Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Hoogtepunt beurzen gezien

3.702 Posts
Pagina: «« 1 ... 151 152 153 154 155 ... 186 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 bearishbull 4 april 2022 08:41
    quote:

    hirshi schreef op 2 april 2022 22:14:

    Tja zerohedge is een controversiële site maar ik smul ervan.

    Ga maar naar de vermogensbeheerders bij Harry of welk forum dan ook . Nauwelijks vind je verkoopadviezen. Vermogensbeheerders willen nooit dat u verkoopt. Het is hun broodwinning en dat betekent kopen. Ze denken alleen in kopen. vermogensbeheerders die zich analisten noemen zijn altijd koopgericht, nooit verkoopgericht.
    Daarom moet je ze met een korreltje zout nemen.

    Omdat het toch af en toe verstandig is te verkopen.

    Daarom vind ik zerohedge zo waardevol.


    "
    About Mark Spiegel

    Mark manages Stanphyl Capital, established in 2011, a deep-value equity & macro long-short investing fund based in New York City.
    "

    Dit artikel is niets anders, maar dan iemand met een fonds dat ook short posities bezit :).
  2. forum rang 4 bearishbull 4 april 2022 10:31
    quote:

    JosTM schreef op 4 april 2022 10:19:

    Veel te doen over de (komende) rente inversie.

    Deze US 10Y-2Y grafiek geeft een aardig beeld:
    fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y

    (Standaard staat deze ingesteld op een 5 jaar periode; klik bovenaan op "Max" om de hele historie te zien...)

    Rentecurve geeft idd vaak een voorbode op een recessie. Niet altijd.

    Toch is de huidige inversie opzich redelijk goed te verklaren. Iedereen weet dat de FED komende jaar de rente gaat verhogen om de inflatie in te dammen en rentes wat meer te normaliseren. Daarom is de short end nu ook hoger.

    De long end ziet geen blijvende inflatie. Die denkt dat de inflatie heel kortstondig is en de fed dus niet doorverhoogd. Dat kan 2 redenen hebben.

    1. Een recessie.
    2. De deflationaire krachten die er al 3 decenia zijn door globalisatie en technologie zetten door.

    De ene is niet goed voor aandelen, de ander is dat wel.

  3. forum rang 4 bearishbull 6 april 2022 09:27
    Na een uur meditatie en wat vragen stellende het ik voor mijzelf wat antwoorden. Wat speelt er nu precies in de financiele markt. De oorlog is volgens mij in directe zin totaal niet relevant. Oorlog is er in alle tijden en oorlog is er nu ook allang op plekken als Jemen. Indirect ope korte termijn draagt het wel bij aan het enige grote topic op dit moment. Inflatie. De hele markt is in de greep van dit fenomeen.

    Het vervelende is dat er weinig zo grillig en onvoorspelbaar is als inflatie. Er zijn voor de aandelen markten tig positieve scenario's en tig negatieve scenario's te bedenken tijdens hoge inflatie. In Turkye, Venezuela en andere bananen republieken stegen aandelen heel hard tijdens inflatie. Zelfs met stagflatie kunnen aandelen stijgen. Het probleem is deflatie. Mensen zien het als het omgekeerde van inflatie, maar vergis je niet. Het is nauw aan elkaar verbonden. Bijvoorbeeld een olieprijs kan naar 200 schieten bij leveringsproblemen en daar een tijd blijven hangen en ineens na een oplossing dalen tot onder de 80. Deflatie zijn scenario's waar bedrijven kapot worden gemaakt en verwachtingen van absolute winst/omzet gedecimeerd worden. Pas op met nieuwsberichten en dat te vertalen naar aandelenmarkten. Veel verschrikkelijk nieuws over hoge inflaite zijn slecht voor de sameleving, maar niet perse slecht voor absolute aandelenprijzen.

    Voor de samenleving is het overigiens alleen maar negatief.

    Disclaimer:Ik heb het emotieloos over de aandelenmarkt. Oorlog vind ik wel degelijk verschrikkelijk en hoge inflatie is een mokerslag voor de koopkracht van iedereen. Vooral de minima gaan een verschrikkelijke tijd tegemoet. Ook het ik het over absolute aandelen prijzen. Deze zijn dus NIET gecorrigeerd voor inflatie. Inflatie bijbenen is een bijna onmogelijke opgave.

    Hint: Tijdje terug waren de zorgen torenhoge schulden. 'toevallig' die hoge inflatie :).

    Hieonder een post van mij van Januari uit het inflatie draadje. Lijkt erop dat we tussen scenario 2 en 3 inzitten.

    quote:

    bearishbull schreef op 14 januari 2022 10:25:

    In plaats van met iemand die de zaken anders ziet welles/nietes spelletjes te spelen zal ik een wat langer verhaal posten wat ik denk en waarom. Mischien begrijpen we elkaar dan beter. Of zien we precies op welk punt onze visies spaak lopen.

    Om ergens te beginnen. We hebben een tijd achter de rug van ongeveer 3 decenia van rente verlagingen. Een hoop monetaire veruiming. Niet alleen met verlaging van korte rentes, maar ook door opkopen van centrale banken van langer schuldpapier wat dus ook langere rentes geeft gedrukt.

    Door meerdere factoren, maar mijn inziens vooral door globalisering en grote technologische ontwikkelingen (vooral internet) heeft bovenstaande lang kunnen duren zonder veel inflatiedruk.

    Ondertussen was er in 2008 een keerpunt wat heeft laten zien dat in een wereld van zulke grote schulden renteverhogingen killing kunnen zijn. Mensen konden veels te dure huizen kopen door de extreem lage rentes. Door wat renteverhogingen konden de hypotheken vaak niet meer worden betaald. Tel daarbij op al de securitization op hypotheken en het hele banken stelsel liep vast.
    Zonder het ingrijpen van de centrale banken zouden we een 1929-achtige depressie krijgen. Daar ben ik van overtuigd. Maar door het ingrijpen van CB's is dat voorkomen.

    Over bovenstaande. Dit is al discussie materiaal. Had de CB de markt haar werking moeten laten doen ipv het op te lossen door met geld te strooien?

    Maar om verder te gaan. Rente ging NOG later naar tot onder de 0% voor sommige landen. Bijna al het schuldpapier wordt gekocht door CB's. Net op het moment dat landen (te licht) onder druk zijn gezet door wat schulden af te bouwen komt corona. Ook hier weer kiest de CB voor nog meer veruiming. De overheden kiezen voor NOG meer stimulatie en dus schulden(mede dankzij de lage tot negatieve rentes).

    Nu zijn we bij vandaag. Alweer dankzij CB's en overheden is een zware recessie en waarschijnlijke depressie afgeweken. Dit is weer ten koste van schulden die nu hoger zijn dan ooit en monetaire veruiming waar volgens 'normaal handelen' de rek uit is. Alle stimulatie, tekorten aan producten zoals chips, grote onverwachtte consumenten bestedingen (men dacht een recessie te krijgen) en nog vele andere factoren zorgen nu voor een van de hoogste inflatie van de euro en dollar sinds decenia. En ik besef net al velen andere, dit zijn bijzondere tijden. Ook net als anderen denk ik na wat te doen met spaargeld. Dus wat doe ik en waarom?

    Heel simpel gezegt zie ik 3 extreme scenario's. Alles ertussen behoort ook tot de mogelijkheden, maar laat ik ze alle 3 beschrijven.

    1. Centrale banken kiezen ervoor hard op de rem te stappen. Rentes agressief te verhogen om de inflatie te stoppen.
    Dit scenario vind ik de engste. Dit zal er volgens mij voor zorgen dat alle assets omlaag gaan in waarde. Van goud, tot aandelen, tot bonds, tot bitcoins. Er zijn landen en bedrijven met hoge schulden die defaulten. Dit is volgens mij het scenario waar vele commerciele roeptoeters het labeltje reset aan geven? Dit wordt een periode die alleen maar pijn kent en geen winnaars. De inflatie angst zal snel verdwijnen, maar het deflatie spook zal overheersen. Uiteindelijk komt er na de regen zonneschijn. Maar de regen kan lang duren.

    2. Centrale banken kiezen ervoor zachtjes op de rem te stappen. De rente gaat heel, heel, heel traag en voorspelbaar en goed ver van tevoren gecommuniceerd omhoog. De wat hogere inflatie kan wat langer blijven, maar loopt niet te ver op. Behalve centrale banken worden overheden dringend aangeraden de schulden onder controle te houden of zelfs langzaam af te bouwen. Langzaam en geduldig is het steekwoord van dit scenario. Te snel de rente omhoog of te snel schulden naar een acceptabel level brengen kan een recessie veroorzaken. Dit scenario is balanceren op hoog niveau en heeft globale samenwerking (regelgeving) nodig.

    3. Centrale banken kiezen (al dan niet openlijk) voor hoge inflatie. Rentes kunnen niet te ver omhoog zonder economische problemen door wereld schulden. Een manier om het schuldenprobleem op te lossen is deze weg te laten inflateren. Uiteindelijk kan na een periode van (hyper?) inflatie de rem erop en de rentes omhoog. De overheidsschulden zijn immers verdwenen. Dit zal een hoop sociale onrust geven voor de armere mensen die geen assets bezitten. Het weinige geld dat ze al hadden is waardeloos. De kloof tussen arm en rijk wordt groter dan het al was.

    Alle 3 scenario's zie ik als een optie. Alleen ik kan mij niet voorstellen dat 1 de weg is waar men inslaat. Zo wel koop wat blikken voer en een goed wapen. Waarschijnlijk is cash king hier. In scenario 2 is spreiding belangrijk. Er wordt gebalanceerd met 2 zware gewichten aan beide kanten van de balanceer stok. Ik zie dit als meest realistische scenario. Er zullen altijd periodes zijn in dit scenario met angst voor zowel een 1 als 3 scenario. Veel volatility.
    In scenario 3 is cash trash. Er zal weinig zijn dat de inflatie bij zal houden, maar beter heb je assets ipv cash.

  4. forum rang 6 Happy 6 april 2022 10:01
    @bearishbull alinea 1 versterkt alinea 2. Het complementeerd elkaar. Het zijn momenteel meerdere factoren die de economie hard en langdurig gaan raken. Centrale banken gaan echt geen nieuw geld over de markten meer uitstrooien. Ze gaan weer doen waar ze voor zijn en dat is inflatie beperken en muntstabiliteit. Dalende aandelenkoersen zal ze ff worst zijn.
  5. forum rang 4 bearishbull 6 april 2022 10:08
    quote:

    Happy schreef op 6 april 2022 10:01:

    @bearishbull alinea 1 versterkt alinea 2. Het complementeerd elkaar. Het zijn momenteel meerdere factoren die de economie hard en langdurig gaan raken. Centrale banken gaan echt geen nieuw geld over de markten meer uitstrooien. Ze gaan weer doen waar ze voor zijn en dat is inflatie beperken en muntstabiliteit. Dalende aandelenkoersen zal ze ff worst zijn.
    Ik zeg ook dat de oorlog de inflatie versterkt (op korte termijn), dus dat klopt. Ik quote mijzelf: "Indirect op korte termijn draagt het wel bij aan het enige grote topic op dit moment. Inflatie." Verder zijn de economie en aandelenmarkt 2 dingen die je los van elkaar moet zien. Ja er is een verband, maar die corrigeert niet voor inflatie. Toen venezuela failliet ging was dat economisch zeker niet goed, maar de beurzen gierden omhoog door de inflatie.

    Ik verwacht ook niet dat de FED of ECB aandelenmarkten in hun vizier hebben nu. Die kijken naar werkgelegenheid en inflatie. Zodoende zijn er plannen de rente te verhogen.

    Wat ik ook zeg. De inflaite is de grote onzekerheid en deze kan voor beurzen positief of negatief uitpakken. Vaker positief als je naar het verleden kijkt. Voor de economie is het nooit goed geweest. Dat beweer ik ook niet. Vandaar heb ik ook een disclaimer gemaakt.
  6. forum rang 6 Happy 6 april 2022 10:10
    quote:

    bearishbull schreef op 6 april 2022 10:08:

    [...]

    Ik zeg ook dat de oorlog de inflatie versterkt (op korte termijn), dus dat klopt. Verder zijn de economie en aandelenmarkt 2 dingen die je los van elkaar moet zien. Ja er is een verband, maar die corrigeert niet voor inflatie. Toen venezuela failliet ging was dat economisch zeker niet goed, maar de beurzen gierden omhoog door de inflatie.

    Ik verwacht ook niet dat de FED of ECB aandelenmarkten in hun vizier hebben nu. Die kijken naar werkgelegenheid en inflatie. Zodoende zijn er plannen de rente te verhogen.

    Wat ik ook zeg. De inflaite is de grote onzekerheid en deze kan voor beurzen positief of negatief uitpakken. Vaker positief als je naar het verleden kijkt. Voor de economie is het nooit goed geweest. Dat beweer ik ook niet. Vandaar heb ik ook een disclaimer gemaakt.
    Ik voorzie zelfs stagflatie. Dat is wel killing voor aandelen.
  7. forum rang 4 bearishbull 6 april 2022 10:59
    quote:

    Happy schreef op 6 april 2022 10:10:

    [...]

    Ik voorzie zelfs stagflatie. Dat is wel killing voor aandelen.
    Nope. Zie bijvoorbeeld Venezuela. Het is killing voor je koopkracht, voor de economie, maar in absolute termen meestal goed voor aandelen en andere assets.

    Deflatie is slecht voor aandelen. Stagflatie KAN tot deflatie omslaan als de bottlenecks die de inflatie veroorzaken weggenomen worden.

    Verder is stagflatie niets meer dan een hippe term. Natuurlijk gaat de koopkracht achteruit als alles duurder wordt.

    zie stagflatie als dat ieder bedrijf in een growth bedrijf verandert. Je hebt omzetten zonder winst, maar die omzetten stijgen el ondertussen door het opdrijvende prijseffect. Uiteindelijk komt de winst terug op basis van de nieuwe hogere omzetten. Het is een interessante en zeldzame situatie.

    En nogmaals om het beter te begrijpen. Alles is absoluut. Economisch gaat het niet beter. Koersen houden ook inflatie niet altijd bij. Relatief gezien daalt het ja. Als een currency 99% daalt en de beurs stijgt 80% in die currency is je winst alleen maar absoluut. Beter dan een spaarrekening met lage rente iig. Dus al stijgen je aandelen verlies je alsnog in koopkracht.
  8. forum rang 4 StartendeBelegger 11 april 2022 14:35
    Nu dat coronavirus in China is beland, zal het er niet zomaar meer weggaan, tenzij de Chinese regering het als een griepje gaat zien (dat geloof ik niet)

    Hierdoor zullen er nog meerdere lockdowns komen, verspreidt over het land. Een aantal Chinese automakers moeten het werk al stilleggen. Dit is waarschijnlijk pas het begin, wakt alles komt uit China. De logistieke keten was al verstort, dat gaat nog veel erger worden.

    Er zullen flinke tekorte ontstaan in de wereld en het zal mij niet verbazen als meerdere bedrijven hun productie stil moeten leggen.

    Van de coronacrisis naar de inflatiecrisis naar de supply chain crisis.
  9. forum rang 4 bearishbull 11 april 2022 14:52
    Ja, en daarna komt er wel weer een andere crisis. Het is al 30 jaar crisis op de financiele markten. I love it :).

    Jammer dat analysten en actieve fondsen al decenia underperformen. Helaas nog niemand ontmoet die op basis van publiek nieuws consistent goed beurskoersen kan voorspellen.

    Economische analyses is wat anders dan beurskoers analyses. Het laatste is een kwestie van wat gaat er gebeuren wat niet binnen de algemene consensis van verwachtingen ligt. Het vervelende is dat niemand hier consistent goed in is.

    Maar iedereen is het er over eens dat de huidige dubbel cijferige inflatie hoog is en uiteindelijk onze koopkracht zal raken als het aanhoudt. Een donkere wolk, maar geen onverwachtse gebeurtenis meer die beurskoersen in vuur en vlam zet.

    Oorlog in ukraine? Verschrikkelijk, maar oorlog is tijdelijk en is op lange termijn bijna niet relevant voor aandelen.

    Sociale onrust zie ik als een van de risico's als het om aandelen gaat. Dit is niet iets wat overnight ontstaat, maar inkomens-ongelijkheid (wat nu door inflatie wordt versterkt) is imo het grootste issue voor de beurs. Stakingen, rellen, vandalisme, productiviteitsverlies, criminaliteit.....

    Ik heb altijd vvd gestemd, maar ik ben aan het herorienteren. Op zoek naar iets meer inkomensgelijkheid. En dat doe ik als iemand die bovengemiddeld verdient. SP gaat mij ook nog wat stappen tever, maar ik kijk wat er nog meer op de markt is. Ben nu een zwevende kiezer geworden.
  10. Luukje 11 april 2022 18:26
    quote:

    bearishbull schreef op 6 april 2022 10:08:

    [...]

    Ik zeg ook dat de oorlog de inflatie versterkt (op korte termijn), dus dat klopt. Ik quote mijzelf: "Indirect op korte termijn draagt het wel bij aan het enige grote topic op dit moment. Inflatie." Verder zijn de economie en aandelenmarkt 2 dingen die je los van elkaar moet zien. Ja er is een verband, maar die corrigeert niet voor inflatie. Toen venezuela failliet ging was dat economisch zeker niet goed, maar de beurzen gierden omhoog door de inflatie.

    Ik verwacht ook niet dat de FED of ECB aandelenmarkten in hun vizier hebben nu. Die kijken naar werkgelegenheid en inflatie. Zodoende zijn er plannen de rente te verhogen.

    Wat ik ook zeg. De inflaite is de grote onzekerheid en deze kan voor beurzen positief of negatief uitpakken. Vaker positief als je naar het verleden kijkt. Voor de economie is het nooit goed geweest. Dat beweer ik ook niet. Vandaar heb ik ook een disclaimer gemaakt.
    Jij zegt dat de beurzen omhoog gierden in de meeste gevallen van inflatie. Nu ben ik erg benieuwd dit geld hoogstwaarschijnlijk alleen voor de aandelen die pricing power hebben toch? Heb jij toen je deze inflatie zag aankomen ook geswitcht van Tech naar bijvoorbeeld een Ahold.
  11. forum rang 4 StartendeBelegger 11 april 2022 18:27
    quote:

    Luukje schreef op 11 april 2022 18:10:

    Kunnen jullie mij je eigen beleving vertellen over een recessie en in de aandelenmarkt zitten. Zelf heb ik het nog nooit meegemaakt ik ben erg benieuwd hoe een recessie correleert met de aandelenmarkt of specifieke aandelen.
    Ik heb alleen de coronacrisis meegemaakt. Moet wel zeggen dat ik toen grotendeels al was uitgestapt overal.

    Dus ik kan je helaas niet helpen.
  12. forum rang 4 bearishbull 11 april 2022 21:57
    quote:

    Luukje schreef op 11 april 2022 18:26:

    [...]

    Jij zegt dat de beurzen omhoog gierden in de meeste gevallen van inflatie. Nu ben ik erg benieuwd dit geld hoogstwaarschijnlijk alleen voor de aandelen die pricing power hebben toch? Heb jij toen je deze inflatie zag aankomen ook geswitcht van Tech naar bijvoorbeeld een Ahold.
    De beurzen gierde omhoog in de currency die inflateert (dus minder waard wordt uitgedrukt in assets). Dus bijvoorbeeld in turkye zou je als turkse belegger met lira als spaargeld blij zijn met je aandelen. Maar als Nederlander met spaargeld in euro’s zal je geen winst maken op turkse aandelen. Zelfde verhaal voor Venezuela. Beurs steeg honderden procenten. Met wel in waardeloos wordende valuta. Maar beter dus aandelen dan cash in tijden van inflatie.

    Oven mijn situatie. Ik post hier heel veel. Heb in 2021 meerdere malen aangegeven dat ik mijn tech winsten heb omgezet naar waarde aandelen. Niet perse omdat ik dit zag aankomen hoor, maar de winsten waren zo groot dat mijn gespreide portfolio zo gespreid niet meer was. Door de techwinsten was het vooral tech. Ik herbalanceer dus.

    Als mijn portfolio scheef groeit zorg ik dat ik per sector gewogen zit waar ik mij fijn bij voel. Heb in de daling van tech bijvoorbeeld onder de 200 WEL weer wat meta gekocht. Heb weer ruimte voor wat tech.
3.702 Posts
Pagina: «« 1 ... 151 152 153 154 155 ... 186 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.