Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

Laatste koers (eur) Verschil Volume
70,800   -2,160   (-2,96%) Dagrange 70,660 - 71,440 241.038   Gem. (3M) 277,1K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.951 Posts
Pagina: «« 1 ... 113 114 115 116 117 ... 348 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 2 februari 2022 00:39
    quote:

    QueSera schreef op 1 februari 2022 23:47:

    [...]

    Bedankt voor de link!
    Ik ben nogal bezig deze dagen - moet mijn dochter naar München krijgen - want op maandag ochtend gaat ze beginnen bij het Max Planck, dus ik zag wel even langsflitsen T -5% op nieuws van spinn-off. En ik dacht ik snap het niet, welke spin-off? Dat weten we toch al lang?

    Maar ok. De conversie is nu dus bekend en het nieuwe dividend ook. Het is min of meer zoals ze zeiden dat het ongeveer zou worden. Ik koop misschien nog 100 stukjes bij, eens kijken waar het nog heen wil.

    Streaming bedrijven hebben het momenteel moeilijk nu Netflix heeft verkondigd dat ook hier de groei eindig is. Eens kijken hoe Disney gaat. Als je eigenlijk vooral de stabile dividendbetaler wilt hebben (de nieuwe T dus) dan kan ik misschien maar beter wachten tot na de afsplitsing en het aandeel kopen voor 18 dollar, ceteris paribus.

    Hoe zien jullie dat?
    Ja dat kan, maar je loopt het risico dat tegen die tijd het aandeel alweer een paar euro duurder is geworden.
    Wat dat betreft zijn de komende dagen veelzeggend: zijn de laatste twijfelaars nu uitgestapt of blijft het nog steeds onzeker totdat de merger daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Als het goed is weten we over 5 maanden hoe het allemaal is afgelopen.
  2. forum rang 4 QueSera 2 februari 2022 21:42
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 2 februari 2022 00:39:

    [...]

    Ja dat kan, maar je loopt het risico dat tegen die tijd het aandeel alweer een paar euro duurder is geworden.
    Wat dat betreft zijn de komende dagen veelzeggend: zijn de laatste twijfelaars nu uitgestapt of blijft het nog steeds onzeker totdat de merger daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Als het goed is weten we over 5 maanden hoe het allemaal is afgelopen.
    Heb inderdaad nog 100 T tjes bijgekocht. En toen ik toch bezig was 200 Equitrans.
    Vanmorgen heb ik dan toch ook maar 1000 Aegon aangeschaft en nog 100 Shell. Want de koersen van beide lopen alleen maar verder op. Het heeft geen zin om hier te wachten op een dip denk ik zo, vooral niet met de inflatiecijfers die steeds doorkomen. Het was enigszins knarsetandend, want ik koop ze nu stukken duurder terug. Aan de andere kant koop ik ook sommige aandelen goodkoper (laten we het niet hebben over ASMI die ik voor 430 heb verkocht en voor 300 weer heb teruggekocht), maar in een of andere manier helpt dat niet, want je hebt die prijs in je hoofd en het is echt een hele barriere om ze duurder terug te kopen.

    Nog even iets anders. Mijn dochter zou vandaag naar Munchen verhuizen. Haar jaarclub zou haar met haar spulletjes brengen in een gehuurd busje, bij wijze van mini-vakantie. Eergisteren hebben we gehoord dat dit niet doorgaat wegens positieve Coronatesten. Wij kwamen eigenlijk langs om samen nog een keer uit eten te gaan bij wijze van afscheid. …..Paniek in de tent daar…….Eindresultaat is dus dat ik morgen met mijn dochter op de trein stap om haar hoogstpersoonlijk bij het Max Planck in te leveren. We nemen de nachttrein en rollen vrijdag ochtend de Hauptbahnhof binnen. Ik heb een hotelletje in de buurt genomen voor een paar dagen, kan ze me op maandag nog de indrukken van haar eerste werkdag vertellen en dan ga ik maar weer huiswaarts. Zo dacht je dat je een rustig weekend had, zo loop je door München. Schijnt een erg leuke stad te zijn en we gaan het meemaken.

    Anyways. Ben dus een paar dagen van de radar.
  3. forum rang 4 LTOke 3 februari 2022 18:50
    quote:

    polo47 schreef op 3 februari 2022 17:17:

    Bedankt voor dit interessante draadje. Helaas zelf weinig inbreng., maar ik probeer een solide dividend betalende portefeille op te zetten. Daarnaast voor de lol wat aandelen om in te traden. Lees hier graag mee,
    Je mag wel delen waar je zelf in gestapt bent en waarom.
    Nieuwe ideeën zijn altijd welkom.
  4. polo47 3 februari 2022 19:09
    quote:

    LTOke schreef op 3 februari 2022 18:50:

    [...]

    Je mag wel delen waar je zelf in gestapt bent en waarom.
    Nieuwe ideeën zijn altijd welkom.
    Ik heb wat Shell, Kraft Heinz, KPN, Post NL, Gilead, Colruyt, Ahold, Wereldhave, Vopak, Philips. Best divers, alleen overwegend euro. Allemaal voor het dividend. Hier wil ik wat spreiding in valuta hebben. Heb nog een aantal flinke bleeders zoals Fugro, Bols, Philips en URW. Hopelijk komt dat nog eens goed. Handelen doe ik met goud en zilver aandelen, hoog volume aandelen, kleine plukjes korte termijn. Just for fun. Eigenlijk ook op zoek naar een degelijke basis in mijn portefeuille zodat ik niet de neiging heb de hele dag naar mijn scherm te kijken.
  5. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 6 februari 2022 22:17
    Ha polo47, welkom in dit draadje!
    Ik kan me nog herinneren dat ik krap 2 jaar geleden met ongeveer hetzelfde aantal aandelen ook van mezelf vond dat ik best wel een mooie diverse portefeuille had samengesteld. Dat was net nadat ik Galapagos had verkocht: een wilde rit omhoog en weer terug naar af, deden me beseffen dat beleggen door te gokken op een wild paard, niet voor mij is weggelegd.

    Nu 2 jaar later, heb ik al meer dan 90 posities en komt de 100 zo langzamerhand in zicht. Hoe meer aandelen ik heb, des te minder ik de hele dag naar het scherm aan het kijken ben. Dat komt mede doordat ik inderdaad die degelijke basis hoop te hebben gelegd, waardoor koersontwikkelingen meer informatief zijn, dan bepalend voor koop/verkoopmomenten. Dividendveranderingen zijn wat dat betreft veel belangrijker voor mij. Voor mijn soort beleggerstype is dit echt veel rustgevender (en dus passender) dan het volgen van een beperkt aantal aandelen. Een dieprode dag, of een forse koersval, levert bij mij alleen maar een signaal op om te kijken of de desbetreffende aandelen bij de eerstvolgende (dividend her-)beleggingsronde wellicht wat hoger op de aankooplijst komen, omdat ze vanwege de koersval mogelijk een hoger dividendrendement kunnen bieden (dat is niet altijd het geval: je moet natuurlijk wel kijken wat de oorzaak is van de koersdaling. Als de oorzaak me niet bevalt, dan laat ik het aandeel vaak gewoon weer met rust).

    Ook bij forse koersstijgingen laat ik het aandeel vaak met rust: pas als het dividendrendement daardoor erg ver achterblijft bij de koersontwikkeling en het aandeel ook qua volume te hoog in de top klimt, dan kan het gebeuren dat ik een beetje ga snoeien. De bulk laat ik met rust: ik snoei alleen een beetje bij om elders aan het werk te zetten. Mocht de koers weer terugvallen, dan heb ik daarmee een stukje koerswinst gerealiseerd (wat altijd een goed gevoel geeft). Mocht de koers juist hard verder stijgen, dan kijk ik weer opnieuw of ik weer een stukje kan snoeien. Wat ik nooit ga doen is spijt hebben van het stukje dat ik eerder heb verkocht. Dat geld is gewoon lekker bezig om elders geld te genereren. Op die manier heb ik bij zowel koersdalingen als -stijgingen een goed gevoel.

    Het enige wat me een heel slecht gevoel gaat geven (en nooit hoop mee te maken) is als meerdere aandelen tegelijkertijd hun dividend flink gaan korten/stoppen of zelfs geheel omvallen. Dat is één van de redenen dat ik het hélémáál geen enkel probleem vind om bijna 100 posities te hebben. Sterker nog: door een groter aantal posities verlaag ik het concentratierisico en daar voel ik me meer senang bij.

    Nou...lang verhaal kort: welkom en deel vooral je ervaringen! ;-)
  6. Joost_K 7 februari 2022 11:50
    @AVM. Je (tutoyeren mag hoop ik) hebt flinke diversificatie en ik zie ook in waarom je dat zo breed wil doen. Dat geeft rust t.o.v. een geconcentreerde portfolio en je hebt vaker de lol van een dividend of een dividendverhoging.
    Hoe bepaalde je in die 2 jaar in welke bedrijven/sectoren je wilde investeren om die diversificatie te bereiken? Had je per sector een maximale allocatie bepaald?

    Ik merk zelf dat het te makkelijk is om nieuwe posities te openen omdat het "toch een mooi dividendaandeel is" en deze toevallig op of onder mijn fair value ervoor valt. Op die manier kijk ik eigenlijk nooit naar sectoren wat me toch een beetje dwars begint te zitten.
  7. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 7 februari 2022 12:53
    @polo47: Belangrijk om te beseffen is dat ik zelden zelf een aandeel "ontdek". Meestal zie ik op Seeking Alpha een interessante analyse en kijk ik zelf verder of het aandeel iets voor mijn portefeuille is. Daarbij kijk ik ook wel naar dividend, maar nog iets belangrijker is dividend historie, koershistorie, fair value versus koers (simplywall.st en zo mogelijk gurufocus.com) en of het in mijn mix past: heb ik er al te veel van of is het een mooie aanvulling in de desbetreffende sector? Is het een maandelijks dividend of kwartaal?

    Inmiddels heb ik zoveel cashflow genererende aandelen dat de dividendstroom redelijk gelijkmatig over de maanden in het jaar zijn verdeeld. Er zijn geen echte gaten meer die nog moeten worden opgevuld. Wel veroorzaken enkele Europese aandelen voor een paar "lelijke" pieken, doordat ze slechts 1 of 2 keer per jaar dividend uitbetalen, maar omdat de maandelijkse basis inmiddels lekker hoog en stabiel is, vind ik een paar van dat soort uitbijters niet meer zo erg.

    Op zich doe ik helemaal niets met ETF's en beleggingsfondsen met een paar CEF's als een soort pseudo-uitzondering. Zo heb ik bijvoorbeeld een plukje Tekla World Healthcare Fund (NYSE:THW) gewoon omdat ik in mijn Biomedical/Health sector niet zo heel veel soorten aandelen heb (of wil hebben) naast de 5 die ik al heb en daarom heb ik THW erbij genomen voor wat meer spreiding en ook om iets meer cashflow te genereren, omdat THW een deel van de NAV/koers stijging afroomt voor een (fors) hoger dividend. Die CEF's die ik kies, hebben dus wel een bepaalde functie. Ik ga nooit (meer) "gewoon" in een ETF of beleggingsfonds beleggen, zeker niet als die veel te breed is en zonder een bepaald idee is opgezet, anders dan het gewoon volgen van een index. Ik heb dat 25 jaar lang gedaan (elke maand een paar tientjes in een paar ING beleggingsfondsen), maar daar vind ik helemaal niets meer aan en schiet voor mij ook totaal niet op: als cashflowmachine stellen ze (voor mij) teleur en ook qua koersgroei word ik er niet erg blij van.

    Dat gezegd hebbende: voor anderen kan dit weer wél heel goed werken, niet alleen omdat je met een ETF of fonds vaak in één klap veel meer gediversifieerd bent dan met een alleen een handjevol aandelen, maar ook omdat het een bepaalde rust in het hoofd kan geven. Het meedeinen met de massa kan de pijn van een crash bijvoorbeeld verzachten, omdat het niet komt door jouw eigen domme keuzes, maar omdat het leed wordt gedeeld met "iedereen". Hoewel ik vind dat ik een redelijke spreiding heb bereikt, kan ik niet voorkomen dat mijn mix slechter presteert dan de rest. ter illustratie heb ik de 1Y vergelijking bijgevoegd tussen mijn mix bij IB en de S&P 500. Over de afgelopen 12 maanden zit dit er best mooi uit (+40% versus +20%). Maar als je goed kijkt, dan zie je dat er periodes tussen zitten dat mijn mix slechter presteert. Zo is het herstel de afgelopen week uitgebleven in mijn mix, terwijl de S&P bijna 4% is gestegen. Of daalde mijn mix eind november met ca -12% in een week terwijl de S&P slechts -5% daalde. Daar moet je dan wel tegen kunnen. Nu kan ik er goed tegen, omdat ik over een langere periode (tot 2 jaar) een betere prestatie zie. Het tij zou echter ook kunnen keren en mijn mix zou enkele jaren achter elkaar slechter kunnen presteren. Ik hoop natuurlijk niet dat dat gaat gebeuren, maar mocht dat zo zijn, dan hoop ik dat de maandelijkse dividendkasstroom de pijn verzacht... Ik beleg namelijk niet primair voor koersgroei, maar voor een stabiele en redelijk royale inkomensstroom. Dat mijn mix ook qua koersgroei de afgelopen 1-2 jaar de diverse indices outperformt, is mooi meegenomen en creëert wat rust in het hoofd, maar kan ook heel goed puur geluk zijn, wat op een gegeven moment op gaat raken. We'll see... ;-)
  8. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 7 februari 2022 13:25
    quote:

    Joost_K schreef op 7 februari 2022 11:50:

    @AVM. Je (tutoyeren mag hoop ik) hebt flinke diversificatie en ik zie ook in waarom je dat zo breed wil doen. Dat geeft rust t.o.v. een geconcentreerde portfolio en je hebt vaker de lol van een dividend of een dividendverhoging.
    Hoe bepaalde je in die 2 jaar in welke bedrijven/sectoren je wilde investeren om die diversificatie te bereiken? Had je per sector een maximale allocatie bepaald?

    Ik merk zelf dat het te makkelijk is om nieuwe posities te openen omdat het "toch een mooi dividendaandeel is" en deze toevallig op of onder mijn fair value ervoor valt. Op die manier kijk ik eigenlijk nooit naar sectoren wat me toch een beetje dwars begint te zitten.
    Sure! Haha, mochten er mensen zijn die weer moeite hebben met tutoyeren, dan mag "u" ook, wat jullie het meest prettig vinden (we hebben hier tenslotte ook forumleden gehad die ons uitmaakten voor dombo's, omdat we het toevallig ook prettig vinden om cashflows te genereren en niet alleen gokken op een select aantal groeiaandelen... dus we mogen niet klagen qua breedte in aanspreekvormen ;-)).

    Om te antwoorden: ja ik kijk wel naar sectoren en maximum exposure in zo'n sector. Momenteel heb ik de volgende 7 sectoren (zelf verzonnen/samengevoegd om te voorkomen dat ik te veel sectoren overhoud met alleen 1 of 2 aandelen erin):
    1 Energy/Utilities/Commodities 24,5%
    2 Vastgoed-REITs 22,4%
    3 Finance/Mortgage REITs 18,7%
    4 ICT/Media/eCommerce 13,8%
    5 Retail/Food 7,9%
    6 Health/BioMedical 8,1%
    7 Transport/Industry 4,7%

    Als je op SA de dividend artikelen leest, dan gaat het vaak om de financials in sector 3. Het is dan verleidelijk om heel veel te stoppen in sector 3, omdat die de hoogste dividendrendementen hebben en dan schiet dat qua cashflow het meeste op. Voor deze fase in mijn leven maximeer ik het aandeel van sector 3 tot maximaal 20% in de mix. Daar ben ik vrij streng in: dus als de financials stijgen boven de 20%, dan top ik wat af en herbeleg ik dat geld in een andere sector. Dat doet dan weliswaar pijn (qua chashfow, omdat het dividendrendement meestal lager is), maar het is wel beter. Zowel qua exposure als qua dividendrendement. Meestal bewegen de koersen van de financials wel een beetje op en neer, maar de dividenden zelf niet. Dus ook wat dat betreft is het niet verkeerd om af en toe bij een hoge koers wat af te toppen en bij een lager koers weer wat bij te kopen. Voor het bijkopen hoef ik geen andere stukken te verkopen: dat kan gewoon met het dividend dat ze zelf elke maand genereren.

    Voor sectoren 1 en 2 heb ik meer tolerantie: 1 probeer ik onder de 25% te houden en 2 mag van mij best wel groeien tot max 30%. Ik vind vastgoed eigenlijk best wel een lekkere categorie om te bezitten (let op: mREIT is dus GEEN vastgoed, soms gooien zelfs gerenommeerde analisten op SA mREITs op één hoop met de vastgoed REITs... Let daarom vooral zelf op waar het aandeel in handelt: in stenen of in leningen). Het zou echter kunnen zijn dat door een autonome groei van de sectoren 4-7, het aandeel van 1-3 langzaam afneemt. Dat vind ik dan ook niet erg. Ik ga pas stukjes van aandelen in die sectoren aftoppen als ze heel brutaal de top 3 komen binnenstormen (heel soms gebeurt dat zomaar: zo heeft Iron Mountain het een tijd lang heel goed gedaan qua koers en dan kan het gebeuren dat ik er een klein stukje vanaf top).

    Het kan zijn dat naarmate ik ouder word, ik het % van 3 ga verhogen voor meer cashflows, maar dat hangt ook af van de behoefte: als ik een luxe leven kan leiden met de inkomensstroom die ik dan heb, dan hoef ik niet persé meer cashflows te gaan genereren ten koste van de rest. Ik kan me voorstellen dat een gepensioneerde met een karig pensioentje uit zijn eigen belegginsmix (zoals veel Amerikanen daar afhankelijk van zijn) die daar zijn rekeningen mee moet betalen, meer behoefte heeft aan een hoge vaste cashflow dan dan "leuk kunnen blijven beleggen". Ik zie dan wel in waarom mensen in die situatie meer dan de helft in sector 3 gaan stoppen. Maar als je wat jonger bent en/of je kan het je veroorloven om met je cashflows verder te beleggen, dan zou ik zelf niet te veel in sector 3 stoppen (al is het wel heel verleidelijk om te doen... alsof je als een kind in een snoepwinkel mag shoppen... hoeveel is dan te veel? Voor mij is dat 20%...)
6.951 Posts
Pagina: «« 1 ... 113 114 115 116 117 ... 348 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.