot het verleden...

    Nog een tip, speciaal voor de AFM: de schandelijke zelfverrijking van Talpa op aandelen Versatel, alsmede de even schandelijke uitverkoop van het bedrijf aan Tele2...

    Groeten,

    Jos.
  5. [verwijderd] 10 augustus 2005 14:26
    ING bevestigt aangifte AFM
    ING heeft gisteren bevestigd dat AFM aangifte heeft gedaan. Het OM moet onderzoeken of er misbruik is geweest van voorkennis rond de introductie van de nieuwe achtergestelde lening. De bankverzekeraar vindt dat eigen personeel al voldoende berispt is, uit eigen onderzoek is geen voorkennis gebleken. ING ontkent dat de zaak samenhangt met de recente problemen rond de directeur marketing en communicatie van ING Bank, die momenteel nog thuis zit.
  6. [verwijderd] 10 augustus 2005 14:40
    quote:

    janh1 schreef:

    ING bevestigt aangifte AFM
    ING heeft gisteren bevestigd dat AFM aangifte heeft gedaan. Het OM moet onderzoeken of er misbruik is geweest van voorkennis rond de introductie van de nieuwe achtergestelde lening. De bankverzekeraar vindt dat eigen personeel al voldoende berispt is, uit eigen onderzoek is geen voorkennis gebleken. ING ontkent dat de zaak samenhangt met de recente problemen rond de directeur marketing en communicatie van ING Bank, die momenteel nog thuis zit.
    Is er iemand die contact heeft gehad met AFM inzake Crucell-advies van ING jongstleden?

    sammie
  7. [verwijderd] 10 augustus 2005 14:46
    quote:

    wilb52 schreef:

    [quote=janh1]
    ING bevestigt aangifte AFM
    ING heeft gisteren bevestigd dat AFM aangifte heeft gedaan. Het OM moet onderzoeken of er misbruik is geweest van voorkennis rond de introductie van de nieuwe achtergestelde lening. De bankverzekeraar vindt dat eigen personeel al voldoende berispt is, uit eigen onderzoek is geen voorkennis gebleken. ING ontkent dat de zaak samenhangt met de recente problemen rond de directeur marketing en communicatie van ING Bank, die momenteel nog thuis zit.
    [/quote]

    Is er iemand die contact heeft gehad met AFM inzake Crucell-advies van ING jongstleden?

    sammie
    Ik heb nog geen bijstelling gezien, dus het zal wel niet ;-)

    mvg ivet
  8. [verwijderd] 10 augustus 2005 15:23
    Daar heb je een punt dat mij inmiddels ook zorgen begint te baren, Sammie. Er zou "voor de zomer" uitsluitsel komen. De weerkundige zomer is al haast voorbij. De echte moet nog beginnen. Dus het kan nog steeds. Ik heb echter wel veel ervaring met uitslagen van wetenschappelijk onderzoek en weet dat je die niet zo goed kunt plannen. Dus geen echte zorgen, maar ik zou wel blijer worden als deze week een PB met STAR-nieuws zou verschijnen.

    Groeten :) Frank
  9. [verwijderd] 10 augustus 2005 15:48
    quote:

    Frenky_Tornado schreef:

    Daar heb je een punt dat mij inmiddels ook zorgen begint te baren, Sammie. Er zou "voor de zomer" uitsluitsel komen. De weerkundige zomer is al haast voorbij. De echte moet nog beginnen. Dus het kan nog steeds. Ik heb echter wel veel ervaring met uitslagen van wetenschappelijk onderzoek en weet dat je die niet zo goed kunt plannen. Dus geen echte zorgen, maar ik zou wel blijer worden als deze week een PB met STAR-nieuws zou verschijnen.

    Groeten :) Frank
    In mijn perceptie (ruime ervaring met LCI: 3 AVA's bezocht) begint het er steeds meer op te lijken dat CRXL zijn/haar hand overspeelt heeft mbt gedane beloftes/uitspraken
    Dat wreekt zich in de koers op dit moment
    Er zijn slechts 2 mogelijkheden
    "De markt heeft gelijk ,= de koers""
    "de markt heeft ongelijk en is niet op de hoogte "

    In beide gevallen komt er een grote beweging

    MBt STAR heeft de RvB zaken voorgesteld "bezijden de werkelijkheid,m.i.)

    sammie
  10. [verwijderd] 10 augustus 2005 15:59
    quote:

    josti5 schreef:

    Is het nu geheel toevallig dat bij het uiten van dit soort twijfels zo gedumpt wordt, of...???
    Na dump richting 17.10, nu naar 17.00...
    NEVER EVER get ïn love"with a stock"

    gezien de uitlatingen van het management!!!!!!!????????

    sammie ( moet ik het nog real-time toelichten? : zie ava 2005 en vragen NA de Q2 - cijfers
  11. [verwijderd] 10 augustus 2005 16:09
    quote:

    josti5 schreef:

    "NEVER EVER get ïn love"with a stock"

    Dat begrijp ik, wilb52; de vraag was een andere...
    Nee,de verkoop heeft niets met uitlatingen te maken op dit forum!
    Ik kijk naar het koersverloop op dag,week,maand basis en als bezoeker van de4 audio/video webcasts
    en concludeer dan dat er iets niet klopt!

    OF ..DE markt ( = de koers)

    OF .. De koers (= de markt ?}

    sammie
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.