Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

39.227 Posts
Pagina: «« 1 ... 1766 1767 1768 1769 1770 ... 1962 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 rationeel 3 augustus 2022 11:20

    Waarom protestanten een gevoeliger antenne voor slavernij hebben dan katholieken

    www.wyniasweek.nl/wp-content/uploads/...

    Viering van de afschaffing van de slavernij in het grootste deel van het Britse Rijk in een protestantse (‘Wesley’) kerk in 1838.

    PIET EMMER

    www.wyniasweek.nl/waarom-protestanten...

    Heeft het protestantisme in de geseculariseerde samenleving van vandaag nog enige betekenis? De publieke aandacht voor de religieuze haarkloverijen binnen deze geloofsrichting mag dan vrijwel tot het verleden behoren, het protestantse schuldgevoel is nog volop aanwezig.

    Zo hoor je in Italië, Portugal en Spanje, overwegend katholieke landen, niet veel over excuses en herstelbetalingen voor het kolonialisme en de slavernij, terwijl deze onderwerpen in het van origine overwegend protestantse Nederland, Groot-Brittannië – en de USA – het publieke debat lijken te domineren. Daarin klinkt de echo door van het protestantse axioma dat de mens niet in staat is tot enig goed, maar geneigd tot alle kwaad. Er valt dus altijd wat goed te maken.
  2. forum rang 9 rationeel 3 augustus 2022 11:24
    Slavernijgevoel, toen en nu

    De afschaffing van de slavernij is een goede ‘testcase’ voor het verschil tussen de maatschappelijke opvattingen van protestanten en rooms-katholieken. In overwegend protestantse landen bestond veel meer animo een eind te maken gedwongen arbeid overzee dan in rooms-katholieke landen, waar de kerk rekening diende te houden met zowel de voor- als tegenstanders van de slavernij. Beide groepen waren immers lid van die kerk en het kan geen toeval zijn dat er in die landen nauwelijks sprake was van een actieve publiekslobby om de slavernij af te schaffen.

    Ook in landen met grote protestantse staatskerken was dat het geval, maar daar ontstonden in de achttiende en negentiende eeuw afsplitsingen, die vaak radicalere standpunten innamen. Zo kwamen er in de achttiende eeuw in Engeland, Schotland en Wales naast de Anglicaanse staatskerk nieuwe protestantse stromingen op zoals de Quakers, de Baptisten en de Methodisten. Hun leden waren vaak afkomstig uit de opkomende middenklasse en hadden geen belangen in de slavenhandel of slavernij. Was dat wel het geval, dan kon je geen lid worden.
  3. forum rang 9 rationeel 3 augustus 2022 11:26
    God en de slaaf

    Veel aanhangers van deze nieuwe geloofsrichtingen waren van mening dat er in ieder mens een stukje van God stak, ook in mensen met een bruine en zwarte huidskleur. Daarom stuurden deze nieuwe kerkgenootschappen veel zendelingen naar de West-Indische plantagekolonies om de slaven van deze Blijde Boodschap op de hoogte te brengen. Deze zendelingen keerden na hun verblijf in de West vaak terug als dominee in een gemeente op de Britse eilanden, waar ze hun parochianen uit de eerste hand konden vertellen over de slavernij en met name over de uitwassen ervan. Want zolang de slaven niet vrij waren, konden ze geen familie stichten en niet regelmatig de kerk bezoeken.

    Dat maakte veel indruk en hoewel in die tijd slechts drie procent van de Britse bevolking afgevaardigden voor het Lagerhuis kon kiezen, stond het eenieder vrij anti-slavernijpetities naar het parlement te sturen. Alleen al in Manchester tekende tweede derde (!) van de mannelijke bevolking zo’n petitie. Vrouwen werden niet gevraagd adhesie te betuigen, omdat ze volgens de toenmalige opvattingen niet in staat waren zich een onafhankelijk oordeel te vormen. In totaal tekenden maar liefst anderhalf miljoen Britse mannen een petitie tegen de slavenhandel en slavernij. Dat is nergens anders gebeurd. Ter vergelijking: de antislavernijbeweging in Nederland telde op haar hoogtepunt nog geen duizend leden.

    Natuurlijk lijkt het mogelijk het succes van de anti-slavernij beweging in Groot-Brittannië niet aan het protestantse schuldgevoel toe te schrijven, maar aan de unieke politieke en religieuze structuur van het land. Maar ook in Frankrijk speelde de kleine protestantse minderheid een belangrijke rol in de afschaffing van de slavernij. Aanvankelijk waren de Franse protestanten daar helemaal niet voor nodig, want tijdens de Franse Revolutie werd de afschaffing van de slavernij al vlug een onderdeel van de revolutionaire vernieuwingswoede net als een nieuwe jaartelling, andere namen voor de maanden, de onteigening van het kerkelijk en adellijk bezit en nog veel meer. Die vernieuwingen staken niet diep, want ze konden later zonder veel protest weer worden teruggedraaid, inclusief de afschaffing van de slavernij. In Engeland zou dat een golf van protest teweeg hebben gebracht.
  4. forum rang 9 rationeel 3 augustus 2022 11:29
    In katholieke landen: geen beweging tegen slavernij

    Ook het slavernijverleden van het rooms-katholieke Spanje en Portugal ondersteunt de stelling, want daar waren nauwelijks burgerbewegingen tegen de slavernij. Zelfs de relatief late opkomst van een anti-slavernijbeweging in Nederland kan als bewijs dienen voor de leidende rol van de protestantse vernieuwingsbeweging, want de aanhangers van de protestantse Reveilbeweging speelden daarin een voortrekkersrol, terwijl de rooms-katholieken in ons land zich grotendeels afzijdig hielden en zich vooral concentreerden op hun eigen emancipatie.

    Ere wie ere toekomt: hoewel de slavernij in de plantagekoloniën economisch steeds rendabeler werd getuige de sterk stijgende prijzen voor de slaven, heeft uitgerekend het land met de meeste slaven in zijn koloniën, het overwegend protestantse Groot-Brittannië, zich als geen ander land ingespannen om de slavernij uit te roeien. Bovendien beperkte de Britse afschaffingscampagne zich niet tot de eigen koloniën, maar ijverde voor wereldwijde afschaffing van de slavernij. Vandaar dat een negentiende-eeuwse Engelse geschiedschrijver trots de stelling poneerde dat ‘the unwary, unostentatious and inglorious crusade of England against slavery may probably be regarded among the three or four perfectly virtuous pages comprised in the history of nations’. Dat lijkt te mooi om waar te zijn, maar ik weet daar niets tegen in te brengen.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 augustus 2022 14:27
    Smeltwater van gletsjers als luxegoed: sterrenrestaurants verkopen het in dure wijnflessen
    1 uur geleden
    in BUITENLAND

    Nieuwe bedrijven exploiteren het Groenlandse ijs dat steeds meer aan het wegsmelten is en verkopen het in dure wijnflessen. Het water wordt vooral geschonken in sterrenrestaurants. Hoe ondernemers inspelen op klimaatveranderingen.

    Liefst 4.700 miljard ton ijs heeft de Groenlandse ijskap sinds 2002 verloren. ,,Genoeg om de Verenigde Staten met een halve centimeter onder water te zetten,’’ meldde het onderzoekscentrum Polar Portal in februari. Het smeltwater is drinkbaar en daarom besloot de Groenlandse overheid om licenties uit te geven aan bedrijven die het kunnen exploiteren. Dat trok vooral merken met een exclusief karakter aan.

    ,,De smaak van 100.000 jaar’’, is de slagzin van het Deense Inland Ice, de eerste producent die het Groenlandse ijs als luxeproduct verkocht. Met grote schepen vaart het Groenlandse team de kust af op zoek naar afgebroken ijskappen. ,,Het water is zo puur dat het zonde is om het te laten smelten in de zee’’, vertelt oprichter Thomas Vildersboll, een Zweed die voorheen in de oliesector heeft gewerkt.

    ,,We kozen doelbewust voor een exclusief karakter en wilden niet dat ons product in de supermarkten ligt’’, legt hij uit. ,,Ook ginstokers en chocolatiers zijn fan van ons product, maar we verkopen het water vooral aan sterrenrestaurants.’’

    Luxueuze wijnflessen

    Vildersboll bottelt het water in luxueuze wijnflessen met draaidop en verkoopt het tegen vier euro per fles. In China kost een fles tot twaalf euro.

    Om het ijs te ontginnen, moest het bedrijf een speciale boot bouwen. ,,We noemen hem ‘de crusher’. Hij boort een gat in de grote ijskap en maalt het ijs fijn dat rechtstreeks in een tanker gaat. Daarna moet het snel gaan, want water mag niet te lang stilstaan. We voeren de nodige kwaliteitscontroles uit, filteren het water en verschepen het naar onze bottelfabrieken.’’

    Op zee werkt Vildersboll uitsluitend met Groenlanders. ,,De zee is zeer vijandig. Je hebt ervaren zeelui nodig.’’ De ontginning en het transport kost het bedrijf ongeveer vijftien eurocent per liter.

    Afgebakend gebied

    Elke exploitant van Groenlands ijs en water moet een licentie hebben. Die geldt maar voor een afgebakend gebied en er mag alleen ijs ontgonnen worden dat op natuurlijke wijze afgebrokkeld is. Daarnaast betaalt elke licentiehouder een royalty aan de Groenlandse overheid. Volgens Vildersboll ligt die nu op een halve eurocent per liter.

    ,,Het water is hier zo overvloedig, dat we nooit gedacht hadden dat het zo waardevol zou zijn,’’ vertelde minister van Handel Pele Broberg aan Le Monde. Behalve de royalty’s hoopt hij dat de exploitatie ook banen zal creëren in bottelfabrieken en in de administratie daar omheen.

    Inland Ice heeft alleen Groenlandse scheepslui in dienst en de kantoren en fabrieken staan in Zweden en Denemarken. ,,We bottelen het water in Zweden, zodat er minder transport nodig is en we dus minder uitstoten’’, zegt Vildersboll.

    Water uit Spitsbergen kost 80 euro

    Water uit ijsbergen ontginnen is niet nieuw. In 2015 richtte de Noor Jamal Qureshi het watermerk Svalbarði op, dat zijn ijs ontgint aan de Noorse archipel Spitsbergen. Het bedrijf noemt zichzelf het derde duurste water ter wereld met een prijskaartje van 80 euro per fles van 75 centiliter.

    Ook de Verenigde Arabische Emiraten willen het wereldwijde drinkwatertekort aanpakken. Met het UAE-Iceberg Project willen ze een grote ijsberg van Antarctica naar hun kust slepen om hem daar te smelten en te verkopen.

    Volgens de Oeso zal 40 procent van de bevolking tegen 2050 kampen met waterschaarste. Groenland telt 10 procent van alle zoetwatervoorraden.

    ,,Dat kan getransporteerd worden naar landen met waterschaarste, maar er ontbreekt infrastructuur’’, zegt Vildersbøll. ,,Ooit zal die er moeten zijn. Water is de nieuwe olie.’’
  6. forum rang 6 !@#$!@! 3 augustus 2022 14:53
    quote:

    rationeel schreef op 3 augustus 2022 11:35:

    Hoe de overtuigingen bijgebracht door de groep waartoe men behoort;) zich uiten in wat men middels politieke invloed wenst tot stand te brengen.
    WOW, ja ? is zoiets vanzelfsprekends, nieuw en interessant voor jou ? Kan natuurlijk. Iedereen is anders. Kennelijk vind jij open deuren interessant.
  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 augustus 2022 17:43
    quote:

    gokker schreef op 2 augustus 2022 09:47:

    [...]
    Speelt persoonlijke verantwoordelijkheid dan niet mee in het stemhokje?
    Nee, niet echt. Ik ben een nogal pragmatisch kiezer.
    Ik let bij mijn keuze vooral op het eerdere stemgedrag van partijen, en op programma's en voornemens die me zinnig en haalbaar lijken. Of de gekozen politici dat vervolgens waar maken of althans zo goed mogelijk gaan doen wat ze zeiden is niet mijn persoonlijke verantwoordelijkheid.

    Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat ik persoonlijk verantwoordelijk ben voor alles wat ik (vrijwillig) doe en al mijn keuzen, maar dat geldt ook voor het merk bier dat ik drink en hoe vaak per dag ik m'n tanden poets. Bij de gang naar het stembureau gaat mijn persoonlijke verantwoordelijkheid niet verder dan het meenemen van m'n stemkaart en paspoort, naast het blote feit dát ik ga.
  8. forum rang 6 !@#$!@! 3 augustus 2022 18:04
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 2 augustus 2022 04:17:

    [...]
    Met je laatste zin ben ik het pertinent oneens. Hoe belangrijk persoonlijke verantwoordelijkheid in ethisch en moreel opzicht ook is, de wereld wordt niet gered door persoonlijke verantwoordelijkheden. Alleen Jehova's getuigen en andere wereldvreemde religieuzen kunnen zoiets zeggen. Of de veganisten van de PvdD, die heb ik nog wel raardere dingen horen zeggen.

    Ik ben zelf op een wat abstracte manier 'gelovig', maar geloof niet dat de wereld gered kan worden door de vage idealen van allerlei 'bevlogenen'. Wel door de politiek, om preciezer te zijn: door wijze bewindslieden, op min of meer democratische (niet perse westerse) wijze gekozen of gesteund door hun bevolking.

    Genoeg zo?!?
    Don't tell me nothing about climate and responsible farming.
    Mmmmmm de enige manier waarop de wereld gered kan worden is via persoonlijke verantwoordelijkheid. De hele reden waarom het nu zo'n zooitje is kwa milieu en klimaat is omdat mensen geen persoonlijke verantwoordelijkheid nemen. Dat is trouwens geen mening, maar een feit.

    Typisch een gelovige die weer gelooft dat "de ander" voor redding moet zorgen. Zo maakt religie/geloof weer eens meer kapot dan lief is. Het is gewoon weer een excuus om zelf geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en keuzes.

    Net als je nog al incoherente en onlogische opmerking dat je het wel allemaal zo goed zou weten over klimaat, beleid en australië omdat je dochter daar een boerderij heeft.
    Gebrabbel van de simpelen, zucht..........
  9. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 augustus 2022 18:47
    quote:

    rationeel schreef op 3 augustus 2022 11:20:

    Waarom protestanten een gevoeliger antenne voor slavernij hebben dan katholieken
    ...
    Viering van de afschaffing van de slavernij in het grootste deel van het Britse Rijk in een protestantse (‘Wesley’) kerk in 1838.

    PIET EMMER
    www.wyniasweek.nl/waarom-protestanten...

    Heeft het protestantisme in de geseculariseerde samenleving van vandaag nog enige betekenis? De publieke aandacht voor de religieuze haarkloverijen binnen deze geloofsrichting mag dan vrijwel tot het verleden behoren, het protestantse schuldgevoel is nog volop aanwezig.

    Zo hoor je in Italië, Portugal en Spanje, overwegend katholieke landen, niet veel over excuses en herstelbetalingen voor het kolonialisme en de slavernij, terwijl deze onderwerpen in het van origine overwegend protestantse Nederland, Groot-Brittannië – en de USA – het publieke debat lijken te domineren. Daarin klinkt de echo door van het protestantse axioma dat de mens niet in staat is tot enig goed, maar geneigd tot alle kwaad. Er valt dus altijd wat goed te maken.
    Het laatste - clandestiene - slaventransport naar Amerika vond plaats in 1860 en kreeg de laatste jaren nogal wat aandacht omdat men het wrak van het desbetreffende daarbij betrokken (en voor de kust van Alabama gezonken) schip na lang zoeken teruggevonden heeft:
    archeologieonline.nl/nieuws/laatste-s...
    www.al.com/news/2021/06/for-first-tim...

    Het transport werd georganiseerd en gefinancierd door ene Timothy Meaher, "an established businessman in Mobile, Alabama". En ja hoor, deze Meaher was katholiek.
    Zijn ouders kwamen uit het katholieke Ierland, en hij is begraven op de katholieke 'Stone Street Cemetery' in Mobile.
    en.wikipedia.org/wiki/Timothy_Meaher

    Mag ik als iemand met protestante roots nu tevreden achterover leunen? Nee, ik denk dat protestanten over 't algemeen meer dan katholieken geneigd waren tot discriminatie, zie de Hollanders in Ned. Indië, en de overwegend protestante Engelsen en 'Boeren' in Zuid-Afrika (waar slavernij zelf al vanaf ca 1828 verboden was).
    In de Nederlandse republiek van ca 1600 tot 1800 discrimineerden de protestanten zelfs hun katholieke en eveneens witte landgenoten.
  10. forum rang 8 josti5 3 augustus 2022 20:25
    quote:

    !@#$!@! schreef op 3 augustus 2022 18:04:

    [...]

    Mmmmmm de enige manier waarop de wereld gered kan worden is via persoonlijke verantwoordelijkheid. De hele reden waarom het nu zo'n zooitje is kwa milieu en klimaat is omdat mensen geen persoonlijke verantwoordelijkheid nemen. Dat is trouwens geen mening, maar een feit.

    Typisch een gelovige die weer gelooft dat "de ander" voor redding moet zorgen. Zo maakt religie/geloof weer eens meer kapot dan lief is. Het is gewoon weer een excuus om zelf geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en keuzes.

    Net als je nog al incoherente en onlogische opmerking dat je het wel allemaal zo goed zou weten over klimaat, beleid en australië omdat je dochter daar een boerderij heeft.
    Gebrabbel van de simpelen, zucht..........
    Persoonlijke verantwoordelijkheid???
    Hoeveel procent van de mensheid is daar al aan toe? Behalve dan wat idealistische Europeanen en Amerikanen?
    Zouden we 10% van de mensheid halen?
    Denk ut niet, bij lange na niet...
  11. forum rang 8 josti5 3 augustus 2022 20:29
    quote:

    Somberman schreef op 3 augustus 2022 20:25:

    [...]

    De mens is ongelijk aan natuur? Nieuw Vennep doet rare dingen met een brein. Teveel kerosine lucht?
    Nou, jij woont, zo te lezen, op een startbaan van Schiphol zelf!
    :-)

    Bij de les blijven, Somberman: apestaartje had het over vier voorgaande 90%-uitroeiingen van het leven op aarde, en die vonden alle plaats ver vóór het ontstaan van de mensheid, en zó ver kan het schuldgevoel van de mens dus niet reiken.
  12. forum rang 6 !@#$!@! 3 augustus 2022 20:45
    quote:

    josti5 schreef op 3 augustus 2022 20:25:

    [...]

    Persoonlijke verantwoordelijkheid???
    Hoeveel procent van de mensheid is daar al aan toe? Behalve dan wat idealistische Europeanen en Amerikanen?
    Zouden we 10% van de mensheid halen?
    Denk ut niet, bij lange na niet...
    Klopt en daarom gaat het dus fout. Daarom zal er weer eerst een enorme ramp op wereldschaal gebeuren voordat men echt zal veranderen. (ondanks alle rampen die er nu al wereldwijd gebeuren)
    De mens is van nature nogal zelfdestructief. (uit angst)
  13. forum rang 6 !@#$!@! 3 augustus 2022 20:48
    quote:

    josti5 schreef op 3 augustus 2022 20:20:

    [...]

    De vorige vier oorzaken waren overduidelijk niet de schuld van de mens, en deze 5e nu opeens wél???
    Ja, echt heel simpel te begrijpen hoor.

    Gebrek aan biodiversiteit (lees monocultuur) icm de TE snel (=ONnatuurlijk snel) stijgende temperaturen, waardoor de natuur zijn natuurlijke capaciteit om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden verliest.
    Dus ja, de mens is verantwoordelijk voor de huidige 5e.
39.227 Posts
Pagina: «« 1 ... 1766 1767 1768 1769 1770 ... 1962 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.