Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.125 Posts
Pagina: «« 1 ... 490 491 492 493 494 ... 507 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 18 januari 2022 14:42
    Verplichte buffers vervallen en daardoor is er straks een grotere kans op een hoger pensioen

    Het nieuwe pensioenstelsel, dat naar verwachting in 2027 van start gaat, doet wat het belooft. De kans op hogere pensioenen is veel groter dan het risico van een lager pensioen.

    Peet Vogels 18-01-22, 07:00 Laatste update: 07:50

    Dat blijkt uit berekeningen gemaakt door pensioendenktank Netspar. Juist de belofte dat pensioenen sneller kunnen stijgen in het nieuwe pensioenstelsel, is een belangrijk argument om over te stappen op een nieuw stelsel. In het huidige stelsel moeten pensioenfondsen eerst grote buffers opbouwen voor de uitkeringen mogen worden verhoogd.

    Lees ook
    Gepensioneerden zijn enige groep die er komende jaren in koopkracht op achteruitgaat
    Karin (61) heeft nauwelijks pensioen opgebouwd: ‘Krijg straks 30 euro, bruto’

    ,,De belofte kan worden waargemaakt’’, zegt Theo Nijman, hoogleraar aan Tilburg University en een van de opstellers van het rapport met de berekeningen. ,,Fondsen hebben veel ruimte om het nieuwe contract in te vullen. Bij de doorgerekende variant is de kans 50 procent dat het pensioen met meer dan 1 procent stijgt in enig jaar. De kans dat het daalt met meer dan 1 procent is 20 procent.’’

    Pensioen­fond­sen hoeven in het nieuwe pensioen­stel­sel niet langer een bufferver­mo­gen te hebben

    Niet langer een buffervermogen
    In het nieuwe pensioenstelsel, dat naar verwachting in 2027 van start gaat, zijn de pensioenen niet langer gegarandeerd. Pensioenfondsen hoeven dan niet langer een buffervermogen te hebben om die uitkeringen nu en in de toekomst te kunnen betalen.

    Dat betekent dat de fondsen rendementen op hun beleggingen direct kunnen uitkeren. Als het goed gaat met de rendementen, worden de pensioenen verhoogd, als het tegenzit verlaagd.

    De beleggingen van pensioenfondsen leveren vaker een positief dan een negatief rendement, vandaar dat de kans op stijgende pensioenen groter is. Ook de verdeling van beleggingen over aandelen en obligaties is van belang. Hoe meer aandelen, hoe hoger de rendementen, maar ook hoe hoger de risico’s. Dat betekent dat de verhogingen groter zijn, maar de kans op korten ook.

    Als een fonds bij de overgang een dekkings­graad van 95 procent heeft, hoeft het niet te korten. Het kan ervoor kiezen de uitkering op peil te houden

    Theo Nijman, hoogleraar aan Tilburg University

    Pensioenen extra verhogen
    Netspar is er bij de berekeningen van uitgegaan dat de dekkingsgraad van het pensioenfonds 100 procent is op het moment dat het fonds overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel. De waarde van de opgebouwde pensioenen en aanspraken blijft bij die transitie behouden. Veel fondsen zitten inmiddels al boven die 100 procent. Dat betekent dat ze straks de pensioenen extra kunnen verhogen.

    Maar er zijn ook fondsen die onder de 100 procent zitten. Die lopen het risico dat ze pensioenen moeten korten bij een overstap naar het nieuwe stelsel. Daar heeft het rapport ook goed nieuws voor. ,,Als een fonds bij de overgang een dekkingsgraad van 95 procent heeft, hoeft het niet te korten. Het kan ervoor kiezen de uitkering op peil te houden. Dan heb je tien jaar lang een hogere uitkering en daarna een lagere. De kans op korting op latere leeftijd is dan wel groter’’, zegt Nijman.

    Als de beleggingen verlieslatend zijn, moet een pensioenfonds die tegenvaller verrekenen met de pensioenen. Dat kan door alle verliezen in één keer te nemen. Dat leidt tot flinke jaarlijkse aanpassingen van het pensioen.

    De vraag is of deelnemers daarop zitten te wachten. Het fonds heeft ook de mogelijkheid de tegenvaller over tien jaar uit te smeren. Dat verkleint de pijn per jaar. Bovendien is er de kans dat de beleggingen in die periode weer positieve rendementen laten zien. Dan wordt het verlies ingelopen en kan de korting van tafel.

    www.ad.nl/geld/verplichte-buffers-ver...
  2. forum rang 10 voda 27 januari 2022 07:42
    Beleggingswinst levert pensioenfonds eindelijk ook hogere dekkingsgraad op
    Martine Wolzak 00:01

    Pensioengigant ABP huist met een deel van zijn activiteiten op de Zuidas. Foto: ANP/Kim van Dam

    Vakcentrale CNV vindt dat het kabinet eerder indexeren 'zeer snel' mogelijk moet maken.
    Dankzij stevige beleggingswinsten op onder meer aandelen en private equity is het vermogen van Nederlandse pensioenfondsen afgelopen jaar fors gestegen. Pensioenfonds ABP is koploper met een jaarrendement van €55 mrd, oftewel 11%.

    De beleggingsrendementen vertalen zich bovendien door de opgelopen rente voor het eerst in jaren ook in een stekte stijging van de dekkingsgraden, blijkt uit de jaarcijfers die de vijf grote fondsen donderdag publiceren. Daarmee komt een verhoging van miljoenen pensioenen eindelijk weer in zicht, na jaren van stilstand.

    Hoogste stand in tien jaar
    De dekkingsgraad van ambtenarenfonds ABP staat weer boven de 110%, de hoogste stand sinds 2011 aldus het fonds. Die van pensioenfonds Zorg en Welzijn steeg van 92,6% naar 106,6%, 'de hoogste jaarafsluiting sinds 2014’, aldus PFZW-voorzitter Joanna Kellermann.

    ABP en PFZW zijn de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, maar ook bij de iets kleinere metaalfondsen PMT en PME gaat het de goede kant op. Toch kunnen alle vier de pensioenen nog niet indexeren, om zo deelnemers te compenseren voor de gestegen prijzen. De pensioenen bij deze fondsen zijn na ruim tien jaar stilstand al meer dan een vijfde in koopkracht gedaald.

    Snel indexatie mogelijk maken
    'Het kabinet moet eerder indexeren zeer snel mogelijk maken', zegt pensioenonderhandelaar Patrick Fey van vakcentrale CNV, eveneens bestuurder bij ABP, daarom. 'Bij de huidige inflatie is het belangrijk dat als er voldoende middelen zijn, de pensioenen omhoog kunnen.' Van de top vijf fondsen heeft alleen dat van de bouw de afgelopen tien jaar af en toe kunnen indexeren, dat fonds heeft inmiddels een dekkingsgraad van 125%.

    Fey vindt dat de nieuwe minister van pensioenen Carola Schouten snel de belofte moet inlossen om in de loop van dit jaar de regels voor indexatie te versoepelen. Nu mag dat pas vanaf een dekkingsgraad van 110% gemiddeld over 12 maanden. Schoutens voorganger heeft al toegezegd dat dit 105% wordt.

    Ook die grens halen ABP, PFZW, PMT en PME nu nog niet. Hun zogeheten beleidsdekkingsgraad staat daar nog enkele procentpunten onder. 'Zodra we de pensioenen mogen verhogen is het onze intentie dit te doen', zegt uitvoerend bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van ABP echter. Het fonds treft al voorbereidingen voor later dit jaar.

    Maar de bestuurders van PMT en PME zijn terughoudender. De komende jaren loopt een opslag uit de rente waar pensioenfondsen mee mogen rekenen (de ufr), wat 'een negatief effect zal hebben op de dekkingsgraad', waarschuwt bijvoorbeeld voorzitter Jos Brocken van PMT. Het fonds wil bovendien voorkomen dat het straks pensioenen moet verlagen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, ergens voor 2027. 'Wij willen dan ook onder de huidige regelgeving niet te optimistisch zijn over spoedige indexatie.'

    Tegenop beleggen
    De rendementen van de vijf fondsen, die samen ruim €1000 mrd mrd beheren, lopen dit jaar overigens behoorlijk uiteen. Van 11% voor ABP, tot 3% voor PMT. Daarmee is 2021 een goed, maar geen top jaar. Met name aandelen, vastgoed en alternatieve beleggingen zoals private equity, grondstoffen en hedgefondsen deden het goed.

    ABP boekte op die laatste categorie, goed voor een vijfde van de portefeuille, bijvoorbeeld een rendement van 32,6%. PFZW boekte een beleggingswinst van 44% op private equity, goed voor 8% van het vermogen en 22% op aandelen, bijna een derde van de portefeuille. Obligaties bleven achter.

    Ook afgelopen jaren boekten de fondsen regelmatig mooie rendementen, maar die werden dan (grotendeels) tenietgedaan door de steeds maar dalende rente. Dat speelde met name bij fondsen die het renterisico niet, of maar voor een klein deel hadden afgedekt. En dat geldt juist voor de grotere fondsen met de meeste deelnemers. Hun dekkingsgraden blijven dan ook achter bij het gemiddelde van de sector. Vooral ondernemingspensioenfondsen staan er doorgaans veel beter voor.

    Bij ABP bijvoorbeeld, dat een vrij lage renteafdekking heeft, viel jarenlang nauwelijks tegen de daling van de rente op te beleggen. Het vermogen steeg - mede door die dalende rente - tot recordhoogtes. Aandelen, vastgoed, obligaties: bijna alle beleggingscategorieën profiteerden van de lage rentestanden.

    De keerzijde was de enorme stijging van de verplichtingen, de andere kant van de balans van een pensioenfonds. Fondsen moeten immers in het huidige pensioenstelsel de pensioenen die zij hebben beloofd waarderen met een rekenrente, net zoals dat de beleggingen aan de linkerzijde op marktwaarde op de balans staan. Hoe lager die rente, hoe hoger de verplichtingen.

    Nu die rente in 2021 is gestegen en de meeste beleggingen tegelijkertijd goed rendeerden, profiteert ABP. Terwijl PMT bijvoorbeeld, dat weer een wat hogere renteafdekking heeft, daar minder baat bij heeft.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1428155/beleggingswins...
  3. forum rang 10 voda 27 januari 2022 09:52
    Analyse: uitblijven indexatie pensioenen hard gelag ouderen
    Door MARTIN VISSER

    49 min geleden
    in FINANCIEEL

    Pensioenfondsen hebben mooie beursrendementen gehaald. Ondertussen stijgt ook de rente. Beide bewegingen op de financiële markten leiden tot een gunstig resultaat voor de meeste pensioenfondsen. Waar de afgelopen jaren nog werd gediscussieerd over kortingen, vraagt menig gepensioneerde zich nu af waar de indexatie blijft.

    De grote fondsen hebben al jaren hun pensioenen niet meer verhoogd met de prijsstijging. Daardoor hollen die aanvullende pensioenen in koopkracht achteruit. Voor veel gepensioneerden een hard gelag.

    Toezeggingen vanuit de politiek om met soepeler indexatieregels te komen bieden voorlopig voor veel pensioenfondsen nog geen soelaas. Het kabinet is van zins om dit jaar indexatie met terugwerkende kracht toe te staan.

    BEKIJK OOK:
    Pensioenfondsbazen willen haast maken: ’Laat nieuw stelsel eerder ingaan’

    Barrières
    Maar er zijn drie barrières. Eén: veel fondsen halen de nieuwe eisen ook niet (dat gaat bijvoorbeeld op voor vier van de vijf grote fondsen). Twee: pensioenfondsen willen mogelijk een buffer aanhouden voor de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. En drie: pensioenexperts kraken de regeling die deze terugwerkende kracht mogelijk moet maken. Zij vinden die zo ingewikkeld dat ze vrezen dat veel fondsen er amper gebruik van kunnen maken.

    BEKIJK OOK:
    Column: pensioenpremie belachelijk hoog, iedereen wordt benadeeld

    Ondertussen zien gepensioneerden hoe boodschappen en vaste lasten duurder worden. Vorig jaar, dit jaar en volgend jaar ligt de gemiddelde prijsstijging op circa 3 procent. Daarbij woedt er ook een politieke discussie over de AOW die ontkoppeld wordt van het hogere minimumloon.

    Volgens de ramingen daalt de koopkracht van gepensioneerden onder het nieuwe kabinet met 0,4 procent per jaar. Dat wordt voor de politiek steeds moeilijker verkoopbaar. Hoe dit op te lossen is de grote vraag. De koopkracht van ouderen wordt steeds meer een politiek hoofdpijndossier.

    www.telegraaf.nl/financieel/445775677...
  4. forum rang 10 voda 27 januari 2022 10:03
    Pensioenfondsbazen willen haast maken: ’Laat nieuw stelsel eerder ingaan’
    Door DAVE KRAJENBRINK

    3 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Er moet meer haast worden gemaakt met het nieuwe pensioenstelsel, vinden bestuurders van de grootste pensioenfondsen. Dan kunnen de pensioenen ook vaker en met hogere percentages geïndexeerd worden. „Wat ons betreft gaat het nieuwe stelsel per 1 januari 2025 in plaats van 2026 in”, zegt Eric Uijen, uitvoerend bestuursvoorzitter van pensioenfonds PME.

    Ook Joanne Kellerman, bestuursvoorzitter van pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), maant tot haast. Want hoewel ook de financiële positie van PFZW is verbeterd, „kopen onze deelnemers en zeker onze gepensioneerden daar helaas niets voor”, zo zegt zij.

    Want wie in de zorg werkt of heeft gewerkt, of als leraar, politieagent, metaalarbeider, hoeft er opnieuw niet op te rekenen dat zijn of haar pensioen geïndexeerd gaat worden. Kellerman: „In een tijd dat de boodschappen steeds duurder worden en de energieprijzen snel stijgen, is dat een harde constatering.”

    "In een tijd dat de boodschappen steeds duurder worden, is dat een harde constatering"
    Eenzelfde geluid klinkt bij de andere pensioenfondsen. „We willen ongelofelijk graag indexeren, we begrijpen de steeds luider wordende roep om indexatie ook heel goed”, zegt PME-bestuurder Uijen.

    Er is nu een regel in de maak waarmee pensioenfondsen over de laatste twaalf maanden gemiddeld nog maar 105 euro in kas hoeven te hebben voor iedere 100 euro die aan pensioen moet worden uitgekeerd. Dat moet nu nog 110 euro zijn. Pensioenfonds ABP, dat nu met een gemiddelde dekkingsgraad van 102,8 procent dichterbij die 105 procent komt, zegt dan ook de intentie te hebben te indexeren als die grens wordt gehaald.

    ’Duivels dilemma’
    Maar Uijen houdt toch een slag om de arm. „Het is een duivels dilemma, want wat je niet wilt is bij de overgang naar het nieuwe stelsel meteen moeten korten op de pensioenen.” Het zou voor PME een overweging kunnen zijn om nog niet te indexeren, ook al wordt straks die nieuwe indexeringsgrens van 105 procent gehaald. „We moeten verder kijken dan die dekkingsgraden. We hebben bijvoorbeeld ook een reserve nodig om het afschaffen van de doornsneesystematiek voor 45-plussers te compenseren.” In het huidige systeem betalen jongeren mee aan de pensioenen van de ouderen. Omdat dit systeem straks verdwijnt, lopen 35- tot 55-jarigen flink wat pensioenopbouw mis. Volgens Uijen moeten pensioenfondsen, politiek en sociale partners hierover zo snel mogelijk in gesprek.

    Vakbonden FNV en CNV vinden dat pensioenfondsen straks bij die versoepelde dekkingsgraad van 105 procent gewoon moeten indexeren. „Veel gepensioneerden wachten al jaren op indexatie, nog langer wachten, zeker als de grens van 105 procent wordt gehaald, vinden wij moeilijk uit te leggen aan pensioendeelnemers”, zegt Patrick Fey pensioenonderhandelaar van CNV. „Zeker in deze tijd van hoge inflatie en het achterblijven van de AOW.”

    "Het is een beetje vreemde manier van denken"
    „Het is ook een beetje vreemde manier van denken om niet te willen indexeren bij de nieuwe grens van 105% omdat fondsen geld nodig hebben bij de overgang naar het nieuwe stelsel”, zegt pensioenadvocaat en hoogleraar Hans van Meerten. „Hoe ga je dat straks verkopen, het zal het toch al smalle draagvlak voor het nieuwe pensioenstelsel verder verkleinen.”

    ’Vertekend beeld’
    Terwijl het overgrote merendeel van de bijna 190 pensioenfondsen die ons land telt al flink boven die zogeheten dekkingsgraad van 105% zit, lukt het de vier grootste fondsen van ons land blijkbaar niet die 105 procent te halen. Terwijl er wel miljarden aan rendement worden bijgeschreven. „Het is ook vertekend beeld”, zegt actuaris Wichert Hoekert van Willis Towers Watson. „Er zijn ontzettend veel kleine pensioenfondsen die ook ver onder de vereiste dekkingsgraden zaten om die reden ook opgeheven. Bovendien zitten in die gemiddelde dekkingsgraad nog de slechte maanden van begin vorig jaar als gevolg van de coronacrisis.”

    "Dat zijn we in Nederland totaal niet gewend"
    Volgens Hoekert zou dan ook niet de gemiddelde, maar de maandelijkse – actuele - dekkingsgraad maatgevend moeten. Voor ambtenaren en lerarenfonds ABP ligt die actuele dekkingsgraad op ruim 110,2%. In het nieuwe stelsel zou dit straks kunnen betekenen dat een gepensioneerde 8 procent pensioenindexatie kan krijgen. Tegelijkertijd betekent het ook dat bij financieel tegenslagen pensioenen gekort worden. Uijen: „En dat zijn we in Nederland totaal niet gewend.”

    www.telegraaf.nl/financieel/104615183...
  5. forum rang 10 voda 3 februari 2022 09:31
    Onrust op de beurs raakt financiële positie pensioenfondsen: pensioen niet waardevast
    Business Insider Nederland 1 dag geleden

    ANP/Robin van Lonkhuijsen©

    De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in januari een stuk slechter voor komen te staan. Volgens onderzoeksbureau Aon is hun financiële positie verslechterd door tegenslagen met beleggingen. In december ging het juist een stuk beter met de fondsen, maar die verbetering is door verliezen op de aandelenbeurzen in januari weer direct tenietgedaan.

    Aon kijkt elke maand naar de dekkingsgraden van de fondsen. Die graadmeter was in december gemiddeld gestegen van 111 naar 115 procent, maar is in januari teruggevallen naar 110 procent. Dat betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen over de gehele linie 1,10 euro in kas hebben. De terugval is zuur omdat de hoop op pensioenverhogingen bij fondsen hierdoor in de kiem gesmoord kan worden.

    Voor het bepalen of een fonds de pensioenen kan verhogen wordt naar de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden gekeken. Die graadmeter staat gemiddeld momenteel op 109 procent.

    Volgens de huidige regels is dat te laag om te kunnen indexeren, ofwel pensioenen aan te passen aan de ontwikkeling van de lonen en de inflatie. Als de pensioenen niet meestijgen met de lonen en de inflatie neemt de koopkracht van de oudedagvoorzieningen af.

    Dit thema is extra actueel met het hoog op de hoge inflatie. Woensdag werd bekend dat de Nederlandse inflatie in januari opnieuw zeer hoog is, met een gemiddelde prijsstijging van 7,6 procent volgens de Europese rekenmethode.

    Lees ook: Pensioen niet waardevast door hoge inflatie: zo groot kan het bedrag zijn dat je jaarlijks mist

    In Den Haag wordt gewerkt aan wetgeving om het mogelijk te maken om al over te gaan tot een pensioenverhoging bij een score van 105 procent. Zodra die versoepeling ingevoerd wordt, is het aan de fondsen om een afweging te maken.

    Pensioenverhogingen financieel voorlopig niet te doen
    "Dit is echter een lastige afweging voor fondsen", zegt Frank Driessen, directeur van de afdeling voor vermogensbeheer van Aon. Hij verwacht niet dat alle fondsen die dit kunnen, gebruik gaan maken van de versoepeling. Het geld voor de pensioenverhoging zouden ze bijvoorbeeld ook achter de hand kunnen houden voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat kan in sommige gevallen verstandig zijn.

    Onlangs bleek al dat de grootste pensioenfondsen van Nederland er financieel nog niet aan toe zijn om de pensioenen te verhogen. "In een tijd dat de boodschappen steeds duurder worden en de energieprijzen snel stijgen, is dat een harde constatering", zei bestuursvoorzitter Joanne Kellermann van zorgfonds PFZW. Ambtenarenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, gaf aan te hopen dat de regels snel wat versoepeld worden. Dan zou een verhoging van de pensioenen binnenkort wellicht alsnog in beeld komen, aldus ABP. Maar dan moet het tij financieel wel meezitten.

    LEES OOK: Pensioen niet waardevast door hoge inflatie: zo groot kan het bedrag zijn dat je jaarlijks mist

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/on...
  6. forum rang 10 voda 15 februari 2022 12:17
    Hoger pensioen uit beeld na slechte maand grote fondsen
    56 min geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM (ANP) - De financiële positie van de grote Nederlandse pensioenfondsen is in januari flink verslechterd. Daardoor lijkt de kans dat de pensioenen over niet al te lange tijd verhoogd kunnen worden wat afgenomen. Bijvoorbeeld ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW zeiden een maand eerder nog dat ze hoopten op een spoedig verder herstel waardoor gedeeltelijke indexatie van pensioenen weer in beeld zou komen.

    Demonstranten gingen eerder de straat op voor hogere pensioenen. ANP/HH

    De zogeheten dekkingsgraad van ABP zakte van dik 110% in december tot minder dan 108% in januari. Dat betekent dat het grootste fonds van Nederland voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen net geen €1,08 in kas heeft. Bij metaalfondsen PME en PMT verslechterden de graadmeters eveneens met enkele procentpunten tot respectievelijk circa 105% en 103%. PFZW heeft nog geen cijfers over januari naar buiten gebracht.

    BEKIJK OOK:
    Column: door zelf de rente te vergeten, kunnen grote pensioenfondsen al jaren niet indexeren

    Beursdomper
    Een peiling van onderzoeksbureau Aon wees er onlangs al op dat veel fondsen in januari kampten met tegenslagen met beleggingen als gevolg van de verliezen op de wereldwijde aandelenbeurzen. Voor het bepalen of een fonds de pensioenen kan verhogen wordt naar de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden gekeken. Die graadmeters liggen over de gehele linie lager en de domper van januari zorgt ervoor dat ze langer op een niveau blijven waarbij fondsen volgens de huidige regels ook nog niet mogen indexeren.

    BEKIJK OOK:
    Pensioenfondsen stabiel, maar verhoging pensioenen blijft nog onzeker

    ’Harde constatering’
    Bij de cijfers over december bleek al dat de grootste pensioenfondsen van Nederland er financieel nog niet aan toe waren om de pensioenen te verhogen. „In een tijd dat de boodschappen steeds duurder worden en de energieprijzen snel stijgen, is dat een harde constatering”, zei bestuursvoorzitter Joanne Kellermann van PFZW toen.

    ABP gaf evenwel aan te hopen dat de regels snel wat versoepeld worden. Dan zou een verhoging van de pensioenen binnenkort wellicht alsnog in beeld komen, aldus ABP. Maar dan moet het tij financieel wel meezitten.

    www.telegraaf.nl/financieel/798561165...
  7. forum rang 10 voda 16 februari 2022 10:03
    Pensioenfonds PFZW dreigt te stoppen met beleggen in 'fossiel'
    Van onze redacteur 09:16

    De Eemshavencentrale van RWE draait op steenkool en biomassa. Foto: Kees van de Veen/ANP

    Pensioenfonds PFZW gaat de komende twee jaar zijn beleggingen in bedrijven die zich bezighouden met fossiele energie staken, als die ondernemingen niet 'concreet en aantoonbaar' bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde. Dat heeft het pensioenfonds, dat qua omvang het tweede pensioenfonds van Nederland is, woensdag bekendgemaakt.

    Joanne Kellermann, voorzitter van PFZW, zegt aan te dringen 'op snelle transitie van de fossiele energiesector, omdat we anders de klimaatdoelen niet gaan halen'. Vanaf 2024 wil PFZW alleen nog beleggen in bedrijven uit de sector fossiele energie die het klimaatakkoord van Parijs en de doelen van de laatste klimaatconferentie in Glasgow als richtsnoer voor hun beleid nemen.

    PFZW wil dat de bewuste ondernemingen vóór eind 2022 aangeven of ze het akkoord van Parijs, dat uitgaat van een maximale opwarming van de aarde met anderhalve graad, omarmen. Het fonds neemt afscheid van wie dat niet doet.

    Het pensioenfonds verwacht vervolgens dat de bedrijven die de klimaatdoelen wel omarmen, in 2023 een beleid voor een 'overtuigende en verifieerbare energietransitie' vastleggen, compleet met eigen reductiedoelen voor de emissie van broeikasgas. Zonder zo'n strategie zegt PFZW zo'n bedrijf alsnog vaarwel.

    'CO2-voetafdruk al gehalveerd'
    Het fonds zegt de afgelopen jaren al uit de meest energie-intensieve bedrijven te zijn gestapt, en zo de CO2-voetafdruk van zijn aandelenportefeuille te hebben gehalveerd. 'Het bestuur van PFZW voelt een grote verantwoordelijkheid om de pensioenpremie van onze drie miljoen deelnemers zo in te zetten dat hun geld goed rendeert en concreet bijdraagt aan een leefbare wereld', stelt voorzitter Kellermann in een verklaring.

    Een andere aanscherping van het pensioenfonds betreft de beleggingen in steenkool en teerzand. PFZW stapt uit bedrijven die voor hun omzet voor meer dan 5% afhankelijk zijn van de productie van steenkool, en voor meer dan 1% van de omzet van de productie van olie uit teerzand. Tot voor kort was de PFZW-grens bij deze bedrijven 30% respectievelijk 10%.

    Arctische gebieden
    Het fonds wil zich ook actiever gaan opstellen bij aandeelhoudersvergaderingen. PFZW staat kritisch tegenover investeren van de fossiele-energiesector in de arctische gebieden. Het fonds kondigt aan tegen te stemmen als een bedrijf bestuurders wil herbenoemen die de klimaatdoelen niet hebben gehaald.

    PFZW heeft bijna drie miljoen deelnemers. Het had in het vierde kwartaal van 2021 een belegd vermogen van €277,5 mrd. De nieuwe klimaatstrategie van PFZW volgt op het besluit vorig najaar van ABP. Dat zei toen dat het volledig uit olie- en gasbedrijven stapt. Die operatie moet naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 zijn afgerond.

    In een gesprek met Het Financieele Dagblad zeiden PFZW-voorzitter Kellermann en ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool vorig najaar nog dat ze een totale exit uit 'fossiel' niet direct voor zich zagen. Daarna besloot ABP dat toch te doen.

    In een reactie noemde Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland, het woensdag 'een goede zaak dat PFZW vanaf nu een klimaatplan van fossiele bedrijven eist'. Maar 'echte klimaatactie betekent dat PFZW nog dit jaar stopt met beleggen in fossiele bedrijven', merkt hij op. 'Niet pappen en nathouden, dat is niet genoeg om een crisis te stoppen.'

    Bij het hoofdkantoor van PFZW in Zeist zijn nu acties van klimaatactivisten.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1430520/pensioenf...
  8. forum rang 10 voda 3 maart 2022 08:27
    Pensioenfondsen hebben voor miljarden aan Russische beleggingen
    12 uur geleden

    Nederlandse pensioenfondsen hebben in totaal voor zo’n 5 miljard euro aan Russische aandelen en obligaties in bezit. Dat lijkt veel, maar in het grote plaatje valt het financiële risico dat de fondsen lopen door de internationale sancties tegen Rusland daarmee mee, laat De Nederlandsche Bank (DNB) weten.

    Nederlandse pensioenfondsen hebben in totaal voor zo’n 5 miljard euro aan Russische aandelen en obligaties, waaronder van gasbedrijf Gazprom.© ANP/HH Nederlandse pensioenfondsen hebben in totaal voor zo’n 5 miljard euro aan Russische aandelen en obligaties, waaronder van gasbedrijf Gazprom.
    Volgens cijfers van de toezichthouder gaat het om ongeveer 0,3 procent van het totale pensioenvermogen. DNB noemt de zogeheten blootstelling daarom „zeer gering.”

    Het merendeel, ongeveer 55 procent, betreft Russische aandelen. Verder gaat het voor 40 procent om staatsobligaties en voor 5 procent om bedrijfsobligaties.

    Er is momenteel veel onzekerheid op de financiële markten. Vandaar dat er in de bestuurskamers van pensioenfondsen goed gekeken wordt naar de mogelijke gevolgen die het conflict in Oekraïne en de maatregelen tegen Rusland voor hen kunnen hebben.

    Verkoop

    ANP meldt woensdagavond het besluit te hebben genomen beleggingen in Russische bedrijven van de hand te doen. Het pensioenfonds voor overheid en onderwijs heeft voor circa 520 miljoen euro in het land belegd, dat is minder dan 0,1 procent van zijn belegd vermogen.

    BpfBOUW, het pensioenfonds voor de bouwsector en een van de grootste fondsen van Nederland, laat eveneens weten te stoppen met beleggingen in Rusland. De Russische inval in Oekraïne heeft volgens een verklaring van het fonds tot een „principebesluit” geleid.

    Bij bpfBOUW gaat het om ongeveer 58 miljoen euro aan beleggingen. Dat komt neer op 0,07 procent van het belegd vermogen van het fonds.

    In de praktijk kan het wel nog even duren voor de stukken zijn verkocht. Dit komt doordat Rusland op de lokale beurzen geen verkooporders van buitenlandse beleggers meer accepteert, leggen de pensioenfondsen uit. Ze gaan naar eigen zeggen tot verkoop over zodra dat verantwoord kan.

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/pe...
  9. forum rang 10 voda 24 maart 2022 16:01
    Column: achterdocht pensioenspaarder bij overstap naar nieuw stelsel
    Door MARTIN VISSER

    Vandaag, 08:31
    in FINANCIEEL

    De pensioenwereld kampt met een vertrouwenscrisis. Ouderen krijgen niet het pensioen waarop ze hadden gehoopt. Jongeren vragen zich af of er straks nog wel geld voor hen is. En de groep ertussenin wacht met angst en beven af of zij niet gemangeld worden bij de overstap naar een nieuw pensioenstelsel.

    ANP/HH
    En wat vraagt de pensioenwereld uitgerekend bij die overstap? Vertrouwen. Toezichthouder Jos Heuvelman van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zei het zaterdag letterlijk in deze krant. Op de vraag hoe pensioenspaarders er zeker van kunnen zijn dat hun geld bij de overstap naar een nieuw stelsel eerlijk wordt overgeheveld, zei hij: „Dan moet je toch vertrouwen op zo’n fonds, met zijn deelnemersraad, zijn bestuur, actuarissen en toezichthouder. Die zijn verantwoordelijk voor evenwichtige belangenbehartiging.”

    Moeten al die pensioenspaarders, die gedwongen bij een fonds zitten, geen inspraak hebben in de premie, wel verplicht zijn die te betalen, niks te zeggen hebben over de pensioenopbouw en moeten hopen op een fatsoenlijke overgang, de pensioenbestuurders van werkgevers en vakbonden gewoon maar op hun blauwe ogen geloven? Bestrijd je een vertrouwenscrisis met het vragen van vertrouwen?

    BEKIJK OOK:
    Gepensioneerden emotioneel bij rechtszaak voor indexatie: ’Kan zoons niet helpen’

    In het huidige pensioencontract krijgen alle deelnemers een pensioenaanspraak, ze bouwen rechten op voor een toekomstige uitkering. Dit stelsel is gebonden aan zeer strenge regels om die zekerheid te kunnen geven, maar die regels leiden er ook al jaren toe dat kortingen dreigen en indexaties uitblijven. In het nieuwe pensioencontract wordt het pensioen variabel en onzeker. Jaar op jaar wordt een pensioenpotje opgebouwd. Hoeveel pensioen je daar uiteindelijk uit krijgt, zal later blijken. Omdat dit pensioen meebeweegt met de beurs en niet met strenge regels zou het beter uitlegbaar moeten zijn.

    BEKIJK OOK:

    Waakhond vindt nieuw pensioen beter uit te leggen: ’In theorie wel’
    Overheveling
    De overheveling van het opgebouwde pensioenvermogen naar het nieuwe stelsel is heel precair. Dit gaat om ongeveer €1700 miljard. En het persoonlijke pensioenvermogen is voor bijna alle mensen het grootste bedrag dat ze ooit bij elkaar zullen sparen in hun leven. Juist op dat moment wordt het individueel bezwaarrecht uitgeschakeld. En schakelen we over op de vertrouwensmodus.

    BEKIJK OOK:
    Column: zo moeilijk is pensioen niet!

    In de pensioenconsultatie hebben allerlei juristen hier al kritiek op geleverd. Het is de vraag of het juridisch houdbaar is om dit recht opzij te schuiven. En áls je dat dan al doet, zijn er dan nog andere mogelijkheden om ergens je recht te halen als je het oneens bent met je nieuwe pensioenrechten? Dit is een grote omissie in het conceptwetsvoorstel, dat binnenkort in zijn finale versie naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

    Het is zeer vraag of de belangen van generaties goed worden vertegenwoordigd door de pensioenbesturen. Daar zit juist een deel van het wantrouwen van deelnemers. Door de mogelijkheden om je recht te halen flink te verminderen wordt de achterdocht gevoed en het draagvlak onder het nieuwe stelsel op voorhand al ondermijnd.

    www.telegraaf.nl/financieel/133826976...
  10. forum rang 10 voda 21 april 2022 08:51
    Pensioenfondsen hinten eindelijk op verhogen pensioenen
    NU.nl - 8 uur geleden
    © Aangeboden door NU.nl

    Bij de grote pensioenfondsen is de dekkingsgraad het afgelopen jaar gestegen, waardoor de grens om de pensioenen te indexeren in zicht komt. Die verhoging komt er het volgende kwartaal nog niet, maar alle fondsen zeggen die wel te willen doorvoeren zodra het kan.

    Pensioenfondsen hinten eindelijk op verhogen pensioenen
    Pensioenfondsen mogen de pensioenen pas verhogen als de zogenoemde beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van alle dekkingsgraden over een jaar tijd, 110 procent bedraagt. Dat betekent dat het fonds voor elke euro die het uitgeeft 1,10 euro in kas heeft. De ambitie van het kabinet is om die grens vanaf 1 juli te verlagen naar 105 procent.

    In dat geval komen al heel wat fondsen in de buurt van de grens. Het metaal- en technologiefonds PME, het ambtenarenfonds ABP en het bouwpensioenfonds bpfBOUW zitten er al boven. PMT, dat ook voor de metaal- en technieksector geldt, en Pensioenfonds Zorg & Welzijn komen met 103 procent in de buurt.

    Met 121,9 procent is bpfBOUW het enige grote pensioenfonds dat ook al boven de grens van 110 procent zit. Het fonds voerde vorig jaar al een indexatie door en denkt na over nog een indexatie, maar die komt er nog niet meteen. De dekkingsgraden zijn bij bpfBOUW veel hoger dan bij de rest omdat het fonds vooral in vastgoed belegt. Dat is tijdens de coronapandemie fors in waarde gestegen.

    Hoewel de beurzen het het afgelopen kwartaal minder goed deden door de oorlog in Oekraïne, gingen alle dekkingsgraden toch verder de hoogte in. Dat heeft volgens de meeste fondsen te maken met de stijgende rente. Daardoor moeten de fondsen minder bijbetalen op hun pensioenverplichtingen, waardoor ze meer geld in kas houden.
  11. forum rang 10 voda 27 april 2022 09:30
    Column: pensioenbonus van €1,2 miljard volstrekt bezopen
    Door THEO GOMMER

    Gisteren, 15:06
    in FINANCIEEL

    Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft een private equity-(vermogens)beheerder € 1,2 miljard betaald als bonus voor het goede rendement. Naast al een goede reguliere beloning.

    GETTY IMAGES/
    Mijn post op LinkedIn was „Tja, beste gepensioneerden: daar gaat jullie indexatie. Hup in in de diepe zakken van private equity. Uit Amerika. Ach, waarom zou je ook kritischer zijn als pensioenfonds. Toch?.”

    Ik had bijna 20.000 reacties hierop! Zelfs voor mij is dat ’best veel’. Iedereen was het met mij eens. Nou ja, 10 mensen niet (dus 99,95% wel). Maar ja, die werken dan ook voor/bij private equity-beleggers.

    Het is namelijk ook volstrekt bezopen. Natuurlijk mag/moet een pensioenfonds ’risicovol’ beleggen. Daar hoort inmiddels zelf rechtstreeks deelnemen in bedrijven en dus ook via private equity-beheerders bij. Maar dat hoeft, dat moet, nee dat mag niet gepaard gaan met dit soort beloningen.

    BEKIJK OOK:
    Gepensioneerden snakken naar plusje: kijk hoe uw pensioenfonds ervoor staat

    Daar had het pensioenfonds veel kritischer over moeten onderhandelen. Een bonus bij uitzonderlijk goed presteren, prima. De hoogte is dan uiteraard enigszins subjectief. Maar wel zeker met een bovengrens. Een rendement van 44%, wat vorig jaar is behaald, is uiteraard top, maar dat komt echt niet door de kwaliteit van de vermogensbeheerders, maar gewoon door de (wereld) economie.

    Een bonus van €200 miljoen was toch ook mooi geweest? Dan had iedere gepensioneerde verpleegster er ruim meer dan €1.000 netto bij gehad. Verdiend en mooi in deze tijden. Pensioenfonds Zorg & Welzijn heeft de pensioenen al meer dan 10 jaar niet geïndexeerd.

    De overheid discussieert dagelijks over bedragen van €10 miljoen meer uitgeven/investeren of juist bezuinigen bij allerlei zaken. Bedrijfstakpensioenfondsen blijven echter maar - ook het ABP - dit soort beloningen accepteren en betalen, onder het mom van ’zo is de markt van vraag en aanbod nu eenmaal’.

    Maar je moet verplicht meedoen met het Pensioenfonds Zorg & Welzijn, en dan wens je als deelnemer niet met dit soort ’beloningen’ te worden geconfronteerd.

    BEKIJK OOK:
    Pensionado’s wacht mooie zomer: eindelijk gloort indexatie aan de horizon

    Publieke zaak
    Bedrijfstakpensioenfondsbeleggen is eigenlijk gewoon een publieke zaak. Dat moeten ook de vermogensbeheerders zich realiseren. Integriteit heet dat. Laten we eerlijk zijn: dat valt niet echt te verwachten van Amerikaanse partijen.

    Die lachten zich de euro’s uit hun broek en kopen lekker nog meer Porsches en Ferrari’s’ van deze bonussen. Omdat ze die vorig jaar ook al hebben gekocht, vraag ik mij af waarom je er dan nog een wilt. Maar goed, dat is weer een andere vraag.

    Al met al zou ik alles uit de kast halen om het contract met deze partijen ex post te herzien. Een gang naar de rechter zou ik daar zelfs voor over hebben. En ik zou als deelnemer het pensioenfonds aanklagen. Die geven gewoon jouw geld weg!

    BEKIJK OOK:
    Zo bouwen dertigers, veertigers en zestigers pensioen op

    Een ondernemer - en dus ook een ondernemingspensioenfonds - zou dit ook en niet overkomen (zijn) en zou dit gewoon niet betalen. Maar ja, geld uitgeven van een ander is lekker makkelijk.

    Ik wordt er inmiddels niet goed van. Die verplichte winkelnering bij bedrijfstakpensioenfondsen!

    Theo Gommer is managing partner bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl.

    www.telegraaf.nl/financieel/788108983...
  12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 28 april 2022 04:30
    quote:

    voda schreef op 27 april 2022 09:30:

    Column: pensioenbonus van €1,2 miljard volstrekt bezopen
    Door THEO GOMMER

    Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft een private equity-(vermogens)beheerder € 1,2 miljard betaald als bonus voor het goede rendement. Naast al een goede reguliere beloning.
    Een ondernemer - en dus ook een ondernemingspensioenfonds - zou dit ook en niet overkomen (zijn) en zou dit gewoon niet betalen. Maar ja, geld uitgeven van een ander is lekker makkelijk.
    ...
    Ik wordt er inmiddels niet goed van. Die verplichte winkelnering bij bedrijfstakpensioenfondsen!

    Theo Gommer is managing partner bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl.
    Theo Gommer verdient op commerciële wijze aan de pensioenen van anderen, met name van hen die niet via een cao verplicht bij een pf aangesloten zijn. Hij is een notoire tegenstander van pfn, maar dat is puur eigenbelang.
    Dit is niet het eerste vooringenomen en hatelijke stukje richting pfn van zijn hand. Lezers die zijn subjectieve en vaak nogal emotionele columns als objectieve informatie van een deskundige zien vergissen zich.

    Over de kwestie zelf: enkele jaren geleden was er een studie van een onafhankelijke onderzoekclub naar het rendement van door pfn ingeschakelde dure vermogensbeheerders en hedgefunds. Hun conclusie was dat die gemiddeld gesproken toch tot extra rendement leiden, ondanks hun hoge kosten en bonussen.

    Ik begrijp dat men er enige (ethische) aarzelingen bij kan hebben. In de ABP-jaarverslagen zijn er ook heel wat alinea's over opgeschreven.
    Maar Theo Gommers is laatste die recht van spreken heeft. Het gaat het hem ook geen bal aan.
  13. forum rang 10 voda 5 mei 2022 08:32
    Pensioenfonds ABP keert €3 miljard aan prestatiebonussen uit
    Updated 4 min geleden
    5 min geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, keert 2,8 miljard euro uit aan zogeheten private-equityhuizen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het fonds, waar één op de zes Nederlanders aan verbonden is.

    Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen spreekt in gesprek met NU.nl over een dilemma: door dit soort beleggingen zijn pensioenverhogingen dichterbij gekomen, maar de vergoedingen ervoor zijn hoog.

    "Het is gruwelijk veel geld", zegt Van Wijnen, die sinds begin dit jaar de leiding heeft bij ABP. In het jaarverslag wordt het bedrag behalve fors ook "moeilijk uitlegbaar" genoemd en worden stappen aangekondigd om het tij te keren.

    ABP steekt een deel van het geld dat het voor de 3,1 miljoen deelnemers beheert, in beleggingen in beursgenoteerde ondernemingen. "Niet elk bedrijf kan naar de beurs, zoals een start-up bijvoorbeeld. Terwijl daar wel hoge rendementen mee worden gehaald." Die investeringsstromen lopen via de private-equityhuizen, die daar rijkelijk voor beloond worden.

    "Rond private equity hangt altijd een bepaalde geur", beaamt Van Wijnen. Tegenover de 2,8 miljard euro aan bonussen - ABP spreekt van prestatiebeloningen - staat 14 miljard euro aan rendement. "Dat komt neer op 4500 euro extra per deelnemer." De kosten per deelnemer zijn zo'n 1100 euro.

    www.telegraaf.nl/financieel/163634720...
  14. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 6 mei 2022 15:45
    quote:

    agapim schreef op 5 mei 2022 09:31:

    En dan maar hopen dat de winsten via de private-equityhuizen gerealiseerd zijn en niet alleen op papier bestaan.
    Het grootste deel van de beleggingen van pfn bestaat uit beursgenoteerde aandelen. Daarbij vraag je ook niet of de winsten daarop 'gerealiseerd' zijn.
  15. agapim 6 mei 2022 16:22
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 6 mei 2022 15:45:

    [...]
    Het grootste deel van de beleggingen van pfn bestaat uit beursgenoteerde aandelen. Daarbij vraag je ook niet of de winsten daarop 'gerealiseerd' zijn.
    Aan de private-equityhuizen worden extreem hoge vergoedingen betaald op basis van de goede resultaten.

    Als die resultaten alleen op papier behaald zijn loop je dus de kans dat je èn veel waardeverlies lijdt èn eigenlijk ten onrechte hoge vergoedingen hebt betaald. Dat speelt temeer in een wereldje waarin manipulatie dichtbij kan zijn.

    .

    .
  16. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 7 mei 2022 08:26
    quote:

    agapim schreef op 6 mei 2022 16:22:

    [...]
    Aan de private-equityhuizen worden extreem hoge vergoedingen betaald op basis van de goede resultaten.

    Als die resultaten alleen op papier behaald zijn loop je dus de kans dat je èn veel waardeverlies lijdt èn eigenlijk ten onrechte hoge vergoedingen hebt betaald. Dat speelt temeer in een wereldje waarin manipulatie dichtbij kan zijn.
    In theorie kan elk ingekocht 'beleggingsadvies' verkeerd uitpakken. De praktijk wijst echter uit dat die externe vermogensbeheerders het gemiddeld over de jaren helemaal niet slecht doen. Vanwaar nu ineens die koudwatervrees?

    Van de politiek-correcte twijfel bij dominee v. Wijnen, de nieuwe ABP-voorzitter, moet ik al helemaal niks hebben.
  17. forum rang 6 hirshi 7 mei 2022 09:17
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 7 mei 2022 08:26:

    [...]
    In theorie kan elk ingekocht 'beleggingsadvies' verkeerd uitpakken. De praktijk wijst echter uit dat die externe vermogensbeheerders het gemiddeld over de jaren helemaal niet slecht doen. Vanwaar nu ineens die koudwatervrees?

    Van de politiek-correcte twijfel bij dominee v. Wijnen, de nieuwe ABP-voorzitter, moet ik al helemaal niks hebben.
    Nog steeds lijk je het verschil tussen een vermogensbeheerder en private equityhuis niet te begrijpen.
10.125 Posts
Pagina: «« 1 ... 490 491 492 493 494 ... 507 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.