Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Gasloos of niet

1.771 Posts
Pagina: «« 1 ... 84 85 86 87 88 89 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 juli 2022 13:50
    De binnenkant van Deck-VQ bestaat uit Core-VQ.

    Core-VQ is een vacuum isolatiepaneel (VIP) met een kern in pyrogeen kiezelzuur. De bekleding bestaat uit een meerlagenfolie.

    Core-VQ wordt geproduceerd door Turvac in Slovenie.
    www.turvac.eu/

    VIP panelen verklaard www.youtube.com/watch?v=WSdP6DdgoSs

    Er is nu ook Vacuum Insulated Glass (dubbel glas met vacuum ertussen)! www.youtube.com/watch?v=lp38Gc8RgzQ
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 juli 2022 14:54
    quote:

    Bowski schreef op 7 juli 2022 13:50:

    De binnenkant van Deck-VQ bestaat uit Core-VQ.

    Core-VQ is een vacuum isolatiepaneel (VIP) met een kern in pyrogeen kiezelzuur. De bekleding bestaat uit een meerlagenfolie.

    Core-VQ wordt geproduceerd door Turvac in Slovenie.
    www.turvac.eu/

    VIP panelen verklaard www.youtube.com/watch?v=WSdP6DdgoSs

    Er is nu ook Vacuum Insulated Glass (dubbel glas met vacuum ertussen)! www.youtube.com/watch?v=lp38Gc8RgzQ
    Helaas levert dit spul geen enkel voordeel op, want je moet minstens 5 cm extra afstand houden om te voorkomen dat spijkers of schroeven de zaak lek maken.
    Bovendien kun je er geen leidingen in wegwerken.
  3. forum rang 10 voda 13 juli 2022 09:00
    Dat gasloos is een utopie. Overal zijn er netwerk problemen...

    Vol stroomnet treft ook Waddeneilanden: Liander meldt congestie op Schiermonnikoog

    Netbeheerder Liander meldt op meerdere nieuwe plaatsen in zijn werkgebied te kampen met congestie. Zo heeft de problematiek van het volle stroomnet nu ook de Waddeneilanden bereikt, te weten Schiermonnikoog.

    Netbeheerder Liander heeft bij zijn terugkerende update over de beschikbare netcapaciteit een flink aantal nieuwe knelpunten gemeld.

    Oranje schaarstegebieden
    In onderstaande nieuwe oranje gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar en doet Liander onderzoek naar mogelijke oplossingen via congestieonderzoek.

    Flevoland: Almere verdeelstation Stichtse Kant (verbruik).
    Friesland: Marnezijl (verbruik en teruglevering), Oudehaske (verbruik), Schiermonnikoog (verbruik en teruglevering) en Workum (teruglevering).
    Noord-Holland: Heerhugowaard-Noord (verbruik) en Uitgeest (verbruik).
    Rode schaarstegebieden
    De netbeheerder doet verder voor de onderstaande locaties een melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is.

    Klanten die in deze rode schaarstegebieden extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet altijd geldt voor de gehele plaats, maar voor een deel ervan. Het gaat om de volgende locaties voor opwek en teruglevering:

    Friesland: Stiens (teruglevering) en Wolvega (verbruik).
    Gelderland: Druten (verbruik) en Harselaar (verbruik).
    Noord-Holland: Amsterdam Slotermeer (verbruik), De Weel (verbruik en teruglevering), Zaandam-Noord (verbruik) en Zaandam-West (verbruik).
    Knelpunt opgelost
    Er is 1 knelpunt opgelost in Zuid-Holland, dat is in Nieuwkoop voor verbruik en teruglevering.

    Eerder
    2 juni 2022
    TenneT: congestieonderzoeken naar vol stroomnet op zijn vroegst in september klaar
    25 mei 2022
    ACM publiceert codebesluit: congestiemanagement met nieuwe regels nog dit jaar toegepast
    20 mei 2022
    Liander volgt wens Friese overheden bij prioriteren uitbreiding stroomnet: teruglevering ‘achter’ in de rij

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 juli 2022 15:18
    Duitse topman ziet signalen dat gasprijzen niet nog meer zullen stijgen

    De topman van het Duitse Bundesnetzagentur - dat is de regulator die onder meer bevoegd is voor de gasbevoorrading - sluit niet uit dat de gasprijs is gestabiliseerd op een hoog niveau. Dat zegt hij in een interview met Bild am Sonntag. Klaus Müller wijst er op dat de gasprijs deze week niet significant is gestegen, ondanks de sluiting voor onderhoud van de gaspijpleiding Nord Stream 1.
    "Dat kan er op wijzen dat de markt het wegvallen van Russisch gas al heeft ingeprijsd, en we een plateau van de gasprijs hebben bereikt". Nord Stream 1 is de belangrijkste leiding voor de aanvoer van Russisch gas naar Duitsland. De vrees bestaat dat Moskou de gaskraan na het geplande onderhoud, op 21 juli, niet meer open draait.

    De gasprijs in Europa is de voorbije maand meer dan verdubbeld naar het hoogste niveau in maanden, nadat de capaciteit van Nord Stream 1 met 60 procent werd verminderd. De voorbije week was er wel een lichte prijsdaling, nadat de aanvoer van gas uit Noorwegen normaliseerde. Die aanvoer was verstoord door een staking.
  5. forum rang 10 voda 17 juli 2022 16:42
    Kan het stroomnet al die nieuwe en gasloze huizen wel aan?
    We gaan van het gas af en verduurzamen de energie, maar kan ons elektriciteitsnet dat wel aan? Zeker nu de bevolking in en rond de grote steden in hoog tempo groeit is dat een heikele kwestie.

    Want verduurzaming betekent vaak dat ons stroomnet zwaarder belast wordt. Zo moet er stroom bijvoorbeeld van een nieuw zonnepark naar een nieuwe woonwijk die niet langer met gas, maar met elektriciteit verwarmd wordt. Of naar een straat waar veel elektrische auto’s opladen.

    Beeld ter illustratie: Hoogspanningsmasten boven een akker. © Rob Engelaar

    ,,Ons huidige stroomnet is niet berekend op grote aantallen elektrische auto’s met een grote vermogensvraag’’, concludeerde het Haagse stadsbestuur begin dit jaar. En dan gaat het dus nog niet over al die woningen voor nieuwe inwoners die gasloos warmte moeten gaan krijgen.

    Een kaart van netbeheerder Stedin laat zien dat een groot deel van de Haagse regio nu al kampt met een elektriciteitsnet met beperkte capaciteit. Dat geldt grofweg voor half Den Haag, half Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Delft en Pijnacker-Nootdorp.

    Het kan erger. Vorige maand werd bekend dat nieuwe bedrijven in Limburg en Noord-Brabant al helemaal geen aansluitingen meer krijgen op het overvolle elektriciteitsnet. Ook in Amsterdam is het grote ellende.

    Zover is nog niet in Den Haag en omgeving, zegt een Stedin-woordvoerder. ,,We werken ook hard aan het verzwaren en uitbreiden van ons net.’’ Maar de netbeheerders staan voor een giga-klus: ,,In het ergste geval kan het zijn dat nieuwe woonwijken straks toch op gas moeten, omdat ons stroomnet het nog niet aankan.”

    (ingekort, zie link voor gehele artikel)

    www.ad.nl/den-haag/kopzorgen-om-explo...
  6. Joni-2 18 juli 2022 17:19
    EU stemt in met verdubbeling Azerbeidzjaanse gasinvoer in verschuiving vanuit Rusland
    Europa streeft naar uitfasering van Russische fossiele brandstoffen tegen 2027
    Bloc wil in de toekomst groene waterstof importeren uit Azerbeidzjan
    Door Ewa Krukowska
    18 juli 2022 om 14:27 CESTBijgewerkt op 18 juli 2022 om 17:01 CEST

    @E_Krukowska
    De Europese Unie heeft een akkoord bereikt om de invoer van aardgas uit Azerbeidzjan te verdubbelen in een poging om de Russische fossiele brandstoffen te helpen vervangen te midden van een verergerende energiecrisis na de invasie van president Vladimir Poetin in Oekraïne.

    Om de transporten te stimuleren, zal de capaciteit van de zuidelijke gascorridor - een netwerk van pijpleidingen die de Kaspische Zee met Europa verbinden - tegen 2027 worden verhoogd tot ten minste 20 miljard kubieke meter per jaar. Azerbeidzjan versterkt nu al de leveringen aan de EU, van 8,1 miljard kubieke meter in 2021 naar naar verwachting 12 miljard kubieke meter in 2022, aldus de Europese Commissie.
    cc Bloomberg energy

    De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zal maandag (19 juli) naar Bakoe reizen om meer aardgas uit Azerbeidzjan te halen, zei de uitvoerende macht van de EU, terwijl de Europese Unie haar afhankelijkheid van Russische energie wil verminderen.

    "Te midden van Ruslands voortdurende bewapening van zijn energievoorziening, is diversificatie van onze energie-invoer een prioriteit voor de EU", aldus de Commissie op Twitter. “President Von der Leyen en (Energie)commissaris Kadri Simson zijn morgen in Azerbeidzjan om de samenwerking verder te versterken.”
  7. forum rang 5 DurianCS 18 juli 2022 18:18
    quote:

    jowi schreef op 18 juli 2022 17:55:

    En Azerbeidzjan heeft eigen gas of importeert het weer uit Rusland ???
    Ja, dat is een akelige vraag. Wel is het zo dat Azerbeidzjan een hele grote reserve heeft, dus er lijkt geen noodzaak te zijn voor doorvoer.
    www.worldometers.info/gas/azerbaijan-...
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 juli 2022 18:21
    quote:

    DurianCS schreef op 18 juli 2022 18:18:

    [...]
    Ja, dat is een akelige vraag. Wel is het zo dat Azerbeidzjan een hele grote reserve heeft, dus er lijkt geen noodzaak te zijn voor doorvoer.
    www.worldometers.info/gas/azerbaijan-...
    Doorvoer is helemaal niet mogelijk.
  9. forum rang 10 voda 22 juli 2022 11:58
    Factory Zero: ‘one size fits all’ voor aardgasloze Nederlandse rijtjeswoningen

    Welke innovatieve start-ups en scale-ups gaan het verschil maken in de energietransitie? Solar Magazine sprak met Jasper Hörmann van Factory Zero. ‘We gaan de komende 5 jaar 21.127 gasloze woningen realiseren.’

    Hoe werd jij algemeen directeur van Factory Zero?
    ‘Ik kom uit een maatschappelijk geëngageerd gezin, heb het belang van een bijdrage leveren en bijdragen aan de oplossing van jongs af aan meegekregen. Ik studeerde politicologie, maar ontwikkelde een fascinatie voor hernieuwbare energie. Na 15 jaar werken bij Essent en Sungevity, werd ik gevraagd door Factory Zero.’

    Waarom de overstap naar een jong bedrijf?
    ‘Dat was 1,5 jaar geleden. De oprichters hadden de technologie ontwikkeld en marktklaar gemaakt. Het was tijd voor opschaling. Dat is mijn opdracht en die is leuk. Bovendien geloof ik sterk in wat Factory Zero doet.’

    En dat is…?
    ‘Het rücksichtslos standaardiseren en industrialiseren van all-electricwoningen. Wij maken het aardgasloos maken van woningen, zowel renovatie als nieuwbouw, simpeler en goedkoper. Daarmee bieden we ook een oplossing voor het schreeuwende tekort aan technisch personeel. Met de huidige praktijk gaan we het niet redden om op tijd van het gas af te gaan. Factory Zero wil daar verandering in brengen en doet dat op een bijzondere wijze.’

    Hoe dan?
    ‘Kijk je goed naar het Nederlandse woningbestand, dan zie je dat 3 miljoen huizen weinig van elkaar verschillen. Ze zijn gebouwd tussen 1945 en 1990, hebben een vloeroppervlak van zo’n 100 vierkante meter en staan in een rijtje. Veel van de nieuwbouwwoningen zijn feitelijk niet anders. Als alles zo’n beetje hetzelfde is, waarom zou je dan voor elke woning weer opnieuw gaan puzzelen? Dat komt de schaalbaarheid en kosten niet ten goede.’

    Wat is het product?
    ‘Onze centrale energiemodule (CE) bestaat uit een warmtepomp, buffervat, warmteterugwinning (wtw), meterkast, monitoring en een omvormer voor zonnepanelen. Hiermee brengen we alle benodigde energietechniek bij elkaar in 1 compact prefabbouwelement dat direct in een dak kan worden geïntegreerd. Het is een plug-and-playproduct dat binnen 1 dag wordt geplaatst; dakpannen erop en aansluiten op stroom en water, en je bent klaar.’

    Wat kost dat?
    ‘Onze energiemodule maakt zeer energiezuinige gasloze huizen mogelijk. Bij renovatiewoningen, waar er uiteraard ook goed geïsoleerd moet worden, kost dat inclusief aanpassingen aan de bestaande installatie en inclusief zonnepanelen zo’n 25.000 euro. Dat verdien je, zeker met de huidige energieprijzen, binnen 10 jaar terug. Bij nieuwbouwwoningen leveren we alle energietechniek op minder dan 1 vierkante meter voor rond de 11.000 euro.’

    Niet iedereen heeft dat op de bankrekening staan…
    ‘Onze klanten zijn woningcorporaties en de partners die voor hen werken, zoals bouwers en onderhoudsbedrijven. We kijken wel al stiekem naar de mogelijkheden om aan particulieren te gaan verkopen, bijvoorbeeld via voorfinanciering of energy-as-a-Service. Maar dan moeten we er een organisatie naast gaan zetten met een geheel eigen businessmodel. Daar wachten we nog even mee.’

    Waar laten jullie de module maken?
    ‘We hebben die zelf ontworpen en bouwen hem tevens zelf, zo circulair mogelijk, hier in Tiel. Onze productiecapaciteit is momenteel zo’n 1.500 units. We schalen op van enkele honderden per jaar naar 1.000+. Inmiddels draaien meer dan 2.500 woningen op onze centrale energiemodule en hebben we 45 mensen in dienst. Onze ambitie is groot.’

    Wat is het doel?
    ‘Factory Zero wil de komende 5 jaar 21.127 woningen van het gas afhalen. Dat klinkt wellicht als een gek getal, maar we hebben onze mensen reeds een uitnodiging voor een feestje op 21 januari 2027 gezonden om het behalen van dit doel te vieren. Dat zet aan tot denken; wat is er nodig om dat te realiseren en hoe kan ik daaraan bijdragen? Maar het is ook gewoon leuk dat die datum alvast staat en de champagne dan open kan.’

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  10. [verwijderd] 2 augustus 2022 06:17
    Duitse minister roept op om te stoppen met gasgebruik voor stroomproductie

    31 juli 2022 16:43
    Laatste update: 1 dag, 12 uur geleden
    755 NUjij-reacties
    Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email

    Duitsland moet stoppen met het gebruik van aardgas voor het opwekken van elektriciteit nu Rusland de gastoevoer verder heeft verlaagd, zegt minister van Financiën Christian Lindner tegen de krant Bild am Sonntag.
    Er is angst dat Duitsland een tekort aan gas krijgt.

    Lindner zegt te vrezen voor een elektriciteitscrisis.
    Die zou dan boven op de gascrisis in Duitsland komen.
    Hij wil onder meer dat kerncentrales langer openblijven om stroom op te wekken.
    Lindner zegt dat de minister van Economische Zaken, Robert Habeck, de wettelijke bevoegdheid heeft om het gebruik van gas door energiecentrales te stoppen.
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 augustus 2022 13:41
    Met één lading gas uit de VS verdien je de prijs van een schip terug

    David Adriaen
    03 augustus 2022 21:19

    De recordprijzen voor aardgas in Europa bieden ongeziene mogelijkheden voor energiebedrijven en -traders. Voor één scheepslading uit de VS loopt het prijsverschil op tot meer dan 150 miljoen euro.

    Het is de grote frustratie van sommige verbruikers van aardgas: terwijl de prijzen in Europa pieken, geraak je in de Verenigde Staten veel goedkoper aan gas. Op de Amerikaanse beurs Henry Hub wordt aardgas voor levering in september verhandeld tegen 7,75 dollar per MMBtu, de meest gebruikte eenheid in de VS.

    Op de Nederlandse TTF-beurs, de referentie voor Europa, noteert gas tegen meer dan 200 euro per megawattuur voor levering in september. Omgerekend naar de Amerikaanse eenheden komt dat overeen met 60,61 dollar per MMBtu of bijna het achtvoudige.
    De essentie

    De aardgasprijzen in Europa liggen bijna acht keer hoger dan in de Verenigde Staten, wat enorme mogelijkheden biedt voor traders.
    Het prijsverschil voor één scheepslading gas loopt op tot 178 miljoen dollar. Na aftrek van kosten kan dat een winst van om en bij 157 miljoen euro opleveren.
    Door de beperkte capaciteit van de exportinstallaties kunnen alleen spelers die vroeger capaciteit reserveerden dergelijke lucratieve trades doen.

    'Dat grote prijsverschil is een zeer speciaal fenomeen, dat we de jongste decennia niet gezien hebben. Sinds corona zitten we met een energiecrisis en tegelijk draait Rusland de gaskraan toe als economisch wapen', zegt een Belgische lng-consultant.

    Voor energiebedrijven en traders vormt het prijsverschil - de 'spread' bedraagt 52,86 dollar per MMBtu - een gigantische opportuniteit om gas over de Atlantische Oceaan per schip te transporteren. De hoeveelheid gas van een lng-tanker uit de VS is in Europa liefst 178 miljoen euro meer waard. Dat komt in de buurt van de prijs van zo'n lng-schip, merken sectorspecialisten op.

    Aan dat transport kleeft natuurlijk ook een prijskaartje: de huur van een lng-schip. Daarnaast moet het aardgas voor export eerst omgezet worden tot de vloeibare vorm lng, door het te koelen tot min 162 graden. Aangekomen in Europa moet die koude vloeistof opnieuw vergast worden in terminals zoals die van Fluxys in Zeebrugge of Duinkerke.

    Maar die kosten vallen mee in vergelijking met de grote prijsverschillen. Transport en vloeibaarmaking kosten een tot enkele dollars per eenheid. Als we voor die kosten een geschatte 6 dollar per MMBtu in rekening brengen, blijft een winst van 157,4 miljoen euro over voor één scheepslading Amerikaans gas. Een ideetje voor energieleveranciers of grootverbruikers zoals chemiegroepen?
    " Twee jaar geleden werden nog bestellingen geschrapt omdat het rendabeler was de annulatiekosten te betalen dan de lading naar Europa te verschepen. "

    'Er zijn zeker spelers die door de prijsverschillen die marges kunnen halen', zegt Jonathan Raes van de Belgische gastankerrederij Exmar. Hij wijst er wel op dat een nieuwkomer een dergelijk lucratief handeltje niet meteen kan opzetten. 'Op papier ziet het er mooi uit, maar alleen spelers die in het verleden posities hebben genomen kunnen daar nu van profiteren.'

    Om te beginnen kan je in de Verenigde Staten niet zomaar een grote lading aardgas kopen om te exporteren. De capaciteit van de terminals waar aardgas vloeibaar gemaakt wordt, is beperkt. De VS zijn nog maar een vijftal jaar begonnen met de export van lng na een boom in de productie door de schaliegasrevolutie.
    Vloeibaarmakingsfabriek

    Vloeibaarmakingsfabrieken zijn miljardeninvesteringen. Ze worden traditioneel pas gebouwd als langetermijncontracten zijn gesloten. Veel van de capaciteit is dus daardoor in handen van partijen die zich voor jaren engageren regelmatig grote volumes af te nemen.

    Dergelijke engagementen kunnen traditioneel alleen aangegaan worden door grote elektriciteitsbedrijven die brandstof inkopen voor gasgestookte elektriciteitscentrales, oliereuzen als TotalEnergies, of grote traders als Gunvor, Trafigura, Glencore, Vitol en Japanse conglomeraten.

    Zelf capaciteit bijbouwen of reserveren in nieuwe projecten dan maar? De bouw van een nieuw project vergt snel vijf jaar. 'Vandaag zijn die zeer lucratief, maar vergeet niet dat de situatie twee jaar geleden helemaal anders was. Partijen annuleerden toen ladingen omdat het rendabeler was de annulatiekosten te betalen dan de lading naar Europa te verschepen', zegt de consultant.

    Niet iedereen met lng-langetermijncontracten kan langs de kassa passeren en ladingen die bedoeld waren voor andere markten plots naar Europa sturen, klinkt het in de sector. Veel oudere contracten bevatten destination clauses, waarbij het gas maar op één markt geleverd mag worden. En elektriciteitsproducenten hebben de gereserveerde cargo's vaak zelf nodig om hun centrales te laten draaien.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 31 augustus 2022 12:12
    Europees plan om gasterminals te installeren stuit op onbegrip bij klimaatexperts: “Zal de wereld vastzetten in blijvende afhankelijkheid van fossiele brandstoffen”
    Andrei Stiru - 1 uur geleden

    msn

    Kort nadat de oorlog in Oekraïne begon, besloten een aantal Europese naties om drijvende gasterminals te installeren om de importcapaciteit te verhogen. De eerste daarvan zouden eind 2022 al gas aan het continent moeten leveren. Maar het plan zou er volgens klimaatexperts kunnen toe leiden dat Europa op lange termijn afhankelijk zal blijven van fossiele brandstoffen.

    In totaal zullen uiteindelijk zo’n 20 gasterminals worden gebruikt om het continent minder afhankelijk te maken van Russisch gas. Momenteel importeert Europa nog grote hoeveelheden uit het land via pijpleidingen, maar nu de belangrijke Nord Stream 1 pijplijn terug dicht is en wordt gevreesd dat die dicht zou kunnen blijven, is het alle hens aan dek om alternatieve leveranciers te vinden.

    Die vervangers, waaronder de Verenigde Staten (VS), Canada, Qatar en zelfs China, hebben echter niet de mogelijkheid om bestaande pijplijninfrastructuur te gebruiken. Om gas uit die landen te importeren, moet Europa dus gasterminals bijbouwen of aanschaffen.

    De terminals, die zo’n 300 meter lang zullen zijn, kunnen elk maar liefst 170.000 kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) opslaan. Eenmaal dat terug wordt opgewarmd om een gas te vormen, wordt het volume 600 keer groter, wat betekent dat elke terminal zo’n 102 miljoen kubieke meter gas kan leveren.
    Drijvende terminals genieten ook het voordeel sneller en goedkoper te kunnen worden gebouwd dan opslagplaatsen op het vasteland, hoewel ze duurder zullen zijn om te onderhouden.
    Onbegrip bij klimaatexperts

    Maar klimaatexperts zijn daar niet happig op. Zij luiden nu aan de alarmbel, omdat de ingebruikname van gasterminals nefaste gevolgen voor het klimaat zou kunnen hebben op lange termijn. Europa zou op die manier afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen, in plaats van de energietransitie naar groene bronnen van energie te versnellen.

    In 2016 werd op de klimaattop van Parijs immers afgesproken dat Europa en een hoop andere landen tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen met maar liefst 40 procent. Dat zou nodig zijn om de opwarming van de aarde tegen het einde van de eeuw te beperken tot een maximum van 2 graden Celsius. Om dat doel te behalen, moet steeds meer energie worden gewonnen uit duurzame bronnen.

    Door afhankelijk te blijven van aardgas, de derde grootste vervuiler onder fossiele brandstoffen, na olie en steenkool, zeggen experts dat Europa die doelstellingen wellicht niet zal halen. Zij zeggen bovendien dat de transitie sowieso al niet snel genoeg verliep om de schade voldoende te beperken.
    Infrastructuur wordt gebouwd

    Een groot deel van de LNG die zal worden geïmporteerd, komt van de VS. Daar wordt nu de exportcapaciteit fors uitgebreid, om te voldoen aan de torenhoge vraag in Europa. De VS leverden tijdens de eerste helft van het jaar nu al meer aardgas aan het continent dan tijdens het hele jaar 2021, maar zelfs dat is nog niet genoeg om te compenseren voor de enorme hoeveelheden die uit Rusland werden geïmporteerd voor de oorlog.

    “Het bouwen van deze immense LNG-infrastructuur zal de wereld voor tientallen jaren afhankelijk houden van fossiele brandstoffen en het klimaat blijven beschadigen”, vertelt klimaatwetenschapper aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) aan Bloomberg. Andere klimaatwetenschappers opperen dat het geld dat gebruikt wordt om de terminals te bouwen, beter zou worden gebruikt voor groene bronnen van energie.

    Maar het duurt jaren om zonne- en windparken te bouwen en de energiesector lijkt op korte termijn geen andere oplossingen te hebben dan terug te grijpen op aardgas. Europa heeft nu voor die oplossing gekozen: Duitsland, een van de grootste voorstanders van de nieuwe terminals, heeft nu al 3 miljard euro vrijgemaakt voor het project. Het heeft bovendien een wet doorgevoerd die het mogelijk maakt om ze te bouwen, zonder eerst beoordelingen te laten maken over hun impact op het klimaat.
  13. [verwijderd] 6 september 2022 16:12
    FD meldt dat de gaswinning in Groningen 428 miljard euro heeft opgeleverd, waarvan 85% naar de staat ging. Verdeeld onder alle Nederlanders, gemiddeld 15 miljoen van jong tot oud, is dat €24.000,-- per persoon.
    Als we het aantal huishoudens (6,9 miljoen) op 1 jan 2001 als gemiddelde nemen genoten de Nederlanders €53.000,-- per huishouden aan Groningse gasinkomsten.
  14. [verwijderd] 6 september 2022 19:34
    de nam staat te koop en terecht. als je er de inflatie op doorrekend is de waarde minimaal 1000 miljard.

    er moet een grote taskforce komen breng ons gas terug in ons huis. weg met die rommel uit al die vreemde oplichters landen, zoals algerije, qatar en weet ik veel. die hebben wij ( gelukkig ) niet nodig. alles is in gang gezet door totale incompetentie van de nederlandse gasindustrie, maar we leven nu in andere tijden.
1.771 Posts
Pagina: «« 1 ... 84 85 86 87 88 89 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.