Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Sif Holding AEX:SIFG.NL, NL0011660485

Laatste koers (eur) Verschil Volume
12,140   0,000   (0,00%) Dagrange 11,900 - 12,200 31.438   Gem. (3M) 43,9K

Sif Holding - 2022: het jaar van de grote emissie?

196 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 26 augustus 2022 09:43
    Beursblik: solide kwartaal Sif
    Outlook gehandhaafd.

    (ABM FN-Dow Jones) Sif heeft een solide kwartaal achter de rug. Dit concludeerden analist Tijs Hollestelle van ING vrijdag.

    De aangepaste EBITDA van 11,5 miljoen euro was bijna 2 miljoen euro meer dan de analist had verwacht. De productie lag met 41 kiloton wel lager dan verwacht, maar dat betekent volgens Hollestelle dat de winstgevendheid hoog was, "en dat is veel belangrijker".

    Voor 2022 herhaalde Sif te rekenen op een iets hogere EBITDA dan in 2021. "En daar mikken wij ook op", aldus Hollestelle. Hij vindt de herhaling van de outlook gezien de hoge inflatie een positief punt.

    Verder wees ING uit uitspraken van Sif dat er veel aanbestedingen voor 2024 zijn.

    De bank heeft een Houden advies op Sif met een koersdoel van 10,00 euro. Het aandeel daalt vrijdag 3,1 procent naar 11,14 euro.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 augustus 2022 09:48
    quote:

    blvs schreef op 26 augustus 2022 09:44:

    waar baseert u de waarschijnlijkheid van een enorme emissie op?
    Blijkbaar heb je zitten slapen: als er een nieuwe fabriek komt, komt er ook een grote emissie, want die nieuwe fabriek kost minstens een paar honderd miljoen.
  3. forum rang 9 nine_inch_nerd 26 augustus 2022 09:54
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 26 augustus 2022 09:48:

    [...]
    Blijkbaar heb je zitten slapen: als er een nieuwe fabriek komt, komt er ook een grote emissie, want die nieuwe fabriek koste minstens een paar honderd miljoen.
    Hier staat grote onzin!

    ....."koste" moet nl "kostte" zijn.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 augustus 2022 10:04
    Bouw windmolenpark in Flevoland dreigt stil te vallen door hoge gasprijs
    Carel Grol 09:00

    In het kort

    Een bedrijf dat funderingen maakt voor windparken botst met een leverancier van betonmortel.
    Door de hoge gasprijs stijgen ook de kosten voor betonmortel.
    De leverancier wil de kosten doorberekenen, de afnemer zegt: we hebben een vaste prijs.
    Nu dreigt de leverancier de levering van betonmortel te staken en dan kan er niet worden gebouwd.

    Verkoopadviezen

    'Is het probleem niet Vestas?' zegt de rechter. Dat Deense bedrijf maakt de windturbines die straks in Flevoland de stroom moeten opwekken. H4A en Kijlstra zijn twee onderaannemers. Zou Vestas eigenlijk niet méér moeten betalen, nu alles duur is door de oorlog in Oekraïne?

    Het bedrijf staat genoteerd aan de beurs van Kopenhagen. Sinds november vorig jaar is de koers met 30% gedaald. Onlangs kwam Vestas met kwartaalcijfers. In het eerste halfjaar leed het een verlies van ruim €1 mrd. Topman Henrik Andersen sprak over 'hele moeilijke omstandigheden', die een 'negatieve invloed hebben op de financiële resultaten'. Opvallend: er zijn meer analisten die aanraden om het aandeel Vestas te verkopen (tien), dan er analisten zijn die adviseren het aandeel te kopen (negen), iets wat zelden voorkomt bij beursfondsen.

    Schikken

    Ergo, ook Vestas krijgt forse tikken en zal dus niet happig zijn om zijn onderaannemers meer te gaan betalen. Er is wel contact geweest tussen Kijlstra, H4A en Vestas. Een overleg via Teams. Dat heeft nog geen resultaat opgeleverd. 'De door Kijlstra gegeven onderbouwing was tot nog toe onvoldoende voor Vestas', zegt de advocaat van H4A.

    Op zijn beurt noemt de raadsman van Kijlstra het onlogisch dat H4A geen afspraken zou kunnen maken met Vestas over de verhogingen. 'H4A geeft geen enkele openheid van zaken.'

    Nadat beide advocaten aan het woord zijn geweest, zegt de rechter: 'Het is eenvoudig. Wat is de afspraak over eenzijdige prijsverhogingen? Heeft Kijlstra die bevoegdheid?' Hij vraagt zich af of er nog geschikt kan worden. Twintig minuten overleggen de advocaten op de gang. Terug in de zaal zeggen ze: het is te ingewikkeld om nu te schikken.
    Vonnis

    Dus wordt er verzocht om een vonnis. Maar de advocaten, en daarmee de bedrijven, beloven om het contact 'verder te intensiveren'. Ze hopen er toch nog uit te komen. Want het project stilleggen, daar hebben ze geen van beide baat bij. Ook de rechter hoopt dat er toch nog een deal komt tussen de twee bedrijven. 'Wij gaan met de botte bijl hakken,' zegt hij met enige zelfspot, 'waar u eigenlijk niet mee bent geholpen.'

    Want hij moet gaan vonnissen over een leveringscontract dat dateert van toen de gasprijs, en dus de kostprijs van betonmortel, nog vele malen lager was. Daar is het contract tussen de bedrijven nooit op toegespitst. Deze problemen zijn, in deze tijd, allerminst uitzonderlijk. Dus zaken over prijsstijgingen, zo verwacht de rechter, 'die gaan er ongetwijfeld meer komen'.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1449634/bouw-wind...
  5. blvs 26 augustus 2022 10:19
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 26 augustus 2022 09:48:

    [...]
    Blijkbaar heb je zitten slapen: als er een nieuwe fabriek komt, komt er ook een grote emissie, want die nieuwe fabriek kost minstens een paar honderd miljoen.
    U dut al vanaf 18 nov. 2021 16:00 uur. Lees aub het artikel (SIF en de nieuwe buizenfabriek) in FD en u bent weer wakker!
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 augustus 2022 10:20
    quote:

    blvs schreef op 26 augustus 2022 10:19:

    [...]U dut al vanaf 18 nov. 2021 16:00 uur. Lees aub het artikel (SIF en de nieuwe buizenfabriek) in FD en u bent weer wakker!
    Het FD gaat Sif niet redden.

    Snap je de bovenstaande artikelen......???

    Als zelfs Vestas enorme verliezen lijdt, waarom zou Sif dan geen verliezen gaan lijden.....???

    Ik verwacht dat alle nog te bouwen windparken sterk vertraagd gaan worden door de enorme kostenstijgingen.
  7. blvs 26 augustus 2022 11:07
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 26 augustus 2022 10:20:

    [...]

    Het FD gaat Sif niet redden.

    Snap je de bovenstaande artikelen......???

    Als zelfs Vestas enorme verliezen lijdt, waarom zou Sif dan geen verliezen gaan lijden.....???

    Ik verwacht dat alle nog te bouwen windparken sterk vertraagd gaan worden door de enorme kostenstijgingen.
    SIF Group opereert in een sector, die in het verleden bewezen heeft nogal volatiel te zijn. Dat de koers in een rechte lijn omhoog zal gaan tussen nu en 2026 lijkt dus niet waarschijnlijk, maar de weg omhoog is wel ingezet.

    U maakt een denkfout: Projecten worden niet vertraagd door kostenstijgingen maar projecten worden vertraagd door niet-tijdige levering van materialen.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 augustus 2022 11:51
    quote:

    blvs schreef op 26 augustus 2022 11:07:

    [...]

    SIF Group opereert in een sector, die in het verleden bewezen heeft nogal volatiel te zijn. Dat de koers in een rechte lijn omhoog zal gaan tussen nu en 2026 lijkt dus niet waarschijnlijk, maar de weg omhoog is wel ingezet.

    U maakt een denkfout: Projecten worden niet vertraagd door kostenstijgingen maar projecten worden vertraagd door niet-tijdige levering van materialen.
    Dat laatste is natuurlijk grote nonsens en dat blijkt uit het bovenstaande artikel uit de FD.
  9. forum rang 9 nine_inch_nerd 26 augustus 2022 12:03
    Mening van een beleggingsinstantie.
    Duidelijk verhaal en zie ook even onder de dik gedrukte citaten.
    Wordt vervolgd.

    Wachten op groen licht bij Sif
    vrijdag, 26 augustus 2022 11:54

    Het Roermondse Sif Group staat voor grote uitbreidingsplannen, maar kan dat niet zelfstandig financieren. Sif maakt monopiles, de stalen buizen waarop windmolens op zee rusten. In de toekomst, al vanaf 2025 schat Sif, wordt 80% van deze monopiles groter zijn dan 11 meter doorsnee.

    Dat kan Sif momenteel niet produceren, daarvoor is het bedrijf qua ruimte, technologie en mensen nog niet uitgerust. Daartoe moet een nieuwe fabriek worden gebouwd op de Rotterdamse Maasvlakte.

    De financiering daarvoor was tot nog toe niet rond. Sif dacht eerder dit jaar in juli de FID (Final Investment Decision) te kunnen nemen, maar heeft meer tijd nodig. De bedoeling is dat een aantal launching customers de producten voorfinancieren zodat Sif de investering rond kan krijgen.

    Zoals we het nu lezen is Sif al wel in een vergevorderd stadium, men spreekt over exclusieve onderhandelingen en ook zullen er (een aantal) banken bij zijn betrokken, in die zin is het best een complexe situatie.

    Het moet echter gebeuren, anders verliest Sif aansluiting met de markt en wordt het een marginale speler die alleen de kleinere windmolens kan bedienen. De verwachting is nu dat in de komende maanden een en ander rond kan komen.

    Geen last van staalprijzen

    Sif heeft verder geen last van de gestegen staalprijzen, die worden ook niet meegenomen in de omzet, staal wordt gewoon doorgegeven aan de eindklant zodat Sif daar geen risico over loopt. De omzet die Sif laat zien heet dan ook de contribution, de bijdrage die Sif levert aan het eindproduct.

    Orderboek vol voor 2023

    Voor volgend jaar zit de fabriek al helemaal volgeboekt en verwacht men 200 kiloton te kunnen verwerken. De markt voor windenergie is booming, logischerwijs en qua opdrachten is er dus geen gebrek.

    Niet alleen in Europa, ook in andere delen van de wereld gaat het nu hard met de bouw van windmolens op zee. Sif heeft nu een deal gesloten met een Koreaans bedrijf, dat in Korea een fabriek wil neerplanten.

    Sif levert in een exclusieve deal voor 10 jaar de know-how daarvoor en in de VS, waar Joe Biden net een enorm pakket aan energietransitie maatregelen erdoor heeft gekregen, zoekt Sif ook een partner.

    Conclusie

    Sif opereert momenteel aan de grenzen van haar groei. De fabriek in Roermond zit vol en alles wacht op de uitbreiding op de Maasvlakte. Als dat lukt, en waarom zou dat niet lukken, dan gaat de capaciteit flink omhoog en is Sif klaar voor de volgende fase in de windmolenmarkt.

    Monopiles worden groter en groter en daarom is dit een noodzakelijke uitbreiding. Los daarvan is Rotterdam een logischer plaats dan Roermond voor het fabriceren van die monopiles, die immers vooral op de Noordzee terechtkomen.

    Niet heel gemakkelijk

    Sif werd door analisten weleens weggezet als een 'simpele lasserij' maar dan doen we het bedrijf echt te kort. Er komt meer bij kijken dan alleen het aan elkaar lassen van grote stukken staal. Sif haalt inmiddels al aardig wat omzet uit het ontwerpen van monopiles.

    Daartoe nam in 2020 een ingenieursbureau over (KCI the Engineers, 65 man, omzet €9 mln in 2020) van IHC waardoor Sif nu ook zelf kan meedenken in de ontwerpfase. Belangrijk om daarbij te zijn zodat je al in een vroeg stadium erbij zit.

    Sif als belegging

    We denken dat de uitbreidingsplannen voor de Maasvlakte het bedrijf een grote push kunnen geven richting meer omzet. Bovendien is het aandeel juist gedaald afgelopen jaren omdat men vreesde dat de groep een aandelenemissie zou doen in aanloop naar die uitbreiding.

    Dat lijkt niet te gaan gebeuren, men zoekt vooral klanten die mee willen betalen en uiteraard zal er dan ook een stuk bankfinanciering bijkomen. Sif heeft momenteel geen schulden, een kaspositie van €57 miljoen en kan dus wel wat schuld opnemen.


    Beleggingspropositie

    De fantasie is duidelijk in Sif: de markt is sterk en groeiend, Sif zit in het topsegment en via de overname van KCI denkt het ook mee in de ontwerpfase. Als de uitbreiding op de Maasvlakte gestalte krijgt betekent dat een bijna verdubbeling van omzet en winst.

    Het wachten is nu op het rondkrijgen van de financiering. Het leidt geen twijfel dat dat gaat lukken, het is alleen de vraag hoe dat op zo'n efficiënt mogelijke manier kan gebeuren. Omdat Sif voorziet dat de grotere monopiles al in 2025 het merendeel van de markt gaat omvatten is enige haast nu wel geboden.

    De huidige waardering met een k/w van 13-14 is relatief mild, het aandeel kwam tegen €14 naar de beurs en heeft afgezien van een korte periode nooit echt hoger gestaan. Een eventuele uitbreiding is even noodzakelijk als gewenst.

    Zolang de financiering niet rond is zal het aandeel wel wat onder druk blijven liggen omdat er toch enige vrees is voor een (kleine) emissie. Later dit jaar zal CEO van Beers een en ander wel rondkrijgen.

    Conclusie

    Sif had een redelijk lastig eerste halfjaar, waarin ondanks het ziekteverzuim en wat ongelukken, recent nog een gasexplosie, de productie redelijk op niveau bleef. De aangepaste ebitda kwam iets hoger uit dan vorig jaar, maar let op het woord 'aangepaste'.

    Uit die ebitda is een bedrag van €2 miljoen gehaald voor ontwikkelingskosten inzake de uitbreiding op de Maasvlakte en dat is natuurlijk geld wat wel uitgegeven is, maar niet onder de reguliere bedrijfsvoering valt.

    Het wachten is nu op groen licht inzake die (noodzakelijke) uitbreiding. Sif wil dat klanten zich committeren aan die uitbreiding en dat gaat waarschijnlijk wel lukken.
196 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.