Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Blij met fysiek goud en zilver!

9.058 Posts
Pagina: «« 1 ... 423 424 425 426 427 ... 453 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 josti5 4 februari 2022 17:59
    De vraag naar goudbaren en gouden munten bereikte in 2021 het hoogste niveau in acht jaar. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport. Wereldwijd ging er 1.180,4 ton aan beleggingsgoud over de toonbank, een stijging van 31% ten opzichte van het jaar 2020. Het grootste herstel kwam uit India en China, waar de verkoop van munten en baren met respectievelijk 43% en 44% steeg. Ook in Europa en de Verenigde Staten nam de vraag toe.

    Centrale banken kopen meer goud

    Centrale banken schroefden hun goudaankopen vorig jaar op naar 463,1 ton, een stijging van 82% ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee steeg de totale goudvoorraad in kluizen van centrale banken wereldwijd naar bijna 35.600 ton, het hoogste niveau sinds 1992. Vooral opkomende economieën voegden goud aan hun voorraden toe, maar ook centrale banken in een aantal westerse landen kochten edelmetaal bij. Niet alleen voor meer diversificatie, maar ook vanwege toenemende geopolitieke spanningen.

    De grootste aankopen kwamen vorig jaar voor rekening van Thailand, India, Hongarije en Brazilië. Ook Oezbekistan, Singapore en Kazachstan voegde een substantiële hoeveelheid goud aan hun reserves toe. Voor Singapore was het de eerste aankoop in meer dan 21 jaar, toen de World Gold Council deze data begon bij te houden. Een andere opvallende koper was Ierland, dat voor het eerste sinds 2008 goud kocht. De centrale bank van de Filipijnen was de enige substantiële verkoper met een verkoop van meer dan 30 ton.

    www.hollandgold.nl/nieuws/vraag-naar-...

  2. forum rang 10 voda 14 februari 2022 10:44
    Ook goud voor beleggers?
    Door TEEUWE MEVISSEN

    Updated Gisteren, 17:20
    Gisteren, 16:56
    in FINANCIEEL

    Terwijl in Beijing weer de nodige records (zullen) sneuvelen en de winnaars zich mogen verheugen op die felbegeerde gouden plak, zagen we op financiële markten het inflatiepercentage in bijna recordtempo oplopen.

    Het inflatiepercentage over de maand januari uit de Verenigde Staten kwam uit op niet minder dan 7,5% waar al een forse stijging van 7,3% werd verwacht. Op momenten dat het inflatiespook opdoemt, is goud een van de eerste woorden die valt. Goud zo wordt dikwijls geredeneerd, is uiteindelijk de ultieme inflatie hedge. Is goud in tijden van oplopende inflatie inderdaad de ultieme investering?

    Gestold angstzweet?
    Edelmetalen zijn een aparte en bijzondere beleggingscategorie. Waar velen deze edelmetalen vooral associëren met munten, baren en juwelen, vervullen enkele edelmetalen ook een zeer belangrijke input voor de industrie. We hebben het in dit geval dan vooral over zilver, palladium en platina. Deze industriële toepassingen geven het metaal extra toegevoegde waarde en de prijsschommelingen die we bij deze metalen zien zijn dan ook doorgaans forser dan bij goud. Zo is de prijs van palladium door het dak gegaan vanwege het gebruik van dit metaal in de auto-industrie. Natuurlijk wordt er binnen de industrie ook goud gebruikt, maar vanwege de hoge prijs van goud ten opzichte van andere metalen is dit gebruik beperkt. Goud wordt door sommigen dan ook wel eens aangeduid als gestold angstzweet.

    klik om te vergroten

    Goud als diversificatie
    Goud als zodanig betitelen gaat echter wat kort door de bocht. Goud speelt nog steeds een belangrijke rol binnen het monetaire systeem en vele grote beleggers houden goud aan als onderdeel van een gediversifieerde portefeuille. Zoals uit onderstaande figuur blijkt is er ook een redelijke correlatie tussen het inflatiepercentage en de prijs van goud al is de correlatie tussen inflatieverwachtingen en de olieprijs een stuk sterker zoals in figuur 1 valt te zien.

    Men kan echter ook goed zien dat de prijs van goud lang niet zo stabiel is als door sommigen wordt verondersteld. Gezien de grote prijsschommelingen kun je dan ook eigenlijk niet spreken van een safe haven. Een klein percentage van een portefeuille beleggen in goud kan geen kwaad maar ook voor goud geldt zoals op menig beleggingsfolder staat afgedrukt: ‘Let op, de waarde van uw beleggingen kan fluctueren!’

    Teeuwe Mevissen is senior macrostrateeg bij RaboResearch.

    Reageren? Mail naar vragen@dft.nl.

    www.telegraaf.nl/financieel/12678925/...
  3. forum rang 10 voda 15 februari 2022 07:16
    Goudprijs op hoogste peil sinds juni

    De Oekraïense dreiging vuurt niet alleen de olieprijs aan. Ook de goudprijs, traditioneel toevluchtsoord in onzekere tijden, krijgt een boost. Met 1.877 dollar per ounce noteert het edele metaal op de hoogste prijs sinds juni.

    Voor Belgische beleggers noteert goud, omgerekend naar euro, zelfs op het hoogste peil sinds september 2020. Dit omdat de euro tegenover de dollar, de noteringsmunt voor goud, verzwakt is.

    www.tijd.be/markten-live/live-blog/go...
  4. forum rang 7 ffff 15 februari 2022 12:55
    quote:

    ffff schreef op 16 december 2021 15:13:

    Voda/ Hans, John/Josti, Simi, Belegger,

    Mooi hè die twee onderbouwde meningen hierboven over de goudprijs, beiden ook in De Tijd geprubliceerd en door mij aandachtig gelezen.

    Maar........ bij al die steeds andere toekenning aan gewicht van bepaalde meningen: op een gegeven momet neem je toch de beslissing: ook dirt jaar wat fysiek goud erbij of niet? En DIT jaar 2021 was ik twee maal te zeikrig, zat te laag voor aankopen en dan komt er weer een moment dat je toch, voor het einde van het jaar beslist fysiek bij te kopen.

    Met al die schulden die overal gemaakt worden, met overal sterk oplopende inflatie...Ze kunnen mij nog meer. Mijn verzekeringspot fysiek goud moet aangevuld worden.

    EERGISTERN het leukste werk: Ronddwalen op die goudsites. Wat is dat toch allemaal mooi spul. En dan maar kiezen: 1 troy OUNCE munten uit Canada, Australie, USA, China, Oostenrijk en de USA.
    Prachtige afbeeldingen en dat is dan alleen maar op je scherm....

    Afspraak met de goudhandelaar om het " spul" op te halen. En dan speciaal voor jou John en Hans,....: via het ene na het andere onderwerp met de goudhandelaar van gedachten gewisseld over de ongelooflkijke controle van de Overheden tegenwoordig, anno 2021, van de goudhandelaren. Om je één klein detailtje uit dit leerzame gesprek weer te vertellen....
    D'r kwam een vermogende mevrouw uit...Monaco.....haar spaarcentjes gedeeltelijk in fysiek goud omzetten..... en het bedrag werd geblokkeerd en de goudhandelaar gesommeerd daar geen zaken mee te doen...... Let wel: Het betreft geen criminele, geen voortvluchtige, geen geseinde, maar gewoon laat ons zeggen een mevrouw die goed in de slappe was zit.....

    En zo hebben wij nog wat doorgefilosofeerd over mogelijkheden, maar mij werd al weer, voor de zoveelste keer, dit jaar duidelijk dat ze niet zoals Hirshi meldde op de LIjnbaan in Rotterdam de bedragen controleren, maar dus ook in de goudhandel. Die goudhandelaar zei volkomen terecht; Het is wel onze handel hè. Het is mijn brood, mijn zaak.

    Enfin, nu nog een klein beetje extra blij de munten ingepakt en voor KK bezoeker Belegger..... Echt waar, precies hetzelfde ritueel, in de aanhangtassen achterop de fiets, met wat kroppen bloemkool erboven op.....

    En dan toch even onder een felle bureaulamp....Mijn God, wat zijn ze toch mooi....En wat blijf ik er veel meer vertrouwen in houden dan in wat software op een computerschijf oftewel in een bitcoin of ethereum....of als je helemaal mee wilt doen...in één van de vele NFT;s die je nu overal kunt kopen en waarvan de markt DIT jaar 2021 geëxplodeerd is..... Ik mis natuurlijk de hype, ik verdiep mij er keer op keer in, maarruh geef mij toch maar fysiek goud als zekerheid voor de toekomst.

    Peter
    Goudprijs NU op hoogste peil sinds juni 2021. Hierboven was gewoon mazzel, een meevaller in deze woelige dagen....... Geen mens die het allemaal kan voorspellen.

    Peter
  5. forum rang 10 voda 17 februari 2022 15:36
    Goudprijs richting $1900 door spanningen tussen Rusland en Oekraïne
    Van onze redacteur 15:23

    Goud was begin dit jaar nog helemaal niet in trek als een vluchthaven. Foto: Ramon van Flymen voor het FD
    De goudprijs staat op zijn hoogste punt in acht maanden tijd. Een troyounce kostte donderdagmiddag circa $1886 en tikte eerder op de dag $1892 aan. Het edelmetaal is de afgelopen maand ruim 5% duurder geworden, en dat heeft volgens kenners vooral te maken met de oorlogsdreiging in Oost-Europa.

    Volgens analist Giovanni Staunovo van vermogensbeheerder UBS profiteert goud van de hernieuwde spanningen tussen Rusland en Oekraïne. En het is niet het enige metaal dat daarop meelift. 'Palladium zal waarschijnlijk op een vergelijkbare manier bewegen, maar die beweging wordt gedreven door zorgen over de bevoorrading, terwijl goud profiteert van zijn status als veilige haven', zei Staunovo tegenover Bloomberg. Rusland is goed voor een derde van de wereldvoorraad palladium.

    Ima Sammani, analist bij Monex Europa, ziet dat de goudprijs met name stijgt vanwege onzekerheid over de wereldwijde inflatie en de angst dat de inflatie nog verder omhooggaat. De risicobereidheid onder beleggers is afgenomen. 'Aandelenbeurzen dalen, langeretermijnobligatierentes dalen.' Maar volgens Sammani grijpen beleggers, mochten de geopolitieke risico's straks echt escaleren, opmerkelijk genoeg juist niet naar goud. 'Dat stijgt vooral in verwachting van verhoogde risico's, maar niet zozeer na een daadwerkelijke escalatie.'

    Naast zijn, overigens vaak betwiste, status als veilige haven, zou goud in trek zijn omdat het bescherming biedt tegen inflatie. De Amerikaanse inflatie staat inmiddels op zijn hoogste punt in 40 jaar tijd en kwam in januari op 7,5% uit. In Nederland bedroeg de inflatie afgelopen maand 6,4%. Goud wordt gezien als een relatief waardevaste belegging, interessant in tijden van lage rente en hoge inflatie.

    De goudprijs zal tussen de $1845 en $1880 blijven bewegen, zei Brian Lan, directeur bij goudhandelaar GoldSilver Central, tegen CNBC News. 'Dat zal zo blijven totdat de geopolitieke spanningen afnemen of als de Fed laat zien dat hij echt snellere renteverhogingen gaat doorvoeren.'

    Maar bij een hoge inflatie 'zal de reële rente, zelfs als ze de rente verhogen, nog steeds grotendeels negatief zijn', waarschuwt Lan tegenover persbureau Reuters. Daarom zullen beleggers, na een reflexmatige reactie op een rentestijging, zich realiseren dat 'goud nog steeds een goede belegging is om aan te houden in deze omgeving.'

    Goud was begin dit jaar nog helemaal niet in trek als een vluchthaven. De prijs bleef juist haperen en ook bleek er steeds minder geld naar op de beurs verhandelde goudfondsen te gaan. Ralph Wessels, beleggingsstrateeg bij ABN Amro, zei destijds: 'Goud is alleen een bescherming tegen inflatie in tijden van hyperinflatie.' Bij een dergelijke inflatie stijgen de prijzen zo hard dat het nauwelijks bij te benen is.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1430644/goud...
  6. forum rang 10 voda 18 februari 2022 06:47
    06:19
    ... en laat goud weer blinken

    Het traditioneel toevluchtsoord in barre tijden, goud, vervult zijn rol met glans. In de late handel op Wall Street tikte het gele metaal even 1.900 dollar per ounce aan. Dat is een evenaring van de piek van juni 2021. In euro noteert het gele metaal nu aan de hoogste koers sinds de zomer van 2020.

    www.tijd.be/markten-live/live-blog/go...
  7. forum rang 10 voda 22 februari 2022 09:05
    Echt goud wordt duurder, virtueel goud keldert

    Beleggers zoeken veilige havens op en vinden die in goud. De prijs van een ounce stijgt deze morgen met 0,3 procent tot 1.912 dollar. Dat is de hoogste prijs sinds januari 2021, omgerekend naar euro noteert het gele metaal zelfs op het hoogste peil sinds de zomer van 2020 (zie grafiek).

    Over de voorbije 17 handelsdagen, trok goud 14 keer hoger.

    Bitcoin daarentegen, ook wel het virtuele goud genoemd, gaat voor de zevende dag op rij onderuit. De prijs van bitcoin zakt met 1,1 procent en duikt onder 37.000 dollar.

    www.tijd.be/markten-live/live-blog/ol...
  8. vdBroek 22 februari 2022 11:52
    Goud en zilver blijven best volatiel momenteel. Zag dat de goudprijs van €54,50 per gram naar €53,80 is gedaald in enkele uren vandaag. O.a. de situatie in Rusland lijkt mee te spelen in de beweging van de afgelopen dagen in koers. Afgelopen week nog bijgekocht (goudbaren rond €52,50) en bezoek gebracht aan goudzaken.nl/product-categorie/goud-k... .

    Leuk gesprek gehad over maakkosten, levertijden van het moment (vooral zilveren munten schijnt een ding te zijn geweest) maar ook de regelzucht van ons bureacratische systeem. Jonge ondernemer maar wel machtig goed onderlegd. Wat ffff al zei: super mooie producten die baren en munten. Kan er idd uren naar kijken. Al moet het altijd weer goed opgeborgen worden...
  9. forum rang 10 voda 24 februari 2022 10:22
    De 630 miljard zware verzekeringspolis van Poetin

    We schreven vorig jaar al dat Rusland een stevige 'verzekeringspolis' heeft opgebouwd tegen westerse sancties: forse goud- en deviezenreserves. Die zijn luidens de jongste data van de Russische centrale bank intussen aangezwollen tot 630 miljard dollar.

    Ergo: met een economie in 'bunkermodus' - lees ter zake ook deze analyse van The Economist over de 'technologiesilo' - kan Rusland desnoods lang westerse sancties uitzweten.

    www.economist.com/business/russia-is-...

    www.tijd.be/markten-live/live-blog/uc...
  10. forum rang 4 bearishbull 24 februari 2022 11:13
    quote:

    voda schreef op 24 februari 2022 10:22:

    De 630 miljard zware verzekeringspolis van Poetin

    We schreven vorig jaar al dat Rusland een stevige 'verzekeringspolis' heeft opgebouwd tegen westerse sancties: forse goud- en deviezenreserves. Die zijn luidens de jongste data van de Russische centrale bank intussen aangezwollen tot 630 miljard dollar.

    Ergo: met een economie in 'bunkermodus' - lees ter zake ook deze analyse van The Economist over de 'technologiesilo' - kan Rusland desnoods lang westerse sancties uitzweten.

    www.economist.com/business/russia-is-...

    www.tijd.be/markten-live/live-blog/uc...
    Als Putin slim is (en daar twijfel ik niet aan). Gaat hij snel te werk.

    Hoe eerder hij zich uit de sancties kan uit onderhandelen hoe beter.
9.058 Posts
Pagina: «« 1 ... 423 424 425 426 427 ... 453 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.