Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Gazprom

3.145 Posts
Pagina: «« 1 ... 56 57 58 59 60 ... 158 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 maart 2022 13:40
    quote:

    ffff schreef op 17 maart 2022 13:23:

    Zojuist gepubliceerd......... Russisch / Gazprom gas voor het gasverslaafde Westen....

    Tsja,zal wel deel uitmaken van het "schaakspel" tussen Poetin en het Westen over Oekraine ?.

    Poetin cs zijn verslaafd aan de verkoopinkomsten van het gas aan het Westen en China etc.

    IK las ook op kk dat Gazprom naar 'n andere brievenbus is verhuisd: Cyprus. onder andere naam.
    Vraag: zijn aandeelhouders daar ook over geïnformeerd ?
  2. forum rang 10 voda 19 maart 2022 14:13
    Probleem: Russen zitten 'overal' in Nederlandse energiesector
    Gaby de Groot Bert van Dijk 18 mrt   18:03

    Gazprom levert Nederland niet alleen gas, het Russische staatsbedrijf heeft ook een belang in de gaswinning op de Noordzee en in de ondergrondse Bergermeergasopslag. Een reservoir dat in de herfst van 2021 strategisch leeg werd gelaten. Bovendien komen in Nederlandse havens dagelijks 600.000 vaten Russische olie aan. Onafhankelijk worden? Graag, maar hoe?

    De gasopslag in Bergermeer is de grootste ondergrondse gasberging in Europa die toegankelijk is voor bedrijven. Gazprom heeft een groot contract voor het gebruik van deze opslag, maar gebruikte dat recht niet. Dat leidde tot grote prijsstijgingen. Foto: Erna Faust/ANP

    Nederland wil van het Russische gas af, maar dat is nog moeilijker dan het al leek. De Russen — en vooral Gazprom — zitten nog dieper in de haarvaten van de energievoorziening dan algemeen bekend was. Zo hebben vier Russische oligarchen die op de sanctielijst van de Europese Unie staan een indirect belang in een van de grootste gasproducenten op de Nederlandse Noordzee. Dit blijkt uit onderzoek van het FD.

    Het gaat om Wintershall Noordzee. Dat bedrijf is in meerderheid in handen van Russen. Gazprom heeft namelijk ook een belang, van 50%. Wintershall heeft een marktaandeel van 15% op de Nederlandse Noordzee, waar het kabinet de gaswinning juist wil stimuleren als alternatief voor het Russische gas.

    Het belang van de oligarchen Michail Fridman, Alexej Koezmitsjov, German Khan en Petr Aven in de moedermaatschappij van Wintershall Noordzee is inmiddels bevroren. Maar dat geldt niet voor het belang van Gazprom, waarin de Russische overheid een meerderheidsbelang heeft. Gazprom staat namelijk niet op de Europese sanctielijst. Daarvoor is West-Europa simpelweg te afhankelijk van het grootste gasbedrijf ter wereld.

    Pikant: datzelfde Gazprom heeft er ook voor gezorgd dat een aantal gasopslaglocaties in West-Europa afgelopen winter grotendeels leeg bleven. Daaronder ook het Bergermeerveld, bij Alkmaar. Dat heeft de gasprijzen fors opgedreven. Analisten vermoeden een strategisch geopolitiek spel. Zonder voorraden is (tijdelijk) stoppen met Russisch gas geen optie.

    Afbouw 'Groningen'
    De gaswinning op de Noordzee wordt steeds belangrijker nu Nederland het Groningenveld aan het afbouwen is vanwege aardbevingsgevaar. Wintershall mag van het ministerie van Economische Zaken gewoon door blijven gaan met gas winnen. De opbrengsten richting de Russische oligarchen zijn geblokkeerd, maar die richting Gazprom dus niet. De opbrengst verdwijnt in de oorlogskas van Vladimir Poetin.

    Het Wintershall-gas komt bovenop de ongeveer 5 miljard kubieke meter Russisch aardgas die jaarlijks naar Nederland stroomt. Want Gazprom blijft ondertussen ook via pijpleidingen grote hoeveelheden gas aan Europa en Nederland verkopen, goed voor 10% tot 15% van het totale gasverbruik in Nederland.

    Die afhankelijkheid, die in andere Europese landen nog veel hoger ligt, weerhoudt de Europese Unie en Nederland van het afkondigen van sancties op energiegebied richting Rusland. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië deden dat wel.

    Niet alleen gas, maar ook olie
    De import van gas valt vanwege de 'grote strategische afhankelijkheid' niet direct onder het sanctiepakket. 'Dit betekent dat het komend jaar zonder verdere maatregelen gas uit Rusland naar Europa kan blijven stromen', schreef minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

    Jetten kondigde wel maatregelen aan om die afhankelijkheid te verminderen, maar waarschuwde dat dat niet van de ene op de andere dag geregeld is. En het is niet alleen de afhankelijkheid van Russisch aardgas die Nederland nu parten speelt. De afgelopen decennia heeft Nederland ook een innige relatie opgebouwd met Rusland op andere energieterreinen.
  3. forum rang 10 voda 19 maart 2022 14:13
    Deel 2:

    Zo gaat ongeveer 13% van de totale olie-export van Rusland, zo'n 600.000 vaten per dag, naar Nederland. Met een totale waarde van ruim $9,4 mrd is ons land daarmee na China de grootste bestemming voor olie uit Rusland, dat na de VS en Saoedi-Arabië de grootste olieproducent ter wereld is. 'Wij hebben niet alleen een gasrotonde, maar ook een olierotonde', zegt olie- en gasexpert Cyril Widdershoven. Daarmee bedoelt hij dat een deel van de olie wordt doorgevoerd naar het buitenland.

    Lukoil
    Toch komt naar schatting zo'n 20% van alle olie die wordt verwerkt in raffinaderijen in Nederland uit Rusland. Er worden producten als diesel en benzine van gemaakt. Zoals in de Zeeland Refinery, waarin het Russische Lukoil een belang van 45% heeft. Nog steeds meren bijna dagelijks grote olie- en gastankers aan in de haven van Rotterdam en Amsterdam. Waar landen als Amerika en Groot-Brittannië een importban op Russische olie afkondigden, is de EU, en daarmee dus ook Nederland, niet bereid zover te gaan. De eigen economische pijn van zo'n ban wordt te groot geacht.

    Het abrupt afsnijden van die toestroom zou grote gevolgen hebben voor de Rotterdamse haven, waar circa 62 miljoen ton van de totale overslag 'Rusland-georiënteerd' is. Dat is 13% van de totale 470 miljoen ton aan goederen die vorig jaar door de Rotterdamse haven werd afgehandeld.

    Oliewapen
    'We richten ons enorm op gas, maar wat Vladimir Poetin echt financieel zou raken is olie', zegt geopolitiek strateeg Alex Krijger. 'Als er echt een grote aanval op Kiev dreigt, dan moet Europa niet wachten en naar het oliewapen grijpen. Daar zou Nederland gezien zijn positie meer lef moeten tonen. We zijn nog te terughoudend omdat we de olie nodig hebben. Maar we overleven het wel zonder Russische olie. Het gaat pijn doen, maar we overleven het.'

    Dat Nederland niet een echt harde lijn inzet, heeft volgens Widdershoven te maken met die economische pijn. 'Grote onderdelen van de Nederlandse industrie gaan plat als Nederland nu de energietoevoer uit Rusland afsluit. Bovendien denkt Nederland door terughoudend te zijn in een crisissituatie een opening te houden richting het regime, zodat wij daar diplomatiek een rol kunnen spelen. Maar ik denk dat dat een verkeerde inschatting is.'

    Krijger vindt het tijd dat Nederland meer lef toont. 'De koopman heeft het heel lang gewonnen van de dominee, door de banden met Rusland goed te houden en op veel terreinen zelfs nog uit te breiden.' Nooit werden de banden met Rusland echt ter discussie gesteld. Zo was het jarenlang geen probleem dat Nederlandse gemeentes grote energiecontracten afsloten met Gazprom: 38% heeft een contract bij Gazprom Energy voor de levering van aardgas.

    20%-45% goedkoper
    'Als het gaat om de wenselijkheid om al dan niet zaken te doen met een buitenlands bedrijf, volgt de gemeente de richtlijnen van het Rijk. Er is geen sprake van eigenstandig beleid', zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag, dat een contract met Gazprom heeft tot en met 2023.

    Grote energiecontracten werden Europees aanbesteed en de prijs was daarin voor veel gemeentes het belangrijkste of zelfs enige criterium. De gemeente Utrecht was hier in een raadsbrief in 2020 heel helder over: 'We hebben aanbesteed op laagste prijs, omdat aardgas een homogeen product is (geen verschil in de geleverde kwaliteit van aardgas van de ene aanbieder ten opzichte van de andere)', aldus de brief. Gazprom bleek 20%-45% goedkoper te zijn dan alle concurrenten, aldus de gemeente destijds.

    De Universiteit Twente, die een contract met Gazprom heeft tot eind dit jaar, gaat het de volgende keer wel anders doen. 'In een volgende aanbesteding zullen we in de criteria wel iets opnemen over de toekomstbestendigheid van toelevering van gas en hoe we omgaan met onzekerheden en mogelijke risico’s op de levering', zegt een woordvoerder van de universiteit.

    Drukmiddel
    Het toenemende ongemak is ook in andere sectoren merkbaar, zoals dus bij gasopslag in Bergermeer, de grootste in Europa. Gazprom heeft een contract om 40% van de berging te mogen gebruiken. Dat het de opslag deze keer grotendeels leeg liet, voedde speculaties dat Rusland Europa daarmee onder druk wilde zetten.

    Zo'n situatie wil Nederland vanaf nu voorkomen middels een vulplicht voor ondergrondse bergingen. Daarvoor is veel aardgas nodig. Widdershoven vraagt zich af: 'Als Nederland nu de energietoevoer uit Rusland zou sanctioneren, hoe gaat Nederland dan zijn bergingen vullen?'

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1432902/probleem-...
  4. [verwijderd] 19 maart 2022 15:03
    " Nog steeds meren bijna dagelijks grote olie- en gastankers aan in de haven van Rotterdam en Amsterdam"

    Dus ook de geldstromen, Rusland kan dit nog jaren uitzingen, zeker met de absurd hoge bedragen die nu voor olie en gas worden neergelegd.

    Een aanvallend land in oorlog waarmee nog steeds "business as ussual" mee wordt gedaan is eigenlijk niet uitlegbaar tenzij je de dag met een koude douche wil beginnen(en die zijn er niet veel in ons verwende landje)
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 maart 2022 15:35
    quote:

    drooglegging schreef op 19 maart 2022 15:03:

    " Nog steeds meren bijna dagelijks grote olie- en gastankers aan in de haven van Rotterdam en Amsterdam"
    Dus ook de geldstromen, Rusland kan dit nog jaren uitzingen, zeker met de absurd hoge bedragen die nu voor olie en gas worden neergelegd.
    Een aanvallend land in oorlog waarmee nog steeds "business as ussual" mee wordt gedaan is eigenlijk niet uitlegbaar tenzij je de dag met een koude douche wil beginnen(en die zijn er niet veel in ons verwende landje)
    De oorlog wordt niet korter door een totale ban op alle Russische export.
  6. kwekkel 19 maart 2022 16:32
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 19 maart 2022 15:35:

    [...]

    De oorlog wordt niet korter door een totale ban op alle Russische export.
    Dat is de halve waarheid. Als ze geen geld verdienen kunnen ze niets kopen, dus ook geen oorlogsmaterieel aanvullen. Is pas echt effectief, als je ook de import een totale ban geeft.
  7. [verwijderd] 21 maart 2022 09:22
    quote:

    haas schreef op 17 maart 2022 13:40:

    [...]
    Tsja,zal wel deel uitmaken van het "schaakspel" tussen Poetin en het Westen over Oekraine ?.

    Poetin cs zijn verslaafd aan de verkoopinkomsten van het gas aan het Westen en China etc.

    IK las ook op kk dat Gazprom naar 'n andere brievenbus is verhuisd: Cyprus. onder andere naam.
    Vraag: zijn aandeelhouders daar ook over geïnformeerd ?
    er wordt al tig jaren gesproken over minder gas(vanwege energietranssitie)
    en nog minder vanwege Groningen,en NU vanwege Oekraine conflikt
    MAAR IK DENK DAT DAT NIET ZO SIMPEL GAAT !!

    Gisteren weer even Gazprom in wikipedia opgezocht: 70 jaren geschiedenis van gas en politiek gekonkel.
    er zijn zovééél financiele belangen mee gemoeid, verstrengeld door alle deelnemende landen :ZEER complex "gedoe"
    Zelfs de "laatste dictator van Europa",WitRusland, werd onder druk gezet door Rusland cs
    ( waar naar nu eerst men in de gaten krijgt,blijkt ook nog 'n dictator te zitten in Rusland)
    (en nog 5 anderen in de afgesplitste staten per 1990)
    ===========================
    nl.wikipedia.org/wiki/Gazprom

    PS: Nederland gooit zijn oude energieschoenen weg,terwijl het nog geen nieuwe heeft !!
  8. forum rang 10 voda 23 maart 2022 07:28
    Contract met Gazprom kan niet worden verscheurd in Den Haag, dan de verwarming maar wat lager

    Russisch gas blijft de sporthallen en zwembaden van Den Haag verwarmen. De stad kan het contract met Gazprom niet zomaar verscheuren, maar heeft wel een oplossing: de verwarming een graadje lager.

    Bart Lelieveld 23-03-22, 07:02

    Door het contract naar de prullenbak te verwijzen, dreigt de gemeente Gazprom een boete te moeten betalen die zelfs nog hoger kan uitvallen dan wat de gemeente nu kwijt is aan de inkoop van gas. Bovendien moet er dan weer een aanbesteding worden gestart, waarbij Gazprom opvallend genoeg niet uitgesloten kan worden.

    Lees ook
    Hoe Gazprom Nederland blauw kleurde: tentakels Russische gasgigant reiken diep

    Dat antwoordt de gemeente op vragen van de PvdA, GroenLinks, de HSP en D66. En al zou Den Haag uiteindelijk een andere gasleverancier vinden, dan nog zal er deels Russisch gas door de Haagse leidingen stromen. Want aardgas uit Rusland, Noorwegen en Nederland komen samen in een zogeheten gasrotonde, waardoor het voor de uiteindelijke leverancier niet te onderscheiden is.

    Voortrekkersrol
    Janneke Holman, die namens de PvdA de vragen stelde, vindt dat de beantwoording nog veel vragen oproept. Kan het niet wat steviger, vraagt ze zich af. ,,Er zijn ook advocaten die zeggen dat je het contract wel kan beëindigen, omdat je bij het afsluiten niet kon voorzien dat Gazprom onderdeel zou zijn van wat zich nu in Oekraïne afspeelt. En de gemeente verschuilt zich achter de aanbestedingswet, terwijl er toch wel gronden zijn op basis waarvan Gazprom gedumpt kan worden?”

    Als het aan de gemeente ligt, is de enige oplossing helemaal van het gas af gaan. Inmiddels wordt ook onderzocht of de verwarming een tandje lager gezet kan worden. Het contract met de huidige leverancier loopt nog tot 1 januari. Er is een optie om die te verlengen. De gemeente zegt nog niet dat dit niet gaat gebeuren, maar kijkt voor dat besluit ook naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Rijk.

    Opmerkelijk vindt Holman: ,,We zijn niet zomaar een of andere kleine gemeente. We zijn Den Haag. We zouden een voortrekkersrol moeten nemen hierin. Ik snap ook wel dat als we nu stoppen we niet de garantie hebben dat er geen zuchtje Russisch gas meer een sporthal ingeblazen wordt. Maar we betalen nu wel geld aan een partij die indirect een oorlog financiert.”

    www.ad.nl/den-haag/contract-met-gazpr...
  9. forum rang 10 voda 28 maart 2022 07:16
    Gazprom Neft to Produce Graphite Electrodes Omsk Region in Russia

    Strategic Research Institute
    Published on :
    28 Mar, 2022, 6:07 am

    Russian oil producer Gazprom Neft has announced that its subsidiary Gazpromneft-Grafitek will construct a graphite electrode plant in the Omsk region. The new plant’s designed annual graphite electrode capacity will be over 45,000 tonnes. According to the statement, as graphite electrodes are a key element for the production of high-grade electric steel, the company will ensure the import independence of Russian metallurgy in the production of electric steel in the medium term.

    The raw material for the production of electrodes will be petroleum coke, the production of which will begin at the company's Omsk refinery after the launch of the deep oil refining complex. Localization of the full cycle of production of high-quality components will ensure the demand of domestic metallurgical enterprises. An additional advantage of the project is the high environmental parameters of the products: the use of modern electrodes makes it possible to halve the carbon footprint in steel production.

    Gazprom Neft had revealed plans in October 2021.
  10. forum rang 7 ffff 28 maart 2022 16:15
    Eric,

    Gokje van mij: Dan zul je ongeveer twee tot drie jaar geduld moeten hebben..... De schorsing na de Krim-inname heeft ook zo'n kleine twee jaar geduurd.

    Overigens op zich wordt de rest van 2022 interessant:
    1 Welke West-Europese bedrijven gewoon met Rusland willen blijven zaken doen. Er zijn er steeds meer die er beslist tegen zijn dat de handel met Russische filialen , dan wel met Russische zakenrelaties wordt stopgezet. In de pers lezen we over een hele reeks multinationals die uit Rusland vertrekken, maar er zijn ook echt veel bedrijven die dat niet van plan zijn. Leuk om in de pers te merken, dat ze zich het liefst gedeisd houden, maar het zakenleed is hier en daar enorm. Om over al die bedrijven in West Europa maar te zwijgen die hun goederen uit Rusland haalden ( kunstmest, diamanten, granen , uranium, nikkel, ijzererts etc. etc )

  11. Concojones 29 maart 2022 14:40
    Heeft er iemand enig opzoekingswerk gedaan over OF en wanneer Gazprom weer verhandelbaar zou zijn? Ik vermoed dat het gewoon een aantal jaar afwachten wordt of we kunnen uitstappen, en of we iets van dividend krijgen?

    Geen cafepraat aub, wel graag reacties van mensen die minstens 20.000 euro in Gazprom gestoken hebben en opzoekingswerk hebben gedaan rond deze vraag.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 maart 2022 14:45
    quote:

    Concojones schreef op 29 maart 2022 14:40:

    Heeft er iemand enig opzoekingswerk gedaan over OF en wanneer Gazprom weer verhandelbaar zou zijn? Ik vermoed dat het gewoon een aantal jaar afwachten wordt of we kunnen uitstappen, en of we iets van dividend krijgen?
    Je moet geen vragen stellen die niemand kan beantwoorden, maar in principe zie ik 2 mogelijkheden:

    1) Poetin verdwijnt en wordt vervangen door een normaal persoon.

    2) Poetin wordt verslagen en/of trekt zich geheel terug uit Oekraïne.

    Hoe lang dat gaat duren mag je zelf verzinnen.
3.145 Posts
Pagina: «« 1 ... 56 57 58 59 60 ... 158 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.