Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Dividendbeleggen

2.394 Posts
Pagina: «« 1 ... 81 82 83 84 85 ... 120 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 SEVA_ 29 mei 2022 12:41
    quote:

    Dividend Collector schreef op 29 mei 2022 12:27:

    Klopt, die heb ik heel lang gehad maar begin april gewisseld met de Euro Dividend ETF. Ik zat daar vooral in vanwege het hoge div rendement, maar merkte dat ik liever beleg in bedrijven die mij bekend zijn. Wat er allemaal onder de motorkap van de Asia ETF zit, allemaal namen die mij niets zeggen. Dus voor wat meer zekerheid gekozen. En Europese dividendaandelen, met name verzekeraars, waren onterecht fors afgestraft dus dat vond ik een unieke koopkans.

    Waarin ik de cash ga herbeleggen weet ik nog niet. Ik ben met de sector banken altijd voorzichtig vanwege witwasschandelen en gevoeligheid voor faillissementen.

    Hoe ziet jouw porto eruit? Je bent op veel draadjes actief.
    ASR
    Allianz
    ING
    ABN
    PNL
    Vopak
    Freeport(Copper)
    OCI
    UBER
    Avantium
    Philips
    Besi
    Nvidia
    Walt Disney
    Netflix
    Flow Traders
    Castellum
    Immobilien
    Starbucks
    Roku
    Ebusco
    Unilever
    Prosus

    En nog veel internationale aandelen uit de dividend porto van Beleggers Belangen. Naast de eerder genoemde ETF’s. Ik mis er denk een paar want ik doe het uit mijn hoofd ;)
    Ik moet een beetje herstructuren, want het is nogal een bij elkaar geraapt zooitje ;)
  2. forum rang 6 Dividend Collector 29 mei 2022 16:33
    Mooie brede portefeuille met van alles wat, maar mijn ervaring is dat teveel spreiding maakt dat je niet alles meer kunt volgen. Plus je helpt vooral je broker met alle transactiekosten. Ik houd zelf - naast de ETF's die al enorm veel spreiding bieden - een maximum van 15-20 individuele aandelen aan, maar heb er nu slechts 13. JET zit daar ook tussen, maar daar kunnen we beter geen woorden aan vuil maken op een forum over dividendbeleggen.

    Interessant in elk geval om hierover van gedachten te wisselen. Ik ben benieuwd welke 2 ETF's je nog gaat aankopen.
  3. jeroenpeter 29 mei 2022 17:15
    quote:

    Zoon van Juuls Moeder schreef op 15 april 2022 20:51:

    [...]

    Bij deze

    Hoewel eerst compensatie voor de onwettige spaartaks moet worden geregeld, maakt het kabinet ook al werk van de vervanger van die heffing. Vanaf 2025 moeten mensen in box 3 belasting betalen over het daadwerkelijk rendement op hun vermogen, zo stond al in het coalitieakkoord. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) meldde vrijdag dat het kabinet behalve het rendement (de opbrengsten) ook de waardeontwikkeling (bijvoorbeeld groei van vermogen) wil belasten.

    "Dat betekent simpel gezegd dat dividend, rente, huur minus kosten, jaarlijks belast worden", aldus Van Rij over het reële rendement. Het kabinet en de Tweede Kamer willen al langer de daadwerkelijke opbrengsten van vermogen belasten (in plaats van het vaste 'fictieve' rendement in de oude spaartaks), maar de Belastingdienst kan dit pas vanaf 2025 aan. De nieuwe taks wordt dus niet alleen een vermogensrendementsheffing, maar ook een belasting op 'vermogensaanwas': als aandelen of onroerend goed in waarde stijgen, wordt over die meerwaarde óók belasting gevraagd. Waardedalingen worden juist aftrekbaar.
    Dan hebben we straks een pensioenstelsel dat aan de beurs is gekoppeld en een belastinginkomstenstelsel dat aan de beurs is gekoppeld.

    Oftewel, in economisch slechte jaren krijgt de overheid straks minder inkomsten uit bestaande belastingen op bedrijven (omzetbelasting, winstbelasting etc.)
    Daarnaast minder inkomsten uit inkomstenbelastingen aan burgers (werkloosheid etc.)
    En tegelijkertijd mogen ze ook nog eens beleggers gaan bijdokken voor papieren verliezen.
    In goede jaren komen ze juist weer om in het geld. Klinkt als een stabiel plan voor de overheidsfinanciering van de toekomst.

    Mom, I think I found the next financial crisis...
  4. forum rang 6 'belegger'' 29 mei 2022 19:04
    Een financiële crisis voorkom je volgens mij niet met een Nederlands belastingregime. De afgelopen 40 jaar is de rente gedaald en Debt to GDP gestegen. De grafiekjes die ik gebruik gaan voor Europa minder lang terug, maar wij hobbelen achter Amerika aan.

    tradingeconomics.com/united-states/in...
    tradingeconomics.com/united-states/go...
    tradingeconomics.com/euro-area/deposi...
    tradingeconomics.com/euro-area/govern...

    Voor nu lijkt het een zachte landing, wat volgt weet ik ook niet.

    Volgens Jeremy Grantham - die overigens wel heel erg somber is - creëert schuld geen groei, maar verhoogt het enkel het risico. Een beetje zoals je huis is niet meer waard geworden, maar je euro's zijn minder waard geworden.
  5. forum rang 6 'belegger'' 29 mei 2022 19:53
    Met 15-20 aandelen kun je inderdaad al flink wat diversificatie aanbrengen. Aan de andere kant hoef je niet elk aandeel continue te volgen. Als je dat wel doet moet je nog uitkijken dat je niet in de verleiding komt om meer te gaan handelen. Zelf heb ik momenteel geen ETF's (m.u.v. een heel klein plukje commodity). In plaats daarvan heb ik een paar blue chips. Als je een aandeel hebt gekocht dan is die van jou en betaal je geen jaarlijkse kosten aan de fondsbeheerder. Daarmee zeg ik niet dat ETF's niet goed zijn.

    Aflopend gesorteerd op percentage van mijn porto heb ik nu: Berkshire, ASML, Roche, Exxon Mobil, GBL, Investor, Microsoft, Shell, Sofina, Pfizer, Coca Cola, Enphase, Nvidia, Johnson & Johnson, Volkswagen, Procter & Gamble, OCI, ASR, Realty Income, OneMain Holdings, Acomo, Ebusco, Besi, Main Street Capital, Ørsted, Ahold.

    Posities zoals bijvoorbeeld Realty Income en de Business Development Companies (BDC) Main Street en OneMain heb ik er een beetje bij voor de frequentie van de dividenduitkeringen. En bijvoorbeeld Volkswagen en OCI vanwege de hoge FCF Yield. Maar dit reken ik voor de wat langere termijn niet tot de kern van mijn posities. Andere namen zoals bijvoorbeeld Besi, Ebusco en Ørsted wil ik met de tijd wel iets uitbouwen. Even afhankelijk van hoe je de grenzen bepaalt zit ik in totaal voor ongeveer 1/3e in groei en voor 2/3e meer defensief. En overigens een flink deel cash, maar het is wel de bedoeling om via DCA verder richting aandelen te gaan.

    Bij het defensieve deel kijk ik o.a. naar dividend, maar uiteindelijk vind ik de vrije kasstroom belangrijker. De gedachte hierachter is dat dividend een onderneming verlaat door een bedrag over te maken, maar met bijvoorbeeld FCF Yield zie je hoeveel geld het bedrijf verdient voor de aandeelhouder. Daarbij geldt dat het leuk is als een bedrijf veel geld binnen harkt, maar voor de lange termijn is het nog veel mooier als dat op een stabiele manier lukt en daarvoor kun je kijken naar kwaliteit.

    Voor een cijfermatige screening van een bedrijf begin ik met: (1) price/sales, (2) price/earnings, (3) price/earnings grow (PEG), (4) ROI, (5) Debt/Equity, (6) Dividend Yield, (7) FCF Yield en (8) gross margin. Voor wie het interesseert verwijs ik als voorbeeld naar het volgende draadje waar ik iets meer ben ingegaan op hoe ik de onderlinge samenhang van de ratio's bekijk: www.iex.nl/Forum/Topic/1387228/Hydrat...
  6. forum rang 8 SEVA_ 31 mei 2022 18:29
    quote:

    Dividend Collector schreef op 31 mei 2022 16:45:

    Zo, de Vaneck Dividend ETF gaat morgen maar liefst 0,93 euro ex dividend. Dat is ruim twee weken eerder dan de afgelopen jaren in juni.

    De winsten en dus ook dividenden klotsen tegen de plinten.

    www.vaneck.com/nl/en/tdiv/performance/
    Nice!!
  7. forum rang 6 Dividend Collector 6 juni 2022 16:36
    De laatste weken is het toch vooral zijwaartsen tussen 34-36 euro. Zie ook de koersen van Chevron en Exxon eens nabij ATH en meerjarige weerstand staan. Mogelijk topvorming. Dat heeft mij doen besluiten de positie op dit niveau deels af te bouwen, ook al is mijn dividendstrategie voornamelijk buy&hold.
  8. aad94 6 juni 2022 17:35
    Beste mensen,

    Iemand bekend met dit probleem of hoe het zit?
    Ik heb aandelen van Apple via Saxo Bank (NYSE) en bij dividend wordt er 15% dividend belasting ingehouden.
    Nu heb ik ook aandelen van Microsoft echter heb ik deze via de Duitse beurs gekocht. Op deze aandelen houden ze 30% dividend belasting in...

    Kan het zo zijn dat bij aandelen genoteerd op NYSE alles automatisch geregeld is waardoor Nederlandse beleggers 15% dividend belasting betalen en dit bij Amerikaanse aandelen met een listing op de Duitse beurs niet het geval is? Waardoor men alsnog 30% berekend?

    Iemand ervaring met deze situatie? Hoor graag dank alvast.
  9. forum rang 6 Dividend Collector 16 juni 2022 21:01
    Hier nog nieuwe inzichten? Iemand die zijn strategie aanpast?

    Ik heb recent de Vaneck en SPDR ETF met olieaandelen grotendeels verkocht en stap nu stapsgewijs weer in in de Vaneck AEX ETF en koop de Ishares Euro Dividend ETF bij. De dalingen zijn ongekend en het dividendrendement van laatstgenoemde zeer aantrekkelijk. Verkopen doe ik in principe niet maar ik heb moeite de winst op mijn posities te zien verdampen.
  10. forum rang 6 marique 17 juni 2022 12:54
    quote:

    Dividend Collector schreef op 16 juni 2022 21:01:

    Hier nog nieuwe inzichten? Iemand die zijn strategie aanpast?

    Ik heb recent de Vaneck en SPDR ETF met olieaandelen grotendeels verkocht en stap nu stapsgewijs weer in in de Vaneck AEX ETF en koop de Ishares Euro Dividend ETF bij. De dalingen zijn ongekend en het dividendrendement van laatstgenoemde zeer aantrekkelijk. Verkopen doe ik in principe niet maar ik heb moeite de winst op mijn posities te zien verdampen.
    Ik ben bezig de portefeuille te vereenvoudigen.
    Kleine thema etf's eruit en de posities in brede wereld etf's vergroten.
  11. forum rang 6 Dividend Collector 26 juni 2022 12:24
    www.iexprofs.nl/Column/748306/Refinit...

    Waarom is dividendbeleggen de aangewezen manier om met aandelen geld te verdienen?

    Sam Witherow: “Omdat op de lange termijn dividendaandelen het relatief beter doen dan de brede aandelenmarkt. Tenminste, dat vertelt de geschiedenis. Redenen van deze outperfomance is dat hoogdividend-aandelen in de regel goedkoper zijn dan de markt en dat dividendgroeiers vooral kwaliteitsbedrijven zijn. De mix van waarde en kwaliteit is ijzersterk.”

    Is dit een goed moment om in dividendaandelen te stappen, of is nog even wachten een beter idee?

    Sam Witherow: “Dividendaandelen zijn nog steeds relatief goedkoop. De waarderingskorting bestaat nog altijd. De huidige beurssituatie doet sterk denken aan de jaren na het leeglopen van de dotcom-bubbel. Daarbij hebben bedrijven met sterke fundamentals voldoende ruimte om hun dividend te betalen. Op dit moment bedraagt de pay-outratio 37%. Dat is minder dan het langetermijngemiddelde van 42%.

    Ten slotte doen dividendaandelen het normaliter goed in tijden van inflatie. Bedrijven met veel prijskracht kunnen moeiteloos hun prijzen verhogen.”
2.394 Posts
Pagina: «« 1 ... 81 82 83 84 85 ... 120 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.