Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Novacyt PSE:ALNOV.FR, FR0010397232

Laatste koers (eur) Verschil Volume
0,576   -0,003   (-0,52%) Dagrange 0,568 - 0,585 102.560   Gem. (3M) 507,5K

Novacyt de volgende biotech raket!

70.766 Posts
Pagina: «« 1 ... 3418 3419 3420 3421 3422 ... 3539 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 13 april 2022 08:36
    Het testen blijft?

    Nieuwe omicronvarianten verspreiden zich sneller en hebben potentieel om aanzienlijke golf te creëren
    Door DRIES DE SMET

    Updated 13 min geleden
    14 min geleden
    in BUITENLAND

    Minstens drie nieuwe omicronvarianten verspreiden zich nog sneller dan de varianten die nu al in omloop waren. „Ze hebben het potentieel om een aanzienlijke golf te creëren” volgens Belgische experts, maar of dat gebeurt hangt van verschillende factoren af. Vijf vragen over de nieuwe varianten beantwoord.

    ANP
    De subvarianten BA.4, BA.5 en XE verspreiden zich nog sneller dan de omicronvarianten die nu al de ronde doen, zo blijkt uit de eerste analyses. Maar dat betekent niet automatisch dat ze voor een nieuwe golf aan besmettingen zullen zorgen.

    Worden er niet elke dag subvarianten van omicron ontdekt?
    De lijst met subvarianten van omicron is indrukwekkend lang. Op dit moment kregen al 68 subvarianten van omicron een eigen nummer. Die werden in drie grote categorieën opgedeeld: BA.1, de omicronvariant die in eerste instantie voor een enorme wereldwijde golf zorgde, BA.2, de variant die vandaag circuleert en BA.3, die nooit echt doorbrak. Daar werden vorige week BA.4 en BA.5 aan toegevoegd.

    Beide varianten zijn dominant in Zuid-Afrika. BA.4 werd ook al aangetroffen in onder meer Botswana, Denemarken, het VK en België. BA.5 werd onder meer al in Duitsland en Portugal gevonden.

    Behalve die subvarianten is er ook nog een aparte categorie met nieuwe combinaties. Zo zijn er combinaties van delta en omicron (deltacron), en samensmeltingen van verschillende omicron-subvarianten (combicron). Een daarvan, XK, werd ontdekt in Roeselare. Een andere, XE, maakt opgang in het Verenigd Koninkrijk.

    Wat maakt BA.4, BA.5 en XE dan speciaal?
    In Zuid-Afrika is meer dan de helft van de recente besmettingen BA.4 of BA.5. Uit de eerste berekeningen van de Belgische professor evolutionaire biologie Tom Wenseleers (KU Leuven) blijken die subvarianten hun voorganger nog sneller te verdringen dan BA.2 deed met zijn voorganger. Ook XE, de combicronvariant die in het VK circuleert, heeft een duidelijk groeivoordeel in vergelijking met BA.2, zo berekende het Engelse gezondheidsinstituut UKHSA. „Het voordeel van XE is wel veel kleiner dan dat van BA.4 en BA.5, en is dus duidelijk minder zorgwekkend”, zegt Wenseleers.

    Ook de WHO volgt die varianten, omdat de bijkomende mutaties het mogelijk nog makkelijker maken om de opgebouwde immuniteit te misleiden. Onderzoekers stipten alvast al enkele mutaties aan die dat potentieel hebben. Een daarvan was ook aanwezig bij de deltavariant, maar niet bij andere omicron-subvarianten.

    Zullen die nieuwe subvarianten een nieuwe golf van besmettingen veroorzaken?
    In Zuid-Afrika is er opnieuw een lichte stijging van het aantal gevallen, maar het is onduidelijk of er ook een nieuwe golf komt. „Dat die subvarianten zich snel verspreiden, is altijd een slecht teken”, zegt Wenseleers. „Ze hebben het potentieel om een aanzienlijke golf te creëren.”

    Of dat ook gebeurt, hangt niet alleen af van het intrinsieke groeivoordeel, maar ook van de bescherming die de bevolking opgebouwd heeft. Zuid-Afrika had al af te rekenen met grote golven in het verleden, naar schatting 90 procent van de mensen kwam al in aanraking met een sars-CoV-2-variant. Volgens The Economist vielen in het land meer dan 250.000 coviddoden.

    Bij onze zuiderburen is er meer immuniteit opgebouwd met vaccinatie. Al heeft men in België ook een grote golf aan omicronbesmettingen gehad. Dat beperkt waarschijnlijk de ziektelast van de nieuwe subvarianten af, omdat die in sterke mate gelijken op BA.2.

    De opgang van een variant kan erg verschillen van land tot land. In sommige landen, zoals Denemarken, Nederland, het VK en België ging de opkomst van BA.2 gepaard met een nieuwe opstoot, na de eerste omicrongolf. Maar in andere landen, zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika en de VS, was dat niet het geval.

    Zijn de nieuwe varianten ook ziekmakender?
    Daar zijn voorlopig geen aanwijzingen voor, stelt Tulio de Oliveira, de onderzoeker die in november als eerste omicron wereldkundig maakte. „Er is geen reden voor alarm gezien er geen stijging aan gevallen, opnames of doden is”, schrijft hij op Twitter. „We zijn op onze hoede, maar niet verontrust.”

    Gezien de aantallen wereldwijd nog klein zijn, vond er nog nergens een epidemiologische studie plaats die een eerste inschatting maakt van de ziektelast die met de nieuwe subvarianten gepaard gaat.

    Wanneer komen er aangepaste vaccins?
    Omicron evolueert steeds verder weg van de oorspronkelijke Wuhan-variant, waarop de vaccins gebaseerd zijn, stelt Jesse Bloom, expert in virale genetica (Fred Hutchinson Cancer Research Center) vast. „Dit onderstreept het belang van bijgewerkte vaccins. Als we mensen blijven vaccineren, moeten we dat doen met de stammen die nu circuleren”, tweet hij.

    Zowel Pfizer als Moderna werkt aan een vaccin dat aangepast is aan de initiële omicron-variant. Beide onderzoeken bevinden zich in de laatste fase, maar het is onduidelijk wanneer ze op de markt zullen komen. Pfizer verwacht deze maand resultaten, meldde het eerder.

    „Op zich duurt het maar drie weken om een nieuwe vaccinvariant te produceren”, zegt Wenseleers. „Maar de kwaliteitscontroles en goedkeuringsprocedures vragen tijd.” Zo riskeren de bijgewerkte vaccins tegen dat ze beschikbaar zijn alweer achterhaald te zijn.

    www.telegraaf.nl/nieuws/54917494/nieu...
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 april 2022 09:38
    Coronatest met speeksel is even accuraat als PCR-test, maar veel goedkoper en sneller

    Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins hebben een goedkoper en sneller alternatief ontwikkeld voor de PCR-test. Het gaat om een piepkleine sensor die in tien minuten tijd het coronavirus kan detecteren. Als alles goed loopt, kan de technologie binnen een jaar gebruikt worden en kan de kostprijs dalen tot één dollar per test.
    Buitenlandredactie 14-04-22, 09:16

    Het gebruik is heel simpel. Je plaatst wat speeksel op de sensor, binnen de tien minuten wordt het gescand en nadien heb je al een resultaat. Volgens de onderzoekers is de techniek even betrouwbaar als een PCR-test, maar veel goedkoper en simpeler. Het zou ook mogelijk worden om massaal te testen op openbare plaatsen. Nu is dat nog vaak bij de dokter of in de apotheek.

    Lees ook
    Testen op corona niet meer nodig, maar testlocaties GGD blijven open: ‘Nog te veel onzeker om te sluiten’

    De test zou ook gebruikt kunnen worden voor andere virussen, zoals het zikavirus of het influenzavirus. Bovendien kunnen verschillende ziektes tegelijkertijd worden opgespoord door het gebruik van kunstmatige intelligentie.

    Het wetenschappelijke team zegt dat de testen momenteel zo’n 20 dollar per stuk kosten. Als de technologie op grote schaal wordt geproduceerd, kan de prijs dalen naar 6 à 10 dollar per test. Ondertussen is het team zelfs bezig met een nieuwe versie waarvan de prijs maar één dollar per stuk is. De onderzoekers hopen hun sensors binnen een jaar op de markt te krijgen.
  3. Ronster 14 april 2022 11:51
    @DZR, waarom zouden ze die test nog ontwikkelen als het testen voorbij is?
    Ze hopen het binnen een jaar op de markt te krijgen... En hoe groot is de kans dat ze die doelstelling gaan halen?

    Daarnaast is Novacyt bezig met het voorbereiden op de wereld na COVID en kan natuurlijk niet iedereen opeens over naar zo'n nieuwe test. Waarbij ook nog maar de vraag is of de test ook daadwerkelijk de betrouwbaarheid heeft die de leverancier aangeeft in dit artikel. Wat mij betreft nog te veel onzekerheden en een lang traject te gaan, maar zeker interessant om te volgen! Bedankt voor het delen in ieder geval.
  4. [verwijderd] 14 april 2022 12:52
    quote:

    HOBBYMAN schreef op 13 april 2022 16:32:

    Heeft iemand ook aandelen Novavax.
    Novavax heeft voor zover ik begrepen heb een goedgekeurd vaccin maar heeft mogelijk leveringsproblemen. Thans wordt gewacht op goedkeuring van FDA.
    Ik vraag me af wat goedkeuring FDA toevoegt als ze nu al leveringsproblemen hebben
    Trab/Bart had ze. Is dat nog steeds zo Bart? En ik heb ze ook nog. Ik heb Bart zijn adviezen toen maar eens gevolgd vwb Bpost en Novavax maar beide aandelen hebben alleen maar geld gekost.
    Wat ik had begrepen zijn de leveringsproblemen van een tijdje terug en is men deze nu aan het inlopen. Maar wat ik ook heb begrepen is dat het tot nu toe tegenvalt hoe groot de afzet is. Persoonlijk vraag ik mij af of mensen die zich niet willen laten vaccineren dan wel kiezen voor een vaccin dat op een andere manier is ontwikkeld. Ik denk dat dit er niet veel zullen zijn. Daarom denk ik dat de miljarden waar bijvoorbeeld Bart het toen paar keer over had in paar van zijn posten, er niet zullen komen. Ik hoop overigens dat ik het bij het verkeerd eind heb want dan zie ik ook nog wat geld terug.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 april 2022 13:11
    quote:

    Ronster schreef op 14 april 2022 11:51:

    @DZR, waarom zouden ze die test nog ontwikkelen als het testen voorbij is?
    Ze hopen het binnen een jaar op de markt te krijgen... En hoe groot is de kans dat ze die doelstelling gaan halen?

    Daarnaast is Novacyt bezig met het voorbereiden op de wereld na COVID en kan natuurlijk niet iedereen opeens over naar zo'n nieuwe test. Waarbij ook nog maar de vraag is of de test ook daadwerkelijk de betrouwbaarheid heeft die de leverancier aangeeft in dit artikel. Wat mij betreft nog te veel onzekerheden en een lang traject te gaan, maar zeker interessant om te volgen! Bedankt voor het delen in ieder geval.
    Hoe dan ook zijn de PCR-testen van Nova een aflopende zaak.

    Nova gaat weer terug naar waar het vandaan komt qua omzet.
  6. forum rang 4 HOBBYMAN 14 april 2022 16:46
    quote:

    Mika schreef op 14 april 2022 12:52:

    [...]
    Trab/Bart had ze. Is dat nog steeds zo Bart? En ik heb ze ook nog. Ik heb Bart zijn adviezen toen maar eens gevolgd vwb Bpost en Novavax maar beide aandelen hebben alleen maar geld gekost.
    Wat ik had begrepen zijn de leveringsproblemen van een tijdje terug en is men deze nu aan het inlopen. Maar wat ik ook heb begrepen is dat het tot nu toe tegenvalt hoe groot de afzet is. Persoonlijk vraag ik mij af of mensen die zich niet willen laten vaccineren dan wel kiezen voor een vaccin dat op een andere manier is ontwikkeld. Ik denk dat dit er niet veel zullen zijn. Daarom denk ik dat de miljarden waar bijvoorbeeld Bart het toen paar keer over had in paar van zijn posten, er niet zullen komen. Ik hoop overigens dat ik het bij het verkeerd eind heb want dan zie ik ook nog wat geld terug.
    Bedankt voor reactie.
    Ik houd ze ook nog vast (gak € 69. Dit was hoger maar heb tussentijds wat transacties gedaan)
70.766 Posts
Pagina: «« 1 ... 3418 3419 3420 3421 3422 ... 3539 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.